Je Zonnepanelen uitzetten is GELD WEG GOOIEN !.!.!.!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 вер 2024
  • In deze video legt de expert van Green Guys uit dat particulieren die zich laten beïnvloeden door de schreeuwende krantenkoppen om op een zonnige middag hun zonnepanelen uit te zetten zichzelf tekort doen. Zij gooien hierdoor geld weg !.!.!.!.!
    Honderduizenden particuliere zonnepanelen-bezitters in Nederland hebben een vast energiecontract en hun zonnepanelen leveren per jaar minder of hetzelfde op als het jaarverbruik. Voor al deze particuliere systemen valt ieder teruggelevert kilowattuur nog jarenlang binnen de salderingsregeling. Zou deze zonnepanelen-bezitter het systeem uitzetten op een zonnige middag, dan mist hij de 32 cent die binnen de saldering wordt betaald voordat de 11 cent terugleverboete in rekening wordt gebracht. Hiermee gooit hij dus 21 cent per kilowattuur weg…
    Al het nieuws over het “teveel” aan energie heeft betrekking op grote commerciële systemen. Een particulier met 9, 12 of 20 panelen kan zijn opgewekte energie nog jarenlang salderen en krijgt hiervoor een flinke vergoeding.
    De terugleverboete gooit zeker roet in het eten, maar niet zoveel als de krantenkoppen je laten denken.
    Het is natuurlijk heel vervelend dat je voor ieder kilowattuur dat je als particulier teruglevert een boeten moet betalen van zo’n 11 cent, maar wat iedereen lijkt te vergeten is dat je aan de andere kant van de streep, zolang je binnen de saldering valt, eerst zo’n 32 cent terugkrijgt voor ieder kilowattuur dat je teruglevert. Zet je de zonnepanelen uit om minder terug te leveren, dan hoef je die 11 cent niet te betalen, maar krijg je die 32 cent ook niet terug. Je doet jezelf dus 21 cent per kilowattuur tekort en gooit op deze manier veel geld weg.
    De enige reden om jouw particuliere zonnepanelen systeem op een zonnige dag uit te zetten is als je in een jaar tijd meer opwekt dan je in datzelfde jaar verbruikt. Dit heeft slechts betrekking op een handjevol particulieren, die “teveel” zonnepanelen hebben aangeschaft.
    Heb jij een dynamisch energiecontract, dan wordt de berekening een stuk ingewikkelder, maar zolang je binnen de saldering valt, zou je geld weg gooien als je de zonnepanelen uitzet, zelfs bij negatieve prijzen. Ook hier schijnt iedereen te vergeten dat de energiemaatschappij verplicht is jou te salderen over het verbruik en de teruglevering per jaar, niet per uur.
    Onlangs deed de rechter hierover een uitspraak in het voordeel van een consument.
    Nieuw Hollands Energie probeerde van een consument de teruggeleverde energie tegen de negatieve tarieven in te kopen en de geleverde energie tegen hoge prijzen in rekening te brengen. De rechter vond hier wel iets van en heeft uitgesproken dat ook bij een dynamisch contract de saldering geldt en de teruggeleverde energie tegen een gemiddelde jaarprijs moet worden vergoed. De uitspraak vind je hier:
    uitspraken.rec...

КОМЕНТАРІ • 13

  • @MarcoNierop
    @MarcoNierop 14 днів тому +8

    Het wordt tijd dat we dat "teveel aan energie" niet als een probleem gaan zien, maar als een opportunity! Als we die energie nu eens opslaan in batterijen en warm water boilers, kunnen we nog vaker de gas gestookte elektriciteitscentrales uitzetten! Zowel op particulier niveau als op grid scale niveau, we lopen wat dat betreft best een end achter op andere landen.
    Het maakt het energie net robuuster, minder gevoelig voor pieken en dalen, en elektriciteit wordt een stuk goedkoper en prijzen van elektriciteit worden minder volatiel, omdat we minder gas gebruiken tijdens pieken. Ook is het dan minder vaak nodig om windmolens uit te zetten, wat hetzelfde is als zonnepanelen uitzetten.. weggooien van ultra goedkope elektriciteit!
    Met mijn thuis batterij los ik al een minuscuul beetje van het probleem op voor de netbeheerder, maar hoe meer huishoudens een thuis batterij aanschaffen hoe kleiner het probleem wordt, en als dan ook de energie maatschappijen en netbeheerders gaan investeren in grote grid scale batterij opslag, dan kan eindelijk ook eens de prijs van elektriciteit een stuk naar beneden, voor iedereen, ook voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen te installeren of een thuis batterij aan te schaffen. Elektriciteit is duur omdat we nog steeds heel veel gas gebruiken in elektriciteitscentrales.
    Afgelopen week piekte de Kwh prijs voor 2 uurtjes naar meer dan 40 cent per Kwh in mijn dynamische contract, de ANWB legde later in een email uit dat dit kwam omdat voor het eerst na de zomer gas centrales opgestart moet worden om aan de vraag te kunnen voldoen, de zon was al onder en er stond weinig wind.. Dit laat zien dat het gebruik van duur aardgas voor het opwekken van elektriciteit de prijs opdrijft, want telkens als dit gebeurd gaat de gemiddelde prijs weer iets omhoog... Afgelopen week steeds tussen 19:00 en 21:00 veel hogere kwh prijzen dan de rest van de dag. Als we op deze momenten kunnen putten uit batterij opslag, dan is dat opstarten van gas centrales niet, of veel minder noodzakelijk en blijft de prijs laag!
    De hoge prijzen hebben mij niet geraakt overigens! Want mijn huis draaide op dat moment volledig op de thuis batterij!

  • @Buenossss
    @Buenossss 14 днів тому +13

    Je kunt toch gewoon dynamisch gaan? Dan heb je ook geen terugleverboete..

  • @HansKeesom
    @HansKeesom 14 днів тому +7

    Laten we bij die megaboeren en megaparken nou gewoon wat grote batterijen neerzetten. Kunnen ze meer hun eigen stroom verbruiken en de rest verkopen als de prijs wat hoger is.
    Die 176 euro terugleverboete is in 10 1760 euro. Zou dat gezin voor dat bedrag een accu kopen die ervoor zorgt dat ze niets meer terugleveren.
    Op wellicht is het handiger om wat smartplugs te kopen die van wasmachines etc aanzetten als er export is?

  • @Advertman1
    @Advertman1 14 днів тому +3

    Even de boiler op legionella bescherming aan zetten airco’s aan en bubbelbadje aan op 2 of drie fasen en lekker verbruiken alle kWh tijdens de zon uurtjes.

  • @jsdemarteau
    @jsdemarteau 9 днів тому

    Laurens je bent een held!

  • @fritshz
    @fritshz 12 днів тому +1

    Goed uitleg. Als energiebedrijf/de Lianders de stroom gaat opslaan in een grote accu's. Is veel goedkoper dan dat iedereen zelf zo'n accu aanschaft.

  • @tonvandecoevering4608
    @tonvandecoevering4608 12 днів тому

    Dank je Laurens, voor eerder ook mijn vraag via email te hebben beantwoord. Deze uitleg is duidelijk, thanks, ik zal hem delen.

  • @exelent993
    @exelent993 5 днів тому

    top mooie uitleg ik heb zelf 11 panelen van Enphase en pas vanaf mei 2025 gaat de terug leverboete gelden ...
    is het dan dus beter om een dynamisch contract te nemen >?

  • @franshoedelmans2255
    @franshoedelmans2255 10 днів тому

    Hoi, ik heb ook een vast contract bij Green choice, ook voor de komende jaren. Nu mogen we nog steeds tot 2027 salderen, dit zie ik echter niet terug op mijn eindnota. Ik krijg daar een terugleververgoeding voor de terug geleverde kWh, ik zie verder geen verrekening van het opgenomen vermogen - het terug geleverde vermogen, verrekend naar de kWh prijs voor inname (dat is toch salderen) of is een terugleververgoeding een verkapte saldering?

  • @MarcoNierop
    @MarcoNierop 14 днів тому +7

    Ik moet ook zo lachen om al die lui die moord en brand schreeuwen over die terug lever boete, deze video slaat de spijker op zijn kop, je bespaard nog steeds ondanks die boete, en als je ze uitzet snij jezelf financieel behoor lijk in de vingers.
    Vorige week is er bij mij een Enphase 1Q battery 5P geinstalleerd!, nu wordt er nog meer energie van mijn zonnepanelen (3500Wp op mijn dak sinds 2014!) door mijzelf gebruikt, de hele avond en nacht draait mijn huis op de batterij, net afhankelijkheid soms een stuk lager dan 10%, afgelopen week zo'n 3 tot 5 Kwh per dag wordt nu niet terug geleverd aan het net maar gebruikt voor het opladen van de batterij, dus 100% door mijzelf gebruikt.
    Natuurlijk, dit is data over 1 week in een behoorlijk zonnige nazomer, maar ik ben er wel achter dat zelfs als het bewolkt is de batterij toch tot 100% kan worden geladen, het duurt alleen langer.
    Ik heb overigens een dynamisch contract bij de ANWB, en daar nog geen terug lever boete.
    Als het goed is ergens in Oktober overstappen op het dynamisch contract by 1Komma5, en dan wordt ook de Heartbeat software geïnstalleerd die direct gaat handelen op de energy markt en zo optimaal gebruik gaat maken van de batterij en de zonnepanelen en als het goed is geld verdienen met mijn installatie.. Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat werken, maar het werkt nu al prima moet ik zeggen.