İki Farklı Zeytinde Detaylı Verim Budaması

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024
  • Herkese merhaba.
    Bu videomuzda iki farklı zeytin ağacını, budama aşamalarını takip ederek sizler için ayrıntılı şekilde budamaya çalıştım.
    Hocam nedir bu budama aşamaları peki?
    1- Dip sürgün temizliği:
    Doğru budanan bir zeytin ağacında dip sürgünü ve obur sürgün ya hiç olmaz ya da çok az sayıda görülür. Bunun sebebini anlamak için bu sürgünlerin neden çıktığını irdelemek gerekir:
    a- Aşırı ve derin yapılan budamalar ağaçta varoluşsal bir stres oluşturduğundan adeta tarak dişi gibi sürgün çıkışına neden olacaktır.
    b- Güneş yanıkları karşısında ağaç hem hasar alan bölgeyi gölgeye almak hem onarmak için filiz patlatacaktır.
    c- Ağacın enerjisi mevcut tacına fazla gelirse, yani sürekli dal çıkarma işlemi yapılıyorsa dip ve gövdeden filiz çıkabilmektedir.
    d- Sürekli tepe vurumu yapılan ağaçlarda, tepe vurumu yapılan yerlerden obur sürgün çıkışı olacaktır.
    2-Dik dalların temizliği:
    Bildiğiniz gibi her yan dal budamamızla birlikte sürekli yeni sürgünler çıkarır ve biz de bu sürgünlerden meyveler elde ederiz. Ama bazı sürgünler yan dala paralel değil de dikine doğru gitme eğilimi gösterirler. Bunları dikkatlice baktığımızda parlak ve yapraksız gövdesinden rahatlıkla tanıyabiliriz.
    3-Sık ve birbirine temas eden dalları aralamak:
    Hem ağaç içerisinde hem yan dalların kendisinde göze çirkin gelen, çarpık olan, ağaç içerisine giden, dolaşık yapıda olan, ince, kuru ve cılız dalları ağaçtan temizlememiz gerekir.
    4- Dal çıkarmak:
    Doğru taç yapısı oluşmuş ağaçlarda yukardaki 3 madde yeterli olurken, şeklini daha oturtamamış ağaçlarda goble sistemi için ortayı açacak dal çıkarımı yapmak gerekir. Bu dal çıkarımı ağacın odun oranını azaltırken ağacın, kaynaklarını doğru adrese yani meyve sürgünlerine yönlendirmesini sağlar.
    Zeytini verime yatırmak ne anlama geliyor?
    Zeytin, kendisine çok karışılmadığında vegetatif yani sürekli dal budak yapma eğilimi gösterir. Budama ile zeytini yönlendirerek daha doğrusu baskılayarak meyve almaya çalışırız. Bahçe gezilerimizde yüksek ama alt dalları olmayan birçok örneğe rastlamaktayız.
    Zeytini alttan yukarıya doldurarak götürmezsek işçilik ve dolayısıyla maddi kaybımız artacaktır. Zeytinin büyük ve yüksek olması çok vereceği anlamına gelmez. Önemli olan ne kadar meyve sürgünümüz olduğudur.
    Alt dalları gelişmeyen, eni ile boyu aynı olmayan ağaçlarda tepe vurumu dediğimiz işlem yapılmalıdır. Dal ucunu geçen geriden gelen oburların liderlik yarışı azaltılmalı ve bunlar budanmalıdır. Yukardan aşağıya kademe kademe isteğimiz yüksekliğe gelene kadar eklem yerinden alınmalıdır.
    Dolayısıyla hem yan, hem üst dallarda lider yarışına dur dersek büyüme duracak ve enerji daha ince sürgünlere gidecek ve meyve gözlerimiz oluşacaktır.
    Kolay gelsin, berektli olsun...

КОМЕНТАРІ • 38