Allah razı olsun 32 yaşındayım üniversite de bile böyle anlatmadılar 5 sene devlet okullarında bu işin eğitimini aldım ilk defa bu dersi çok anladım ve sevdim...
Çok güzel bilgi verici bir paylaşım olmuş. Ledleri seri olarak 220 volt alternatif akıma bağlamakla 12 voltluk adaptor almaya gerek kalmadığını da öğrenmiş olduk. Teşekkürler.
Devrenin tek sinir bozucu yanı şebeke gerilimine göre parlaklık değişimi. Odamda bimden aldığım rustik Led ampul var şebekeye göre değişip sinir bozuyor. Ustalarımızın hocalarımızın eline sağlık. Severek takip ediyorum.
Hayranlıkla seyrettim, hem pratik hemde yaratıcı bir fikir, süper proje olmuş. Bende bir hatırlatma yapayım dedim, floresan lambaları asla ama asla kırmayın, içerisindeki gaz ve tozlar özellikle insan sağlığına ve tabiki doğaya çok zararlı, dedim ve gittim. Tekrar elinize sağlık, kolaylıklar..
Led Projenizde, elektrik konularını yeni öğrenmeye başlayan kişilere sizler empati kullanarak Devre Şemasını kağıt üzerinde anlatarak tatbik etmeniz çok muhteşemdir. Her iki ustamızın bu empatiyle birlikte yaptığınız videolarınız İçin çok teşekkür ediyorum, emeğinize sağlık. 🤲 Değerli ustalarım, bundan sonraki yapacağınız diğer tüm videolarınızda da elektrik ve elektronik işlere meraklı insanlarla empati kurmaya devam ederek, önce kağıt üzerinde Devre Şemasını anlatmanızı sizlerden istirham ediyorum. Saygılarımla…
11 yıldır power ledli aydınlatma sektöründe ar-ge mühendisi olarak çalışan biri olarak 35 dakika boyunca duraksız izledim. Gayet başarılı bir çalışma olmuş. Ancak son test aşamasında bileğiniz ledlerin diğer ucuna değecek diye korkmadım desem yalan olur. O kısımları da sıcak silikonla izole etmeniz gerekirdi. Çünkü şerit ledlerde yollar hat boyunca paraleldir ve diğer ucunda da yüksek gerilim vardır. Uygulamayı yapacak arkadaşların bu kısımları da yalıtması hayati öneme sahiptir. Merdivene veya sandalyeye çıkmış birinin, enerjili duya uygulama yaparken çarpılmasını istemeyiz. Öyle değil mi?
xtremeturk Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Her şerit led parçası gerilim bölücü gibi çalışıp üzerine 12 volt civarı gerilim düşmektedir yani ledleri uç dışa gelen kısımlarına dokununca herhangi tehlike arz etmiyor. Yine de dediğiniz gibi proje olarak yapacak arkadaşlar daha iyi izolasyonlu yapmalarında fayda var.
haklısınız. Her bir şerit led parçasının artı ve eksi pinlerinde 12V ölçersiniz. Ancak birbirine seri bağlanmış yalıtımsız led parçalarından biri ile yedi sıra sonrasının (12*7=84V DC) kutuplarına dokunmak hiçte zor olmadığı gibi 84V DC insanı sarsabilecek yeterlilikte bir gerilimdir. Yani yapacak arkadaşların kesinlikle armatürü duya takarken ya sigortaları kapatması veya şerit led uçlarının izole etmesi gerekir. Başarılarınızın devamını dilerim.
Kopru diyodun + kutbuna yakin ledin uc kisminda 300v potansiyel farki var toprak ile ve cok kolay olumle sonuclanacak bir kaza olabilir. Ayni korkuyu bende yasadim videonun sonunda.
Valla helal olsun soluk soluğa izledim. Bende çok meraklıyım bu konulara ancak eğitim almadığım için pek de uğraşamıyorum. Sadece kendi çapımda öğrendiğim kadar biliyorum bu işi. Güzel tasarım..
Gayet başarılı çalışma nolur böyle şeyler paylaşılsın bunlar çok önemli gerekli şeyler şu youtubede ne kadar gereksiz video var anlatamam başarılarının devamını diliyorum eline sağlık
tşkler elinize emeğinize sağlık güzel anlatım güzel işcilik bıkkınlık getirmeden izlenebilen bir video çekmişiniz sağlıcakla kalın çalışmalarınızın devamını dilerim.
Elinize sağlık ancak Sıcak silikon ledlerin ısısı ile erir zamanla ciddi sorun çıkartacaktır. EPOXY yapıştırıcı daha dirençli olur ve bir arkadaş belirtmiş açık olan diğer uçlarda iyi bilmeyenler için ölüm tehlikesi mevcut. Driver li yada tüm ledlerin kapalı el değmesi mümkün olmayacak şekilde dizayn edilmeleri mutlak ve mutlak şarttır.Bu şekil kullanımı normal aileler için ölüm tehlikesidir.
Elinize sağlık. Bir kaç soru ve önerim olacak. 1-seri bağlantı olduğu için 3lü gruptan biri ömrünü erken doldurur ya da erkenden bozulursa tüm sistem devre dışı kalacak sanırım? 2-artık hazır kablolu 3lü gruplar satılıyor, onları lehimsiz, sararak bağlamak ve daha geniş bir "avize" yapmak mümkün. Videoyu izleyip yapmak isteyenler bunu kullanabilir. Yorumumu pin'leyin iaterseniz. Ya da açıklamaya bu hususları eklwyin lütfen. 3-keşke tasarruflu ampulu kırmasaydınız. Bu ampullerdeki civa ve kimyasallar hem bize hem topraklarımıza ve suyumuza ciddi zarar veriyor. Daha bunu toplamayı başarabilen bir çevre bakanlığı görmedim. Defalarca yazdım, mail attım, aradım, bizzat toplayıp belediyeye teslim ettim. Nafile. Ricam, kimse kırmasın, çöpe de atmasın. Birgün elbet çevreyi gerçekten umursayan bir sistem kurulur inş.
tasarruflu ampülün içindeki balast devresinin üstünde de doğrultma devresi var. onu da kullanabilirsiniz. girişlerinde genelde direnç ya da sigorta oluyor. diyotları 1N4007 ve kondans... leri 10u-33u arasında değişiyor. üstündeki ampül kırılmış olsa bile, mevcut devresini aynen olduğu gibi kullanmaya kalkarsanız, devre elektrik harcayacaktır. bunu önlemek içinde iki adet 1300x transistörü yerinden sökünüz. bunlar devreyi çalıştıran asıl elemanlardır. devre aslında ucuz yollu bir anahtarlamalı güç kaynağı devresidir. elektronik spot lamba trafolarında bile benzer bir devre vardır. şunu da yazayım, herhangi bir kazaya karşı sorumluluk almıyorum.
Çok güzel bir uygulama yorum yapan üsdat larıma katılıyorum cahilce konuya katılmak stiyorum, enerji yi kestiğinizde kapasitör de kalan enerjiyi led lambalar paralel bağlı oldugu için harcıyacaktır ama genede tetbir amaçlı deşaj etmeniz güzel çok keyifle izledim emeğinize sağlık.
Usta eline emeğine sağlık elektrik elektronik bölümü 12. sınıf öğrencisiyim çok başarılı buldum yapacak olan arkadaşlara dikkat etmelerini öneririm. Başarılar dilerim...
eline sağlık çok başarılı olmuş tavsiyem lambaların tavana doğru bakacak şekilde yapın ışık kaynağının görülmesi gözü yorar tavandan yansıyarak hem daha dinlendirici hemde kaliteli aydınlatma olur ...
ESSELAMU ALEYKUM Bu sistemden çok yaptım. endirek aydınlatmayı tercih etmek daha iyi oluyor. Tavan köpük kaplı yada alçı tavanda müthiş bir aydınlık yapıyor.
Ledler yanarken dokunulmaması gerektiğini belirtseniz iyi olur. Yaptığınız devrede izolasyon yok. Doğrudan şebeke gerilimi ledlere bağlı. Sadece kondansatöre dokunmakla elektrik çarpmaz. Ledlerden birinin ucu ile toprak arasındaki gerilimi ölçerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Bu arada verimi arttırmak için hem dirençlerin çoğunu kısa devre yapıp hem de 3-4 parça daha led takarsanız daha iyi olur. Güzel proje.
electroumit Usta Tv kanalından ben Tümer. Değerli yorumunuz için teşekkürler. Yazdıklarınıza katılıyorum. Her direncin üzerine yaklaşık 3 volt gerilim düşüyor. Bu olay can sıkıcı ve verimsiz fakat her led parçasında 3 adet smd direnç olduğu için işi çok uzatacağı için yapmadık.
Eline sağlık. Harika oldu. Maşallah çiçek gibi oldu... Siz yüksek akımla çalışırken biraz korktum doğrusu...Rabbim her türlü kazadan beladan korusun cümlemizi...
eline saglık hocam gayet başarılı burada vermiş olduğun bilgi tamamen örnek olarak yapılmış izole konusunu anlatmak isteyenler farklı açıdan bakmış izoleyi yapacak kişi zaten yapar müsadenle bende öneride bulunmak isterim senin yapmış olduğun şema tamamen öğretme amaçlı biliyorum ve çokta beğendim tşk edrm yapacak arkadaşlar için üstü boyanmış yuvarlak bi alüminyum levha (eski tencere vs) üzerine yapıştırılırsa soğutma yapacağından ledler uzun ömürlü olur doğrultma yetersiz diye düşünenler ki bence yeter kondansatör sökülüp her led başına 16v 220mf mini kondansatör bağlanabilir eklenen kondansatörden dolayı voltaj artabilir bunun için bir şerit daha eklenebilir işçilik artacağı için tavsiyem bu doğrultmadır çalışmalarında başarılar dilerim tamamen fikir amaçlı yorum yaptım kolay gelsin hocam
Usta eline sağlık kesintisiz izlettiriyor video uzun olmasına rağmen:) ben bunu deneyeceğim ama elektrikçi değilim anlamadığım kısım diyot , kondansatör falan bunları alırken neye göre alıcaz mesela volt watt vs. Önemlidir mutlaka, bunları video açıklamasında gerekli malzemeler olarak bildirirseniz çok daha yararlı olur 👍🏻
Video içinde açıkladık fakat yine de yazalım. 1000 volt 2 amper köprü diyot. 400 volt 47uf kondansatör kullanırsanız her türlü şerit ledi çalıştırabilirsiniz. Dikkatli olmayı unutmayın.
Bu ucuz lambarin titresimini ve ruhsal sikinti yarattigi vidyo yapsaniz iyi olur. Ev hanimlarinin cogu belki bu yuzden ruh kisisel sikintiya girdigi olabilir. Nasil kaliteli lamba alinir yada kondensatör degisimi ile titreme engellenir diye vidyoyu bekleriz Usta TV
üstad ellerine sağlık.Benim elektrik bilgim kontrol kaleminden ibaret :).Yav ne yorumu yapıcan o zaman dersen,senin cevaplardan anladığım kadarıyla BALIK TUTMAYI baya bi seviyorsun :)))).Benim bildiğim kadarıyla kıyıdan olta balıkçılığı yapıyorsan ÖLÜM tehlikesi yok.En fazla yandakilerle misinan karışır biraz tartışırsın:))))))) Başarılar dilerim Güneş Enerjisi konusundada.Buradan izleyen arkadaşlarında aklına değişik fikirler gelmesine sebep olabilirsin.Şimdi basit gördüğümüz FERMUAR ın geliştirilmesi yanlış hatırlamıyorsam 22 yıl sürmüş.Şimdi dalga geçeriz dükkanı kapa diye.Herifler o dükkanı 22 yılda açıp kapatabilmişler :))))))
Merhaba ustam. Değişik ve güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık. Fikir ve uygulama gayet güzel. Müsadenizle Bir elektronikçi olarak ben de uygulama ile ilgili bir iki durumdan bahsetmek isterim. Uygulamayı gerçekleştiren arkadaşın kalaylama ifadesi bana biraz garip geldi. Lehimleme tabiri daha uygun olabilirdi. Bir de fark ettiğim bir durum ledlerin uzun kullanımda fazla ısınacağını hesaba katarak sıcak silikon yerine soğuk slikon tercih edilmeliydi. Ben şerit led uygulamalarımda mutlaka soğuk silikon kullanıyorum. Farkettiğim diğer bir durum da şerit ledlerin yapıştırılma kısımlarının açıkta kalması çok uygun olmamış. Bu kısımlar belki bir mukavva ya da plastik bir malzeme kullanılarak yapıştırlabilirdi. Bu sayede daha mukavemetli olurdu diye düşündüm. Paylaşım için teşekkürler. Yeni fikirlerle dolu paylaşımlarınızı bekliyoruz. Saygılar.
Hocam lehimleme de değil de ön lehimleme olarak söylemek doğru. Kalaylama yerine ön lehimleme demek gerekir. Burada bir de lehimlenmeyen dış taraftaki uçların izolasyonu da bantlardan daha önemli bir mesele ;)
Tek kelimeyle EFSANE abi.Videolarını ilgiyle izliyorum.Çok kaliteli şeyler paylaşıyorsun.Bu yüzden öncelikle teşekkür ederim.Yalnız çok merak ettiğim bir şey var.Mühendis misin yoksa elektronikçi mi.Ben Elektrik elektronik müh.(2.sınıf) okuyorum abi,elektroniğe ilgim var ve bu yüzden piyasa nasıl,maaşlar nasıl,önü açık mı,kendimi geliştirmek için neler yapmalıyım merak ediyorum.Benim gibi çok insan var.Bilgi verirsen gerçtekten çokkk mutlu olurum.
Çok güzel bi çalışma olmuş. Ama ömür olarak ne kadar gider çok merak ediyorum. Ledlerin üzerinde direk yüksek voltaj geçiyo ve bir led patladığında komple gidecek. İlk giriş deki ledlerden kısa sürede arıza verir diye hasbel kadar düşünmeden edemedim. Lambanın akibetini bilmek isterim.
on yıldan daha uzun süre önce bende yapmıştım, burada tecrübelerim ledler her bir elemanın üzerinden geçtiği için bozulma olasılığı çok yüksek ayrıca eğer yapılacaksa ki böyle bir uygulamayı tavsiye etmem, kesinlikle soğutucu kullanılmalı
Merhaba, yıllardır lcd aydınlatmalarda çıkış akımını düşürme amaçlı ledler seri bağlanır. Bu çok yaygın bir yöntem ve besleme devresinin ısı ile arıza oluşma riskini düşürür. Eğer ledlerin bağlı olduğu pcb üzerindeki bakır yollar çipi soğutmaya yeterliyse uygulanmasında sorun olmaz. Kullanılan şerit led normalde de soğutucu olmadan kullanılmaktadır. Tek dez avantajı ledlerden birisi bozulursa tüm sistem çöküyor. Her yöbtemin kendine göre avantajı var.
Üstadım emeğinize sağlık.bende geçmişte böyle uygulamalarla çok uğraşırdım.Piyasada iş yapan gözüyle bakılırsa getirisi varmı ona bakılıyor.Yoksa çalışmalarınıza lafım yok elinize sağlık.
@@serkanyilmaz2148 Vay be. Yorumumu yazalı 3 yıl olmuş (belki 2020 sonunda), ama videoyu sanki bir kaç gün önce izleyip yorumu yazmışım gibi hatırlıyorum. :) Zaman çok hızlı geçiyor. :/
fikir fena değilsede basitçe gördüğüm 2 sorunu yazıyım. 1- ısınan yerlere sıcak silikon atmışşın ısınınca o silikonlar eriyicektir 2- Led leri koymuşşun ancak amper hesabı sanırım yapmadın. Durum buysa zamanla bağladığın güç kaynağı fazla amper çekmenden kaynaklı bozulucaktır/bozulabilir.
ibram yazili merhaba devrenin çektiği akım 0.06 amper. Hesap yapıldı. Girişteki direncin ilk denemede patlama sebebi ise kondansatörün anlık şarj akımını yüksek olması. Şeritler çok az ısındığı için sıcak silikonda erime söz konusu değil. Siz isterseniz soğuk silikon da kullanabilirsiniz.
Video için teşekkürler. Pek çok LED ampul çok dandik komponentlerle üretilir. Çinli kardeşlerimize kızamıyorum da, adam karşıdan ne istenirse onu üretiyor. Ülkemizdeki adam diyor ki, tanesi atıyorum 50 kuruştan (0.46 yuan filan) bana 400 bin tane ampül üret. Zira ben senden 50 kuruşa alıp kendi mağazamda 8 liradan satacağım, benim getirdiğim ampüllerin bilmem kaç bin tanesini zincir marketlere 5 tl'den vereceğim onlar da 8.95'ten satacak vs vs. E adam bunu üretirken en az içine 15 tane led koyacak, elektronik komponentleri var bunun, e gövdesi var, soğutması var var oğlu var. Adam bunu 0.46 yuana üretiyor, kar ediyor, alıcı alıyor kar ediyor, aracı kar ediyor, marketler/dükkanlar kar ediyor, tek zarar eden de bu ampülü alıp 4 ay sonra bozulan tüketici! Sayın tüketici, tüketme! Ulan zaten 9 liraya aldım siktir et yenisini alırım diye çöpe atma! Elektronik çöplüğü dünyamızın tabutuna bir çivi de sen çakma! Bu lambaların çoğunluğunda ledler çok zor arıza yapar, bozulan kısım genelde 1 veya bir kaç elektronik komponenttir, elin alışıksa tamir et! Tamir edemiyor musun, lambanın içine herhangi bir şarj aletini sök ve monte et, ucundan aldığın 5.2 volt bile o ledleri bir şekilde yakacaktır! Kanalın çok sevdiğim bir videosu: ATMAYIN! ua-cam.com/video/5XDNJp3mmBM/v-deo.html
Tümer hocam çok güzel oldu elinize sağlık Bir sorum olacak bu yaptığınız sistem saatte kaç watt elektrik tüketiyor ne kadar akım çekiyor bunun hakkında da bilgi verirmisiniz
Öğrendiğim kadarıyla tasarruflu (solucan) ampuller ağır zehirli madde (Cıva (Hg) olabilir.) içeriyor ve kırıldığı zaman ortamın bolca havalandırılması ve o alandan uzaklaşılması şiddetle tavsiye ediliyor. Umarım buna dikkat etmişsinizdir. Ayrıca lehim dumanını da fazlaca soluduğunuzu düşünüyorum. Lütfen dikkat!. Saygıyla...
Merhabalar. Kanala bugün abone oldum ve bu, bu video sayesinde oldu. Videoda da bahsi geçen 'Led avize' nasıl yapılır ve nasıl olur oldukça merak ediyorum. Videosunun gelmesini rica eder kolaylıklar dilerim.👍
O kadar çok led 12V üzerinden (atıyorum) 0,5 Ah akım çekiyorsa kullandığın direnç en az 6 Watt güce dayanıklı olmalıydı. O minicik dirençler genelde 0,5W veya 1W, bilemedim 2 Wattır. Ben burdan videoyu izlerken yanacaığını önceden tahmin ettim.
O kadar ledin hepsi birbirine seri bağlı ve şebekeden 100 ma çekiyor. Normalde o kadar led o direnç üzerinde 0,3 watt ısıya dönüşüyor. Burada sorun çıkarak parça kondansatör oldu. Belki 0,33 ohm kullansaydık sorun olmazdı. Kondansatör takmasaydık yine patlamazdı ama bu sefer de titreme yapar ve gözleri rahatsız ederdi. Hatta bu tarz ışıklar epilepsi nöbeti, dikkat dağınıklığı, psikolojik sorunlara bile yol açıyormuş. Sonuç olarak hatalı parça seçmişiz. Hatamızı telafi ettiğimizi düşünüyorum. Dikkatinizden de hiç bir şey kaçmıyor.
@@Usta-Tv Vidoyu tekrar izledim! İstediğin kondensatörü bağla yüz defa dene her yüz defasında o değerdeki bir direnç anında yanar. Bir yere direnç bağlayacaksan şebekeden veya güç kaynağından kaç watt çekeceğini hesaplayıp o güce dayanacak bir direnci seçmen lazım. 100 ma çekiyor diye yazmışsın ama volttan hiç bahis yok. Vidoyu tekrar izledim 220 volt şebeke akımına direk bağlamışsın. 220 Volt üzerinden 100 ma çekiyorsan bu tam tamına 22 Watt eder. 22 Watt güce dayanacak direnç takmazsan illaki yanar, kondensatör bir direnci ne korur ne de zarar verir, çünkü onun fonksiyonu farklı. Bir kondensatörün devre üzerindeki görevi kesintileri ve dalgalanmaları gideririp akımın sürekliliğini sağlamaktır. Direncin yanmasıyla uzaktan yakından hiç bir ilgisi yok.
Hocam atladığınız bir nokta var. kondansatör çok hızlı şarj olduğu için kapasitesi büyük olanlardan önce direnç ve ntc ile yavaş şarj edilir çünkü hızlı şarj olursa sigortayı attırır. Direnç hesabı yaparken direnç değerine göre hesap yapılır yani üzerine düşecek gerilimi belirleyen şey iç direncidir.
elinize ağzınıza sağlık. ayrıca diyot numarasını sonra söylemeniz iyi oldu. videoyu tekrar tekrar seyrettim diyot numarasını kaçırmış olabilirim diye. SİZİN CEVABINIZ : Hocam, atladığım birşey var, bu yüzden yorumumu düzenliyorum. 1N4007 kullandık, 1N4001 diyodlar yanlış hatırlamıyorsam 50 volta kadar olduğu için olmaz.
Çoktandır düşünüyordum benim Balkonumun lambaları çok aydınlatmıyordu ampul yerine Gün ışığı led yapmak istiyordum.Yüksek volajlı ampul taksam çok ceryan çekeceği için onuda yapmak istemedim trafolu bir sistem yapacaktımkiiii ...Tesadüfen bu video karşıma çıktı.ve ben olayımı çözdüm ama hesaplamalarda inşallah yanlışlık yapmam .şimdi benim anladığım kadarıyla yapılan devrenin vereceği enerji 311 volt olacak . 311 volt'u 12 volta bölüyoruz ve 26 adet 3 lü gurup oluşacak öyle değilmi?evet videoyu tekrar izledim aynen doğru:::)))))Elinize emeğinize sağlık En önemlisi de Bencil olmayıp bu videoları ve bilgileri bilmeyenlerle paylaşan herkese çok ama çok TEŞEKKÜR EDİYORUM.Saygılarımla.
bu sisem kısa zamanlı kullanmada herhangi bir sorun cıkarmayabilir ama uzun sureli kullanımda isikrarlı olmacatır keske icine 5 a lik trafo koysaydın fiyatları hem düşük hem fazla yer kaplamaz hem daha guvenli ayrıcada hepsini seri baglamayacagın için bir tanesi patlasa dahi diğerleri yanmaya devam eder
Ustam eline sağlık, bi eksik oldu sanki bunu eski ampule monte ettikten sonra vatandaş bunu tavana asacak, yanlız düğde faz+, nötr- bazen göbekte bazende yan yatakta olabiliyo bu durumda faz nötr yanlış yere giriş yapmış olmaz mı bu durumda kondansatör şisermi patlarmı
Az önce bu videonuz denk geldi izledim şunu farkettim ampulün içinde bulunan devre zaten senin yaptığın devrenin ayni işi görüyor en önemlisi tümer ve ahmet kardéslerim bu video zamanlarında şimdiki zamanda aralarında dağlar kadar fark var birbirinize sataşmalarinıź videonuzu dahada mükemmel hale getiriyor meselâ bu seyrettiğim video uzun olduğu için biraz sıkıcı olmuştu aralarda birbirinize sataşmalarinıź olsaydı tümeŕ kardeşim senin değiminle tadından yenmezdi neyse selamlar allaha emanet olun
Recep Abi yorumun için teşekkürler. Ampul içindeki devre yüksek voltaj ateşleme için yapılmış. Aynı devre bizim işimizi maalesef görmüyor. Sadece diyotlar işimizi görür.
o ampulu almanyada kirmis olsan 1000 türlü laf yerdin :D:D icindeki gaz zehirli diye .. benim led projektör öldü icine 12 v serit dösemistim artik yine birisi ölürse ayni bu sekil dösicem yani bu devreyi biliyordum ama bi türlü aklima gelmemisti cok tesekürler :D:D
Güzel bir çalışma tebrik ederim.benim bir sorum olacak 25 metre 3 çipli şerit led kullanıyorum 30amperdi sanırım trafo anahtardan kapatınca iki üç sefer pır pır ediyor acaba kondansatör üzeründe biriken akımı mı öyle atıyor?
Ellerinize emeğinize sağlık başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Konuyla alakalı bir proje oluşturmak için fikir almam gerekiyor. Yapmış olduğunuz sisteme dimer(Işık şiddetini düşürüp yükseltmek) ekleme mümkünmüdür.
Harika ... Bir sorum var ? 24 voltluk ledi de aynı hesap yapıyoruz 311 / 24 = 12,95 Yani 13 tane olarak hesaplıyoruz ? Teşekkürler şimdiden iyi çalışmalar...
yeterli parlaklık için 3 lü 5050 ledin güç ihtiyacı 0.72 watt.0,72/12=0,06 amper=60 mA .ledden geçen akımı ölçmeliydiniz. 60mA yakın bir akım geçiyormu.
Öncelikle ellerinize sağlık. Bende yaptım aynısını. Bir kaç sorum olacak. Sistemin tasarruflu ampule oranla bir enerji tasarrufu mümkün mü? Kaç waat çeker?
@@Usta-Tv ortalama metre olarak 1.5 metre civarında. Paralel bağlı iken 1.5 amper (yaklaşık) çekiyor. Peki bu şekilde kaç amper çeker? 1.5x330=waat değeri değil değil mi?
Allah razı olsun 32 yaşındayım üniversite de bile böyle anlatmadılar 5 sene devlet okullarında bu işin eğitimini aldım ilk defa bu dersi çok anladım ve sevdim...
Çok güzel bilgi verici bir paylaşım olmuş. Ledleri seri olarak 220 volt alternatif akıma bağlamakla 12 voltluk adaptor almaya gerek kalmadığını da öğrenmiş olduk. Teşekkürler.
Devrenin tek sinir bozucu yanı şebeke gerilimine göre parlaklık değişimi. Odamda bimden aldığım rustik Led ampul var şebekeye göre değişip sinir bozuyor. Ustalarımızın hocalarımızın eline sağlık. Severek takip ediyorum.
Çok teşekkür ederiz. Maalesef, her güzelin bir kusuru oluyor.
Herkes tarafından rahatlıkla anlaşılacak bir şekilde gösterilmiş ve ifade edilmiş emeğinize sağlık.
çok güzel sade ama önemli yerleri atlamadan ve üzerine basa basa anlatımıyla su gibi izlenen öğretici bir video.emeğinize sağlık.
Güzel yorumunuz için teşekkürler.
@@Usta-Tv abi süpersiniz ya
@@Usta-Tvtebrikler! yeni ampul modeli icat ettiniz
Hayranlıkla seyrettim, hem pratik hemde yaratıcı bir fikir, süper proje olmuş. Bende bir hatırlatma yapayım dedim, floresan lambaları asla ama asla kırmayın, içerisindeki gaz ve tozlar özellikle insan sağlığına ve tabiki doğaya çok zararlı, dedim ve gittim. Tekrar elinize sağlık, kolaylıklar..
anlatım ve izahınız büyük bir sabır ve öğretici olduğu için hem tebrik ediyor hemde takip edeceğim başarılar.
Bu projeyi 8 ay önce yaptım hiç bir sorunu yok. Ledlerin önüne kapak yaptım ve odayı çok iyi aydınlatıyor. Emeğinize sağlık
Bugün faydalı olmanın verdiği haz ile uyuyacağız sayenizde.
Hocam baştan sona sabırla seyrettim elinize emeğinize sağlık.Harika anlatım,izlettirme,heves verme kısacası herşey helal olsun.
Led Projenizde, elektrik konularını yeni öğrenmeye başlayan kişilere sizler empati kullanarak Devre Şemasını kağıt üzerinde anlatarak tatbik etmeniz çok muhteşemdir.
Her iki ustamızın bu empatiyle birlikte yaptığınız videolarınız İçin çok teşekkür ediyorum, emeğinize sağlık. 🤲
Değerli ustalarım, bundan sonraki yapacağınız diğer tüm videolarınızda da elektrik ve elektronik işlere meraklı insanlarla empati kurmaya devam ederek, önce kağıt üzerinde Devre Şemasını anlatmanızı sizlerden istirham ediyorum.
Saygılarımla…
Çok teşekkür ederiz. Yaptım oldu işerini pek sevmiyoru. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize
Sizden çok elektrik aldım Tümer bey.
11 yıldır power ledli aydınlatma sektöründe ar-ge mühendisi olarak çalışan biri olarak 35 dakika boyunca duraksız izledim. Gayet başarılı bir çalışma olmuş. Ancak son test aşamasında bileğiniz ledlerin diğer ucuna değecek diye korkmadım desem yalan olur. O kısımları da sıcak silikonla izole etmeniz gerekirdi. Çünkü şerit ledlerde yollar hat boyunca paraleldir ve diğer ucunda da yüksek gerilim vardır. Uygulamayı yapacak arkadaşların bu kısımları da yalıtması hayati öneme sahiptir. Merdivene veya sandalyeye çıkmış birinin, enerjili duya uygulama yaparken çarpılmasını istemeyiz. Öyle değil mi?
xtremeturk Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Her şerit led parçası gerilim bölücü gibi çalışıp üzerine 12 volt civarı gerilim düşmektedir yani ledleri uç dışa gelen kısımlarına dokununca herhangi tehlike arz etmiyor. Yine de dediğiniz gibi proje olarak yapacak arkadaşlar daha iyi izolasyonlu yapmalarında fayda var.
haklısınız. Her bir şerit led parçasının artı ve eksi pinlerinde 12V ölçersiniz. Ancak birbirine seri bağlanmış yalıtımsız led parçalarından biri ile yedi sıra sonrasının (12*7=84V DC) kutuplarına dokunmak hiçte zor olmadığı gibi 84V DC insanı sarsabilecek yeterlilikte bir gerilimdir. Yani yapacak arkadaşların kesinlikle armatürü duya takarken ya sigortaları kapatması veya şerit led uçlarının izole etmesi gerekir. Başarılarınızın devamını dilerim.
O kısımlara ve ledlerin üzerine vernik sıkın hem kararmayı engeller hemde akımı dedi hoca ben mi yanlış anladım
Kopru diyodun + kutbuna yakin ledin uc kisminda 300v potansiyel farki var toprak ile ve cok kolay olumle sonuclanacak bir kaza olabilir. Ayni korkuyu bende yasadim videonun sonunda.
İyi bir vernik tabakasi olmasi gerekir. Hatta bu lamba dizayni genel olarak tehlikeli ve cok dikkatli kullanilmali.
Valla helal olsun soluk soluğa izledim. Bende çok meraklıyım bu konulara ancak eğitim almadığım için pek de uğraşamıyorum. Sadece kendi çapımda öğrendiğim kadar biliyorum bu işi. Güzel tasarım..
Anlatım şık olmuş tebrik eder çalışmalarınızın devamını dilerim
Kanalınızı yeni keşfettim. Bu görselde de olduğu gibi yaratıcı çözümlerinizi keyifle seyrediyorum. Teşekkürler.
Çok teşekkürler, Usta Tv ailesine hoş geldiniz. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize.
Gayet başarılı çalışma nolur böyle şeyler paylaşılsın bunlar çok önemli gerekli şeyler şu youtubede ne kadar gereksiz video var anlatamam başarılarının devamını diliyorum eline sağlık
tşkler elinize emeğinize sağlık güzel anlatım güzel işcilik bıkkınlık getirmeden izlenebilen bir video çekmişiniz sağlıcakla kalın çalışmalarınızın devamını dilerim.
elinize sağlık hem açıklayıcı hem basit şekilde anlatılmış
Elinize sağlık ancak Sıcak silikon ledlerin ısısı ile erir zamanla ciddi sorun çıkartacaktır. EPOXY yapıştırıcı daha dirençli olur ve bir arkadaş belirtmiş açık olan diğer uçlarda iyi bilmeyenler için ölüm tehlikesi mevcut. Driver li yada tüm ledlerin kapalı el değmesi mümkün olmayacak şekilde dizayn edilmeleri mutlak ve mutlak şarttır.Bu şekil kullanımı normal aileler için ölüm tehlikesidir.
Elinize sağlık. Bir kaç soru ve önerim olacak.
1-seri bağlantı olduğu için 3lü gruptan biri ömrünü erken doldurur ya da erkenden bozulursa tüm sistem devre dışı kalacak sanırım?
2-artık hazır kablolu 3lü gruplar satılıyor, onları lehimsiz, sararak bağlamak ve daha geniş bir "avize" yapmak mümkün. Videoyu izleyip yapmak isteyenler bunu kullanabilir. Yorumumu pin'leyin iaterseniz. Ya da açıklamaya bu hususları eklwyin lütfen.
3-keşke tasarruflu ampulu kırmasaydınız. Bu ampullerdeki civa ve kimyasallar hem bize hem topraklarımıza ve suyumuza ciddi zarar veriyor. Daha bunu toplamayı başarabilen bir çevre bakanlığı görmedim. Defalarca yazdım, mail attım, aradım, bizzat toplayıp belediyeye teslim ettim. Nafile.
Ricam, kimse kırmasın, çöpe de atmasın. Birgün elbet çevreyi gerçekten umursayan bir sistem kurulur inş.
O lambalar elbet birgün kırılacak her bozulan lambanın bekçisi olmanın manası yok.
@@selimiscan267 normal bir ülkede bu ampuller tehlikeli atık olarak kırılmadan toplanır. Elektronik atıklar ayrı toplanır. Toprağa suya karışmaz...
@@AlperCe normal bir ülkede yaşamadığımıza göre
@@selimiscan267 ben elimden geleni yapıyorum.... Labalı (Vebali) yapmayanların boynuna
Aslında işlem daha başında bağlantı yapılırken tak çıkar değiştir şeklinde yuva veya yatak yaparak kolayca yenisi eklenebilir. (Fikir)
tasarruflu ampülün içindeki balast devresinin üstünde de doğrultma devresi var. onu da kullanabilirsiniz. girişlerinde genelde direnç ya da sigorta oluyor. diyotları 1N4007 ve kondans... leri 10u-33u arasında değişiyor. üstündeki ampül kırılmış olsa bile, mevcut devresini aynen olduğu gibi kullanmaya kalkarsanız, devre elektrik harcayacaktır. bunu önlemek içinde iki adet 1300x transistörü yerinden sökünüz. bunlar devreyi çalıştıran asıl elemanlardır. devre aslında ucuz yollu bir anahtarlamalı güç kaynağı devresidir. elektronik spot lamba trafolarında bile benzer bir devre vardır. şunu da yazayım, herhangi bir kazaya karşı sorumluluk almıyorum.
Çok güzel bir uygulama yorum yapan üsdat larıma katılıyorum cahilce konuya katılmak stiyorum, enerji yi kestiğinizde kapasitör de kalan enerjiyi led lambalar paralel bağlı oldugu için harcıyacaktır ama genede tetbir amaçlı deşaj etmeniz güzel çok keyifle izledim emeğinize sağlık.
seri bağladı?
sizden ögrenilecek daha çok şey var.emeginize saglık.
Elektrik mühendisleri imrenerek bakıyor saygı ile eğiliyorum usta
elektrik mühendisleri bir doğrultma devresine imrenerek bakıyorlarsa vah o mühendis sıfatına.
Helal olsun kardeşim.
Ufak bilgilendirmelerin de muhteşem.
Usta eline emeğine sağlık elektrik elektronik bölümü 12. sınıf öğrencisiyim çok başarılı buldum yapacak olan arkadaşlara dikkat etmelerini öneririm. Başarılar dilerim...
eline sağlık çok başarılı olmuş tavsiyem lambaların tavana doğru bakacak şekilde yapın ışık kaynağının görülmesi gözü yorar tavandan yansıyarak hem daha dinlendirici hemde kaliteli aydınlatma olur ...
arızalı ampüllerinizi atmayın dönüştürün video nuzu çok beğendim teşekkürler
ESSELAMU ALEYKUM
Bu sistemden çok yaptım. endirek aydınlatmayı tercih etmek daha iyi oluyor. Tavan köpük kaplı yada alçı tavanda müthiş bir aydınlık yapıyor.
emek verip paylaştığınız için Allah razı olsun
Böyle projeler izlemek çok güzel
Helal olsun kardeşime mükemmel anlatım harika....
Baştan sona ağzım açık izledim. Çok başarılı bir uygulama. Ellerinize sağlık
ELİNİZE SAĞLIK :)) BU ARA DİYOTUN SEVİNÇTEN UÇMAMASI DA ACI :))
Güzel çalışma tebrik ederim usta. Emeğinize sağlık.
Ledler yanarken dokunulmaması gerektiğini belirtseniz iyi olur. Yaptığınız devrede izolasyon yok. Doğrudan şebeke gerilimi ledlere bağlı. Sadece kondansatöre dokunmakla elektrik çarpmaz. Ledlerden birinin ucu ile toprak arasındaki gerilimi ölçerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Bu arada verimi arttırmak için hem dirençlerin çoğunu kısa devre yapıp hem de 3-4 parça daha led takarsanız daha iyi olur. Güzel proje.
electroumit Usta Tv kanalından ben Tümer. Değerli yorumunuz için teşekkürler. Yazdıklarınıza katılıyorum. Her direncin üzerine yaklaşık 3 volt gerilim düşüyor. Bu olay can sıkıcı ve verimsiz fakat her led parçasında 3 adet smd direnç olduğu için işi çok uzatacağı için yapmadık.
@@Tino-gw1iu Daha iyi bir projeyle yeniden bekleriz. En azından insanlara yardımcı oluyor, fikir veriyorsun.
çok güzel bir profosyonel anlatım olmuş..
merhaba üstat diyot yerine eski bozulan cep telefon şarjlarında mini köprü doğrultucu var hem yer kaplamaz hem mallıya-ti düşer kullanabilirsiniz
Eline sağlık. Harika oldu. Maşallah çiçek gibi oldu... Siz yüksek akımla çalışırken biraz korktum doğrusu...Rabbim her türlü kazadan beladan korusun cümlemizi...
Sıcak silikon erir sanki o yüzeyde, gerisi mükemmel oldu elinize sağlık.
GladSadMadWorld ledler el yakmayacak kadar ısınıyor. Bu sebepten erime olmuyor.
bencede sıcak silikon ericektir buna benzer projeler yapmıştım teoriye göre değil tecrübeye göre konuşuyorum sıcak silikon kesin ericek
Projeyi yapalı 1 yıl oldu halen çalışıyor. Sıcak silikon kolay eriyen bir madde değildir. Siz isterseniz normal silikon kullanabilirsiniz.
Aga çok işçilik var bunda yaa. Anca zevk için yapılır. Ihtiyac icin bu kadar emek vermek biraz zor. 👏👏👏👍💕
eline saglık hocam gayet başarılı burada vermiş olduğun bilgi tamamen örnek olarak yapılmış izole konusunu anlatmak isteyenler farklı açıdan bakmış izoleyi yapacak kişi zaten yapar müsadenle bende öneride bulunmak isterim senin yapmış olduğun şema tamamen öğretme amaçlı biliyorum ve çokta beğendim tşk edrm yapacak arkadaşlar için üstü boyanmış yuvarlak bi alüminyum levha (eski tencere vs) üzerine yapıştırılırsa soğutma yapacağından ledler uzun ömürlü olur doğrultma yetersiz diye düşünenler ki bence yeter kondansatör sökülüp her led başına 16v 220mf mini kondansatör bağlanabilir eklenen kondansatörden dolayı voltaj artabilir bunun için bir şerit daha eklenebilir işçilik artacağı için tavsiyem bu doğrultmadır çalışmalarında başarılar dilerim tamamen fikir amaçlı yorum yaptım kolay gelsin hocam
seni yetiştiren anana babana rahmet olsun. seninde hayırlı evlatların olsun ellerine sağlık
Güzel yorumunuz için teşekkürler. İyi seyirler.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler usta👍
devreyi çizmeniz çok öğretici olmuş teşekkürler
Yaptım oldu teşekkür ediyorum kolay gelsin
Usta eline sağlık kesintisiz izlettiriyor video uzun olmasına rağmen:) ben bunu deneyeceğim ama elektrikçi değilim anlamadığım kısım diyot , kondansatör falan bunları alırken neye göre alıcaz mesela volt watt vs. Önemlidir mutlaka, bunları video açıklamasında gerekli malzemeler olarak bildirirseniz çok daha yararlı olur 👍🏻
Video içinde açıkladık fakat yine de yazalım. 1000 volt 2 amper köprü diyot. 400 volt 47uf kondansatör kullanırsanız her türlü şerit ledi çalıştırabilirsiniz. Dikkatli olmayı unutmayın.
Emeğine sağlık sabırla izledim bir kaç önemli bilgi öğrendim teşekkürler
Bu ucuz lambarin titresimini ve ruhsal sikinti yarattigi vidyo yapsaniz iyi olur. Ev hanimlarinin cogu belki bu yuzden ruh kisisel sikintiya girdigi olabilir.
Nasil kaliteli lamba alinir yada kondensatör degisimi ile titreme engellenir diye vidyoyu bekleriz Usta TV
çok yaratıcı ve bi okadarda haklı bir yorum
Ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma hocam
İlgiyle izledim. Çok güzel bir video olmuş.
kaç watt yaktığını ve ışık lümen değerini ölçebilirmisiniz elinize emeğinize sağlık teşekkürler
Emeğinize sağlık güzel bir proje oldu
Elinize sağlık bilgilendirici.
0
Süper olmuş elinize sağlık olsun usta
Helal olsun çok da güzel anlattın
üstad ellerine sağlık.Benim elektrik bilgim kontrol kaleminden ibaret :).Yav ne yorumu yapıcan o zaman dersen,senin cevaplardan anladığım kadarıyla BALIK TUTMAYI baya bi seviyorsun :)))).Benim bildiğim kadarıyla kıyıdan olta balıkçılığı yapıyorsan ÖLÜM tehlikesi yok.En fazla yandakilerle misinan karışır biraz tartışırsın:)))))))
Başarılar dilerim Güneş Enerjisi konusundada.Buradan izleyen arkadaşlarında aklına değişik fikirler gelmesine sebep olabilirsin.Şimdi basit gördüğümüz FERMUAR ın geliştirilmesi yanlış hatırlamıyorsam 22 yıl sürmüş.Şimdi dalga geçeriz dükkanı kapa diye.Herifler o dükkanı 22 yılda açıp kapatabilmişler :))))))
Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Merhaba ustam. Değişik ve güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık. Fikir ve uygulama gayet güzel. Müsadenizle Bir elektronikçi olarak ben de uygulama ile ilgili bir iki durumdan bahsetmek isterim. Uygulamayı gerçekleştiren arkadaşın kalaylama ifadesi bana biraz garip geldi. Lehimleme tabiri daha uygun olabilirdi. Bir de fark ettiğim bir durum ledlerin uzun kullanımda fazla ısınacağını hesaba katarak sıcak silikon yerine soğuk slikon tercih edilmeliydi. Ben şerit led uygulamalarımda mutlaka soğuk silikon kullanıyorum. Farkettiğim diğer bir durum da şerit ledlerin yapıştırılma kısımlarının açıkta kalması çok uygun olmamış. Bu kısımlar belki bir mukavva ya da plastik bir malzeme kullanılarak yapıştırlabilirdi. Bu sayede daha mukavemetli olurdu diye düşündüm. Paylaşım için teşekkürler. Yeni fikirlerle dolu paylaşımlarınızı bekliyoruz. Saygılar.
Hocam lehimleme de değil de ön lehimleme olarak söylemek doğru. Kalaylama yerine ön lehimleme demek gerekir. Burada bir de lehimlenmeyen dış taraftaki uçların izolasyonu da bantlardan daha önemli bir mesele ;)
Brawo yeteneginin pesinde kal👏💪👍
Gerçekten sade bir şekilde temiz anlatım. Başarılar Dilerim.Bizi videosuz bırakmayınız. İyi ki varsınız.
Soru: Kaç birimlik Diyotlar kullanacağız?
Özür dilerim, hangi diyotlar diye sormalıydım. Cevap için teşekkür ederim. Sağ olun.
Şemayı çizimini biraz büyük çizsen daha iyi olurdu çünkü biz ihtiyarla zor görüyoruz birde parça değerlerini yazsan daha iyi olurdu
Bildiğin kamera arkasındaki yüz aydınlatma aparatı gibi oldu :) Tebrikler ustaa
Hocam gayet guzel anlatimliydi bisey sorucam yanmayan tasarruf lambasinin kondansatör unu soksek calisirmi
Onur Adıyaman tasarruflu lambaların bozulma nedeni genelde kondansatörün bozulmasıdır. Eğer yanmama sebebi kırılma ise kullanabilirsiniz.
Tek kelimeyle EFSANE abi.Videolarını ilgiyle izliyorum.Çok kaliteli şeyler paylaşıyorsun.Bu yüzden öncelikle teşekkür ederim.Yalnız çok merak ettiğim bir şey var.Mühendis misin yoksa elektronikçi mi.Ben Elektrik elektronik müh.(2.sınıf) okuyorum abi,elektroniğe ilgim var ve bu yüzden piyasa nasıl,maaşlar nasıl,önü açık mı,kendimi geliştirmek için neler yapmalıyım merak ediyorum.Benim gibi çok insan var.Bilgi verirsen gerçtekten çokkk mutlu olurum.
Çok güzel bi çalışma olmuş. Ama ömür olarak ne kadar gider çok merak ediyorum. Ledlerin üzerinde direk yüksek voltaj geçiyo ve bir led patladığında komple gidecek. İlk giriş deki ledlerden kısa sürede arıza verir diye hasbel kadar düşünmeden edemedim. Lambanın akibetini bilmek isterim.
kaç W elektrik harcıyor. elinize sağlık çok güzel oldu aynı zamanda ekonomikse yapabilirim projektör gibide aydınlatıyordur herhalde
Yararlı ve açıklayıcı bir paylaşım olmuş. Elinize ve ağzınıza sağlık
on yıldan daha uzun süre önce bende yapmıştım, burada tecrübelerim
ledler her bir elemanın üzerinden geçtiği için bozulma olasılığı çok yüksek
ayrıca eğer yapılacaksa ki böyle bir uygulamayı tavsiye etmem, kesinlikle soğutucu kullanılmalı
Merhaba, yıllardır lcd aydınlatmalarda çıkış akımını düşürme amaçlı ledler seri bağlanır. Bu çok yaygın bir yöntem ve besleme devresinin ısı ile arıza oluşma riskini düşürür. Eğer ledlerin bağlı olduğu pcb üzerindeki bakır yollar çipi soğutmaya yeterliyse uygulanmasında sorun olmaz. Kullanılan şerit led normalde de soğutucu olmadan kullanılmaktadır. Tek dez avantajı ledlerden birisi bozulursa tüm sistem çöküyor. Her yöbtemin kendine göre avantajı var.
Üstadım emeğinize sağlık.bende geçmişte böyle uygulamalarla çok uğraşırdım.Piyasada iş yapan gözüyle bakılırsa getirisi varmı ona bakılıyor.Yoksa çalışmalarınıza lafım yok elinize sağlık.
Yorum için çok teşekkürler. Bir söz vardır: "Yokluk kapıdan girdi mi, din iman bacadan kaçarmış". 😀
Prizi olmayan odalar için, uzatma kablosunun fişi çıkartılarak, fiş yerine bozuk ampulun ucu da monte edilebilir.
süper fikir fakat toprak olmaz. onu da ben ekleyeyim..
@@serkanyilmaz2148 Vay be. Yorumumu yazalı 3 yıl olmuş (belki 2020 sonunda), ama videoyu sanki bir kaç gün önce izleyip yorumu yazmışım gibi hatırlıyorum. :)
Zaman çok hızlı geçiyor. :/
fikir fena değilsede basitçe gördüğüm 2 sorunu yazıyım.
1- ısınan yerlere sıcak silikon atmışşın ısınınca o silikonlar eriyicektir
2- Led leri koymuşşun ancak amper hesabı sanırım yapmadın. Durum buysa zamanla bağladığın güç kaynağı fazla amper çekmenden kaynaklı bozulucaktır/bozulabilir.
ibram yazili merhaba devrenin çektiği akım 0.06 amper. Hesap yapıldı. Girişteki direncin ilk denemede patlama sebebi ise kondansatörün anlık şarj akımını yüksek olması. Şeritler çok az ısındığı için sıcak silikonda erime söz konusu değil. Siz isterseniz soğuk silikon da kullanabilirsiniz.
Video için teşekkürler.
Pek çok LED ampul çok dandik komponentlerle üretilir. Çinli kardeşlerimize kızamıyorum da, adam karşıdan ne istenirse onu üretiyor. Ülkemizdeki adam diyor ki, tanesi atıyorum 50 kuruştan (0.46 yuan filan) bana 400 bin tane ampül üret. Zira ben senden 50 kuruşa alıp kendi mağazamda 8 liradan satacağım, benim getirdiğim ampüllerin bilmem kaç bin tanesini zincir marketlere 5 tl'den vereceğim onlar da 8.95'ten satacak vs vs. E adam bunu üretirken en az içine 15 tane led koyacak, elektronik komponentleri var bunun, e gövdesi var, soğutması var var oğlu var. Adam bunu 0.46 yuana üretiyor, kar ediyor, alıcı alıyor kar ediyor, aracı kar ediyor, marketler/dükkanlar kar ediyor, tek zarar eden de bu ampülü alıp 4 ay sonra bozulan tüketici!
Sayın tüketici, tüketme! Ulan zaten 9 liraya aldım siktir et yenisini alırım diye çöpe atma! Elektronik çöplüğü dünyamızın tabutuna bir çivi de sen çakma! Bu lambaların çoğunluğunda ledler çok zor arıza yapar, bozulan kısım genelde 1 veya bir kaç elektronik komponenttir, elin alışıksa tamir et! Tamir edemiyor musun, lambanın içine herhangi bir şarj aletini sök ve monte et, ucundan aldığın 5.2 volt bile o ledleri bir şekilde yakacaktır!
Kanalın çok sevdiğim bir videosu: ATMAYIN! ua-cam.com/video/5XDNJp3mmBM/v-deo.html
Çok teşekkürler, her noktasıyla haklısınız.
Tümer hocam çok güzel oldu elinize sağlık
Bir sorum olacak bu yaptığınız sistem saatte kaç watt elektrik tüketiyor ne kadar akım çekiyor bunun hakkında da bilgi verirmisiniz
Merhaba, çok teşekkür ederiz. Toplam 12 watt tüketimi var.
Eline sağlık çok güzel oldu, bu haliyle kaç watt oldu
Öğrendiğim kadarıyla tasarruflu (solucan) ampuller ağır zehirli madde (Cıva (Hg) olabilir.) içeriyor ve kırıldığı zaman ortamın bolca havalandırılması ve o alandan uzaklaşılması şiddetle tavsiye ediliyor. Umarım buna dikkat etmişsinizdir. Ayrıca lehim dumanını da fazlaca soluduğunuzu düşünüyorum. Lütfen dikkat!. Saygıyla...
Merhabalar. Kanala bugün abone oldum ve bu, bu video sayesinde oldu. Videoda da bahsi geçen 'Led avize' nasıl yapılır ve nasıl olur oldukça merak ediyorum. Videosunun gelmesini rica eder kolaylıklar dilerim.👍
O kadar çok led 12V üzerinden (atıyorum) 0,5 Ah akım çekiyorsa kullandığın direnç en az 6 Watt güce dayanıklı olmalıydı. O minicik dirençler genelde 0,5W veya 1W, bilemedim 2 Wattır. Ben burdan videoyu izlerken yanacaığını önceden tahmin ettim.
O kadar ledin hepsi birbirine seri bağlı ve şebekeden 100 ma çekiyor. Normalde o kadar led o direnç üzerinde 0,3 watt ısıya dönüşüyor. Burada sorun çıkarak parça kondansatör oldu. Belki 0,33 ohm kullansaydık sorun olmazdı. Kondansatör takmasaydık yine patlamazdı ama bu sefer de titreme yapar ve gözleri rahatsız ederdi. Hatta bu tarz ışıklar epilepsi nöbeti, dikkat dağınıklığı, psikolojik sorunlara bile yol açıyormuş. Sonuç olarak hatalı parça seçmişiz. Hatamızı telafi ettiğimizi düşünüyorum. Dikkatinizden de hiç bir şey kaçmıyor.
@@Usta-Tv Vidoyu tekrar izledim! İstediğin kondensatörü bağla yüz defa dene her yüz defasında o değerdeki bir direnç anında yanar. Bir yere direnç bağlayacaksan şebekeden veya güç kaynağından kaç watt çekeceğini hesaplayıp o güce dayanacak bir direnci seçmen lazım. 100 ma çekiyor diye yazmışsın ama volttan hiç bahis yok. Vidoyu tekrar izledim 220 volt şebeke akımına direk bağlamışsın. 220 Volt üzerinden 100 ma çekiyorsan bu tam tamına 22 Watt eder. 22 Watt güce dayanacak direnç takmazsan illaki yanar, kondensatör bir direnci ne korur ne de zarar verir, çünkü onun fonksiyonu farklı. Bir kondensatörün devre üzerindeki görevi kesintileri ve dalgalanmaları gideririp akımın sürekliliğini sağlamaktır. Direncin yanmasıyla uzaktan yakından hiç bir ilgisi yok.
Hocam atladığınız bir nokta var. kondansatör çok hızlı şarj olduğu için kapasitesi büyük olanlardan önce direnç ve ntc ile yavaş şarj edilir çünkü hızlı şarj olursa sigortayı attırır. Direnç hesabı yaparken direnç değerine göre hesap yapılır yani üzerine düşecek gerilimi belirleyen şey iç direncidir.
elinize ağzınıza sağlık. ayrıca diyot numarasını sonra söylemeniz iyi oldu. videoyu tekrar tekrar seyrettim diyot numarasını kaçırmış olabilirim diye. SİZİN CEVABINIZ : Hocam, atladığım birşey var, bu yüzden yorumumu düzenliyorum. 1N4007 kullandık, 1N4001 diyodlar yanlış hatırlamıyorsam 50 volta kadar olduğu için olmaz.
Çoktandır düşünüyordum benim Balkonumun lambaları çok aydınlatmıyordu ampul yerine Gün ışığı led yapmak istiyordum.Yüksek volajlı ampul taksam çok ceryan çekeceği için onuda yapmak istemedim trafolu bir sistem yapacaktımkiiii ...Tesadüfen bu video karşıma çıktı.ve ben olayımı çözdüm ama hesaplamalarda inşallah yanlışlık yapmam .şimdi benim anladığım kadarıyla yapılan devrenin vereceği enerji 311 volt olacak . 311 volt'u 12 volta bölüyoruz ve 26 adet 3 lü gurup oluşacak öyle değilmi?evet videoyu tekrar izledim aynen doğru:::)))))Elinize emeğinize sağlık En önemlisi de Bencil olmayıp bu videoları ve bilgileri bilmeyenlerle paylaşan herkese çok ama çok TEŞEKKÜR EDİYORUM.Saygılarımla.
cok iyi olmush dostum.anlatman da iyi.her kes bakib duzelte bilir. bu arada diodlarda gerek yuksek voltlu olsun.mesela (in4007)
bu sisem kısa zamanlı kullanmada herhangi bir sorun cıkarmayabilir ama uzun sureli kullanımda isikrarlı olmacatır keske icine 5 a lik trafo koysaydın fiyatları hem düşük hem fazla yer kaplamaz hem daha guvenli ayrıcada hepsini seri baglamayacagın için bir tanesi patlasa dahi diğerleri yanmaya devam eder
Seri Ampül, ustaların olmazsa olmazı :D
Ustam eline sağlık, bi eksik oldu sanki bunu eski ampule monte ettikten sonra vatandaş bunu tavana asacak, yanlız düğde faz+, nötr- bazen göbekte bazende yan yatakta olabiliyo bu durumda faz nötr yanlış yere giriş yapmış olmaz mı bu durumda kondansatör şisermi patlarmı
Hocam köprü diyot olan devrede fazın nereden geldiğinin hiç bir önemi yok.
ustam başarılı olmuş tebrikler
Az önce bu videonuz denk geldi izledim şunu farkettim ampulün içinde bulunan devre zaten senin yaptığın devrenin ayni işi görüyor en önemlisi tümer ve ahmet kardéslerim bu video zamanlarında şimdiki zamanda aralarında dağlar kadar fark var birbirinize sataşmalarinıź videonuzu dahada mükemmel hale getiriyor meselâ bu seyrettiğim video uzun olduğu için biraz sıkıcı olmuştu aralarda birbirinize sataşmalarinıź olsaydı tümeŕ kardeşim senin değiminle tadından yenmezdi neyse selamlar allaha emanet olun
Recep Abi yorumun için teşekkürler. Ampul içindeki devre yüksek voltaj ateşleme için yapılmış. Aynı devre bizim işimizi maalesef görmüyor. Sadece diyotlar işimizi görür.
teşekkürler bilgi için emegine sağlık
Çok güzel bilgiler elinize sağlık
o ampulu almanyada kirmis olsan 1000 türlü laf yerdin :D:D icindeki gaz zehirli diye ..
benim led projektör öldü icine 12 v serit dösemistim artik yine birisi ölürse ayni bu sekil dösicem yani bu devreyi biliyordum ama bi türlü aklima gelmemisti cok tesekürler :D:D
Güzel bir çalışma tebrik ederim.benim bir sorum olacak 25 metre 3 çipli şerit led kullanıyorum 30amperdi sanırım trafo anahtardan kapatınca iki üç sefer pır pır ediyor acaba kondansatör üzeründe biriken akımı mı öyle atıyor?
Ellerinize emeğinize sağlık başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Konuyla alakalı bir proje oluşturmak için fikir almam gerekiyor. Yapmış olduğunuz sisteme dimer(Işık şiddetini düşürüp yükseltmek) ekleme mümkünmüdür.
Güzel yorumunuz için teşekkürler. Bu sistem ile ledleri dileyebilirsiniz.
@@Usta-Tv kusura bakmayın tam anlayamadım bu devreye dimer eklemek mümkünmüdür ?
bu tip ledler dimm edilemez. dimmer eklemek için akkor flaman amul kullanmalısınız.
Bu tip ledlerin dimlenebilir özellikte olanları var. Onlardan temin edilebilir
@@Usta-Tv işte onu bilmiyordum. :)
Hangi diyotu kullandığınızı belirtmediniz sanırım; ya da önemli değil mi. ?
Girişteki koruma diyotu 1n4007, çıkıştaki 3 amper herhangi diyot olabilir. Eğer çıkıştaki diyot schotky olursa daha verimli olur.
Ustam harikasın :D
Sizler daha harikasınız.
Güzel düşünce ama elektrik tüketimi çok olmaz mı?
Amper düşük olduğu için elektrik sarfiyatı fazla olmaz.
12 watt tüketimi var.
ustam güzel ve başarılı bi çalışma ama bunu yapmak için elektirik eletronik bilgi olması lazım
Harika ...
Bir sorum var ?
24 voltluk ledi de aynı hesap yapıyoruz 311 / 24 = 12,95 Yani 13 tane olarak hesaplıyoruz ?
Teşekkürler şimdiden
iyi çalışmalar...
Sağolasın gardaş
yeterli parlaklık için 3 lü 5050 ledin güç ihtiyacı 0.72 watt.0,72/12=0,06 amper=60 mA .ledden geçen akımı ölçmeliydiniz. 60mA yakın bir akım geçiyormu.
Öncelikle ellerinize sağlık. Bende yaptım aynısını. Bir kaç sorum olacak.
Sistemin tasarruflu ampule oranla bir enerji tasarrufu mümkün mü? Kaç waat çeker?
Teşekkürler, tasarruflu ampule göre daha az enerji tüketir. Hem led olduğu için hemde enerjiyi kontrol eden az malzeme olduğu için.
@@Usta-Tv ortalama metre olarak 1.5 metre civarında. Paralel bağlı iken 1.5 amper (yaklaşık) çekiyor. Peki bu şekilde kaç amper çeker? 1.5x330=waat değeri değil değil mi?
@@yavuz.bahadir maalesef hesaplamada bir yanlışlık yapıyorsunuz. 12 voltta 1,5 amper çekiyorsa, toplamda 18watta tekabül eder. 220 voltta çalışırken 18watt:220volt=0,081 amper