Merhaba, bu konuşmalar sizin için sıradan bir sohbet belki ama düşünmek ve üretmek o kadar zor ki bazı insanlar çok uzun süre kafa yorsa bu çıkarımlara yaklaşamaz.Anlamak,düşünmek lazım. Ağzınıza sağlık.
Nasıl ki insanlarda genetik aktarım varsa,toplumların düşünüş ve davranışlarında da aktarım var ve ben bunu KÜLTÜREL GENETİK olarak tanımlıyorum.Saygılar.
*Sosyolojinin konusudur; Mem ya da Même, Richard Dawkins'in ortaya attığı kültürel iletim birimidir. Dawkins'e göre nesiller değiştikçe, kültürel ve sosyal içerik bir sonraki nesle memler tarafından aktarılmaktadır. Bu tıpkı biyolojik içeriğin DNA tarafından aktarılması gibidir. Fakat memler, DNA gibi mikroskop altında görülebilen somut bilgi kodları değil, daha çok soyuttur. Bu bakımdan “sosyolojik gen”denebilir. Gelenek hâlindeki memler, genler gibi nesilden nesile ya da kültürden kültüre aktarılabilir. Aktarım sırasında değişime de uğrayabilir. Ayrıca insanlık birikimi kollektif bilincin aktarımları da memdir; bilim, sanat, felsefedeki gelişmeler, evrensel hukuk ve etik yasalar mem ile oluşmuştur. “Gen Bencildir” kitabı, Richard Dawkins.
@ **Sosyolojinin konusudur; Mem ya da Même, Richard Dawkins'in ortaya attığı kültürel iletim birimidir. Dawkins'e göre nesiller değiştikçe, kültürel ve sosyal içerik bir sonraki nesle memler tarafından aktarılmaktadır. Bu tıpkı biyolojik içeriğin DNA tarafından aktarılması gibidir. Fakat memler, DNA gibi mikroskop altında görülebilen somut bilgi kodları değil, daha çok soyuttur. Bu bakımdan “sosyolojik gen”denebilir. Gelenek hâlindeki memler, genler gibi nesilden nesile ya da kültürden kültüre aktarılabilir. Aktarım sırasında değişime de uğrayabilir. Ayrıca insanlık birikimi kollektif bilincin aktarımları da memdir; bilim, sanat, felsefedeki gelişmeler, evrensel hukuk ve etik yasalar mem ile oluşmuştur. “Gen Bencildir” kitabı, Richard Dawkins
Hocam, haftalardır yanıtını aradığım, cevabını takip ettiğim gazetecilerden duymaya çalıştığım ancak duyamadığım ,bir sorunun cevabı niteliğinde olmuş bu akşamki yayınınız. Halkın her gün yaşanan onca adaletsizlik, liyakatsizlik, denetimsizlik, sürekli sabit gelirlilerin üzerine yüklenen vergilere rağmen tepkisiz kalmasının sosyolojik ve psikolojik nedenlerini anlamaya çalışıyordum. Zafiyetleri açık olduğu halde bedel ödetilmeyen, hesap sorulmayan bürokratlar, gündem oluşturmak şöyle dursun mevcut gündemdeki en can alıcı konulara kör-sağır-dilsiz kalan muhalefet de dahil olmak üzere sizin deyiminizle "homurdanacak" bunca olay var ama kimseden çıt çıkmıyor. Benim de kendimce getirdiğim bazı açıklamalar vardı ama sizinkilerin yanında cılız kaldılar. Gezi e 15 Temmuz olaylarından sonra en ufak itirazların bile vatan hainliği olarak görülmesi sebebiyle halkın şikayet etme hakkı bile elinden alındı. En yüz kızartıcı suçlular serbest bırakılırken düşüncesini dile getirdiği için yıllarca hapislerde yatan insanlar varken herkes otosansür yapma eğiliminde. Son 22 yılda siyaset dilinin dindarlaşmasıyla halk sosyolojik olarak dönüştü ve gelişen tüm olayları kadere yüklendi. Depremin iktidar değişikliğine yol açmaması da bu yüzden. Olan her şey takdir-i ilahi olunca kimseye hesap sorulmasına gerek kalmıyor. Benim gözlemlediğim kadarıyla 3 büyük partinin bilinçli veya bilinçsiz olarak ideolojilerinin içleri boşaltıldı. Mevcut koşullarda iktidara geçmek cazip görünmüyor olsa gerek ki Özgür Özel de partisinin yerel seçimlerde kazandığı başarıyı tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor. Kutuplaşmanın müsebbibi kendi partisiymiş gibi normalleşme adı altında çok yanlış hareketler içine girdi. Sıcak patatesi tutmak istemiyor olabilir onun için böyle davranıyorsa hareketleri bir nebze olsun anlaşılabilir. Asıl amacı Kılıçdaroğlu'nu yeniden partinin başına geçirmekse o zaman da anlaşılabilir. Dediğinize katılmamak elde değil, partinin geçici olarak bile emanet edileceği biri olmaktan çok uzak. İlkesel bir duruş sergilemiyor. Selefini de gördük ama gideni aratmaya çok yakın. İlaveten Baykal ve KIlıçdaroğlu'nu da siyaseti son nefesine dek sürdürmüş/sürdüren/sürdürecek olan isimler listesine eklemek mümkün sanırım. Emeklerinize, irfanınıza, duyarlılığınıza sağlık hocam. Toplumu yakından ilgilendiren güncel siyasi olaylar hakkında yayın yapmak bilgi, cesaret ve duyarlılık gerektirir. Sizde bu üç erdem de var olduğu için çok şanslıyız. Çok teşekkür ederim.
Seçimleri 25 - 30 yılda bir yapalım deyince kahkaha attım, Allah iyiliğinizi versin, çok iyi fikir, bence öyle olmalı zaten… Amerikada yaşayan ve burda toplumun içerisinde doktor olarak çalışan birisi olarak konuşmalarınızı düzenli dinliyorum, insan alternatif sistemleri bilmeyince sahip olduğuna sıkı sıkı sarılıyor, bizim halk da başka türlüsünü bilmediğinden mevcut sistemi tek doğru zannediyor fakat ülkede ahlâk, insanlık, ekonomi, tıp, hukuk herşey çürüdü; o yüzden buraya göçerken hiç tereddüt etmedim, şimdi de ölsem bile dönmek istemiyorum… Toplumun her tarafında tarikat, cemaat, mafya, parti örgütlenmesi hakim.. Al birini vur ötekine yani vesselam. Ağzınıza sağlık tekrardan 🎉
Siyaset alanındaki bu sohbetleriniz, anılarınızı dinlemek için çok kıymetli. Anlattığınız bir çok konuda haklılığınız var. Siyasetçilerin koltuğu bırakmaması, Bedreddin Dalan dönemi vs. Ama yanlış anlamazsanız ben bu sohbetlerinizin sizin asıl alanlarınızdan uzaklaştırdığını düşünüyorum, haddim değil ama keşke yazadurduğunuz "Us'un Tarihi" kitabınızı bir a önce okumaya başlayabilsek... Kürtler hiç olmadığı kadar yol ayrımında, bu yol ayrımını Türkiye kendine çekemezse (İsrail Kürtleri yanına çekmeyi başarırsa) asıl kriz o zaman patlak verecek. Bahçeli'nin çıkışı samimi ya da değil, çok da önemli değil. Ayrıca çok geç kalınmış bir hamle. Sizi seviyoruz, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Chicago'dan selamlar... Bu sohbetleriniz bence sizin için "waste of time". Ayrıca anlattığınız Montesquieu ve Machiavelli bölümlerini küçümsüyor değilim, sadece tekrar olarak görüyorum. Aynı meseleleri daha önce anlattınız. Bizim için tekrar oluyor iyi de oluyor ama içsiyasetin dinamikleriyle bu kadar yakın ilişkide olmanız, bizi sizin asıl çalışmalarınızdan/okumalarınızdan mahrum mu ediyor diye düşünmeden edemiyorum.
01:17:35 Yasalardan tabiki baştakiler kaçar çünkü yasaları oluşturanlar halk değil. Ve muhtemelen halkın 99%u bu yasaları bilmezler. Yasaları bilenlerde: yargıç, hakim, avukat,..., insanlardan zoraki para isterler. Elitler, zaten aralarında beraber el ele çalışırlar, halk’a karşı. - Halbuki yasaları oluşturanlar halk olmalı. Ve halk yasaları bilmeleri gerekir! Ne için yasa yapılıyor? Ay’daki uzaylılar içinmi?! Yani, sistem yanlış! Ya yasa yapılmaması gerek, yada halk bu yasaları bilmek zorunda. Bunun yanında, halk hem yasaları oluşturabilmeli hemde bozabilmeli.
*Antropoloji gösteriyor ki, kronolojik insanlık birikimi ile oluşan kollektif bilinç ile; insan/kadın/çocuk/engelli hakları, hayvan refahı vb gibi yüzlerce hak ve özgürlükleri içeren etik yasalar, evrensel hukuk ve yönetim bilinci ortaya çıkmıştır!!
Kıymetli hocam, neden kimse sizin kadar bilgi, akıl ve gerçeklere dayanarak olanları anlatmıyor bunun nedeni yetersizlik mi, menfaat mi, cahillik mi, korku mu? Halkı kastetmiyorum, sizin gibi insanların karşısına çıkan gazeteci, akademisyen, hoca ya da bir şeyler bildiğini düşünenleri kastediyorum. Sevgi ve saygıları sunuyorum, varolun. 🎉😊
Ducane hocam... Biz Türker. Kılıç zoruyla iman ettirilmedik mi... Eee... Basimizdakilerde aynı Emevilerin devamı değil mi... Ganimet helal değil mi... Kendimiz gönüllü olarak 20 yıldır teslim olmuyormuyuz.... Allah bizden alsın Tayyibe versin diye dualarımızı yukarıdaki tanrı duymadı mi... O tanrı ki 20 yıldır bize dilediğimiz gibi bir hayat bahsetmedi mi... Şimdi aynı tanrı bizden malları izi gerekirse canımızı istemesi normal değil mi... Bizden biraz sabır, biraz şükür, biraz kulluk istemesi normal değil mi... Gene de iyiler iyiler... Tanrimizdan tanrimizin kendisi razı olsun... Şükür, şukur.... Bizi bayrağının gölgesinde yasatiyooo.... Ebabillerine rağmen.....
Bunu söylemem gerekir dediğiniz andan itibaren söyledikleriniz çerçevesinde şu şekil bir siyasetçi çıkarsa bence bambaşka bir perspektif sunabilir. Siyasetin içinde yoğun şekilde bulunmuş sonra siyasetle direkt alakası olmayan bir alanla uzun süre geçirmiş ve tekrar siyasete dönmüş birisi olursa sanki alışıldık siyasetçi profilinden farklı biri olurdu. Aslında bu liderlerin siyaseti son nefese kadar bırakamamaları son derece insani bir durum. Çünkü her birey bu durumu değişik şekillerde kendinde bulabilir. Futbol taraftarlığı açısından bunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz.
Sağolun hocam, ağzınıza sağlık. Demokrasi, cumhuriyet ve diktatörlerle ilgili olarak söylediklerinizden anlayan anladı anlayacağını, sivrisinek saz misali. KHK'lılarla ilgili olarak yazanlardan biri de bendim. Bu rumuz kayıt sırasında hesaplara kısaca yazdığımız içindir; yoksa ismimizi saklamak için falan değil. Ben de maalesef bir KHK'lıyım ve haksız yere ihraç edildim. İsmim Ramazan. Sakladığımiz, gizlediğimiz bir şey yok, eğer beni kastettiyseniz. İsterseniz telefonumu da yazabilirim size. Ben naçizane görüşlerimi, tavsiyelerimi ve eleştirilerimi çekinmeden size yazıyorum. Hep övecek değiliz. Dost odur ki kişiye kusurlarını da çekinmeden söyleye. Hepimiz insanız, kusurlarımız var ve imtihana tabiyiz. Buna siz de dahilsiniz. Aydın olan eleştiriye de açık olmalıdır değil mi? Ayrıca sizin gibi aydınların bu haksızlığı dile getirmesi çok etkili olur ve önemlidir bu açıdan. Kurtuluşumuz adına talep ediyoruz sizden.İnsan sevdiklerinden bekler böyle şeyleri. Çok mu şey istiyoruz yoksa?
sayın düçane cündüoğlu merhabalar. padişah teslim alınınca osmanlı ele geçer dediniz. bu durumda atatürk ve arkadaşları nasıl mücadele ederek devlet'i kurtarmayı becerebildiler. teşekkürler.
Adaletin en güzel tarifini yüce baronumuz yapmıştı. Adalet, geçmiş hizmetin karşılığını vermekle birlikte, geleceği olanların önünü açmaktır. Eşitliğin tarifinde kendi tespitimle yapıyım, alemde hiçbir şey eşit değildir, eşitlemeye kalktığımız anda adaleti sarsarız, yargıda eşitliğe gelirsek, buradada alemdeki eşitsizliğin yansıması devreye girer bu kaçınılmazdır. Misal ; Aynı suçu haylaz biride, geleceği parlak efendi biride işleyebilir, yasa gereği ikiside aynı hücreye girmesi lazım, işte burada İNSAN basireti feraseti ile yasa çatısabilir, hatta kaçınılmazdır, zira aynı hücrenin yolcularının biri evveli ile suç adayı ilken, diğeri Uzay mühendisi olmaya hazırlanırken hasbel kader suça bulaşmıştır. O nedenle asıl ihtiyaç duyduğumuz olgu HZ İNSAN a yatırım yapmaktır.
siz demiştiniz: bu ülkede çözümleme analiz yapmadı ülke aydınları doğru dürüst halka. hep aşağıladılar hep hakaret ettiler diyerek. ben de sorayım size, neden hakaret edip aşağıladılar da çözümleme analiz yaparak anlatmaya çalılmadılar, diye..
Hocam Hagelin Sokratesin idamı ile ilgili görüşlerine zaman zaman atıf yapıyorsunuz. Sanki sizde Sokratesin idamını doğru buluyorsunuz gibi. Ama unutmayın şu an Roma hukuku geçerli olsaydı Sokrates gibi sizide idam edebilirlerdi
bu halk her şeyi yer hocam mide o kadar geniş ki sindirim sorunu bile çekmez ve başımıza gelenleri de sonuna kadar hak ediyoruz. bu ülkeden de insanlarından da bi halt olmaz daha kötü günlerde buluşmak üzere... tek seçeneğimizin batılı devletlerin üzerimizden geçmesi artık
Osmanlı’yı bir kere ele geçirdi mi yönetmek kolaydır, Fransa’yı bir kere ele geçirdi mi ise yönetmek zordur biçiminde olacaktı üstad. Türkiye’de Sivil toplum neden yoktur biçiminde geçen yıl bir konuşmam UA-cam videom vardır. Doğuda laikliğin tarihi başlıklı Geçenki konuşmanızda da iktisadi faktörleri biraz küçümsemiştiniz. Bunun bir zihniyet ve düşünme biçiminden kaynaklandığını söylemiştiniz. Katılamıyorum ne yazık ki. Olay toplum olup olamamak ile ilgili ve şehirli olup olmamakla ilgili ki bu da büyük oranda sosyo ekonomik faktörler ve mülkiyet rejimi ile ilgilidir. Tüm bunlarla ilgilendim akademik yaşamımın başında. Osmanlı’da yöneten ve yönetilen başlıklı kitabımda 1998 baskılı. Hürmetlerimle
Adem hocam eskiden Selam Gazetes'inde çok sert yazılarınız çıkardı, az okumadık. Tevilci tayfa iktidarı şerh etmekle meşgulken sizin elinizde resmen balta vardi. O günlerden inşa ettiğiniz dik duruşunuza derin saygı duyuyorum hocam,bize çok şey öğrettiniz. Var olun🙏
Sosyolojiden anlamam, gözlemlerim dahilinde modern zaman diktatörleri sanılanın aksine toplumlarını kendilerine benzetir. Yalancı, sahtekar, ikiyüzlü, ithamcı ve en önemlisi de şüpheci ve korkak. Sivil toplumun eksikliği de bireyin kalabalıklara girerken yanındakine güvenmemesi, diktatörü gibi şüpheci yaklaşmasından ileri gelir. Modern diktatörler sanılanın aksine korku ile değil bu somut şüphe ile yönetirler. Ayrıca kendileri gibi bireyleri de toplumdan tiksindirip “bunlar için mi savaşacağım” küçümsemesini bireye zerk ederler. Hasılıkelâm, bireyler zamanla diktatörde nefret ettikleri tüm düşünceleri benimser ve toplum çöker. Bence birincil olarak mülkiyet ve ideolojik bir nedensellik yok.
Hesaplar hiç bitmiyo maalesef…basit ve kokuşmuş bir plan..halk yoklukla cebelleşirken..meşgale sarayı nasıl ayakta tutabilirim meselesi…çok üzgünüm…evet ömür boyu kal diyelim ve uğraştırmayalım..onlarda bizi uğraştırmasın….
Hoca felsefe, teoloji konuşurken dinlemeye doyulmuyor ama siyasete girince tahammül etmesi zorlaşıyor. Ahmet Kaya'nın bir şarkısında geçen Hayaloğlu'nun şu dizesi yankılanıyor kulağımda. "Bir şeylerin tadı kalmış, dişlerinin arasında"
Yasa var hem de nasıl. Yarın 07:35 güneş doğacak milim şaşmıyor.Kainattaki intizamdan Tevhid'e çıkışı da anlatsanız "Ümid" olmaz mı biraz. Neden hep devlet, hep devlet...???
@@yasaryucelir5930 Düşünelim: Bir doktor elindeki genel bilgilerle teşhis koyuyor, bilim adamları keşfettikleri yasalarla doğayı açıklıyor. Fakat en basit görünen bir olayda bile - suyun 100 derecede kaynaması - elektronların ve atomların hareketlerinden bu sonucu matematiksel olarak çıkaramıyoruz. Üst seviyede gördüğümüz bu mükemmel düzene alt seviyeden ulaşamıyoruz. Aynı şekilde toplumsal sistemlerde de insan, tek tek etkileşimlerden kusursuz işleyen yasalar üretemiyor. Bu bize hem kendi sınırlarımızı, hem de evrene konulmuş muhteşem yasaları ve bu yasaları koyan İlahi gücü göstermiyor mu?
@@yasaryucelir5930Kadir Mısıro. hiçbir vakit haklı ÇIKMADI! Arkasındaki istihbarat desteğine rağmen nasıl haklı çıkmadığı hayrete şâyandır😂 Fesli Kadir bir tek Necip Fazıl konusunda haklı eleştiriler yaptı ve N.Fazıl'ın oğlu buna(K.Mısiro) dava açtı.
İsmet de Kadir Msro. da hiçbir zaman haklı çıkmadı. İsmet sadece şairdir fikir adamı değil! Fesli Kadir de Lozan 2023 de bitecek diyecek kadar ÇAKMA Tarihçi😂dir. Lozan'ın gizli maddeleri olduğunu iddia edecek kadar Derin😂😝 bilgiye sahiptir Fesli Kadir Pasha🤣😂🤣 Sene:2024 Yalanın batsın Mısırogluuu
Ne İsmet Özel ne de Fesli Kadir haklı çıktı 😂 İsmet Ö. sadece bir şair fikir adamı değil ‼️ Fesli Kadir Mısıroğlu ise çakma tarihçiler kervanından bir garip😂 Lozan gizli maddeleri iddiası 2024 itibariyle bitirdi onu. Lozan'ın süresi 2023'te dolacak iddiası da YALAN olup rezil oldu‼️ Hâlâ bu herifler haklı çıktı demek HEZEYANDIR‼️ Allah akıl versin
Teşekkürler.
Sayın hocanın okunmasını istediği eserler:
Kanunların Ruhu Üzerine - Montesquieu
Prens - Niccolò Machiavelli
selamlar. hangi yayınevinden almak gerekir? hasan ali yücel klasikleri mi? iletişim mi? ya da farklı bir yayınevi mi?
@@smtsvm Kanunların Ruhu Üzerine
Montesquieu TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI
------
Prens
Niccolo Machiavelli CAN YAYINLARI
''Hür olsak der
Eşit olsak der.
İnsanları sevmesini bilir
Yaşamayı sevdiği kadar.''
Teşekkür ederim hocam, sağlıklı uzun ömürler diliyorum.
Çok teşekkürler
Merhaba,
bu konuşmalar sizin için sıradan bir sohbet belki ama düşünmek ve üretmek o kadar zor ki bazı insanlar çok uzun süre kafa yorsa bu çıkarımlara yaklaşamaz.Anlamak,düşünmek lazım.
Ağzınıza sağlık.
Teşekkürler sayın Cündioğlu ❤
Emeğinize sağlık
sizi dinlerken yayını durdurdum ve gittim montesquieu nun kitabını aldım. Teşekkür ederim tavsiyeniz için
Esenlikler hocam
Teşekkürler
Çok teşekkür ederim hocam, varlığınız, yorumlarınız bizler için o kadar kıymetli ki 🙏Varolun, Sağlıklı uzun ömürler dilerim 🙏
Yine tam bam teline basmışsınız, teşekkürler 💫
Teşekkürler
Büyüksün babaaa.. sizi seviyorum. Bir umuttur yaşamak. Karamsarlık yok; gelecek biliyoruz baba. Siz söyleyin ona bekliyoruz.
Teşekkürler ❤
İyi geceler
Nasıl ki insanlarda genetik aktarım varsa,toplumların düşünüş ve davranışlarında da aktarım var ve ben bunu KÜLTÜREL GENETİK olarak tanımlıyorum.Saygılar.
Güzel bir tanımlama 👍
*Sosyolojinin konusudur; Mem ya da Même, Richard Dawkins'in ortaya attığı kültürel iletim birimidir.
Dawkins'e göre nesiller değiştikçe, kültürel ve sosyal içerik bir sonraki nesle memler tarafından aktarılmaktadır. Bu tıpkı biyolojik içeriğin DNA tarafından aktarılması gibidir. Fakat memler, DNA gibi mikroskop altında görülebilen somut bilgi kodları değil, daha çok soyuttur. Bu bakımdan “sosyolojik gen”denebilir.
Gelenek hâlindeki memler, genler gibi nesilden nesile ya da kültürden kültüre aktarılabilir. Aktarım sırasında değişime de uğrayabilir.
Ayrıca insanlık birikimi kollektif bilincin aktarımları da memdir; bilim, sanat, felsefedeki gelişmeler, evrensel hukuk ve etik yasalar mem ile oluşmuştur.
“Gen Bencildir” kitabı, Richard Dawkins.
@@drcanergin teşekkür ederim
Kültür ve kültürel genetik arasındaki fark nedir?
@
**Sosyolojinin konusudur; Mem ya da Même, Richard Dawkins'in ortaya attığı kültürel iletim birimidir.
Dawkins'e göre nesiller değiştikçe, kültürel ve sosyal içerik bir sonraki nesle memler tarafından aktarılmaktadır. Bu tıpkı biyolojik içeriğin DNA tarafından aktarılması gibidir. Fakat memler, DNA gibi mikroskop altında görülebilen somut bilgi kodları değil, daha çok soyuttur. Bu bakımdan “sosyolojik gen”denebilir.
Gelenek hâlindeki memler, genler gibi nesilden nesile ya da kültürden kültüre aktarılabilir. Aktarım sırasında değişime de uğrayabilir.
Ayrıca insanlık birikimi kollektif bilincin aktarımları da memdir; bilim, sanat, felsefedeki gelişmeler, evrensel hukuk ve etik yasalar mem ile oluşmuştur.
“Gen Bencildir” kitabı, Richard Dawkins
Hocam, haftalardır yanıtını aradığım, cevabını takip ettiğim gazetecilerden duymaya çalıştığım ancak duyamadığım ,bir sorunun cevabı niteliğinde olmuş bu akşamki yayınınız. Halkın her gün yaşanan onca adaletsizlik, liyakatsizlik, denetimsizlik, sürekli sabit gelirlilerin üzerine yüklenen vergilere rağmen tepkisiz kalmasının sosyolojik ve psikolojik nedenlerini anlamaya çalışıyordum. Zafiyetleri açık olduğu halde bedel ödetilmeyen, hesap sorulmayan bürokratlar, gündem oluşturmak şöyle dursun mevcut gündemdeki en can alıcı konulara kör-sağır-dilsiz kalan muhalefet de dahil olmak üzere sizin deyiminizle "homurdanacak" bunca olay var ama kimseden çıt çıkmıyor. Benim de kendimce getirdiğim bazı açıklamalar vardı ama sizinkilerin yanında cılız kaldılar. Gezi e 15 Temmuz olaylarından sonra en ufak itirazların bile vatan hainliği olarak görülmesi sebebiyle halkın şikayet etme hakkı bile elinden alındı. En yüz kızartıcı suçlular serbest bırakılırken düşüncesini dile getirdiği için yıllarca hapislerde yatan insanlar varken herkes otosansür yapma eğiliminde. Son 22 yılda siyaset dilinin dindarlaşmasıyla halk sosyolojik olarak dönüştü ve gelişen tüm olayları kadere yüklendi. Depremin iktidar değişikliğine yol açmaması da bu yüzden. Olan her şey takdir-i ilahi olunca kimseye hesap sorulmasına gerek kalmıyor. Benim gözlemlediğim kadarıyla 3 büyük partinin bilinçli veya bilinçsiz olarak ideolojilerinin içleri boşaltıldı. Mevcut koşullarda iktidara geçmek cazip görünmüyor olsa gerek ki Özgür Özel de partisinin yerel seçimlerde kazandığı başarıyı tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor. Kutuplaşmanın müsebbibi kendi partisiymiş gibi normalleşme adı altında çok yanlış hareketler içine girdi. Sıcak patatesi tutmak istemiyor olabilir onun için böyle davranıyorsa hareketleri bir nebze olsun anlaşılabilir. Asıl amacı Kılıçdaroğlu'nu yeniden partinin başına geçirmekse o zaman da anlaşılabilir. Dediğinize katılmamak elde değil, partinin geçici olarak bile emanet edileceği biri olmaktan çok uzak. İlkesel bir duruş sergilemiyor. Selefini de gördük ama gideni aratmaya çok yakın.
İlaveten Baykal ve KIlıçdaroğlu'nu da siyaseti son nefesine dek sürdürmüş/sürdüren/sürdürecek olan isimler listesine eklemek mümkün sanırım.
Emeklerinize, irfanınıza, duyarlılığınıza sağlık hocam. Toplumu yakından ilgilendiren güncel siyasi olaylar hakkında yayın yapmak bilgi, cesaret ve duyarlılık gerektirir. Sizde bu üç erdem de var olduğu için çok şanslıyız. Çok teşekkür ederim.
Teşekkürler. 🌸🕊
Teşekkür ederim
Osmanlı zamanında bir nevi esirdik.. Şimdide kendi seçtiklerimizin esiri olduk. Yani hep esir alındık..
Emegınıze saglık
Dakika 53 “neden Cumhuriyet oturmuyor?” Çünkü yüzlerce yıl boyunca insana kulluk etmeye alışmış bir toplumsal altyapı var.
53:42 😊
Yine çok iyi bi yayın. Peki bu düzen hep mi böyleydi bizim gençlik mi bu çağa denk geldi🥹
Hep böyleydi
Kıymetli hocam gündem çözümlemesi gibi görünse de
bir Türkiye ruhu betimlemesi yapıyor izlenimimce.😮
Teşekkür ederiz.
O kadar doğru işlediniz ki konuyu…
Bravo hocam,selamlar saygılar.
Teşekkür ederim.
Hep Orhan Veli' nin Bedava Yaşıyoruz şiiri aklıma geliyor Hocam..
Eyvallah hocam teşekkürler emeğinize yüreğinize sağlık teşekkürler
Emeğinize, dilinize, irfanınıza, duyarlılığınıza sağlık hocam.
Köyde kültür, şehirde yasa geçerlidir.
Seçimleri 25 - 30 yılda bir yapalım deyince kahkaha attım, Allah iyiliğinizi versin, çok iyi fikir, bence öyle olmalı zaten… Amerikada yaşayan ve burda toplumun içerisinde doktor olarak çalışan birisi olarak konuşmalarınızı düzenli dinliyorum, insan alternatif sistemleri bilmeyince sahip olduğuna sıkı sıkı sarılıyor, bizim halk da başka türlüsünü bilmediğinden mevcut sistemi tek doğru zannediyor fakat ülkede ahlâk, insanlık, ekonomi, tıp, hukuk herşey çürüdü; o yüzden buraya göçerken hiç tereddüt etmedim, şimdi de ölsem bile dönmek istemiyorum… Toplumun her tarafında tarikat, cemaat, mafya, parti örgütlenmesi hakim.. Al birini vur ötekine yani vesselam. Ağzınıza sağlık tekrardan 🎉
Sayın Cündioğlu iyi ki varsınız
آموزنده، تشکر
Çok güzel anlattınız hocam teşekkür ederim
🙏
Emeğinize sağlık hocam, sevgiler.
Teşekkürler. Hala uğraştığınız, anlattığınız için. Anlayanınız çok olsun.
tşk ederim..
Siyaset alanındaki bu sohbetleriniz, anılarınızı dinlemek için çok kıymetli. Anlattığınız bir çok konuda haklılığınız var. Siyasetçilerin koltuğu bırakmaması, Bedreddin Dalan dönemi vs. Ama yanlış anlamazsanız ben bu sohbetlerinizin sizin asıl alanlarınızdan uzaklaştırdığını düşünüyorum, haddim değil ama keşke yazadurduğunuz "Us'un Tarihi" kitabınızı bir a önce okumaya başlayabilsek... Kürtler hiç olmadığı kadar yol ayrımında, bu yol ayrımını Türkiye kendine çekemezse (İsrail Kürtleri yanına çekmeyi başarırsa) asıl kriz o zaman patlak verecek. Bahçeli'nin çıkışı samimi ya da değil, çok da önemli değil. Ayrıca çok geç kalınmış bir hamle. Sizi seviyoruz, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Chicago'dan selamlar... Bu sohbetleriniz bence sizin için "waste of time".
Ayrıca anlattığınız Montesquieu ve Machiavelli bölümlerini küçümsüyor değilim, sadece tekrar olarak görüyorum. Aynı meseleleri daha önce anlattınız. Bizim için tekrar oluyor iyi de oluyor ama içsiyasetin dinamikleriyle bu kadar yakın ilişkide olmanız, bizi sizin asıl çalışmalarınızdan/okumalarınızdan mahrum mu ediyor diye düşünmeden edemiyorum.
Hocam çok teşekkür ederim. Allah size sağlık versin .
Teşekkür ederim [][]=--'[]
🌺
Yok referanduma yok seçim masrafa gerek yok gerçekten, hocam çok haklısınız
çok teşekkürler kocam...
01:17:35 Yasalardan tabiki baştakiler kaçar çünkü yasaları oluşturanlar halk değil.
Ve muhtemelen halkın 99%u bu yasaları bilmezler.
Yasaları bilenlerde: yargıç, hakim, avukat,..., insanlardan zoraki para isterler.
Elitler, zaten aralarında beraber el ele çalışırlar, halk’a karşı.
- Halbuki yasaları oluşturanlar halk olmalı. Ve halk yasaları bilmeleri gerekir!
Ne için yasa yapılıyor?
Ay’daki uzaylılar içinmi?!
Yani, sistem yanlış!
Ya yasa yapılmaması gerek, yada halk bu yasaları bilmek zorunda.
Bunun yanında, halk hem yasaları oluşturabilmeli hemde bozabilmeli.
*Antropoloji gösteriyor ki, kronolojik insanlık birikimi ile oluşan kollektif bilinç ile; insan/kadın/çocuk/engelli hakları, hayvan refahı vb gibi yüzlerce hak ve özgürlükleri içeren etik yasalar, evrensel hukuk ve yönetim bilinci ortaya çıkmıştır!!
@@Kut-d9xNe yazdığının herhalde kendinde farkında değilsin.
Benim yazdığımla ne ilgisi var?
Ortası delik paralar 1 kuruş (kırk para) ve 2.5 kuruş (yüz para) idi. Bende hâlâ var onlar. 1lira ve 50 kuruş da gümüş paraydı.
Kıymetli hocam, neden kimse sizin kadar bilgi, akıl ve gerçeklere dayanarak olanları anlatmıyor bunun nedeni yetersizlik mi, menfaat mi, cahillik mi, korku mu? Halkı kastetmiyorum, sizin gibi insanların karşısına çıkan gazeteci, akademisyen, hoca ya da bir şeyler bildiğini düşünenleri kastediyorum. Sevgi ve saygıları sunuyorum, varolun. 🎉😊
Ducane hocam... Biz Türker. Kılıç zoruyla iman ettirilmedik mi... Eee... Basimizdakilerde aynı Emevilerin devamı değil mi... Ganimet helal değil mi... Kendimiz gönüllü olarak 20 yıldır teslim olmuyormuyuz.... Allah bizden alsın Tayyibe versin diye dualarımızı yukarıdaki tanrı duymadı mi... O tanrı ki 20 yıldır bize dilediğimiz gibi bir hayat bahsetmedi mi... Şimdi aynı tanrı bizden malları izi gerekirse canımızı istemesi normal değil mi... Bizden biraz sabır, biraz şükür, biraz kulluk istemesi normal değil mi... Gene de iyiler iyiler... Tanrimizdan tanrimizin kendisi razı olsun... Şükür, şukur.... Bizi bayrağının gölgesinde yasatiyooo.... Ebabillerine rağmen.....
🎉
🙏 🥰
Cezaevi tezgahı
"Berlin'de hakimler var" denildiği zaman, "Berlin'de kral vardı.
Madem ki düşüncelerinizin binde birini söyleyebiliyorsunuz bence hiç konuşmayın. Binde bir için zahmete girmeye gerek yok😊
Hapishane tezgâhını anlatmadınız ?
❤❤❤❤❤
Bunu söylemem gerekir dediğiniz andan itibaren söyledikleriniz çerçevesinde şu şekil bir siyasetçi çıkarsa bence bambaşka bir perspektif sunabilir.
Siyasetin içinde yoğun şekilde bulunmuş sonra siyasetle direkt alakası olmayan bir alanla uzun süre geçirmiş ve tekrar siyasete dönmüş birisi olursa sanki alışıldık siyasetçi profilinden farklı biri olurdu.
Aslında bu liderlerin siyaseti son nefese kadar bırakamamaları son derece insani bir durum. Çünkü her birey bu durumu değişik şekillerde kendinde bulabilir. Futbol taraftarlığı açısından bunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz.
31:54 machiavelli'nın Fransızlar ile Osmanlıları karşılaştırması.
Memleketime çok üzülüyorum; biz bunları hak etmiyoruz
🇹🇷
Sağolun hocam, ağzınıza sağlık. Demokrasi, cumhuriyet ve diktatörlerle ilgili olarak söylediklerinizden anlayan anladı anlayacağını, sivrisinek saz misali. KHK'lılarla ilgili olarak yazanlardan biri de bendim. Bu rumuz kayıt sırasında hesaplara kısaca yazdığımız içindir; yoksa ismimizi saklamak için falan değil. Ben de maalesef bir KHK'lıyım ve haksız yere ihraç edildim. İsmim Ramazan. Sakladığımiz, gizlediğimiz bir şey yok, eğer beni kastettiyseniz. İsterseniz telefonumu da yazabilirim size. Ben naçizane görüşlerimi, tavsiyelerimi ve eleştirilerimi çekinmeden size yazıyorum. Hep övecek değiliz. Dost odur ki kişiye kusurlarını da çekinmeden söyleye. Hepimiz insanız, kusurlarımız var ve imtihana tabiyiz. Buna siz de dahilsiniz. Aydın olan eleştiriye de açık olmalıdır değil mi? Ayrıca sizin gibi aydınların bu haksızlığı dile getirmesi çok etkili olur ve önemlidir bu açıdan. Kurtuluşumuz adına talep ediyoruz sizden.İnsan sevdiklerinden bekler böyle şeyleri. Çok mu şey istiyoruz yoksa?
Burası iyi bir okul,
Hem de ücretsiz
Ve de ulaşımı kolay!
Kadim devlet yönetim modeli şudur Resul Hikme “ Us ve felsefenin başı korkudur”
👏👏👏👏👏👍👍👍👍👍♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
Katarda referandum yapılmış ve seçim istemiyoruz demiş halk yüzde 90 oranla 😂
sayın düçane cündüoğlu merhabalar. padişah teslim alınınca osmanlı ele geçer dediniz. bu durumda atatürk ve arkadaşları nasıl mücadele ederek devlet'i kurtarmayı becerebildiler. teşekkürler.
Eşitlik:Adalet !?.
Adaletin en güzel tarifini yüce baronumuz yapmıştı. Adalet, geçmiş hizmetin karşılığını vermekle birlikte, geleceği olanların önünü açmaktır. Eşitliğin tarifinde kendi tespitimle yapıyım, alemde hiçbir şey eşit değildir, eşitlemeye kalktığımız anda adaleti sarsarız, yargıda eşitliğe gelirsek, buradada alemdeki eşitsizliğin yansıması devreye girer bu kaçınılmazdır. Misal ; Aynı suçu haylaz biride, geleceği parlak efendi biride işleyebilir, yasa gereği ikiside aynı hücreye girmesi lazım, işte burada İNSAN basireti feraseti ile yasa çatısabilir, hatta kaçınılmazdır, zira aynı hücrenin yolcularının biri evveli ile suç adayı ilken, diğeri Uzay mühendisi olmaya hazırlanırken hasbel kader suça bulaşmıştır. O nedenle asıl ihtiyaç duyduğumuz olgu HZ İNSAN a yatırım yapmaktır.
🙋🏻♂️🍷🌈
🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
siz demiştiniz: bu ülkede çözümleme analiz yapmadı ülke aydınları doğru dürüst halka. hep aşağıladılar hep hakaret ettiler diyerek. ben de sorayım size, neden hakaret edip aşağıladılar da çözümleme analiz yaparak anlatmaya çalılmadılar, diye..
Yakup Kadri Karaosmanoğlu: YABAN adlı romanında bu soruya upuzun yanıt vermiştir.
"din eleştirilmedi hep aşağılandı" demişti hocamız.
Cok acibir durum. dusunmeyi sorgulamayi bilmiyoruz suru toplumu ondan ulkeme aciyorum Ataturk bu topluma yol gosterici olmus bir sey ogrenmemisiz darma dagin olmusuz monteskiyi okuyacagim saygilar
Hocam Hagelin Sokratesin idamı ile ilgili görüşlerine zaman zaman atıf yapıyorsunuz. Sanki sizde Sokratesin idamını doğru buluyorsunuz gibi. Ama unutmayın şu an Roma hukuku geçerli olsaydı Sokrates gibi sizide idam edebilirlerdi
Artık bu binayı(ülkeyi) temeline kadar yıkıp(tek ve en sağlam yeri) yeni bir bina inşa etme zamanımız geldi de geçiyor.
hocam...
mevlana/şems/sultan veled = sokrates/antisthenes/platon.
hürmetler.
bu halk her şeyi yer hocam
mide o kadar geniş ki sindirim sorunu bile çekmez ve başımıza gelenleri de sonuna kadar hak ediyoruz.
bu ülkeden de insanlarından da bi halt olmaz
daha kötü günlerde buluşmak üzere...
tek seçeneğimizin batılı devletlerin üzerimizden geçmesi artık
Homurdanmıyorlar, kimse homurdanmıyor diyorsunuzda, homurdananların arkasında da duramadık hocam...
🤍
Osmanlı’yı bir kere ele geçirdi mi yönetmek kolaydır, Fransa’yı bir kere ele geçirdi mi ise yönetmek zordur biçiminde olacaktı üstad. Türkiye’de Sivil toplum neden yoktur biçiminde geçen yıl bir konuşmam UA-cam videom vardır. Doğuda laikliğin tarihi başlıklı Geçenki konuşmanızda da iktisadi faktörleri biraz küçümsemiştiniz. Bunun bir zihniyet ve düşünme biçiminden kaynaklandığını söylemiştiniz. Katılamıyorum ne yazık ki. Olay toplum olup olamamak ile ilgili ve şehirli olup olmamakla ilgili ki bu da büyük oranda sosyo ekonomik faktörler ve mülkiyet rejimi ile ilgilidir. Tüm bunlarla ilgilendim akademik yaşamımın başında. Osmanlı’da yöneten ve yönetilen başlıklı kitabımda 1998 baskılı. Hürmetlerimle
katılıyorum
Adem hocam eskiden Selam Gazetes'inde çok sert yazılarınız çıkardı, az okumadık. Tevilci tayfa iktidarı şerh etmekle meşgulken sizin elinizde resmen balta vardi. O günlerden inşa ettiğiniz dik duruşunuza derin saygı duyuyorum hocam,bize çok şey öğrettiniz. Var olun🙏
Sosyolojiden anlamam, gözlemlerim dahilinde modern zaman diktatörleri sanılanın aksine toplumlarını kendilerine benzetir. Yalancı, sahtekar, ikiyüzlü, ithamcı ve en önemlisi de şüpheci ve korkak. Sivil toplumun eksikliği de bireyin kalabalıklara girerken yanındakine güvenmemesi, diktatörü gibi şüpheci yaklaşmasından ileri gelir. Modern diktatörler sanılanın aksine korku ile değil bu somut şüphe ile yönetirler. Ayrıca kendileri gibi bireyleri de toplumdan tiksindirip “bunlar için mi savaşacağım” küçümsemesini bireye zerk ederler. Hasılıkelâm, bireyler zamanla diktatörde nefret ettikleri tüm düşünceleri benimser ve toplum çöker. Bence birincil olarak mülkiyet ve ideolojik bir nedensellik yok.
Hesaplar hiç bitmiyo maalesef…basit ve kokuşmuş bir plan..halk yoklukla cebelleşirken..meşgale sarayı nasıl ayakta tutabilirim meselesi…çok üzgünüm…evet ömür boyu kal diyelim ve uğraştırmayalım..onlarda bizi uğraştırmasın….
Hoca felsefe, teoloji konuşurken dinlemeye doyulmuyor ama siyasete girince tahammül etmesi zorlaşıyor. Ahmet Kaya'nın bir şarkısında geçen Hayaloğlu'nun şu dizesi yankılanıyor kulağımda. "Bir şeylerin tadı kalmış, dişlerinin arasında"
A
Yasa var hem de nasıl. Yarın 07:35 güneş doğacak milim şaşmıyor.Kainattaki intizamdan Tevhid'e çıkışı da anlatsanız "Ümid" olmaz mı biraz. Neden hep devlet, hep devlet...???
Dücane hocayı dinlemeyi severim, Hoca güzel düşünür ve konuşur, lakin günün sonunda Rahmetli Mısıroğlu haklı çıkar.
@@yasaryucelir5930 Düşünelim: Bir doktor elindeki genel bilgilerle teşhis koyuyor, bilim adamları keşfettikleri yasalarla doğayı açıklıyor. Fakat en basit görünen bir olayda bile - suyun 100 derecede kaynaması - elektronların ve atomların hareketlerinden bu sonucu matematiksel olarak çıkaramıyoruz. Üst seviyede gördüğümüz bu mükemmel düzene alt seviyeden ulaşamıyoruz. Aynı şekilde toplumsal sistemlerde de insan, tek tek etkileşimlerden kusursuz işleyen yasalar üretemiyor. Bu bize hem kendi sınırlarımızı, hem de evrene konulmuş muhteşem yasaları ve bu yasaları koyan İlahi gücü göstermiyor mu?
@@yasaryucelir5930Kadir Mısıro. hiçbir vakit haklı ÇIKMADI! Arkasındaki istihbarat desteğine rağmen nasıl haklı çıkmadığı hayrete şâyandır😂 Fesli Kadir bir tek Necip Fazıl konusunda haklı eleştiriler yaptı ve N.Fazıl'ın oğlu buna(K.Mısiro) dava açtı.
Eşitlik olsun diye vergi veriyoruz yoksa bu kadar vergi verilmez
Haaahhaaaaahaaaaaaa... Alemsin...
Dünya hayatı bir oyundan ibarettir, bazen İsmet Özelin, bazende Mısıroğlunun haklı çıktığı bir oyun.
İsmet de Kadir Msro. da hiçbir zaman haklı çıkmadı. İsmet sadece şairdir fikir adamı değil! Fesli Kadir de Lozan 2023 de bitecek diyecek kadar ÇAKMA Tarihçi😂dir. Lozan'ın gizli maddeleri olduğunu iddia edecek kadar Derin😂😝 bilgiye sahiptir Fesli Kadir Pasha🤣😂🤣 Sene:2024 Yalanın batsın Mısırogluuu
Ne İsmet Özel ne de Fesli Kadir haklı çıktı 😂 İsmet Ö. sadece bir şair fikir adamı değil ‼️ Fesli Kadir Mısıroğlu ise çakma tarihçiler kervanından bir garip😂 Lozan gizli maddeleri iddiası 2024 itibariyle bitirdi onu. Lozan'ın süresi 2023'te dolacak iddiası da YALAN olup rezil oldu‼️ Hâlâ bu herifler haklı çıktı demek HEZEYANDIR‼️ Allah akıl versin
@BKR_HAN.2023 İsmet Özelin 2000 lerde Mısıroğluda 30 sene önce feto hakkında neler demiş araştır, bu sadece onlarca öngörüden biri, neyse.
Teşekkürler.
🙏🏻
Teşekkürler.