Ik heb deze set ook al een jaar of 2. Het leuke eraan is dat je ineens alle draden hebt die wereldwijd (min de VS voorlopig nog) gebruikt worden. Deze set is prima om beschadigde draden te hersnijden/herstellen. Als je gaat vergelijken met bvb. een tap van Dormer, dan merk je dat die Dormer minstens dubbel zo makkelijk snijdt met betere spaanafvoer, zuiverder draad, etc. Zo 1 Dormer tap kost wel bijna zoveel dan heel deze HBM doos, dat wel. Doe jezelf een plezier, en koop van de tappen die je het meest gebruikt ook een kwalitatieve versie. Hou die van de doos dan bij als “reserve voor noodgeval”. De houders die er bij zitten doen hun werk, en zijn hun geld waard, maar ook écht niet meer dan dat. De tappen. Zij zitten er telkens met 2 in omdat ze elk hun functie hebben, niet om een reserve te hebben. 😃 Er is een doorlooptap om gaten te tappen zoals je daar voor deed. Maar er is ook telkens een bodemtap die dient voor blinde gaten, dus gaten met een bodem. De doorlooptap kan je makkelijk inzetten, maar tapt in een blind gat maar goede draad tot op een cm van de bodem. De blinde tap krijg je maar heel moeilijk gestart, maar tapt wel volledige draad tot op een mm van de bodem. Lang geleden, toen het staal voor tappen nog niet zo goed was, dan kwamen tapsetjes altijd met 3 tappen erin. De doorlooptap was dan in 2 fases zodat de snijkracht in 2 fases verdeeld was. De derde was dan de bodemtap. De eerste doorlooptap had 1 lijn rondom staan, de tweede had 2 lijntjes. Snijplaten. Je begint altijd te snijden met de kant waar de tekst op staat. In geval van twijfel : de kant met de meest afgeschuinde inloop. De schroefjes hebben als doel de snijmaat fijn af te stellen. Soms wil je strak aansluitende draad (machinestelling) en soms wil je lossere draad (vuile omgeving). Draai je de middenste schroef wat aan, dan wordt je draad strakker. Draai je de 2 buitenste wat aan, dan wordt je passing losser.
Ik heb een andere set de HBM 56 Delige Tap en Snijset M3 - M20.daar staat de voorboor maat op het staal op het staal gedrukt en geen plastic inleg was mij te moeilijk als die tappen als het doosje valt en de tekst is er af krijg je het amper weer op orde. En ik gebruik geen m2 maar wel m20 en die zit in mijn setje wel daarom koos ik voor de 56 delige variant en met Stefan eens opzich goede tappen als je met beleid tapt en smeert en soms even extra terug draaien voor de spaanders houders idd ook wel redelijk maar dat is altijd ellende om ze goed vast te krijgen. Maar nog geen 1 gebroken dus opzich heeft ze geld al ruim opgeleverd en anders heb ik een mooi doosje met de tapmaat en voorboor maat erop . En lekker bezig harry kijk altijd met plezier uit wat je nou weer gaat uitspoken 😂👍🏻
Nog een weetje . Voor een boortabel kun je ook simpel op de achterkant van een schuifmaat kijken.. Op die ik thuis heb sta voor M3 tot M20 en ook een tabelletje voor Whitworth draad. Ook de meeste knutselaars hebben van de technische school nog wel het tabellenboek liggen...sta ook heel veel in.
Ik heb nog altijd jeugdtrauma's van tappen ... werk je uren aan een mooi werkstuk, breekt zo een tap af. Ik merk dat ik nog steeds probeer te vermijden om te tappen. Wel super filmpje weer.
Harry, je bent een mooie vent! Ik was op zoek naar een tappenset. Kwam op HBM uit en dacht: “ah, eens even kijken of onze Harry daar een filmpje over heeft!” En ja hoor, weer een fantastische review. Ik hoop dat je nog een graantje mee kan pikken van HBM, want ik heb er al veel door gekocht! Groetjes
Geweldige video's Harry! Ik ben zelf E/I monteur maar wij krijgen ook steeds meer werktuigbouwkundige klusjes. Ben er een beetje bekend mee maar deze video's leren me van allerlei nieuwe trucjes! Ga zo door!
Vijf duimpjes zijn ook goed. Metrisch is geschikt voor de niet Engelse markt. De regel die ik op de LTS heb geleerd was 0.8 van de maat van de tap. Je hebt me helemaal weer bijgeschoold. En bij aluminium een schraal smeermiddelgebruiken zoals spitritus. Het is net welke gedachten men aan een woord geeft. Een mooie vlog Harry, gaat terug naar mijn LTS tijd, toen leerde we er nog een vak. En een vakman ben je ook, zonder jou geen pontjes die heen en weer varen. Heb hier ook een hele set staan, vooral voor elektronica en de kastjes. Maar ik kreeg in de elektrotechniek ook metaal bewerken, denk dat het je niet onbekend in je oren klink, de Leeraar van toen was net als jou, niet straffen maar begeleiden, later in het onderwijs was hij een voorbeeld voor mij. Machinetappen zijn heel prettig, haha ken je probleem met de bril, soms zwaar irritant. Nou ik luister nu met je mee, maar ik heb ook vrij veel draad moeten snijden, tijdens klussen ver van de bewoonde wereld. Trouwens mooi handen heb je, het ijzer is je niet de baas. Het is weer een gelikte set van HBM. Dit is een leerzaam logje voor Matthijs. Hans Haha vette handen en dan pauze en je broodje eten.
@@Harrytheferryman Ik ben wel 10 jaar ouder dan je maar ik heel veel op de LTS geleerd, toen leerde we ook een volledig vak. Twee van drie zonen hebben een technisch afgeronde MBO opleiding en ze zitten te springen om die kerels De derde zoon heeft ook elektro gedaan en diploma gehaald, maar vond hout leuker heeft daar zijn MBO in gedaan. Na 2 weken bij het bedrijf had hij al leiding over projecten, 21 jaar. Doet een vader goed.
Tip: zet het het werkstuk in de klem op de kolomboor en een center in de houder/boorkop van de kolomboor. Die kun je dan op je tap laten zakken want op de kopsekant van de tap zit vaak ook een centerpuntje in. Zo staat ie altijd haaks op je werkstuk en kun je goed met de hand tappen.
Nog een klein vraagje. tis ondertss lang gelede dat ik de set heb gebruikt... Waarvoor dienen weer de drie soorten tappen? 1 met geen streep, 1 met 2 strepen en 1 zonder streep... Wat was weer het verschil? Alvast bedankt
Hey Harry leuk filmpje maar heb nog een puntje waarom zit er in een snij ijzer een gleuf in het midden en nog twee ronde inkepingen.Op profesione snij ijzers zitten er buiten die drie aan de overstaande kant ook nog twee inkepingen meer en dan staan er op de houder vijf schroeven op. Dit is om bv een hardere metaalsoort ook makkelijk van draad te voorzien.Hoe doe je dat als het snij ijzer in de houder zit dan draai je de middelste schroef wat harder aan zodanig dat het snij ijzer een stukje open gaat wat de diameter in het snij ijzer wat vergroot en dan neem je wat minder materiaal af.Daarna herbegin je met draadsnijden zonder dat de middelste schroef nog druk uitoefend en dan heb je een iets kleinere diameter en neem je wederom iets materiaal af.Der is zoiets als go en no go bij draadtappen (der bestaan zelfs controle meetdingen voor) en zo kan het zijn dat alhoewel de moer erop gaat ze vaster en vaster komt te zitten op de schroefdraad naar gelang je ze er verder en verder opdraaid . . Heb je dat voor dan ga je er nog eens over met je snij ijzer alleen draai je dan de twee buitenste vijzen wat aan zodanig dat je het snij ijzer wat kleiner in diameter maakt en verkrijg je een schroefdraad waar wat meer speling ten opzichte van de moer ontstaat en gaat die der helemaal op.Dat komt ook omdat er verschillende naukeurigheidsklassen zijn in de moeren in de handel . Jij zal dat allemaal wel kennen maar wou het effe meegeven voor jouw kijkers die nog niet zo ervaren waren . Groetjes uit Belgie Danny
ik heb anders nog nooit gehad dat hij spontaan aangaat. Ik doe het meestal zo uit de hand zoals we het ooit eens geleerd hebben op school. Maar voor iemand met minder ervaring is het een goede tip.😁👍
Hi Harry, Dankjewel! Ik had al eens wat getapt in alu. Gewoon door eerst te proberen op een 'kladje'. Dat ging heel aardig en werkte ook in het werkstuk als gehoopt. Draad snijden lukte me nog niet [wel geprobeerd]. Nu je dit hebt laten zien snap / weet ik meer en gaat het vast nog beter. Misschien gaat het draad snijden nu ook.
Leuk filmpje weer Harry!! Voor het draadsnijden doen wij dat meestal in de draaibank, asje in de klauwplaat en dan het center tegen de achterkant van de snijmoer. Altijd recht!!!
mooie draad snij/tap kist handig hat het laatst ook nodig en dan bleek het nog engelse draad te zijn ook. van die platte draad. ik ga ernaar kijken leuke video en tips die ik nog niet wist van de snij olie. Hou doe😂
Hey bedankt weer, Ik ben vandaag bij HBM geweest en een las helm gekocht model 1. ik zag dat je deze ook getest had. Heb hem direct uitgeprobeerd, wat een geweldig ding voor mij als hobby lasser. En wat een leuke zaak is dat die HBM, het koste moeite om er weg te komen en niet veel meer te kopen dan nodig was.
Ha Harry, bedankt voor de uitleg. Wat als je een blind gat in vrij dik materiaal wil tappen, gaat dat ook met deze tappenset? Of wordt de weerstand dan te hoog (gezien je meer materiaal tegelijk aan het snijden bent)?
Zitten in de set van elke maat 2 dezelfde tappen of is er van elke maat een met halve en een volle draad tap ? Als je een setje van een maat koopt krijg je er meestal 3 nml 1 met een derde draad plus een met halve draad en een met volle draad .Dit om in een dikkere plaat of een dieper blind gat te tappen. Verder voor de beginnende "tapper"leuk filmpje weer Harry👍
Met deze set tap je dus met 1 tap het schroefdraad? Vroeger had je toch altijd 3 tappen per schroefdraad maat. Eerst grof snijden en dan steeds fijner, die heb ik bij HBM vandaan. Maar met deze kan het dus met 1 tap?
@@NemesisRTCW Hoewel deze soms machinetap worden genoemd wil je die niet in een machine gebruiken, een echte machinetap heeft groeven in een spiraal voor de afvoer van spaanders. Net als een boor.
@@martijnverschuren3578 Volgens mij zijn beiden machinetappen, de machinetappen met spiraal zijn speciaal voor niet doorlopende gaten. www.dormerpramet.nl/kennisbank/ep00-ex00-machinetappen
Fijn draad is ook beter voor bvb een grote diameter in zo'n dun plaatje. Voor die M12 ben je beter af om fijn te gebruiken in zo'n plaatje wat je als voorbeeld had.
Hoi Harry, Ik heb een fuseekogel met een schroefdraadeind dat kapot is, is dit goed te repareren met de snijder of een draadvijl? Lijkt mij toch minder werk dan de hele kogel te vervangen.
Leuk filmje, bij ons in de gasindustrie mogen we geen snijolie gebruiken. Daar doen we het met simpel afwasmiddel probeer maar eens. Groeten uit sittard
de heer bakker zegt dat de as bij buitendraad dunner moet zijn dat klopt de regel is dat de buitendraad 1/10 dunner moet zijn dan de spoed dus M16 *2 moet de diameter zijn 16-0,2 is 15,8
Ik weet het mijn schoonvader heeft me dat verteld alleen heb ik helaas geen draaibank staan en schuren duurt me iets te lang. Ik zou altijd nog naar mijn schoonvader kunnen gaan die heeft wel een draaibank.👍
jammer dat er geen graadmeter bij zit deze is veel makkelijker als een draadvijl en heeft meer verschillende spoed zowel metrisch als inches voor een paar euro ook los te koop
Harry naar aanleiding van jou filmpje hier over hebben wij op de zaak de zelfde tap set aangeschaft ook van hbm want het was ook in de uitverkoop in de sale.
Hoe weet je welke tap je moet nemen bv van m10×1,5 of bestaat m10×1 of m10×3 ook en kan je het eens van dicht laten zien wat er allemaal inzit Harry en hoe kom je dan aan die 1,25 of 1,50 of 2 wat ,ik dit zeggen ik heb hier de HBM set met boren bij en daar staat niets bij van 1,5 en 2 enz
Draadtabellen staat dit allemaal in. Als het over metrische draad gaat is er metrisch en metrisch fijn, als jij in een winkel een m8 of wat dan ook moer koopt is dat altijd metrisch standaard, tenzij er fijn bijstaat. Je kan wel eens ooit afwijkende draad tegenkomen, bv m10 met een spoed van 3 , maar dat valt dan niet onder de iso metrische maten.
de standaard borenset die er zijn lopen meestal op met een halve millimeter. Maar je kunt boren kopen die per tiende oplopen alleen heb ik die nog nooit in sets gezien.
Bij mijn brommer is t tapeind dolgedraaid (in het middencarter, waar de cilinder op komt) dus gaat t tapeind er te ver in en wil deze ook niet vast blijven zitten, kan ik dit oplossen door te tappen zonder nieuw schroefdraad?
Er staat mij iets bij dat ze op school (jaja, heel lang geleden..) zeiden dat je de diameter x 0,8 moest rekenen voor het gat. M6 is dus 6x0.8= 4,8 mm. Geldt dat voor alle tappen?
Dat klopt voor mij islam het ook 50 jaar geleden. Bij keuze maken voor laselektrode is voorbeeld 3.5 × 40 de Amper die je moet instellen uitgangspunt punt ezel brug.
Het makkelijkste is om bij m draad de spoed ban de diameter van de tap af te trekken bij m 6x1 moet je dan 5 boren. Op de LTS ook geleerd x0,8 maar toen hadden we nog 3 tappen en tegenwoordig doe je het met een tap.
Vond deze een beetje snel afgedaan, sorry. *optie schroefdraad meten met meetsetje ipv vijl *welke kant van snijijzer is beginkant *wat is verschil draad x1, x1.5, x2? diameter of spoed *werkelijke verschil handtap machine tap *welke smering in welke materialen Persoonlijk vind ik de sets in houten opbergvakken ook veel degelijker en fijner werken. Zie dit constructief, ik volg je graag.
De beginkant van een snijijzer is de meest afgeschuinde kant, normaalgezien de kant met de tekst erop. M10x1 betekent : - dat de buitenmaat van de bout 10 mm zou zijn als de toppen niet afgerond zouden zijn. De draadtoppen zijn wel altijd lichtjes afgerond, waardoor deze bout goed door een gat van 10 past. - dat de spoed 1 mm is. Als je deze bout 1 slag indraait, dan zit hij 1 mm dieper. Van elke boutmaat zijn er ook coarse (grof) en fine (fijn) versies. Het verhaal van de buitenmaat blijft hetzelfde, de spoed wordt groter of kleiner. Omdat de buitenmaat dezelfde blijft, blijft ook de boormaat quasi dezelfde. Dat wijzigt wel wat bij de grotere maten. Zie daarvoor de tabellen. Bij onze metrische maten wordt de spoed in mm opgegeven. Wanneer je UNC Amerikaanse maten ziet, dan wordt de spoed opgegeven als aantal windingen die in een inch passen. Bijvoorbeeld 1/4-20 heeft een buitenmaat van 1/4 inch en 20 gangen per inch. Over de termen hand en machinetappen is wat discussie. Meest aangenomen is dat tappen met rechte spaangroeven (zoals in de besproken set) handtappen zijn. Je moet, zoals Harry toonde, de spanen af en toe breken voor ze de groeven verstoppen. Als je deze tappen in een machine gebruikt, dan breken ze al snel af. Machinetappen voeren de spanen vooruit of achteruit af. De spaangroef is een spiraal die linksom of rechtsom kan zijn en zo de afvoerrichting bepaalt. Tappen voor blinde gaten voeren de spanen altijd achteruit af. Voor staal gebruik je snijolie, voor non ferro als aluminium gebruik je WD40, gietijzer is zelfsmerend.
Nog een handig hulpje dat Adam Savage (die van Mythbusters ja) liet zien is een tap blok/hulp, zodat je altijd recht tapt. zie... ua-cam.com/video/XVEww6Ylw5c/v-deo.html
Ik laat me niet verleiden door zo’n ........delige doos als hobby doe het zelver. Ik koop liever de meest gangbare maten appart en direct van een goed merk
helemaal top.👍😁 zo heb ik het ook altijd gedaan. Maar ik moet zeggen dat ik deze toch wel veel gebruik nu maar ik ben dan ook niet de gemiddelde hobbyist.
Ik heb deze set ook al een jaar of 2. Het leuke eraan is dat je ineens alle draden hebt die wereldwijd (min de VS voorlopig nog) gebruikt worden. Deze set is prima om beschadigde draden te hersnijden/herstellen. Als je gaat vergelijken met bvb. een tap van Dormer, dan merk je dat die Dormer minstens dubbel zo makkelijk snijdt met betere spaanafvoer, zuiverder draad, etc. Zo 1 Dormer tap kost wel bijna zoveel dan heel deze HBM doos, dat wel. Doe jezelf een plezier, en koop van de tappen die je het meest gebruikt ook een kwalitatieve versie. Hou die van de doos dan bij als “reserve voor noodgeval”. De houders die er bij zitten doen hun werk, en zijn hun geld waard, maar ook écht niet meer dan dat.
De tappen. Zij zitten er telkens met 2 in omdat ze elk hun functie hebben, niet om een reserve te hebben. 😃 Er is een doorlooptap om gaten te tappen zoals je daar voor deed. Maar er is ook telkens een bodemtap die dient voor blinde gaten, dus gaten met een bodem. De doorlooptap kan je makkelijk inzetten, maar tapt in een blind gat maar goede draad tot op een cm van de bodem. De blinde tap krijg je maar heel moeilijk gestart, maar tapt wel volledige draad tot op een mm van de bodem. Lang geleden, toen het staal voor tappen nog niet zo goed was, dan kwamen tapsetjes altijd met 3 tappen erin. De doorlooptap was dan in 2 fases zodat de snijkracht in 2 fases verdeeld was. De derde was dan de bodemtap. De eerste doorlooptap had 1 lijn rondom staan, de tweede had 2 lijntjes.
Snijplaten. Je begint altijd te snijden met de kant waar de tekst op staat. In geval van twijfel : de kant met de meest afgeschuinde inloop. De schroefjes hebben als doel de snijmaat fijn af te stellen. Soms wil je strak aansluitende draad (machinestelling) en soms wil je lossere draad (vuile omgeving). Draai je de middenste schroef wat aan, dan wordt je draad strakker. Draai je de 2 buitenste wat aan, dan wordt je passing losser.
kijk aan dit verhaal heb ik wat aan ga ik morgen toch eens goed kijken naar de tappen.
Ik heb een andere set de HBM 56 Delige Tap en Snijset M3 - M20.daar staat de voorboor maat op het staal op het staal gedrukt en geen plastic inleg was mij te moeilijk als die tappen als het doosje valt en de tekst is er af krijg je het amper weer op orde.
En ik gebruik geen m2 maar wel m20 en die zit in mijn setje wel daarom koos ik voor de 56 delige variant en met Stefan eens opzich goede tappen als je met beleid tapt en smeert en soms even extra terug draaien voor de spaanders houders idd ook wel redelijk maar dat is altijd ellende om ze goed vast te krijgen.
Maar nog geen 1 gebroken dus opzich heeft ze geld al ruim opgeleverd en anders heb ik een mooi doosje met de tapmaat en voorboor maat erop .
En lekker bezig harry kijk altijd met plezier uit wat je nou weer gaat uitspoken 😂👍🏻
Klopt wat de extra uitleg betreft. Is meer dan tappen alleen.
Stefan das een goed verhaal 👍daar leren we van bedankt
Nog een weetje .
Voor een boortabel kun je ook simpel op de achterkant van een schuifmaat kijken..
Op die ik thuis heb sta voor M3 tot M20 en ook een tabelletje voor Whitworth draad.
Ook de meeste knutselaars hebben van de technische school nog wel het tabellenboek liggen...sta ook heel veel in.
Erg hulpvol, waarvoor mijn dank. En de oranje telefoon met draaischijf maakt het prachtig af.
graag gedaan.😁👍
Misschien een oud filmpje maar heeft me weer prima geholpen vandaag. Top filmpje harry.
mooi om te horen Tony.
Ik heb nog altijd jeugdtrauma's van tappen ... werk je uren aan een mooi werkstuk, breekt zo een tap af. Ik merk dat ik nog steeds probeer te vermijden om te tappen. Wel super filmpje weer.
🤣👍
Doet me weer denken aan LTS 1970, geweldig!
dat leren ze tegenwoordig niet meer om het vmbo.🤣👍
@@Harrytheferryman Zeker wel!
Goed dat je dit laat zien Harry ! !
Er zijn er niet meer zoveel die weten hoe dit moet.
Dank je wel !
Graag gedaan!😁👍
En weer wat geleerd op de donderdagmiddag ! Bedankt weer, Harry !
graag gedaan 👍
Hoi Harry, praktijkles zoals vroeger op de ambachtsschool / LTS. Mooi dat je dit doet. Goede basis voor de niet techneuten om wat op te pakken.
Ik hoop het Frans.👍
Harry, je bent een mooie vent!
Ik was op zoek naar een tappenset. Kwam op HBM uit en dacht: “ah, eens even kijken of onze Harry daar een filmpje over heeft!” En ja hoor, weer een fantastische review. Ik hoop dat je nog een graantje mee kan pikken van HBM, want ik heb er al veel door gekocht!
Groetjes
mooi om te horen.
Harry dit is zeker een knap setje! Ik heb deze set nu al 2 jaar en dik tevreden mee!
Ik hoop dat ik dat over twee jaar ook nog ben.😁
Kijk, dat is nou een geweldige video! Dankjewel Harry! Ook de commentaren hieronder zijn erg waardevol. Top!
Dank je wel Bas!😁👍
Geweldige video's Harry! Ik ben zelf E/I monteur maar wij krijgen ook steeds meer werktuigbouwkundige klusjes. Ben er een beetje bekend mee maar deze video's leren me van allerlei nieuwe trucjes! Ga zo door!
Ik ben ooit ook begonnen als elektromonteur in de panelen bouw.😁👍
Vijf duimpjes zijn ook goed.
Metrisch is geschikt voor de niet Engelse markt.
De regel die ik op de LTS heb geleerd was 0.8 van de maat van de tap.
Je hebt me helemaal weer bijgeschoold.
En bij aluminium een schraal smeermiddelgebruiken zoals spitritus.
Het is net welke gedachten men aan een woord geeft.
Een mooie vlog Harry, gaat terug naar mijn LTS tijd, toen leerde we er nog een vak.
En een vakman ben je ook, zonder jou geen pontjes die heen en weer varen.
Heb hier ook een hele set staan, vooral voor elektronica en de kastjes.
Maar ik kreeg in de elektrotechniek ook metaal bewerken, denk dat het je niet onbekend in je oren klink, de Leeraar van toen was net als jou, niet straffen maar begeleiden, later in het onderwijs was hij een voorbeeld voor mij.
Machinetappen zijn heel prettig, haha ken je probleem met de bril, soms zwaar irritant.
Nou ik luister nu met je mee, maar ik heb ook vrij veel draad moeten snijden, tijdens klussen ver van de bewoonde wereld.
Trouwens mooi handen heb je, het ijzer is je niet de baas.
Het is weer een gelikte set van HBM.
Dit is een leerzaam logje voor Matthijs. Hans
Haha vette handen en dan pauze en je broodje eten.
Mooi verhaal en dat van de LTS klopt ik heb ook elektro gedaan en kreeg er ook metaal bij daar heb ik ook leren elektroden lassen.
@@Harrytheferryman Ik ben wel 10 jaar ouder dan je maar ik heel veel op de LTS geleerd, toen leerde we ook een volledig vak.
Twee van drie zonen hebben een technisch afgeronde MBO opleiding en ze zitten te springen om die kerels
De derde zoon heeft ook elektro gedaan en diploma gehaald, maar vond hout leuker heeft daar zijn MBO in gedaan.
Na 2 weken bij het bedrijf had hij al leiding over projecten, 21 jaar.
Doet een vader goed.
Tip: zet het het werkstuk in de klem op de kolomboor en een center in de houder/boorkop van de kolomboor. Die kun je dan op je tap laten zakken want op de kopsekant van de tap zit vaak ook een centerpuntje in. Zo staat ie altijd haaks op je werkstuk en kun je goed met de hand tappen.
👍
Super interessante video weer Harry , je legt het ook heel leuk en niet te technisch uit !
mooi om te horen.😁👍
Top Harry had toevallig zo een uitleg nodig.
Moet nieuwe draad trekken op een stang van m10
😁👍
Super Harry, die vuistregel voor boren ga ik zeker onthouden ik keek altijd even op een lijstje maar dit is echt super handig 👍
En als je het per ongeluk toch vergeet hebben we allemaal een telefoon en kun je het zoeken op google😁👍
Volgens mij leerde ik vroeger Schroefdraadmaat * 0.8 boren als vuistregel
@@bprosman klopt want als je M10 moet doen kom je op 8 en niet op9 mm gat boren.. in 9 krijg je pruts draad...harry!!! 0,8 x de M-etrische maat!
mooi setje ik heb zon zelfde al vweschillene jaren af en toe tapje vervangen en een wringijzer
mooi om te horen Pascal
Bedankt voor deze leerrijke video! :) Ik heb deze set ook gekocht een paar maand geleden maar ik zal me best ook wat snijolie aanschaffen ;)
Werkt net wat beter en het is voor het behoud van de tappen beter.😁👍
Nog een klein vraagje. tis ondertss lang gelede dat ik de set heb gebruikt... Waarvoor dienen weer de drie soorten tappen? 1 met geen streep, 1 met 2 strepen en 1 zonder streep... Wat was weer het verschil? Alvast bedankt
Hey Harry leuk filmpje maar heb nog een puntje waarom zit er in een snij ijzer een gleuf in het midden en nog twee ronde inkepingen.Op profesione snij ijzers zitten er buiten die drie aan de overstaande kant ook nog twee inkepingen meer en dan staan er op de houder vijf schroeven op. Dit is om bv een hardere metaalsoort ook makkelijk van draad te voorzien.Hoe doe je dat als het snij ijzer in de houder zit dan draai je de middelste schroef wat harder aan zodanig dat het snij ijzer een stukje open gaat wat de diameter in het snij ijzer wat vergroot en dan neem je wat minder materiaal af.Daarna herbegin je met draadsnijden zonder dat de middelste schroef nog druk uitoefend en dan heb je een iets kleinere diameter en neem je wederom iets materiaal af.Der is zoiets als go en no go bij draadtappen (der bestaan zelfs controle meetdingen voor) en zo kan het zijn dat alhoewel de moer erop gaat ze vaster en vaster komt te zitten op de schroefdraad naar gelang je ze er verder en verder opdraaid . . Heb je dat voor dan ga je er nog eens over met je snij ijzer alleen draai je dan de twee buitenste vijzen wat aan zodanig dat je het snij ijzer wat kleiner in diameter maakt en verkrijg je een schroefdraad waar wat meer speling ten opzichte van de moer ontstaat en gaat die der helemaal op.Dat komt ook omdat er verschillende naukeurigheidsklassen zijn in de moeren in de handel . Jij zal dat allemaal wel kennen maar wou het effe meegeven voor jouw kijkers die nog niet zo ervaren waren . Groetjes uit Belgie Danny
Helemaal top Danny.👍
Mooi, ik heb die set ook tijd geleden gekocht en heeft mij ontzettend veel geholpen, ook kwaliteit is goed 👍
blijft gemakkelijk al is het maar om een keer draad na te snijden.
Tip: Om zeer recht te starten kun je de kolomboormachine gebruiken (uiteraard zonder stekker in het contact).
ik heb anders nog nooit gehad dat hij spontaan aangaat. Ik doe het meestal zo uit de hand zoals we het ooit eens geleerd hebben op school. Maar voor iemand met minder ervaring is het een goede tip.😁👍
Leerzaam bedankt harry
Graag gedaan.
Hi Harry,
Dankjewel! Ik had al eens wat getapt in alu. Gewoon door eerst te proberen op een 'kladje'. Dat ging heel aardig en werkte ook in het werkstuk als gehoopt. Draad snijden lukte me nog niet [wel geprobeerd]. Nu je dit hebt laten zien snap / weet ik meer en gaat het vast nog beter. Misschien gaat het draad snijden nu ook.
graag gedaan.
Leuk filmpje weer Harry!! Voor het draadsnijden doen wij dat meestal in de draaibank, asje in de klauwplaat en dan het center tegen de achterkant van de snijmoer. Altijd recht!!!
zou ik ook wel willen maar helaas geen draaibank.🤣👍
@@Harrytheferryman Misschien iets voor de toekomst??
@@Harrytheferryman misschien wat voor in de toekomst??
Ik heb nog een mooie 13x40 staan. Ik ga er een digitale uitlezing en frequentieregelaar op zetten en dan verkopen.
ik heb hier veel aan bedankt steek er een hoop van op !
Graag gedaan, succes ermee!😁👍
Duidelijk verhaal weer Harry👍
dat probeer ik altijd wel. dankjewel Jaap.
Ik heb dot weekend de M9x0,75 snijplaat gebruikt. Wat een rommel zeg. Ik heb me bij HBM een Volkel plaat gekocht, en da’s een ander paar mouwen hoor !
👍
Mooi man dat had ik altijd een hekel aan.
🤣👍
mooie draad snij/tap kist handig hat het laatst ook nodig en dan bleek het nog engelse draad te zijn ook. van die platte draad. ik ga ernaar kijken leuke video en tips die ik nog niet wist van de snij olie. Hou doe😂
👍😁
Hey bedankt weer, Ik ben vandaag bij HBM geweest en een las helm gekocht model 1. ik zag dat je deze ook getest had.
Heb hem direct uitgeprobeerd, wat een geweldig ding voor mij als hobby lasser.
En wat een leuke zaak is dat die HBM, het koste moeite om er weg te komen en niet veel meer te kopen dan nodig was.
Het is een heel gevaarlijke winkel om doorheen te lopen ik kom meestal ook met meer thuis dan waar ik voor kwam.
Ik heb nu zo'n 20 jaar zo'n setje, ik gebruik het ook vaak om draad schoon te tappen (wel nodig in ons werk) 🤔Mooie uitleg👍😊
Dankjewel, de snij ijzers gebruik ik eigenlijk ook alleen om draad op te schonen.
Ha Harry, bedankt voor de uitleg.
Wat als je een blind gat in vrij dik materiaal wil tappen, gaat dat ook met deze tappenset? Of wordt de weerstand dan te hoog (gezien je meer materiaal tegelijk aan het snijden bent)?
Regelmatig gedaan op de draaibank en in al die tijd dat ik ze nu heb is er ooit een tap gesneuveld Wel altijd de tijd nemen met tappen.😁👍
Zitten in de set van elke maat 2 dezelfde tappen of is er van elke maat een met halve en een volle draad tap ?
Als je een setje van een maat koopt krijg je er meestal 3 nml 1 met een derde draad plus een met halve draad en een met volle draad .Dit om in een dikkere plaat of een dieper blind gat te tappen.
Verder voor de beginnende "tapper"leuk filmpje weer Harry👍
Ik gebruik op het werk nog steeds voor de grote maten setjes met drie tappen maar in dit setje zijn het echt de zelfde tappen.
Haha vorigr week nog maar net naar gevraagd en het staat al online ;)
Goed he Jens, Mooi tafel geworden ga je veel plezier van hebben.
Met deze set tap je dus met 1 tap het schroefdraad? Vroeger had je toch altijd 3 tappen per schroefdraad maat. Eerst grof snijden en dan steeds fijner, die heb ik bij HBM vandaan. Maar met deze kan het dus met 1 tap?
Waarschijnlijk zijn dit inderdaad machinetappen, en dus snijd je de hele draad in 1x.
Dat is wel heel lang geleden dan zeker? Ik ken het niet! Doe het altijd in 1x. De keren dat ik draad getapt heb tenminste.
@@NemesisRTCW Hoewel deze soms machinetap worden genoemd wil je die niet in een machine gebruiken, een echte machinetap heeft groeven in een spiraal voor de afvoer van spaanders. Net als een boor.
@@-EvoII- kan jammer genoeg geen foto bij voegen maar toolnation heeft ze nog steeds te koop 3 tappen per schroefdraad
@@martijnverschuren3578
Volgens mij zijn beiden machinetappen, de machinetappen met spiraal zijn speciaal voor niet doorlopende gaten.
www.dormerpramet.nl/kennisbank/ep00-ex00-machinetappen
had je bij de brandweerwagens repareren ook zo’n draad tap/snij zet
ja daar hadden we ook tappen en snij ijzers.
Hallo Harry kan je ook eens proberen om in een dikkere plaat draad te tappen, vindt ik zelf nogal eens lastig
als ik er aan denk doe ik het wel eens.👍
Fijn draad is ook beter voor bvb een grote diameter in zo'n dun plaatje.
Voor die M12 ben je beter af om fijn te gebruiken in zo'n plaatje wat je als voorbeeld had.
👍😁
Mooi uitgelegd, Harry, Groeten uit Zelhem.
Dank je wel Bert, groeten uit Brabant😁👍
In de accuboor met die tapjes. 😜
Dat kan maar dat overleven ze niet lang. daar moet je toch echt machine tappen voor hebben.😀👍
Heerlijk dit 💪
🤣👍
Hoi Harry,
Ik heb een fuseekogel met een schroefdraadeind dat kapot is, is dit goed te repareren met de snijder of een draadvijl? Lijkt mij toch minder werk dan de hele kogel te vervangen.
Alles is te repareren alleen de vraag is of dat verstandig is bij een fuseekogel die heeft neem ik aan al heel wat mee gemaakt.
Best een tabel afdrukken, in de meeste gevallen klopt je rekensom wel. 👍🏻
Moet je de tabel niet vergeten mee te nemen.👍😁
Leuk filmje, bij ons in de gasindustrie mogen we geen snijolie gebruiken. Daar doen we het met simpel afwasmiddel probeer maar eens. Groeten uit sittard
kan het wel eens proberen.
Hé Harry,kun je een keer een filmpje maken over polijsten?
Dat is iets wat ik eigenlijk nooit doe maar ik kan kijken of het wil lukken.
Ik zou het zeer op prijs stellen,Harry,als je dat een keertje doet.
Dank je voor je antwoord.
Doe nou maar gewoon een film over polijsten maken,Har ! ! !
Met de snijplaat moet je bij M3 - M10 de as 0,1 mm kleiner maken en daar boven 0,2 mm. Anders gaat ie alsnog scheef lopen.
de heer bakker zegt dat de as bij buitendraad dunner moet zijn dat klopt de regel is dat de buitendraad 1/10 dunner moet zijn dan de spoed dus M16 *2 moet de diameter zijn 16-0,2 is 15,8
Ik weet het mijn schoonvader heeft me dat verteld alleen heb ik helaas geen draaibank staan en schuren duurt me iets te lang. Ik zou altijd nog naar mijn schoonvader kunnen gaan die heeft wel een draaibank.👍
we zeggen niks Jan.🤣
@@Harrytheferryman m
Wat ik altijd op school geleerd heb is bijvoorbeeld bij M6, 6 * 0,6 dus altijd de dikte in millimeters x 0,6
dat werkt bij gewone metrische draad maar fijn metrisch is het weer anders.
echt een handige set! wij hebben thuis ook de engelse versie de unf / unc voor de engelse auto's. werkt ook perfect.
jammer dat er geen graadmeter bij zit deze is veel makkelijker als een draadvijl en heeft meer verschillende spoed zowel metrisch als inches voor een paar euro ook los te koop
unf/unc is amerikaans ;)
jij hebt die engelse draad wel nodig met al je projecten die nog staan te wachten Bob.🤣👍
Mooi setje vind alleen dat plastic zo goedkoop, jammer maar het gaat natuurlijk om de tapps
je kunt niet alles hebben.😁👍
@@Harrytheferryman Nee je hebt helemaal gelijk 😉
Harry naar aanleiding van jou filmpje hier over hebben wij op de zaak de zelfde tap set aangeschaft ook van hbm want het was ook in de uitverkoop in de sale.
ik heb er tot nu toe goede schik mee en gebruik hem best regelmatig.
diameter - spoed= boordiameter.
in rvs boor je 1 a 2 tienden groter.
👍
Word tappen niet gedaan met 3 verschillende tappen die elk diepere groeven tapt?
Die sets zijn er ook.
Aluminium ook zelfdeze?
aluminium tappen smeren met spiritus.
Hoe weet je welke tap je moet nemen bv van m10×1,5 of bestaat m10×1 of m10×3 ook en kan je het eens van dicht laten zien wat er allemaal inzit Harry en hoe kom je dan aan die 1,25 of 1,50 of 2 wat ,ik dit zeggen ik heb hier de HBM set met boren bij en daar staat niets bij van 1,5 en 2 enz
Draadtabellen staat dit allemaal in.
Als het over metrische draad gaat is er metrisch en metrisch fijn, als jij in een winkel een m8 of wat dan ook moer koopt is dat altijd metrisch standaard, tenzij er fijn bijstaat.
Je kan wel eens ooit afwijkende draad tegenkomen, bv m10 met een spoed van 3 , maar dat valt dan niet onder de iso metrische maten.
de standaard borenset die er zijn lopen meestal op met een halve millimeter. Maar je kunt boren kopen die per tiende oplopen alleen heb ik die nog nooit in sets gezien.
@@Harrytheferryman deze zijn er wel maar die kosten ook wat.
@harrytheferryman www.hbm-machines.com/producten/gereedschap-en-toebehoren/boren-en-borensetsgereed/borencassettes/hbm-6-10-x-01mm-hss-m2-borenset?gclid=CjwKCAiAkan9BRAqEiwAP9X6UZHybXFqoUlcwhS2Pb6fL1ZIYEt17QwL6rln-5WmIWQXzvN-AwuzXRoCmc0QAvD_BwE
Bij mijn brommer is t tapeind dolgedraaid (in het middencarter, waar de cilinder op komt) dus gaat t tapeind er te ver in en wil deze ook niet vast blijven zitten, kan ik dit oplossen door te tappen zonder nieuw schroefdraad?
je kunt het ook proberen met een helicoil zoek maar een op schroefdraad reparatieset dan vind je ze wel.
Maar goed dat je er rucol bij hebt is niks beters, nou nog een kolomboor dan zit ie altijd recht.
Moet ik eerst nog een kolom boormachine hebben.👍🤣
Draad tappen, lijkt te veel op werken, ik doe liever bier tappen.
Moppen tappen nog leuker :))))
Ik kan anders uren kijken naar hoe iemand werkt.🤣🤣👍
Wartel draad en gas draad wijkt wat af
ja en zo heb je nog wel meer verschillende draad soorten maar dit setje is alleen voor metrische draad.
wat is draad tapen
Tape om schroefdraad plakken ;)
Mark heeft het goede antwoord🤣 maar ik denk dat je tappen bedoeld. En tappen is schroefdraad ergens in maken zodat er een bout ingedraaid kan worden.
linkje naar snijolie?
heb ik niet.
6:38
🤣👍
Er staat mij iets bij dat ze op school (jaja, heel lang geleden..) zeiden dat je de diameter x 0,8 moest rekenen voor het gat. M6 is dus 6x0.8= 4,8 mm. Geldt dat voor alle tappen?
Dat klopt voor mij islam het ook 50 jaar geleden.
Bij keuze maken voor laselektrode is voorbeeld 3.5 × 40 de Amper die je moet instellen uitgangspunt punt ezel brug.
( is )
Het makkelijkste is om bij m draad de spoed ban de diameter van de tap af te trekken bij m 6x1 moet je dan 5 boren. Op de LTS ook geleerd x0,8 maar toen hadden we nog 3 tappen en tegenwoordig doe je het met een tap.
Vond deze een beetje snel afgedaan, sorry.
*optie schroefdraad meten met meetsetje ipv vijl
*welke kant van snijijzer is beginkant
*wat is verschil draad x1, x1.5, x2? diameter of spoed
*werkelijke verschil handtap machine tap
*welke smering in welke materialen
Persoonlijk vind ik de sets in houten opbergvakken ook veel degelijker en fijner werken.
Zie dit constructief, ik volg je graag.
De beginkant van een snijijzer is de meest afgeschuinde kant, normaalgezien de kant met de tekst erop.
M10x1 betekent :
- dat de buitenmaat van de bout 10 mm zou zijn als de toppen niet afgerond zouden zijn. De draadtoppen zijn wel altijd lichtjes afgerond, waardoor deze bout goed door een gat van 10 past.
- dat de spoed 1 mm is. Als je deze bout 1 slag indraait, dan zit hij 1 mm dieper.
Van elke boutmaat zijn er ook coarse (grof) en fine (fijn) versies. Het verhaal van de buitenmaat blijft hetzelfde, de spoed wordt groter of kleiner.
Omdat de buitenmaat dezelfde blijft, blijft ook de boormaat quasi dezelfde. Dat wijzigt wel wat bij de grotere maten. Zie daarvoor de tabellen.
Bij onze metrische maten wordt de spoed in mm opgegeven. Wanneer je UNC Amerikaanse maten ziet, dan wordt de spoed opgegeven als aantal windingen die in een inch passen. Bijvoorbeeld 1/4-20 heeft een buitenmaat van 1/4 inch en 20 gangen per inch.
Over de termen hand en machinetappen is wat discussie. Meest aangenomen is dat tappen met rechte spaangroeven (zoals in de besproken set) handtappen zijn. Je moet, zoals Harry toonde, de spanen af en toe breken voor ze de groeven verstoppen. Als je deze tappen in een machine gebruikt, dan breken ze al snel af. Machinetappen voeren de spanen vooruit of achteruit af. De spaangroef is een spiraal die linksom of rechtsom kan zijn en zo de afvoerrichting bepaalt. Tappen voor blinde gaten voeren de spanen altijd achteruit af.
Voor staal gebruik je snijolie, voor non ferro als aluminium gebruik je WD40, gietijzer is zelfsmerend.
Komt helemaal goed Motornade.👍
goed verhaal.
Nog een handig hulpje dat Adam Savage (die van Mythbusters ja) liet zien is een tap blok/hulp, zodat je altijd recht tapt. zie... ua-cam.com/video/XVEww6Ylw5c/v-deo.html
👍
Dit is wel heel ouderwets, een tap op een schroefmachine werkt beter en sneller.
Ik heb geen productie bedrijf thuis.🤣👍
7
???
M7 M9 Zijn redelijk overbodig
Ik zou niet weten waar je M7 of M9 bouten of moeren kunt kopen.
Ik heb ze nog nooit gezien maar wie weet zijn ze er wel.
Het komt inderdaad voor daar hebben we zelf ook mee gewerkt
Ik laat me niet verleiden door zo’n ........delige doos als hobby doe het zelver. Ik koop liever de meest gangbare maten appart en direct van een goed merk
helemaal top.👍😁 zo heb ik het ook altijd gedaan. Maar ik moet zeggen dat ik deze toch wel veel gebruik nu maar ik ben dan ook niet de gemiddelde hobbyist.
roltappen
Heb ze nu verschillende keren gebruikt en ze doen wat ze moeten doen tot nu toe. dus ik ben benieuwd.
first
😁👍