SON DAKİKA - Sitelerde Kişisel Şarj Ünitesi Kurmak Artık Serbest
Вставка
- Опубліковано 14 гру 2024
- Sitelerde Kişisel Şarj Ünitesi Kurmak Artık Serbest videoma hoş geldiniz.
T.C. ÇEVRE, SEHIRCILIK VE IKLIM DEGISIKLIGI BAKANLIGI Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü 23.07.2024 tarihli yazısıyla artık sabit park yeri olan bağımsız mesken sahipleri kendi şarj cihazlarını kurup şarj edebilecekler.
İlgili haber pdf'ine ulaşmak için:
teslam.net/sit...
Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
Muhabbet etmek için de TMC Türkiye Telegram Kanalı linkimiz:
t.me/teslamoto...
Bir sonraki videomda görüşmek üzere. Sevgiler.
Kanala abone olmak için; bit.ly/3wMi1v6
Arkadaşlar selamlar. Selim Krespin ben. UA-cam kanalımda Tesla başta olmak üzere elektrikli araçlar ile deneyimlerimi paylaşıyorum. Normal yaşantımda reklam sektöründeyim. En basit haliyle Instagramda ve Tiktokta karşınıza çıkan sponsorlu içerik/reklamların bir çoğu elimden geçmiştir desem yalan olmaz :) Kanalıma abone olarak bana destek olabilirsiniz.
Çok doğru. Bu bilgilendirme için teşekkürler. Bizim cahil insanımız kolaylaştırmaya değil, zorlaştırmaya çalışır. Bu nedenle bakanlığın bu yazısı çok önemli ve değerli. Size de bu yazıyı hazırlayan kamu personeline de teşekkür ediyorum.
Emre bey ben teşekkür ederim. Bu ara site yönetimleri yangın tehlikesini bahane ediyorlar ama öyle bir durum olsa hiç bir avm'de bırakın DC'leri AC bile koymalarına müsade edilmezdi.
Beklediğim haber, çok güzel bir haber paylaştınız. Gözümüz aydın.🎉🎉🎉
Tüm ev araç sahiplerine hayırlı olsun. Çok bilmiş site yönetimlerine de selam olsun 🫶
Yalnız dikkat Evden şarj durumunda elektrik dağıtım şirketi ile olan sözleşme gücünüz önemli (ki bu ortalama eviniz için maksimum enerji alma güç anlaşmanız dairenize gelen 6mm2 kablo kesit alanı için 6kWh dir, faturanızda sözleşme gücünüz yazar dikkatle kontrol edin). Elektrikli araç kullamaya başladığınızda monofaze de evinize ana panodan gelen kablo kesit alanına göre güç çekmeniz gerekecektir. Monofaze hat için elektrikli araçların yaygın olarak çektiği maksimum güç 32Amper, 7.4kWh ile sınırlandırılmıştır. Bu çekilecek olan güç aracınız yada şarj cihazınız vasıtasıyla ayrıca 3,7-4,6-5,8kWh değerlerine ayarlanabilir. Üç fazlı sistem için aracınıza maksimum 22kWh güç gerekmektedir. Araç şarj işlemi sırasında evde diğer buzdolabı, bulaşık makinesi gibi aletlerde çalışmakta bazı kısa sürelide olsa çekilen güç 10kWh leri geçmektedir. Kısaca sözleşme gücünüze ilaveten elektrikli aracınızında çekeceği gücü ekleyerek yeniden sözleşme yapmanız lazım. Sözleşme gücünüzü aşan değerlerde aracınızı şarj ederseniz faturanıza her ay aşım cezası uygulanır ve size sözleşme gücünüzü arttırmanız için uyarı yazısı gelir. Sonuçta elektrik idaresine başvurup sözleşme gücünüzü arttırmanız gerekecektir, bu durumda evinize gelen kablo kesitlerinin kontrolü ve projelendirilmesi tekrar yapılmasını elektrik idaresi isteyebilir.
@@saffetyildirim1331 çok güzel bilgiler. Çok teşekkürler. Ben hep gece şarj ediyorum ve rn dikkat ettiğim konulardan. Bu arada bence yakında bunlara da güncelleme gelir. Şu anki sözleşmede yazan rakamlar düşük kalıyor.
teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim Koray bey
Ahe ahe ahe.......🎉🎉🎉🎉🎉🎉😂😂😂😂. Haydi hayirli olsun
@@umutsr.7436 hepimize 🙏🙏
Bağımsız bölüme bağlı otoparkına kendi evinden elektrik çekerek şarj edebilirsin diyor. Ortak alan elektriğini süzme sayaçla kullanmak ise elektrik tedarik firmalarının sözleşmelerine aykırı. Tespit halinde ortak alan elektriğini keser elektrik firması. Lisanssız elektrik satıyor durumuna düşüyor çünkü site yönetimi.
@@erhanyas ortak alan elektriği kullanıp aracını şarj eden yoktur diye düşünüyorum.
Apartmanda oturuyorum bir park yerimiz yok yola park ediyoruz. Ama apartman yola yakın. Toplamda 6 daireyiz diğer kişilerin onayı olmadan hangi şarj türünü kullanabilirim ?
@@kemaldeniz7927 onaysız çok zor. En güzeli doğru kablo seçiliyle evden aşağı tek parça halinde kablo atıp mavi adaptörle şarj etmeniz.
Selam, daireme 5x4 trifaze elektrik geliyor. Kurulu guc 17 kwh. Saatlik guc ise 9.6 kwh. Daire icindeki panodan balkonuma 5x4 hat cekip oradan da 8 metre kadar ilerideki otoparka koydugum araci sarj edebilir miyim? Daire zemin katta. Otopark yeri tahsisli degil. Bos oldugunda araci park edecegim. Tesekkurler.
@@mehmetakyar4102 trifaze için 50 metreye kadar 5x6 kablo olması lazım. Toplamda 15 20 metre gibi bir kablolama var. Ana panodan balkona hat çekip araya pano kurup panoya mavi kafa için giriş yapıp, mobil konektöre de mavi kafa giriş alıp yapabilirsiniz bence. Ama siz yine de bir elektrikçiyle görüşün. Bu arada benim sistemde size çok benziyor. Kanalda videosu var. Bana kalırsa aynı proje.
@@mehmetakyar4102 bir de burada önemli olan şey panomuz balkonda olsun ve 8 metrelik kablolama da mobil konektör için olsun. Sabit yaparsanız yönetim kaldırtabilir. Belki mavi kafa girişini panoya sabit yapmazsınızda 4-5 metre kablo ucuna takıla ak şekilde yaparsınız. Bu işin oluru var ama bence. Hayırlı olsun.
@@SelimKrespin çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Bir de balkondan aracı birakacagim otopark alanına kadar olan bahce alaninin kullanımi daireye ait. Yani ortak alani hiç kullanmayacağım. Sistem Dediğiniz gibi olacak. Pano balkonda. Oraya wallbox koymayı düşünüyorum.
@@mehmetakyar4102 wallbox kablosu 7 metre yetecek mi ? Belki yine benim sistem gibi balkona pano, panodan toprak altı kablo ile bahçe ucuna wallbox koyulabilir. Tabii görmeden yorum yapıyorum.
açık otoparka kuruluyo mu yağmur kar soğuk vs etkilenir mi ? bu arada panodan mı hat çekmek zorunda ?
Merhaba;
AC wall connectorlerin neredeyse hepsi açık havada da kullanılır. Ben Tesla Orjinal Wall connector kullanıyorum ve açık otoparkımda duruyor. Yağmur çamur yıldırım gibi durumlara korunaklı.Sadece dolu endişesi sebebiyle üstüne bir örtü koydum. (önü cam hazne kırılmasın diye) Elektrik hattını mutlaka kendi saatinizden almanız lazım öteki türlü bir başka şahıs/kurumun elektriğini kullanmış olursunuz. (anlaşırsanız araya süzme saat koyarsanız orası farklı bir konu) Benim kurulum videosuna buradan bakabilirsiniz ua-cam.com/video/hKcMJ86g1ok/v-deo.html
@@SelimKrespin teşekkürler
Merhaba Selim bey; yazinin linkini atabilir misiniz? Veya ulasabilecegimiz bir yer var mi?
Merhaba. Buradan indirebilirsiniz. teslam.net/sitelerde-kisisel-sarj-unitesi-kurmak-artik-serbest/ E-devletten doğrulatabilirsiniz. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa açıklamalar kısmındaki telegram kanalı bekleriz. 🙋♂️
Link icin cok tesekkur ederim Selim bey. Yazinin ikinci sayfasinin ilk paragrafinda ortak alan kapsaminda olmayan ibaresi var. ancak bildigim kadariyla kat mulkiyeti kanuna gore otoparklar ortak alan olarak kabul ediliyor. Yani yazi burada kendiyle celisiyor gibi. Kanunun ortak alan kabul ettigi otoparklar nasil ortak alan olmayacak? Bu kismi anlamis degilim.
Bugün Allaha şükür telefona şarj adaptörü aldım
İnşallah bir sonrakine de arabanıza şarj aleti alırsınız. 💪
Bu bilgilendirme için çok teşekkürler Selim Bey. Paylaştığınız kod ile arama yaptım ama bu belgeye ulaşamadım. Sitede benzer bir sorunu yaşayan biri olarak sizden bu belgenin linkini alabilirsem çok işime yarayacaktır
Rica etsem t.me/teslamotorsclubtr telegram kanalına gelir misiniz orada hazırda var. Ben de linke bakacağım
Şimdi tekrar qr kodla doğrulama yaptım. Evrak doğru ✅
@@SelimKrespin çok teşekkür ederim gruba katıldım konuşmalarda göremedim ve elinde olan varsa paylaşabilimi diye yazdım:)
Kapalı mekan teşkil etmeyen derken ? Yani bu uygulama sadece açık otorparklar için mi geçerli ?
Hayır hayır. Kapalı alanları da kapsıyor. Burada dikkat edilecek yer açık kapalı fark etmeksizin tapuda size atandığı yazmış olmalı. Eğer değişse de %51 çoğunluk imzası ile yapabilirsiniz.
Bu genelge nerede yayımlanmış bakanlığın sitesinde bir duyuru yok
E devletten doğrulatmıştım ben. Zaten halka açık değil, valiliklere gönderilen bir yazı bu. Gerçi bürokrasi konusuna hakim değilim. Yanlış cevapta vermiş olabilirim.
400 daireli sitede oturuyorum herkez boş bukduğu yere aracını park ediyor belirlenmiş bir park yeri yok park yerleri yeterli sayıda bende 50+1 imza peşine koşmam çok zor sayı yine de fazla bunun yerine park yeri belirlenmesi gibi bi çaba içinde yönetime bunu yaptırabilirmiyim bmyle bir talep de bulunabilirmiyim
İsteye bilirsiniz. Genel kurul değerlendir.. Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız.. İlgili mahkemeden otopark tahsis isteyebilir siniz
Sitede kapalıi otoparkta 2 otoparkli arac yeri hakkim var çok fazla park alani olduğundan kendimize ait ayri yer verilmedi herkesi istedeği yere koyabililiyor bu durumda ne yapmak lazim ? Site yönetimi büyük ihtimalle özel park alaniz yok diye izin vermicekler . Site içinde şarj ünitiler var kw 6.9 tl satip ordandan site yönetimi kira aliyor
Bağımsız meskeninizde 2 adet otopark hakkınız resmi olarak yazıyorsa, sabit yerinize hat çekebilirsiniz. Eğer sabit yeriniz olmasına rağmen spesifik yer göstermiyorlarsa ihtar vs yoluyla bunu öğrenebilir akabinde hattınızı çekebilersiniz. Tabii bu benim görüşüm. YTD.
@@SelimKrespinYTD ne yahu?! 😂
@@EkSheBu 🤣🤣🤣
Hocam sitemde kapalı otoparkta bana ayrılan biryer var. Fakat bu tapuda resmi olarak görünmesi getekiyor mu? Yani orası tapuda ortak alan görünüyorsa, site yönetimi sadece kendi kararıyla oraya bi yazı yazıp o oark yerini bana ayırdıysa o zaman yine izin almam gerekir mi? Yani otopark yerimin tapuda yazıp yazmaması önemli mi?
Akif bey merhaba. Yazıda öyle bir detaya girmesede benim kişisel görüşüm şart değil. Sonuç olarak sabit yerlerde değişiklik gösterebilir zaman zaman. Zaten orayı size atadılarsa ve elinizde yönetim yazısı varsa problem olmaması lazım. Yine de biraz gri bir bölüm sizinkisi.
otopark size aitse kat mülkiyeti tapusunda kat yönetim planı tarih ve numarası vardır. kat yönetim planında hangi otopark hangi daireye ait olduğu yazar
@@nucleusfirst iyi oldu bu açıklama. Ben çok hakim değilim işin o tarafına. Teşekkürler.
Otoparklar alanları tapu da kayıtlı değilse ki değil olmaz. Bir çok sitenin tam beslemeli jeneratör sistemi var olmaz. Herkes kendi başına kendi ustasına tesisat çektirirse olmaz. Yani güzel kardeşim böyle baştan savma yöntemle olmaz. Otorite der ki. Bir sitede elektrikli araç kullanıcıları ... sayısında ise; Site yönetimi yetkili bir firmaya elektrik dağıtım şirketi onaylı proje yaptırmak ve site yönetim planında belirlenmiş olan otopark alanlarına tesisatı hazır etmekle yükümlüdür dese ok. Bu ülkenin en basit işleri bile yapacak bürokratlardan yoksun olmasına artık tahammül edemiyorum. sürekli insanları birbirine düşürmekten yorulmadılar. Teşekkürler
Güzel kardeşim, Türkçe anladığın zaman aslında çok güzel bir lisan. Kitap yerine gazetelerin spor sayfalarını okursan böyle yorum yapman çok normal. Otopark alanları bağımsız meskenlerde tapuda kayıtlı olabilir. Diğer taraftan hattı site çekmez birey kendi çeker bunun içinde dikkat etmesi regülasyonlar var ama buranın konusu değil. Sözleşmende yazan anlık tüketim sınırını geçmezsen de feliştahı gelse hesap soramaz.
Bununla birlikte konunun, söz konusu Kanun'un 42'nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi
gerektiği ve bu kapsamda ortak yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak vasıflardaki
elektrikli araç şarj ünitelerinin ana gayrimenkulün ortak otopark alanlarında, kat maliklerinin sayı ve arsa
payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile kurulabileceği. Bu maddeye nereye koyalım.
Eğer size ait bir alan yoksa %51 çoğunluğun iznine ihtiyacınız var.
Benim blok 54 daire ortak kullanım alanı ada yönetimine ait ada da 650 daire var. Çık şimdi işin içinden çıkabilirsen. Ben yazıyı okudum hiçte öyle izin kalktı falan yok. Sadece kendine tahsisli otopark alanı olanlara kolaylık getirmiş. Otopark yeriniz yoksa oturduğunuz bina site degilse 5/4 yerine çoğunluk 50+1 getirmiş olarak yorumladım. Umarım ben yanılıyorumdur.@@SelimKrespin
Şarj ünitesinin tertibatı döşenirken duvarların delinecek, kabloların döşenecek olmasından ötürü ortak alanın işgali söz konusudur. Bu sebeple kat mülkiyeti kanunu 4. maddesinin ihlali devam etmektedir. Çözüm için genel kurulda 4/5 oyla izin alınması gerekmektedir. Bakanlığı yayınladığı yönetmelik kanundan üstün olamaz. Yönetmelik teknik detaylar pek düşünülmeden hazırlanmış gözüküyor.
Selamlar, zaten yasa da diyor herhangi bir kırma dökme işlemi yapamazsın diye. Sadece kendi hattınızdan kablo çekebilirsiliz diyor.
Elektrik dağıtım firmasından izin almaya gerek kalıyor mu? Yani proje hazırlamaya gerek kalıyor mu acaba?
Orayı bende tam anlamadım ama olsa bile zor bir şey değildir. Burada en önemli şey artık 4/5 çoğunluk iznine gerek kalmayacak olması.
Elektrik projesinde değişiklik gerektirmiyor ise yok. Mesela saatin yanına bir priz koydun sonra fiş ile otoparka kablo çektin. Oraya da 3 kw cihaz koydun. Bu projeye tabi değil. Ama direkt bağlarsan projeye tabi olabilir
@@numandagoglu6504aynen öyle daire gerilimini aşmayacak ve monofaze-trifaze değişimi gerektirmeyen 7kw a kadar olan sistemler proje gerektirmeyecek gibi görünüyor.
Meskenler için ilave bi sözleşmeye gerek yok, isyeri ise tekrar kurulum sözleşmesi yapmak zorundasınız ve elektrik birim fiyatınız yükselecek.
bu videoda çok varsayım var. Başka engel teşkil eden konular var. Elektik şirketi sözleşme kapasitesi üzerinde kapasitede bir cihaz takamazsiniz. yani ornek benim 6kw sozlesmem var ve ev ile araba toplanmda 6kwyi gecmemeli. dolayısıyla tek faz 16a veya 3 faz 8 amper üzeri bir cihaz takarsanız elektik sirketi sayaç üzeri peak tuketimden size her türlü sorunu çıkartabilir. Bir sorun durumunda tam mesul kişi siz olursunuz. onun dışında da sözleşme kapasitenizi 22kwa artirmak için her durumda yonetimden çoğunluk kararı gerekecektir. yönetmelik gördüğüm kadarıyla tedarik sirketleri sürecini değiştirmiyor. dolayısıyla dağıtım şirketi kapasite sozlesmenizi yükseltmez apartman defterine çoğunluk ile karar alinmamis ise. Bu yola gideceklere tavsiyem 220 volt ile 16a çalışan 3.4kw cihazlardan üzerine fazla yeltenmemesi olur. wallboxda 3 faz arabanız destekliyorsa o da 8a ayarlayıp yanılmıyorsam 5.5kw oluyor. zaten gerek de yok 52 kw bir araç 12 saat civarinda %30lardan tam doluma ulaşabiliyor 16a 220v portatif şarj cihazıyla. wallboxa boşuna para vermeyin.
@@herhangi85 katılmakla beraber, wallbox alıp ayar yapılıp sözleşme gücü geçilmeden kullanılabilir. Bir de bunlar sonucu değiştirmiyor. Bu videonun konusu kendi hattımızdan şarj edebileceğimizdir. Mobil connector olur wall connector olur kişisel seçimler bence.
@@SelimKrespin TRde bu tarz işler sadece yönetmelik ile olmuyor. Nasıl ki ev sahipleri zorla tahliye sözleşmesi bunca yasal mevzuata karşı uygulamada tarihi doldurulmamis sozlesmeyi halen imzalatiyor ise kötü niyetli yönetimler veya uyuz site sakinleri uygulamada her türlü sorunu size cikartabilir. Wallbox konusu size kalmış. Fayda maliyet analizini yaptığımda 50 bin üzeri bir bedel vermektense portatif cihaz kullanip geriye kalan 45bin lirayla 8-10 yıl elektikli arabamı şarj etmek bana daha uygun geldi. Bir gecede 150km - 200 km menzile yetecek sarj alabiliyorum. Acil bir durum olduğunda da zaten DC şarj kullanırım diye düşündüm ki zaten bir de benzinli aracımız var. 1.5 yıldır sadece aracın DC şarjı düzgün çalışıyor mu diye test etmek için dışarıda 1 kez şarj ettim. 110km uzaktaki yazlığa gidip haftasonu geçirip döndüğümüzde yeterli bir menzil de alıyorum. portatif cihaz ile de gerekirse yazlık evde de kullanıyorum. Dediğim gibi konunun o kısmı size kalmış.
@@herhangi85 çok mantıklı söyledikleriniz geceleyin az alsın günlük yaşamımıza yetsin. ben de sizin gibi düşünüyorum.
Selim Bey
24 saatte dolsun ekonomik olsun benim olsun diyorsun yok.
Biz yukarıda kurduk , 3 katı olsun oradan doldurun deniyordu.
Toplantılarda dile getirildiğinde yok yanar, tehlikeli diye insanları korkutarak konuya başladıkları için oylamalar aleyhte sonuçlanıyor.
Yavaş dolan 5.6 kW lık motoruma bile sorun çıkardılar.
Bir koz için nasıl içten dua ettiysem kabul oldu diyelim :)
Haber , araç teslim öncesi ilaç gibi geldi..
Şenol bey yeni aracınız hayırlı olsun. Site yönetimleri de elleri mahkum adapte olacaklar. Bu kadar işinize yaradıysa artık bir abone olursunuz 🤣🤣
@@SelimKrespin
Teşekkür ederim.
Aboneyim
Fırsat buldukça Videolarınızı keyifle izliyorum.
Yalnız takılıp sökülebilir diyor. Bundan kasıt mobil şarj cihazları olabilir. Neticede tüm cihazlar takılıp sökülebilir ama burada bu kelime ile mobil olanları kast ediyor olabilir. Su anda benim site sirun çıkarmıyor. Ama bizim sayaçlar katlarda. Biz direk blok trafosundan aldık. Bu karar bunu kapsıyor mu acaba. Yoksa direk kendi sayacimizdan mi olmasi gerekiyor. Bilgi icin teşekkürler. Çok iyi oldu. Şu an birşey diyen yok ama diyen çıkarsa cevap veririz.
@@volkans.7704 kapalı kutu cihaz dediği için ve kendi hattından gelecek dediği işin ben 10 22 ke veren cihazlar olarak anlamlandırdım. Mutlaka bir yerde vardır ayrıntısı. Ama mobil cihaz için bu karar çıkmaz. Ayrıca mobil connector teslada var diye biliyorum sadece.
@@SelimKrespin Go e tarzı mobil cihazları kast etmiştim.
@@volkans.7704 evet evet anladım. Bence hem o tarz hem de wall connector tarzı cihazları kapsıyor/kapsamalı. Zaten kendi hattından çekiyorsun kabloyu. Trifaze değilse hattın 3kw ile şarj edersin. Trifaze ise hat 22kw ye kadar yolu var ama işte hat senin saat senin o yüzden mobil olarak sınırlanmaması lazım bence.
Burada ayrım sabit yani dc üniteler ile ac üniteler arasında yapılmak istenmiş diye yorumluyorum.
Kapalı alan ibaresi can sıkıcı. Kapalı alan teşkil etmeyen diyor. Site yönetimi bunu kullanır...
Bu yazıyı güzel bir adım olarak görmek lazım. İllaki herkes için daha iyi daha doğru bir hale evrilecek.
kw sınırlandırılması konulmaması hatalı olmuş kendi hattımda 22kw boş yer olacağını sanmam eğer trifaz varsa7 kw yoksa monofaz ile 3.5 kw güç ile sınırlamaları gerekliydi düşünsenize 100 kişilik bir sitede 50 kişi elektrikliye geçiyor ve 22*50 = 1.1 megawatt extra enerji talebi doğuyor elektrik hattında bu çok saçma olur ben olsam bu dediğim değerlerin üstünde kurulum yapmazdım yarın öbür gün bunu düşürecekler gibi geliyor.
Katılıyorum, bir sonraki adım da bu olacaktır. Bence 1-2 seneye rayıma oturacak işler.
Kw sınırıda alt yapıya göre baremli olmalı. Yeni yapılan yerleşkelerde bu öngörü ile sistem kurulmalı. 22kw de alabilmeli mesken sahibi. Eski yerlerde daha az olabilir. Gece gündüz sınırı getirilebilir.
22kw bir sistem elektrik sağlayıcıdan onay noktasına giriyor. Bu şekilde inceleme ve onay noktası elektrik sağlayıcısı ve sistem yeterli ise onay ve proje ile yapılabilir. Buna devlet veya site/ap değil sizin elektrik sağlayıcınız bakacak.
@@brikardii doğrudur ben max 11 yapabildiğim için sorun yaşamadım. Bu arada aslında dediğiniz gibi, bizimde elektrik idaresi işe kontratımızda maximum kaç ke kullancağımız yazıyor anlık olarak. Aslında onu arttırmak da çok zor değil. Alt yapı sağlamsa izin veriyorlar.
@@SelimKrespin benim aracımda maks 11kw ancak elimdeki duvar ünitesi 22kw, binamızın elektrik sistemi de pek umut vermiyor o yüzden basit bir monofaze sistem ile 2.6kw 12A adaptörü tercih edeceğim. Benim günlük kullanımımı karşılıyor kurulum maliyeti de düşük oluyor. 22kw duvar ünitesi de bir dahakine artık yedekte duruyor. 🙂
İyi günlerde kullanın.
Öncelikle birçok Araç 22 kw yi desteklemiyor, ve bi aracın şarjı ortalama 4-5 gün gidiyor. Özetle 50 Araçta aynı anda aynı saat diliminde şarja bağlama olasılığı az ama olmaz da değil elbette.
Oturduğum sitenin otoparkı ortak alan olarak geçiyor ben de yapabilir miyim?
Sadece size özel ayrılmış bir park alanınız var mı ? Gerçi yazıda “Ortak alan kapsamında olmayıp, bağımsız bölümlerin eklentisi niteliğinde olan otopark alanlarında” diyor. Bu sebeple elinizde site yönetiminden yazılı bir yazı varsa, belki kurtarabilirsiniz. Resmi olarak bu tarz işler resmiyette nasıl yazılıyor bilmiyorum maalesef.
Yapabilirsiniz sadece çoğunluk yani %50+1 onayı almanız lazım.
Elektrik tesisatı değişmeden nasıl hat çekilecek.Bence yine muhalakta kalmış.Hatta site yönetimlerine pas atmış.
Tesisat değişme değilde mevcut tesisata ek 1 adet kablo bağlanacak hepsi bu. Sanırım siz tam anlayamadınız. Şöyle özetliyim. Sizin binanızdaki elektrik sayacınızın olduğu saatten; kofranın üstünden bir hat çekilecek aracanızın olduğu yere. Bu hat çekilirken kırma dökme işlemi yapamazsınız; kabloları düzgün bir şekilde saklayarak (genelde kablo mazgalı olur böyle yerlerde) geçirip aracınızın oraya kadar çekeceksiniz. Sıfırdan tesisat yapamazsınız.
@@SelimKrespinhocam bu konuyu anladık ancak elektrik çekilirken kablo kanalından geçirseniz dahil diğer ortak alandan kablo kablo kanalı geçirdiğiniz için ortak alanı kullanmış oluyorsunuz bu aşamada tam olarak sorun çıkartıyorlar yasada bu muhallkta kalmış bunu açıklarmısınız
Şimdi Beefull düşünsün
Tam da reklam kampanyası başlattılar tüm direkleri giydirmişlerdi. Ama ben seviyorum bu firmayı. Bayramda kW/si 1 tl den doldurmuştuk sanırım @beefull da ❤️
Şuan hızlı DC sarjdan daha fazla ücret ile AC yavaş şarj hizmeti veriyorlar
Bu yazıyla yönetimi ikna etmek çok zor olacaktır.
@@erginyilmaztenor yönetimler yasanın üzerinde değiller. Yazıdaki kıstasları yerine getirenler için başta biraz zorluk olsada kısa vadede yönetimler geri adım atacaklar.
Izin vermeyen yonetim dava acabilir 😊
@@SelimKrespin "O yazı aslında şöyle diyor, siz yanlış anlamışsınız, o yazının atıfta bulunduğu kısım aslında şu, burada bunu demek istemiyor" gibi ayaküstü tartışmaları görür gibiyim :)
%25 den fazla zam yapmak da yasaktı, kimse yapmadı mı? Bu tür sorunlar kural ne olursa olsun, muhattaplar arasında tartışmaya neden olur. Her ne kadar ben de şahsıma özgü elektrik ünitesi istesemde mahalle de herkesin kendisine özel ünitesi olursa muhtemelen elektrik kesintileri yüzünden herkes elektrikli araçtan soğur herhalde. Altyapımız ne yazıkki bu tür şeylere hazır değil (hiç bir ülkenin hazır değildir muhtemelen).
@@Ozkan___ mahalle kısmını bilmiyormuşsun kapalı otoparkı olan sitelerde, kişiler kendi saatlerinden hat çektiklerinde sorun olmaz. Bir sitede zaten hatırı sayılır miktarda ev araç varsa ve alt yapı yetersizse zaten önlemi alınır diye düşünüyorum
Yanlış! Öncelikle 5/4 oranında çoğunluk aranması gerekşrken bu yazı ile yarısı kadar çoğunluk yeterli. Ayrıca yazıda geçen bir yönetmelik var, orada bahsi geçen yönetmeliğe uygun olaeak ve elekteik dağıtım şirketinin olurunu alarak kurulacak. Yani yine siteden izin gerekli. Bilgilendirmeniz yanlış.
@@ilkerUSKAN yazının neresinde yarısı kadar oy yeter yazıyor ?
@@SelimKrespin Bununla birlikte konunun, söz konusu Kanun'un 42'nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve bu kapsamda ortak yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak vasıflardaki elektrikli araç şarj ünitelerinin ana gayrimenkulün ortak otopark alanlarında, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile kurulabileceği,
ÇOĞUNLUĞU = >%50
@@koraypekericliOrtak yerlerden çekilecek hatlar için yarısı yeter diyor. Ama kendi hattından çekeceksen ve de kendine ait bir yerin varsa izne gerek yok diyor
@@koraypekericli Beyfendi siz önce bir yazıyı okuyun anlayın sonra tartışalım. Ortak alanlardaki park yerleri ile insanların bağımsız meskenlere ait otopark yerleri birbirinden farklı şeyler.
Beyfendi herhalde site yönetiminde 😂
harika bu yazıyı site yönetimine göstererek 4/5 imza ve karar aldırmadan kurabiliriz anladığım kadarıyla doğru mu?
Aynen öyle. Artık öyle bir karar almak zorunda değiliz. Bakanlığın açıklaması net. Ama yine altını çizeyim. Aracınız için size özel bir park yeri belirlenmesi halinde bu serbestlik var. AVM otoparkı gibi boş bulduğum yere park ettiğim senaryo da geçerli değil bu