De erkenning van Nederlandse gebarentaal (met ondertitels)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 жов 2024
  • Een item gemaakt door Janna van Strien en Jur Peppels voor de masteropleiding Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam.

КОМЕНТАРІ • 5

  • @francisca0295
    @francisca0295 5 років тому +4

    Ik vind dat gebarentaal voor iedereen verplicht moet worden op bv scholen aangeboden moet worden. Ben zelf niet doof maar vind het wel belangrijk om te kunnen communiseren met doven of slechthorende mensen.

    • @hannekekok8330
      @hannekekok8330 Рік тому

      Zo denk ik ook mijn man is doof dus communiceren we door gebarentaal

  • @LaPingvino
    @LaPingvino 5 років тому +3

    CI bied veel meer veiligheid door bv toegang geven aan omgevingsgeluiden zoals auto's, en toegang tot muziek. Het verschilt echt per persoon of en hoeveel je hierdoor kan horen, en het vraagt heel veel oefening om hierdoor gesprekken te kunnen volgen. Ook is het echt problematisch dat je alles even hard hoort binnenkomen, waardoor in grote groepen communicatie alsnog heel lastig is. Gebarentaal zorgt voor zelfstandige communicatie, voor een mogelijkheid om meer toegankelijkheid te hebben via tolken, en voor een volwaardige moedertaal die het mogelijk maakt om andere talen beter te leren. Gebarentaal is essentieel, ook juist om beter nederlands te leren.

  • @blackwood5851
    @blackwood5851 6 років тому +4

    Ik vind ook dat doof geboren kinderen met implant zouden zowel Nederlands als gebarentaal moeten leren. Als ze wat ouder zijn, dan kunnen ze zelf kiezen. Sommige doven die niet zo goed kunnen praten of horen (omdat de implant helpt soms niet echt veel) zouden zich veel beter voelen als ze gebarentaal zouden gebruiken. Als je strijdt om een horend kind te hebben en hem niet laat ervaren wat het is om een deel van de doven cultuur te zijn, dan heeft ie straks een identiteitscrisis.

  • @MA-ck4wu
    @MA-ck4wu 7 років тому

    hoe komen jullie aan dat lettertype