Buna! Eu sunt jurist si lucrez ca tehnician! Si, anul trecut, am transzvazat primele 15 matci, in felul expus de tine, cu starter si finisor, doar ca, fara nuclee, adica am bagat botcile direct in roiurile facute inainte, unde s-au si imperecheat! Fara mentor si fara sa pierd vremea in curtea altuia... Nu descuraja incepatorii cu faze de trei ani in slujba unuia sau altuia! Incurajeaza sa incerce, daca iubeste activitatea! Din greseli inveti cel mai bine! De citit, nu zic, este superOK! Sanatate multa si multumim de video:uri!
Ma bucur pentru reusita ta. Totusi ma intreb daca partea juridica ai invatat-o la fel ? Adica ... daca ma apuc sa citesc Codul civil si cel penal pot sa spun ca sunt jurist ? Daca ai facut o scoala pentru a deveni jurist, te rog sa nu mai spui asemenea prostii, deoarece acesta este unul dintre motivele pentru care suntem o tara de carpaci sau soareci de birou ... cu prea putini specialisti si mai putini experti. Cresterea matcilor in apicultura sa o privesti la fel ca oricare specializare din domeniul juridic cum ar fi civil, penal, comercial, funciar etc ... nu poti fi jurist in toate. Asta este parerea mea ... insa poate ma insel. Tu ce spui ? Si oare ce spun si cei care iti sustin punctul de vedere ?
@@viitorsanatos6279 Buna! Am facut facultate pt. a deveni jurist, dar mi-am dat seama ca nu pot sa si muncesc in domeniu! Tocmai ca am incercat altceva! Ideea era ca tu ai spus ca tu esti economist! Cred ca practica ne ajuta, in primul rand, sa vedem ce putem face si ce nu! Trebuie sa incercam, sa gresim ,sa ne completam cunostintele, dupa care trebuie sa incercam din nou! Ca, daca mergi la alta stupina, si omul nu stie sa-ti explice tot acolo ajungi, experienta mea! Fara suparare, dar nu toti oamenii sunt de buna credinta! Sanatate multa!
@@viitorsanatos6279 Daca ai spus ca, fiind economist esti special in toate, gresesti si tu! Nu crezi? Eu cred ca trebuie doar sa vrei cu adevarat sa faci ce ti-ai propus, sa te informezi cum se face si sa faci! Si, daca-ti si place ceea ce faci, este si mai OK! Nu trebuie sa fii ceva anume, vre-un specialist in organizare...sau alceva! Si, apoi mai trebuie sa stii si franceza, nu?😁🤣
@@viitorsanatos6279 domnu adventist , nu mai fi ranchinuos , nu ai inventat tu nici apicultura nici apa calda . vezi ca in cazul domnului este vorba de a lucra ca jurist intrun sistem pe cand in apicultura este mai degraba despre practica . bineinteles ca documentatea si orice curs care nu ne trateaza ca pe niste dobitoci este binevenit . As vrea sa vad macar un profesionist care sa nu dispretuiasca novicii
Ati explicat ca un adevarat profesor clar si la subiect.Cateva detalii sper sa va fie de folos .Ca sa nu fie nevoie de graba si viteza prea mare la transvarzare se poate lucra intr-o camera mica unde se asigura o temperatura de cel putin 30 grade si umiditate prin fierberea continua in timpul lucrului a unei cantitati de apa.Trebuie imitate pe cat posibil conditiile din stup.Dupa transvarzare rama se inveleste cu prosop pana la introducerea in starter.In starter langa rama cu larve se pune un fagure cu apa.Pe toata perioada cresterii larvei pana la capacire se da sirop cu polen si lapte degresat.Ca sa avem sigur larve proaspete ,intr-un nucleu vom tine matca izolata de unde vom avea permanent larve tinere.Fagurele din care luam larve se taie pana aproape de fundul celulei ca sa ne fie mai usor sa luam larva.Toate acestea le-am practicat cand fiind ucenic la un stupar cu multa experienta ,am lucrat la productie de laptisor de matca.Domnul Isus sa va binecuvanteze in continuare!
Dle profesor dr. va multumesc frumos. Va urmaresc de mult timp...am învățat multe din prezentările dvs....sănătate maximă....si sa ne traiti intr-un multi si frumosi ani.
Foarte bine explicat,ma bucur ca ai inceput sa faci video-uri mai lungi ,imi plac f mult ultimele seri de video-uri f interesante sper sa continui tot asa.
Salut Radu ce se pune in nucleul de împerechere pe acele rame? Te întreb deoarece sunt începător sunt copil am 12 ani iar tu explici foarte clar și bine MULTUMESC
Pentru a evita atingerea larvei foloseste sistemul cu Nicot box.Nu risti sa intorci larva si atunci toate vor fi luate in lucru.Este cel mai sigur sistem nu ai voie sa faci greseli.
....cu tot respectul. ...o întrebare ...dacă ne'am întoarce la vechea metoda de a mentine o stupina tânără, credeți ca și satisfacția apicultorului ar scădea proporțional cu adoptarea metodei mai sus menționate? ...și când vb de satisfacție am în vedere toate aspectele. ..mulțumesc pentru un eventual raspuns...
Salut, ai folosit vreodata cutiile Nicot pentru a nu mai transvaza? E mai rapid cu siguranta dar as fi interesat daca stie cineva care e randamentul si daca e mai buna metoda sau nu. Iti urmaresc toate clipurile si te felicit
Salut multumesc pt video dar am si eu o intrebare: unde pot sa fac un curs pe partea de apicultura ca am întrebat si la usamv si la apicola , am căutat si pe net si nici un răspuns?
Nu faci un video te rog în care sa explici ce demersuri trebuia sa facem ca să ne înscriem stupina sa fie la zi cu toate actele, cod de stupina, cerințe, termeni etc. Mulțumesc anticipat.
Te salut și mulțumesc pentru informație foarte utila. Aș avea și eu o întrebare dacă poți să îmi răspunzi. Ce se întâmplă dacă punem în familia starter ouăle de o zi? Sunt șanse să le ia în creștere, sau e inutilă procedura? Mulțumesc, toate bune.
Pai in familia starter introduci materialul pe care ti l-am indicat. Poti sa introduci si o rama cu oua, insa recoltarea botcilor va fi dificila si chiar formarea botcilor va fi nepotrivita. Ar trebui taiate bucati din fagure pentru a avea loc unde sa se formeze botcile ... Total neeficient ... dar se poate
@@viitorsanatos6279 eu mă refeream la introducerea cupolelor cu ouă pe rama de creștere apoi direct în familia starter. Ce se întâmplă cu ouăle în așa caz? Mulțumesc.
Te urmaresc cu mare placere si te apreciez sincer...ca dealtfel si pe Mihai Rus ( ce reprezinta aceeasi zona geografica cred)...apicultori tineri de mare tinuta. Ce sugerati pe durata orfanizarii starterului inclusiv cele 2 zile pana pe rama portbotci puneti gratia hannenan... privind pastrarea matcii din stup ( pp ca rolul de finisor il joaca tot starterul). Multumesc! PS Metoda cu cutia Nicot nu e mai practica? Ce opinie aveti?
Teoretic cutia Nicot te ajuta sa ai larve de vârstă optima fără să mai transvazezi. Însă in practica sunt niște dezavantaje clare în folosirea cutiei fata de transvazare: manopera ( introducerea cutiei într-o ramă, obișnuirea familiei cu cutia, închiderea mătcii, faptul că de multe ori larvele nu se dezvoltă sau mai rău matca pur și simplu nu oua in cutie. Deci daca te obișnuiești cu transvazarea cutia Nicot este un accesoriu inutil.
@@mihaiclosca159 are perfecta dreptate. Daca poti tranzvaza, nu are rost sa discuti despre cutia de crestere. Cand spun "daca poti..." ma refer la a vedea larvele si la a avea mana sigura.
Te felicit pentru practica pe care o faci. Iti dai seama ca daca ai stapanii si detaliile pe care ti le pot da cartile de specialitate, cursurile, workshopurile ... ai avea rezultate net superioare ?
Sa faci apicultura "dupa ureche" nu e o lauda ci o problema mare! Intr-o zi vei ramane fara albine din cauza unei boli pe care nu o identifici la timp. Evident ca nu te-ai nascut invatat ci ai urmarit materialele video de specialitate. De bun simt ar fi sa le multumesti tuturor celor care au postat materiale apicole pe youtube si nu sa te lauzi ca nu ai citit nimic 😊😉
@@cristianpatrascu3699 Tot timpul îi mulțumesc domnului Dan Mărgărit pentru filmulețe pe care lea făcut. Iar treabă cu lauda e doar în capul dumitale și al celor că dumitale. Eu spun un adevăr din viața mea. Nu înțăleg dece trebuie să fac ce vor alți? Eu vreau să fac apicultură fără cărți. Ce vă deranjează?
Ai sesizat cand mi-am aruncat ochii dupa ele sau chiar le-ai auzit ? Avem probleme din ce in ce mai mari cu ele. Chiar si cand sunt in stupina intra pana la nivelul stupilor.
Palavrageala fara rost. Intra in subiect direct si lasa palavrageala. Spui de 10 ori aceleasi vorbe sin mai multe filmulete. Doar apicultorii te urmaresc, nu te urmareste unul care n-are cunostinte despre albine.
Eu nu stiu nimic despre cresterea albinelor si il urmaresc ca sa invat. Repeta de 10 ori pentru ca e un clip de tip "curs" si pt ca este el pedagogic si didactic de felul lui si are si studii superioare, pe care multi apicultori nu le au (mai deloc).Fiecare ofera informatii/continut in stil propriu.
Ar fi bine dacă ați putea organiza tabere pentru tinerii care vor să învețe apicultura ,să poată învăța la fața locului 😊 Este mai greu așa prin video.
Buna! Eu sunt jurist si lucrez ca tehnician! Si, anul trecut, am transzvazat primele 15 matci, in felul expus de tine, cu starter si finisor, doar ca, fara nuclee, adica am bagat botcile direct in roiurile facute inainte, unde s-au si imperecheat! Fara mentor si fara sa pierd vremea in curtea altuia...
Nu descuraja incepatorii cu faze de trei ani in slujba unuia sau altuia! Incurajeaza sa incerce, daca iubeste activitatea! Din greseli inveti cel mai bine! De citit, nu zic, este superOK! Sanatate multa si multumim de video:uri!
Ma bucur pentru reusita ta.
Totusi ma intreb daca partea juridica ai invatat-o la fel ? Adica ... daca ma apuc sa citesc Codul civil si cel penal pot sa spun ca sunt jurist ?
Daca ai facut o scoala pentru a deveni jurist, te rog sa nu mai spui asemenea prostii, deoarece acesta este unul dintre motivele pentru care suntem o tara de carpaci sau soareci de birou ... cu prea putini specialisti si mai putini experti.
Cresterea matcilor in apicultura sa o privesti la fel ca oricare specializare din domeniul juridic cum ar fi civil, penal, comercial, funciar etc ... nu poti fi jurist in toate.
Asta este parerea mea ... insa poate ma insel. Tu ce spui ? Si oare ce spun si cei care iti sustin punctul de vedere ?
@@viitorsanatos6279 Buna! Am facut facultate pt. a deveni jurist, dar mi-am dat seama ca nu pot sa si muncesc in domeniu! Tocmai ca am incercat altceva! Ideea era ca tu ai spus ca tu esti economist!
Cred ca practica ne ajuta, in primul rand, sa vedem ce putem face si ce nu! Trebuie sa incercam, sa gresim ,sa ne completam cunostintele, dupa care trebuie sa incercam din nou! Ca, daca mergi la alta stupina, si omul nu stie sa-ti explice tot acolo ajungi, experienta mea! Fara suparare, dar nu toti oamenii sunt de buna credinta! Sanatate multa!
@@viitorsanatos6279 Daca ai spus ca, fiind economist esti special in toate, gresesti si tu! Nu crezi?
Eu cred ca trebuie doar sa vrei cu adevarat sa faci ce ti-ai propus, sa te informezi cum se face si sa faci! Si, daca-ti si place ceea ce faci, este si mai OK! Nu trebuie sa fii ceva anume, vre-un specialist in organizare...sau alceva! Si, apoi mai trebuie sa stii si franceza, nu?😁🤣
inainte sa gust miere din stupii mei am avut matci facute prin transvazare . Nu zic ca au fost cine stie ce succes dar nu este o piatra de moara ,
@@viitorsanatos6279 domnu adventist , nu mai fi ranchinuos , nu ai inventat tu nici apicultura nici apa calda . vezi ca in cazul domnului este vorba de a lucra ca jurist intrun sistem pe cand in apicultura este mai degraba despre practica . bineinteles ca documentatea si orice curs care nu ne trateaza ca pe niste dobitoci este binevenit . As vrea sa vad macar un profesionist care sa nu dispretuiasca novicii
Multumim ca ne-ai aratat. Incerc si eu anul asta. 2023
Ati explicat ca un adevarat profesor clar si la subiect.Cateva detalii sper sa va fie de folos .Ca sa nu fie nevoie de graba si viteza prea mare la transvarzare se poate lucra intr-o camera mica unde se asigura o temperatura de cel putin 30 grade si umiditate prin fierberea continua in timpul lucrului a unei cantitati de apa.Trebuie imitate pe cat posibil conditiile din stup.Dupa transvarzare rama se inveleste cu prosop pana la introducerea in starter.In starter langa rama cu larve se pune un fagure cu apa.Pe toata perioada cresterii larvei pana la capacire se da sirop cu polen si lapte degresat.Ca sa avem sigur larve proaspete ,intr-un nucleu vom tine matca izolata de unde vom avea permanent larve tinere.Fagurele din care luam larve se taie pana aproape de fundul celulei ca sa ne fie mai usor sa luam larva.Toate acestea le-am practicat cand fiind ucenic la un stupar cu multa experienta ,am lucrat la productie de laptisor de matca.Domnul Isus sa va binecuvanteze in continuare!
Dle profesor dr. va multumesc frumos. Va urmaresc de mult timp...am învățat multe din prezentările dvs....sănătate maximă....si sa ne traiti intr-un multi si frumosi ani.
Mulțumesc , explici foarte bine. Nu toți știu să se transpună în pielea celor care nu știu.
Explicat foarte simplu felicitari de la Nicola apicultor din Banatul Sarbesc
Foarte bine explicat și la subiect fără fraze în plus.
Felicitări!
Multumesc :)
Un profesor adevărat
DA ASA ESTE DOMNUL RADU
Ai fost foarte explicit ! Felicitări pt materialul video! Și bafta în tot ceea ce faci !!!
thanks f the info super interesant
Multumesc frumos, domnul inginer.
Cu stima si spor la treaba
Foarte bine explicat!
Respect si mult succes!
Domn Profesor lucrez mult si fara bani.Time is money!
Care este perioada potrivita Petru creșterea matcilor?.Salutare
.
Foarte bine explicat,ma bucur ca ai inceput sa faci video-uri mai lungi ,imi plac f mult ultimele seri de video-uri f interesante sper sa continui tot asa.
multumim pentru apreciere :)
Salut Radu ce se pune in nucleul de împerechere pe acele rame? Te întreb deoarece sunt începător sunt copil am 12 ani iar tu explici foarte clar și bine MULTUMESC
Salutare! Difera mult calitatea matcilor ținute în starter pana în ziua 14.. de matcile trecute prin finisor? Multumesc
Mulțumesc,foarte bine explicat.!
Salut , are ceva daca raman botcile in starter, fără să le mai mutăm în finisor ?
Pentru a evita atingerea larvei foloseste sistemul cu Nicot box.Nu risti sa intorci larva si atunci toate vor fi luate in lucru.Este cel mai sigur sistem nu ai voie sa faci greseli.
....cu tot respectul. ...o întrebare ...dacă ne'am întoarce la vechea metoda de a mentine o stupina tânără, credeți ca și satisfacția apicultorului ar scădea proporțional cu adoptarea metodei mai sus menționate? ...și când vb de satisfacție am în vedere toate aspectele. ..mulțumesc pentru un eventual raspuns...
Imi cer scuze de raspunsul intarziat...
Va rog explicati-mi care este "vechea metoda" la care va refereati cand ati pus aceasta intrebare.
Salut, ai folosit vreodata cutiile Nicot pentru a nu mai transvaza? E mai rapid cu siguranta dar as fi interesat daca stie cineva care e randamentul si daca e mai buna metoda sau nu.
Iti urmaresc toate clipurile si te felicit
Salut multumesc pt video dar am si eu o intrebare: unde pot sa fac un curs pe partea de apicultura ca am întrebat si la usamv si la apicola , am căutat si pe net si nici un răspuns?
Scrie-mi pe whats App 0765252585
Poti sa explici si fabricarea matcilor in CUTIA NICOT ?
Da. Dar intr-un alt video
Maxim 1 minut? Vrei sa spui ca avem la dispozitie 6 secunde pentru fiecare larva, de cand scoatem rama din stup? wow!
Nu faci un video te rog în care sa explici ce demersuri trebuia sa facem ca să ne înscriem stupina sa fie la zi cu toate actele, cod de stupina, cerințe, termeni etc. Mulțumesc anticipat.
buna idee
Voi face
Te salut și mulțumesc pentru informație foarte utila.
Aș avea și eu o întrebare dacă poți să îmi răspunzi. Ce se întâmplă dacă punem în familia starter ouăle de o zi? Sunt șanse să le ia în creștere, sau e inutilă procedura?
Mulțumesc, toate bune.
Doar pierz timp
..daca o bagi in cupula..
Pai in familia starter introduci materialul pe care ti l-am indicat.
Poti sa introduci si o rama cu oua, insa recoltarea botcilor va fi dificila si chiar formarea botcilor va fi nepotrivita. Ar trebui taiate bucati din fagure pentru a avea loc unde sa se formeze botcile ... Total neeficient ... dar se poate
@@viitorsanatos6279 eu mă refeream la introducerea cupolelor cu ouă pe rama de creștere apoi direct în familia starter. Ce se întâmplă cu ouăle în așa caz? Mulțumesc.
O modalitate mai sigură de a face profit din Apicultură!
Corect. Te felicit
Te urmaresc cu mare placere si te apreciez sincer...ca dealtfel si pe Mihai Rus ( ce reprezinta aceeasi zona geografica cred)...apicultori tineri de mare tinuta.
Ce sugerati pe durata orfanizarii starterului inclusiv cele 2 zile pana pe rama portbotci puneti gratia hannenan... privind pastrarea matcii din stup ( pp ca rolul de finisor il joaca tot starterul).
Multumesc!
PS Metoda cu cutia Nicot nu e mai practica? Ce opinie aveti?
Teoretic cutia Nicot te ajuta sa ai larve de vârstă optima fără să mai transvazezi. Însă in practica sunt niște dezavantaje clare în folosirea cutiei fata de transvazare: manopera ( introducerea cutiei într-o ramă, obișnuirea familiei cu cutia, închiderea mătcii, faptul că de multe ori larvele nu se dezvoltă sau mai rău matca pur și simplu nu oua in cutie. Deci daca te obișnuiești cu transvazarea cutia Nicot este un accesoriu inutil.
@@mihaiclosca159 are perfecta dreptate. Daca poti tranzvaza, nu are rost sa discuti despre cutia de crestere.
Cand spun "daca poti..." ma refer la a vedea larvele si la a avea mana sigura.
Ba da, a intrat apa in el, pe marginea din dreapta ;) (minutul 24:17 )
4:00
Eu folosesc cutiuță Nicot
Cum speriati prigoriile. Am vazut un video cum taia fagurele si lipea celula cu puiet de stinghia portbotca
😂😂😂😂🎉🎉🎉🎉
Te salut. Eu îmi cresc mătci și fac apicultură fără să fi citit vreo carte.
Destul de naspa......dar fiecare face ce vrea.....
Te felicit pentru practica pe care o faci.
Iti dai seama ca daca ai stapanii si detaliile pe care ti le pot da cartile de specialitate, cursurile, workshopurile ... ai avea rezultate net superioare ?
Sa faci apicultura "dupa ureche" nu e o lauda ci o problema mare! Intr-o zi vei ramane fara albine din cauza unei boli pe care nu o identifici la timp.
Evident ca nu te-ai nascut invatat ci ai urmarit materialele video de specialitate.
De bun simt ar fi sa le multumesti tuturor celor care au postat materiale apicole pe youtube si nu sa te lauzi ca nu ai citit nimic 😊😉
@@cristianpatrascu3699 Tot timpul îi mulțumesc domnului Dan Mărgărit pentru filmulețe pe care lea făcut. Iar treabă cu lauda e doar în capul dumitale și al celor că dumitale. Eu spun un adevăr din viața mea. Nu înțăleg dece trebuie să fac ce vor alți? Eu vreau să fac apicultură fără cărți. Ce vă deranjează?
Frumos mai cântă prigoriile pe acolo
Ai sesizat cand mi-am aruncat ochii dupa ele sau chiar le-ai auzit ?
Avem probleme din ce in ce mai mari cu ele. Chiar si cand sunt in stupina intra pana la nivelul stupilor.
Încearcă cu baloane sub forma de ochi, sau cd-uri agățate pe langa stupi. Poate funcționează...
K
Palavrageala fara rost. Intra in subiect direct si lasa palavrageala. Spui de 10 ori aceleasi vorbe sin mai multe filmulete. Doar apicultorii te urmaresc, nu te urmareste unul care n-are cunostinte despre albine.
Eu nu stiu nimic despre cresterea albinelor si il urmaresc ca sa invat. Repeta de 10 ori pentru ca e un clip de tip "curs" si pt ca este el pedagogic si didactic de felul lui si are si studii superioare, pe care multi apicultori nu le au (mai deloc).Fiecare ofera informatii/continut in stil propriu.
Se aud prigorii în fundal! Și eu am o problema cu asta!!!
E încă scara în cadru 😁
da da ... de cu o zi inainte :))))
👍
Vezi ce like mare ai primit...vezi rasplateste.....
Ar fi bine dacă ați putea organiza tabere pentru tinerii care vor să învețe apicultura ,să poată învăța la fața locului 😊 Este mai greu așa prin video.