Hocalarımı eleştirmek haddim değil ama şu video bir araştırma yöntemleri dersi olarak izletilmeli. Yüksek lisansı bitirdim, doktora yapıyorum ama çok kötü bir araştırmacı olduğumu düşünüyorum.
@@karadenizkizi4434 hocam bölümüzü bilmediğim için net bir şey diyemiyorum ama kaliteli yayınlarda (SCI, SSCI, AHCI indexli dergi yayınları) öneriler olur "şu araştırmalı buna bakılmalı vb.) gibi. Bunlar konu bulmanıza yardımcı olabilir.
Gerçekten Allah sizden razı olsun. Öyle güzel anlatmışsınız ki böyle bir bilgiyi bu kadar geç farkettiğim için üzülsem de şu an bile öğrenmiş olmak beni çok mutlu etti 👏👏 Emeğinize sağlık
Birşey ne kadar iyiyse takdir sayısı o kadar az oluyor, abone sayınız ile içeriğin kalitesi karşılaştırıldığında bunu açıkça gösteriyor :( Umarım hakettiğiniz ilgiyi görürsünüz 👏
Mendeley, literatür taraması için candır. Benim word ile yazdığım tüm çalışmalarımda, referanslama için kullandığım programdır. Ücretsiz olması ve depolama imkanıyla ile her yerde kullanabilirsiniz. Akademisyen adayları veya lisansüstü öğrencilerinin bilmesi gereken word gibi ilk yazılımlardan birisidir. Video için teşekkür ederim.
gerçekten karmaşık gelen referans yönetim araçları eğitim videoları arasında en açıklayıcı ve rahatlatıcı içerik sizin içerikleriniz. Teşekkür ederiz sayın hocam.
@@buraktunc5334 Merhaba Burak öncelikle Mendeley programını bilgisayarına kuruyorsun ve daha sonra kullanmak istediğin makaleyi bilgisayarına indiriyorsun. Programın sol kısmında All Documents bölümüne makaleni yapıştırıyorsun. Makalene tıkladığın zaman sağ bölümde makale özelliklerini göreceksen yanlış olan kısımları( yayımlanma tarihi, dergi sayısı, derginin aldı vs.) düzeltebilirsin. Son olarak word dosyasına girdiğinde Mendeley programını başvurular kısmında göreceksin. Makalenden alıntı veya atıf yaptığında hemen başvurulardan o kısma tıklarsan alıntı yapmak istediğin makaleyi seçeceksin. Biraz uzun oldu ama inşAllah anlarsın bi dene takıldığın yer olursa yine yardımcı olurum. Kolay gelsin 😇
@@seheradguzel1208 örnek varmı elinizde yardımcı olursan seher çok makbule geçer yaa uzun olması sorun değil zamanım az eğer bı örnek varsa daha hızlı ilerlerim bu arada teşekkürler 😊
Bu yılki hukuk metodolijisi dersimde keşke bunlar da anlatılsaydı. Dersimi çok değerli bir profesorden aldım. Ama anlattığı eski usul yöntemler. Derslerde pratik teknolojiye girilmiyor. .Halbuki hangi dijital ortamlarda / veri tabanlarında literatür nasıl taranır, not tutma programları nedir nasıl kullanılır, mendeley, Googlescholar vs. nedir, otomatik atıf oluşturma usulleri, wordde içindekiler kaynakça otomatik nasıl oluşturulur vs. keşke bunlar ve sizin anlattığınız diğer şeyler de metodoloji derslerinde anlatılsa.
Merhaba hocam,enstitümüz referansları[1],[2] şeklinde verip kaynakçayı da bu şekilde yapmamızı istiyor.Mendeley programıyla bunu nasıl düzenleyebilirim? Teşekkürler
Merhabalar bir şey soracaktım. Mendeley'e kaydettiğimiz tüm veriler, bilgisayarımızın çökmesi ya da format atılması durumunda yine de korunuyor mu? Sonradan tekrar mendeley'i kurduğumuzda verilerimiz geri geliyor mu acaba?
Merhabalar hocam , öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler. Bir sorum olacaktı mendeley de bir kelime ararken sadece başlıklarda geçen kelimeleri tarıyor. belgenin içinde geçen kelimeleri taramıyor. Sebebi ne olabilir.
hocam emeğinize sağlık. benim üniversitem kaynakçayı numaralandırma sistemi üzerinden metin içinde göstermemi istiyor fakat en son kaynakçada gösterirken de apa formatına uygunluk istiyor. buna uygun mendeley de atıf sistemi var mıdır?
Hocam merhaba Mendeleyde grupladigim dosyalar görünmüyor. 4 adet ayri ayri gruplanmis dosyalar vardi bunları göremiyorum, silmedim. Nasıl ulaşabilirim yeniden bilgi verir misiniz
Eğer senkronize etmeden dosyalar farklı bir konuma tasindiysa isim görünür ancak dosya bağlantısı koptuğundan açılmayacaktır. Silmeden ya da farklı bir konuma taşımadan önce senkronize et demek gerekir.
Hocam ben de zotero kullanıyorum fakat bazen zotero eklentisi bulunmuyor sitelerde. Bu durumda ikilik oluşuyor, makalelerin bir kısmı zoteroda bir kısmı pdf olarak bilgisayarda kalıyor. Bunu nasıl halledebilirim?
hocam merhaba, videolarınız için teşekkürler ancak desktop yerine mendeley reference manager çıkıyor sanırım programda değişikliğe gidilmiş.. doktoraya yeni başlayanlara hangi programı tavsiye edersiniz hocam?
Merhaba Özlem hanım, Eylül ayında mendeley desktop uygulaması firma tarafından sonlandırıldı. Mevcut kullanıcılar kullanıyor ancak yeni indirmelere izin vermiyor sanırım. Eski kurulum dosyaları çalışıyor mu denemedim bilmiyorum ama olabilir. Alternatif olarak ücretli bir uygulama olan citavi var. Citavi bir alternatif olabilir. Kolaylıklar diyorum
İngilizce çeviri için eğer kısa bir metinse deepl.com u kullanmanızı tavsiye ederim. Uzun metinler için Googletranslate in doküman çevirme aracı ücretsiz bir seçenek olarak kullanılabilir
Hocam merhabalar ben yüksek lisans öğrencisiyim ve literatür taraması ile ilgili ödev hazırlamam gerekiyor bu konu ve anlatmınız ile ilgili bana önerebilceğiniz kaynaklar var mıdır? Teşekkür ederimm
Hocam elinize,ağzına sağlık. Yüksek Lisans Seminer konumu hazırlarken nasıl araştırma yapacağım hakkında bilgim yoktu,sayenizde hiç bilmediğim yöntemler öğrendim. İki sorum olacaktı; 1) Seminer için dergi park ve tez merkezi hariç başka nerelerden yararlanabilirim? 2) İyi bir seminer içeriğinde neler yer almalıdır?
Merhaba. Katkı sağladıysam ne mutlu. Sistemli çalışmak literatüre bütüncül bakma fırsatı verir. Literatür taraması için indeksleri kullanabilirsiniz. Dergiparkta dergilerin indeks bilgilerine bakabilirsiniz. Mesela trdizin, sobiad, ebscho, Eric ilk aklıma gelenler. Sonrasında sciencedirect, Google scholar gibi veri tabanları da ise yarar. İyi bir seminer içeri için ise raporlaştırmada dikkat edilmesi gereken başlıca şeyler var. Literatürü iyi taramış ve özetlemiş olması, akıcı ve öz olması. Semineri daha sonra tezinizin giriş bölümünde kullanacak şekilde hazırlarsanız bir taşla iki kuş olacaktır 😊 o yüzden bir tezin giriş bölümü gibi hazırlamanız faydalı olur. Not: tez danışmanı not vereceği için bir şekilde onun ne beklediğini de bilmek gerekir. Kolaylıklar dilerim
Hocam çok teşekkürler verdiğiniz değerli bilgiler için. Ben de tez yazım surecindeyim. Kafamı karıştıran şu ki üniversitemizin bir tez yazım kılavuzu ve şablonu var. Bu durumda Mendeley yazılımı bana fayda sağlar mı kaynakça yaziminda? Yani uyumlu mudur?
Hocam merhaba. Genellikle videolarda sosyal bilimler baz alınarak anlatılıyor. Fen Bilimleri alanında da mendeley kullanımını önerir misiniz? Teşekkür ederim
Rica ederim. Meta analizin hazirlik aşaması için kesinlikle kullanışlı olacaktır. Özellikle çalışmaları filtreleme ve etiketleme sürecinde hangi çalışmalar seçildi hangileri dislandi sistematik bir şekilde takip etme şansınız olacaktır.
@@asalihsimsek çok sagolun hocam. Endnote u oneriyorlardi ancak üniversitemde erişim yok o yüzden alternatif arıyorum. Mendeley i deneyeceğim. Tekrar teşekkür ederim.
Linkteki resimde olduğu gibi tanımlayabilirsin. ibb.co/dp0GkHD bu şekilde giriş yaptığında kaynakçada Şimşek, A. S. (2017). Becerilere Güven Mesleki İlgi Envanterinin Uyarlanması ve Bilgisayarlı Bireyselleştirilmiş Test Uygulamasının Geliştirilmesi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. uygun şekilde görüntüleyebilirsin.
Bir soru? Hocam merhaba, güzel bir çalışma olmuş arkadaşlarıma da önerdim videoyu, sağ olun.Ben şıu an tez yazıyorum otomatik word kısmını kullanıyordum.Kaynakçayı o da oluşturuyor ancak metin içi atıfta daha işlevsel duruyor. Mendeleyi kullansam diğer metin içindeki kaynakçalarımı nasıl yapmam lazım. Kaynakça oluştur deyince öncekiş kaynakçayı görür mü? Teşekkürler.
Merhaba Muhammed, work ve mendeley bağımsız olarak çalışıyor. Bu nedenle birbirlerini etkilemeyecektir. Kaynakça olusturacagin zaman hem mendeley ile hem de word ile kaynakca oluştur komutunu ayrı ayrı kullanırsın. Daha sonra oluşan kaynakcalari birlestirebilirsin.
Dr. Ahmet Salih Şimşek anladım hocam teşekkür ederim. Bi soru daha soracağım izninizle🙂 1. Zotero mu kullanışlı yoksa Mendeley mi? Ve de mendeley hem PDF hem Word destekliyor mu? Teşekkür🙂
hocam merhabalar. video için teşekkür ederim öncelikle. benim bir sorum olacak. lisans tezi yazarken nitel bir araştırma da topladığımız yarı yapılandırılmış görüşmelerin ne kadar sürede geçerliliği var? mesela geçen sene ki kayıtlardan bu sene tezimde kullanabilir miyim?
Merhaba. Genel olarak verinin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde raporlastirilmasi temel ilkedir. 1 yıl uzun bir süre değil kullanılabilir. Ancak lisans tezinde toplanan verinin farklı bir tez ya da çalışması söz konusu ise farklı bir sorunu meydana getirebilir. Farklı amaç ve araştırma için topladığıniz veriyi amacı dışında kullanmak sorun meydana getirebilir. Eğer böyle bir durum yok ise geç olmadan raporlastirmanizi öneririm. İyi çalışmalar
@@asalihsimsek cevabınız çok teşekkür ederim hocam. ben son sınıfın son döneminde tezimi veremedim. aynı konuya devam edip geçen sene topladığım verileri kullanmak istiyorum. hocama bu isteğimi söyleyeceğim ancak anlaşamadığımız için kabul etmeme potansiyeli var. ama yeni veri toplamayı yine yetiştiremem. eğer yasal olarak hakkımsa bunda ısrar etmeyi düşünüyorum hocam.
@@asalihsimsek Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Başka atıf yapma araçlarını (EndNote, Zotero vb.) kullandıysanız Mendeley'in onlara göre avantaj/dezavantajlarını içeren bilgiler vermeniz faydalı olur diye düşünüyorum. Bunlara ek olarak da Mendeley'de sizin en çok kullandığınız, hayat kurtarıcı olarak gördüğünüz işlemleri anlatmanız bizim için aydınlatıcı olur bence.
Merhaba öncelikle teşekkürler bu faydalı çalışma için. Türkçe ve İngilizce iki Klasör olarak ikiye ayırdınız. Arama yaparken bunun daha faydalı olacağını söylediniz anahtar kelimeyi ona göre seçersiniz dediniz. Arama yaparken Türkçe klasörlerde ayrı İngilizce klasörlerde ayrı arama yapabiliyor muyuz yani klasör başlığını seçebiliyor muyuz yoksa pdf içinden kelime arama yapacaksak neden ikiye ayırdık Türkçe İngilizce diye onu anlamadım
Özellikle tez çalışmalarında ulusal ve uluslararası literatür şeklinde ayrıma gidilebiliyor. Böyle bir durumda arşiv düzeni açısından daha pratik olacağı düşüncesiyle ifade ettim. Bu tek doğru yol değil elbette. Nasıl arsivleyeceginiz tamamen kişisel bir konu. Bazı durumlarda daha farklı arşivleme de yapıyorum. Arama yaparken de hangi klasörde iseniz o klasördeki pdfler üzerinde arama yapacaktır.
Emeğinize saglik. Yanıliyorsam düzeltin lütfen. Dergi parkta makale.ararken karşımıza çıkan sonuçlarda zaten direkt olarak mendleye ekleme butonu var. Neden kullanmadiniz acaba .? Kullanmak daha pratik. Boylelikle kaydedilen pdfler de hata olacağını düşünmüyorum. Bu arada zotero kullanan biri olarak yazıyorum
Merhabalar hocam bilgilendireler için teşekkür ederiz. Ben mendeleyi kullanmaya başladım ancak dosyalarım belli zaman silinmiş ünlem isareti var bu neden kaynaklanıyor olabilir ve dosyalarımı geri yükleyebilir miyim.
Merhaba. Dosyaları masaüstünden sürükleyip mendeleye bıraktığında mendeley bulut hesabında senkronize etmezsen. Dosyaları masaüstünden farklı bir konuma klasöre taşıdığında kaynak dosyaya ulasamazsin. O yüzden mutlaka senkronize olmasını bekle ve sonrasında masaüstünden kaldırabilirsin. Eğer dosya ile bağlantı kopmuş ise makale bilgilerini girdiğin bölümun en altında files seçeneğini göreceksin. Buradan PDF nin yeni dosya konumunu seçerek dosyaya ulaşabilirsin.
Hocalarımı eleştirmek haddim değil ama şu video bir araştırma yöntemleri dersi olarak izletilmeli. Yüksek lisansı bitirdim, doktora yapıyorum ama çok kötü bir araştırmacı olduğumu düşünüyorum.
Ben ise henüz y.lisans ders aşamasında bir ogrenciyim hocsm bana tez konunu bul diyor bakiyorum bakiyorum niye hic birsey bilmiyor gibi hissefiyorum😔
@@karadenizkizi4434 hocam bölümüzü bilmediğim için net bir şey diyemiyorum ama kaliteli yayınlarda (SCI, SSCI, AHCI indexli dergi yayınları) öneriler olur "şu araştırmalı buna bakılmalı vb.) gibi. Bunlar konu bulmanıza yardımcı olabilir.
Gerçekten Allah sizden razı olsun. Öyle güzel anlatmışsınız ki böyle bir bilgiyi bu kadar geç farkettiğim için üzülsem de şu an bile öğrenmiş olmak beni çok mutlu etti 👏👏 Emeğinize sağlık
Hocam emeğinize sağlık tez yazma sürecinde olan herkese faydalı olabilecek kaliteli bir video ortaya çıkarmışsınız.
aylardır atıfın nasıl nasıl yapıldığı ile ilgili kafa yoruyordum. Bu video bu konuda çok yararlı oldu teşekkürler emeğinize sağlık
Bilgi paylaştıkça çoğalır teşekkürler.
Birşey ne kadar iyiyse takdir sayısı o kadar az oluyor, abone sayınız ile içeriğin kalitesi karşılaştırıldığında bunu açıkça gösteriyor :( Umarım hakettiğiniz ilgiyi görürsünüz 👏
Mendeley, literatür taraması için candır. Benim word ile yazdığım tüm çalışmalarımda, referanslama için kullandığım programdır. Ücretsiz olması ve depolama imkanıyla ile her yerde kullanabilirsiniz. Akademisyen adayları veya lisansüstü öğrencilerinin bilmesi gereken word gibi ilk yazılımlardan birisidir. Video için teşekkür ederim.
gerçekten karmaşık gelen referans yönetim araçları eğitim videoları arasında en açıklayıcı ve rahatlatıcı içerik sizin içerikleriniz. Teşekkür ederiz sayın hocam.
Oldukça açıklayıcı ve işe yarar bilgiler için çok teşekkürler,emeğinize sağlık
Ancak bu kadar net ve güzel anlatılabilirdi. Emeğinize sağlık :)
Bilgisayarda dosyalar giderek birikmeye başlamıştı ve aradığımı bulmak zor oluyordu. Mendeley programı gerçekten harika oldu, çok teşekkür ederiz🌸
Faydalı bir içerik olmuş hocam. Yüksek lisans öğrencisiyim. Araştırmalarımda yardımcı olacagina inaniyorum.
İyi çalışmalar.
Çok faydalı bir içerik olmuş hocam. Bu ve benzeri içeriklerin artarak devam etmesini dilerim.
İyi çalışmalar.
Hocam emeginize sağlık .Mendeley araştırmalarımda oldukça faydasını göreceğim bir uygulama teşekkürler anlatımınız için 🤗
Çok güzel oldu. Seminer aşamasındaydim kara kara düşünüyordum ne yapsam diye. Teşekkürler hocam
Tez dönemine geçerken Mendeley programını anlatmanız çok faydalı oldu araştırma konusunda teşekkür ederim 😊
Hocam literatür taraması ödevi için dinledim ve çok iyi anladım. Artık Mendeley programını kullanacağım. Teşekkürler :))
Merhabalar Seher yaa benimde ödevim ben hoca anlattı ama anlayamadim lütfen yardımcı olur musun lütfen 🤔
@@buraktunc5334 Merhaba Burak öncelikle Mendeley programını bilgisayarına kuruyorsun ve daha sonra kullanmak istediğin makaleyi bilgisayarına indiriyorsun. Programın sol kısmında All Documents bölümüne makaleni yapıştırıyorsun. Makalene tıkladığın zaman sağ bölümde makale özelliklerini göreceksen yanlış olan kısımları( yayımlanma tarihi, dergi sayısı, derginin aldı vs.) düzeltebilirsin. Son olarak word dosyasına girdiğinde Mendeley programını başvurular kısmında göreceksin. Makalenden alıntı veya atıf yaptığında hemen başvurulardan o kısma tıklarsan alıntı yapmak istediğin makaleyi seçeceksin. Biraz uzun oldu ama inşAllah anlarsın bi dene takıldığın yer olursa yine yardımcı olurum. Kolay gelsin 😇
@@seheradguzel1208 örnek varmı elinizde yardımcı olursan seher çok makbule geçer yaa uzun olması sorun değil zamanım az eğer bı örnek varsa daha hızlı ilerlerim bu arada teşekkürler 😊
@@buraktunc5334 örnek derken anlamadım
@@buraktunc5334 örnek derken yaptığım ödev mi nasıl ileteceğim ki size
kıymetli hocam çok teşekkür ederim. emeklerinize sağlık. imdadıma yetiştiniz.
Emeğinize sağlık hocam🙏 Öğrenciniz olarak şanslı olduğumu düşünüyorum
Çok açıklayıcı bir anlatım olmuş. Teşekkürler hocam.
Teşekkürler Ahmet Hocam. Çok faydalı bir video olmuş. Ağzına sağlık
Emeğinize sağlık kıymetli hocam. Çok faydalı bir çalışma.
Çok faydalı bir içerik emeğinize sağlık hocam
Güzel anlatım, teşekkür ederiz.
Çok faydalı bir çalışma, emeğinize sağlık...
Paylaşım için teşekkürler, çok açık ve net olmuş...
Ülkenin en iyi eğitim bilimcisi.
emeğinize sağlık hocam şimdiye kadar izlediğim en güzel videolardan biriydi iyi çalışmalar
çok teşekkür ederim, harika anlatım.
Emeğinize sağlık Hocam çok faydalı bir video olmuş
Çok teşekkürler, emeğinize sağlık hocam. Aradığım tam da buydu, çok sağolun.
Videonuz pek çok soruma cevap oldu hocam. Çok teşekkür ederim.
Hocam ağzınız bal yesin. Emeğinize sağlıkk güzel anlattınız. Faydasını gördüm teşekkür ediyorum..
Faydalı bir video olmuş teşekkürler.
tertemiz bir anlatım olmuş teşekkürler
emeğinize sağlık hocam, çok faydalı bir içerik. teşekkürler...
emeğinize sağlık hocam.
Sayın hocam harika bir çalışma olmuş ,işimi çok kolaylaştırdınız. Emeğinize sağlık.
Hocam çok teşekkürler keşke derslerde de anlatılsa.
Hocam harikasınız, emeğinize sağlık.
HARİKASINIZ HOCAM..
Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma yapmışsınız.
harikulade katkılı bir anlatım, emeğinize sağlık :D
Emeğinize sağlık,hayat kurtardınız çok teşekkür ederim.
Çok teşekkürler hocam. Enfes bilgiler verdiniz.
Keşke Citavi ilgili videolarınız da olsa. Gayet açıklayıcı olmuş.
Fırsat bulamıyorum ne yazık ki ama yapılacaklar listesine yazdım. Teşekkürler 😊
@@asalihsimsek Ben teşekkür ederim. Tez yazım sürecinde büyük faydası olacağı inancındayım.
emeğinize sağlık, çok yararlı bir bilgi oldu.
Emeğinize sağlık Hocam, gayet faydalı bir içerik olmuş. Çok öğreticiydi
Çok faydalı bilgilerdi. Çok teşekkürler
Çok güzel bir anlatım olmuş hocam teşekkür ederim
çok güzel anlatmışsınız hocam. Teşekkürler
Hocam harikasınız valla emekleriniz için çok ama çok teşekkür ederim
Hocam, emeğinize sağlık. Anladım sonunda ilk aşamayı :)
Ders niteliginde❤
Bu yılki hukuk metodolijisi dersimde keşke bunlar da anlatılsaydı. Dersimi çok değerli bir profesorden aldım. Ama anlattığı eski usul yöntemler. Derslerde pratik teknolojiye girilmiyor. .Halbuki hangi dijital ortamlarda / veri tabanlarında literatür nasıl taranır, not tutma programları nedir nasıl kullanılır, mendeley, Googlescholar vs. nedir, otomatik atıf oluşturma usulleri, wordde içindekiler kaynakça otomatik nasıl oluşturulur vs. keşke bunlar ve sizin anlattığınız diğer şeyler de metodoloji derslerinde anlatılsa.
çok faydalı oldu. Allah razı olsun..
Harika bir içerik, emeklerinize sağlık.
Sayın hocam emeğine sağlık. Çok faydalı oldu
hocam teşekkür ederim, mendeley kullanımında takıldığım noktalara videonuz yardımcı oldu.
Merhaba hocam,enstitümüz referansları[1],[2] şeklinde verip kaynakçayı da bu şekilde yapmamızı istiyor.Mendeley programıyla bunu nasıl düzenleyebilirim? Teşekkürler
Hocam zotero mu, mendeley mi? Ben zotero hakkında videolar izledim. Denemeye başlayacağım. Ancak Mendeley seçimi daha mı doğru olur...
Merhabalar bir şey soracaktım. Mendeley'e kaydettiğimiz tüm veriler, bilgisayarımızın çökmesi ya da format atılması durumunda yine de korunuyor mu? Sonradan tekrar mendeley'i kurduğumuzda verilerimiz geri geliyor mu acaba?
Elinesağlık üstadım 👌
Hocam elinize sağlık başka
Hocam video için çok teşekkürler
Merhabalar hocam , öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler. Bir sorum olacaktı mendeley de bir kelime ararken sadece başlıklarda geçen kelimeleri tarıyor. belgenin içinde geçen kelimeleri taramıyor. Sebebi ne olabilir.
Ağzına sağlık
keşke türkçeye çevirebilseydim harika olurdu
Hocam emeğinize sağlık.
VERY HELPFUL. SAGOL.
Hocam video için teşekkür ederim. Peki siz citavi yi mi mendeleyi mi önerirsiniz?
Merhabalar hocam internet eklentilerini otomatik nasıl kaldırabiliriz. Kolaylıklar dilerim.
hocam emeğinize sağlık. benim üniversitem kaynakçayı numaralandırma sistemi üzerinden metin içinde göstermemi istiyor fakat en son kaynakçada gösterirken de apa formatına uygunluk istiyor. buna uygun mendeley de atıf sistemi var mıdır?
Hocam merhaba Mendeleyde grupladigim dosyalar görünmüyor. 4 adet ayri ayri gruplanmis dosyalar vardi bunları göremiyorum, silmedim. Nasıl ulaşabilirim yeniden bilgi verir misiniz
Eğer senkronize etmeden dosyalar farklı bir konuma tasindiysa isim görünür ancak dosya bağlantısı koptuğundan açılmayacaktır. Silmeden ya da farklı bir konuma taşımadan önce senkronize et demek gerekir.
Hocam ben de zotero kullanıyorum fakat bazen zotero eklentisi bulunmuyor sitelerde. Bu durumda ikilik oluşuyor, makalelerin bir kısmı zoteroda bir kısmı pdf olarak bilgisayarda kalıyor. Bunu nasıl halledebilirim?
Zotero kullanmadığım için yorum yapamıyorum ne yazık ki
hocam merhaba, videolarınız için teşekkürler ancak desktop yerine mendeley reference manager çıkıyor sanırım programda değişikliğe gidilmiş.. doktoraya yeni başlayanlara hangi programı tavsiye edersiniz hocam?
Merhaba Özlem hanım, Eylül ayında mendeley desktop uygulaması firma tarafından sonlandırıldı. Mevcut kullanıcılar kullanıyor ancak yeni indirmelere izin vermiyor sanırım. Eski kurulum dosyaları çalışıyor mu denemedim bilmiyorum ama olabilir. Alternatif olarak ücretli bir uygulama olan citavi var. Citavi bir alternatif olabilir. Kolaylıklar diyorum
hocam merhaba, ingilizce makalaleri türkçeye çevirmem gerekiyor. Bu durumda mendeley programını nasıl kullanabilirim, ne önerirsiniz?
İngilizce çeviri için eğer kısa bir metinse deepl.com u kullanmanızı tavsiye ederim. Uzun metinler için Googletranslate in doküman çevirme aracı ücretsiz bir seçenek olarak kullanılabilir
hocam merhaba ben biraz kullandım da kilit sembolü hakkında bir fikriniz var mı?
Hocam merhabalar ben yüksek lisans öğrencisiyim ve literatür taraması ile ilgili ödev hazırlamam gerekiyor bu konu ve anlatmınız ile ilgili bana önerebilceğiniz kaynaklar var mıdır? Teşekkür ederimm
öneri, azıcık sesiniz cıksaymıs keske hocam. tesekkur ederiz yardımınız için
Hocam elinize,ağzına sağlık. Yüksek Lisans Seminer konumu hazırlarken nasıl araştırma yapacağım hakkında bilgim yoktu,sayenizde hiç bilmediğim yöntemler öğrendim. İki sorum olacaktı; 1) Seminer için dergi park ve tez merkezi hariç başka nerelerden yararlanabilirim? 2) İyi bir seminer içeriğinde neler yer almalıdır?
Merhaba. Katkı sağladıysam ne mutlu. Sistemli çalışmak literatüre bütüncül bakma fırsatı verir. Literatür taraması için indeksleri kullanabilirsiniz. Dergiparkta dergilerin indeks bilgilerine bakabilirsiniz. Mesela trdizin, sobiad, ebscho, Eric ilk aklıma gelenler. Sonrasında sciencedirect, Google scholar gibi veri tabanları da ise yarar. İyi bir seminer içeri için ise raporlaştırmada dikkat edilmesi gereken başlıca şeyler var. Literatürü iyi taramış ve özetlemiş olması, akıcı ve öz olması. Semineri daha sonra tezinizin giriş bölümünde kullanacak şekilde hazırlarsanız bir taşla iki kuş olacaktır 😊 o yüzden bir tezin giriş bölümü gibi hazırlamanız faydalı olur. Not: tez danışmanı not vereceği için bir şekilde onun ne beklediğini de bilmek gerekir. Kolaylıklar dilerim
Hocam teşekkürler . Mendeley programında internet sitesi alıntılarını nasıl gösterebiliyoruz?
Hocam çok teşekkürler verdiğiniz değerli bilgiler için. Ben de tez yazım surecindeyim. Kafamı karıştıran şu ki üniversitemizin bir tez yazım kılavuzu ve şablonu var. Bu durumda Mendeley yazılımı bana fayda sağlar mı kaynakça yaziminda? Yani uyumlu mudur?
Hocam merhaba. Genellikle videolarda sosyal bilimler baz alınarak anlatılıyor. Fen Bilimleri alanında da mendeley kullanımını önerir misiniz? Teşekkür ederim
Evet. Aslında fen bilimleri için daha yaygın kullanıma sahip. Özellikle pubmed vesaire veri tabanları ile entegre olması oldukça işe yarıyor.
@@asalihsimsek yanıtınız için teşekkür ederim hocam
Teşekkürler hocam kıymetli bilgiler için. Peki meta analiz için mendeley i tavsiye eder misiniz ?
Rica ederim. Meta analizin hazirlik aşaması için kesinlikle kullanışlı olacaktır. Özellikle çalışmaları filtreleme ve etiketleme sürecinde hangi çalışmalar seçildi hangileri dislandi sistematik bir şekilde takip etme şansınız olacaktır.
@@asalihsimsek çok sagolun hocam. Endnote u oneriyorlardi ancak üniversitemde erişim yok o yüzden alternatif arıyorum. Mendeley i deneyeceğim. Tekrar teşekkür ederim.
👍🏻👍🏻👍🏻
ahmet hocam kralsın
Hocam master tezi nasıl yazılır her paragrafta atıf yapmalımıyım.
Adı geçen eseri mendeleyde yapamiyorum, bilen var mı arkadaşlar.
1.cil kaynağa nasıl ulaşabiliriz bunun hakkında bilgi vermediniz
teşekkür ederim
sırf Mendeley'de Arama Yapma özelliği yüzünden zoterodan vaz geçeceğim ama teyit etmek istiyorum bu özellik halen zoteroya gelmedi mi?
Bildiğim kadarıyla halen yok
👍
hocam mendeleye tez eklemek istediğimizde kaynakçada tez olarak yazmıyor. tezi mendeleye nasıl ekleyeceğiz?
Linkteki resimde olduğu gibi tanımlayabilirsin. ibb.co/dp0GkHD bu şekilde giriş yaptığında kaynakçada Şimşek, A. S. (2017). Becerilere Güven Mesleki İlgi Envanterinin Uyarlanması ve Bilgisayarlı Bireyselleştirilmiş Test Uygulamasının Geliştirilmesi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. uygun şekilde görüntüleyebilirsin.
Dr. Ahmet Salih Şimşek teşekkür ederim hocam yapabildim
Hocam mendeley proğramında yönetmeliklerden alıntı nasıl yapabiliriz ?
Bir soru? Hocam merhaba, güzel bir çalışma olmuş arkadaşlarıma da önerdim videoyu, sağ olun.Ben şıu an tez yazıyorum otomatik word kısmını kullanıyordum.Kaynakçayı o da oluşturuyor ancak metin içi atıfta daha işlevsel duruyor. Mendeleyi kullansam diğer metin içindeki kaynakçalarımı nasıl yapmam lazım. Kaynakça oluştur deyince öncekiş kaynakçayı görür mü? Teşekkürler.
Merhaba Muhammed, work ve mendeley bağımsız olarak çalışıyor. Bu nedenle birbirlerini etkilemeyecektir. Kaynakça olusturacagin zaman hem mendeley ile hem de word ile kaynakca oluştur komutunu ayrı ayrı kullanırsın. Daha sonra oluşan kaynakcalari birlestirebilirsin.
Dr. Ahmet Salih Şimşek anladım hocam teşekkür ederim.
Bi soru daha soracağım izninizle🙂 1. Zotero mu kullanışlı yoksa Mendeley mi? Ve de mendeley hem PDF hem Word destekliyor mu? Teşekkür🙂
@@mhmmt-ylmz pdf ve word dosyalarını ekleyebilirsin. Zotero yu hiç kullanmadim o nedenle şu anda bir karşılaştırma yapamıyorum.
Dr. Ahmet Salih Şimşek tamam hocam. Çok teşekkür ederim, emeklerinize sağlık 📚
çok saolun hocm
hocam merhabalar. video için teşekkür ederim öncelikle. benim bir sorum olacak. lisans tezi yazarken nitel bir araştırma da topladığımız yarı yapılandırılmış görüşmelerin ne kadar sürede geçerliliği var? mesela geçen sene ki kayıtlardan bu sene tezimde kullanabilir miyim?
Merhaba. Genel olarak verinin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde raporlastirilmasi temel ilkedir. 1 yıl uzun bir süre değil kullanılabilir. Ancak lisans tezinde toplanan verinin farklı bir tez ya da çalışması söz konusu ise farklı bir sorunu meydana getirebilir. Farklı amaç ve araştırma için topladığıniz veriyi amacı dışında kullanmak sorun meydana getirebilir. Eğer böyle bir durum yok ise geç olmadan raporlastirmanizi öneririm. İyi çalışmalar
@@asalihsimsek cevabınız çok teşekkür ederim hocam. ben son sınıfın son döneminde tezimi veremedim. aynı konuya devam edip geçen sene topladığım verileri kullanmak istiyorum. hocama bu isteğimi söyleyeceğim ancak anlaşamadığımız için kabul etmeme potansiyeli var. ama yeni veri toplamayı yine yetiştiremem. eğer yasal olarak hakkımsa bunda ısrar etmeyi düşünüyorum hocam.
Umarım bir orta yol bulursunuz. Lisans tezi bir önceki dönem veriler etik açıdan sorun oluşturmuyor.
@@asalihsimsek amin hocam. tekrardan çok teşekkür ederim. cevabınız ve ilginiz için.
Hocam mendeley ile ilgili daha detaylı/farklı bir video gelir mi acaba?
İyi çalışmalar.
Ne tür bilgilere ihtiyacın var ? Önerilerin varsa degerlendireyim ilk fırsatta
@@asalihsimsek Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Başka atıf yapma araçlarını (EndNote, Zotero vb.) kullandıysanız Mendeley'in onlara göre avantaj/dezavantajlarını içeren bilgiler vermeniz faydalı olur diye düşünüyorum. Bunlara ek olarak da Mendeley'de sizin en çok kullandığınız, hayat kurtarıcı olarak gördüğünüz işlemleri anlatmanız bizim için aydınlatıcı olur bence.
Merhaba öncelikle teşekkürler bu faydalı çalışma için. Türkçe ve İngilizce iki Klasör olarak ikiye ayırdınız. Arama yaparken bunun daha faydalı olacağını söylediniz anahtar kelimeyi ona göre seçersiniz dediniz. Arama yaparken Türkçe klasörlerde ayrı İngilizce klasörlerde ayrı arama yapabiliyor muyuz yani klasör başlığını seçebiliyor muyuz yoksa pdf içinden kelime arama yapacaksak neden ikiye ayırdık Türkçe İngilizce diye onu anlamadım
Özellikle tez çalışmalarında ulusal ve uluslararası literatür şeklinde ayrıma gidilebiliyor. Böyle bir durumda arşiv düzeni açısından daha pratik olacağı düşüncesiyle ifade ettim. Bu tek doğru yol değil elbette. Nasıl arsivleyeceginiz tamamen kişisel bir konu. Bazı durumlarda daha farklı arşivleme de yapıyorum. Arama yaparken de hangi klasörde iseniz o klasördeki pdfler üzerinde arama yapacaktır.
Emeğinize saglik. Yanıliyorsam düzeltin lütfen. Dergi parkta makale.ararken karşımıza çıkan sonuçlarda zaten direkt olarak mendleye ekleme butonu var. Neden kullanmadiniz acaba .? Kullanmak daha pratik. Boylelikle kaydedilen pdfler de hata olacağını düşünmüyorum.
Bu arada zotero kullanan biri olarak yazıyorum
Videoyu çektiğim dönemde kullanmak istedim ancak çalışmıyordu. Hata alıyordum. Bu nedenle göstermedim.
Merhabalar hocam bilgilendireler için teşekkür ederiz. Ben mendeleyi kullanmaya başladım ancak dosyalarım belli zaman silinmiş ünlem isareti var bu neden kaynaklanıyor olabilir ve dosyalarımı geri yükleyebilir miyim.
Merhaba. Dosyaları masaüstünden sürükleyip mendeleye bıraktığında mendeley bulut hesabında senkronize etmezsen. Dosyaları masaüstünden farklı bir konuma klasöre taşıdığında kaynak dosyaya ulasamazsin. O yüzden mutlaka senkronize olmasını bekle ve sonrasında masaüstünden kaldırabilirsin. Eğer dosya ile bağlantı kopmuş ise makale bilgilerini girdiğin bölümun en altında files seçeneğini göreceksin. Buradan PDF nin yeni dosya konumunu seçerek dosyaya ulaşabilirsin.
@@asalihsimsek Teşekkürler hocam