Nu e bun...
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- ...gazul din butelie pentru încălzirea bărcii.
Hotărârea 1.704/2024 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la regimul transportului maritim și pe căile navigabile interioare, apărută recent, conține o serie de prevederi referitoare la stabilirea și sancționarea contravențiilor la regimul transportului maritim și pe căile navigabile interioare. Măsura, care va intra in vigoare pe 29 ianuarie, nu se aplică navelor militare, dar se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, dacă au calitatea de personal navigant, dar și proprietarului ori operatorului navei.
O serie de prevederi ale actului normativ se aplică și proprietarilor sau operatorilor ambarcațiunilor de agrement, pornind de la contravenții la regimul construcției de ambarcațiuni de agrement și până la nerespectarea regimului prevenirii poluării ori săvârșirea de contravenții privind consumul de alcool.
De exemplu, construcția, modificarea sau dezmembrarea ambarcațiunilor fără autorizație se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, aplicată proprietarului la fel ca în cazul construcției, modificării sau dezmembrării ambarcațiunilor cu nerespectarea proiectului tehnic.
Nerespectarea obligației de înmatriculare/înscriere a ambarcațiunii sau de a notifica Autoritatea Navală Română (ANR) cu privire la modificările datelor de înmatriculare se pedepsește cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, aplicată proprietarului.
Actul normativ pune accent pe respectarea regimul siguranței navigației ambarcațiunilor de agrement, astfel că măsura conține o serie de sancțiuni pentru nerespectarea acestuia. Ca urmare, activități ca desfășurarea de activități de agrement nautic în scop comercial cu ambarcațiuni fără avizul ANR sau cu ambarcațiuni neavizate va atrage contravenienților o amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei.
Măsura conține o serie de sancțiuni aplicabile celor care compromit siguranța navigației, amenzile fiind destul de ”usturătoare” și, pe deasupra, cumulabile:
exploatarea unei ambarcațiunii fără acte sau certificate obligatorii: amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei (cu excepția cazului în care documentele se află în punctul de lucru avizat);
exploatarea/operarea ambarcațiunii cu acte, documente și/sau certificate obligatorii nevalabile sau în afara zonelor de navigație: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
punerea în navigație a unei ambarcațiuni fără marcajul exterior de identificare sau cu elementele acestuia nevizibile: amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;
lipsa la bord a materialelor și instalațiilor de vitalitate, a mijloacelor de stins incendiul și a mijloacelor de salvare: amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
nepurtarea vestei de salvare de către conducător sau persoanele aflate la bordul ambarcațiunii nepuntate: amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, răspunderea revenind conducătorului;
îmbarcarea unui număr de persoane mai mare decât cel admis: amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei și suspendarea dreptului de a conduce o ambarcațiune pe o perioadă de 60 de zile, răspunderea revenind conducătorului;
refuzul de a prezenta actele ambarcațiunii sau de a permite controlul acesteia: amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
neînregistrarea persoanelor care au închiriat ambarcațiuni în zonele de agrement nautic cu activitate comercială: amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Proprietarii și utilizatorii ambarcațiunilor de agrement trebuie să țină cont și de faptul că nerespectarea regimului prevenirii poluării este, și ea, drastic sancționată. Astfel, poluarea apelor cu hidrocarburi sau alte substanțe periculoase este sancționată cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, în funcție de amploarea poluării, iar amenzile pentru descărcarea apelor uzate sau aruncarea deșeurilor de la bordul ambarcațiunilor în locuri neautorizate va costa între 10.000 lei și 20.000 lei. Foarte ”scumpă” este și predarea deșeurilor neseparate, ea fiind sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Un aspect de care proprietarii și utilizatorii ambarcațiunilor de agrement (evident, nu numai aceștia) trebuie să țină cont este acela legat de consumul de alcool. Noile prevederi manifestă puțină toleranță față de abateri de acest tip, conducerea ambarcațiunii sub influența băuturilor alcoolice (0,01-0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau până la 0,80 g/l alcool pur în sânge) fiind sancționată cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei și suspendarea dreptului de a conduce o ambarcațiune pe o perioadă de 180 de zile.
Conducătorului ambarcațiunii i se reține certificatul de conducător, cu mențiunea "fără drept de conducere", dacă alcoolemia este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar dacă alcoolemia depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau sunt prezente substanțe psihoactive, se reține certificatul de conducator și se aplică procedura penală specifică acestor situații.
Servus Dle Costin! Multe din prevederile HG 1704/2024 erau valabile si până acum dar, nu se urmarea aplicarea practică! Cred ca aceasta HG este data urmare a accidentelor in crestere din deltă in ultimii 2 ani! Într-adevăr se pune accent in primul rand ca ambarcațiunile sa fie OMOLOGATE constructiv, sa fie inregistrate, să dețină toate documentele de construcție la control, sa fie exploatate conform iar in rest toate prevederile sunt vechi. Strigator la cer sunt amenzile, care nu imi dau seama pe ce principii au fost stabilite si ce persoană fizică poate suporta cuantumul. Incredibil! NU VA DESCURAJATI ... in Polonia sunt producători omologati de ambarcațiuni de 5-7 metri foarte accesibili la preț față de România si cred ca la comanda va pot face orice model. Eu am deținut o ambarcațiune Quicksilver activ cabin 505 dar, am vandut-o si caut o bărcuță utilă ca a dvs! Mergem inainte. Doamne ajută!
Quenet Yann a construit un mic velier pe nume Balluchon cu care a traversat Atlanticul singur.
Cauta canalul lui este interesant.
Oare ei au alte reguli?
Buna ziua,
Aragazul si plita, produse noi, vin din fabrica cu doua tipuri de duze, pentru gaz de la retea si pentru butelie, daca nu folosesti duzele corespunzatoare apare, consum mare, flacara galbena, afuma oalele, se infunda duzele, etc.
Nu stiu care este situatia la sistemul care-l aveti pe barca, dar se poate face o cautare pe net si se afla exact.
salut! cred ca te pot ajuta cum putem lua legatura?
Va salut! Am deschis un cont de FB...Aventura1071, puteți lasa un mesaj privat acolo.
Nea Costi, e clara treaba, cu noua lege, din păcate... 😢 Pasionati ca dumneata și ca alții nu mai au ce sa caute cu bărci neinmatriculate pe balta... Și chiar dacă ai înmatricula-o, tot ți-ar găsi ceva de care sa se lege, de ex ca nu ai ghiordel și ispol! 😅 Amenzile sunt chiar excesive, enorme, fără nicio justificare! Asta în timp ce alții încurajează navigația prin toate mijloacele, de exemplu Croația! Eu am permis cat C și merg anual în Croația sa închiriez bărci cu motor sa ma plimb printre mia lor de insule; la ei e foarte simplu, chiar și străin, sa obții permis de ambarcatiuni - e adevărat, valabil doar la ei, însă ei conștientizează ca, cu cât mai mulți barcagii, cu atât mai multe venituri din turism! La noi.... doar sa te ardă cât mai mult la cașcaval, din păcate! 🙂↕️
🤨
Salutare! Dar de ce nu tineti butelia mare si trageti un furtun de la ea? Cu regulator de presiune si gata. Nu mai faceti transvazare din butelie mare in mica. Mai puneti un arzator mic si gata. Sau direct o soba de rulota.
Asta ma gandeam si eu!
Buteliile cele mici sunt mai ușoare deci mai ușoare de mutat, manipulat cred ca asta e motivul, plus ca buteliile mici au dimensiune redusa deci ocupă mai puțin spațiu în barcă
Cine știe cunoaste!
Respect
Aragaz Coleman 2 Arzatoare Fara Plumb Pe Benzina sau Aragaz pe benzina pentru camping Coleman Sportster 533 compact, 2800W și scapati de butelie.
@@ChiricaValentin Cam da. ... idee de luat în calcul.
in loc de gaz ce baga sulfura?
Îmi lipsește GPL.ul...
Ce lege?
A postat un comentariu cu 2 clipuri in urmă.E urâtă rău 😐
Am citit si eu ordonanta aia si e ucigatoare.
Tocmai cand ma gandeam sa ma apuc si eu de un proiect asemanator 😢
Mai trebuie studiat, dar .....
Încărcatul buteliei la statia de gpl nu a fost niciodată legal! Însă devenise un fapt obișnuit... Singurul loc de unde cumperi o butelie decenta calitate-pret, este petrom-ul. Asta in zona mea, Teleorman. La schimb, evident. Restul ruginite, cu apa in ele, încărcate insuficient, defecte...
Lotca cu motor de 4 cp Veterok. Mâine intră în vigoare hg 1704 din 18.12.2024.
Nici măcar....
Costin!! Găzarii din tara sunt cei mai gainari vanzatori de gaz. Ideea noastra e asa. Tu trebuie sa cumperi butelii incarcate din "provenienta" autorizata, unde gpl-ul e gaz lichefiat nu pline cu apa. Nu pot sa le cer celora care au lucrat si au vandut "gpl", gen. Cum am zis, lucrez in domeniu si nu ma asculta nimeni fara argumentatie "aplicata". Dar!!! Repet, nu mai amesteca lucrurile ca te diluezi.
O sa-ti fac rost de niste hinturi. Nu-ti baga piciorul. Du-ti penitenta la capat. Incalzeste-te cu motorina nu cu gaz.
...nu pot sa le cer colegilor care au lucrat pe vanzare de butelii, *
Orice butelie se incarca obligatoriu cu Propan. (Arareori Butan. E scump si mult mai periculos decat pPropan-ul si nici nu-l gasesti la noi)
De 7 ani merg pe GPL și sunt f mulțumit însă după 3 săptămâni l am terminat. Gazul de butelie pe care îl am acum e cumplit. Experienta personala.
Un incalzitor catalitic pe benzina pentru spatii inchise: ua-cam.com/video/7zowcRveJ_4/v-deo.html
Foarte interesant!
salut costine!! vad ca ai incarcat buteliile,deci mai stai??
@@2peuplayer Asa este!
Da, din păcate articolele 4, 7 și 20 din lege fac referire la bărcile de agrement/pescuit și nu sunt deloc prietenoase...
Urat!
In afara de ''constructia si modificarea....", predarea deseurilor diferentiate si obligativitatea de a avea la bord saci separati pentru deseuri( nu ca ar fi un lucru rau, dar e dificil pe barca mica),restul sunt niste prevederi oarecum normale( poluare, alcool, veste, persoane in exces, acte valabile,etc. ) . Ce ma uimeste este marimea amenzilor, care este uriasa,spre deosebire de auto.Nu stiu cat este de legala, din moment ce punctul de amenda auto reprezinta 5% din salariul minim brut, adica 165 lei/punct amenda. In HG-ul asta, amenzile pleaca de la 5.000 si ajung frecvent la 20.000-40.000 .Este dubios amestecul navelor comerciale cu cele de agrement/pescuit... De exemplu, eu am o pneumatica de 3,10 m si trebuie sa am o gramada de chestii la bord. Pe un cargo de 18.700 tone, este putin mai usor,nu? Te doare mintea.
Interesant și pertinent comentariul!
Daca lovesti cu 10-15 lei o incarca aia si pe ma-sa la gpl!
Nu a mers....
Imi pare rau@@Aventura1071CostinBuzduga