Copiii care nu ştiu să mintă - un reportaj despre copiii cu autism semnat Irina Păcurariu (@TVR1)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 лис 2017
  • Reportaj difuzat pe 17 iunie 2017 la TVR1, în care Irina Păcurariu ne face cunoştinţă cu 6 mame şi tot atâţia copiii pentru care lumea are o altă formă decât ne-am obişnuit să numim „normalitatea”.
    Studii recente arată că autismul afectează 1 din 68 persoane la nivelul Europei. În România au circulat legende conform carora există vaccinuri care provoacă autismul, s-a speculat că de apariţia lui sunt vinovate E-urile din alimente. Pentru nicio astfel de teorie nu există însă confirmări.
    Nu se ştie numărul exact de persoane care suferă de Tulburări de Spectrul Autist (TSA). Între 8.000 şi câteva zeci de mii sunt sigur şi, în fiecare săptămână, se nasc alţi copii cu aceeaşi tulburare.
    Ce faci când viaţa îţi aduce un astfel de copil? Cum accepţi? Cum îl convingi pe tată să nu te condamne? Cum rezişti sau, pur şi simplu, cum mergi mai departe? La toate aceste întrebări caută răspuns mamele copiilor cu autism. La dispoziţie au o viaţă. A lor. Urmăriţi un reprotaj despre mame şi copii, despre două lumi şi mai multe vieţi.
    / fantvr1
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial

КОМЕНТАРІ • 31

  • @anitasanti4627
    @anitasanti4627 4 роки тому +3

    Dudu e un miracol,e chiar un mic print,complimenti mamei, putere și sanatate

  • @maddiemorta9408
    @maddiemorta9408 5 років тому +1

    felicitar. sunteți. o. Luptătoare. si. multă sănătate dv. puteți si mai mult.

  • @nencuaurelia4061
    @nencuaurelia4061 2 роки тому

    Mulțumesc frumos

  • @debotosani
    @debotosani 7 місяців тому +2

    Doamna Păcurariu, vă rog nu mai insistați cu „mamele în sus, mamele în jos”. Copiii cu autism au și TAȚI care se ocupă de ei.

  • @krysty520
    @krysty520 5 років тому

    Cel mai frumos moment al reportajului a fost : « 4 ».

  • @adiconstantin4598
    @adiconstantin4598 Рік тому

    O emisiune ca o creatie artistica - ca ton, fatete initial desparate ce apoi se contopesc, iar punctul culminant e metafora Micului print...
    Probabil as fi preferat un documentar temeinic organizat, ca o cercetare stiintifica (desigur, in termeni mai accesibili), caci s-ar crede din statistica initiala, 8000 de cazuri investigate, vs. cateva zeci de mii (in mare, ~un caz la mia de locuitori), ca despre autism sunt multi conationali care nu au auzit!
    Pana la urma, e de preferat varianta artistica, drept consolare familiilor apartinatoare.
    Cu un singur lucru nu ma impac, acela de a sustine ca nu are scapare. Deja sunt cunoscute cai de a reduce enorm efectele - felicitari celor ce le cauta. Apoi, de ce sa nu-i incurajam pe cei interesati, caci speranta licareste mereu, iar viitorul poate aduce rezolvari neasteptate!

  • @dariusasmr1049
    @dariusasmr1049 2 роки тому +1

    Eu sunt darius de care vorbea doamna la tv

  • @lenaqhan755
    @lenaqhan755 3 роки тому +1

    E ffff greu sa ai un copil atipic😥

  • @cocomax7083
    @cocomax7083 2 роки тому +2

    tatal lui Dudu e rom. Ai mei lucreaza intr-un spital mare si mi-au spus ca 90% dintre copiii cu autism din Romania au cel putin un parinte din etnie. Cred ca ar trebui sa se faca mai multe studii pe aceasta etnie.

    • @carmenmaftei1786
      @carmenmaftei1786 2 роки тому

      Prostii! Sunt atât de mulți copii autisti și vor fi și mai mulți. Asa se preconizează!

    • @cocomax7083
      @cocomax7083 2 роки тому

      @@carmenmaftei1786 si eu ce am zis?

    • @ellisclimatiano9311
      @ellisclimatiano9311 Рік тому +5

      Ceea ce propui tu suna putin cam mult a eugenism. Etnia sau rasa unei persoane nu are mai multa legătură cu autismul decât vaccinurile sau educația oferită de părinți. Părinți mai albi decât ai mei nu o sa vezi și totuși și eu și fratele meu suntem autisti. Miroase a rasism, nu a informație obținută din surse de încredere. Aș vrea foarte mult sa aflu sursa de unde ai luat acest 90%.

    • @cocomax7083
      @cocomax7083 Рік тому

      @@ellisclimatiano9311 reciteste comentariul meu. Nimeni pe planeta asta nu va place, de ce sunt eu rasist??? Inainte sa carai, citeste bine!

    • @cocomax7083
      @cocomax7083 Рік тому

      @@ellisclimatiano9311 cica esti autist din cauza educatiei parintilor sau de la vaccin. Mare tampit autist esti!

  • @daviddumitru9102
    @daviddumitru9102 4 роки тому +5

    Eu merg pe borduri și nu am autism.

    • @szendebeke3395
      @szendebeke3395 2 роки тому +3

      De unde sti ca nu esti, unu cu simptome foarte slabe, dar oricum nu aia conteaza, nu singurul fapt ca merge pe borduri defineste, asta e doar unu din multe...

  • @felixcalus
    @felixcalus Місяць тому

    "cum îl convingi pe tatăl sa accepte" dar ce înseamnă asta? Sunt tatăl unui copil cu autism dar nu am ridicat vinovății nicăieri! Proastă alegere a realizatoarei.

  • @YouTubenonesense
    @YouTubenonesense 4 роки тому +12

    Acest reportaj e plin de clisee stupide, sunt prezentate doar mamele de parca acesti copii nu ar avea si tata si cel mai grav este faptul ca autismul este reprezentat doar prin cei 15% cu un novel ridicat de functionalitate. Unde sunt copiii care nu vorbesc, sau vorbesc prea putin sau cei care trebuiesc supraveghiati tot timpul pentru siguranta lor si a celor din jur. Nu dragilor autismul nu este asa. 85% sunt mult mai grav.
    As mai spune eu ceva si despre 'terapia ABA' dar ma abtin.

    • @tanyamichel8343
      @tanyamichel8343 3 роки тому

      trist nu? ..tatii nu se prea implica.asta i adevarul. in rest aveti dreptate,autismul este f grav.

    • @carmenmaftei1786
      @carmenmaftei1786 2 роки тому +4

      Taților nu le place să iasă în față. Apoi ei sunt care muncesc și aduc bani intimp ce mama stă mai mult cu copilul pt că cineva trebuie și sa muncească. Sunt statistici care arată că aproape 90% pleacă din familie pt ca nu pot face față acestei situatii

    • @ellisclimatiano9311
      @ellisclimatiano9311 Рік тому

      Vreau sa adresez putin statistica pe care o expui aici. În primul rând, sursa care te asigur ca nu poate exista pentru ca nu exista diagnostic de funcțional sau "grav". Diferența asta provine din diferențele nivelului de inteligenta, care exista și în rândul persoanelor neurotipice în aceeași măsură. E adevărat ca unui copil autistic care prezintă și dificultăți de învățare, un coeficient de inteligenta sub medie sau alte tulburări mentale care pot coexista cu autismul ii va fi mult mai greu sa se integreze în societate și sa fie o persoana independenta, dar același lucru poate fi spus și despre persoanele neurotipice care au aceleași dificultăți. Pe de alta parte, autiștii cu o inteligenta medie sau peste medie pot trai zeci de ani fără sa fie diagnosticați pentru au capacitatea de a observa și imita comportamentul "normal" chiar dacă se vor simți mereu inconfortabil și se vor întreba mereu de ce nu sunt ca majoritatea persoanelor din jur. Având în vedere variațiile din statisticile ce tin de coeficientul de inteligenta, mă îndoiesc ca 85% din autiști au un IQ sub medie având în vedere ca inteligenta și prezenta sau lipsa autismului nu sunt corelate.
      O sa propun ceva si mai și: ce ar fi sa prezentam și perspectiva persoanelor autiste. Poate stiu mai mult despre ei înșiși decât și mama și tata la un loc. Doar o propunere totuși...

    • @daniel-ionutminculescu410
      @daniel-ionutminculescu410 Рік тому

      ​@@tanyamichel8343 țin sa te contrazic..tatii se implica la fel de tare

  • @sasfeliciamaria468
    @sasfeliciamaria468 5 років тому

    Unde este centrul asta.?

    • @podarrodica7016
      @podarrodica7016 5 років тому +1

      Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ - Asociația Autism Europa Bistrița

  • @aleksey3255
    @aleksey3255 3 роки тому

    Dudu nu pare frate sa aiba o tulburare așa gravă. . Uitați va că o ia în brațe pe sora sa.

  • @qerik_7915
    @qerik_7915 4 роки тому

    m asimt,..