Ο Μέγας Αλεξάνδρος γίνεται κυρίαρχος της Ελλάδας: Το άγνωστο πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας από ψηλά

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 сер 2021
  • Αύγουστος του 338π.Χ.: Η μάχη της Χαιρώνειας λαμβάνει χώρα κοντά στο ομώνυμο χωριό. Σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το πέδιο της μάχης από ψηλά, καθώς και τα σημεία όπου έθαψαν τους νεκρούς τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές:
    Οι μεν Θηβαίοι έφτιαξαν τον γνωστό Λέοντα της Χαιρώνειας στο σημείο όπου έθαψαν τους νεκρούς του Ιερού Λόχου των Θηβών, οι οποίο έπεσαν στης μάχης της Χαιρώνειας.
    Οι δε Μακεδόνες έφτιαξαν έναν άγνωστο τύμβο, μικρό λόφο δηλαδή όπου έθαψαν τους νεκρούς τους και ο οποίος παραμένει παντελώς άγνωστος και σας τον παρουσιάζουμε. Επισημαίνεται από τα πολλά κυπαρίσσια που φαίνονται στο βίντεο.
    Αναλυτικά στοιχεία για τη μάχη:
    Η μάχη της Χαιρώνειας διεξήχθη το 338 π.Χ. μεταξύ του μακεδονικού βασιλείου και των συνασπισμένων στρατευμάτων της Αθήνας, της Κορίνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Αχαΐας, των Μεγάρων, της Ακαρνανίας, της Εύβοιας και του Κοινού των Βοιωτών, ηγέτιδα του οποίου ήταν η Θήβα.
    Οι Μακεδόνες αναδείχτηκαν θριαμβευτές. Το πεδίο της μάχης βρίσκεται στον κάμπο της Βοιωτίας, πολύ κοντά στον αρχαίο οικισμό της Χαιρώνειας και το σημερινό ομώνυμο χωριό. Απέχει 13 χιλιόμετρα βόρεια από τη Λιβαδειά.
    Η συγκεκριμένη σύγκρουση υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ.
    Ο Φίλιππος Β’, μονάρχης της Μακεδονίας, κατόρθωσε μετά από πολλά έτη αιματηρών εκστρατειών και έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδια του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο.
    Η μάχη της Χαιρώνειας σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της νότιας Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα.
    Επίσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από στρατιωτική άποψη, αναδεικνύοντας ολοφάνερα την υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι των προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών.
    Ο Φίλιππος τοποθέτησε τους επιφανείς Εταίρους στο αριστερό κέρας της παράταξης, αναθέτοντας την διοίκησή του στο δεκαοκταετή τότε γιο του Αλέξανδρο.
    Ο διάδοχος του θρόνου, παρά το μικρό της ηλικίας του, είχε προηγούμενη πολεμική εμπειρία εναντίον του θρακικού φύλου των Μαίδων, το οποίο και συνέτριψε ενώ ο Φίλιππος πολιορκούσε την Πέρινθο και το Βυζάντιο (340 π.Χ.).
    Αν και δεν έχουν διασωθεί λεπτομερείς περιγραφές για τη διάταξη των δυνάμεων των δύο αντιπάλων, οι τάξεις της μακεδονικής φάλαγγας έλαβαν θέση μάλλον στο κέντρο της παράταξης, συνεπικουρούμενες από μονάδες ελαφρύτερου πεζικού και ψιλών.
    Ο βασιλιάς κατέλαβε τη δεξιά πτέρυγα, όπως όριζαν τα μακεδονικά στρατιωτικά ήθη, ηγούμενος των Υπασπιστών, επίλεκτου τμήματος του πεζικού.
    Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αθηναίοι παρέταξαν τα τμήματα της φάλαγγάς τους κατά φυλή, όπως συνήθιζαν, στην αριστερή πτέρυγα και το κέντρο, μαζί με τους οπλίτες των υπόλοιπων συμμάχων.
    Οι στρατηγοί Χάρης και Λυσικλής είχαν το γενικό πρόσταγμα των αθηναϊκού στρατού, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο γνωστός Δημοσθένης εντάχθηκε στις τάξεις των οπλιτών.
    Διοικητής του Κοινού των Βοιωτών ήταν ο Θηβαίος στρατηγός Θεαγένης, ο οποίος τοποθέτησε τα στρατεύματα του στο δεξιό άκρο του κέντρου και το δεξιό κέρας όλου του σχηματισμού, αντίκρυ από τις δυνάμεις του Αλέξανδρου.
    Από τη μάχη δεν απουσίαζε φυσικά ο περίφημος Ιερός Λόχος, μονάδα που αποτελούταν από 300 επίλεκτους και άριστα εκπαιδευμένους άνδρες της θηβαϊκής κοινωνίας.
    Συνολικά, η δύναμη του μακεδονικού στρατού ανερχόταν σε τουλάχιστον 2.000 ιππείς και πάνω από 30.000 πεζούς.
    Οι συνδυασμένες δυνάμεις των συμμάχων, υστερούσαν αριθμητικά ελάχιστα απέναντι στους Μακεδόνες σύμφωνα με την εκδοχή του ιστορικού Διόδωρου Σικελιώτη, ενώ ο Ιουστίνος ισχυρίζεται ότι οι σύμμαχοι υπερτερούσαν σε αριθμό.
    Επακολούθησε η μάχη, που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη σκληρότητα και ανδρεία.
    Ύστερα από την πάροδο αρκετού χρόνου στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, η νίκη άρχισε να γέρνει προς το μακεδονικό στρατόπεδο χάρη στη σπουδαία τακτική που εφάρμοσε ο αρχηγός του.
    Ο βασιλιάς Φίλιππος οπισθοχωρούσε εκτελώντας παραπλανητικούς ελιγμούς που καταπόνησαν και παρέσυραν τους Αθηναίους αντιπάλους του.
    Οι φάλαγγες οπλιτών που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο αμφότερων των πλευρών συνεπλάκησαν.
    Πολλοί άνδρες έπεφταν νεκροί και τραυματίες, πράγμα που καθιστούσε αμφίρροπο τον αγώνα μεταξύ τους.
    Στο μεταξύ, αρκετοί Βοιωτοί και άλλοι συμμαχικοί οπλίτες έσπευσαν να συμβάλλουν στην καταδίωξη του αντίπαλου δεξιού άκρου.
    Άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένα ακάλυπτο κενό στη συμμαχική διάταξη, που εξέθετε επικίνδυνα του μαχητές του Ιερού Λόχου.
    Καθοριστική για την έκβαση της μάχης θεωρείται η συμβολή του ίδιου του Αλέξανδρου ο οποίος σε τούτη την κρίσιμη χρονική στιγμή, περιστοιχιζόμενος από ρωμαλέους μαχητές, επιχείρησε μία παράτολμη ενέργεια ενδεικτική της ηγετικής φύσης και των προσόντων του.
    Ο νεαρός Μακεδόνας επιτέθηκε ορμητικά με το απόσπασμά του εναντίον του αποκομμένου Ιερού Λόχου και κατάφερε να φονεύσει πολλούς.
    Επίσης, τράπηκαν σε φυγή αρκετοί άλλοι εχθροί που αντιλήφθηκαν τον περίτεχνο ελιγμό πλαγιοκόπησής τους.

КОМЕНТАРІ • 25

  • @wind-up_team
    @wind-up_team 2 роки тому

    Καλημέρα Αντρέα. Το λιοντάρι είναι παρόμοιο με της Αμφίπολης. Πολύ καλό video.

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      Πράγματι είσαι ο 2ος μετά τον Γιώργο που το παρατήρησε. Ενδιαφέρουσα αυτή η ομοιότητα.

    • @wind-up_team
      @wind-up_team 2 роки тому

      @@haanity Of the record σου αναφέρω επειδή η γυναίκα μου είναι από Σέρρες γι’ αυτό και είμαι κάθε καλοκαίρι επάνω, εχω κάνει το ρεπορτάζ μου λόγο και της νέας ιδιότητας, (ΠΕΦΦΕΕ), και Εχω μάθει ότι αυτά τα δυο λιοντάρια ήταν μέσα στον Στρυμόνα. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα οι αρχαιολόγοι τους τα έβγαλαν μέσα από το ποτάμι και το ένα είναι Αμφίπολη το άλλο στην Χαιρώνεια. Τα ξεχωρίζεις ότι είναι τα δίδυμα διότι ο άνθρωπος που τα κατασκεύασε ξέχασε να τους φτιάξει τα γεννητικά τους όργανα. Και όταν το κατάλαβε αυτοκτόνησε. Ήταν και τα δυο να τα πάνε εκεί. Πρόλαβαν το ένα. Οι αντάρτες ανατίναξαν την γέφυρα του Στρυμόνα και δεν μπορούσαν να το μεταφέρουν το δεύτερο. Οπότε το έριξαν ξανά στο ποτάμι όπου και αργότερα το ανέσυραν και έμεινε εκεί. Αυτά από γέροντες της περιοχής.

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому +1

      Εξαιρετικές και πολύτιμες οι πληροφορίες σου φίλε Νίκο

    • @wind-up_team
      @wind-up_team 2 роки тому

      @@haanity Ξέχασα να σου πω ότι εικάζουν ότι υπάρχει άλλο ένα που δεν έχει βρεθεί. Την άποψη αυτήν την λένε ότι της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του τάφου το Μ.Α. της Χαιρώνειας στα Αριστερά της πύλης, αν προσέξεις βλέπει αριστερά και αυτό που λείπει είναι το δεξιό.

  • @panosexplorations
    @panosexplorations 2 роки тому

    Ωραία περιήγηση κ πολύ χρήσιμες πληροφορίες!

  • @travelfandroneview
    @travelfandroneview 2 роки тому +1

    Φοβερό βίντεο,
    Εκπληκτική αληθινή ιστορική περιγραφή.
    Σε ευχαριστούμε για το ενημερωτικό βίντεο
    Like 👍 👍 👍
    🙏 🙋‍♂️ 🤝 👋

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο Χρήστο.

  • @nikosdesire7
    @nikosdesire7 2 роки тому +2

    Ωραίο φίλε! Και ωραία μουσική!!

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому +1

      Να σαι καλά φιλαράκι μου!!

  • @Millerium-MichaelMiller
    @Millerium-MichaelMiller 2 роки тому +3

    Όμορφη παρουσίαση 👍👍Εκπληκτική μουσική επιλογή 😉

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому +1

      Ευχαριστώ πολύ!

  • @upstories
    @upstories 2 роки тому +1

    Μάθε παιδί μου γράμματα και ιστορία.
    Μπράβο Ανδρέα για το ιστορικό σου βίντεο

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      Σ΄ ευχαριστώ πολύ φιλαράκι!

  • @np_production
    @np_production 2 роки тому

    Πολύ ωραία πλάνα!!!

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε!

  • @TravelInspiration
    @TravelInspiration 2 роки тому +1

    Εξαιρετικό βίντεο φιλαράκι μου, όπως πάντα άλλωστε!!!!

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      Σ' ευχαριστώ πολύ φιλαράκι μου!

  • @salgorge
    @salgorge 2 роки тому +1

    Ανδρεα ειχες δεν ειχες παλι επιμορφωτικο βιντεο μας παρουσίασες. Χρήσιμες οι πληροφορίες για οσους αγαπάνε την Ιστορία μας, ομως τα πλανα απο το Λεωντα ειναι της Αμφίπολης η κανω λάθος?

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому +1

      Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε! Όχι είναι επίγεια που τράβηξα από το λιοντάρι της Χαιρώνειας.

    • @salgorge
      @salgorge 2 роки тому

      @@haanity φοβερή ομοιότητα.δεν αποκλείεται να εχουν ακριβώς τα ιδια χαρακτηριστικά κ τις ιδιες διαστάσεις.

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      @@salgorge Όλα τα λιοντάρια την ίδια μούρη έχουν. John Haanity χαχαχαχ

  • @NickDroneSKG
    @NickDroneSKG 2 роки тому

    Καταπληκτικές εικόνες μπράβο καλή Κυριακή

    • @haanity
      @haanity  2 роки тому

      Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε Νίκο!

  • @cookingwithnezha4831
    @cookingwithnezha4831 2 роки тому

    Veide'o neice