Ανω Πορόϊα Σερρών

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • Πολύ κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Σερρών, τα Άνω Πορόια. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων.
    ................................................................................................................
    Ανω Πορόια
    Τα Ανω Πορόϊα αποτελούν ένα από τα διαμάντια από του ιστορικού και πανέμορφου βουνού του Μπέλες. Στις νότιες υπώρειες του Δυτικού τμήματος του θρυλικού αυτού βουνού και σε μια από τις ωραιότερες χαράδρες του είναι κτισμένα τα Άνω Πορόϊα.
    Αναπτυγμένα σχεδόν αμφιθεατρικά στις δυο αντικριστές πλαγιές της χαράδρας αυτής που τη μικρή κοιλάδα της διαρρέουν γάργαρα και άφθονα πηγαία νερά, υπερέχουν από κάθε άποψη απ’όλα τα γύρω ακριτικά χωρία που είναι κατασπαρτα κατά μήκος του.
    Κτισμένα τα Άνω Πορόϊα σε υψόμετρο 380 μέτρων και σε απόσταση μόλις έξι χιλιόμετρα από την κορυφή του Μπέλες δηλαδή από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τη μοίρα και τις ιστορικές περιπέτειες του.
    Η ιστορία αναφέρει ότι ομάδες οικογενειών κατατρεγμένων, από τη Μοσχόπολη, τα Γιάννενα το Αργυρόκαστρο, τα Τρίκαλα τα χωριά του Ολύμπου της Πίνδου και του Γράμμου, όπως ο Κοκκυόπλιος, η Αβδέλλα το Περιβόλι, η Σαμαρίνα, το Μέτσοβο, το Νυμφαίο και πολλά άλλα χωρία, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που αποτέλεσαν τους πυρήνες του πληθυσμού των νέων οικισμών όπως τα Πορόϊα, η Ράμνα, η Βετρίνα, στις πλαγιές του Μπέλες. Η ονομασία Πορόϊα φαίνεται ότι προϋπήρχε της εγκαταστάσεως στην περιοχή των νέων αποίκων.
    Προφανώς ο νέος οικισμός ονομάσθηκε Ανω Πορόϊα προς διάκριση από τον προϋπάρχοντα, προς την πεδιάδα οικισμό, ο πληθυσμός του οποίου αποτελείται από Τούρκους φερμένους από τα βάθη της Μικρά Ασίας για εποικισμό των αραιοκατοικημένων περιοχών, που είχαν ερημωθεί από τις συνεχείς επιδρομές και τα πολεμικά γεγονότα.
    Ετσι δημιουργήθηκαν οι δυο χωριστοί οικισμοί :Τα Ανω (Πορόι Μπαλαά) με αποκλειστικό Ελληνικό πληθυσμό στην αρχή, και τα Κάτω (Πορόι Ασίας) αποκλείστηκα κατοικημένο από Τουρκικό πληθυσμό.
    Πορόϊα στη σλαβική γλώσσα σημαίνει χείμαρρος. Όμως Παρά τη σλαβική ονομασία, η ονομασία Πορόϊα είναι καθαρά ελληνικής καταγωγής. Προέρχεται από συμφυρμό των λέξεων Πόρος (διάβαση, πέρασμα) και ροιά (ρέω, ροή) συνδυάζοντας την υπερκείμενη του χώρου μοναδική προς τον βορρά διάβαση του Μπέλες προς τη περίφημη Σιδερόπορτα με τα άφθονα ρέοντα νερά απ΄τις πηγές του βουνού.

КОМЕНТАРІ •