👩🏻‍🌾👨🏻‍🌾Türkiye'de

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 лип 2023
  • 👩🏻‍🌾👨🏻‍🌾Bu videoda size Türkiye'deki kiraz sorununu ve yurtdışına ihracatını sorunun çözümünü ve Almanya'da nasıl kiraz üretildiğini anlatıyorum. Umarım faydalı olmuştur. Sorularınızı yorumlara yazmayı unutmayın.
    #almanyadayaşam #doğa #köy #tarım #almanyadakiturkler #kiraz #traktor
    #Makine #mercedes#ford#bmv #youtube
    #tarım
    #almanyada
    #sulama
    #disiplin
    #düzen
    #video
    #youtuber
    #love
    #newvideo
    #linkinbio
    #youtubechannel
    #like4like
    #makina
    #makinası
    #balık

КОМЕНТАРІ • 34

  • @crazysedatcrazy4083
    @crazysedatcrazy4083 6 місяців тому +2

    Abi seni yeni takibe başladım,Almanya her şeyi ile aşmış,bahsettigin konularda o kadar haklısın ki,bizim dha tarım politikamız,ekonomi,egitim bunların hiç birinde ileriye dönük bir çalışma yok.Senin gibi akıllı insanarda bunu görerek kalmıyor zaten,Türkiyede günü birlik yaşıyoruz,Selamlar.

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  6 місяців тому +2

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim iltifat ettiniz. Bu videoyu çok oldu çekmem ama sanırım çiftçinin yalnız olduğunu politika olarak bir şey beklememeleri konusunda konuşmuştum. Almanya evet bizden baya bir ileride ama buranında kendi problemleri var mesela geçen hafta binlerce çiftçi traktörlerle berline sürdü ve meclis önüne tezek boşalttılar. Yani dert sorun heryerde var ama insan probleminde kalitelisini istiyor.

    • @crazysedatcrazy4083
      @crazysedatcrazy4083 6 місяців тому +2

      @@almanyadatarim Cevapladığın için teşekkür ederim abi,Yaşım 32 Üniversite mezunyum.Çiftçilik yapıyoruz,Bursa siyah inciri ve Gemlik tipi zeytin agırlıklı meyvecilik.Biz son jenerasyonuz daha kırsalda genç çifçi yok denecek kadar azaldı,taralalar elden ele yatırım aracıolmuş,zaten satıp şehre giden bir dahaömrü billah alamaz,20-30 yıl sonra tarımla ugraşan kalmaz gibi gelyor.SELAMLAR

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  6 місяців тому +2

      Ben de çanakkale de zeytin üreticilerine danışmanlık yapıyordum çiftçilik güzel meslek. Köyler boşaltılıyor maalesef bu bir hükümet projesi ama bu sizin gibi kalanlar için bir avantaj güzel bir planlama ile diğer bahçeleri kiralayıp işletebilirsiniz bir de ürünleri mümkün olduğunca katma değerli satabilirseniz muhakkak kazançlı çıkarsınız.

    • @crazysedatcrazy4083
      @crazysedatcrazy4083 6 місяців тому +2

      @@almanyadatarim teşekkür ederim.

    • @user-vj9gy8ph4y
      @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому +1

      Sizi aramak isterim

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому +1

    Siz hangi sehirdesiniz

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому +1

    Size ulaşmak isterim

  • @devrimkaracan8201
    @devrimkaracan8201 Місяць тому +1

    Ağaçlar sanırım tam bodur ve yükseklik 3.00mt civarında, yukarıdaki kirazları toplamak için kullandığınız tekerlekli araba yükseklikleri yeterlimi?

  • @nejdetgunes7823
    @nejdetgunes7823 4 місяці тому +2

    Merhaba…. Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde kiraz tarlamız var.. her sene kirazların kurtlanmasına bir çözüm bulamadık… kiraz sineği ile mücadele ediyoruz, kiraza ben düşme döneminde kurt ilacı atıyoruz lakin bu kirazın kurtlanmasını önleyemedik… merak ediyorum sizler orda kirazın kurtlanmasına karşı ne yapıyorsunuz? Hangi ilaçları atıyorsunuz? Burda kiraz sineği için satılan ilaçlar sanırım etkisi zayıf, atmakta kirazı kurtlanmasana yine kurtaramıyoruz… özellikle kirazın yarıdan üst taraflarında…..

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  4 місяці тому +1

      Merhaba Necdet bey ben de çanakkale merkezde çalışıyordum buraya gelmezden evvel bölgeyi bilirim sizin ağaçlarınızı bilmiyorum ama o tarafta genelde ağaçlar yüksek ağaçlardı. Burda da kullanılan ilaçlar hemen hemen aynı türkiyedeki problem maalesef ilaçlar değil. Birincisi takipsizlik ikincisi ilaçlamalar teknik olarak yanlış yapılıyor. Bizde 100 litre üzerinden dozaj ayarlanıyor ama ağaç yüksekliği dekardaki ağaç sayısı ve dekara düşen etken madde miktarı hesap edilmiyor. Aslında mesajınızda yazmışsınız özellikle üst taraflarda daha fazla diye. Bunun sebebi ilaçlama barı ve fanın kuvveti ağaçların üst kısımlarına yetişmiyor. Takipsizlik kısmına gelirsek meyveye düşen ben sineğin pupalardan tam çıkış zamanını göstermez meyve sineği kirazlara ben düştükten ortalama 10 gün önce pupalarından çıkar ve çiftleşirler ve tek tek hafif yumuşamış meyve eti ararlar aslında yapılması gereken sıcaklık ortalaması alınıp pupalardan çıkış zamanında ilaçlamalar başlanmalı ki kontak etkili ilaçlar sinekler henüz meyve ararken etki göstersin ve ilaç olarak tavsiyem ilk ilaçlamayı deltamethrin etken maddesi bir ürün kullanmanız faydalı olacaktır.

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  4 місяці тому +1

      Kanalımda elmalarla ilgili bir video var orda iklim istasyonları hakkında önemli bilgiler anlatıyorum sizin için faydalı olacaktır.

  • @yarasayaramasa9554
    @yarasayaramasa9554 11 місяців тому +1

    Merhaba! Size daha önce de yazmıştım ilgiyle takip ediyorum sizi,meslektaşız fakat ben kamu dayım. Bu videodaki analizleriniz çok isabetli,ben bazı eklemeler yapmak istedim. 1. Türkiye'de net bir çiftçi tanımı yok.Artık zirai üretim pek çok yerde ek iş şeklinde yapılıyor. 2. Ben 7 bin kadar çiftçi ile çalışıyorum (Çks) sorumlusu olarak,çiftcilerin tamamına yakını ilkokul mezunu ve %80 i 60 yaş üzeri. 3. Türkiye'de gelişmiş ülkelere kıyasla zirai eğitim yetersiz.Ben 1999 lisede başladm zirai eğitime (Ziraat mes.lis) devamı iki yıllık,sonra lisans toplam 12 sene fakat hâlâ yetersiz olduğum kanısındayım.4. Türkiye'de arazilerin miras yoluyla parçalanması ve üretici başına düşen arazi miktarı modern tarım yapmayı çok zorlaştırıyor. 5. Türkiye iyi bir gen merkezi olmasına rağmen ıslah konusunda çok yetersiz.6. Bence zirai anlamda bitki genetik çalışmaları geleceği belirleyecek bu manada Türkiye gene treni kaçırıyor. Son olarak kirazla ilgili bir hadiseyi paylaşmak isterim. Yozgat Kadışehri Türkiyenin en büyük tek parça kiraz bahçesi 5 bin da. Burada bir brifing aldık geçen sene. Asya'ya ihraç yapıyorlar ürünlerini ve oldukça iddialılar ama sizin bahçeleri ve ürünleri görünce aslında adamların ne kadar geri olduklarını farkettim. Devasa ağaçlar ve çok basit sorunlara bile çözüm bulamamışlar fakat çok iyi bildiklerinden hiç şüpheleri yok. Yani insan üzülüyor bunca imkan içinde benim ülkem neden böyle?

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  11 місяців тому +1

      Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Çok güzel özetlemişsiniz. Yazdığınız her madde için buraya kıyasla videolar çekebilirim aslında.

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  11 місяців тому +2

      Yalnız bir nokta var burda eğitim konusunda. Biz maalesef çiftçiye birşeyler öğretemiyoruz. Çünkü herşeyi bildiklerini düşünüyorlar ve doğal olarak öğrenecek birşey de bulamıyorlar. Maalesef ülkemizde 100 dekar yeri olan kendini ağa zannediyor. Burda 350 400 dekar yeri olan kendine ek iş arıyor.

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому +1

    Size nasıl ulaşabilirim

  • @devrimkaracan8201
    @devrimkaracan8201 Місяць тому +1

    Kusura bakma dostum, seyrederken arada aklıma gelen soruları yazıyorum, ağaç araları fazla yakın ağaç dalları birbirine girmiş durumda, üst tarafta kapalı güneş konusunda sorun yaşamıyormusunuz?

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  Місяць тому +2

      Hayır yaşamıyoruz çünkü biz birer hafta arayla 2 bazen 3 seferde topluyoruz

  • @devrimkaracan8201
    @devrimkaracan8201 Місяць тому +1

    Dostum Almanya'da 5 euroya satılan kiraz iç piyasaya mı sunuluyor, EU ya ihraçmı oluyor?

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  Місяць тому +1

      Her ikiside bu fiyat geçen yıl ortalama toptan satış fiyatımızdı

  • @uppermaker7606
    @uppermaker7606 10 місяців тому +1

    30 donum karisik agaclandirma yapip perakende satmayi dusunuyorum. Ceviz Badem Kaysı İğde Meşe vb.
    Ama bu halde bile kazanç saglayabilir miyim emin degilim onun icin agaclarin arasini, ara tarim yapilabilecek sekilde dikmek istiyorum. Mesela aralarda bugday, keten, gibi topragi yormayacak seyler de yetistirmek istiyorum. Sorularim sunlar hocam oneri ve tavsiyelerini merak ediyorum.
    1) Agaclarin arasinda ara tarim yapilir mi? Agaclari yıpratır mı?
    2) Ilac kullanmak istemiyorum cunku aricilik ve ipek bocekciligi de planliyorum arazide. Arilar ve bocekler ilacli agaclari sevmiyorlar. Ilaçsız tarım mumkun mu?
    3)Kuyu suyu cok maliyetli ve sebeke suyunda da klor var bunun yerine Kışın depolanan yagmur suyu yazın kurak aylarda kullanilir mi? Su kıştan yazı beklerken bozulur mu?

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  10 місяців тому +2

      İyi günler
      Öncelikle 30 dönüm yerden herhangi bir meyveyle para biraz zor kazanılır burda haklısınız. Birbirinden farklı bitki yetiştirmek kolay değil hepsinin ayrı ilacı gübresi ve bunların uygulama zamanı var eğer tek işiniz bu değilse çok zarar edersiniz. Ben bir tavsiye yazacağım size ama bazı cevaplara ihtiyacım var.
      1. Elektrik su durumu
      2. Bahçenin durumu ve konumu
      3. Daha önce ne yapılıyormuş parselde
      4. Sizin tarım bilginiz yani çiftçi bir aileden mi geldiniz yoksa bir şekilde sonradan mı aldınız bahçeyi
      5. ekonomik durumunuz. Yani detay vermeye gerek yok iyi orta zayıf deseniz yeterli

    • @uppermaker7606
      @uppermaker7606 10 місяців тому +1

      @@almanyadatarim Arazi şehir merkezine 40km yakın ama elektriği yok. Orta seviyeli bir maddi duruma sahibim, ulaşım aracım var ve çiftci bir aileden gelmiyorum, 2 yıldır doğal tarım ile alakali içerikleri dinliyorum ve sehir merkezlerinde yaşamın çalışmanın gun gun zorlaştığı bir ortamda alternatif bir yasam modeli olusturmaya calisiyorum.Parselin bizden öncesi yok atıl bir halde bekliyordu. Biraz birikmişim var ve düzenli de bir ise sahibim. Tek işim bahçe olmayacak. Haftanın 2 günü tam zamanlı ilgilenebilirim. Paramı borsaya yatırmak istemiyorum. Altın da belli bir yere kadar koruyor.
      Şehirde kalsak da kazandığımız para gün gün eriyor.

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  10 місяців тому +1

      Haklısınız para konusunda şuan borsanın haricinde hiçbir yatırım alanında para değerini korumuyor.
      Öncelikle su sorununu çözün bir şekilde şehri yazmamışsınız arazinin eğimine göre kendinize su biriktirebilirseniz çok faydalı olur sık dikim yapılmayan bitkilerde ara tarım olur faydalı da olur siz hergün uğraşmayacağınız zahmeti az şeyler dikmelisiniz ben size 20 dönüm ceviz öneririm eğer iklim uygunsa şimdilik 10x5 dikebilirsiniz ara tarım yapacağınız için yoksa 8x4 dikim daha uygun olur. Aralarına kuru fasulye dikebilirsiniz depolanabilir kış içinde satarsınız. Hem sizi pek uğraştırmaz kalan 10 dönümün 3 üne yumurtalık tavuk yetiştirebilirsiniz ikinci el mantar çadırları var 50x7 metre oluyor genelde şu sıralar çok fazla iflas eden mantarcı vardır bulunur. Kalan 7 dönüme tavuklar için dönüşümlü mısır buğday vb. dikilebilir.

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  10 місяців тому +1

      Anladığım kadarıyla memursunuz. Bu dediklerimi yaparsanız bahçenize ev yapabilirsiniz imarsız alan dahi olsa 70 m izniniz var diye durumunuza göre ufak bir yer faydalı olur değerini de arttırır bahçenizin ev yapılınca tarımsal üretimi gösterip elektirik talebinde de bulunabilirsiniz. Mutlaka çks çıkarın şehrinizde tarımsal destekleri takip edin mesela güneş enerjisine ciddi destek var

  • @kazdagi
    @kazdagi 11 місяців тому +1

    Çanakkale nin hangi köyü

    • @almanyadatarim
      @almanyadatarim  11 місяців тому +2

      Videoyu çektiğim bahçe almanyada

    • @kazdagi
      @kazdagi 11 місяців тому +1

      @@almanyadatarim yok yok çanakkale de kooperatif kuralım, dediğiniz köy

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому

    Siz hangi sehirdesiniz

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому

    Size ulaşmak isterim

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому

    Siz hangi sehirdesiniz

  • @user-vj9gy8ph4y
    @user-vj9gy8ph4y 5 місяців тому

    Siz hangi sehirdesiniz