Yeni Kitabımı Şu Linkten Satın Alabilirsiniz: www.kitapstore.com/mobil/urun/686289/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/antikcag-da-ahiret-in-evrimi/ İlk Kitabımı Şu Linkten Satın Alabilirsiniz: www.kitapstore.com/urun/629253/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/agnostisizm-ve-ilahi-tragedya/ NOT: Set halinde iki kitabı birden alırsanız epey bir indirimli oluyor: www.kitapstore.com/urun/686290/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/diamond-tema-seti-2-kitap/
Görücü usulü, zorla ve rastgele evliliklerin yoğun olduğu toplumların zeka ortalaması daha düşük olur. Evlilik konusunda özgür olan toplum bireyleri doğal seçilim yolu ile ürüyor.
@@Muzaffergeorge 2 tane ayrı yorum yazdım ama biri görünmüyordu. Bağlantılı olduğu için görüneni sildim ve diğeri zaten görünmüyor. Yorumun girişi şöyle bir şeydi: "Evrim mekanizmasının işleyişini tam anlamıyla kavradığınızda, zaten ekstra bir kanıt aramanıza gerek yok. Fakat bu konuda yüzlerce bilimsel makaleye ulaşabilirsiniz." Sonra link falan koydum da yanlış linkti, sinirlendim sildim işte, zor bulmuştum zaten, tekrar arayamam.
@@Muzaffergeorge Arada öyle uçurum fark yok elbette. Tabii kimi zaman uçurum olabilir. Türkiye topraklarında yaşayan 85 milyon civarı insanın tamamını sınır dışı edelim, sen ben dahil. Daha sonra amerikanın her kesiminden, her bölgesinden 85 milyon civarı insanı buraya getirelim ve onlar Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni vatandaşları olsun. Bu durumda burada bir şeyler değişir mi? Aslında halkı devletler değil, bizzat halkın kendisi yönetir.
@@Muzaffergeorge Bence Türkiye'nin ekonomik refah seviyesi artar, depremlerden endişe duyulmaz hale gelinir. Halkı halk yönetir. Çünkü halk ne isterse politikacılar iyi veya kötü onu yapar. Halkın talepleri gerçekleşir. Mesela imar barışı Almanya'da yapılsa, o adamı bir daha seçmezler. Burada ise tam tersine halk oy karşılığı imar barışı istedi. Kaliteli seçmenin(halk) oy'larını alabilmek için olağanüstü ikna çalışması yapmalısın. Yani zeka ile ekonomik refah doğru orantılı.
@@Muzaffergeorge Zeki bireylerden oluşan halkı medya ile manipüle ederek yönetemezsin, tam aksine o seni yönetir, seni o yönlendirir. Çünkü onun oy'unu başka türlü alamazsın.
@@Muzaffergeorge Böylece halkın oyuna olan talep politikacılar tarafından artar, rekabet kızışır ve oy değeri ile birlikte politikacılar da değerlenir. Bunu hisse senedine benzetebilirsin. Talep artarsa fiyat artar.
Zekanın bir kapasitesi olamaz bence çünkü yaşadığın süre boyuca çevreye bağlı olarak zekan gelişebiliyor. Diyelim bir kişinin zeka kapasitesi 150 iq, kişi oraya ulaştı ve daha sonra hala bir sürü olay yaşıyor. Hala yeni bilgilerle kendini geliştiriyor. Bunun 150 olarak sabit kalması, mantık dışı olur.
@@farazivekayra Sınırlarımız içerisinde en iyi seviyeye kadar geliştirilebilir demek istedim, boy uzunluğuyla bağlantıyı nasıl kurdun anlayabilmiş değilim
Bilimsel makalelerin çoğunda çok az geliştirilebilir olduğu kanısına varılmış. Belli çalışmalar ile iq puanı manipule edilebiliyor fakat daha yüksek iq puanı alman yeni karşılaştığın bir probleme çözüm üretme yeteneginin geliştiği anlamına gelmiyor.
@@ses4065 Tepkim daha çok ben açık bir şekilde zekadan bahsederken boy uzunluğuyla bağlantı kurmasınaydı fakat çok iyi ifade edememişim sanırım, yine de teşekkürler:)
Eğitimin önemi çok büyüktür. Birde şöyle bakalım; Beyini bir alet olarak düşünürsek, kompleks bir alet olduğunu düşünmek zorundayız. Çünkü beyni etkili kullanmak için, bilgiye ihtiyacımız var. Bu bilgiyide eğitimle veya tecrübelerle elde edebiliyoruz. Normal bir zeka ortamını ele aldığımızda. Ama aşırı veya üstün zekalı olsak bile, bu zeka yönlendirebileceğimiz bir bilgiye gene ihtiyacımız var. Karekterler genlerinde etkisi ile sonradan aldığımız bilgilerle beraber gelişir. Her insanın karekterinin farklı olmasının en büyük sebebi farklı aile ortamlarında ve cçevrede yetişmesi o karekterleri oluşturabilir.
Bence genetik bazı çok temel şeyleri belirliyor olmalı; iki ayak üstünde yürüme, konuşabilme, düşünme yada fiziksel özelliklerimiz gibi bunun dışında kalan bilgisel yada duygusal zeka ise büyük oranda öğrenilen birşey olmalı. Yapılan testlerin hangi koşullarda yapıldığını ve taraflı olup olmadığını bilmiyoruz. Afrika'daki insanların zeka seviyesinin gerçek şartlarda ölçülebilmesi için oralara da Avrupa seviyesinde okullar kurup en az iki yüzyıl sonraki sonuçları değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyorum, çünkü eğitim disiplin gerektiren, birey aile ve sosyal çevre ile birlikte sonuç veren bir şeydir.
Zeka kullanma şekline göre değişir.Araştırmacı ve meraklı biriysen doğruya mutlaka ulaşabilirsin.Ama çoğunluk için sürü psikolojisi hakim.Herkes ne derse o doğrudur
Biyoloji ve nöroloji hakkında bilgi sahibiyim genler zekayı, kişiliği, suça eğilimi tahminimizden de fazla etkiliyor tabi ki ortaya çıkabilmeleri için uygun çevresel ortam sağlanmalı ancak bu doğduğumuzda muhtemel hayatımızın genlerimizde yazılı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
O halde bu bazı vicdansız diye tarif edeceğimiz ideolojileri destekliyor. Yani bir anne veya baba eğer zihinsel engelliyse veya soyunun suç işleme eğilimi yüksekse böyle insanların çocuk sahibi olmasını engellemek hatta yapabiliyorsak böyle insanların toplumdan soyutlamak gelecek kuşaklarımız için faydalıdır.
@@alparslansoylu4676 Doğru, Hitler'in evrimsel hümanistliği de özünde doğru bir ideolojiydi. Bunu o zamanın bilimiyle ırksal bazda almaları ve yalnızca tek bir jenerasyonda başarıya ulaşmayı beklemeleri gibi hataları olmasaydı belki de en gerçekçi ve haklı fikirlerden biri olabilirdi.
Bence gelişime açıktır demek daha makul geliyor . Kapasitesi daha yüksek olabilir insandan insana ama geliştirildikten ve bilendikten sonra her beyin belli keskinliğe ulaşabilir.
@@melih1429 fakat dehaları da unutmamak gerek Şu misal gibi genetik olarak mükemmel olan birinin vücudu genetik olarak mükemmel olmayan birinden çok daha az çaba sarf eder daha iyi bir vücut yapabilmek için ve aynı çabayı sarf etseler de genetik olarak daha iyi olan vücut çok daha başarılı görünür. Değişkenlik çok işin içinden çıkmak biraz zor.
Benim düşüncem, zekanın(intelligence) genetikle aktarıldığı, bilgeliğin(wisdom) ise eğitim ve tecrübelerle geliştiği yönünde. Hem zeki hem de iyi eğitilen insan çoğu işi başarıyla yapabilir. Ama Dionun dediği bir nokta var ki zekayı eğitim ve odaklanma keskinleştirilebilir. Veya tam tersi cehalet içinde körelebilir.
Böyle videoların gelmesi daha iyi olur mesela her zaman mitoloji dini konular paylaşıyorsunuz bunları daha da ara vererek kendinize eziyyet vermeden paylaşa bilirsiniz. Çünkü bu tür videolar insanları motive ediyor sanıyorum hemde bilgilendirici. mesela bana felsefe mitoloji ,tarih gibi konular sevmeme rağmen şimd fazla bir değer katmiyor. Felsefe, mitologi videolar daha sık olunca degersizlesiyor. Böyle beyine ilgili konular olursa daha da bilgilendirici olur yada konuları bu açıda artıra bilirsiniz. Allah zihin açıklığı versin. Yazdığım yorum videoda ne kadar zevk aldığımı gösteriyor çünki kolay yorum yazan değilim. Her şey için teşekkürler.
Newton un Afrika dan çıkması için Galileo, Kepler, Leibniz gibi diğer kişilerin o dönemde Afrika da yaşaması ve eser vermesi gerekirdi veya Newton un gittiği okulların Afrika da olması lazımdı. Eğitim ortam kültür bence en az genetik kadar önemli.
Özetle, Albert Einstein, Issac Newton ve Leonardo Da Vinci gibi zeki adamların ortaya çıkmasında, etnik kökenden kaynaklanan ortalama zekadan ziyade o toplumdaki özgür düşünce, bilim kültürü, eğitim ve sanata verilen önem çok daha önemlidir, gelişmemiş toplumlarda dahiler harcanır.
Abi selam hızlı okuma hakkında da video çekebilir misin? Sence hızlı okuma teknikleri bir safsata'dan ve para tuzağı'ndan mı ibaret yoksa gerçekten işe yarıyorlar mı?
ikiz kardeşler örneğinde iyi eğitim ve kötü eğitim zekanın üzerindeki etkisini söylerken aslında eğitimden ne anladığımızla alakalı. Kısıtlı kaynaklar bireylerin zekasını daha fazla gelişmesini sağlayabilir. Çünkü hayatta kalabilmek için onu kullanmalıdır. Zeka aslında toplumsal olarak aktarılan bir süreçtir dil gibi. Nasıl yeni doğan bebekleri bir mağaraya kapatıp orda büyüttüğümüzde dilleri olmayacağı gibi zeka seviyeleride düşük kalacaktır. Hatta doğada bulunan insanların sonradan dil öğrenemediği bile bir gerçek. Birde dilinde zeka üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum. Hem IQ hemde EQ üzerinde. Emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsın güzel dostum
Bilgi direk akla etki eder, örneğin 2 + 2 = 4 bunu ilk öğrendiğinde yavaş yavaş parmaklarınla yaparsın. Bu konuda yeterince iyi bilgi kazanıp, akıl sahibi olmaya başlarsan bir müddet sonra artık elinle saymana gerek kalmaz, kafandan toplama yapmaya başlarsın. Bu da benim düşünceme göre zekaya etki eder. Bence yeterince akıllı bir beyin, zeki olmaya başlar. Genetik faktörler bence de, çevresel faktörlerden daha fazla etkili. Eğer doğuştan gelen zekan daha fazlaysa yukarda söylediğim, elle toplama aşamasından kafanda toplama aşamasına geçiş yapman daha kısa sürer.
@@erolahmed7674 pratik zekânı geliştirirsin. Atıyorum hiç matematik çözmeyen bir insan veya kitap okumayan bir insan. Kitap okuyana göre daha yavaş beyni çalışır veya cümle kurma kabiliyeti ve okduğunu anlamada yavaş pasif kalır. Matematikte de pratiği olmadığı için işlem çözme becerisi zayıflar. İnsan birşeylere kendini zorladikca geliştirebilir. İnsan beynini zor zamanlarda çok sıkıştığı anlarda kullanır. O zaman farkına varirsin zekanın 😂
Geliştirmek ile alakalıdır gelişim döngüsel biçimde devam eder genetik faktörü temeli oluştursa bile bunun üstüne eklenen ile birlikte tahmin edilemez ölçüde gelişebilir .Geliştikçe kapasitde de gelişir.Kapasite sabit değildir
İlk zamanlar genetik yatkınlık beyin gelişiminin çok büyük kısmını elinde tutar sonrasında çevreden aldın aldın. Mesela hatırlayabilidiğiniz en genç zamanınıza gidin bebekken ilgi duyduğunuz bir kavramı hayal edin işte bu ilgi genetik. Yönelim gibi de değerlendirebilirsiniz. Benim kendimden yola çıkarak edindiğim görüş. Bebekken de matematiği severdim şu an da seviyorum gibi.
Türkiye'deki markette satılan yiyeceklerin bircogu gelismis ülkelerdeki marketlerden farkli olarak sagliksiz ve yasakli maddeler içeriyor. Zeka seviyesi ve sağlığımıza direkt etki ettigini düsündügüm bu durum ile ilgili video yapmayi düsünür müsün ?
@@lily-xs7oi “Epifiz” demek istediniz sanirim. Ancak bunu neden arastirmami istediginizi anlayamadim. Yazdiklarim ile pek alakali bir sey degil dogrusu.
@@korcan1491 Tabiiki alakalı ; Epifiz bezi kapalı insanların algıları kapalıdır.Algıların kapalıyken zeki olmanın mümkünü yok.Buda yediğin zehirli gıda havadan aldığın ağır metaller sudaki klor ,flör epifiz bezini kapatır ve bu kapanırsa asla zeki bi insan değilsindir.Etrafına bi bak ne kadar çok zeki insan var değilmi.
Mesela Michael Faraday müthiş bir hayat hikayesi var okumanızı tavsiye ederim müthiş bir bilim insanı elektriğin öz oğlu Nikola Tesla ise elektriğin babası Michael Faraday dır
Kesinlikle zekanın genetik olmadığını düşünüyorum. Sadece zekayı şekillendiren değişkenlerin genetik ve/veya çevresel olduğunu düşünüyorum ve gözlemliyorum.
Burada bir sorun var o da karakter doğuştan değildir. Mizaç doğuştandır. Karakter sonradan değişikliklere uğrarken mizaç uğramaz. Konu uzun yaz yaz bitmez.
Diamond videodan bağımsız olarak kitaplığının silüetinin bir süredir değiştiğini görüyorum. Acaba kitaplığına yeni eklenen kitapları gösterdiğin ve eğer tavsiye etmiyorsan da alma nedenlerini kısaca anlattığın bir video yayımlayabilir misin?
O değil de videonun yorumlardakileri ilgilendirmediği o kadar aşikar ki, diamond'ın yerinde olup bu kadar emek verip böyle aptalca yorumlar alsam sinirden kanser olurdum.
Geliştirmek ile alakalıdır gelişim döngüsel biçimde devam eder genetik faktörü temeli oluştursa bile bunun üstüne eklenen ile birlikte tahmin edilemez ölçüde gelişebilir .Geliştikçe kapasitde de gelişir.Kapasite sabit değildir
Bir yazıda, Avrupalıların daha stratejik düşünebilme ve diğer dünya bölgelerindeki insanlara göre daha tutarlı stratejiler geliştirebilmelerinin, yaşadıkları coğrafyanın, verimsizlik ve handikapları ile ilgili olabileceğini okumuştum,
işlem gücü ve hafıza %30genetik %70 çalışma ama doğuştan gelen bilgiler çok çok az ve çoğu insan hafızasını doldururken seçici değil yani işlem gücünü arttırmak için çalışmak ve genetik önemli olsada çoğu insanın hafızası yeterli düzeyde sadece bu belleği doğru doldurması gerek genetiğe veya hafızasını geliştirmesine gerek yok
Genetik gerçekten önemli ancak imkanlar ve çalışmayı da yabana atmamak gerek. Kuzey Kore mesela Güney Kore kadar imkanlara sahip olsa en az onlar kadar iyi işler çıkarabilirler.
Zeka yetenek gibidir doğuştan gelir. Örneğin bizim sınıfta daha az ders,test çalışmasına rağmen matematiğin içinden geçen çoçuk var. Kendisinden 3 kat daha fazla çalışanlar ise onun tırnağı kadar bile zeki değil.
Matematiğe yeteneği olması ve bunu gösterecek ortamda bulunması onun sınıftaki diğer öğrencilerden daha zeki olduğu anlamına gelmez. Matematiğe yeteneği olduğu anlamına gelir.
@@cemrize5977 Kesinlikle yanlış, Bireyin, Matematik yeteneğine sahip olunması, "Matematiksel, mantıksal zeka"türüne sahip olması anlamına gelebilir. Ve bu bireyler hesaplama yapmada, tümevarımsal ve tümden gelimsel düşünme türlerinde, parçalara ayırma, bütünleştirme, sonuca varma gibi konularda çok pratiksel ve farklı düşünebilme ve bu konuları kolay öğrenme yeteneğine sahiptirler. Ancak bu da bir genellemedir. Yani bir birey "Matematiksel/Mantıksal Zekaya " sahip diye kesin olarak, Matematik yapacak veya burada yetenekli olacak diye de bir şey yoktur. Birey sadece geometride veya tüme varımda yetenekli de olabilir. Ya da matematiksel zekada olup sadece Matematikte de yeteneksiz olabilir. Ancak bu bireylere "Zeki" demek diğer zeka türlerini hiç saymak demektir. Kaldı ki hiçbir zeka türü birbirleri ile alt üst ilişkisi içerisinde değildir. Yani bu bir kartal mı daha yetenekli yoksa atmaca mı yoksa doğan mı demek kadar garip ve mantıksal hataya sahip olacaktır.
@@doganaytiringa Çoklu zeka kuramı sadece Türkiye'de popüler olan bir zırvadır. Hiçbir akademik makalede değişik zeka türlerinin varlığı kanıtlanmamıştır. Bilinen tek zeka türü psikolog gözetiminde yapılan IQ testi ile ölçülür. Bu konu üzerinde aylarca çalışmış biri olarak tartışmaya gerek bile duymuyorum.
Video içeriği anlatım,bilgi vs herşey dozunda bilgi deponuzda açık anladığım kadarıyla değerli bilgi buldummu sömürürüm 😅bu kanalı düzenli olarak takip edeceğim
Zeka Tanrı gibi belirsiz tarif edilemiyor. Matematikte zehir gibi olan birisi Bir şiiri yorumlayamıyor. bir tarihi aklında tutmakta güçlük çekiyor. Vucudun da fiziki bir eksiği olmadığı halde halay ayaklarını oyuna uydurmayı bir türlü beceremiyor. Ama ilk okul 5 sınıfta en zor matematik problemlerini kolayca çözebiliyor.
Bence ergenlik dönemine dek zeka kalıtsal olarak 'negatif' yönde değişebiliyor sonrasında ham zekada bir değişiklik olmuyor... Eğitim yalnızca var olan zekayı verimli kullanmayı sağlar. Karakter konusunda çıkan sonuçlara da yüzde yüz katılıyorum; daha bebekken bakışıyla gülüşüyle nasıl bir karakter olduğunu yansıtıyor.
Biyokimyasal olarak Tirozin tüket. Bağımlılık göze alıyorsan: Nikotin(sigara dışı daha az formları mümkünse) kafein amfetamin içeren ilaçlar(reçetesiz kullanma psikiyatrdan al.) Yaşam stili değiştirmeleri: Fiziksel aktivite zeka oyunları oynamaktan beyni daha iyi geliştirir Bol yağlı besinler (omega 3 hapları da olabilir) tüket ve antioksidanlar için sebze tüket. Hafızanı geliştirmek için bolca N-back testleri yap.
Bir gun bence genetik olarak duzeltecekler zekayi dahil. Ama herkeste olmayacak o. Mukemmel insan olusturulabilir bilimsel olarak.Dnasina mudahale edilerek.
Adım serhat 24 yaşındayım yazım kurallarına pek dikkat edemeyeceğim kusura bakmayın ama benim görüşümce zeka doğuştan gelir ama akıl kazanılır her zeki insan her deha büyük işler başaramaz ve her akıllı insanda aynı şekilde büyük insanlarda her ikisinden de azmai seviyede olması gerektiğini düşünüyorum
Şimdi şöyle bir şey var mesela bir futbolcudan örnek vereyim mbappé monaco gibi bir büyük takımda parladı ama monaco değilde altınordu gibi bir takımda parlasaydı ne kadar etkili bir parlama olurdu ki zor bir şeyin gelişimine mevcut olanaklarda etkiler sağlar ondan coğrafya kaderdir
119 iq'ya sahip olduğumu öğrenince zekamı arttırmanın kapasitemin sınırlarını zorlamanın bazı yolları var mıdır diye geldim. Genetiği değiştirememek bir travma.
@@gorkem6822 Ülkeyi karanlık mağaradan mis kokulu gül bahçesine çeviren sizdiniz PAŞAM! Ama gel gör ki o gülleri solduruyorlar gitgide. Keşke şu an sağ olsaydınız.. :/
Yeni Kitabımı Şu Linkten Satın Alabilirsiniz: www.kitapstore.com/mobil/urun/686289/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/antikcag-da-ahiret-in-evrimi/
İlk Kitabımı Şu Linkten Satın Alabilirsiniz: www.kitapstore.com/urun/629253/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/agnostisizm-ve-ilahi-tragedya/
NOT: Set halinde iki kitabı birden alırsanız epey bir indirimli oluyor: www.kitapstore.com/urun/686290/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/diamond-tema-seti-2-kitap/
Görücü usulü, zorla ve rastgele evliliklerin yoğun olduğu toplumların zeka ortalaması daha düşük olur. Evlilik konusunda özgür olan toplum bireyleri doğal seçilim yolu ile ürüyor.
@@Muzaffergeorge 2 tane ayrı yorum yazdım ama biri görünmüyordu. Bağlantılı olduğu için görüneni sildim ve diğeri zaten görünmüyor. Yorumun girişi şöyle bir şeydi: "Evrim mekanizmasının işleyişini tam anlamıyla kavradığınızda, zaten ekstra bir kanıt aramanıza gerek yok. Fakat bu konuda yüzlerce bilimsel makaleye ulaşabilirsiniz." Sonra link falan koydum da yanlış linkti, sinirlendim sildim işte, zor bulmuştum zaten, tekrar arayamam.
@@Muzaffergeorge Arada öyle uçurum fark yok elbette. Tabii kimi zaman uçurum olabilir. Türkiye topraklarında yaşayan 85 milyon civarı insanın tamamını sınır dışı edelim, sen ben dahil. Daha sonra amerikanın her kesiminden, her bölgesinden 85 milyon civarı insanı buraya getirelim ve onlar Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni vatandaşları olsun. Bu durumda burada bir şeyler değişir mi? Aslında halkı devletler değil, bizzat halkın kendisi yönetir.
@@Muzaffergeorge Bence Türkiye'nin ekonomik refah seviyesi artar, depremlerden endişe duyulmaz hale gelinir. Halkı halk yönetir. Çünkü halk ne isterse politikacılar iyi veya kötü onu yapar. Halkın talepleri gerçekleşir. Mesela imar barışı Almanya'da yapılsa, o adamı bir daha seçmezler. Burada ise tam tersine halk oy karşılığı imar barışı istedi. Kaliteli seçmenin(halk) oy'larını alabilmek için olağanüstü ikna çalışması yapmalısın. Yani zeka ile ekonomik refah doğru orantılı.
@@Muzaffergeorge Zeki bireylerden oluşan halkı medya ile manipüle ederek yönetemezsin, tam aksine o seni yönetir, seni o yönlendirir. Çünkü onun oy'unu başka türlü alamazsın.
@@Muzaffergeorge Böylece halkın oyuna olan talep politikacılar tarafından artar, rekabet kızışır ve oy değeri ile birlikte politikacılar da değerlenir. Bunu hisse senedine benzetebilirsin. Talep artarsa fiyat artar.
bir yerlerde terbiyesizce eleştirilmene rağmen efendiliğini ve duruşunu hiç bozmayışına hastayım 😂 2 yıl önce iyi ki keşfetmişim bu kanalı.
Fikrimce doğuştan gelen bir zeka kapasitemiz vardır ve kapasitemiz çerçevesinde en üst seviyeye kadar geliştirilebilir.
Zekanın bir kapasitesi olamaz bence çünkü yaşadığın süre boyuca çevreye bağlı olarak zekan gelişebiliyor. Diyelim bir kişinin zeka kapasitesi 150 iq, kişi oraya ulaştı ve daha sonra hala bir sürü olay yaşıyor. Hala yeni bilgilerle kendini geliştiriyor. Bunun 150 olarak sabit kalması, mantık dışı olur.
@@farazivekayra Sınırlarımız içerisinde en iyi seviyeye kadar geliştirilebilir demek istedim, boy uzunluğuyla bağlantıyı nasıl kurdun anlayabilmiş değilim
@@Florestan88 boy uzunluğumuz da böyle çünkü. Genlerimizde max ne kadar uzun olacağımız yazılı. Ondan kısa olabilirsin ama onu geçemezsin
Bilimsel makalelerin çoğunda çok az geliştirilebilir olduğu kanısına varılmış. Belli çalışmalar ile iq puanı manipule edilebiliyor fakat daha yüksek iq puanı alman yeni karşılaştığın bir probleme çözüm üretme yeteneginin geliştiği anlamına gelmiyor.
@@ses4065 Tepkim daha çok ben açık bir şekilde zekadan bahsederken boy uzunluğuyla bağlantı kurmasınaydı fakat çok iyi ifade edememişim sanırım, yine de teşekkürler:)
Kanalda en çok ilgimi çeken konu kesinlikle budur. Devamını dört gözle bekliyoruz Diamond.
Zeka doğuştan gelip yontulmaya muhtaçtır bence
Bende böyle düşünüyorum
@@abbasova18sence aptallık sonradan mı oluşur yoksa yontulmamaklamı
@@kurdayeti2169 ne sonrada nede yontulmaktan
Sıradan bir görüş. Ne yazık ki doğru değil
@@abbasova18 bence aptallık umursamazlık tan gelmekte
Eğitimin önemi çok büyüktür. Birde şöyle bakalım; Beyini bir alet olarak düşünürsek, kompleks bir alet olduğunu düşünmek zorundayız. Çünkü beyni etkili kullanmak için, bilgiye ihtiyacımız var. Bu bilgiyide eğitimle veya tecrübelerle elde edebiliyoruz. Normal bir zeka ortamını ele aldığımızda. Ama aşırı veya üstün zekalı olsak bile, bu zeka yönlendirebileceğimiz bir bilgiye gene ihtiyacımız var. Karekterler genlerinde etkisi ile sonradan aldığımız bilgilerle beraber gelişir. Her insanın karekterinin farklı olmasının en büyük sebebi farklı aile ortamlarında ve cçevrede yetişmesi o karekterleri oluşturabilir.
Yine harika bir video. Açıklamalar, analizler ve çıkarılan sonuçlar son derece değerli bilgilerdir. Teşekkürler.
Bence genetik bazı çok temel şeyleri belirliyor olmalı; iki ayak üstünde yürüme, konuşabilme, düşünme yada fiziksel özelliklerimiz gibi bunun dışında kalan bilgisel yada duygusal zeka ise büyük oranda öğrenilen birşey olmalı. Yapılan testlerin hangi koşullarda yapıldığını ve taraflı olup olmadığını bilmiyoruz. Afrika'daki insanların zeka seviyesinin gerçek şartlarda ölçülebilmesi için oralara da Avrupa seviyesinde okullar kurup en az iki yüzyıl sonraki sonuçları değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyorum, çünkü eğitim disiplin gerektiren, birey aile ve sosyal çevre ile birlikte sonuç veren bir şeydir.
Zeka kullanma şekline göre değişir.Araştırmacı ve meraklı biriysen doğruya mutlaka ulaşabilirsin.Ama çoğunluk için sürü psikolojisi hakim.Herkes ne derse o doğrudur
Doğuştan bence ve çevreyle ya da yaşanmışlıklarla doğru kullanılabilir
Biyoloji ve nöroloji hakkında bilgi sahibiyim genler zekayı, kişiliği, suça eğilimi tahminimizden de fazla etkiliyor tabi ki ortaya çıkabilmeleri için uygun çevresel ortam sağlanmalı ancak bu doğduğumuzda muhtemel hayatımızın genlerimizde yazılı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
O halde bu bazı vicdansız diye tarif edeceğimiz ideolojileri destekliyor. Yani bir anne veya baba eğer zihinsel engelliyse veya soyunun suç işleme eğilimi yüksekse böyle insanların çocuk sahibi olmasını engellemek hatta yapabiliyorsak böyle insanların toplumdan soyutlamak gelecek kuşaklarımız için faydalıdır.
@@alparslansoylu4676 Doğru, Hitler'in evrimsel hümanistliği de özünde doğru bir ideolojiydi. Bunu o zamanın bilimiyle ırksal bazda almaları ve yalnızca tek bir jenerasyonda başarıya ulaşmayı beklemeleri gibi hataları olmasaydı belki de en gerçekçi ve haklı fikirlerden biri olabilirdi.
zaten bu kanıtlı birşey bu suçlularda böyle şüphede bulunabilir
@@alparslansoylu4676 zaten öyle
@@alparslansoylu4676 Bu sözleriniz, hisleri hatırlattı!
Bence gelişime açıktır demek daha makul geliyor . Kapasitesi daha yüksek olabilir insandan insana ama geliştirildikten ve bilendikten sonra her beyin belli keskinliğe ulaşabilir.
@@melih1429 katılıyorum ☝️
@@melih1429 fakat dehaları da unutmamak gerek Şu misal gibi genetik olarak mükemmel olan birinin vücudu genetik olarak mükemmel olmayan birinden çok daha az çaba sarf eder daha iyi bir vücut yapabilmek için ve aynı çabayı sarf etseler de genetik olarak daha iyi olan vücut çok daha başarılı görünür. Değişkenlik çok işin içinden çıkmak biraz zor.
@@melih1429 ama iri yapılı olan x çalışıyorsa hafif yapılı olanın 10 x çalışması lazım bu da sıkıntı
Boş yorumlara karşın dik duruşunla bilim yaymaya devam ettiğin için sonsuz teşekkürler dilerim. Kendine iyi bak.
Beyin sadece dış uyaranlara verdiği tepkilere ve çevresel faktörlere adaptasyon sağlama şekline göre gelişir ve değişir.
Richard Haier'ın Kitabı:
İdefix: www.idefix.com/Kitap/Zekanin-Sinirbilimi/Richard-J-Haier/Bilim/Populer-Bilim/urunno=0001969824001?gclid=Cj0KCQjw-fmZBhDtARIsAH6H8qh8AQCNDlyckQpOxJs6FvH4ttoJ8--xVM63W1J8DflJwX_QzZFQk0YaAvxqEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Kitapyurdu: www.kitapyurdu.com/kitap/zekanin-sinirbilimi/612399.html
Goat tema
Benim düşüncem, zekanın(intelligence) genetikle aktarıldığı, bilgeliğin(wisdom) ise eğitim ve tecrübelerle geliştiği yönünde. Hem zeki hem de iyi eğitilen insan çoğu işi başarıyla yapabilir. Ama Dionun dediği bir nokta var ki zekayı eğitim ve odaklanma keskinleştirilebilir. Veya tam tersi cehalet içinde körelebilir.
Abi bugün sipariş ettiğim vigowood okuma standı geldi. Cidden harika. Standı bu videoda denedim. Telefon ya da tablet. Örnek aldığım birisin.
Böyle videoların gelmesi daha iyi olur mesela her zaman mitoloji dini konular paylaşıyorsunuz bunları daha da ara vererek kendinize eziyyet vermeden paylaşa bilirsiniz. Çünkü bu tür videolar insanları motive ediyor sanıyorum hemde bilgilendirici. mesela bana felsefe mitoloji ,tarih gibi konular sevmeme rağmen şimd fazla bir değer katmiyor. Felsefe, mitologi videolar daha sık olunca degersizlesiyor. Böyle beyine ilgili konular olursa daha da bilgilendirici olur yada konuları bu açıda artıra bilirsiniz. Allah zihin açıklığı versin. Yazdığım yorum videoda ne kadar zevk aldığımı gösteriyor çünki kolay yorum yazan değilim. Her şey için teşekkürler.
Newton un Afrika dan çıkması için Galileo, Kepler, Leibniz gibi diğer kişilerin o dönemde Afrika da yaşaması ve eser vermesi gerekirdi veya Newton un gittiği okulların Afrika da olması lazımdı. Eğitim ortam kültür bence en az genetik kadar önemli.
Diamond'a video yaptığı için teşekkür ediyoruz.
Özetle, Albert Einstein, Issac Newton ve Leonardo Da Vinci gibi zeki adamların ortaya çıkmasında, etnik kökenden kaynaklanan ortalama zekadan ziyade o toplumdaki özgür düşünce, bilim kültürü, eğitim ve sanata verilen önem çok daha önemlidir, gelişmemiş toplumlarda dahiler harcanır.
Abi selam hızlı okuma hakkında da video çekebilir misin? Sence hızlı okuma teknikleri bir safsata'dan ve para tuzağı'ndan mı ibaret yoksa gerçekten işe yarıyorlar mı?
Tam uyuyacaktım iyi geldi 😁 şimdi açık kalsın, sabah uyanınca tektar izleyeceğim. Selamlar dio
En hoşuma giden de, dahiyi dahi gibi söylemen👍🙏
ikiz kardeşler örneğinde iyi eğitim ve kötü eğitim zekanın üzerindeki etkisini söylerken aslında eğitimden ne anladığımızla alakalı. Kısıtlı kaynaklar bireylerin zekasını daha fazla gelişmesini sağlayabilir. Çünkü hayatta kalabilmek için onu kullanmalıdır. Zeka aslında toplumsal olarak aktarılan bir süreçtir dil gibi. Nasıl yeni doğan bebekleri bir mağaraya kapatıp orda büyüttüğümüzde dilleri olmayacağı gibi zeka seviyeleride düşük kalacaktır. Hatta doğada bulunan insanların sonradan dil öğrenemediği bile bir gerçek. Birde dilinde zeka üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum. Hem IQ hemde EQ üzerinde. Emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsın güzel dostum
Zeka doğuştan gelir ama insan da kendine katkıda bulunup zekasını geliştirebilir bence.
Bilgi direk akla etki eder, örneğin 2 + 2 = 4 bunu ilk öğrendiğinde yavaş yavaş parmaklarınla yaparsın. Bu konuda yeterince iyi bilgi kazanıp, akıl sahibi olmaya başlarsan bir müddet sonra artık elinle saymana gerek kalmaz, kafandan toplama yapmaya başlarsın. Bu da benim düşünceme göre zekaya etki eder. Bence yeterince akıllı bir beyin, zeki olmaya başlar. Genetik faktörler bence de, çevresel faktörlerden daha fazla etkili. Eğer doğuştan gelen zekan daha fazlaysa yukarda söylediğim, elle toplama aşamasından kafanda toplama aşamasına geçiş yapman daha kısa sürer.
@@erolahmed7674 Öyle bir şey yok. Zeka gelişir.
@@erolahmed7674 pratik zekânı geliştirirsin. Atıyorum hiç matematik çözmeyen bir insan veya kitap okumayan bir insan. Kitap okuyana göre daha yavaş beyni çalışır veya cümle kurma kabiliyeti ve okduğunu anlamada yavaş pasif kalır. Matematikte de pratiği olmadığı için işlem çözme becerisi zayıflar. İnsan birşeylere kendini zorladikca geliştirebilir. İnsan beynini zor zamanlarda çok sıkıştığı anlarda kullanır. O zaman farkına varirsin zekanın 😂
@@Gowa76 zeka gelişir evet çok ama çok doğru söylüyorsun çokta haklısın peki biz şimdi bu zekamızı geliştirmek için ne yapmamız gerekiyor 😒🙄🤔
@@meryemdasdemr3567 bebek, çocuk ne kadar uyarıcıya maruz kalırsa o kadar zekası gelişir.
Bu güzel videoyu yarına saklayacağım.
Geliştirmek ile alakalıdır gelişim döngüsel biçimde devam eder genetik faktörü temeli oluştursa bile bunun üstüne eklenen ile birlikte tahmin edilemez ölçüde gelişebilir .Geliştikçe kapasitde de gelişir.Kapasite sabit değildir
İlk zamanlar genetik yatkınlık beyin gelişiminin çok büyük kısmını elinde tutar sonrasında çevreden aldın aldın. Mesela hatırlayabilidiğiniz en genç zamanınıza gidin bebekken ilgi duyduğunuz bir kavramı hayal edin işte bu ilgi genetik. Yönelim gibi de değerlendirebilirsiniz. Benim kendimden yola çıkarak edindiğim görüş. Bebekken de matematiği severdim şu an da seviyorum gibi.
@Zozo Zozo :)))))
Yeterince akıllı bir beyin, zeki olmaya başlar.
Türkiye'deki markette satılan yiyeceklerin bircogu gelismis ülkelerdeki marketlerden farkli olarak sagliksiz ve yasakli maddeler içeriyor.
Zeka seviyesi ve sağlığımıza direkt etki ettigini düsündügüm bu durum ile ilgili video yapmayi düsünür müsün ?
Ben birtane ascidan duymuştum nareksi falan oluyoruz ucuz ülkeler fakir ulkelerde onlar kimyasal olarak uretiliyormus Türkiye'de de öyleymis
Ne yersek o oluyoruz dediğin doğru.
@@lily-xs7oi “Epifiz” demek istediniz sanirim. Ancak bunu neden arastirmami istediginizi anlayamadim. Yazdiklarim ile pek alakali bir sey degil dogrusu.
@@korcan1491 Tabiiki alakalı ; Epifiz bezi kapalı insanların algıları kapalıdır.Algıların kapalıyken zeki olmanın mümkünü yok.Buda yediğin zehirli gıda havadan aldığın ağır metaller sudaki klor ,flör epifiz bezini kapatır ve bu kapanırsa asla zeki bi insan değilsindir.Etrafına bi bak ne kadar çok zeki insan var değilmi.
06:45 ...
Hocam o konuya girmesek anısı var da 🥲
zeka geliştirilebilirdir, Polgar Kardeşler'in hikayesini araştırırsanız bunu rahatlıkla görebilirsiniz
Mesela Michael Faraday müthiş bir hayat hikayesi var okumanızı tavsiye ederim müthiş bir bilim insanı elektriğin öz oğlu Nikola Tesla ise elektriğin babası Michael Faraday dır
Dreamcim seni zevkle dinliyorum ve senin sayende cok seyler ogreniyorum. Iyi ki varsin .
2:34 aslında adam bir konuda haklı. İnsanların gelecekte seçeceği meslekler çocukken yaşadıkları olaylara bağlı oluyor çoğu zaman.
Bu soru hep kafamda idi cevabimi aldım. Teşekkürler Diamond. ❤️
Ben zekanın çok az genetikle alakalı olduğunu düşünüyorum.Çevre eğitim daha önemli bence.
Tam bu videoyu bekliyordum teşekkürler diamond 🖤
Kesinlikle zekanın genetik olmadığını düşünüyorum. Sadece zekayı şekillendiren değişkenlerin genetik ve/veya çevresel olduğunu düşünüyorum ve gözlemliyorum.
Günlerdir aklımı kurcalayan bir soruydu. Birazcık cevap bulmuş oldum teşekkürler.
aaaaaa böyle bir video bekliyordum
MÜKEMMEL BİR VİDEO OLMUŞ . ELİNE SAĞLIK.
10:30 da beni anlatıyor 😅
kamerada sıkıntı mı var diamond flu gözüküyor kitaplar net
Dostoyevski hakkında video yaparmısın ??
güzel bir video eline sağlık.
Johan goat🐐
Bence zeka en çok düşünmek ve sorgulamakla alakalı.
Neyi düşündüğüne de bağlı
Akıl ve zeka arasındaki fark nedir hangisi gelişime açık ve genetiktir.
Başlık harika geldik 🎉
Burada bir sorun var o da karakter doğuştan değildir. Mizaç doğuştandır. Karakter sonradan değişikliklere uğrarken mizaç uğramaz. Konu uzun yaz yaz bitmez.
❤️🔥❤️🔥❤️🔥
Abi video ile ilgisiz ama bir sorum var.Kuran da geçen Rum 'ların savaş kazanma rivayeti gerçek midir ?Cevaplarsan sevinirim
Diamond seni her yönden kendime benzetiyorum,yaşım 50 ye yakın ist aksaraydan
Diamond videodan bağımsız olarak kitaplığının silüetinin bir süredir değiştiğini görüyorum. Acaba kitaplığına yeni eklenen kitapları gösterdiğin ve eğer tavsiye etmiyorsan da alma nedenlerini kısaca anlattığın bir video yayımlayabilir misin?
Son günlerde bununla ilgili araştırmalar yapıyordum, iyi denk geldi...
Bu konu için satranççı Polgar kardeşlerin hikayelerini örneklendirebilirim
Güzel olmuş emeğine sağlık
O değil de videonun yorumlardakileri ilgilendirmediği o kadar aşikar ki, diamond'ın yerinde olup bu kadar emek verip böyle aptalca yorumlar alsam sinirden kanser olurdum.
Video harika ama kamera odağı biraz daha iyi olabilir sanki Diamond
ırkçı diamond zencilere caz yapmayın dedi
Zeka kapasitesi doğuştan gelir sadece geliştirilip köreltilebilir ama bu da kapasiteyle alakalı bir şey
Geliştirmek ile alakalıdır gelişim döngüsel biçimde devam eder genetik faktörü temeli oluştursa bile bunun üstüne eklenen ile birlikte tahmin edilemez ölçüde gelişebilir .Geliştikçe kapasitde de gelişir.Kapasite sabit değildir
@@asli221 lQ seviyesini yükseltmek mümkün mü peki 😒🙄🤔
Bir yazıda, Avrupalıların daha stratejik düşünebilme ve diğer dünya bölgelerindeki insanlara göre daha tutarlı stratejiler geliştirebilmelerinin, yaşadıkları coğrafyanın, verimsizlik ve handikapları ile ilgili olabileceğini okumuştum,
iyi bir jazz müzisyeni olmak için nasıl bir zeka ve karmaşık matematik gerektiğini farketmemiz lazım
Harika bir içerik olmuş eline sağlık
Yine harika bir video.
işlem gücü ve hafıza %30genetik %70 çalışma
ama doğuştan gelen bilgiler çok çok az ve çoğu insan hafızasını doldururken seçici değil yani işlem gücünü arttırmak için çalışmak ve genetik önemli olsada çoğu insanın hafızası yeterli düzeyde sadece bu belleği doğru doldurması gerek genetiğe veya hafızasını geliştirmesine gerek yok
Genetik gerçekten önemli ancak imkanlar ve çalışmayı da yabana atmamak gerek. Kuzey Kore mesela Güney Kore kadar imkanlara sahip olsa en az onlar kadar iyi işler çıkarabilirler.
Chemistrail hakkında ne düşünüyorsunuz? Gerçekten böylesine kara senoryalar doğru olabilir mi?
Abi bu tür vidyolarını çok seviyorum, umarım dahası gelir.
Tüm türkiyeye izletmek lazım
İyi malzeme, iyi aşçı 👍
Zeka yetenek gibidir doğuştan gelir. Örneğin bizim sınıfta daha az ders,test çalışmasına rağmen matematiğin içinden geçen çoçuk var. Kendisinden 3 kat daha fazla çalışanlar ise onun tırnağı kadar bile zeki değil.
Matematiğe yeteneği olması ve bunu gösterecek ortamda bulunması onun sınıftaki diğer öğrencilerden daha zeki olduğu anlamına gelmez. Matematiğe yeteneği olduğu anlamına gelir.
@@doganaytiringa Matematik uzerinden ornek verdim,cocuk tum derslerde harika otesi
@@doganaytiringa Matematik yeteneği ile zeka (IQ) doğru orantılı zaten.
@@cemrize5977 Kesinlikle yanlış, Bireyin, Matematik yeteneğine sahip olunması, "Matematiksel, mantıksal zeka"türüne sahip olması anlamına gelebilir. Ve bu bireyler hesaplama yapmada, tümevarımsal ve tümden gelimsel düşünme türlerinde, parçalara ayırma, bütünleştirme, sonuca varma gibi konularda çok pratiksel ve farklı düşünebilme ve bu konuları kolay öğrenme yeteneğine sahiptirler. Ancak bu da bir genellemedir. Yani bir birey "Matematiksel/Mantıksal Zekaya " sahip diye kesin olarak, Matematik yapacak veya burada yetenekli olacak diye de bir şey yoktur. Birey sadece geometride veya tüme varımda yetenekli de olabilir. Ya da matematiksel zekada olup sadece Matematikte de yeteneksiz olabilir.
Ancak bu bireylere "Zeki" demek diğer zeka türlerini hiç saymak demektir. Kaldı ki hiçbir zeka türü birbirleri ile alt üst ilişkisi içerisinde değildir. Yani bu bir kartal mı daha yetenekli yoksa atmaca mı yoksa doğan mı demek kadar garip ve mantıksal hataya sahip olacaktır.
@@doganaytiringa Çoklu zeka kuramı sadece Türkiye'de popüler olan bir zırvadır. Hiçbir akademik makalede değişik zeka türlerinin varlığı kanıtlanmamıştır. Bilinen tek zeka türü psikolog gözetiminde yapılan IQ testi ile ölçülür. Bu konu üzerinde aylarca çalışmış biri olarak tartışmaya gerek bile duymuyorum.
Çok iyi video Dio abi
Gülerken nefes boruma tükürük kaçtı ölüyordum senin yüzünden
Olm nasıl buldun bunu
Bu adamın gözlerinde Bu videoyu çekmeye ikna edilmiş birisini görüyorum
Ulaşamadığım Değerlendiremediğim Bir Yeteneğim Zekam Var Ama Malesef Kulanamıyorum Değerlendiremiyorum
Lütfen Fikir Ve Tavsiyelerinizi Verin. 🙄
Videoda çok açık kapı var yani tamamen net birşey yok bir kısım bulgular var
Video içeriği anlatım,bilgi vs herşey dozunda bilgi deponuzda açık anladığım kadarıyla değerli bilgi buldummu sömürürüm 😅bu kanalı düzenli olarak takip edeceğim
güzel videoydu hocam
Zeka Tanrı gibi belirsiz tarif edilemiyor. Matematikte zehir gibi olan birisi Bir şiiri yorumlayamıyor. bir tarihi aklında tutmakta güçlük çekiyor. Vucudun da fiziki bir eksiği olmadığı halde halay ayaklarını oyuna uydurmayı bir türlü beceremiyor. Ama ilk okul 5 sınıfta en zor matematik problemlerini kolayca çözebiliyor.
Yemin ediyorum Allah çarpsın beni anlatmışsın
Diamond hocam tırnağın bile uzamasına müdahale edemiyorsak kontrol edemiyorsak beynimize hiç müdahale edemeyiz hiç kontrol edemeyiz bence.
abi yarın öbürgün videolarının kaldırılma ihtimaline karşın hepsini indirmeye başladım
Kardeşim
Şeh Bedretinin vidyosınu senden bekliyokk ))
Bence ergenlik dönemine dek zeka kalıtsal olarak 'negatif' yönde değişebiliyor sonrasında ham zekada bir değişiklik olmuyor...
Eğitim yalnızca var olan zekayı verimli kullanmayı sağlar.
Karakter konusunda çıkan sonuçlara da yüzde yüz katılıyorum; daha bebekken bakışıyla gülüşüyle nasıl bir karakter olduğunu yansıtıyor.
Zeka geliştirmek için yapılması gerekenler videosu gelir mi
Biyokimyasal olarak
Tirozin tüket.
Bağımlılık göze alıyorsan:
Nikotin(sigara dışı daha az formları mümkünse)
kafein
amfetamin içeren ilaçlar(reçetesiz kullanma psikiyatrdan al.)
Yaşam stili değiştirmeleri:
Fiziksel aktivite zeka oyunları oynamaktan beyni daha iyi geliştirir
Bol yağlı besinler (omega 3 hapları da olabilir) tüket ve antioksidanlar için sebze tüket.
Hafızanı geliştirmek için bolca N-back testleri yap.
Boşver elif senin zekan yeterli gel bı kahve icelim
Bir gun bence genetik olarak duzeltecekler zekayi dahil. Ama herkeste olmayacak o. Mukemmel insan olusturulabilir bilimsel olarak.Dnasina mudahale edilerek.
Şimdi sonuç olarak istediğim her şeyi öğrenebilir miyim?
J.b watsonun bunu dedikten sonra 2 çocuğunun intihar etmesi...
Adım serhat 24 yaşındayım yazım kurallarına pek dikkat edemeyeceğim kusura bakmayın ama benim görüşümce zeka doğuştan gelir ama akıl kazanılır her zeki insan her deha büyük işler başaramaz ve her akıllı insanda aynı şekilde büyük insanlarda her ikisinden de azmai seviyede olması gerektiğini düşünüyorum
emeğine sağlık başarılar
Kesinlikle doğuştan gelen birşey
Kitap okumaya başlamak istiyorum nerden başlayabilirim
İlgini çeken her konu olabilir. Bıkmamak için kısa kitaplar daha mantıklı olacaktır
@@elmart1 kısa kitaplar icin baslangıc icin 40 50 sayfalık kitaplsr mi
@@ibrahimgodtier5759 tabi olabilir
@@ibrahimgodtier5759 Stefan zweig baslayabilirsin ,ben ilk kez okumaya böyle başlamıştım zamanında
@@spoileryiyenronin6127 tesekkurler dostum
zeka bence kişinin zaman içerisindeki etraflıca kişilerin eğilimleri yönlendirmeleri kişinin kendisini neye adadığı ile alakalı bence
Şimdi şöyle bir şey var mesela bir futbolcudan örnek vereyim mbappé monaco gibi bir büyük takımda parladı ama monaco değilde altınordu gibi bir takımda parlasaydı ne kadar etkili bir parlama olurdu ki zor bir şeyin gelişimine mevcut olanaklarda etkiler sağlar ondan coğrafya kaderdir
Doğuştan gelir tabi nasıl gelecek ve sonrasi
Eve gidince gece, iyi gelecek bunu izlemek😁
119 iq'ya sahip olduğumu öğrenince zekamı arttırmanın kapasitemin sınırlarını zorlamanın bazı yolları var mıdır diye geldim. Genetiği değiştirememek bir travma.
Ölçmek için test mi verdiler
@@mustafagok8928😂
Zeka diamond tema videolarından gelir
Diamond abiyi izlerken kendimi mağara adami gibi hissediyorum :D
Hayır, efendim. Zeka imamlardan ve yobazlardan uzak durmakla gelir, Diamondla taçlanır. Bi kalbinizi alırım.. 🕊
@@oneday4898 +99
@@broks. ♥️
@@gorkem6822 Ülkeyi karanlık mağaradan mis kokulu gül bahçesine çeviren sizdiniz PAŞAM! Ama gel gör ki o gülleri solduruyorlar gitgide. Keşke şu an sağ olsaydınız.. :/
İnsan özgür değilmiş hayal kırıklığı yaşıyorum 💔😔😐😪😪