INSIDER POLITIC EDIȚIA 10 SEZON 3. INTERVIU INTEGRAL CU IOAN STANOMIR, POLITOLOG

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 34

  • @yvonneoancea4388
    @yvonneoancea4388 2 роки тому +12

    Prof. Stanomir este un analist de elită. Să-l vedem și să-l auzim mai des.

  • @corinaburlan9223
    @corinaburlan9223 Рік тому +4

    Excelent interviu! Mulțumim!

  • @corinaburlan9223
    @corinaburlan9223 11 місяців тому +1

    Excelentă emisiune!!!!

  • @bznabba
    @bznabba Рік тому +1

    Excelent!

  • @mihaelabalan734
    @mihaelabalan734 4 місяці тому

    Actual august 2024-sanatate!

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 2 роки тому +2

    Tarile cu parlamente sint in fapt oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economiile au un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice, pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.

    • @deathpunch3917
      @deathpunch3917 2 роки тому

      @Vlad Dumitrica Parlamentul este ales de popor in tarile democratice, deci tot ce ai spus tu este invalid.

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 роки тому +1

      @@deathpunch3917Permite-mi sa te contrazic. Democratia nu este despre a alege cine sa te fure mai puțin, ci despre a alege personal ce decizii se iau in societate. Daca teoria nu se pupa cu practica, intotdeuna teoria e gresita. E ca in epoca medievala cind, in urma ciumei, taranii puteau sa aleaga la ce stapini sa lucreze. Concurenta a facut ca stapinii sa imblinzeasca conditiile de trai dar nu a insemnat ca traiau in democratie pentru ca nimeni nu ii consulta in privinta deciziilor. Asa ca, din pacate, faci o confuzie între termeni: democratia este despre consultarea cetatenilor in privința decizior și nu consultarea in privința celor care sa ia decizii in numele nostru. Incearca sa gindesti cu capul tau și nu folosi șabloane vehichulate prin presa.

    • @deathpunch3917
      @deathpunch3917 2 роки тому

      @@vladdumitrica849 Dar cetatenii sunt consultati cu privire la problemele importante ( vezi referendumuri) … Iar multe proiecte legislative sunt dezbatute cu societatea civila, deci eu chiar nu inteleg ce vrei mai mult . Spune-mi cum ai vrea sa fie consultati cetatenii ?

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 роки тому

      @@deathpunch3917 Ca de exemplu ce referendumuri? Care consultari cu societatea civila? N-am văzut sa fie consultați cetatenii in privința politicii preturilor din energie.
      E usor de pus in practica sistemul de vot: ori votezi de acasa, prin intermediul unei aplicatii (cam ca la banca), ori se pot face cabine stradale de vot unde cu un card de identitate digital vei întra și vota (iti va recunoaste fata si amprenta)

    • @darie99
      @darie99 2 роки тому +1

      Democrația participativă este o poveste frumoasă, ca poveste. Dar, așa cum se întâmplă cu multe povești, ar fi o catastrofă să fie pusă în practică. Majoritatea ar strivi pur și simplu orice urmă de minoritate. Nu mai zic de aberația că tanti Aglaia, întoarsă seara de la sapă, ar trebui să voteze, de exemplu, legea cu privire la dreptul de preemțiune asupra mijloacelor fixe în companiile cu capital mixt. Nu prea merge, da. Utopiile nu merg puse în practică, iar democrația participativă este o monstruozitate ca și celelalte utopii despre cum ar trebui aranjată societatea umană după părerea unora și a altora.

  • @stoicapetruliviu8840
    @stoicapetruliviu8840 2 роки тому +1

    5:15 vorbiti prostii dl profesor! Cetate asediata? Au asediat non stop!

    • @rucsandrasb7726
      @rucsandrasb7726 2 роки тому

      E vorba de atacurile mongole...
      Scuze vă cer pentru deranj !

    • @stoicapetruliviu8840
      @stoicapetruliviu8840 2 роки тому

      @@rucsandrasb7726 Nicidecum. Alte popoare/natii/populatii cucerite, rase, etc nu s-au raportat ca niste descreierati la vecinii lor/propriul popor cateva sute de ani dupa ....Lenin,Stalin,Putin au decimat slavii in ultima suta de ani

    • @deathpunch3917
      @deathpunch3917 2 роки тому

      @@stoicapetruliviu8840 Si el ce a zis ?

    • @stoicapetruliviu8840
      @stoicapetruliviu8840 2 роки тому

      @@deathpunch3917 El a zis : statul. Fals

    • @deathpunch3917
      @deathpunch3917 2 роки тому

      @@stoicapetruliviu8840 Nu inteleg ce vrei sa zici , dar in fine