'Döngüsel Ekonomi' nedir? Neden önemli?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 вер 2024
  • Ekonomist ve Capital dergilerinin düzenlediği ‘Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Zirvede, liderler yeşil dönüşüm stratejileri, döngüsel ekonomi, yeşil finansman gibi konularda yeni dönem hedeflerini anlattı.
    Yeşil ekonominin, sürdürülebilirliğin, yeşil finansmanın öneminin ve farkındalığının gittikçe arttığı günümüz dünyasında, şirketlerin odağında yeşil dönüşüme uyum stratejileri var. Bu dönüşüme ışık tutmayı hedefleyen Ekonomist ve Capital dergileri iş dünyasının önde gelen liderlerinin katılımıyla ‘Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ni düzenledi. Ana sponsorluğunu sahibinden.com’un üstlendiği zirvenin, co-sponsoru Beko, destek sponsorları ise Biotrend, H&M ve Prometeon oldu.
    Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nin ‘Döngüsel Ekonomi İçin Örnek Uygulamalar’ başlıklı üçüncü paneli Ekonomist Dergisi Editörü Özlem Bay Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelin konuşmacıları; Prometeon Türkiye CEO’su Gökçe Şenocak, Bayer Türkiye CEO’su Serçin Giray, L’Oréal Türkiye CEO’su Sinem Sandıkçı Gökçen, Baymak Genel Müdürü Ülkü Özcan şirketlerinin döngüsel ekonomi hedeflerinden bahsetti.
    Lastik sektöründe faaliyet gösteren Prometeon Türkiye’nin CEO’su Gökçe Şenocak, kalite ve performans için sürdürülebilirlik ve teknolojiyi harmanladıklarını belirtti. Türkiye’nin Almanya’nın iki katı büyüklüğünde premium bir lastik pazarı olduğunu söyleyen Şenocak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Üretim süreçlerinde sürdürülebilirliği ana odağımıza aldık. Lojistik sektörünün ana paydaşıyız. Bir lojistik firmasının akaryakıttan sonraki en büyük gider kalemi lastik. 150 kamyonu olan bir firma kendi sürdürülebilir ürünlerimizle 10 milyon TL’lik akaryakıt verimliliği sağlıyor. 700 ton karbon salımını azaltıyor.”
    Üretim süreçlerinde sürdürülebilirlik çalışmaları olduğunu söyleyen Şenocak, “Prometeon olarak zor bir sektördeyiz. Ama biz 2050 senesi için karbonda nötr olma sözünü verdik” dedi.
    Sürdürülebilirliğin, ekonomik, çevresel ve sosyal boyutu olduğuna dikkat çeken Bayer Türkiye CEO’su Serçin Giray da, Bayer’in tüm iş alanlarında bu üç konuda aktif projeleri olduğunu vurguladı. “Bu kurumsal bir sorumluluk alanı değil iş süreçlerimize entegre ettiğimiz stratejimizin bir parçası” diyen Giray, sürdürülebilirlikte hem Türkiye hem global için hedefleri olduğunu söyledi. 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmayı planladıklarını belirten Giray, tesislerde 20230 yılına kadar elektrik enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerjiden tamamlamayı planladıklarını kaydetti. Çoklu krizler dünyasında yaşadığımıza dikkat çeken Giray, “Şirketimizin akıllı tarım ve dijital uygulamaları tüm dünya ve Türkiye için çok önemli” diye konuştu.
    TEKNO GÜZELLİK ŞİRKETİ
    Özellikle genç neslin, çevre dostu ürünler ve markalar konularında daha bilinçli olduğunu söyleyen L’Oréal Türkiye CEO’su Sinem Sandıkçı Gökçen ise, bugün tüm Garnier ürünlerinde Çevresel Etiketleme Sistemi’ne geçtiklerini belirtti. Gökçen, ‘Yeşil Eczane’ ve ‘Yeşil Kuaför’ uygulamalarına geçiş yaptıklarını ifade etti. Kendilerini ‘tekno güzellik’ şirketi olarak tanımladıklarını ifade eden Gökçen, akıllı bir duş başlığı geliştirdiklerini ve yüzde 70 oranında su tasarrufu sağladıklarını vurguladı. Dijital medya yatırımlarının ayak izini ölçmeye başladıklarını da aktaran Gökçen, karbon salınımlarını yüzde 40 azalttıklarını söyledi.
    Baymak Genel Müdürü Ülkü Özcan da, iklimlendirme sektörünün, enerji krizinin tam ortasında yer alan bir sektör olduğunu dile getirdi. İklim krizinin bu kadar hızlı geleceğini dünyada hiç kimsenin tahmin etmediğine dikkat çeken Özcan, günümüzde artık hemen herkesin sürdürülebilirliğe çok önem verdiğini vurguladı. Doğalgaz yerine yenilenebilir elektrik kullanacak bir yatırım yaptıklarını belirten Özcan, “Karbon salımını azaltmaya yönelik ürünler ve çözümler şirket olarak önceliğimiz. Isı pompası, hidrojen kaynaklı kombiler, çevreci teknolojiler bizim önceliklerimiz arasında yerini alıyor” dedi.

КОМЕНТАРІ •