Școala de Vară Arhipera, 2023 - Atelierele cu elevii ,,Sustenabilitate prin artă și arhitectură''

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 гру 2024
  • Ediția a XI-a a Școlii de Vară Arhipera s-a desfășurat la Chiojdu, Casa cu Blazoane, în perioada 30 iulie - 5 august 2023. Activitățile au considerat o aplicare sustenabilă și informală a arhitecturii, printr-o abordare proactivă și democratică.
    Am activat pe 4 paliere:
    1. Execuția participativă a Centrului Comunitar Chiojdu. Pe parcursul celor 7 zile de Școală de Vară, am participat la lucrările de construcție ale Centrului Comunitar Chiojdu, la discuții și activități informale cu comunitatea locală. În plus, programul a inclus vizite transectuale în sat și împrejurimi, pentru a facilita recunoașterea patrimoniului local construit și neconstruit.
    2. Proiectarea participativă a detaliilor de execuție. Am dezvoltat detalii inovative cu privire la utilizarea contemporană a materialelor tradiționale în forme actuale și durabile. Proiectarea a fost ghidată conf. univ. dr. arh. Lorin Niculae în conformitate cu necesarul Centrului Comunitar.
    3. Prelegeri despre sustenabilitate și arhitectura de interes public, susținute de profesorii invitați ai școlii de vară. Au fost susținute 5 prelegeri, pe următoarele teme: reutilizarea spațiilor pentru sport, de drd. arh. Ruxandra Balcanu, arhitectură si afectivitate, de drd. arh. Ioana Radu, arhitectură de gherilă, de dr. arh. Ionuț-Laurențiu Dinu, degradarea accentuată a monumentelor culturale cauzată de schimbările climatice, de drd. arh. Silvia Costiuc și proiecte Arhipera, de alumni Arhipera arh. Anca Crețu, împreună cu drd. arh. Irina Scobiola. Pe lângă prelegerile invitate, au fost mai multe prelegeri susținute de conf. univ. dr. arh. Lorin Niculae, coordonator al Școlii de Vară.
    4. Educație la firul ierbii cu elevii comunității. Am organizat atelierele artistice intensive „Sustenabilitate prin artă și arhitectură”, care au avut loc luni - vineri, de două ori pe zi.
    Elevii au dobândit o mai bună înțelegere a materialelor locale și a condițiilor care acționează asupra unei arhitecturi construite în paradigma sustenabilității, abordându-le într-o manieră intuitivă, holistică, prin experiențe care au urmărit dezvoltarea câmpului lor creativ. Participanții au început să descopere aceste materiale și să le folosească într-un mod imaginativ, prin crearea de instalații artistice inspirate din cele 6 elemente care guvernează arhitectura locală: lemn, piatră, pământ, și cele preexistente care stau la baza primelor materiale: apa, lumina, aerul. Participanții au avut o vârstă cuprinsă între 5 și 18 ani.
    © Arhipera 2023

КОМЕНТАРІ •