Totalförsvar Öland: Individens roll i totalförsvaret

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 жов 2023
  • Här är Folk och Försvars årliga seminarium under Totalförsvarsdagen på Öland den 30 september 2023.
    Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Den försämrade situationen ställer högre krav på samhället, både militärt och civilt, samt lokalt och nationellt. De senaste årens ökade osäkerhet har lett till historiska satsningar på det svenska totalförsvaret. Såväl det militära försvaret som det civila försvaret har därmed nya förutsättningar att förhålla sig till, men det finns fortfarande många frågor kring hur individen påverkas.
    Det svenska totalförsvaret består av det civila och militära försvaret. Totalförsvaret syftar till att ha förmåga att försvara Sverige mot beväpnat angrepp och arbeta för att bevara vår säkerhet, handlingsfrihet, självständighet och frihet. En viktig del i det svenska totalförsvaret är totalförsvarsplikten. Det innebär att alla boende i Sverige som är mellan 16 och 70 kan kallas in för att på olika sätt hjälpa till vid krig och krigsfara. Vad innebär det i realiteten? Hur inkluderas näringslivet? Vilka krav ställer beredskapsarbetet på civilbefolkningen och individen? Hur ser samverkan ut med Försvarsmakten?
    För att besvara dessa frågor, och många fler, kommer seminariet utgå från dels det nationella, regionala och lokala perspektivet, likaså det militära och civila.
    PROGRAM
    11:10 Inledning
    Linnéa Ljungar (moderator), Folk och Försvar
    Omvärldsläget
    Johan Pekkari, Chef Strategienheten Försvarsmakten
    Vem har ansvar på regional nivå?
    Ulrica Messing, landshövding Blekinge
    Allan Widman, landshövding Kalmar
    Det lokala perspektivet
    Anders Jönsson, Chef Blekinge Flygflottilj
    Magnus Areskog, säkerhetssamordnare Borgholms kommun
    Panelsamtal: Hur bygger vi det bästa totalförsvaret?
    12:10 Seminariet avslutas

КОМЕНТАРІ • 1

  • @peterr2659
    @peterr2659 7 місяців тому

    Ni flyger inte mycket över kronobergs län längre?