Murat hocam merhaba. İzlediğim, araştırdığım içerikler arasında en çok verim aldığım videolar sizin videolarınız. Konuyu uzatmadan, dallandırıp budaklandırmadan anlatıyor olduğunuz için teşekkür ediyorum. Videolarınızın devamını bekliyorum.
Abi senin Almanya'da yaptığın işi Tr de part time yapmıştım :) lojistik depolarında geçici süreli olarak... Tr de çalışan adam Almanya'da her türlü çalışır :)
Bahçeli sahnesine ve ondan önce patronun mini job ile ilgili sakıncalı durumu kesiş şekline bittim :))) Kim bilir izletinin sonuna kadar daha neler göreceğim :D
Bir ek de ben yapayım. Öğrenci vizesi aldıktan sonra, çalışma vizesi alıp tez zamanı full-time çalışabilir miyim diye soru sormuştum. Çalışma vizesi alındığında okumaya devam edemiyorsunuz diye yanıt aldım. Linki aşağıda bırakıyorum. İstisnası : Eğer ilgili işte, üniversiteniz tarafından yüksek lisans için kabul edilen bir proje üzerinde çalışıyorsanız, full-time çalışabilirsiniz. link ekleme kapalı olduğundan Quora'daki sorunun başlığını yazıyorum dilerseniz girip bakabilirsiniz : Quora - Can I apply for a work visa (I invited by the German IT company) while doing a master's degree in Germany? Can I work full time?
"Çalışma vizesi alındığında okumaya devam edemiyorsunuz" bu doğru değil. Ya bilmeden cevaplamıştır ya da başka bir şey demek istemiştir. Çalışırken elbette okuyabilirsin, buna kim ne diyebilir ki? Almanya'ya çalışma vizesiyle gelip, sonra işinden ayrılıp(!) "ben üniversiteye yazıldım" diyerek Almanya'da kalmak mümkün olmayabilir. Bak, öyledir demiyorum. Bunu demek istemiş olabilir diyorum. Çünkü Almanya'da her vize tipi her vize tipine dönüştürülmüyor. Örneğin; öğrenci vizesi kesinlikle çalışma vizesine döndürülmüyor. (Ancak mezuniyetten sonra)
merhaba murat bey. serkan beyde'nin son videosunda batmandan gelen bir arkadaş vardı ve şartlı kabulle dil okuluna gelmiş ve çalışma izni verilmiş. galiba eyalete yada okula göre değişiyor.
"Üniversite ile bağlantılı öğrenci" dediğim o işte. Yanılmıyorsam o Batmanlı arkadaş ya lisansa ya da yüksek lisansa geldi. Dil kursu vizesi ile gelmedi o. Bir de çalışma izni ayrıca verilen bir şey değil. Kişi hangi vize türüyle buradaysa, o vizenin çalışma izni oluyor ya da olmuyor. Üniversite okumaya gelirken alınan ulusal vizenin çalışma izni var, dil vizesinin çalışma izni yok. Bence olmalı, o ayrı :)
Please prepare a short presentation of your thesis from your previous study program. Your presentation should not exceed 5 minutes and not include more than 5 slides. Murat bey benim üniversitemde tez yoktu ve mülakat için böyle bir cümle yazmışlar burda thesis hangi anlamda kullanılıyor sizce
Hangi bölümden mezunsunuz? Son sınıfta bir çeşit mezuniyet projesi falan olur. Öyle bir şey yapmış mıydınız? Eğer öyle bir şey yapmadıysanız o zaman son sınıflarda aldığınız ve yaptığınız grup çalışmalarından ya da bireysel büyük ödevlerden falan bahsedebilirsiniz.
Harika video olmuş her şey net ve uzatılmamış. Merak ettiğim konu tam zamanlı olarak çalışırken bir master programına kayıt olunca öğrenciler için geçerli olan kurullar(20 saat vs.) tekrar geçerli oluyor mu?
Güzel sözlerin için teşekkür ederim :) Normal çalışırken etkilemez, hayır. Çünkü kişi öğrenci olduğundan değil, çalıştığı için Almanya'dadır. Ama işi bırakıp, oturum iznini öğrenci olarak uzatırsa tabi, öğrenci kurallarına bağlı olur.
Murat Bey ağzınıza sağlık çok kaliteli bir video olmuş benimde bir sorum olacak . Yüksek lisans için geldik diyelim orada tam zamanlı bir iş bulduk ( amaç kendi mesleğimiz ile ilgili iş bulmak) orada vize türümüzü değiştirebiliyor muyuz ? Yoksa okul bitmeden tam zamanlı iş bulma mümkün değil mi ?
Teşekkür ederim. Öğrenci vizesi çalışma vizesine çevrilemiyor. Ancak mezun olduktan sonra tam zamanlı işlere başvurabilirsiniz. Öğrencilik suistimal edilmesin diye onun önünü kapatmışlar.
Murat bey merhaba. Videolarinizi severek izliyorum. Diksiyonunuz çok guzel.çok akıcı konuşuyorsunuz. kızım ıngilizce öğretmenliği okuyor. Almanyada alan dışı yüksek lisans yapsa iş imkanı olabilir mi. Yada ogretmenler hangi alanda yüksek lisans yapabilir. Şimdiden teşekkür ederim.
Zeynep Hanım merhaba. Kızınız aynı alanda devam etmese bile lisans eğitimi ile ilişkili bir alanda yüksek lisans yapması gerekir. Hangi alanlarda master yapabilir bilmiyorum ama herhangi bir bölümden mezun olsun, mutlaka iş bulacaktır.
@@ozenermurat cevabınız için tekrar teşekkür ederim.almanyada genellikle teknik üniversite mezunları daha kolay iş buluyor diye biliyorum. Ingilizce bölümü için biraz zor olurmu sizce 😊
Ben lisans öğrencisiyim ve yaklaşık 1.5 yıl part time olarak markette çalıştım.Ayda 127,5 saat buda 5 gün ortalma 5.5 saat yapıyordu.Merak ettiğim konu garantör bularak gelen biri yasal çalışma süresi içinde kazandığı para ile yurtta kaldığını da varsayarsak aylık ihtiyaçlarını giderebilir mi. Ben İstanbul gibi bir şehirde ailemle kalarak part time çalışarak ihtiyaçlarımı giderebiliyordum.Almanyada yasal süre yeterli midir?
Murat hocam videoların için çok çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu bizler için. Önümüzdeki ay eşimle birlikte JLU da master eğitimimiz başlayacak, öncesinde dil kursumuz da olacak ama okulla bağlantılı öğrenciyiz. Benim merak ettiğim konu bu hakkımız (120tam gün veya 240yarım) için bi çalışma izni belgesi (böyle mi söylenir bilmiyorum 😅) almamız veya belirli bir süre (geçici oturum belgesinden oturum belgesine geçiş gibi) beklememiz gerekir mi? Veyahut geldiğimiz gün bile istersek şartlar da uygun olursa aslında çalışabileceğimiz anlamına mı geliyor ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Öncelikle master'ınızı tebrik ederim. İnşallah başarıyla mezun olursunuz. Türkiye'den size 3 aylık bir seyahat vizesi verecekler. Onunla geleceksiniz. 3 ay içerisinde yabancılar dairesine gidip oturum izninizi alacaksınız. (Merak etmeyin, üniversitelerin yabancı öğrencilerle ilgilenen birimleri yardımcı olacak) O alacağınız oturum kartı hem Alman kimliğiniz, hem çalışma izniniz olacak. Başarılar.
Murat hocam tekrar merhaba :) geçen hafta Almanya’ya geldik ve evrak işleriyle haşır neşir oluyoruz. Bi konuda bileği isteyecektim :( bize 6 aylık bi vize verdiler ve anmeldung için yarın randevumuz var. Anmeldungtan sonra aslında yabancılar polisini ziyaret edecektik fakat vizenin bitimine 2 ay kala işlem yaparlar gibi bi bilgi geldi bi arkadaşımızdan. Bu konunun aslı astarı nedir bi de sana sormak istedik çünkü eksik ya da yanlış bi şey yapmak istemiyoruz. Şimdiden ilgine teşekkür ederim :)
@@sertandilibal5085 Almanya'ya hoşgeldiniz :) Yabancılar polisine randevu ile gidiliyor ve aşırı yoğunluk olduğunu ve kolay kolay randevu vermediklerini okuyorum. Sizin olduğunuz bölgede belki durumlar (yoğunluk) farklıdır. Randevu alabilirseniz sorun yok. Vize bitiş tarihinden sonraya randevu alsanız da sorun olmaz. Ama alamazsanız sabahları çoook çok erkenden gidip (5-6 gibi) kuyruğa girip işlem yapılabiliyor. Ama siz bence okulun yabancı öğrencilere destek veren birimiyle bir konuşun. Onlar sizi yönlendirir. O iki ay kala işlem yapma muhabbeti de bir kural değil, takılma. Hadi tekrardan hoşgeldiniz :)
Kıymetli Murat Hocam, çok özgün bu videolar teşekkür ediyoruz ♥ Benim sorum şu Master kabulü aldık geldik ve bitirdik sonrası ? Kalmaya devam edebiliyor muyuz ?
Rica ederim Ferhat Hocam, güzel sözlerin için ben teşekkür ederim. Mezuniyetten sonra 18 ay gönlünce kalıyorsun, sonrasında kalışını uzatmak istersen vasıflı bir işinin olması gerekiyor. İş bulmakta da bir sorun yaşamazsın.
Murat bey , yüksek lisansa başvururken kaç tane okula basvurabiliyoruz sınırı var mı. İkinci sorum bir okuldan kabul ya da red gelme süre araligi var mı ne kadar beklemeliyiz. Red aldığımız okula tekrar başvurabilir miyiz . Şimdiden teşekkürler
Başvurunun bir sınırı yok. Aynı okulun, aynı bölümüne tekraren başvuru yapabilirsiniz. Genellikle en fazla 2-3 ayda dönüş yapıyorlar ama belli de olmuyor. Daha hızlı dönüş yapanlar oluyor.
Murat bey hhu düsseldorf üni master (data scientist) çalışma izni vermiyormuş.Prpgram tam gün öğrenci çalışma izni yoktur yazmışlar o zaman bu çalışma izinleri üniversite ve program bazında değişiklik gösteriyor ? Bilginiz var mı ?
Başka bir şeydir o. Çalışma iznini üniversite vermez ki. Daha doğrusu çalışma izni ekstradan verilen bir şey değildir. Bulunduğun statü çalışmana izin veriyordur ya da vermiyordur. Üniversite öğrencilerinin tümünün çalışma izinleri olur.
@@ozenermurat teşekkür ederim cevabınız için birde bir şey daha sormak istiyorum eşim master a kabul aldığında benim a1 almanca belgem varsa onunla birlikte gidebiliyor muyum almanya ya yoksa illa önce master a kabul alan eş tek giriş yapıp arkadan bana istek mi göndermesi gerekiyor? Cevap verirseniz çok memnun olurum önemli bizim için 🙏
Almanyadaki akrabam garantör işini halletse benim yine de bloke hesap açtırmam gerekir mi? malum 10.000 € gibi bir rakam var ortada ve şu anki kurda çok fazla paraya denk geliyor. Akrabam masraflarımı karşılayacağına dair bir belge verirse nasıl olur okul ücreti vs?
Hayır, birisi sana sponsor olduğu zaman "bloke" hesaba ihtiyacın olmuyor. Geldikten sonra bir bankada hesap açıp kullanabilirsin. Ama Tuğba şurayı ıskalama; tüm masrafların yine sana ait. Sponsor, kasko yaptırmak gibi, zorda kaldığında devreye girecek bir şey. Kiraya, gıdaya, şuna, buna harcayacağın parayı ya burada çalışıp kazanacaksın, ya yanında getireceksin, ya da ailen gönderecek. Anlaştık mı? Anlamadığın bir yer varsa sor tekrar.
@@ozenermurat ilgilenip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim merak ettiğim şeyleri size instagram hesabınızdan sorsam rahatsız etmiş olur muyum? Videolarınız yeterince açıklayıcı aslında ama insan bazen döne döne sormak istiyor sanırım :)
abi iyi diyorsun hoş diyorsun öğrenciyken sadece minijob yapalım ama aylık 520 euro parayla geçinmek mümkün mü ki ? sence haftalık 20 saat part-time olarak çalışıp aynı anda yüksek lisans yapmak çok mu yorucu olur ?
Doğru. Özellikle büyük şehirlerde geçinilmez, o net. Ama örneğin; Erfurt, Bochum, Mannheim, Regensburg gibi daha orta ölçekli bir şehirde yaşarsan/okursan çalışmanın harcamana çok faydası olur. Diyelim, 800 harcıyorsun 520 kazanıyorsun. Bu durumda hayat çok daha yaşanılır olur senin için. Özellikle bu bisikletle paket dağıtım işinde İngilizce yeterli, Almanca aranmıyor. Çünkü çalışana çok ihtiyaç var.
Bu eş konusunda aklıma bir şey takıldı. Mesela diyelim ki ben yüksek lisans'a kabul edildim ve eşimle birlikte Almanya'ya gittik. Eşimin halihazırda bir lisans'ı varsa eğer yine de gidip garsonluk falan mı yapmak zorunda yoksa alanında bir işte çalışabilir mi ?
Hocam selamlar, Yüksek lisans için Almanya'ya geldiğimizde direk çalışma iznimiz oluyor mu, yoksa arada yasal bir süreç yada bir bekleme durumu var mı? Teşekkürler.
@@ozenermurat Hocam öncelikle çok hızlı dönüşünüz için teşekkürler. Benim anladığım Türkiye'den alınan vizenin tam bir oturum izni olmadığı ve Almanya'ya geldikten sonra oturum izni tam olarak alacağım yönünde size sorduğum soru İkili soru olunca hangisine evet dediğinizden tam emin olamadım. Oturum izni derken ilk aldığımız vizeyi mi kastediyorsunuz
@@tayfunyaman8862 Türkiye'de elçilikten Almanya'ya gidebilmeniz için size 3 aylık vize verecekler (pandemideki yoğunluktan dolayı 6 aylık verildiğini de duydum). Almanya'ya geldikten sonra yabancılar dairesine gidip oturum kartınızı almanız gerekiyor. (Endişeye gerek yok, üniversitenin ilgili birimi yönlendirecek sizi zaten) İşte o aldığınız oturum kartı ile Almanya dışına seyahat ve çalışma hakkı kazanıyorsunuz.
@@ozenermurat abi bir sorum var ks bakma son soru şimdi Almanya'da yüksek lisans yapmak istiyorum ama dil yok Türkçe dışında bir sene daha Türkiye'deyim almancami öğrenim İngilizcemi hanngisi benim işimi daha kolaylaştırır
Bu kanalı yeni keşfettim ağzınıza sağlık çok beğendim. Nanoteknoloji yl yapıyorum Türkiye’de doktora için Almanya’yı düşünüyorum. Almancaya başladım. Almanca dil şartı ordaki üniversitede mi giriyoruz yoksa buradaki tofel gibi denklik dil sınavları mı var ?
Merhaba, hoşgeldin. Üniversiteler sınav yapmıyorlar. Almanya'da da olsan Türkiye'de de olsan tıpkı İngilizce'de Toelf, Ielts sınavları gibi Almanca'da Goethe ya da Telc 'in sınavları var. Sistem aynı. Parasını ödeyip sınava giriyorsun.
Murat bey eşim mühendislik için yükseklisansa geldiğinde banka da gösterilmesi gereken 10k para bana dahil mi yoksa artı bir 10k daha mı gerekecek? Artı çocukta olursa...bunlardan da bahseder misiniz
10K'yı siz kendiniz için yatırıyorsunuz. Eşinizi de getirecekseniz daha fazla yatırmak gerekiyor. İki katı olmadığını biliyorum ama ne kadar fazlası, onu bilmiyorum. Çocuk da arttırır, evet.
Murat Abi peki Almanya’da öğrencilere verilen çalışma hakkı Amerika’daki gibi yalnızca kampüs içi işler mi yoksa öğrenciler kampüs dışında da çalışma hakkına sahip olabilirler mi ?
Murat Bey, ben başvurumu yaptım ve yapacağım diğer başvuruların tarihlerini beklemekteyim. Bu başvuru döneminde bloke hesap için yatırılacak olan 10300 Euro'yu bulmam söz konusu değil, bu yüzden sizden garantörlük konusunu da ele almanızın mümkün olup olmayacağını sormak istiyorum. Ayrıca "Uni-assist" ile başvuru yaptıktan sonra belgelerin tasdikli kopyalarını her başvuru sürecinde istiyorlar mı? Bunların dışında kargo ile belgeleri gönderme konusundaki tavsiyenize uydum ve DHL ile gönderdim. 24 saat geçmeden üniversiteye ulaştı, teslim edildi. Tavsiyeniz için teşekkürler. Bir de eleştiride bulunmak istiyorum, an itibariyle çok fazla sayıda bölümün başvuru tarihleri sona erdi veya devam edenlerin de kalan süreleri göze alınırsa Türkiye den başvuran adayların bu süreçte başvurularının değerlendirilmesi mümkün değil. Demek istediğim bu video serisi biraz kötü bir zamanda üretildi.
Farukcum hemen benim kanala giriyorsun, "Garantörlük ve sponsorluk konuları" isimli videomu buluyorsun ve izliyorsun. Altına da "İzledim abi" yazıyorsun. ;) Uni-Assist'i daha önce hiç kullanmadım ama yanılmıyorsam bir belgeyi bir kez göndermen yeterli diye biliyorum. (Kesin bilgi değil) Hadi başarılar.
Yaptığın işi kaliteli sunuyorsun artık dinlemek için giriyorum öğrendiklerim dışında :)
Murat hocam merhaba. İzlediğim, araştırdığım içerikler arasında en çok verim aldığım videolar sizin videolarınız. Konuyu uzatmadan, dallandırıp budaklandırmadan anlatıyor olduğunuz için teşekkür ediyorum. Videolarınızın devamını bekliyorum.
Her bir videonun introsu ayrı güzel. Daha fazla video bekliyoruz ;)
Teşekkürler.
Cok iyisin ya. Cekim ve hitap seklin, ses tonun, kurgularin cok farkli ve sempatik. Ve verdigin bilgiler de harika.
9:09'da ki ne geçişti yaaaaaaa :) yarıldımmmmmm.
teşekkürler Murat Hocam.. devaını bekliyoruz
Eline sağlık dostum yine güzel bir video olmuş. Görüntü kalitesi ve ses süperdi. Başındaki ve sonundaki Almanya'dan görüntülerde güzeldi.
🙏
Teşekkür ederim Umutcancım.
Merhaba gecenin bu saatinde hicbir seyin zor olmadigi yalnizca uygun caba ve cesaretle olabilecegini anlattiniz. İyi ki varsiniz.
Abi senin Almanya'da yaptığın işi Tr de part time yapmıştım :) lojistik depolarında geçici süreli olarak... Tr de çalışan adam Almanya'da her türlü çalışır :)
Emeğinize sağlık çok teşekkür ediyorz
Ben teşekkür ederim :)
Her zaman çok kaliteli ve doğal videolarınız severek izliyoruz eşim doktor ben mali müşavir yüksek lisans ile istiyoruz inşallah
Tam da aradığım video, ellerinize sağlık
Bahçeli sahnesine ve ondan önce patronun mini job ile ilgili sakıncalı durumu kesiş şekline bittim :))) Kim bilir izletinin sonuna kadar daha neler göreceğim :D
Eline emeğine sağlık Murat çok teşekkürler 💐💕
6. video ne zaman gelecek merakla bekliyorum
Video 6 gelsin artık abicim!
Bir ek de ben yapayım. Öğrenci vizesi aldıktan sonra, çalışma vizesi alıp tez zamanı full-time çalışabilir miyim diye soru sormuştum. Çalışma vizesi alındığında okumaya devam edemiyorsunuz diye yanıt aldım. Linki aşağıda bırakıyorum.
İstisnası : Eğer ilgili işte, üniversiteniz tarafından yüksek lisans için kabul edilen bir proje üzerinde çalışıyorsanız, full-time çalışabilirsiniz.
link ekleme kapalı olduğundan Quora'daki sorunun başlığını yazıyorum dilerseniz girip bakabilirsiniz : Quora - Can I apply for a work visa (I invited by the German IT company) while doing a master's degree in Germany? Can I work full time?
"Çalışma vizesi alındığında okumaya devam edemiyorsunuz" bu doğru değil. Ya bilmeden cevaplamıştır ya da başka bir şey demek istemiştir. Çalışırken elbette okuyabilirsin, buna kim ne diyebilir ki? Almanya'ya çalışma vizesiyle gelip, sonra işinden ayrılıp(!) "ben üniversiteye yazıldım" diyerek Almanya'da kalmak mümkün olmayabilir. Bak, öyledir demiyorum. Bunu demek istemiş olabilir diyorum. Çünkü Almanya'da her vize tipi her vize tipine dönüştürülmüyor. Örneğin; öğrenci vizesi kesinlikle çalışma vizesine döndürülmüyor. (Ancak mezuniyetten sonra)
@@ozenermurat teşekkürler. Master başvurum kabul edilirse bu süreci de deneyimlemiş olacağım.
merhaba murat bey. serkan beyde'nin son videosunda batmandan gelen bir arkadaş vardı ve şartlı kabulle dil okuluna gelmiş ve çalışma izni verilmiş. galiba eyalete yada okula göre değişiyor.
"Üniversite ile bağlantılı öğrenci" dediğim o işte. Yanılmıyorsam o Batmanlı arkadaş ya lisansa ya da yüksek lisansa geldi. Dil kursu vizesi ile gelmedi o. Bir de çalışma izni ayrıca verilen bir şey değil. Kişi hangi vize türüyle buradaysa, o vizenin çalışma izni oluyor ya da olmuyor. Üniversite okumaya gelirken alınan ulusal vizenin çalışma izni var, dil vizesinin çalışma izni yok. Bence olmalı, o ayrı :)
@@ozenermurat teşekkürler 👍✋
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Murat Bey 🌸 Şartlı kabul olduğumuz zamanda çalışabiliyoruz değil mi?
Evet, çalışabiliyorsunuz. Rumuz 10 numara :)
Please prepare a short presentation of your thesis from your previous study program. Your presentation should not exceed 5 minutes and not include more than 5 slides. Murat bey benim üniversitemde tez yoktu ve mülakat için böyle bir cümle yazmışlar burda thesis hangi anlamda kullanılıyor sizce
Hangi bölümden mezunsunuz? Son sınıfta bir çeşit mezuniyet projesi falan olur. Öyle bir şey yapmış mıydınız? Eğer öyle bir şey yapmadıysanız o zaman son sınıflarda aldığınız ve yaptığınız grup çalışmalarından ya da bireysel büyük ödevlerden falan bahsedebilirsiniz.
@@ozenermurat bilgisayar ogretmenliği. yapmıştık fakat uzerınden yıllar gectı fakultedekıler bulamadı :) tamam cok tesekkurler .sevgiler
Hocam yarım günden kastınız kaç saat oluyor?
Harika video olmuş her şey net ve uzatılmamış. Merak ettiğim konu tam zamanlı olarak çalışırken bir master programına kayıt olunca öğrenciler için geçerli olan kurullar(20 saat vs.) tekrar geçerli oluyor mu?
Güzel sözlerin için teşekkür ederim :) Normal çalışırken etkilemez, hayır. Çünkü kişi öğrenci olduğundan değil, çalıştığı için Almanya'dadır. Ama işi bırakıp, oturum iznini öğrenci olarak uzatırsa tabi, öğrenci kurallarına bağlı olur.
@@ozenermurat çok teşekkür ederim :)
Merhaba hem Almanya'da öğrenci olarak çalışıp hem de AB dışında yer alan bir ülke ile uzaktan çalışabilir miyiz?
Bu mümkün. Belki çalışma saatini değil ama toplam gelirini Almanya'ya beyan etmen beklenir.
Murat Bey ağzınıza sağlık çok kaliteli bir video olmuş benimde bir sorum olacak . Yüksek lisans için geldik diyelim orada tam zamanlı bir iş bulduk ( amaç kendi mesleğimiz ile ilgili iş bulmak) orada vize türümüzü değiştirebiliyor muyuz ? Yoksa okul bitmeden tam zamanlı iş bulma mümkün değil mi ?
Teşekkür ederim. Öğrenci vizesi çalışma vizesine çevrilemiyor. Ancak mezun olduktan sonra tam zamanlı işlere başvurabilirsiniz. Öğrencilik suistimal edilmesin diye onun önünü kapatmışlar.
Şartlı kabul alan öğrenci adayları çalışma izni alabiliyor mu?
Evet, var.
Murat bey merhaba. Videolarinizi severek izliyorum. Diksiyonunuz çok guzel.çok akıcı konuşuyorsunuz. kızım ıngilizce öğretmenliği okuyor. Almanyada alan dışı yüksek lisans yapsa iş imkanı olabilir mi. Yada ogretmenler hangi alanda yüksek lisans yapabilir. Şimdiden teşekkür ederim.
Zeynep Hanım merhaba. Kızınız aynı alanda devam etmese bile lisans eğitimi ile ilişkili bir alanda yüksek lisans yapması gerekir. Hangi alanlarda master yapabilir bilmiyorum ama herhangi bir bölümden mezun olsun, mutlaka iş bulacaktır.
@@ozenermurat cevabınız için tekrar teşekkür ederim.almanyada genellikle teknik üniversite mezunları daha kolay iş buluyor diye biliyorum. Ingilizce bölümü için biraz zor olurmu sizce 😊
Ben lisans öğrencisiyim ve yaklaşık 1.5 yıl part time olarak markette çalıştım.Ayda 127,5 saat buda 5 gün ortalma 5.5 saat yapıyordu.Merak ettiğim konu garantör bularak gelen biri yasal çalışma süresi içinde kazandığı para ile yurtta kaldığını da varsayarsak aylık ihtiyaçlarını giderebilir mi. Ben İstanbul gibi bir şehirde ailemle kalarak part time çalışarak ihtiyaçlarımı giderebiliyordum.Almanyada yasal süre yeterli midir?
Eğer bir yarı zamanlı işin olursa kazanacağın para temel ihtiyaçlarını sınırdan karşılar.
Murat hocam videoların için çok çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu bizler için. Önümüzdeki ay eşimle birlikte JLU da master eğitimimiz başlayacak, öncesinde dil kursumuz da olacak ama okulla bağlantılı öğrenciyiz. Benim merak ettiğim konu bu hakkımız (120tam gün veya 240yarım) için bi çalışma izni belgesi (böyle mi söylenir bilmiyorum 😅) almamız veya belirli bir süre (geçici oturum belgesinden oturum belgesine geçiş gibi) beklememiz gerekir mi? Veyahut geldiğimiz gün bile istersek şartlar da uygun olursa aslında çalışabileceğimiz anlamına mı geliyor ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Öncelikle master'ınızı tebrik ederim. İnşallah başarıyla mezun olursunuz. Türkiye'den size 3 aylık bir seyahat vizesi verecekler. Onunla geleceksiniz. 3 ay içerisinde yabancılar dairesine gidip oturum izninizi alacaksınız. (Merak etmeyin, üniversitelerin yabancı öğrencilerle ilgilenen birimleri yardımcı olacak) O alacağınız oturum kartı hem Alman kimliğiniz, hem çalışma izniniz olacak. Başarılar.
@@ozenermurat çok teşekkür ederim Murat hocam😊
Murat hocam tekrar merhaba :) geçen hafta Almanya’ya geldik ve evrak işleriyle haşır neşir oluyoruz. Bi konuda bileği isteyecektim :( bize 6 aylık bi vize verdiler ve anmeldung için yarın randevumuz var. Anmeldungtan sonra aslında yabancılar polisini ziyaret edecektik fakat vizenin bitimine 2 ay kala işlem yaparlar gibi bi bilgi geldi bi arkadaşımızdan. Bu konunun aslı astarı nedir bi de sana sormak istedik çünkü eksik ya da yanlış bi şey yapmak istemiyoruz. Şimdiden ilgine teşekkür ederim :)
@@sertandilibal5085 Almanya'ya hoşgeldiniz :) Yabancılar polisine randevu ile gidiliyor ve aşırı yoğunluk olduğunu ve kolay kolay randevu vermediklerini okuyorum. Sizin olduğunuz bölgede belki durumlar (yoğunluk) farklıdır. Randevu alabilirseniz sorun yok. Vize bitiş tarihinden sonraya randevu alsanız da sorun olmaz. Ama alamazsanız sabahları çoook çok erkenden gidip (5-6 gibi) kuyruğa girip işlem yapılabiliyor. Ama siz bence okulun yabancı öğrencilere destek veren birimiyle bir konuşun. Onlar sizi yönlendirir. O iki ay kala işlem yapma muhabbeti de bir kural değil, takılma. Hadi tekrardan hoşgeldiniz :)
@@ozenermurat tekrar çok teşekkür ederim Murat hocam. Eline emeğine bilgine sağlık. Güzel geceler :)
120 tam gün haftada 20 saat yapıyor zaten
🔥🔥
Kıymetli Murat Hocam, çok özgün bu videolar teşekkür ediyoruz ♥ Benim sorum şu Master kabulü aldık geldik ve bitirdik sonrası ? Kalmaya devam edebiliyor muyuz ?
Rica ederim Ferhat Hocam, güzel sözlerin için ben teşekkür ederim. Mezuniyetten sonra 18 ay gönlünce kalıyorsun, sonrasında kalışını uzatmak istersen vasıflı bir işinin olması gerekiyor. İş bulmakta da bir sorun yaşamazsın.
@@ozenermurat Şimdi içime su serptin en çok merak ettiğim sorulardan biri buydu, teşekkürler :) Master sonrası belki öğretmenlik yolu açılır :)
@@WorldCityAtlas master yapabildin mi? Hayatında neler oldu. Ben de öğretmenlik yapabilmek için master düşünüyordum
Anmeldung yapmış, residence pertmit için başvuru yapmış ama henüz bekleme aşamasındaysak da çalışabiliyor muyuz? 🤔
Bu konuda bir bilgim yok Saadetçim.
abi ben endüstriyel tasarım okusam ama yazılımdan yüksek lisans yapabiliyor muyum yurt dışında
Tahminen olmaz. İlgili bir bölüm mezuniyeti isterler. Endüstriyel tasarım masterı yapmak istemez misin?
Murat bey , yüksek lisansa başvururken kaç tane okula basvurabiliyoruz sınırı var mı. İkinci sorum bir okuldan kabul ya da red gelme süre araligi var mı ne kadar beklemeliyiz. Red aldığımız okula tekrar başvurabilir miyiz . Şimdiden teşekkürler
Başvurunun bir sınırı yok. Aynı okulun, aynı bölümüne tekraren başvuru yapabilirsiniz. Genellikle en fazla 2-3 ayda dönüş yapıyorlar ama belli de olmuyor. Daha hızlı dönüş yapanlar oluyor.
@@ozenermurat çok uzunmuş gerçekten şaşırdım bir an önce yapayım
@@ozenermurat çok teşekkür ederim
👏👍
Yine anlaşılır, şahane bir video olmuş Murat abi. Eline sağlık
Yalnız bir sorum olacak abi, Yaz tatilinde tam zamanlı çalışabiliyor muyuz?
Yaz tatilinin bir farkı yok. Videoda bahsettiğim sınırlar içerisinde yılın herhangi bir zamanı çalışabilirsin.
Selam Murat, ben haftada 2,5 gün (20 saat) çalışıyorum. Yılda 120 günü geçmiyor mu? :D
Geçiyor mu, geçerse ne olur, orasını bilemiyorum işte.
Murat bey hhu düsseldorf üni master (data scientist) çalışma izni vermiyormuş.Prpgram tam gün öğrenci çalışma izni yoktur yazmışlar o zaman bu çalışma izinleri üniversite ve program bazında değişiklik gösteriyor ? Bilginiz var mı ?
Başka bir şeydir o. Çalışma iznini üniversite vermez ki. Daha doğrusu çalışma izni ekstradan verilen bir şey değildir. Bulunduğun statü çalışmana izin veriyordur ya da vermiyordur. Üniversite öğrencilerinin tümünün çalışma izinleri olur.
@@ozenermurat teşekkür ederim cevabınız için birde bir şey daha sormak istiyorum eşim master a kabul aldığında benim a1 almanca belgem varsa onunla birlikte gidebiliyor muyum almanya ya yoksa illa önce master a kabul alan eş tek giriş yapıp arkadan bana istek mi göndermesi gerekiyor? Cevap verirseniz çok memnun olurum önemli bizim için 🙏
@@almisingunlugu187 Beraber ve erken başvurursanız birlikte gidebilirsiniz. Öğrenci olmayan eşin vizesi daha geç çıkabilir. A1 belgesi yeterli.
Teşekkür ederim Murat bey 🙏
Almanyadaki akrabam garantör işini halletse benim yine de bloke hesap açtırmam gerekir mi? malum 10.000 € gibi bir rakam var ortada ve şu anki kurda çok fazla paraya denk geliyor. Akrabam masraflarımı karşılayacağına dair bir belge verirse nasıl olur okul ücreti vs?
Hayır, birisi sana sponsor olduğu zaman "bloke" hesaba ihtiyacın olmuyor. Geldikten sonra bir bankada hesap açıp kullanabilirsin. Ama Tuğba şurayı ıskalama; tüm masrafların yine sana ait. Sponsor, kasko yaptırmak gibi, zorda kaldığında devreye girecek bir şey. Kiraya, gıdaya, şuna, buna harcayacağın parayı ya burada çalışıp kazanacaksın, ya yanında getireceksin, ya da ailen gönderecek. Anlaştık mı? Anlamadığın bir yer varsa sor tekrar.
@@ozenermurat ilgilenip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim merak ettiğim şeyleri size instagram hesabınızdan sorsam rahatsız etmiş olur muyum? Videolarınız yeterince açıklayıcı aslında ama insan bazen döne döne sormak istiyor sanırım :)
@@tugbacoban8119 Olur.
abi iyi diyorsun hoş diyorsun öğrenciyken sadece minijob yapalım ama aylık 520 euro parayla geçinmek mümkün mü ki ? sence haftalık 20 saat part-time olarak çalışıp aynı anda yüksek lisans yapmak çok mu yorucu olur ?
birde şunu sormak istiyorum almanca bilmeden sadece ingilizce bilerek bu tarz işler bulmak mümkün mü ?
Doğru. Özellikle büyük şehirlerde geçinilmez, o net. Ama örneğin; Erfurt, Bochum, Mannheim, Regensburg gibi daha orta ölçekli bir şehirde yaşarsan/okursan çalışmanın harcamana çok faydası olur. Diyelim, 800 harcıyorsun 520 kazanıyorsun. Bu durumda hayat çok daha yaşanılır olur senin için. Özellikle bu bisikletle paket dağıtım işinde İngilizce yeterli, Almanca aranmıyor. Çünkü çalışana çok ihtiyaç var.
Merhaba, Almanya'da psikoloji lisans okumak istiyorum ama nc'siz alan üniversiteleri bulamadım bakabileceğim bir kaynak biliyor musunuz ?
Maalesef lisans konusunda hiç bilgim yok. 🙁
@@ozenermurat teşekkürler 😔
@@selin8275 hayır daha yolun başındayım ama araştırdığıma göre nc'siz alan yok puanları çok yüksek, pek umudum yok maalesef
@@selin8275 ben psikoloji için demiştim diğer bölümlere pek bakmadım
Bu eş konusunda aklıma bir şey takıldı. Mesela diyelim ki ben yüksek lisans'a kabul edildim ve eşimle birlikte Almanya'ya gittik. Eşimin halihazırda bir lisans'ı varsa eğer yine de gidip garsonluk falan mı yapmak zorunda yoksa alanında bir işte çalışabilir mi ?
Zaman kısıtlaması sadece öğrenciye var. Eşiniz istediği işte sınır olmadan çalışabilir.
Hocam selamlar,
Yüksek lisans için Almanya'ya geldiğimizde direk çalışma iznimiz oluyor mu, yoksa arada yasal bir süreç yada bir bekleme durumu var mı? Teşekkürler.
Evet, oturum iznini cebine koyduğun gün başlıyor çalışma iznin.
@@ozenermurat Hocam öncelikle çok hızlı dönüşünüz için teşekkürler. Benim anladığım Türkiye'den alınan vizenin tam bir oturum izni olmadığı ve Almanya'ya geldikten sonra oturum izni tam olarak alacağım yönünde size sorduğum soru İkili soru olunca hangisine evet dediğinizden tam emin olamadım. Oturum izni derken ilk aldığımız vizeyi mi kastediyorsunuz
@@tayfunyaman8862 Türkiye'de elçilikten Almanya'ya gidebilmeniz için size 3 aylık vize verecekler (pandemideki yoğunluktan dolayı 6 aylık verildiğini de duydum). Almanya'ya geldikten sonra yabancılar dairesine gidip oturum kartınızı almanız gerekiyor. (Endişeye gerek yok, üniversitenin ilgili birimi yönlendirecek sizi zaten) İşte o aldığınız oturum kartı ile Almanya dışına seyahat ve çalışma hakkı kazanıyorsunuz.
Abi şartlı kabulde çalışma izni var dime
Evet, var.
@@ozenermurat abi bir sorum var ks bakma son soru şimdi Almanya'da yüksek lisans yapmak istiyorum ama dil yok Türkçe dışında bir sene daha Türkiye'deyim almancami öğrenim İngilizcemi hanngisi benim işimi daha kolaylaştırır
@@ahmet4158 Şuna bir göz at ua-cam.com/video/NaVDcX5DrQs/v-deo.html
@@ozenermurat teşekkür ederim size
Bu kanalı yeni keşfettim ağzınıza sağlık çok beğendim. Nanoteknoloji yl yapıyorum Türkiye’de doktora için Almanya’yı düşünüyorum. Almancaya başladım. Almanca dil şartı ordaki üniversitede mi giriyoruz yoksa buradaki tofel gibi denklik dil sınavları mı var ?
Merhaba, hoşgeldin. Üniversiteler sınav yapmıyorlar. Almanya'da da olsan Türkiye'de de olsan tıpkı İngilizce'de Toelf, Ielts sınavları gibi Almanca'da Goethe ya da Telc 'in sınavları var. Sistem aynı. Parasını ödeyip sınava giriyorsun.
@@ozenermurat sağol kardeşim peki Türkiye’de bu sınavlara girme imkanı var mı yoksa bu sınavlar Almanya’da mı oluyor?
@@ozenermurat testdaf sınavı İçin kurs gerekliliği var mı yani kendim çalışarak direk girebilir miyim?
@@bingolluseyyah ben girmedim, bilmiyorum ama bence ileri Almanca için kurstan destek al. Hiç bir şey olmasa bile sınav taktiklerini öğretirler.
@@bingolluseyyah Türkiye'de de girersin tabi. Orada da sınav merkezleri var.
Murat bey eşim mühendislik için yükseklisansa geldiğinde banka da gösterilmesi gereken 10k para bana dahil mi yoksa artı bir 10k daha mı gerekecek? Artı çocukta olursa...bunlardan da bahseder misiniz
10K'yı siz kendiniz için yatırıyorsunuz. Eşinizi de getirecekseniz daha fazla yatırmak gerekiyor. İki katı olmadığını biliyorum ama ne kadar fazlası, onu bilmiyorum. Çocuk da arttırır, evet.
@@ozenermurat teşekkür ederim bilgi için 🙏
Murat Abi peki Almanya’da öğrencilere verilen çalışma hakkı Amerika’daki gibi yalnızca kampüs içi işler mi yoksa öğrenciler kampüs dışında da çalışma hakkına sahip olabilirler mi ?
Bu konuda bir kısıtlama yok. Bulabildiği her işte çalışabilir.
Çok
Murat Bey, ben başvurumu yaptım ve yapacağım diğer başvuruların tarihlerini beklemekteyim. Bu başvuru döneminde bloke hesap için yatırılacak olan 10300 Euro'yu bulmam söz konusu değil, bu yüzden sizden garantörlük konusunu da ele almanızın mümkün olup olmayacağını sormak istiyorum. Ayrıca "Uni-assist" ile başvuru yaptıktan sonra belgelerin tasdikli kopyalarını her başvuru sürecinde istiyorlar mı? Bunların dışında kargo ile belgeleri gönderme konusundaki tavsiyenize uydum ve DHL ile gönderdim. 24 saat geçmeden üniversiteye ulaştı, teslim edildi. Tavsiyeniz için teşekkürler. Bir de eleştiride bulunmak istiyorum, an itibariyle çok fazla sayıda bölümün başvuru tarihleri sona erdi veya devam edenlerin de kalan süreleri göze alınırsa Türkiye den başvuran adayların bu süreçte başvurularının değerlendirilmesi mümkün değil. Demek istediğim bu video serisi biraz kötü bir zamanda üretildi.
Farukcum hemen benim kanala giriyorsun, "Garantörlük ve sponsorluk konuları" isimli videomu buluyorsun ve izliyorsun. Altına da "İzledim abi" yazıyorsun. ;) Uni-Assist'i daha önce hiç kullanmadım ama yanılmıyorsam bir belgeyi bir kez göndermen yeterli diye biliyorum. (Kesin bilgi değil) Hadi başarılar.
Eleştirin için ayrıca teşekkür ederim.
dil kursu vizesi ile beraber mini joblar ile çalışma imkanının olduğunu duymuştum
Ben de öyle duymuştum. Fakat internette kısa bir araştırma yapınca tüm kaynaklar bunun mümkün olmadığını gösteriyor.