Entes ile Enfes Kompanzasyon Sunumu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 бер 2021
  • REAKTİF GÜÇ RÖLESİ KOMPANZASYON SİSTEMİNİN BEYNİDİR. KAPALI BİR SİSTEMDE, BİR İŞLETMEDE, ABONEDE DEVREYE GİREN GÜÇ ÇEŞİDİNE GÖRE, DEVREYE GİREN YÜK ÇEŞİDİNİN ZIDDI YÜKÜ HEM DE AYNI ORANDA DEVREYE ALIR, SİSTEME GİREN YÜK ÇIKARSA, RÖLE DE ALDIĞI YÜKÜ HIZLI BİR ŞEKİLDE DEVREDEN ÇIKARIR.
    drive.google.com/file/d/1gOmt...
    drive.google.com/file/d/1KWQm...
    drive.google.com/file/d/1z1YE...
    drive.google.com/file/d/1z1YE...
    Şönt reaktörlü uygulamalar; öncelikle yükün kapasitif olduğu işletme, kurum ya da aboneler için uygundur. Kapasitif yüke neden olan yükler; aydınlatmada kullanılan armatürlerin yapısının değişmesi ile son yıllarda balastlı tip armatür yerine özellikle LED'li aydınlatmaların tercih edilmesi aydınlatma yüklerinin kapasitif karakter kazanmasına neden olmuştur. Başka ve en önemli kapasitif güç kaynakları ise UPS kesintisiz güç kaynaklarının neden olduğu kapasitif güçlerdir ki işletmede yüksek güçlü UPS kullanımı kapasitif güçlerin artmasına ve söz konusu yükleri dengelemek için mutlaka şönt reaktörlerin kullanılmasını zorunlu kılmıştır.
    Şönt reaktörler iki şekilde kullanılır ya blok halinde tıpkı kondasatörler gibi kontaktörler tarafından sürülür. Bu durumda kapasitif güç sabitse sabit şönt reaktör devreye sokmakta sıkıntı yoktur. Şönt reaktörler yapılarından dolayı sürekli olarak devrede bulunmaları demek ısınmaları ve yangın çıkarmaları demektir. Bu durum içlerinde bulunan sargının içerisine yerleştirilen ısıya duyarlı devreyi açan bir elemanla devreden çıkarılmalarını zorunlu kılar ki burada mantık ısınan elemanın şekil değiştirmesi ilkesine dayanan termik koruma mantığıdır. Bimetal elemanları devreyi açarak reaktörü ısındıkça devreden çıkarırlar. Isınan bimetal eleman soğuyunca eski haline döneceğinden reaktörü tekrar devreye alırlar. Bu elemanlar karşılıklı olarak devrede olduğu sürece süreç bu şekilde devam eder.
    Önemli
    O halde şönt reaktörler iki şekilde sürülebilir. A- Blok halinde kontaktörler ve reaktif güç rölesiyle birlikte sürülebilir. Bu uygulamada hassasiyet aranmaz. B- Şönt reaktörler sürücülerle devreye alınır. Bilgiyi veren, komutu veren A ve B’de her ikisinde de reaktif güç rölesidir. A maddesinde kullanılan röle reaktif güçleri devreye alabilme, B maddesinde kullanılan rölede ise sürücü özelliğinin olması gerekir…
    Şönt Reaktör İhtiyacı Nasıl tespit edilir? Bunu anlayabilmek için en sağlıklı yol, çözüm enerji analizörü ile ölçüm yapmaktır. Enerji analizörü olmadığı durumlarda sayaç bilgisi okunarak sayaçtaki enerji değerlerinden bu durum tespit edilebilir. Başka bir yöntem de reaktif güç rölesinden değerleri okumaktır. Her röle bu işi tam anlamıyla yapabilen röle olmayabilir. Bazı röleler ise bir enerji analizörü gibi tüm değerleri kaydetme, anlık gösterme özelliğine sahiptir. Kademe değerleri, akım trafosu oranları düzgün girilmişse (bazı röle tiplerinde transformatör tanıma özelliği var ve bu tip rölelerde otomatik tanıma işlemi tamamlandıktan sonra) kapasitif güç, indüktif güç ve enerji değerlerini doğruya yakın tespit ederler. Bu durumda da size kalan bu değerlere uygun olarak şönt reaktörleri seçmektir. Şönt reaktör güçleri tespit edildikten sonra dikkat edilecek hususlardan biri de montajıdır. Montajı için; uygun boşluklar bırakarak tespit etmektir. A) Sabitleme işi muntazam olmalıdır aksi halde çok ses çıkarır. B) Montaj için uygun boşluklar bırakılmalıdır. Ortam havalandırmaya uygun olmalıdır. Ortamda bir veya daha fazla havalandırma fanı kullanılabilir. Bu durumda reaktörler daha güvenli ve verimli bir şekilde çalışırlar.

КОМЕНТАРІ • 14

  • @ucar_technology
    @ucar_technology 2 роки тому

    Teşekkürler hocam. Kanala destek olmak için yorum yapalım.

    • @elektrikkutuphanesi
      @elektrikkutuphanesi  2 роки тому +1

      Tesekkür ederim. Elden geldiğince bildiğimizi paylaşıyoruz. Bilmediğimizi de birlikte öğreniyoruz. Bilgi, zanaat ve üretim geleceğimizdir.

  • @envercoskun5952
    @envercoskun5952 2 роки тому

    Hocam bir konuda yardım istiyorum bir kampüs de 17 adet OG trafo yaklaşık 6 km OG hattı kablosu bulunmaktadır her trafoda kabininde kompanzasyon panosu var panoda kondansatörler ve şönt reaktörler var fakat panolar otomatik değil ölçüm ise sadece tek sayaç var OG den primerden yapılıyor reaktörler manuel devreye alınarak kullanılıyor buraya sadece sayacın olduğu yere otomatik kompanzasyon panosu yapılıp kullanılabilir mi

    • @elektrikkutuphanesi
      @elektrikkutuphanesi  2 роки тому

      Yapılabilir. OG kompanzasyon için akım bilgisi ve gerilim bilgisi alınırsa
      Her şekilde olur. Kompanzasyon uygulaması yapılabilir yani.
      Değerlerin doğru ölçülmesi, doğru analiz edilmesi ve
      Uygun kademe seçimleri için saha bilgisi

  • @sinanartemis6176
    @sinanartemis6176 3 роки тому

    Ilhan hocam merhabalar oncelikle emeginize saglik.boyle guzel bilgileri paylastiginiz icin. Hocam trafo oranlarini girerken ya kullandigimiz skin trafo degerleri farkli degerlerdeyse ? Boyle bir uygulama mumkun mudur? Yoksa sadece ayni degerde mi olmali.?

    • @sinanartemis6176
      @sinanartemis6176 3 роки тому

      Akim trafo degerleri

    • @elektrikkutuphanesi
      @elektrikkutuphanesi  3 роки тому +3

      Şimdi Sinan Bey, burada şunu özellikle belirtmek gerekir ki bu uygulamalar hep Alçak Gerilim Uygulamalarıdır.
      Akım Trafosu seçimi yapılırken sistemin çekeceği akım dikkate alınarak seçilir. Pratikte diyelim ki 120 amperi bulan bir akım var. Bir üst sınıf 150/5 seçmelisiniz. Akım TRAFOLARI sekonderi 5 amperi aşmamalıdır. Pratikte beslediği cihazı yakabilirsiniz.
      Her işletme ayrı yüktedir ve ayrı akım değerlerine sahip olacağından işletmeye göre akım trafosu seçilir. 100 Amper ve üstü akım çeken abonede en az iki takım olur.
      Birinci takım sayaç için olur. Çünkü sayaca da 100 amper üstü akım çeken kabloları kesit olarak bağlayamazsınız.
      İkinci takım ise (3'lü grup) kompanzasyon ünitesini aķım bilgisi olarak besler.
      İsteğe göre 3. 4. takımlar da seçilebilir (Analizör, multimetre)
      Akım trafosu oranlarını girme konusuna gelince;
      Grup Arge ve Tense akım trafolarını kendisi tanır onlarda sadece tanı demeniz yeterlidir.
      Diğerlerinde ise
      Akım trafo oranını siz girersiniz.
      Entes Ues GEPA KAEL benim de bizzat sıkça kullandığım röleler.
      Bunlarda akım trafosu 200/5 ise çevirim oranını girersiniz bu örnekte 40 demektir.
      ...
      Ancak her zaman kompanzasyon AG sisteminde olmaz.
      OG ve YG sisteminde uygulama yapacaksanız burada ise uygun röle seçildikten sonra hem akım hem de gerilim trafo oranlarını girersiniz...
      Burada işin püf noktalarını vermeye çalışıyorum.
      Videoların tamamını dikkatle izleyen birisi biraz da saha çalışmasıyla bu işi yapabilir.
      Şunu eklemem gerekir ki esas işim ve tek işim bu değil, yaklaşık 20 yıllık tecrübe ve uygulama saha bilgilerini saklamadan, sakınmadan en açık haliyle paylaşmaya çalışıyorum.
      Umuyorum ki işinize yarar.
      Neticede öğrencilerime de anlatıyorum ama henüz lisede okuyanlar bilginin ne ise yaradığını pek zaman geçince fark ediyorlar.
      Bu şekilde öğrencim olmayan ancak bilgi arayan insanlara yardımcı olabiliyorsam mesleğimi icra etmiş sayılırım diye umuyorum.
      Kolay gelsin...

    • @elektrikkutuphanesi
      @elektrikkutuphanesi  3 роки тому +1

      @@sinanartemis6176 öğretmen meslek hastalığı da uzun uzun anlatmak. Umarım işinize yararlı bilgiler yazmışımdır...

    • @sinanartemis6176
      @sinanartemis6176 3 роки тому

      Sagolsain hocam

    • @elektrikkutuphanesi
      @elektrikkutuphanesi  3 роки тому

      @@sinanartemis6176 Rica ederim kolay gelsin

  • @otomobil989
    @otomobil989 Рік тому

    Hocam merhaba. Bu röle her daim kondansatör kvarlarını doğru okurmu. Burdan auto-set-up yaptığımızda - cap kısmından ölçme yapmadan güvenip capasitörleri değiştirelimmi?

    • @elektrikkutuphanesi
      @elektrikkutuphanesi  Рік тому +1

      Yani genelde doğruya yakın olur ama yine de
      1. Faz faz akım değerlerini kontrol ederseniz daha iyi olur.
      2. Ölçü aletiniz kapasite ölçüyorsa o durumda kondastörlerin enerjilerini kesip kapasite kontrolü de yapabilirsiniz.
      Şöyle ki etikette 50 mf yazıyorsa içeriden üçgen bağlandıkları için 80 85 mf görebilirsiniz.
      Zaten kondansatörler sağlamsa röle de görür.

    • @otomobil989
      @otomobil989 Рік тому

      @@elektrikkutuphanesi teşekkürler hocam

  • @elektrikkutuphanesi
    @elektrikkutuphanesi  2 роки тому

    docs.google.com/spreadsheets/d/1Ey81_tT7Gi2wsYhN4M_43GFbT91M8sea/edit?usp=sharing&ouid=102757007828818054700&rtpof=true&sd=true