De klant | Bedrijfseconomie

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024
  • In welke segmenten deel jij de markt op? Wat voor aankoopgedrag vertoon jij?
    Merchandise:
    shop.spreadshi...
    Logo en karakter ontworpen door DeDonLeon Designs / dedonleon
    Jingle gemaakt door Euto & Michael Music
    open.spotify.c...
    Hulp en tips bij de voorbereiding van je examen? Kijk vooral op:
    www.examenover...
    Oefenopgave uit Bedrijfseconomie In Balans vwo

КОМЕНТАРІ • 8

  • @danielnefs6542
    @danielnefs6542 4 роки тому +1

    Hallo, ik heb een paar vragen:
    wat voor segmentiestrategie voert de supermarkt?
    En hoe kun je dit zien aan bijvoorbeeld de huisstijl en inrichting? Hoe kun je dit zien aan de soorten producten? En aan de omgangsvormen met de klant?

    • @MeesterPatrick
      @MeesterPatrick  4 роки тому +1

      Dat is een interessante vraag!
      In de context van een supermarkt kun je eigenlijk op verschillende "schalen" naar segmentatie kijken. Op de kleinste schaal kijk je naar het productassortiment: worden er bijvoorbeeld naast gewone tandpasta ook kindertandpasta, of reinigingsmiddelen voor een kunstgebit verkocht? Dan zou je kunnen zeggen dat er op leeftijd gesegmenteerd wordt en dat verschillende van die segmenten worden bediend. Je zou hierbij kunnen stellen dat dit segmenteren door de fabrikant wordt gedaan en niet door de supermarkt, dat is natuurlijk ook zo, alleen is de supermarkt wel degelijk onderdeel van de uitvoering van deze segmentatiestrategie door het besluit de meerdere productvarianten te verkopen.
      Als we wat uitzoomen, zou je supermarkten onderling met elkaar kunnen vergelijken. We passen dan de 4 P's toe. Zo zal een Albert Heijn zich op andere klanten richten dan een Aldi. Dit is terug te zien in de Prijs (Albert Heijn is duurder dan Aldi), de Producten (Albert Heijn verkoopt meer Nederlandse A-merken en heeft een breder assortiment dan Aldi), de Promotie (Albert Heijn maakt meer reclame dan Aldi) en de Plaats (Albert Heijn heeft meer filialen in Nederland en kent ook bijvoorbeeld To-Go filialen. Daarnaast vind je vaker Albert Heijns rondom duurdere stadscentra dan Aldi's.) In deze schaal kun je zien dat beide supermarktketens aan een andere segmentatiestrategie doen. Waar Albert Heijn de gehele markt probeert te bedienen (naast de A-merken hebben ze natuurlijk ook B-merken, huismerken en budgetmerken), focust Aldi zich grotendeels op het goedkopere marktsegment.
      Als we tot slot nog verder uitzoomen, zou je voor bepaalde productgroepen, bijvoorbeeld vlees (of andere productgroepen waar ook speciaalzaken voor bestaan), kunnen stellen dat een supermarkt zich nooit tot de absolute kwalitatieve top van die markt richt. De klant die het kan betalen en op zoek is naar de beste kwaliteit, zal namelijk waarschijnlijk eerder voor een slager of andere speciaalzaak gaan.

    • @danielnefs6542
      @danielnefs6542 4 роки тому +1

      Oke, en wat voor soort segmentatie kom ik dan nog meer tegen in een supermarkt behalve bijvoorbeeld leeftijdssegmentatie?

    • @MeesterPatrick
      @MeesterPatrick  4 роки тому +1

      @@danielnefs6542 Binnen de supermarkt kun je het zo gek niet bedenken of er wordt wel op gesegmenteerd: prijsklasse, mate van (on)gezonde producten, culturele achtergrond, leefstijl, etc. Je kunt er vast nog wat bedenken: probeer klanten in categorie op te delen en ga na of de klanten binnen die categorie door een supermarkt bediend worden.

    • @danielnefs6542
      @danielnefs6542 4 роки тому +1

      @@MeesterPatrick Dankjewel, en moet ik dan denken aan geconcenntreerde, gedifferentieerde, of ongedifferentieerde marketing?

    • @MeesterPatrick
      @MeesterPatrick  4 роки тому +1

      @@danielnefs6542 Gedifferentieerde marketing, geconcentreerde marketing past meer bij (luxe) speciaalzaken en ongedifferentieerde marketing past meer bij zaken waarbij de keuzeruimte niet zo groot is.

  • @jayfisscher
    @jayfisscher 4 роки тому +2

    top video