Călător în România | Astăzi în Roman

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 7

  • @ioanciumasu994
    @ioanciumasu994 4 роки тому +3

    Frumos filmulet, felicitari! Si pentru ca sunt Romascan* prin origine, multumesc!
    ua-cam.com/video/ByyoSubGXdc/v-deo.html
    Fosta biserica armeneasca este si preferata mea, de cand eram copil - desi n-am intrat niciodata (era inchisa).
    Ea a fost construita pe locul unei biserici mai vechi de lemn cumparata de Armeni de la Sasi la 1335, adica inainte de anii in care orasul este mentionat in documentele oficiale (1387 in Letopisetul Novgorodului si Cronica lui Nestor; 1392 intr-un hrisov Moldovenesc).
    ro.wikipedia.org/wiki/Roman,_România
    Sasii au fost numerosi in Roman, dar in timp s-au asimilat (banuiesc) natural asa cum s-au asimilat si celelalte etnii (maghiarii, armenii, evreii, rusii lipoveni, etc).
    Pe langa arhiepiscopia Romanului, care avea intaietate (morala) in fata celorlalte episcopii (intrebare interesanta: de ce?), Romanul mai are anumite particularitati:
    - nu se cunoaste anul intemeierii aceastei arhiepiscopii (se presupune ca intre 1408-1413, in timpul domniei lui Alexandru cel Bun), dar in mod evident orasul era mai vechi;
    - este singurul oras din Moldova care are pecete cu inscriptie in limba Latina, iar numele sasesc al orasului este Romesmark (adica Marca Romei) iar in Maghiara (adica Targul Romanesc, numele fiind vechi, de la descalecatul Moldovei de catre Romani (numiti atunci valahi, Sasi si Maghiari veniti din Transilvania) de catre Dragos ca vasal al Regelui Ungariei care l-a trimis sa infiinteze aici o marca a regatului Ungariei, sub obladuirea (mandat al) Vaticanului.
    - zona fusese dens populata inca dinainte, fiind un loc strategic, ceea ce probabil nu a scapat intemeietorului Moldovei;
    - interesant este de asemenea ca venind de peste munti din Transilvania, ca sa ajungi in orasul Roman, trebuie sa traversezi raul Moldova - fapt care coincide cu legenda descalecatului. La fel interesant este ("dintotdeauna") ca on zona de orasului este o numeroasa populatie catolica, iar din istorie stim ca in Moldova au fost numerosi sasi si maghiari (si romani) catolici, dintre care multi se convertisera la protestantism la un moment dat (mai ales Calvinism; in Transilvania, sasii au devenit protestanti Luterani) - pe urma protestantii au fost asimilati.
    In concluzie, intemeierea orasului Roman sub acest nume este probabil legat chiar de descalecare, fiind posibil chiar capitala marcii stabilita de Dragos. Ulterior, cand Bogdan a rupt legaturile cu Ungaria, probabil ca a mutat si capitala Moldovei mai la nord din motive politice evidente, dar Romanul a pastrat aceasta intaietate morala in memoria colectiva a Moldovenilor (recunoscut prin intaietatea morala acordata episcopiei, si prin prefixul arhi-). Ca fapt divers, in Limba Greaca, arhi inseamna stat, autoritate de stat, iar la vremea intameierii Moldovei (in jurul anului 1350, nu este foarte clar dar a fost dupa infrangerea tatarilor de catre Regatul Ungariei in 1345 - in fapt o initiativa a unui secui din Transilvania, Andrei Lakfi, conte al Secuilor care a trecut Carpatii ca sa-i bata pe tatari; deci inaintea caderii Constantinopolului (1453) dar dupa schisma religioasa (1054), deci in plina competitie politica intre Constantinopol si Roma in zona fostei Dacii), in zona exista influenta Imperiului Roman cu capitala la Constantinopol, unde limbi oficiale erau latina si greaca.
    Exista ideea ca numele orasului este luat de la domnitorul Roman Voda, dar aceasta ipoteza nu prea tine: orasul a domnit intre 1391 si 1396, dar orasul este mai vechi. Mai degraba, cred eu ca este posibil ca domnitorul sa-si fi luat numele princiar de la numele orasului, din ratiuni politice -- si anume datorita prestigiului istoric pentru care episcopul de Roman avea intaietate morala fata de ceilalti episcopi, legata de descalecare.
    en.wikipedia.org/wiki/Dragoș,_Voivode_of_Moldavia
    en.wikipedia.org/wiki/Second_Mongol_invasion_of_Hungary
    ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Lackfi
    melidoniumm.wordpress.com/2012/06/18/despre-comunitatea-armeneasca-din-roman-de-a-lungul-timpului/
    www.cimec.ro/Muzee/Roman/Istorie.htm

  • @beyasmr2657
    @beyasmr2657 3 роки тому

    Cabinete particulare

  • @owidiu28boo
    @owidiu28boo 3 роки тому

    E linistit ca tot tineretul a emigrat, acum 20 ani era plin centrul de tineret, azi câte un om răzleț pe stradă

  • @LM-oz5cw
    @LM-oz5cw 3 роки тому +1

    "Groapa".. imi aduc vag aminte ca inainte de a se construi monstruozitatea asta erau case vechi...

  • @EndoMusik
    @EndoMusik 3 роки тому

    Noi ne intelegem intre noi indiferent de etnie sau culoare

    • @EndoMusik
      @EndoMusik 3 роки тому

      Asa e in roman

    • @koperan3826
      @koperan3826 3 роки тому

      @@EndoMusik stiu si eu sunt din roman