Türk Müziği'nde Makamlar | 1. Makam nedir, nasıl oluşur?
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Merhabalar.
'Türk Müziği'nde Makamlar' isimli yeni serimin ilk videosunu hazırladım. Bu seride Türk Müziği'nde kullanılan belli başlı makamları, Türk Müziği ile ilgilenen herkese 10'ar-15'er dakikalık videolar halinde tanıtacağım. Kısa ve öz bilgiler içeren serimizin bu ilk videosunda; makam kavramını, onu oluşturan parçaları, ileride yayınlayacağım videolarda karşımıza çıkacak olan kavramları anlattım. Bundan sonraki videolarda artık makam anlatımlarına geçmiş olacağımız için bu videoyu dikkatle izlemenizi ve kavramları iyice özümsemenizi tavsiye ediyorum. Yorum ve önerilerinizi aşağıya bırakabilirsiniz.
Abone olmayı unutmayın :)
--------------------------------------------------------------------------------------
İletişim için: denizakdogann@gmail.com
Facebook: bit.ly/3ofKjWo
Instagram: bit.ly/3fipWU3
UA-cam: bit.ly/3hkifj7
Spotify: spoti.fi/3wM1t1c
Itunes: apple.co/35FqAqp
Deezer: bit.ly/3eHDrO1
---------------------------------------------------------------------------------------
#makamdersleri #türkmüziğimakamları #makamnedir #türkmüziğindemakamlar
Çok sade ve güzel bir anlatım olmuş. Ne zamandır böyle bir anlatım arıyordum emeğinize sağlık çok teşekkür ederiz.
Bir şey anladımsa arap olayım.😀 Dinleyip geçiyoruz . Oysa ne kadar derinlik. Tüm müzisyenleri kutluyorum. İyi ki varsınız. 👏👏👏
Müzikle hiç bir alakam yok yazılım vs işi ile uğraşıyorum ancak video öyle beni içine aldı ki sonuna kadar keyifle dinledim.
Hocam makam tesbitine sahip bir uygulama yada program çıkartmamız mümkün mü ?
Bence mümkün, enstruman ları akord etmek için yapılmış uygulamalar var, enstrumanın bir telini LA sesi yapacaksanız, tele mütemadiyen vurarak burgudan tiz ya da pese doğru telin gerginliğini değiştiriyorsunuz yani frekansını değiştiriyorsunuz, bu esnada uygulama ekranı daki göstergede kırmızı ibre LA notasının frekansı olan 440 çizgisine yaklaşır ya da uzaklaşır. Buna göre akord edebilirsiniz. Aynı mantıkla yapılmış ve makam dizgileri yüklenmiş bir programa bir şarkıyı dinlettiğinizde frekansları algılayarak makamı tespit edebilir ya da makamdaki hataları tespit edebilir.
@@mustayselam1314coklu notayi ayirt edemez sanirim. Ama yapay zekayla yapılabilinir. Sonucta frekansi bile cikartmasi mucize gibi akord uygulamasinin
emeğinize sağlık, yüksek lisans öğrencisiyim, yalnızca batı müziği eğitimim var benim için epey zor bir konu makamlar ama öyle güzel anlatmışsınız ki. çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim hocam,böyle videolara ihtiyacım var çok güzel anlatıyorsunuz 🙏🏻🌸
Çok teşekkürler, bu konu üzerinde kaynak çok aradım ama bulamadım. Bilinçli dinleyici kitlesi yaratmak için böyle videolara çok ihtiyaç var.
Değerli Hocam,
Çok kıymetli bilgilerin çok sistematik bir biçimde anlatıldığı kıymetli bir video olmuş. Emeğiniz için çok teşekkür ederiz.
Bu video serisine çok sevindim hocam 😍 sonsuz teşekkürler, emeklerinize sağlık 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
1:36 ' dan 15:03 ' e kadar hiçbir şey anlamadım ama izliyorum öyle bir video.
Elinize, dilinize sağlık. Çok faydalı olacak bu seriniz için size teşekkür ediyorum, başarılı olmasını diliyorum.
Merhaba. 36 yaşındayım. Türk Müziği'nene ilgi duymaya başladım. Kanalınız benim için çok büyük bir hazine. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Çok teşekkür ederim. ❤❤
çok dderli toplu olmuş seri. lütfen devamı gelsin :) emeğinize sağlık
😅 farklı bir bilim dalı olduğunu unutmamak lazım , matematik , fen ne ise konu böyle … zor bir süreç 🎉❤
Emeğinize sağlık
emeklerinize sağlık .. çok faydalı bir çalışma
Çok güzel anlaşılır bir dille ve özetleyerek verdiğiniz bilgiler çok faydalı..çok teşekkür ederim 🙏🥰
Bu serinin devamını bekleriz hocam.
IYI CALISMALAR VE TEBRIKLER KOLAY GELSIN COK GÜZEL EGITIM ALMISINIZ TEBRIKLER!!!
Harika..
Teşekkürler..
emeklerinize sağlık tşk
hocam devamını çekersiniz inşallah
Deniz hanım merabalar, anlatımlarınız çok değerli gerçekten, şunu eklemek isterim 4 lü yada 5 lilere çeşni de denir diyorsunuz fakat çeşni 2 yada 3 sesten oluşur, 4 yada 5 ses olursa adı zaten 4 lü yada 5 li olur, tekrardan teşekkürler iyi çalışmalar
Elektrikçi adamım , burda makam öğrenmeye çalışıyorum meraktan :)
Super super. ❤
cok tesekkur ederım❤
İlk önce faydalı videonuz için teşekkür ederim. Ben iranda müzik okuyorum ve türk müziğine meraklıyım ve bu tanıtım bana faydalı geldi. Ama bir sorum var, donanıma batı müziğinde ne denir?
hocam emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Kültürlenmeye geldiiiiiim
🙏🙏🙏
👍
Merhabalar hocam. Güzel sanatlar lisesinde Türk Müziği teorisi görüyorum ve aşina olmaya çalışıyorum size kısa bi soru soracağım. Videonun 11.26 dakikasında rast makamı yapmak istiyorsam bu makamın seyrinin ne olduğunu bilmeliyim cümlesini kurdunuz sorum şu icra ettiğimiz makamın seyir özelliğini biz belirlemez miyiz? Teşekkürler 🙏🏻
🎉🎉🎉🎉🎉🎉❤
❤
Benim anladığım kadarıyla makamlar notalar ile adlandırılmışlar. Ama notaların adı batı dilinde yani italyanca değil. Çünkü aslında müziğin anadoluda doğduğunu düşünürsek ki; gitarın hititliler tarafından çalındığını kanıtlayan M.Ö. 3000 lerden kalma heykelcik bulundu... en eski müzik notası kayıt etme biçimide bu coğrafyada doğmuş dillerde seslendirilmişdir diye düşünüyorum. Tabi türk müziğinin geçmişine bakınca da selçuklu ve osmanlı devletleri ki selçuklunun resmi dili farsçadır. O mantıkla düşününcede müzik terimleri de farça olsa gerek diye düşnüyorum. O zaman bize gereken notaların türkçe karşılıkları hangi nota ne olarak adlandırılmış? Bu notaların ve makamların biribiri ile uyumlu notaların sıralanışı melodiyi oluşturuyor. Bir armoni var. Ama iki sesli bir müzik türü değil. Yani akor diye bir şey yok gibi. O zaman hangi nota ile başlıyor ve hangi armonik dizilimle melodi sürüyor ve hangi melodiler ile bağlanıyor sorusuna cevap vermek gerekiyor.
Hangi nota ile başlıyor gibi bir soruyu Türk Müziği için soramayız, aslında hiç bir müzik türü için soramayız. Türk Müziğinde makamlar vardır ve her makamın farklı bir karar sesi/bitiş sesi vardır. Nasıl bir melodik yapı oluşturacağımızı, kullandığımız makamın yapısı belirler. Her makam farklı bir işleyişe sahiptir.
Hocam kürdi 4’lüsü ve 5’ lisi neden bu kadar acı dolu geliyor bana :)
Hocam tavsiye edebileceğiniz bir kitap var mı makamlar hakkında, elimizin altında bulunsun amaçlı.
İsmail Hakkı Özkan'ın Türk Musikisi Nazariyatı ve Kudüm velveleleri kitabını bulundurun.
Teşekkürler 🙏
hocam merhaba klasik kemençe almak istiyorum yardımcı olur musunuz
Bana mail adresim üzerinden ulaşabilir misiniz?
Ben anladım arkadaşlar.Notalardan bahsediyor (😢)
:D
Koma ne işe yarar hiç bir şey anlamadım.
İki ses arası bölme do ile re arası ses gibi sol ile la arası ses gibi
Batılılar ikiye bölmüş fa diyez sol bemol
Bizim kültürümüzde param parça 😃
Şu piyanodaki siyah tuşlar mı
@@FroginFrock o siyah tuşlar bemol ve diyezler yani batıda da var ama bizde daha da bölünüyor anammmm beynim vefat😅😅😅
Elinize sağlık