Fizik mühendisliği ve fiziğin farkı?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 80

  • @mcyazilim
    @mcyazilim 6 місяців тому +17

    fizik hocaları hep böyle güzel oluyor galiba

  • @recepsahin1639
    @recepsahin1639 6 місяців тому +5

    Hocam genel bağlamda bir şey demek istedim. Kendi kanaatimi izah etmek adına ve bence insanların ufkunu açacağını da düşünüyorum. Şimdi mühendislik ve bilim arasında şöyle bir şey var . Hayatımız problemlerden oluşuyor ve dünyanın problemleri var bu problemleri bilim yolundan da yaklaşabilirsiniz mühendisliktende (Tabii mühendislikte bir bilim fakat terim olarak ayırıyorum şimdilik) İkisini ayıran yegane şey şu ikisinin de hedefleri farklı mühendis birisi fizik bilmez mi tabii ki de bilir yani tarihte de temel bilimlere ciddi katkıları ya da hakimiyeti olan mühendisler de oldu mesela arşimet da vinci el cezeri gibi örnekler mevcut Üniversiteler size bilimsel temelli bir eğitim verir ve sonradan top sizde olur yani sizin amacınız ne ne yapmak istiyorsunuz siz bir mühendis olarak yüksek şirketli yerlerde çalışmayı sektöre atılmayıda düşünebilirsiniz veyahut kendi işinizi de kurabilirsiniz ya da akaemisyen olup bilime katkılar da yapabilirsiniz fakat unutulmaması gereken nokta şu bölümler sizin kaderiniz değil bölümler size bir perspektif bakış açısı sunar o bakış açısıyla da ne yapacağınız size kalmış bir vaziyet

    • @winmunn
      @winmunn 6 місяців тому +1

      Ne iyi dedin üstadım

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому +2

      Paylaşım için teşekkürler.

    • @onur-i0x
      @onur-i0x 6 місяців тому +2

      Kesinlikle. Kimsenin üniversiteyi baz almaması, kendini belli kategorilerde çeperlememesi lazım. Öğrenim, düşünme, tasarı, deney belli spektral aşamalardan geçerek edinilen beceriler. Herkes geçinme derdinde olduğundan ideali ve birikimi olmadığı halde mühendisliğe yöneliyor ve teknikerlikle yetiniyorlar. Zaten sektörel mühendislik, hedeflediği şey para olduğundan, olabildiğince insana hizmet için gelişiyor. Bu yüzden tasarı ve estetikte ön planda hatta. Fakat temel bilimler apayrı bir dünya. Kümülatif olarak geliştiği için çok daha fazla uğraş ve araştırma gerektiriyor, çünkü gün geçtikçe keşfedilmemiş şeylerin sayısı azalıyor ve zorluğu artıyor. Hedef tanrının sistemini olabildiğince formülize etmek. deney yapmak çok daha fazla fikir ve donanım gerektiriyor falan filan

  • @owejnsma4667
    @owejnsma4667 6 місяців тому +1

    Hocam çok tatlısınız. Teşekkürler yanitiniz için 🧡

  • @teenageblue17
    @teenageblue17 6 місяців тому +2

    fiziği seviyorum ama üniversitede fizik bölümü yapabilir miyim bilmiyorum.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому +1

      Emin olmadan tercih yapmanızı tavsiye etmem.

  • @azadozdemir12
    @azadozdemir12 6 місяців тому +5

    Benim kanaatimce fizik mühendisliği kısmına giden daha iyi. Çünkü hem işin teori kısmıyla ilgileniyorsun hem de işin teknolojik yani günümüz çağının gereksinimlerini daha karşılayabilir olan kısmıyla ilgilendiğin için iş bulma imkanın artıyor. Bunun yanında fizik okuyan da pek geride kalmıyor . Çünkü çiftdal yapıp ya da yüksek lisansını başka bir alanda yapabiliyorsun bildiğim kadarıyla. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.. Yani hemen hemen gene eşit oluyor . Finalde kazanan gene işine en çok değer veren ve ona göre alanında yetkinlik kazanmak için uğraşanlar oluyor. Hocam sözü sınav döneminde beni resmen kurtaran You Tube'daki fizik hocamın sözüyle kapatıcam.
    " Fizik öğrenmek heeerkesin hakkı ! " #VIPFİZİK -Kemal Hoca 😊

  • @lalitastre
    @lalitastre 6 місяців тому +1

    teşekkür ederim cevapladığınız için🫶🏻🫶🏻

  • @just.linkinpark
    @just.linkinpark 4 місяці тому

    Merhabalar hocam. İstanbul üniversitesi mi yoksa yıldız teknik mi daha iyi ? Tercih listeme Bu ikisini hangi sıra ile yazmalıyım karar veremedim yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  4 місяці тому +1

      Merhaba, yüksek puanlı olanı, ya da İngilizce eğitimi daha ön planda olanı öncelikli tercih edebilirsin. Ders programlarını karşılaştır, hocaların projelerine, çalışma alanlarına bak, Erasmus imkanlarına bak. Bu araştırmadan sonra kendi iyini bulabilirsin. Burada
      ua-cam.com/video/P7N_aldlbPQ/v-deo.html YTÜ den birazcık bahsetmiştim.

  • @reaper581
    @reaper581 5 місяців тому

    ankara üniversitesi fizik mühendisliği bölümünü başarılı buluyor musunuz ya da herhangi bir yorumunuz var mı orda fizik müh okumak hakkında

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому +1

      Merhaba, sorduğun bölüm konusunda yorum yapabilecek bir bilgim yok.

  • @Cosmicseeker5
    @Cosmicseeker5 5 місяців тому

    Merhaba ben geçen yıl mezuna kaldım ODTÜ fizik istiyordum ama bu yıl da gelmeyecek bir yıl daha mezuna kalmak istemiyorum. O yüzden sizce Ankara Üniversitesi Fizik bölümünü mü tercih etmeliyim yoksa Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği mi? Genel olarak teorik fiziğe meraklıyım (astrofizik kuantum fiziği vs) Hacettepe üniversitesi mühendislik olduğu için arada kalıyorum. Ama eğitim ve yurtdışı imkanları açısından Hacettepe mantıklı geliyor. Bir öneriniz var mı?

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      Fizikte kararlısın anladığım kadarıyla. Hacettepe Fizik mühendisliği senin için uygun olur bence. Hacettepe de okurken, bir kaç dilekçeyle ODTÜden de ders alman mümkün olabiliyor. Mesela ilgilendiğin alanlarda ordan ders almak için uğraşabilirsin, aklında olsun. Başarılar diliyorum.

    • @Cosmicseeker5
      @Cosmicseeker5 5 місяців тому

      @@ecekilerci anladım çok teşekkür ederim ♥️

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      @@Cosmicseeker5 Rica ederim.

  • @haldor9215
    @haldor9215 6 місяців тому

    merhabalar odtü fizik istiyordum fakat şu anki çalışmamla çok mümkün değil gibi. Bunu yerine yıldız teknik, iyte fizik veya hacettepe fizik mühendisliği gibi nispeten daha düşük puanlı bölümlere gitsem çok büyük bir fark olur mu ? (üniversitenin sağladığı imkanları dışında fizik eğitimi olarak soruyorum)
    Yoksa 1 sene daha hazırlanıp odtü veya bilkent fizik gibi yerleri kazanmayı mı hedeflemeliyim ?

    • @Esdealin
      @Esdealin 6 місяців тому +1

      Ayni durum bende ama ytu onermiyorlar niye anlamadım

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому +2

      Şuan bunu düşünme, bunu sınavdan sonra düşün ve ailenle karar ver. ODTÜ çok güzel bir hedef, umarım emeklerinin karşılığını alırsın. İlerde ne yapmak istiyorsun, buna göre bir seçim yapman daha doğru olur.

    • @F3ATI
      @F3ATI 5 місяців тому

      @@ecekilerci hocam tercih yapacağım önümüzdeki haftalarda ve bu benimde aklımda olan ve epeyce endişelendiren bir konu. Fiziği gerçekten anlayabileceğim , detayını öğrenebileceğim bir yer istiyorum ve bunu da dinozorlaşmış kafalarla yapmayı hiç istemiyorum. Olur da top tier ler tutmazsa diye soruyorum sizce lisans düzeyinde eğitim fark gerçekten fazla mı üniversite imkanlarını göz ardı edersek ?

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому +1

      @@F3ATI tabii ki farklar olabilir. İlk 5 den sonrası, ilk 10 diyelim çok çok farklı değil diye düşünebilirsin. İYTE fizik güçlü bir bölüm mesela.

    • @F3ATI
      @F3ATI 5 місяців тому

      @@ecekilerci teşekkür ederim :)

  • @maraztekinoglu4456
    @maraztekinoglu4456 4 місяці тому

    Hocam sizce ankara üni fizik mühendisliği nasildir, mezuna mi kalmaliyim yoksa burayi yazip gitmeli miyim. Bolum cok guzel fakat 40+ kisiler onermedi

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  4 місяці тому +1

      Ankara üniversitesi fizik mühendisliği ile ilgili bir tecrübem yok. İngilizce eğitimi, Ders programı, hocaların projeleri, çalışma alanları, Erasmus imkanı, yan dal/çift anadal imkanları önemli. Bunları araştırıp karar verebilirsin. Önermeyenlere nedenini sor tabii. Ama kendi kararını kendin ver.

    • @sevvalagrman
      @sevvalagrman 4 місяці тому

      Merhaba ben de orayı düşünüyırum herhangi bir bilgi edinebildiniz mi çok az zaman kaldı tercihlerin bitmesine cevap verirseniz çok sevinirim

    • @maraztekinoglu4456
      @maraztekinoglu4456 4 місяці тому

      @@sevvalagrman merhaba, çok bilgi edinemedim. Birkaç kişi yazdı iyi guzel, hocalara iyi falan diye. Ne kadar içime sinse de bir o kadar da içime sinmedi mezuna kalmaya karar verdim.

    • @sevvalagrman
      @sevvalagrman 4 місяці тому +1

      @@maraztekinoglu4456 anladım teşekkür ederim

  • @zeyylara
    @zeyylara 5 місяців тому

    Sizce ytü iü ankara ve ya marmara vb ünilerde fizik okumak mı yoksa medeniyette fizik müh okumak mı daha mantıklı. Kesinlikle fizikle ilglili bir bölüm okumak istiyorum

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      Merhaba, eğer lisans sonrası mühendis olarak çalışabileceğini düşünüyorsan fizik mühendisliği tercih etmen daha doğru olur. Akademik devam etme fikri, araştırma yapmak, bilim insanı olmak daha cazip geliyorsa fizik bölümü tercih edebilirsin. Fizik okursan onu da yandal veya çift anadal ile muhakkak bilgisayar (denesysel çalışmak istersen), matematik (teorik çalışmak istersen) gibi bir bölümle desteklemeni tavsiye ederim.

    • @zeyylara
      @zeyylara 5 місяців тому +1

      @@ecekilerci öncelikle cevapladığınız için teşekkürler.Medeniyet üniveristesi gözde olan iyi bir üniversite değil bu yüzden çekiniyorum çok kararsızım. Siz olsanız ne yapardınız ben iki bölüme de kendimi yakın hissediyorum.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      İçine sinmeyen bir üniversiteyi tercih etme o zaman. Diğer seçenekleri kendi şartlarına göre bir sıralamayla tercih edebilirsin. İYTE fizik bölümü de güçlü bir bölüm, onu da bir araştır istersen. Kolay gelsin.

    • @zeyylara
      @zeyylara 5 місяців тому

      @@ecekilerci çok teşekkürler 💙

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      Rica ederim, kolay gelsin.

  • @osmanozderin8293
    @osmanozderin8293 6 місяців тому

    Fizik mühendisliği yada fizik okuyan biri yazılım yada bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilir mi bilen var ise lütfen dönüş yapabilir mi 2024 yks😢

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому

      Bölümler arası geçiş kuralları diye ararsan belki doğru bir bilgiye ulaşabilirsin. Üniversitelerin öğrenci işlerinin web sitesine, yönetmeliklerine bakabilirsin.

    • @osmanozderin8293
      @osmanozderin8293 6 місяців тому

      @@ecekilerci tsk

    • @Physics-yw4rb
      @Physics-yw4rb 4 місяці тому

      @@osmanozderin8293 hacettepe fiz mühte 5. senem yardımcı olabilirim

  • @mustafapolat8749
    @mustafapolat8749 6 місяців тому

    Abla Hacettepe fizik müh yazılır mı insanlar mezun olmanın çok zor olduğunu derslerinin ağır olduğunu söylüyor

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому

      Genel olarak fizik, fizik mühendisliği bölümleri için çok doğru bir değerlendirme, katılıyorum. Ders programlarını, üniversitelerin imkanlarını inceleyip kendine koyduğun hedeflere göre tercih yapmanı önerebilirim. Bunu izleyebilirsin ua-cam.com/video/GevSsj5rV_Q/v-deo.html

    • @Physics-yw4rb
      @Physics-yw4rb 4 місяці тому

      asjkdasjda İsmin çok iyi kesin kesin gelmelisin bu isimle

  • @beyoncelisa
    @beyoncelisa 6 місяців тому

    Kuantum fizgi cok ilgimi cekiyor bunun icin fizik secmem gerekiyor degil mi bi kac kisiden onemi olmadigini duydum ama size de sormak isterim

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому +1

      Bu videodaki ders programını incelemeni tavsiye edebilirim, diğer dersler de ilgini çekiyorsa seçebilirsin.

    • @beyoncelisa
      @beyoncelisa 6 місяців тому

      Tesekkur ederim cevabiniz icin, iyi gunler dilerim.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому

      Rica ederim.

    • @Physics-yw4rb
      @Physics-yw4rb 4 місяці тому

      @@beyoncelisa hacettepe fizik mühte 5. yılım yardımcı olabilirim

    • @user-uf7sr3hc4u
      @user-uf7sr3hc4u 4 місяці тому

      ​@@Physics-yw4rb Hacettepe fizik mühendisliğine gelmeli miyim senxe? önerir misin yani

  • @moinluv6406
    @moinluv6406 4 місяці тому

    hocam ankara üni fizik nasıl sizce

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  4 місяці тому +1

      Ankara üniversitesi fizik ile ilgili bir tecrübem yok. İngilizce eğitimi, Ders programı, hocaların projeleri, çalışma alanları, Erasmus imkanı, yan dal/çift anadal imkanları önemli. Bunları araştırıp karar verebilirsin.

    • @moinluv6406
      @moinluv6406 4 місяці тому

      @@ecekilerci teşekkürler hocamm

  • @hedefyinepilotaj
    @hedefyinepilotaj 5 місяців тому

    sanirim ege fizik yazicam nasil bilginiz var mi

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      Merhaba, maalesef tecrübem olan bir bölüm değil. Başarılar diliyorum.

    • @hedefyinepilotaj
      @hedefyinepilotaj 5 місяців тому

      @@ecekilerci siz fizik okumadiniz mii

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      Ege üniversitesi ile ilgili bir tecrübem yok. İngilizce eğitimi, Ders programı, hocaların projeleri, çalışma alanları, Erasmus imkanı önemli. Bunları araştırıp karar verebilirsin. Kolay gelsin.

  • @HKURT1905
    @HKURT1905 5 місяців тому

    yurt dışında fizik mühendisliği diye bir şey var mı? Sanki yurt dışında sadece Fizik diye geçiyor diye biliyorum veya pek fizik mühendisliği lafını duymamış olabilirim.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  5 місяців тому

      Yurt dışında da var: mesela www.colorado.edu/physics/academics/undergraduate-students/bachelor-science-engineering-physics

  • @anyone699
    @anyone699 3 місяці тому

    Ege fizik nasıl hocam

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  3 місяці тому

      Merhaba, yorum yapabilecek kadar bir bilgim yok maalesef.

    • @Emir_Özgüven
      @Emir_Özgüven 3 місяці тому

      Ben ege fizik okuyorum üni olarak kalbur üstü bir üniverste sıkıntı yaşamassın fizik olarakta iş sende bitiyor kendini ne kadar geliştirdiğin önemli

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  3 місяці тому

      @@Emir_Özgüven çok teşekkürler ☺️ bölümde hocaların çalıştığı alanları da ilerde yazarsan çok memnun olurum.

    • @Emir_Özgüven
      @Emir_Özgüven 2 місяці тому

      @@ecekilerci tabiki de hocam ❤️

  • @AydinnKilerci
    @AydinnKilerci 6 місяців тому

    Ece teyze ben aydın sana kibristan çok sellamim var

  • @ahmeterdincer1963
    @ahmeterdincer1963 6 місяців тому

    Merhaba hocam. sizi severek takip ediyorum neredeyse tüm videolarınızı izledim ama bu video biraz eksik kalmıs yanı kendı acımdan söylüyorum bilgilendirici olmadı benim için.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому

      Bu soruyu özellikle soran bir kaç kişi için kısaca yanıtlamaya çalıştım 🙂

  • @melih10
    @melih10 4 місяці тому

    Bekle beni fizik mühendisliği

  • @evaristegaloois
    @evaristegaloois 4 місяці тому

    İstanbul üniversitesi fizik bölümü yazmayı düşünüyorum %100 ve %30 ingilizce bölümlerinde hazırlık sınıfı var mı?

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  4 місяці тому

      Olması lazım, web sitesini araştırmanı tavsiye edebilirim.

  • @reyyanmavi4751
    @reyyanmavi4751 5 місяців тому

    Sizce ankara üni fizik müh mi yoksa İÜ fizik mi hocam?? Yoksa mezuna bırakıp itü fizik mühendisliğime mi oynasam

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  4 місяці тому

      Fizik mühendisliği mi istiyorsun fizik mi? Ona göre seçim yapman daha uygun olur.

    • @furkancelik7054
      @furkancelik7054 4 місяці тому

      Ankara üni fizik mühendisliği hakkında bilgi verebilirim.Eğer ankarada yaşıyorsan bölümde tercih masamız var.

    • @maraztekinoglu4456
      @maraztekinoglu4456 4 місяці тому

      ​@@furkancelik7054 ankarada yaşamıyorum fakat size nereden ulaşabilirim

    • @furkancelik7054
      @furkancelik7054 4 місяці тому

      Linkedindan sorguladığınız bölümlerdeki, üniversitelerdeki mezunları bulun ne yapıyorlar şuan nerede çalışıyorlar gibi. Her şeyi sağa sola sormak yerine araştırırsanız cevapları bulabilirsiniz.

  • @furkam
    @furkam 6 місяців тому

    destek

  • @AEC_7710
    @AEC_7710 6 місяців тому

    abla nolur yukardaki sekmeleri kapa biraz bilgisayarın anasını ağlatıyon

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому

      Evet çok yanlış, biliyorum ama makale yazarken bir süre böyle oluyor. Kimse yapmasın 🙂