Δημιουργήστε Σπιτικό Κομποστοποιητή με Γεωσκώληκες: Απλές Οδηγίες για Πλούσιο Κομπόστ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 жов 2024
  • Φτιαξτε κομποστοποιητη γεωσκωληκα
    Εισαγάγετε μια πράσινη και βιώσιμη πρακτική στον κήπο ή την αυλή σας, φτιάχνοντας τον δικό σας κομποστοποιητή γεωσκώληκα! Οι γεωσκώληκες είναι φυσικοί κομποστοποιητές που μετατρέπουν τα οργανικά απορρίμματα σε πλούσιο και θρεπτικό κομπόστ, ιδανικό για την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους σας. Αυτή η μέθοδος κομποστοποίησης δεν απαιτεί μεγάλο χώρο, είναι οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική, καθιστώντας την τέλεια επιλογή για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό.
    Μάθετε πώς να φτιαξετε εύκολα τον κομποστοποιητή σας και να ξεκινήσετε την παραγωγή του δικού σας κομπόστ. Η διαδικασία αυτή δεν μόνο θα μειώσει τα οργανικά απορρίμματα που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων αλλά και θα ενισχύσει την υγεία των φυτών σας με φυσικό τρόπο. Ενσωματώστε τους γεωσκώληκες στον κήπο σας και παρατηρήστε μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του εδάφους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλετε στην περιβαλλοντική προστασία.
    Ακολουθήστε τον οδηγό μας για να δημιουργήσετε έναν αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον κομποστοποιητή γεωσκώληκα, και αρχίστε να παράγετε το δικό σας ποιοτικό κομπόστ!"
    ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Οι γεωσκώληκες τρώνε τόση τροφή όση είναι το βάρος τους. Οπότε όσο μεγαλώνουν θα κάνουν και ποιο γρήγορα την κομποστοποιηση. Επίσης θα γεννούν και νέους γαιοσκώληκες και έτσι θα έχουμε ακόμα περισσότερους εργάτες.
    Σε άλλο βίντεο θα σας δείξουμε πως χρησιμοποιούμε το υγρό κομποστ που θα μαζευτεί στον δεύτερο κάδο καθώς επίσης και πως παίρνουμε το κομποστ από τους γαιοσκώληκες
    Αν μέσα στο κάδο μας έχουμε περίσσια υγρασία βάζουμε κομμάτια από στεγνή εφημερίδα εάν κάνει πολύ ζέστη και στεγνώνει γρήγορα ψεκάζουμε πιο συχνά με νερό.
    Επίσης κάθε 10 μέρες εκτός από τσόφλια αυγών πρέπει να βάζουμε κομμάτια από χαρτόνι και να ανακατεύουμε μαζί με το χώμα για να αερίζετε έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε καλή λειτουργία στο σύστημα μας.
    Ο γαιοσκώληκας επιβιώνει σε θερμοκρασίες από 5 έως 27 βαθμούς. Ξέροντας έτσι την θερμοκρασία του χώρου μπορούμε να υπολογίσουμε και την θερμοκρασία του χώματος αφού πρώτα προσθέσουμε μερικούς βαθμούς. Αν η θερμοκρασία στο χώρο είναι κάτω από 4 βαθμούς θα πρέπει να τυλίγουμε εξωτερικά το κάδο με εφημερίδες, και αν κάνει πολύ ζέστη όπως είπαμε θα βρέχουμε συχνά το χώμα για να κατεβάζουμε την θερμοκρασία.
    Ταΐζουμε τα πάντα στους γαιοσκώληκες εκτός από κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, πολλά λάδια και καυτερές σάλτσες. Μπορούμε να βάλουμε μήλα, αγκινάρες, μπανάνες, φασόλια, παντζάρια, μπισκότα, πίτουρο, ψωμί, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανα, πεπόνι, κέικ, καρότα, σέλινα, δημητριακά, υπολείμματα καφέ, φίλτρα καφέ, καλαμποκοειδή, αγγούρια, μελιτζάνες, αυγά, σταφύλια, υπολείμματα τσαγιού, ακτινίδια, μαρούλια, βρώμη, τηγανίτες, παπάγια, ζυμαρικά, αχλάδια, φασόλια, ροδάκινα, πατάτες, κολοκύθες, σταφίδες, σπανάκι, τομάτες, βάφλες, καρπούζια, ρύζι.
    Δεν τοποθετούμε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο, πολλά λάδια και καυτερές σάλτσες.
    Μικρές ποσότητες δεν θα βλάψουν αν τις θάβουμε, όμως προτεινουμε να μην ρίχνουμε καθόλου.
    Να προσθέτουμε χαρτί/χαρτόνι , να είναι περίπου το 20% του κάδου.
    κομποστοποίηση γεωσκώληκα, DIY κομποστοποιητής, οργανικό κομπόστ, βιώσιμη κηπουρική, βελτίωση γονιμότητας εδάφους, μείωση οργανικών απορριμμάτων, φυσική λίπανση φυτών, περιβαλλοντικά φιλική κομποστοποίηση, εύκολη κατασκευή κομποστοποιητή, αυτοπαραγωγή κομπόστ

КОМЕНТАРІ • 51

  • @AnGeltheGRman
    @AnGeltheGRman 7 років тому +8

    Κάντε πιο πολλά βίντεοοοοοο. Ιδίως τώρα το καλοκαίρι
    Πολύ καλή δούλεια παρεπιπτόντως !!!!

  • @styxonfire3246
    @styxonfire3246 5 років тому +1

    Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην τοποθετώ στο κομπος , εάν και εφόσον εχω καθε μερα οργανική τροφή για πέταμα! Εγω, σε μια γωνία στο περιβόλι πέταγα τα παντα και έγινε πολυ ωραίο το αμμώδες χώμα της Αυστραλίας. Θα προσέχω βέβαια τα κρεμμυδοτσουφλα και λεμονόκουπες απο εδω και στο εξής να τα πετώ σε άλλο σημείο. Ευχαριστω πολυ για τα βίντεο , το χρόνο και το κόπο σας.

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  5 років тому

      είναι κομποστοποιητης γεωσκωληκα ολοι οι περιορισμοι εχουν να κανουν με τον γεωσκωληκα και όχι τοσο πολύ με το κομποστ

    • @ΣτεργιοςΣισμανιδης
      @ΣτεργιοςΣισμανιδης 5 років тому

      Ν

  • @ioannapriniotaki5630
    @ioannapriniotaki5630 4 роки тому +1

    Καλημέρα σας κι ευχαριστώ για το πολύ καλό βίντεο. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Που είναι καλύτερα να τοποθετηθεί αυτό το δοχείο? Μέσα στο σπίτι, έξω και τι να αποφυγω για να μπορέσω να διατηρήσω τους γεωσκωληκες και να μην πεθάνουν. Θέλουν ζέστη, κρύο, σκιά ή ήλιο?
    Δηλαδή τι πρέπει να αποφυγω.
    Ευχαριστώ πολύ.

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  4 роки тому +1

      απο την ανοιξη και μετα εγω τα βαζω σε υπογειο να εχουν δροσια,

    • @ioannapriniotaki5630
      @ioannapriniotaki5630 4 роки тому

      @@gine_autarkis ευχαριστώ πολύ. Το έβαλα στην κουζίνα. Ανυπομονώ να δω τα πρώτα αποτελέσματα από το πρώτο τους γεύμα. Πραγματικά ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Ισχύει ότι απαγορευονται οι φλουδες πατάτας?

  • @ΔημήτρηςΟικονομόπουλος-δ1φ

    Είμαι εντυπωσιασμενος. Όχι μόνο απ τις γνώσεις και τον τρόπο μετάδοσης, αλλά κυρίως επειδη απαντάτε σε ΌΛΕΣ τις απορίες. Το λένε σεβασμό. Συνήθως οι "ειδικοι" απαντούν μόνο λέγοντας "ευχαριστώ για τα καλά σας λογια"

  • @mjfitness-personaltraining
    @mjfitness-personaltraining Рік тому

    Καλησπέρα σας. Τους θερινούς μήνες πως τα διατηρούμε????? Πρέπει να μπουν σε δωμάτιο κήπου αν τα έχεις ταράτσα???? Θα είναι εντάξει εκεί ??? Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  Рік тому +1

      βασικα να ειναι σε ενα χωρο δροσερο σχετικα και να κρατας υγρασια στο χωμα

  • @snogard4748
    @snogard4748 2 роки тому

    Καλησπερα εχω μια ερωτηση για το κομποστ....
    το κομποστ στην ουσια φτιαχνεται απο τν οργανικη υλη μεσω των μικροβιων και των γεωσκωληκων πανω κατω...αυτο σημαινει οτι αραια και που στο χωραφι μας στο κτημα μας σιγουρα θα υπαρχει κομποστ ακομα και αν δεν εχουμε ριξει σωστα?? απλα σε πολυ μικρη ποσοτητα
    2)ποιος ο λογος να ριξουμε κομποστ επιφανειακα και οχι να το ενσωματωσουμε? δλδ πως θα τραβηξει η ριζα τις θρεπτικες ουσιες απο το κομποστ εφοσον αυτο θα ειναι πανω απο ενα δεντρο μας? δεν θα επρεπε να ειναι μαζι με τν ριζα? Ευχαριστω πολυ!

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  2 роки тому

      σωστα, βεβαιατα μικροβια τα καταστρεφουν τα χημικα λιπασματα αν εχουν πεσει στο χωραφι. Καλυτερα να το ενσωματωνεις.

  • @konstantinosvassis5118
    @konstantinosvassis5118 5 років тому +1

    Γεια σας! Ευχαριστούμε για το βίντεο! Μπορούμε αντί για χαρτόνι ή εφημερίδα να βάλουμε μουλιασμένα ξερά φύλλα ή αχυροχορτα;

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  5 років тому +2

      μπορεις, απλα εχω δει καλυτερα αποτελεσματα με το χαρτονι

  • @mosxotelis
    @mosxotelis 7 років тому +1

    Καλημερα Σας , πολυ ομορφο βιντεο . μια απορεια εχω , μηπως ειναι καλυτερα να βαζουμε χαρτι χωρις μελανι ? διοτι απο οσο γνωριζω το μελανι δεν ειναι κατι φυσικο , Ευχαριστω πολυ !!!

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  7 років тому +2

      μπορεις να βαζεις χωρις μελανι εαν θελεις

  • @ΙωάννηςΚούτσικος-β4φ

    Ωραίο βίντεο Μπράβο σας! Να σας κάνω μια ερώτηση επειδή στο βίντεο φαίνεται να κάνετε πάρα πολύ προσεκτική δουλειά. Στο δικό μου βαρέλι τα σκουλήκια έχουν πολλαπλασιαστει σε τεράστιο βαθμό και όλη την ώρα ανεβαίνουν στα τοιχώματα αυτό είναι το πρόβλημα. Εν τω μεταξύ το βαρέλι έχει γεμίσει στο μέσο του περίπου. Τι μπορεί να φταίει και να σκαρφαλώνουν έξω?

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  3 роки тому

      αν ειναι κατι οξινο μεσα στο καδο τα ενοχλει. Επισης και αν εχει αυξηθει ο πληθυσμος τους, τοτε πρεπει να τα μοιρασεις σε δευτερο καδο

    • @ΙωάννηςΚούτσικος-β4φ
      @ΙωάννηςΚούτσικος-β4φ 3 роки тому +1

      @@gine_autarkis Σας ευχαριστώ πολύ! Η οξύτητα δεν νομίζω να φταίει καθώς έχω ειδική άμμο που ρίχνω μέσα για το ph. Αρα μάλλον είναι ο πλυθυσμός τους μεγάλος..

  • @stergiaspanou6088
    @stergiaspanou6088 5 років тому

    Καλησπέρα, πως συλλέγουμε το έτοιμο κομπόστ από τον κάδο? Ευχαριστώ

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  5 років тому

      ΒΑΖΩ κατι σαν πλεγμα να περνα το χωμα αλλα όχι οι γαιωσκοληκες

    • @stergiaspanou6088
      @stergiaspanou6088 5 років тому +1

      @@gine_autarkis Ευχαριστώ

  • @vatsisg3956
    @vatsisg3956 3 роки тому +1

    Όλα τα σκουλήκια είναι χρήσιμα ή μόνο τα κόκκινα;;

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  3 роки тому +1

      υπάρχουν πολλά που κάνουν αποδόμηση υλικών π.χ. τα σαλιγκάρια κτλ. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη γαιοσκώληκα αλλά ο συγκεκριμένος είναι πιο αποδοτικός.

  • @theodorosgiannaros4453
    @theodorosgiannaros4453 6 років тому

    Γειάσας στό 11:21 λέτε απαγορεύεταινά βάζουμε κρεμμύδια γιατί δέν είναι οργανικά λιπάσματα?

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  6 років тому +1

      απωθουν τους γαιωσκωληκες

    • @theodorosgiannaros4453
      @theodorosgiannaros4453 6 років тому

      Γινε αυταρκης Σάς ευχαριστώ☺.

  • @mixalispatsourakis899
    @mixalispatsourakis899 3 роки тому

    Γιατί όχι ολική αφαίρεση του πάτου ώστε να επικοινωνούν άμεσα οι μικροοργανισμοί του εδάφους με τα οργανικά που συλλέγουμε εμείς;

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  3 роки тому

      θα χαθουν οι γεωσκωληκες

    • @mixalispatsourakis899
      @mixalispatsourakis899 3 роки тому

      @@gine_autarkis Νομίζω ότι τα οργανικά του κάδου θα προσελκύσουν τους γεωσκώληκες του εδάφους και η δουλειά Θα γίνει!Το έχω δοκιμάσει!

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  3 роки тому +1

      Θα προσελκύσει και άλλα έντομα , με το τρόπο αυτό είναι πιο ελεγχόμενο. Επίσης χρησιμοποιώ συγκεκριμένη ράτσα γεωσκλωληκα που έχει μεγάλες αποδόσεις. Αν και όλοι λίγο πολύ κάνουν την δουλειά μας.

  • @Keravnius
    @Keravnius 7 років тому

    ευχαριστώ

  • @jimmatthaiou307
    @jimmatthaiou307 5 років тому

    Πώς μπορώ στο χωράφι μου να βρω γεωσκώληκες?

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  3 роки тому

      αν ειναι καθαρο το χωμα χωρις χημικα με υγρασια αν σκαψεις θα βρεις

  • @ΧρίστοςΜουστακίδης
    @ΧρίστοςΜουστακίδης 6 років тому +1

    Τους γεωσκολικες που τους βρίσκω?

  • @Keravnius
    @Keravnius 7 років тому

    σκοπεύω να φτιάξω κάτι αντίστοιχο με βαρέλι 200 κιλών. Ξέρετε μήπως πόσους γεωσκώληκες θα χρειαστώ; θα χρειαστεί να αναδεύω κάθε φορά που βάζω νέα υλικά μέσα;

    • @theodorosgiannaros4453
      @theodorosgiannaros4453 6 років тому +2

      Keravnius βάλτε καμία δεκαριά γεωσκώληκες μέχρι νά γεμίσει τό βαρέλι θά γίνουν 200 νά είστε σίγουρος.

  • @lololola8446
    @lololola8446 3 роки тому

    Που μπορούμε να τα αγοράζουμε τα Γεωσκώληκες ;;;;;

    • @gine_autarkis
      @gine_autarkis  3 роки тому +2

      γεωσκωληκες μπορεις να βρεις στα χωραφια. Αν βρεις ομως το συγκεκριμενο ειδος ειναι και το καλυτερο. Κανει πολυ καλη δουλεια σε σχεση με αλλους γεωσκωληκες. Αν παλι δεν μπορεις να βρεις υπαρχει στο εμποριο, παιρνεις λιγους και πολλαπλασιαζονται