Asfaltin valmistus - Miten asfaltti tehdään?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 вер 2024
  • Asfaltti tehdään sekoittamalla kuumaa kiveä ja kuumaa bitumia keskenään. Näin syntyy asfalttibetoniksi kutsuttua mustaa kuumaa massaa. Asfalttimassa levitetään kadulle tai pihalle ja niin asfalttimassasta taas tehdään asfalttipiha.
    Tässä artikkelissa kerrotaan asfaltin tekemisen vaiheet seikkaperäisesti aina peruskalliosta valmiiseen pintaan.
    asfalttitieto....
    Asfaltin tekeminen alkaa kalliosta
    Ensimmäinen ja perustavanlaatuinen vaihe asfaltin tekemisessä on sopivan kallion etsiminen ja kallion murskaaminen.
    Ennen murskaamista kalliosta otetaan näytteitä, joiden perusteella päätetään se, minkälaiseen käyttöön kalliosta tuleva kivi soveltuu. Mikäli kallio on sellaista kiveä että se murenee helposti ei siitä voida tehdä asfalttia kohteeseen jossa vaaditaan kovaa kulutuskestävyyttä. Näytteen ottamisen kalliosta hoitaa yleensä geologi joka koulutuksensa perusteella tuntee erilaisia kalliota ja niiden ominaisuuksia.
    Kun näytteet on tutkittu ja todettu kallio sopivaksi asfalttikiven tekoon, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.
    Kallio räjäytetään ja räjäytetyt suuret lohkareet pilkotaan kaivinkoneella pienemmiksi. Sopivan pieneksi pilkottuja lohkareita kauhataan kaivinkoneella murskaimeen, joka tekee kalliosta kalliomursketta.
    Kalliomurske on sellaista murskattua kalliota jossa on tasaisesti kaikkia eri karkeuksia aina pölystä maksimikokoiseen kiveen asti. Kalliomirskeen suurinta sallittua kiven kokoa millimetreinä kuvaa murskeessa oleva lukuarvo. Esimerkiksi KaM 0-11 tai KaM 0-16
    Kalliomursketta tehdään eri karkeuksia ja asfalttiin käytetään erilaisia kalliomurskeita kohteesta riippuen.
    Yleisimmin teillä ja pihoilla käytettävä asfaltti tehdään karkeuden 11 tai 16 kalliomurskeesta.
    Kalliomurske kuljetetaan asfalttiasemalle varastokasoihin, joista sitä syötetään kulloisenkin tarpeen mukaan syöttösiiloihin.
    Siilojen täyttämistä hoitaa yleensä pyöräkuormaajan avulla kuormaajankuljettaja, joka vastaa siitä että oikeaa siilot täytetään oikealla tavalla.
    Asfaltti tehdään lämmöllä
    Kiviaines siirtyy siiloista kuljetinhihnan kautta lämmitysrumpuun, jossa kuuma liekki kuumentaa kiviaineksen. Kivi kuumennetaan riippuen käytettävän bitumin tyypistä 160 - 200 asteeseen.
    Mikäli asfalttiin lisätään valmistusvaiheessa asfalttirouhetta eli vanhaa asfalttia, jota on jyrsitty työmaalta, nostetaan kiven lämpötilaa vastaavasti hieman. Mikäli asfalttirouhetta ei lämmitetä erikseen, pitää kiven olla valmista massaa kuumempaa, koska osa kiven lämmöstä kuluu asfalttirouheen lämmittämiseen.
    Kiviainesrumpu on useita metrejä pitkä ja joitain metriä halkaisijaltaan oleva pitkänomainen sisältä ontto metallinen putki. Rummun toisesta päästä kivi syötetään sisälle ja syöttöpäätä vasten olevassa päässä on suuri polttoöljyllä toimiva liekki.
    Rumpu on hieman kallistettu liekkiin päin, joten rummun pyöriessä kivi luonnollisesti siirtyy liekkiä kohti samalla sekoittuen ja lämmeten.
    Rummusta lämmitetty kiviaines siirtyy asfalttiaseman kuumasiiloihin, joista sitä asfaltin valmistuksessa otetaan tarpeen mukaan.
    Bitumi tulee maan uumenista
    Toinen asfaltin valmistuksessa käytettävä ainesosa on bitumi.
    Bitumi on mustaa ja viileänä hyvin jäykkää, lähes lasimaista maaöljyn osaa. Bitumia muodostuu bensiinin ja dieselin tuotannossa ikään kuin sivutuotteena.
    Bitumi kuljetetaan öljynjalostamoista esimerkiksi laivoilla öljysatamaan, joista se taas kuljetetaan yleisimmin kuorma-autoilla asfalttiasemalle. Bitumi kuljetetaan aina kuumana.
    Asfalttiasemalla bitumia varastoidaan säiliöissä joissa on joko sähköllä tai polttoaineella toimiva lämmitysjärjestelmä. Kun bitumi pidetään lämpimänä, sen käyttö on mahdollista koska silloin se on koostumukseltaan kuin vettä tai löysää öljyä.
    Mikäli bitumi esimerkiksi talven aikana päästetään jäähtymään ja kovettumaan, kestää bitumisäiliön uudelleen lämmittämisessä useita päiviä.
    Kuuma kivi ja bitumi yhtyvät
    Asfalttiaseman kuumasiiloista päästetään vaakaan kulloinkin tarvittava määrä kiveä. Kun oikea määrä kiveä on punnittu se päästetään sekoittajaan, jossa vahvat lapion tapaiset varret sekoittavat asfalttia. Sekoittajassa kuuman kiven joukkoon suihkutetaan kuumaa bitumia ja ja sekoitus prosessin tuloksena syntyy valmista asfalttimassa.
    Sekoittajasta asfalttimassa päästetään sekoittajan pohja avaamalla joko kuorma-auton lavalle suoraan tai erillisiin varastosiiloihin joissa sitä voidaan säilyttää jonkun tunnin ajan.
    Asfalttiin voidaan sekoittajassa lisätä myös erilaisia aineita joiden avulla asfalttiin saadaan esimerkiksi sävyä tai kiviainekseen saadaan sitoutumaan kuljetuksen ajaksi enemmän bitumia kuin normaalisti.
    Värillistä asfalttia käytetään esimerkiksi erottamaan pyörätie kadusta, kun taas kuitua lisäämällä aikaansaatua normaalia bitumisempaa asfalttia tarvitaan silloin, kun tehdään tietöitä sekoittamalla tiestä rouhittua massaa uuteen asfalttin.

КОМЕНТАРІ •