MUCİZE GÜBRE YAPIMI İSTER BUĞDAYDA KULLAN İSTER DOMATESTE İSTERSEN BAĞ, MEYVE AĞACI, FINDIK

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лют 2022
  • Gübre fiyatlarının tavan yaptığı bir ortamda, üreticiler bırakın taban gübresi atmayı, üst gübrelemeyi bile yapmadan, ne çıkarsa bahtıma düşüncesiyle sezona girdi. Bu durum rekolte açısından sıkıntılar doğuracak ve önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artmasına neden olacak.
    Videoda anlattığım gübre içerik açısından sentetik gübrelerin kat be kat üzerinde değere sahipken, hem profesyonel üretimde tarla bitkileri (buğday, arpa, mısır, çavdar vb) hem sebze üretiminde (domates, pdtlıcan, biber vb) hem de meyve ağaçlarında rahatlıkla kullanılabilirken, ayrıca oranları ayarlanarak amatör bahçelerde rahatlıkla kullanılabilir.
    Gübremiz içindeki ürünleri kısaca yakından tanıyalım:
    ISIRGAN GÜBRESİ
    Isırgan otu gübresi yapmak oldukça basit ve bir o kadar etkili bir gübre yapım işlemidir. Topladığınız ısırgan otlarını suyun içine koymak kadar basit olan bu işlem sırasında malesef hatalar yapılıyor. Isırganın ne zaman toplanacağı, gübre yaparken nasıl bir su kullanılması gerektiği, kabın ağzının kapatılması mı gerektiği, ısırganların suyun içinde ne kadar beklemesi gerektiği, ısırganların çürürtülmesi mi gerektiği ve depolamak için ne yapmak gerekir gibi konularda hatalı bilgiler karşımıza çıkıyor. Mümkün olduğunca bu sorulara cevap vermeye çalıştık.
    Isırgan bitki özsuyu içinde; gübre, canlandırıcı, hastalık önleyici, hastalık sırasında tedavi edici, fungisit, insektisit, arıların düşmanı varroa öldürücü olmakla birlikte, bizim için en önemlisi yüksek azot içeriğiyle toprağa azot takviyesi yapmasıdır.
    Isırgan otu özütünün iki temel işlevi vardır. Azot bakımından zengin olduğundan, herşeyden önce bitkilerin gelişimini teşvik eden ve bazı hastalıklara karşı dirençlerini artıran etkili bir gübredir. Bununla beraber tarımda ortaya çıkan hemen hemen bütün zararlıları uzaklaştırıcı bir etkiye sahiptir.
    Isırgan otunda kimyasal madde olarak;
    Acarisit (Akarlara karşı öldürücü) 4 adet
    Antibakteriyel (Bakterilerin oluşmasını önleyeci) 48 adet
    Antimikrobiyal (Mikropların oluşmasını önleyici) 1 adet
    Bacterisit (Bakterilerin oluşmasını önleyici) 1 adet
    Fungisit (Mantarları öldürmeye yarayan madde) 40 adet
    Herbisit (Yabancı ot öldürücü) 9 adet
    İnsektisit (Zararlı böcek öldürücü) 11 adet
    Larvisit (Larva öldürücü) 4 adet
    Mollusit (Yumuşakça öldürücü) 3 adet
    Rodentisit (Fare, sıçan kemirici öldürücü) 2 adet
    Termisit (karınca kovucu) 3 adet
    Varovasit (Arı zararlısı Varroa öldürücü) 3 adet bulunur.
    LAB SERUMU
    Laktik asit bakterileri (LAB), domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin hastalık kapmadan büyümesi için muhteşem etkiler ortaya koyan bir bakteri grubudur. Yapımları bazı adımları doğru atarsanız çok kolaydır ancak işlevleri mucizevi sonuçları ortaya koyacak etkilere sahiptir. Sebzelerinizi hasta eden patojenleri ortamdan uzak tutmanın yanı sıra organik maddeleri parçalayarak içindeki besin maddelerini ortaya çıkartır.
    ATKUYRUĞU ÖZÜTÜ
    50 gr Atkuyruğu otu
    1 litre su
    Yaklaşık 50 gram atkuyruğu bitkisini bir litre suya koyup kaynatacağız ve süzdükten sonra bitkilerimiz için mantar ilacı olarak kullanabileceğimiz çok güzel bir ilaç elde etmiş olacağız.
    Atkuyruğu içinde önemli miktarda silika vardır. Bu silika mantarlarla mücadelemizde bize yardımcı olurken, virüslerle mücadelemizde de ciddi anlamda bize yardımcı olabilecek bir üründür.
    ENZİM
    Enzim bitkilerin kullandığı makro ve mikro besin elementlerini mikromoleküllere dönüştürerek bitki tarafından alınmasını kolaylaştırır. Mikroorganizma veya organik madde içeren gübrelerde enzim bu canlı ortamın doğasından dolayı zaten bulunmaktadır. Enzim, insan aklının zorlukla çözebileceği kadar detaylar içeren ve canlı yaşamı için hayati önem taşıyan kimyasal bir mucizedir. Bu nedenle canlıların bünyelerinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonların başlatılması ve hızlanması için gereklidir. Enzimler olmadan hiçbir mineral, vitamin veya hormon görev yapamazdı.
    HUMİKAİST
    Ekinlerin toprakta beslenmelerini sağlayan organik bileşenler, onlar için yaşamsal önem taşıyor. Humik asit işte bu organik formdaki besin maddelerine, vitaminlere ve iz elementlere deniliyor. İçinde bitki ve hayvan kalıntıları, toprak biyokütleleri, canlı organizmalar ve tüm bunların sentezlendiği maddeler bulunuyor. Topraklarımızdaki mineral ve vitamin eksikliklerinin birçoğunun humik asit desteği ile giderilebileceği öngörülüyor.
    doğal ilaç, sağlık, sebze hastalıkları, domates hastalıkları, domates hastalıkları ve ilaçları, Laktik asit üretimi, Sebze hastalıklarına çözüm, LAB, organik, bahçe, Doğal Tarım, Laktik asit bakteri nasıl yapılır, LAB nasıl yapılır, mantar, salatalık küllenme, tarım, enzyme, sıvı gübre, kuvvetli sıvı gübre, tarım teknolojileri, MUTFAK ATIĞINDAN ENZİM YAPIMI, EVDE GÜBRE YAPIMI,EVDE ENZİM YAPIMI, Mikroorganizma, türkiye'de tarım,tarım ve hayvancılık, BİYOGÜBRE, TARIMDA VERİM ALMAK, BÖCEKLERİ KONTROL ETMEK, ısırgan otu gübresi, nematod, Kekik suyu, DOĞAL TARIM, ORGANİK TARIM, KÖYDE TARIM, #BEDAVAGÜBRE, bitki besleme hormonları, MİKROBİYAL GÜBRE NASIL YAPILIR, sıvı gübre yapımı, humikasit,
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 253

  •  2 роки тому +17

    Açıklama kısmında da bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. Keyifli seyirler, inşallah faydalı olabiliriz.

    • @selimbayraktar6272
      @selimbayraktar6272 2 роки тому +1

      Hocam bu isirgan gubresi ile (LAB) Laktik asit bakterinin ayni anda kullanamayiz sanirim biri yararli bakteri diğeri isirgan yani antibakteriyel olduğu için ters tepkime yaparmi

    •  2 роки тому +2

      @@selimbayraktar6272 Isırgan içindeki maddeler, bakteri öldürücü değil, daha çok bakterilerin çoğalmasını önleyici maddeler. LAB'ı zenginleştirip kullandığımız için, sorun olmaz.

    • @selimbayraktar6272
      @selimbayraktar6272 2 роки тому +2

      Zeytin bahçesine kullanmakta sorun olurmu bu laktik asit bakteri si

    •  2 роки тому +3

      @@selimbayraktar6272 Olmaz. Sadece meyve bağlama döneminden sonra kullanmayın, aroma kaybı olabilir.

    • @selimbayraktar6272
      @selimbayraktar6272 2 роки тому +2

      O zaman çiçekten önce tomurlarda atacağım zeytine 100 litre suya ne kadar atmalıyım laktik asit bakterisini teşekkürler ilgi alaka için Allah bilginizi artırsın

  • @adal7631
    @adal7631 2 роки тому +21

    Üreticiler artık doğal gübrelere doğal Ata tohumlarına geçmeliler Başka yolu yok verdiğiniz değerli bilgileri inşallah üreticilerde kullanmaya başlarlar..

    •  2 роки тому +8

      Çok haklısınız, yavaş yavaş kafalar değişmeye başladı

    • @Osmangencbey
      @Osmangencbey 2 роки тому +3

      @ önce yöneticilerin kafası değişmeye başladı cifci ne verirsen cifciyi nasıl yönlendirirsen onu yapıyor.

  • @ikizlerciftligi
    @ikizlerciftligi Рік тому +1

    açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler eline koluna emeğine nefesine sağlık

    •  Рік тому

      Teşekkür ederim

  • @vedatbudak8899
    @vedatbudak8899 2 роки тому +5

    Emeğinize sağlık hocam çok teşekkürler

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @orhanozdemir5715
    @orhanozdemir5715 2 роки тому +1

    Sizi hayranlıkla takip ediyoruz verdiğiniz bilgiler çok değerli teşekkür ederiz

    •  2 роки тому

      Çok teşekkür ederim.

  • @komploteorisyeni3352
    @komploteorisyeni3352 2 роки тому +2

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    •  2 роки тому

      İlginiz için size de teşekkürler

  • @ebrukaya2119
    @ebrukaya2119 Рік тому

    Sizin verdiğiniz bilgiler gerçekten güven veriyor. Emeğiniz için çok tşkler. Solucan gübresi hakkında da bilgi verebilir misiniz?

  • @ozgurkavrak
    @ozgurkavrak 2 роки тому +4

    Paylaşım için teşekkürler hocam

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @mujdattoksoy9946
    @mujdattoksoy9946 Рік тому +1

    Çok teşekkürler Allah razı olsun

    •  Рік тому

      Allah sizden de razı olsun

  • @atillayldran7000
    @atillayldran7000 2 роки тому +2

    Bilgiler için teşekkürler.

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim

  • @mehmetercan8885
    @mehmetercan8885 2 роки тому +4

    Emeğinize sağlık hocam

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim, ilginiz için teşekkürler

  • @mustafam541
    @mustafam541 2 роки тому +2

    Bilgiler için teşekkür ederim

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @dogaluretim7924
    @dogaluretim7924 2 роки тому +1

    Bilgiler için de teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim

  • @hakanozdentilav548
    @hakanozdentilav548 2 роки тому +7

    Merhabalar, verdiğiniz kıymetli bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Gübreleme konusunu daha iyi anlaşılır hala getirecek ve sistematiği anlamayı kolaylaştıracak bir excel tablosu yapabilir misiniz? Örneğin birim m2 alanda farklı bitki türleri için bir yıllık bir takvim üzerinde tohumdan hasada ve hasattan sonra müteakip dönemin hazırlıkları bağlamında her aşamada "ne zaman hangi işlem yapılmalı" konusunu gösteren ve belki takipçilerden gelen soru ve yorumlarla güncelleme yapacağınız bir excel tablosu olabilir. Çok çok faydalı olacağına inanıyorum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

    •  2 роки тому +4

      Çok zor yapılacak bir tablo olur. Değişkenler çok fazla. Tabloya uyulduğunda bir yerde çok büyük bir başarı, başka bir yerde başarısız bir sonuç elde etme durumu olabilir. Yine de bir deneyelim

    • @hakanozdentilav548
      @hakanozdentilav548 2 роки тому +4

      @ Her türlü çevre, toprak ve iklim koşulunda geçerli olacak bir tek doğruya ulaşmanın mümkün olmayacağı açıktır. Bununla birlikte asgari müşterekte buluşan genel geçer doğrular benim gibi hiç tecrübesi olmayan ama ilgisi olanlar için çok kıymetli bir rehber niteliğinde olacaktır. Yapılan yanlışlar ise takipçi yorumları ile güncellenerek zaman içinde en doğruya ulaşmada eşsiz bir kaynak teşkil edecektir diye değerlendiriyorum. Hatta bu verilerin birikmesi ile orta ve uzun vadede Türkiye'de henüz benzeri yapılmamış bu çalışmanın coğrafi bölgeler özelinde versiyonları da geliştirilebilecektir. Aynı şehirde bulunsaydık sizin yönlendirmenizle bu çalışmayı yapmaktan çok mutlu olurdum. Tekrar çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • @azatelkatmis7823
    @azatelkatmis7823 2 роки тому +3

    Ağzına sağlık hocam 🙂😇🙏

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @huseyinyuksel78
    @huseyinyuksel78 2 місяці тому

    Tesekkurler

    •  2 місяці тому

      Rica ederim

  • @tuncercnar9519
    @tuncercnar9519 2 роки тому +2

    Teşekkürler

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @omError8219
    @omError8219 Рік тому

    Ben ikna oldum! Gerçekten

  • @sedat2878
    @sedat2878 Рік тому +1

    Hocam Selamlar. Verdiğiniz yararlı bilgiler için çok teşekkürler. Müsaadeniz olursa bir sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim. Hazırlamış olduğumuz karışımı fındık için ocak bazlı düşünürsek ne oranda ne zaman ve ne tekrarda vermeliyiz.

  • @sametkaraduman4341
    @sametkaraduman4341 Рік тому +1

    Hocam bir sorum daha olacak size buğdayda ve arpada kullanmak için sizin bu karışım gübreyi mi yapalım karışımlı yoksa sadece buğday ve arpa için ısırgan otu gübresi yeterli olur mu

  •  Рік тому

    iyi günler. yaptığınız gübrenin analizi var mıdır? yüksek azot diyorsunuz ama yeşil gübre olarak yüzde 8 azotu anca karşılıyor ısırgan. fermente olunca ne kadarı suya geçer. analiz varsa paylaşırsanız sevinirim

  • @JOHNDEERE-X9
    @JOHNDEERE-X9 2 роки тому +5

    Merhaba Üstad. Öncelikle Allah tuttuğunuzu altın etsin, uzun ve sağlıklı ömürler versin bütün bu eşsiz emekleriniz için. Sorum şu hocam:
    Sebze 🌶 fideleri🌱 yalancı yapraktan gerçek yapraklara geçtikten belli bir süre sonra gübre mahiyetinde bir takım desteğe ihtiyaç duyacaklarını söylemiştiniz.Videolarınızda hazırladığınız doğal gübrelerden hangisini bu süreçte kullanmamızı önerirsiniz ? Teşekkürler. Sevgiler.

    •  2 роки тому +3

      Merhaba...
      Şaşırtmadan sonra kademeli olarak gübre vermeye başlayacağımız için, her türlü gübre olabilir. LAB bir kere verilebilir, enzim için erken diye düşünüyorum. Diğer gübrelerin hepsi seyreltme oranlarına ve yavaş yavaş artırılarak uygulanabilir.

    • @JOHNDEERE-X9
      @JOHNDEERE-X9 2 роки тому +1

      @ Çok teşekkür ederim değerli hocam. Sevgiler.

  • @ahmetozalp1445
    @ahmetozalp1445 2 роки тому +2

    Türk çiftçisi adına teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      İşlerimin yoğunluğundan geç cevap verdim kusura bakmayın

    •  2 роки тому +1

      Biz de Türk çiftçisine ne kadar teşekkür etsek azdır.

  • @esattulek7096
    @esattulek7096 Рік тому +3

    Merhabalar, ben ısırgan ve hayvan gübresi karışımından elde ettiğim “organik sıvı gübre”yi geçen yaz 1 e 10 oranında yapraktan kullanarak %90ı TENİS TOPU büyüklüğünde incir meyveleri hasat etmiştim. Her gören de imrenmişti.

    •  Рік тому +2

      Merhaba...
      Uygulama güzel, sonuçta güzelse gayet iyi bir durum. Ancak ahır gübresi yapraklarda sorun çıkartabilir.

  • @neslihanneslihan4731
    @neslihanneslihan4731 Рік тому +1

    Hocam iyi günler, sizi meşgul etmezsen bi sorum olucaktı, Karadeniz de fındığa şu dönemde piyasadaki gübrelerden kullanarak 2 defa pulvarizatörle yapraktan gübre atıyordum son 2 yıldır kışın bitki daha dirençli olsun diye, son 6 aydır sizi takip ediyorum söylediğiniz formüller le ısırgan şerbeti, lab, kırkkilit, enzim, mikrobiyel gübre, kemik külü-sirke ikilisinden kalsiyum, odun külünden potasyum denemelerim oldu, ilkbaharda uyguladım da, ben bu mucize gübreyi hazırlayabilirim, acaba şu dönemde kullanabilir miyim evet se oranlar ne olmalı, şubat mart ve mayısta ki kullanım oranları değişmeli mi, bu gübreyi kullanırken kireç, hayvan gübresi vs yi kullanmalı mıyım, ne zaman, başka önerileriniz olur mu, 👃bir de sizin verdiğiniz bu formülde mikrobiyel gübre ve kül suyu yok, bende var, kullanayım mı evetse oran ne olmalı, şimdiden teşekkürler✋

  • @mervecanan6230
    @mervecanan6230 Рік тому +3

    Hocam öncelikle bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Benim derdim kırmızı örümcekle... Kırmızı örümceği yok etmeye yönelik bir formülasyon öneriniz olabilir mi ?

    •  Рік тому +2

      Kanalda kırmızı örümcek için video yapmıştım.

  • @celalettinaker7356
    @celalettinaker7356 Рік тому +1

    Selamün aleyküm hocam buğday da sırt popasina ne kaç litre ısırgan gübresi kullanmalıyım

  • @mustafam541
    @mustafam541 2 роки тому +4

    Ağaçlar için daha farklı bir oran kullanmak gerekebilir mi? Daha çok azot isteği var, ısırgan veya gübre şerbeti oranları artırlabilir mi?

    •  2 роки тому +2

      Hangi ağaç olduğuna göre de değişebilir belki ama oranları fazla oynamayın

  • @osmanylmaz6255
    @osmanylmaz6255 2 роки тому +2

    Kazayağı gübresi ne imiş.. siz anlatacakmisiniz bu gübreyi v hocam yine muhteşemsiniz..

    •  2 роки тому +2

      teşekkür ederim. Isırgan yerine kazayağı kullanıyoruz.

  • @hasangunes8807
    @hasangunes8807 Рік тому +1

    Isırgan gubre antep fistiga kulanmak istiyorum acaba fayda görürmüşüz

  • @salim6416
    @salim6416 11 місяців тому

    Hocam isirganin yanina dogadan topladigimiz 50 cesit otu karistirip fermantasyon yapsak ihtiyacimiz olan her sey hazir demek olur mu

  • @sevilayyigit1201
    @sevilayyigit1201 Рік тому

    Merhaba bir sey sormak istiyorum. 5 ltye 1 paket kuru maya koyup karıştirip fidelere veriyirlar ve costuruyor diyorlar.Domates ve biber fidelrine verebilir miyiz ?

  • @yasarbasaran8863
    @yasarbasaran8863 2 роки тому +2

    Deniz yosunu gübresi hakkında video yaparsanız çok sevinirim

    •  2 роки тому +1

      En kısa zamanda yapalım

  • @ercanozkara6779
    @ercanozkara6779 2 роки тому +4

    Hocam merhaba yine çok güzel bir paylaşım. Teşekkürler. Bu yaptığımız mucize gubreyi meyve agaclarina hangi oranda seyrelterek uygulayabiliriz.Ufak bir bahçem var agaclari kovayla izdusumune şu vererek suluyorum. Hayırlı akşamlar

    •  2 роки тому +3

      Seyreltme oranları aynı, içeriklerin toplamı 19 litre falan olur buna 81 litre su koyarsak 100 litreye tamamlamış oluruz. Çiçeklenme bitince laktikasiti kullanmayı keselim, diğerleri aynı oranda devam edebilir.

    • @ercanozkara6779
      @ercanozkara6779 2 роки тому +2

      Çok teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      @@ercanozkara6779 Rica ederim

  • @huseyinatici7497
    @huseyinatici7497 Рік тому +1

    hocam emeğinize yüreğinize sağlık teşekkür ederiz bu kıymetli bilgiler için, ısırgan otu şerbeti ile muz kabuğu şerbetini karışım yapsak uygun olurmu?

    •  Рік тому

      Rica ederim. Şerbetleri karıştırabiliriz.

  • @cetinarslan2281
    @cetinarslan2281 2 роки тому +3

    Faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Sormak istediğim elde ettiğimiz 100 litrelik son ürün tekrardan seyreltilerek mi kullanılacak. 2 yaş ceviz fidanlarımda topraktan kullanım için soruyorum. İyi çalışmalar.

    •  2 роки тому +2

      Son seyreltilmiş hali bu. Hububatta 1 dekara kullanılacak ölçü.

    •  2 роки тому +2

      2 yaşındaki ceviz için bir ağaca 10-15 litre arası yeterli olur.

  • @hafizeyuce7782
    @hafizeyuce7782 2 роки тому +3

    Merhaba zeytin ağaçları için kullanılır mı? Çok teşekkürler, Rabbim bereketinizi artırsın.

    •  2 роки тому +2

      Rica ederim.
      Meyve ağaçlarının hepsinde kullanılabilir.

  • @dogaluretim7924
    @dogaluretim7924 2 роки тому +2

    Yorum fazla yapmaya çalışıyorum, bu sistemi az çok bilirim, like ve yorum fazla olursa size yarar. Herkese de tavsiye ederim. Destek olmak isteniyorsa, bol bol yorum yapılsın, soru sorulsun.

    •  2 роки тому +1

      Desteğiniz için teşekkürler

  • @abdullahar1545
    @abdullahar1545 2 роки тому +3

    Hocam mısırda kullanabilirmiyiz hayvan mısırında damlama sulama ile dönüme kaç litre ısırgan otu gübresi vermeliyiz teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      Mısırda kullanılır. Taban gübreleme yaptıysanız 4-6 yaprak döneminde 20 litre, 8-10 yaprak döneminde 25 litre ısırgan gübresi verebilirsiniz.

  • @flyspace8570
    @flyspace8570 2 роки тому +2

    Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. 5 dekar açık alan biber dikeceğiz ve bu gübrelemeyi de uygulayacağım.
    Size bir sorum olacak. Katı leonardit uygulaması yapmayı düşünüyorum tarlaya. Dekara kaç kilo tavsiyeniz olur?

    •  2 роки тому +1

      Teşekkür ederim.
      Açık alan biberde 50 kilogram kullanılabilir.

    • @nurullahaksen9090
      @nurullahaksen9090 Рік тому

      1 dekar= 10 dönüm, böyle demek istedik değil mi?

  • @zanaesen8029
    @zanaesen8029 2 роки тому +3

    Merhaba Hocam bu gübre pamuk için kullanılabilir mi.kullanılabilirse pamuğun hangi sürecinde kullanılmalı ve ne kadar uygulanmalıdır.Teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      Merhaba.
      Ekimle birlikte kullanmaya başlanabilir. Genel olarak sentetik gübreleme de, çiçeklenme döneminde tekrar gübre atılıyor ama bu gübreyi ara ara devam edeceğimiz için, sezonda toplam besin maddesini vermiş oluruz.

  • @huseyincahitertekin761
    @huseyincahitertekin761 2 роки тому +3

    Gübre şerbeti olarak,sıvı solucan gübresi kullanmak daha verimli olur mu yoksa gereksizmi?

    •  2 роки тому +3

      Solucan gübresinde, bitkinin hızlı alacağı azot ve fosfor daha ağırlık olarak var. Kendi solucan gübrenizden sıvı gübre yapabiliyorsanız kullanın ama satın aldıklarınızın ne olduğu şüpheli.

  • @nurullahaksen9090
    @nurullahaksen9090 Рік тому

    Doğal Düşündüren Bilge İnsan,
    Selamlar Saygılar Sevgiler...
    Diğer unsurlar sabit kalmak üzere, Humik asiti 5 litre kullanırsak; ısırgan gübresinden ne kadar kullanmak gerekir?
    Isırgan OTU ile Humik asit arasındaki oran nedir kısaca?
    Kasım ayında BUĞDAY ekilecek, Sizin tarifinizi uygulayacağız.
    Bol takipçili günler/saatler/dakikalar/saniyeler

  • @gulbakir8253
    @gulbakir8253 2 роки тому +2

    Merhabalar hocam benim ev bitkilerimde yaprak ve dallarinda beyazliklar oldu onun için ne yapabilrim teşekkùr ederim

    •  2 роки тому +1

      Merhaba...
      Ev bitkilerinin bakımından çok anlamam, beyazlıklar nasıl, bir canlıysa 'unlubit', toz haline yüzeydeyse küllenme olabilir.

  • @ilyasgumus8566
    @ilyasgumus8566 2 роки тому +4

    Hocam bilgileriniz bizim için çok değerli bir fındık ocağında yedi sekiz dal olduğunu düşünürsek ortalama kaç litre bu karışımdan vermeliyiz

    •  2 роки тому +1

      Karışımın hepsinden kullanacaksak, ısırgan oranını 11 litreden 22 litreye çıkartmalı, suyu da 70 litre civarına indirmeli.

    • @ilyasgumus8566
      @ilyasgumus8566 2 роки тому +2

      @ hocam otanları verdiniz bu çok güzel ama ben bir ocak fındığa ne kadar vermeliyiz onu sormuştum teşekkür ederim

    •  2 роки тому +3

      @@ilyasgumus8566 Aslında bir ocak için verdiğim ölçüydü ama daha detaylandıralım. Bir ocak için yaklaşık 350 gram saf azot ister. Bu oranlarda saf azotu vermek için, yaklaşık 8 litre civarı ısırgan vereceğiz. Bunu da seyreltme hesabıyla 72 litre su yapacak. Sadece ısırgan olarak 22 litre sezonda ihtiyaç duyacak. (üç aşağı beş yukarı) Biz, bu karışımı kullanıp, sadece azot üzerinden gitmeyip, çok yönlü bir besleme yapacağımız için, oranlarda değişime ihtiyacımız var. Buğdayda 11 litre yeterlidir ancak iş çalı ve ağaç formlarına gelince, durum değişiyor.
      O zaman bir güncelleme yaparak, karışım içindeki 11 litre ısırganı 22 litreye çıkartıyoruz, suyu 70 litreye indiriyoruz, diğer karışımlar olduğu gibi kalıyor.
      Bunu da şöyle uygulayabiliriz. 92 litre tüm sezon kullanacağız ancak mart ve mayıs ayında fazla ihtiyaç var. karışımın 3 te 2 sini, ikiye bölerek, martta 30 litre ve mayısta 30 litre olmak üzere iki besleme, geriye kalan 32 litreyi de, sezon içinde az az verebiliriz.

  • @emresarici6385
    @emresarici6385 2 роки тому +2

    Hocam selamlar saygılar iyiki varsınız sizden ricam hayvan yemi için 4 dekar araziye yağmurlama sisteminde 20 kg tanka bu gubrelerden ne kadar koymam lazim kaç sefer uygulamam gerekir 4 dönüme yetmesi için saygılar

    •  2 роки тому +1

      Selamlar.
      Videoda verdiğim ölçü, 1 dekar için... 100 litre yapıyoruz, bunu 1 dekara kullanıyoruz. 4 dekar için ayarlamayı bu ölçülere göre yapabiliriz. Gübre tankına koyacaksak, gübre miktarları yaklaşık 19 litre oluyor. Bunu tamamen tanka koyup, yağmurlamayı açın, hesaplamayı yapın, yaklaşık 80 litre su basıp, gübre bittiyse işlem tamamdır. Her 1 dekar için bu işlemi tekrarlarız.

  • @alibas147
    @alibas147 2 роки тому +6

    Üstadım yine büyük bir bomba patlattınız. Nasıl şimdi size Allah varetsin ömrümüz uzun olsun diye dua etmeyeyim. Emeğinize ve ağzınıza sağlık.
    Üstad ben size şimdilik 2 konuda soru sormak istiyorum.
    1-Gerçi youtubede var ama çok var olanların hayal olduğunu gördük bu nedenle sizdrn öğrenmek istiyorum bu ahir gübresi şurubu nasıl yapılacak
    3- At kuyruğu bitkisi özütü nasıl yapılacak
    Bu arada bundan önce yayınlanan enzim videomuzdaki tarifimizi uyguladım onda da bazı tereddütlerim oldu bu arada onu da sorayım. Tarifteki malzemeler konulan mutfak atıklar oranı esas olarak mı arttıracağız mesela laktik asit.
    Şimdiden sevgi ve saygılarımı sunarım. Teşekkürler

    •  2 роки тому +5

      Allah sizden de razı olsun...
      Gübre şerbeti konusunda haklısınız, bazı videolarda yanlış bilgiler olabiliyor. Bu konuda bir hazırlık yapalım.
      At kuyruğunun da yapımı basit aslında, 1 lite suya tazeyse 100 gram, kurysa 50 gram hesabından, bir taşım kaynatalım, eksileni yine 1 litreye tamamlayacak şekilde eksik suyunu koyalım. Temel oran bui ne kadar istiyorsak ona göre çoğaltılabilir.
      Enzim konusunda da; oranları katlayarak gidebiliriz, 10 litrelik için 1 su bardağı 20 litre için 2 su bardağı olabilir hatta hiç de koymayabilirsiniz. Daha hızlı olsun diye takviye amaçlı düşünebiliriz.
      Bizden de sevgiler ve saygılar.

    • @bernaarman3910
      @bernaarman3910 2 роки тому +1

      @ Hocam bu bilgiler bahçe ortamı için herhalde. Saksıda yetiştirme için cesaret edemiyorum. Bir sakıncası var mı saksı yetiştiriciliğinde.? Şimdiden çok teşekkür ederim 🙏

    • @bernaarman3910
      @bernaarman3910 2 роки тому

      Bir de Istanbul da taze ısırgan bulmam imkansız. Kurusundan yapılmaz demiştiniz bir videonuzda. Ne yapabilirim bu konuda ?

    •  2 роки тому +1

      @@bernaarman3910 Seyreltme ve gübre kullanma oranına dikkat ederseniz saksıda da olur.

    • @bernaarman3910
      @bernaarman3910 2 роки тому

      @ teşekkür ederim.

  • @gulbakir8253
    @gulbakir8253 2 роки тому +2

    Hocam birde isirgan gùbresini ev bitkilerinede kullanabilirmiyiz

    •  2 роки тому +1

      Kullanabilirsiniz ama salonda ilk kullanımda koku yapabilir. Seyreltmeyi biraz daha fazla yapmak gerekir.

  • @alaeddinkurtoglu426
    @alaeddinkurtoglu426 2 роки тому +2

    Öncelikle selamlar üstad 3 dönüm ayva bahçem var salma sulama yapıyorum ne miktarda ve nasıl uygulama yapabilirim

    •  2 роки тому +3

      Selamlar...
      Ayva fazla gübre istemez ancak iyi sulama ister. Bu bize, bu gübreyi kullanmada avantaj sağlıyor (Çok yağış alan bölgede değilseniz). Derindeki besin maddelerini de almaz, taç izdüşüme bir sulamada vereceğimiz oranı ikiye bölüp yaparsak daha rantbl olur sanki. Yani bugün 20 litre su vereceğimize 10 litre verelim, 2 gün sonra bir 10 litre daha verelim. Bu şekilde, yıkanmayla birlikte derine gitmez besin maddeleri...
      Yapacağımız gübrenin içeriğindeki azot oranı, gerekenden fazla olabilir. Biz ısırganı 10 litreye indirelim, gübre şerbetini de 700 800 gramlara indirelim veya su içine koyacaklarımız aynı oranda bırakalım suyu, 100 litre yapalım o da yaklaşık 120 litrelik bir gübre solüsyonu hazırlamamız demek olur.. (Hava şartlarına göre) Erken ilkbaharda gübreli sulamaya başlasak, mayıs gibi ikinci bir gübreyi verebiliriz. Daha sonraki sulamalarımız da, içerikleri kademeli olarak düşebiliriz. 15 günde bir sulama yapacaksak, mayısta tam ölçüyle başladıysak, 15 mayıstaki sulamada 8 litre ısırgan, 500 ml gübre şerbeti gibi bir oranla, 1 haziranda 6 litre ısırgan vb gibi gidebilir. Laktikasit koyacaksanız, çiçeklenme sonunda kullanmayı bırakın. Enzim devam edebilir, atkuyruğu farketmez.

  • @adalicoban8003
    @adalicoban8003 2 роки тому +4

    Sizden aldığım ilham ve cesaretle yapmış olduğum ısırgan gübresinin ilk uygulamasını deneme tarlası olarak kullandığım 3,5 dönümlük arpama sırt pompasıyla attım. Peki 2. 3. Uygulamaları ne kadar arayla yapmalıyım bundan sonra.? Bir sorum da şu.. Gübreyi attım, bi kaç gün sonra hayvanın otlaması sıkıntı yaratır mı? Belli bi süre geçmesi gerekli mi? Teşekkürler.

    •  2 роки тому +3

      Güzel düşünceleriniz için teşekkürler, cesaret verebildiysek ne mutlu bize, en azından amacımıza ulaşmışız demektir.
      Taban gübresi uygulamadık, sadece üst gübreleme yapıyoruz diye düşünüyorum.
      Arpa gübrelemesinde ısırganı, kardeşlenmeden sapa kalkana kadar 3 defa daha vereceğiz. Kardeşlenme başladıysa, hemen şimdi vermek gerekir ve kardeşlenme ortasında bir defa daha, en son sapa kalkınca verirsek iyi olur.

    • @adalicoban8003
      @adalicoban8003 2 роки тому +1

      @ çok teşekkür ederim. Bu gidişle kapitalist sisteme sağlam bi darbe vurucaz. Marx'ın gözleri yaşlı öbür tarafta 😄

    •  2 роки тому +1

      @@adalicoban8003 Tek idealimiz o...

    • @mustafaaltntas4595
      @mustafaaltntas4595 2 роки тому +2

      @ serdar hocam sonuçları paylaşırsanız burda tekrar çok faydalı olucaktır. 😊

    •  2 роки тому +3

      @@mustafaaltntas4595 Serdar Özgür arpada deneme yapıyor, sonuçları paylaşır

  • @komploteorisyeni3352
    @komploteorisyeni3352 2 роки тому +2

    Anladığım her yerde kullanabiliyoruz ama oranları önemli. Saksıda kullanım için ne oranda seyreltelim?

    •  2 роки тому +1

      Saksıda kullanımda; enzim ve laktikaist azaltılabilir

  • @erhancaydan5124
    @erhancaydan5124 2 роки тому +1

    Teşekkürler hocam 100 litreye nekar ısırgan gubresi nekadar koyabiliriz buğday vede bağya selamlar

    •  2 роки тому +1

      Videonun 11.20 dakikasında detaylı anlatıyorum.

  • @yukselozturk2958
    @yukselozturk2958 2 роки тому +2

    Hocam ben mısır ekiyorum köteği yakmadan yada köteğiilr sürüyorum toprağa faydası organik matte olarak nekadar faydalıdır

    •  2 роки тому +2

      Bitkiler sezon sonunda yaşlanarak selüloz ve lignin açısından çok daha fazla olurlar. Bunları da mikroorganizmalar besin olarak çok tercih etmez, ancak selülaz enzimleri bunları parçalayacak ki mikroorganizmalar kullanabilsin. Hiç yoktan iyidir ama keşke bunları tarladan çıkarabilsek, silaj makinasında geçirebilsek ve kompost yapabilsek. Çok daha iyi olur.
      Yeşil gübrenin mantığı, daha gelişim çağında, bitkinin içinde selüloz ve lignin çok fazla olmadığı içim tam da mikroorganizmalar tarafından besin olarak kullanılabilecek kıvamda olması...
      Dediğim gibi hiç yoktan iyidir

    • @yukselozturk2958
      @yukselozturk2958 2 роки тому +2

      @ teşekkür ederim hocam

  • @nurullahaksen9090
    @nurullahaksen9090 Рік тому +2

    İyi geceler Bilge İnsan,
    Soğan kabuğu suyunu ne zaman ve nereden ve de hangi ölçeklerde kullanacağız?
    Selamlar Saygılar

    •  Рік тому +1

      İyi günler.
      Soğan kabuğunu daha çok, mantar hastalıkları öncesinde koruyucu olarak kullanabiliriz. Ölçü için, seyreltmeden de kullanılabilecek bir üründür ama her zamanki gibi 10 da 1 seyreltilebilir.

  • @ferruhdolan4522
    @ferruhdolan4522 2 роки тому +2

    Hocam ısırgan otu ile birlikte bi miktarda yonca kullansak bi zararı olurmu yanlış bilmiyorsam yonca da ep ey faydalı bir bitki

    • @ferruhdolan4522
      @ferruhdolan4522 2 роки тому

      Birde zeytine kullanırken kaçta kaç oranla suya karıştırmalıyım

    •  2 роки тому +1

      İşlerimin yoğunluğundan geç cevap verdim kusura bakmayın

    •  2 роки тому

      Zararı olmaz ama mikrobiyal gübrede de anlatmıştım; yoncanın asıl faydası, rizomlarında

    •  2 роки тому +1

      Burada su oranı 80 litre, bunu 60 litreye çekersek, ağaçlar için daha iyi bir oran olabilir.

  • @nurullahaksen9090
    @nurullahaksen9090 2 роки тому +3

    Ekinler için ISIRGAN OTU ve HUMİK ASİT yeterli olabilir mi?
    Yanısıra; GÜVERCİN GÜBRESİ, ODUM KÜLÜ ve SOĞAN KABUĞU?
    (DOĞAL DÜŞÜNMEK istiyoruz, SAYENİZDE).
    Cevabınızı bekliyoruz BİLGİLİ GÜZEL İNSAN.
    (Bir sakıncası yoksa cepten konuşmak istiyoruz)
    SELAMLAR SAYGILAR

    •  2 роки тому +2

      Isırgan ve humikasit, tarla bitkilerinde oransal olarak fazla kullanıldığında etkili olur. Mesela dekara 12 kilo koyacakken, sadece ısırgan kullanacaksak bu oranı 20 lere çıkartmak gerekebilir. Güvercin gübresi sodyum ve kalsiyum tuzları yoğun gübredir, seyreltme oranı fazla olmalı. 20 de 1 gibi. Odun külü ve soğan kabuğu, bu karışımda kullansak da olur kullanmasak da

  • @ercanozkara6779
    @ercanozkara6779 2 роки тому +2

    Hocam merhaba bu at kuyruğu özünü ilac olarak seyreltmek gerekiyormu.Yoksa seyreltmeden mi uygulayacağız. Agaclara

    •  2 роки тому +3

      Sadece At kuyruğunu kullanacaksak, 4 te bir oranında seyreltebiliriz.

    • @ercanozkara6779
      @ercanozkara6779 2 роки тому +2

      Hocam içine ne karistirabiliriz.Tesekkur ediyorum

    •  2 роки тому +2

      @@ercanozkara6779 Enzimle karıştırabilirsiniz, ısırgan suyuyla karıştırabilirsiniz. Yapraktan atmayı planladığınız tüm yaprak gübreleriyle karışabilir.

    • @ercanozkara6779
      @ercanozkara6779 2 роки тому +2

      Çok teşekkür ederim hocam. Videoların devamını bekliyoruz. ALLAH razı olsun

    •  2 роки тому +2

      @@ercanozkara6779 Rica ederim Allah sizden de razı olsun

  • @cumhurkarapnar2875
    @cumhurkarapnar2875 2 роки тому +3

    Hocam Sıvı ısırgan ve kül suyunu hazırlayıp süzdükten sonra tekrar bekleme kabını alınca kullanacağımız zaman şişenin ağzı açık mı olacak kapalı mı olacak ve böyle kaçgün bekleyebilirim Teşekkür ederim iyi günler

    • @cumhurkarapnar2875
      @cumhurkarapnar2875 2 роки тому

      Daha sonra Kullanacağımız zaman a kadar demek istedim. Teşekkür ederim.

    •  2 роки тому +1

      Ağzı kapalı kalsın, çok fazla şişme yaparsa arada bir havası alınabilir.

    • @cumhurkarapnar2875
      @cumhurkarapnar2875 2 роки тому +2

      Hocam 1 litrelik ısırgan suyu ve 1 litrelikkül suyunu onlitrelik pompaya

    • @cumhurkarapnar2875
      @cumhurkarapnar2875 2 роки тому +2

      Koysak 9 litre suyla. seyreltsek ikisini aynı pompayla aynı anda bitkilere püskürtme yapsak olurum?

    •  2 роки тому +1

      @@cumhurkarapnar2875 Olur tabi.

  • @kutalms9637
    @kutalms9637 Рік тому +2

    Hocam silis kumunu nasıl gübre olarak kullanabiliriz.bitkilerin alımına nasıl uygun hale getirebiliriz

    •  Рік тому +2

      Silisi toprağa karıştırmak yeterli.

    •  Рік тому +2

      Videoda da söylemiş olmalıyım, at kuyruğu içinde yüksek oranda silis var. Çayı yapılabilir. Nasıl yapılacağını mantar hastalıklarıyla ilgili bir videoda anlatmıştım.

  • @suleymankarakoc1141
    @suleymankarakoc1141 Рік тому

    Vay yavrum vay bunlari nerden bulacagiz.

  • @cumhurkarapnar2875
    @cumhurkarapnar2875 2 роки тому +2

    Ekranda 1 dekara 81 ila 100 litre karışım yazıyor, anlatan 1 dönüm diyor. Bizde 1 dönüm 3 dekardır. Hangisi doğru cevaplarsanız memnun olurum

    •  2 роки тому +1

      1 dönüm 1000 metrekare hesabıyla yapılmıştır.

  • @yukselozturk2958
    @yukselozturk2958 2 роки тому +2

    Hocam kışın toplanan ısırgan dan gübre olurmu

    •  2 роки тому +1

      Olur ama iki yönden bakalım. Birincisi güneş olmadığı için, tohuma kalkma ve azotu tohuma aktarma şansı daha zayıf olur. İkincisi, toprak soğuk olduğu için azot bakterileri az çalışır ve azot olmayan ortamda bitki fazla azot biriktiremiyebilir. Daha düşük azot içeriği olma durumu var.

  • @sametkaraduman4341
    @sametkaraduman4341 Рік тому +2

    Selamlar hocam

    •  Рік тому

      Selam

  • @nilayakdeniz7981
    @nilayakdeniz7981 2 роки тому +1

    Emeğinize teşekkür ederim ben uyguladım daha önceki videolarınızdaki önerilerinizi erik ağacımız kötüydü bu baharda yekrarliyacağim inşallah iyileşir uzun yazamıyorum fakat bahçemde bir sus ağacım var Japon akçaağacı geldiğinden daha cılız durumda inatla bende oda gayret ediyoruz canlı fakat hiçbir destek yapmadım gübreleme vs alanda meyva agacimda var artık büyüdüğünü görmek istiyorum ona fayda edermi yalnızca ısırganmı yapayım ilginize emeğinize tekrar teşekkür ederim

    •  2 роки тому +2

      Rica ederim
      Japon akçaağacı, nazik bir ağaçtır. Soğuğu çok sevmez, direk güneş ışığı istemez, fazla rüzgardan ince yapraklarından dolayı su kaybı çok olur, yapraklar kurumaya başlar. Bu nedenle konumlandıracağı yer önemli.
      Çok su ister ama geçirgen bir toprak da değilse kök çürümesi yapar.
      Gübreleri ise yavaş almayı tercih eder, ısırgan hızlı etki edecek bir gübredir. Hızlı alınacak azotlu gübre boğumlarda fazla açıklık oluşturur. Bu da gelişmesini olumsuz etkiler.
      Aslında, ısırganı fazla bir kompost hazırlanıp, toprağına karıştırmak daha mantıklı geliyor. Ya da yavaş salınımlı hazır organik gübreler var, bunlar da mantıklı bir çözüm olabilir.

    • @nilayakdeniz7981
      @nilayakdeniz7981 2 роки тому

      Çok teşekkür ederim bol güneşli kışın rüzgarlı sayılacak bir yerde bahçenin on cephesine diktim bilgisizim organik gübre ismi istesem etik düşüncenizi zorlarmıyım tekrar teşekkürler ederim ilgiyle izliyorum

    •  2 роки тому

      @@nilayakdeniz7981 Rica ederim.
      Marka ismi veremem ama bahçe reyonları geniş olan büyük marketlerde, organik katı gübrele var. Genelde pelet şeklindedir, bunlar toprakta çözünerek yavaş besin maddesi salar. Bu tarz bir gübre olabilir.

    • @nilayakdeniz7981
      @nilayakdeniz7981 2 роки тому +2

      @ teşekkür ederim kolay gelsin emeğinizin karşılığını almanızı dilerim

    •  2 роки тому

      @@nilayakdeniz7981 Size de kolay gelsin

  • @haluktevfikozfirat7788
    @haluktevfikozfirat7788 Рік тому +2

    üstad merhaba piyasada Daimondplus isimli bir organik ürün var, açıklamasında ise "kendi gubreni kendin yap " sloganı ile satış yapıyorlar ,bu üründen istifade şansımız nedir ?

    •  Рік тому +2

      İçeriğinde mikrooranizmalar olan (daha çok fosfor ve azot çözücüler) bir miktar aminoasit de bulunan bir gübre. Bu gübreleri nasıl yapabileceğinizi uzun zamandır anlatmaya çalışıyorum. Gübre diye aratırsanız kanalda buna benzer çok gübre var.

    • @haluktevfikozfirat7788
      @haluktevfikozfirat7788 Рік тому +1

      @ çok teşekkür ederim

  • @ahmetselcuk1400
    @ahmetselcuk1400 2 роки тому +2

    Çok şükür

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @sametkaraduman4341
    @sametkaraduman4341 Рік тому +2

    Hacam bu gübreyi ben buğdayda kullanmak istiyorum dediğiniz gibi gübre fiyatları karımızı alıyor gübrelemeyi 3 defa yapacaksak kardeşleme öncesi sonrası ve sapa kalkma zamanı 1 dekar başına 100 lıtre dedıgınız her seferinde 100 litre mi yoksam 3 e mi bölüyoruz gübrelemeyi bide ilaç fıçısınla buğdayların yapraklarına gelecek şekilde mi uygulama yapıyoruz

    •  Рік тому +1

      Bu gübre her seferde 1 dekara 100 litre kullanılacak.
      Yapraklara da gelirse, pas gibi hastalıkları da önler

    • @sametkaraduman4341
      @sametkaraduman4341 Рік тому +1

      Teşekkürler hocam

  • @orhanoz6731
    @orhanoz6731 2 роки тому +2

    Biraz meyve ağacım var, onlara gübre çözümleri arıyordum, bu gübre aklıma yattı. Taçizdüşümüne döksem olur dimi

    •  2 роки тому +2

      Zaten ağaçlara su ve gübre taçizdüşüme atılmalı. Köke yakın yapılmaz.

  • @ayselugurcan9021
    @ayselugurcan9021 Рік тому +2

    artık bağbozumu vakti geldi,seneye toprak hazırlığı için ne yapmalıyız, ısırgan yaprakları yaysak ,toprak içinde çürüse mesela...

    •  Рік тому +1

      Isırganı kompost yaparsak daha iyi olur. Kanal içinde, toprak hazırlığı için çok fazla video hazırlamıştım, faydası olur belki

  • @esenmutlu3784
    @esenmutlu3784 11 місяців тому

    👏👏👏

  • @fikretcinar2247
    @fikretcinar2247 2 роки тому +2

    At kuyruğu özütünün kullanım dozu nedir? Bitkilerde ve meyve ağaçlarında.
    Teşekkür ederim

    •  2 роки тому +3

      At kuyruğu özütü, bitkiyi mantar hastalıklarından koruma olarak kullanırsak, 10 da 1 oran iyidir, topraktan uygulayacaksak, 4 te 1 oran... Sadece at kuyruğu kullanacaksak bu oranları verdim. Videoda ayrıca ısırganın bu konudaki etkisini de kullanıyoruz, bu nedenle 20 de 1 gibi oluyor, kafamız karışmasın...

    • @fikretcinar2247
      @fikretcinar2247 2 роки тому +1

      @ öncelikle teşekkür ederim.
      Bugüne kadar takip ettiğim kadarıyla ceviz ağaçlarımın mantari ve dezenfektan olarak lab serumu ile birlikte at kuyruğu özütünü birlikte kullanarak kök ilaçlaması yapabilirmi diye düşünür oldum. Sizin bu konuda ön görünüz nedir. Olabilir noktasında 5 yaşındaki bir ağacın ağaç başı kullanımı ne olmalıdır.
      Bunu neden yapma gereği duyduğumu da belirtmek istersek, bazı ağaçlarımda siyah akıntı şeklinde oluşumlar var. Bunları giderme ve bir daha oluşmaması adına bugüne kadar yara temizleme ile birlikte kökten ve yapraktan uygulamalar yaparak giderdiğimi sanıyorum ama tekrar oluşması halinde yukarıda bahsettiğim karışım ile de uygulama yapılabilir mi?
      Teşekkür ederim.. Saygılarımla

    •  2 роки тому +3

      @@fikretcinar2247 Laktik asidi, bordo bulamacıyla karşılaştıran bilimsel makaleleri, 2 yıl önce düzenlediğim on-line toplantılarda uzun uzun bahsetmiştim. Şimdi o çalışmaları bulabilir miyim, bakmak lazım notlara... Ancak ilaçlarda veya koruyucu özellik istenen durumlarda, bakır yerine, LAB kullanımını ön gören avrupa ülkeleri var. Yanlış hatırlamıyorsam, Norveç, bakır kullanılması gereken durumlarda, bakırın sağlığa ve doğaya zararları nedeniyle direkt LAB kullanılmasını istiyor. ABD'nin ilgili kurumları da, alternatif olarak LAB'ı gösteriyor.
      Bu bilgiler bize, mantar ve diğer hastalıklarda, LAB kullanılmasının, bir çok sorunu çözdüğünü gösteriyor.
      Ayrıca uzakdoğu'da, tarım çalışmalrında, diğer mikroorganizmalarla birlikte, özellikle bitki koruma amaçlı LAB kullanıyorlar. Uzakdoğudaki üniversitelerde de ciddi araştırmalar var.
      Uzun lafın kısası, LAB'ı ben ağaçlarda bordo veya türevi ilaçlar yerine kullanma şansım olmadı ancak sebzelerde başarılı olabildik.
      At kuyruğu ise, yine ABD'nin organik tarım üzerine çalışmalar yapan üniversite, enstitü, kooperatifler vb gibi kurumlarında, denemeler yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmış. At kuyruğunu da kullanıyorum ve tavsiye ederim. (Ancak çok fazla kullanabildiğim söylenemez, geniş arazilerde malzeme temininde zorlanabiliyorum)

    • @fikretcinar2247
      @fikretcinar2247 2 роки тому +2

      @ Öncelikle teşekkür ederim ama bir iki ağaçta denemekte fayda var.
      Aynı yaşta olup gelişmeyen ağaçlarda deneyip görmek lazım. Ki bu gibi ağaçlarda denemenin sonucu/farklılığı görme adına daha iyi olur diye düşünüyorum.

    •  2 роки тому +1

      @@fikretcinar2247 Tabi önce denemek gerekir. Ancak, etrafında farklı uygulamalar yapılan ağaçlar varken, sonuçları iyi tahlil edememe gibi bir durumla karşılaşır mıyız?

  • @ayselugurcan9021
    @ayselugurcan9021 Рік тому +1

    ısırgan yaprakları kurutulduğunda gübrelemede yeşil hâli gibi etki gösterir mi?

    •  Рік тому

      Evet, ancak kurutulmuşu daha az kullanabiliriz

  • @leventdogan5373
    @leventdogan5373 2 роки тому +2

    Hocam merhaba ben ısırgan gübresini yaptım buğdayıma attım yapraklarda yanıklar olmuş 800 litre suya 80 litre koydum 25 dekara yere sıktım

    •  2 роки тому +1

      Merhaba.... bu oranlarda yaprak yanıklığı yapmaması lazım.

    • @leventdogan5373
      @leventdogan5373 2 роки тому +1

      @ bilmiyorum hocam biraz artmıştı az bi yere 2 kez gittim ora daha kötü düzelirmi peki

  • @mustafadurmaz8891
    @mustafadurmaz8891 Рік тому +2

    Hocam oncelikle mrhblr nasilsiniz iyisinizdir insallah ben tarim isine mecburiyetten yeni basladim babam vefat edince 7 kardesten bana kaldi bu is takim edevati kullanmayi bir ben bildim icin oyuzden sizden biraz tecrubenizden kiymetli bilginizden faydalanmak istiyorum museniz olursa

    •  Рік тому +2

      Merhaba.
      Kolay gelsin, işiniz zor olacak ama üstesinden gelirsiniz. Elimden geldiğince bilgileri aktarmaya çalışıyorum. Takip ederseniz işinize yarar bilgiler bulabilirsiniz.

    • @mustafadurmaz8891
      @mustafadurmaz8891 Рік тому +1

      Ankara haymana ilcesinde bulunan 100 donumluk tarlaya kus gubresi atmayi dusunuyorum bunu sivi halinde holderle atmayi planliyorum bugdala atilan alt gubresi yerinede ve baharin us gubresi olarakta ata bilirmiyim bunu donum basina nasil ayarlamam gerekio biraz yardimci olurmusunuz hocam tskler

    •  Рік тому +2

      @@mustafadurmaz8891 Kanatlı gübrelerinde sodyum tuzları çok fazladır, fermente edilmemişse kullanmak doğru değil.
      Fermente edilmişse, 15 de 1 oranında suda şerbet yapıp, bu şerbetin 1 litresine 9 litre su hesabıyla kullanabilirsiniz.
      Diyelim depo 100 lük. 10 litre şerbet 90 litre litre su olacak.

    • @mustafadurmaz8891
      @mustafadurmaz8891 Рік тому +1

      @ hocam eylulun 25i felan ekecegiz ekerken alt gubresi yerineede bu sivi gubreyi uygulaya bilirmiyim yugulanirsa nasil nezaman uygulamam gerekir mesala ekmeden onceyse izgara felan cekmem gerekirmi. Ektikten snra yakin zamandami uygulayim altlt gubresi dedigimiz kimyasal gubre atmayi dusunmuyorumda biraz detayli yardimci olursaniz sevinirim hocam tsklr

    •  Рік тому +1

      ​@@mustafadurmaz8891 Ahır gübresi veya kompost gibi bir uygulama yapmayı düşünmüyor musunuz?
      Alt gübre katı olduğu ve toprak içinde reaksiyona ihtiyacı olduğu için önceden atılır. Sıvı gübreler bitkinin alacağı formda olduğu için, önceden atmaya gerek yok.
      Ekim sonrası, çimlenmeyi teşvik etmek için veya ekim öncesi tohum kaplama olarak kullanabilirsiniz.

  • @melikemese5569
    @melikemese5569 2 роки тому +3

    Hocam bu gübreyi 100 lt'yi bir dönüme atacağız. Peki bunu sırt pompasına mı koyacağız. 16 lt alıyor. Yani sırt pompası ile atılır mı? 8 dönüm bigday ektik.

    •  2 роки тому +3

      Pülvarizatör yoksa, sırt pompasıyla da olur. 16 lt'lik ise bir dönüme 6 depo atılacaktır. Kolay gelsin

  • @dogaluretim7924
    @dogaluretim7924 2 роки тому +1

    Enzimi biraz daha fazla koysak daha iyi olmaz mı?

    •  2 роки тому +1

      Enzimi çok kullanmak yaprak sararması yapabiliyor. Bu sararma 'azot eksik' diye yorumlamaya neden olursa, gereğinden çok azot kullanmaya teşvik edebilir. Bence fazla kullanmak çok doğru değil.

  • @orhanozsoy2435
    @orhanozsoy2435 2 роки тому +3

    Sevgili hocam ısırgan otunu direk toprağa atsak olmazmı😅

    •  2 роки тому +1

      Isırganın bitki koruma özelliğini de kullanmak için üstten uygulamada yapılırsa iyi olur. Kullanılacak oranın 4 te 1 üstte gerisi topraktan verilebilir.

    • @orhanozsoy2435
      @orhanozsoy2435 2 роки тому +1

      Hocam doğada ısırgan otları yeni çıkıyor. Şuan yapsak 20 gün sonra kullanabileceğiz. Buğdaya 20 gün sonra uygulasak faydası olurmu ve nasıl uygulamalıyız?

    •  2 роки тому +1

      @@orhanozsoy2435 Mayıs gübrelemesi yapılabilir. Hatta mucize gübre videom var buğday için bir gübre tarifi vermişti. Onu yapabilirseniz çok daha iyi...

  • @tuncayyayla5900
    @tuncayyayla5900 Рік тому +2

    6:31 de verilen değerlere göre bitki gelişim farkları neden aynı olmamış?

    •  Рік тому

      İçindeki bitki gelişim hormonları farklı

  • @dogaluretim7924
    @dogaluretim7924 2 роки тому +2

    👍😀🙏

    •  2 роки тому +1

      İlginiz için teşekkür ederim

  • @bitkilerlesaglktv3581
    @bitkilerlesaglktv3581 2 роки тому +3

    Sebzelere ne oranda vereceğiz bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim

    •  2 роки тому +1

      İçerik oranı aynı kalsın, sadece çiçekler meyveye dönünce laktikaist kullanmayalım

  • @bitkilerlesaglktv3581
    @bitkilerlesaglktv3581 2 роки тому +3

    Hocam bu nasıl bi gübre, vücutçuların beslenmesi gibi olmuş =)

    •  2 роки тому +2

      Evet biraz öyle oldu

    • @nacisahinoglu5029
      @nacisahinoglu5029 Рік тому +1

      😂😂😂

  • @saniyeenfiyeci9160
    @saniyeenfiyeci9160 2 роки тому +1

    Zeytin ağaçları na nasıl uygulanır

    • @saniyeenfiyeci9160
      @saniyeenfiyeci9160 2 роки тому +1

      Zeytin ağacında kuruma oluyor

    •  2 роки тому +1

      Ağacın taç izdüşümüne sulama şeklinde, ilkbaharla birlikte başlanabilir. Bir ağaca 15 litre hesabından verilebilir.

  • @ilkerdogan7416
    @ilkerdogan7416 Рік тому

    Sizin mesleğiniz nedir beyefendi

    •  Рік тому +1

      Önemli mi?

    • @ilkerdogan7416
      @ilkerdogan7416 Рік тому

      @ yani çok teknik anlatıyorsunuz o yüzden sordum bir çiftçinin bu kadar bilmesi mümkün değil muhakkak okumuşluk vardır diye düşündüm ve yine soru yorum mesleğiniz nedir beyefendi

  • @harunuysal5964
    @harunuysal5964 Рік тому

    129 maddeyi listeler misiniz rica etsem

    •  Рік тому

      İnanmadığınızı görebiliyorum, keşke yalan bütün bilgilere karşı bu tür sorgulama olsa, ne güzel olurdu.
      Isırgan otunda kimyasal madde olarak;
      Acarisit (Akarlara karşı öldürücü) 4 adet
      Antibakteriyel (Bakterilerin oluşmasını önleyeci) 48 adet
      Antimikrobiyal (Mikropların oluşmasını önleyici) 1 adet
      Bacterisit (Bakterilerin oluşmasını önleyici) 1 adet
      Fungisit (Mantarları öldürmeye yarayan madde) 40 adet
      Herbisit (Yabancı ot öldürücü) 9 adet
      İnsektisit (Zararlı böcek öldürücü) 11 adet
      Larvisit (Larva öldürücü) 4 adet
      Mollusit (Yumuşakça öldürücü) 3 adet
      Rodentisit (Fare, sıçan kemirici öldürücü) 2 adet
      Termisit (karınca kovucu) 3 adet
      Varovasit (Arı zararlısı Varroa öldürücü) 3 adet bulunur.

  • @lokmansarkaya9820
    @lokmansarkaya9820 2 роки тому +1

    Numaranızı alabilirmiyim rica ediyorum

    •  2 роки тому +2

      Sorunuz varsa buradan yazabilirsiniz, hepsine çok detaylı cevap veriyorum.

    • @lokmansarkaya9820
      @lokmansarkaya9820 2 роки тому

      Abi bana güzel bir tarif verseniz baya karışımlı sıvı gübre yapmaya yardımcı olsaniz

    •  2 роки тому +1

      @@lokmansarkaya9820 Bu mucize gübreden daha karışık gübre mi olur =) Ne için kullanacaksınız bu gübreyi?

  • @Aycinbolcocuk
    @Aycinbolcocuk 2 роки тому +2

    harika video sonuna kadar muhteşem içeriklerle dolu olmuş. emeğinize sağlık banada beklerim

    •  2 роки тому +1

      Teşekkür ederim, en kısa zamanda uğrayacağım

  • @cumhurkarapnar2875
    @cumhurkarapnar2875 2 роки тому +1

    Sıkıntı oranlama da yani.

    •  2 роки тому

      Sizin 1 dönüme, 300 litrelik bir oran gerekli

  • @birdost1360
    @birdost1360 2 роки тому +1

    .

    •  2 роки тому

      Kötü haber vereceksiniz galiba

  • @bahcedeyiz3922
    @bahcedeyiz3922 2 роки тому +2

    Bilgiler için teşekkür ederim

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @erhancaydan5124
    @erhancaydan5124 2 роки тому +2

    Hocom at kuyluğla ısırgan otunu aynı varilde yapsak olurmu

    •  2 роки тому +1

      Olur, hatta bu videoda değil galiba ama başka bir yerde anlatmıştım.

  • @abdullahar1545
    @abdullahar1545 2 роки тому +3

    Hocam 100 dönüm bugday ektim gübre pahalı atamadım sadece ısırgan otu gübresi yapsam sıvı holderle versem olurmu teşekkür ediyorum

    •  2 роки тому +2

      Bu gübreyi yapabilirseniz çok daha iyi olur ama sadece ısırgan yapabilirim dersek, ısırgan oranını biraz daha fazlalaştırmak gerekir.

    • @abdullahar1545
      @abdullahar1545 2 роки тому +2

      Teşekkürler hocam kaç litre suya kaç kilo ısırgan otu katmalıyım örnek 100 litre su kaç kilo ısırgan otu katayım bir dönüme ne kadar uygulamalıyım 100 litreden teşekkür hocam

    •  2 роки тому +2

      @@abdullahar1545 100 litre için 16-17 litre ısırgan olur. 83 litre su 17 litre ısırgan gibi.

    • @abdullahar1545
      @abdullahar1545 2 роки тому +2

      Teşekkürler hocam

    •  2 роки тому +1

      @@abdullahar1545 Rica ederim

  • @mujdattoksoy9946
    @mujdattoksoy9946 Рік тому

    Laktik asidi doğal yolla üretebilirmiyiz

    •  Рік тому

      Üretebiliriz. Linkteki videoda anlatmıştım. ua-cam.com/video/9lSCcTcYI5w/v-deo.html

  • @bitkilerlesaglktv3581
    @bitkilerlesaglktv3581 2 роки тому +2

    👍😀🙏

    •  2 роки тому +1

      Teşeşkür ederim

  • @mustafam541
    @mustafam541 2 роки тому +2

    👍😀🙏

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @komploteorisyeni3352
    @komploteorisyeni3352 2 роки тому +2

    👍😀🙏

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @bahcedeyiz3922
    @bahcedeyiz3922 2 роки тому +2

    👍😀🙏

    •  2 роки тому +1

      Teşekkür ederim