Anadolu Arkeolojisi | Sivas Gök Medrese | 118. Bölüm
Вставка
- Опубліковано 12 січ 2025
- Arkeolog Ümit Işın, Sivas Gök Medrese'yi anlatıyor.
#kültür #tarih #arkeoloji
TRT 2 UA-cam kanalına abone olmak için: bit.ly/TRT2UA-cam
Bizi takipte kalın! 👇
UA-cam: / @trt2
Instagram: / trt2
Twitter: / trt2tv
Facebook: / trt2
Tiktok: / trt2
Web Sitesi: www.trt2.com.tr
O kadar güzel anlatmışsınız ki. Defalarca durdurup geri sarıp yeniden dinledim. Emeğinize yüreğinize sağlık hocam. Kalpten saygılarımla 🙏
Teşekkürler Ümit Hocam.
Harika bir bölümdü , özellikle Medrese kısmında anlattıklarınız önemliydi , dönemi anlamak açısından .
muhtesem
SİVAS 58 ❣TARİH KOKAN ŞEHİR
💯
Emekleriniz için çok teşekkürler hocam. Ancak bu videoyu iki kere dinledim aceba yanlış mı anladım diye ve bir Sivaslı bir Türk kızı, Oğuz torunu olarak düzeltmek zorundayım.
1-) Öncelikle Anadolu'ya ilk kez değil son kez gelen, yani ata topraklarına dönen Türkler, M.Ö. 209 yılında 12 hayvanlı takvimi çıkartıp onu kullanmışlardır ve bir çok yapıda da bu figürler motif olarak kullanılmıştır, keza yapıdaki hayvanlar o takvimi işaret eder.
2-) 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1271 yılında vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluyan'a yaptırılan yapı, ilmi siyasetin meyvesidir. Her yeri yakıp yıkan Moğollar bina inşa edilmesine müsade ederler mi? ancak ilmi siyaset neticesinde ses çıkarılmamış, keza Gazan han müslüman olana kadar.
3-) Şamanizm her Türk'ün inancı değildi, evet bir tanrı inancı var ancak bugünkü gibi Şamanizme biri inanıyor ise diğeri inanmıyor, o sebeple genelleme yapmamak gerekiyor, keza güneşe, aya ve gökyüzünde var olan yaratıcıya adaklar da adamışlar, şimdi bu da dini bir yaklaşım değil mi ?
4-) Ağaç motifine gelince Kur'an'ı Kerim'de Tuba ağacı, bütün medeniyetlere Axis Mundi, yani hayat ağacı olarak geçer. Her din ve medeniyetin inancında ortak paydadır. Hayat ağacını kullanmışlar diye şamanizm ile bağlamak yerine İslamiyet ile bağlamanız tercih ederiz, nitekim Anadolu'ya tekrar gelen Türkler İslami inançla gelmişlerdi, doğal olarak ağaç motifleri de yanlarında betimlenen hayvan figürleri ile gök, yer ve yer altını(denizde dahil) korumayı ve sonuçta yaratıcıya dönmeyi (vuslatı) temsil eder...vesselam.
Wollah bileh Jai Ekte Stienkende Turek diet iz ekte Turks ferhal
hocam el mimiklerin çok fazla ve sadece 2 hareket ediyorsun