Schema de legare la pământ în cazul rețelei electrice TNC-S. Întreruperea PEN!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 сер 2024
  • Descrierea rețelei electrice TNC-S și a modului de funcționare în diferite situații. Soluții pentru întreruperea PEN.

КОМЕНТАРІ • 66

  • @mikemihai1681
    @mikemihai1681 2 роки тому +1

    Vă salut cu respect.Vă mulțumesc pentru informațiile pe care le expuneți.

  • @DoruDiaconu
    @DoruDiaconu 2 роки тому

    Foarte frumos explicat! Mulțumesc! La cât mai multe filmulețe!

  • @nicolaeserban5744
    @nicolaeserban5744 3 роки тому

    Felicitări !!! Bine explicat,pe înțelesul tuturor, țineți-o tot așa, va urmăresc cu mare drag. Succes în continuare ,și numai bine .

  • @costicaspataru3935
    @costicaspataru3935 3 роки тому +2

    Apreciez mult prezentarile dumneavoastra,sunteti o foarte buna sursa pentru cei la inceput de drum in ale electricii,dar si pentru ceilalti care nu au mai trecut de mult pe la scoala,sau, mai grav, nu au trecut ,ei meserie direct de la< sursa>!

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому +1

      Mulțumesc pentru aprecieri și interesul dumneavoastră pentru acest canal! Școala rămâne prioritară, acolo se formează competențele și apoi se dezvoltă la locul de muncă! Up Electricity ajută la completarea conținutului educațional.

    • @alexandruionut294
      @alexandruionut294 Рік тому

      Respect maxim.🤝

  • @florincheche163
    @florincheche163 2 роки тому

    Cele mai bune explicații felicitări 👍

  • @mihailmihail7169
    @mihailmihail7169 3 роки тому

    Multumim! La cat mai multe episoade de genul!!

  • @bitzyc5308
    @bitzyc5308 16 годин тому

    cred ca gosavmarian285 are dreptate si faceti putina confuzie in explicarea traseului curentului in cazul unui defect de izolatie cu cel al curentului in cazul functionarii corecte a aparatului in cazul intreruperii PEN. sper sa nu gresesc dar in caz de defect de izolatie, o parte din curent va trece prin F, diferential, carcasa, om, pamant, fara a se mai intoarce prin N in diferential (min 5:40 - 6:29)

  • @ionelzamfirescu9065
    @ionelzamfirescu9065 3 роки тому

    Concis si didactic multumim

  • @ioanstelian192
    @ioanstelian192 3 роки тому

    Multumesc mult !

  • @mirceadan1892
    @mirceadan1892 3 роки тому

    Un big like 👍

  • @AugustinMaches
    @AugustinMaches 3 роки тому

    Felicitari!!

  • @prison249
    @prison249 2 роки тому +2

    Explicatii foarte bune si pe intelesul tuturor,doar ca nu a-ti atins una dintre cele mai MARI probleme intalnite in extrem de multe cazuri,cum procedam cand in BMPM avem diferential si in casa pleaca doua fire .Daca fac separatia in tablou sare diferentialul din BMPM,daca i-am zis celui care a montat tabloul pe stalp sa faca separatia,mi-a zis ''ma inveti tu pe mine'',daca am scris distribuitorului a zis ca nu e problema mea la BMPM si ca eu daca am impamantare la casa totul e ok .Si uite asa ramanem in sistem TT desi multi spun ca nu e recomandat.Acum rugamintea mea este urmatoarea ,cum rezolv aceasta problema sa pot face separatia ?

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  2 роки тому

      Depinde ce este menționat în devizul de lucrări aferent branșamentului. Obligațiile furnizorului și echiparea BMPM.

    • @prison249
      @prison249 2 роки тому +2

      @@upelectricity3333 pai nu este recomandat in toata Romania acelasi sistem TNC-S ? Sau cum vine asta, o casa are TT alta TNC-S alta mai stiu eu cum,eu credeam ca pentru toti trebuie respectat acelasi sistem

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 15 годин тому

      conform I7 3.3.2.11.1 PEN NU ESTE ADMIS dupa un dispozitiv RCD.
      si tot conform I7, TN-S este obligatoriu din ultimul tablou la receptor.
      asadar, daca distribuitorul nu face separarea NU ARE VOIE SA MONTEZE RCD.

  • @elc-miscellanea
    @elc-miscellanea Рік тому +1

    Materialul acesta ar trebui preluat de Operatorii de Distributie pentru a fi folosit ca material didactic pentru oamenii din teren. Foarte putini iau in serios legarea multipla a conductorului PEN pe traseul LEA, iar de legarea la PPL la punctul de separare nici sa nu auda.

  • @gheorghenarita2248
    @gheorghenarita2248 2 роки тому

    Treabă bună!

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu3899 Рік тому

    Salutare! Ce se întâmplă dacă PEN se întrerupe în amonte de un abonat care are separarea PEN și împamantare sub 4 ohm în condițiile în care nu avem defect de izolatie?. Instalația electrica abonat funcționează normal? Și dacă este posibil ca vecinii care nu au împamantare să,, beneficieze de priza de pământ a abonatului?.Vă mulțumesc pentru răspuns.

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  Рік тому +1

      Salutare, Este o discutie teoretica din punct de vedere al functionarii limitate! Instalatia va functiona prin PE, dar obligatoriu prezenta RCBO pentru asigura protecția persoanei impotriva electrocutarii. O functionare limitata in timp pentru ca PE devine conductor de electricitate! Priza de pămant este individuală/pe locuința.

  • @marianlazar6378
    @marianlazar6378 Рік тому

    Foarte bune clipurile care le face-ti!,
    As dori sa va întreb,la reteaua de la casa am PEN si FAZA,dac nu exista posibilitatea a face separarea PEN in PE,si N,as putea face o împamantare locala?,asta ar însemna sa schimb sistemu în TT?

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  Рік тому +1

      Multumesc! La locuinte este obligatorie impamantare locala! Nu este nico problema, va recomand sa instalati aceasta impamantare!

    • @marianlazar6378
      @marianlazar6378 Рік тому

      @@upelectricity3333 Multumesc mult ptr raspuns,dar tot spun pe grupul electricienilor,ca sa faci din TNC,,,TT, este o mare greseala,cu toate ca este doar o împamantare locala,nu ar afecta cu nimic instalatia,doar o protectie în plus.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 16 годин тому +1

      daca ai f si pen, faci ppl si faci separatia pen in n si pe si legi in piesa de separatie si ppl si ai exact ce trebuie.

  • @minaliviu3287
    @minaliviu3287 Рік тому

    Buna ziua am o problema la o casa in provincie am făcut împământare la 4ohmi si cind am făcut separarea in tabloul meu din casa pentru ca cei de la Cez nu au timp sal puna ei in Mppt tabloul lor cu contuarul sare diferentialul asta Rcbo ce trebuie sa fac .

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  Рік тому

      Buna ziua, Posibil separare nu este bine realizată, /exista scurgeri de curent către PE. În momentul în care exista o diferenta între curentul pe fază si cel de pe nul de lucru acesta deconecteaza. Ce valoare a curentul rezidual nominal al acestui RCBO? 30mA ?

  • @elicrisnep
    @elicrisnep 3 роки тому

    Dacă PEN nu se leagă la pământ și se trage un cablu la 800 metri. Și consumatorul este între faza și PEN, tensiunea va avea de suferit?

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому +2

      Salutate,
      Daca vă referiți la lungimea cablului care alimentează un receptor/căderea de tensiune am un video dedicat. In altă ordine de idei daca discutăm despre tensiune electrică, acesta este definită ca diferența de potențial dintre două puncte FAZA si potențialul de ZERO.

  • @gosavmarian285
    @gosavmarian285 3 роки тому +1

    Si totusi , la minutul 6:29 in care spuneti ca It=In=Ipe nu ati luat in calcul si curentul ce se inchide prin defectul de izolatie catre om . Deci curentul In va fi un curent paralel cu curentul prin defect si dupa umila mea parere in acest caz va functiona RCBO . In schimb RCBO nu va functiona in lipsa defectului de izolatie.

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому

      Curentul de faza va fi egal cu valoare curentului prin PE practic curentul prin om. Curentul nu va avea cale de întoarcere. Ce trebuie să fie către nulul de lucru se va duce către om și pământ. Va fi o ieșire din RCBO egala cu intrarea și RCBO nu va funcționa. Omul este în pericol major de electrocutare!
      Numai bine!

    • @gosavmarian285
      @gosavmarian285 3 роки тому

      @@upelectricity3333 Ceva nu se leaga , va rog mai multe lamuriri. Nu neg ca prin om nu trece curentul de faza , ci eu zic ca acel curent prin PE nu este egal cu curentul de faza care trece prin om. In acea schita curentul de faza ce intra in RCBO se imparte pe doua cai. Una care se se duce prin impedanta de defect -> carcasa si om , si cealalta prin impedanta receptorului (care a mai ramas) -> NUL ->PE -> carcasa si om . Practic I_faza= I_defect+ I_PE = I_om , deci acel curent I_defect nu trece prin RCBO, rezulta conditie de functionare RCBO. Va rog sa ma corectati. Toate cele bune !

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому

      @@gosavmarian285 Un diferențial funcționează dacă intre faza și nul există o diferența de curent. In cazul in care avem conductor de nul de lucru ,curentul se împarte între nul de lucru( sursă)- potențial ZERO si om -pământ=potențial ZERO. In acest caz PEN /nul de lucru nu mai este si tot curentul pe întoarcere la atingere indirectă este preluat de om si dus la un singur potențial de ZERO/ legătura omului cu pământul.

    • @gosavmarian285
      @gosavmarian285 3 роки тому

      @@upelectricity3333In cazul de care am zis , intre minutul 5:40 si 6:29 , RCBO functioneaza si-mi mentin afirmatia. Daca acel defect nu exista , RCBO nu va functiona. Nu caut neaparat sa va contrazic , dar din punct de vedere al schemei echivalente dedusa de mine nu prea se leaga cu ce ziceti dumneavoastra . Deci fiecare cu parerea lui . Toate cele bune.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 16 годин тому

      cred ca aici domnul upelectricity face putinaa confuzie intre functionarea normala a aparatului in momentul in care este intrerupt pen si curentul de functionare a aparatului ia calea faza, aparat, se intoarce prin N, la punctl de separatie al pen (care nu este legat la ppl), conductor pe aparat, carcasa, om, pamant. in acest caz nu sare diferentialul, dar in cazul prezentat de domnul up, cu un defect de izolatie, cred si eu ca diferentialul va declansa deoarece curentul care trece prin rcd prin faza o parte se intoarce prin n si diferential si o parte prin om la pamant fara a mai trece prin diferential.

  • @marianstoica
    @marianstoica 2 роки тому

    Se poate face separația pen în tabloul casei

  • @tehnicianenergetic6090
    @tehnicianenergetic6090 2 роки тому

    DUPĂ CONTOR AM DIFERENTIAL SE MAI POATE FACE SEPARAREA PEN ?,MENȚIONEZ AM TRIFAZAT ȘI AM ÎMPĂMÂNTARE LOCALĂ DISTANȚĂ DE LA CONTOR LA CASA ESTE DE 240 ml!

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  2 роки тому

      Separarea se realizează în BMPM( furnizorul de energie) sau în tablou( electrician autorizat/ piesa de separare pentru acest caz). Când spuneți că aveți diferențial după contor, probabil că acesta este în tablou...

  • @mp4338
    @mp4338 2 роки тому

    Toate bune si frumoase pina la intelegerea clara a denumirilor prescurtate a dispozitivelor electrice prezentate in cele citeva scheme. Liniile electrice prezentate au citeodata culori diferite chiar si pe aceeasi linie fara a avea o explicatie clara. Tensiunea alternativa utilizata spre consumatori de 220v/380v este o tensiune periculoasa pt. utilizatori. De ce nu se utilizeaza 110v/208v ca in multe alte tari, chiar si 100v? De ce nu se utilizeaza o distributie a tensiunii alternative polarizata (NEMA) catre utilizatori ca-n multe alte tari? De ce nu se vrea o standardizare mondiala a distribuirii tensiunii alternative?

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  2 роки тому

      Toate bune și frumoase, dar tensiunea monofazată nominală și cea trifazată nominală în România, au valori de 230V, respectiv 400V, valori începând cu anul 2000.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 16 годин тому

      pai o tensiune de 100 v tot periculoasa e pentru om. si apoi, cei care functioneaza pe sistemul 110/208, pe tru co sumatorii ca masina de spalat, uscatoare, motoare, functio eaza tot pe 200+. ei functioneaza atat pe 110 cat si pe 200+. cred ca e mai simplu sa ai doar o singura tensine nu?

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 16 годин тому

      a! si nu se standardizeaza deoarece, aia care functioneaza pe 110/208 (in special usa), ar trebui sa cheltuiasca o gramada (muuuulti, muuuuuulti) de bani pentru modificarea sistemului pe care il au.
      e la fel cu adoptarea sistemului metric.

  • @ionutvaranciuc
    @ionutvaranciuc 3 роки тому

    va salut! nu sunt electrician, am o nelămurire. daca in bmpm se face separarea pen și se face local o mica împământare locală care se face de obicei de către distribuitor, eu am casa la aproximativ 30 de metri de bmpm care este la poarta. cum este corect sa fac împământare mea ? sa o fac cat mai aproape de bmpm sa o conectez la pen și de acolo sa o duc in casa pe o secțiune de 16 mm2?

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому +1

      Salutare,
      Împământarea lângă BMPM se face de către distribuitor pentru DPS-MN și este lângă BMPM. De aici(BMPM) vor ajunge in tabloul de distribuție din casa trei conductoare: faza, nul de lucru si PE. Faceți împământarea proprie a locuinței după norme pe lângă casa si apoi acesta se conectează cu PE in tablou prin piesa de echipotențializare.

    • @ionutvaranciuc
      @ionutvaranciuc 3 роки тому

      @@upelectricity3333 am înțeles! mulțumesc mult! o seară bună!

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому

      @@ionutvaranciuc Numai bine!

  • @laurentium510
    @laurentium510 3 роки тому

    Bună seara, poate faceți un video legat de ABS va rog mulțumesc frumos!

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому +2

      Salutare,
      Mai am câteva teme pe joasă tensiune și apoi o să am videoclipuri pe partea de electric auto. Se va face un video pentru ABS și alte sisteme.

    • @laurentium510
      @laurentium510 3 роки тому

      @@upelectricity3333 mulțumesc

  • @florincheche163
    @florincheche163 2 роки тому

    Cum pot lua legătura cu dumneavoastră dacă se poate ?

  • @relust9030
    @relust9030 3 роки тому

    Am putea să ne contactăm pe Facebook.... vă rog ?

  • @relust9030
    @relust9030 3 роки тому

    Sau o aderesă de e-mail dacă este posibil !

    • @upelectricity3333
      @upelectricity3333  3 роки тому

      Salutare,
      neluelectric@yahoo.com. Vă rog trimiteți mesajul și vă răspund!