🎙️ Over- en ondergevoelig reageren op prikkels

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 тра 2024
  • Geef me de 5 bij autisme de podcast | Afl. 32. Over- en ondergevoelig reageren op prikkels
    In deze aflevering bespreken Syntha en Nienke alles rondom over- en ondergevoelig reageren op prikkels.
    Van prikkels als ademen en smakken tot een loeiende airco en het geluid van glas tegen glas.
    Op de hoogte blijven voor als er weer een nieuwe podcast online komt? Abonneer je dan op ons kanaal: bit.ly/3y2Vd7g
    #autisme #podcast

КОМЕНТАРІ • 8

  • @sandrawesenaar149
    @sandrawesenaar149 Місяць тому +1

    Wat een bevestiging weer van hoe ik zelf gelukkig ontdekt heb hoe ik mijn zoon (ass en VB, woont in een leefgroep vanaf zijn 21e) kon en kan helpen. Het helpen bij het richten van de aandacht is goud waard. En de tips voor heet eten etc top!

  • @Art_by_Nicole
    @Art_by_Nicole 19 днів тому

    Over ‘wel tegen prikkels kunnen buitenshuis en niet binnenshuis’: Ik kan er buitenshuis eigenlijk ook niet goed tegen. Het kost mij dan megaveel energie om hiermee om te gaan (onbewust). Thuis kan ik het ‘loslaten’ en dan ben ik zo moe dat ik thuis tegen nog minder kan dan normaal.
    Dit is wat ik zelf zo voel met adhd, maar mijn zoontje met ASS heeft dat ook. Om die reden is hij doodop als hij thuis komt uit school en thuis een veel korter lontje heeft.

  • @geertjekramer4510
    @geertjekramer4510 Місяць тому

    Hier zoveel over en onderprikkeling, op alle gebieden die voorbij zijn gekomen bij dochter, 19, maar hoe leer je die thalamuspoort te ' besturen', hoe leer je hem te sluiten of juist te openen?

    • @Geefmede5officieel
      @Geefmede5officieel  26 днів тому

      Beste @geertjekramer4510 Helaas kan je de thalamuspoort niet zelf leren besturen. Dit deel van het brein functioneert namelijk grotendeels onbewust. Dit betekent dat je de intensiteit van de prikkels niet direct kunt veranderen. Wat je wel kunt doen bespreken Syntha en Nienke in de aflevering.

  • @Art_by_Nicole
    @Art_by_Nicole 19 днів тому

    Ik had gehoopt dat er een aanpak te horen zou zijn over ‘menselijke geluiden’. Ik begrijp de oorzaak, maar ik heb niet gehoord wat je dan kan doen voor/met je kind. Voor ons is samen aan tafel zitten geen optie voor Cass. Hij is dan heel gefocust met zijn eten bezig en wanneer wij, de volwassenen, dan iets tegen elkaar zeggen dan kan Cass niet meer eten.

    • @Geefmede5officieel
      @Geefmede5officieel  14 днів тому

      Het maakt niet zoveel uit om welke prikkels het gaat, je gaat altijd terug naar de oorzaak en daar richt je je aanpak op. Als er aan tafel zelf niets gezegd kan worden is het van groot belang dat er basisfundament gebouwd gaat worden, maar ook leren relativeren is vaak nodig. Dit noemen we allemaal in de aflevering. Veel succes!

    • @Art_by_Nicole
      @Art_by_Nicole 11 днів тому

      @@Geefmede5officieel de oorzaak is het volle hoofd van overdag op school. Er kunnen dan weinig prikkels meer bij. Gespreksvoering aan tafel gaat dan te snel voor hem en de verschillende emoties in een stem vindt hij moeilijk te snappen/volgen en dan heb ik het nog niet over stemvolume. Relativeren doet bij Cass niets als zijn koppie al vrij vol zit