Ja to od lat orka siewna jest trochę plytsza a na zime ile wladi moze 😁 co do rewersu to ja bym sprawdzil blokade wodzikow , te "kamienie" ze sprezynkami i czy jest dobrze blokada wyregulowana, bo jak ten "kamien" jest zle dopasowany do tych wycięć w wodziku to nie bedzie trzymal , a ta blokada nie powinna za cholere ustapic , Robilem skrzynie dwa lata temu i musiałem sobie dopasowac bo nowe i stare sie różniły, wyregulowalem blokade i trzyma jak cholera 😁 Takze jest kwestia jak wygladaja wyżlobienia na wodziku przy blokadzie od rewersu , sprezynki i te "Kamienie" A gadanie ze tak juz bedzie jak sie skrzybie zrobi to tylko takie oszukanie samego siebie, da sie to zrobic tylko trzeba poświęcić więcej czasu 😁 Pozdrawiam, operator włada od 21 lat , ( a mam 28🤣🤣)
Ja też uprawiam hobbystycznie 7 h ornego i 2 łąki w sobotę zasialiśmy razem synem 4 h też mamy władzia i 3 p nie morduj tak Władka na 20 cm jak będzie zaorane też będzie dobrze jak już przejdziesz raz wkoło zrobisz skład to ustaw tak żeby na 2 sobie radził i kita a jak ci go bardzo skosuje to pierwszą Skibę trochę zmniejsz i będzie szło też trochę ziemi przerzuciłem wladkiem to coś tam wiem na ten temat
@@AgroRADTER zgadza się 😃 u mnie od lepka Bizon to moja pierwsza miłość jak ja to mówię haha bardziej lubuje się w kombajnach ale mam tylko ciągnik (ursus c355)
Cienie oleju nie powinno mieć związku z dymieniem. Tak dokręcenie zaworu redukcji ciśnienia zwiększy jego ciśnienie oleju. Ale jeśli silnik jest już mocno wyekplatowany albo pompa już nie domaga nic to nie da. Kopcenie wynikać może że spalana oleju albo lejących wtrysków / złego konta wtrysku / nie poprawnej dawce paliwa. Barwa dymu też ma znaczenie. Za bardzo ogólne pytanie aby dać Ci zioms poprawną odpowiedź 😅
Ja co roku oram władkiem 7,5 ha, jedno pole 1,5 ha a dwa po 3 ha to trzeba orać prawie tydzień😂. Też mam grudziądzką 2 i oram tak na 20 cm na 3 biegu, i jakoś sobie daje radę. Najgorzej na piachu się kopie bo mam mozajke i miejscami 3 klasa a miejscami 5-6. Ale w tym roku wszystko zasiane poplonem na zimę i dopiero na wiosnę będę orał. Masakra bo co roku na jesień tak sucho że pług nie chce wchodzić.
@@bartomiejkmita5118 Cześć, Jasne już tłumaczę 1.Dźwignia do góry czyli w kierunku silnika to góra. Kiedy tracisz trakcję unosisz dźwignie aby poderwać pług do góry. 2. połowa zakresu dźwigni w kierunku do siebie to docisk wymuszony. Kiedy pług nie chce wejść w ziemię bo np. za sucho traktor wciśnie pług w ziemię. 3. Dźwignia na maxa do siebie to pozycja pływajaca. Na niej właśnie powinno się pracować. 4.To moje majdanie tą dźwignia wynika z tego że to była troszkę za głęboka orka. Ale musiała taka być że względu na likwidację chwastów po oprysku na ściernie. Brak wykonanej podorywki też nie pomaga bo traktor ma ciężej przewrócić glebę.
@@AgroRADTER Dzięki za wytłumaczenie. Czyli w przypadku normalnej pracy z pługiem czy bronami dajesz na maksa do siebie i tak zostawiasz? Ten wymuszony ruch w dół jest mocno przydatny gdy jest np. sucho prawda?
@@bartomiejkmita5118 tak do siebie i jedziesz. Wymuszony stosuje właśnie jak maszyna nie chce się wgrywc w ziemię. Albo jak utopię traktor podnoszę się i pod koło wrzucam deskę XD
Cześć, nie przejmuj się jakość części do T-25 to delikatnie mówiąc tragedia także wypadanie rewersu czy inne niespodzianki to norma. Tak jeszcze ode mnie rób troszkę płytszą orkę, będzie ok a władzio nie będzie się tak męczył .Pozdrawiam.
Ja w dzień oram 2ha do południa na południe przerwa i po polidniu reszta 2 bieg czasem pod górę na glinie blokada i ogień i mam tak samo jak ty że noga pomaga zmienić bieg przyzwyczajenie z dzieciństwa
Blokadę biegów sobie podciąg to ci nie będzie rewers wyskakiwał to nie wina trybów w rusku za wyskakiwanie biegów odpowiada tylko i wyłącznie blokada biegów
@@adampiwowarczyk6424 orka tak zwana razówka po oprysku na ściernie. 20 cm nie jest jakoś mega głęboko. Nie można na podstawie filmu osądzać kogoś. Każdy z nas dysponuje innym pługiem ciągnikiem w różnym stanem opon jak i różne gleby. Tu mamy ściernie ze sporym zachwaszczenie stąd ta głębokość. Ciekaw jestem czy wysłuchał Pan co mówię i tłumacze z czego to wynika, czy po kilku kliknięciach losowych w któryś urywek filmu wysnuł Pan takie wnioski.
Ja to od lat orka siewna jest trochę plytsza a na zime ile wladi moze 😁 co do rewersu to ja bym sprawdzil blokade wodzikow , te "kamienie" ze sprezynkami i czy jest dobrze blokada wyregulowana, bo jak ten "kamien" jest zle dopasowany do tych wycięć w wodziku to nie bedzie trzymal , a ta blokada nie powinna za cholere ustapic , Robilem skrzynie dwa lata temu i musiałem sobie dopasowac bo nowe i stare sie różniły, wyregulowalem blokade i trzyma jak cholera 😁 Takze jest kwestia jak wygladaja wyżlobienia na wodziku przy blokadzie od rewersu , sprezynki i te "Kamienie" A gadanie ze tak juz bedzie jak sie skrzybie zrobi to tylko takie oszukanie samego siebie, da sie to zrobic tylko trzeba poświęcić więcej czasu 😁 Pozdrawiam, operator włada od 21 lat , ( a mam 28🤣🤣)
Pozdrawiam kolegę 😁 Dziękuję Ci za podsunięcie dobrego pomysłu zioms 😁
@@AgroRADTERJak by coś było trzeba to chętnie podpowiem 😄
Dopiero posiałem poplon w tamtym tygodniu a już zaczyna wschodzić, ja też uprawiam hobbystycznie. Moja zabawka to C-328. Ja orzę max 22 cm.
@@ukaszysakowski-jh9iy Tutaj ścierania była po oprysku na chwasty i trawę, dlatego chciałem głęboko zaorać.
@@AgroRADTER oki. Rozumiem, miło się ogląda TWOJE vlogi Pozdrawiam Serdecznie.🤝👍👍 I czekam na kolejne akcje.
Ja tez rolnikiem nie jestem tylko zajmuje się tym hobbystycznie 🙂
@@damian0971 czyli oboje jesteśmy sympatykami hehe 😁
Ja też uprawiam hobbystycznie 7 h ornego i 2 łąki w sobotę zasialiśmy razem synem 4 h też mamy władzia i 3 p nie morduj tak Władka na 20 cm jak będzie zaorane też będzie dobrze jak już przejdziesz raz wkoło zrobisz skład to ustaw tak żeby na 2 sobie radził i kita a jak ci go bardzo skosuje to pierwszą Skibę trochę zmniejsz i będzie szło też trochę ziemi przerzuciłem wladkiem to coś tam wiem na ten temat
@@AgroRADTER zgadza się 😃 u mnie od lepka Bizon to moja pierwsza miłość jak ja to mówię haha bardziej lubuje się w kombajnach ale mam tylko ciągnik (ursus c355)
Witam serdecznie jestem już po zasiewach Dariusz jestem pozdrawiam z Rejowca ok Chełma LU
@@dariuszkociubowski7676 pozdrawiam 😁
Orka T25 to zawsze była udręka pamiętam w latach 90 było 8 ha i jeden T25 1,5 hektara orałem w 8 godzin ziemia rędzina ciężka w uprawie
@@FarmerZ058 Orka to taki najtrudniejszy temat dla Wlada. U mnie też Rędzina
Pozdrawiam ziemie Podkarpacką :)
Pozdro zioms 😁
Wyreguluj blokade biegów i będzie gites
Część czy kopcenie moze byc spowodowane zbyt niskim ciśnieniem oleju w silniku i dalo by cos podkręcenie ta śruba przy silniku pozdro💪
Cienie oleju nie powinno mieć związku z dymieniem. Tak dokręcenie zaworu redukcji ciśnienia zwiększy jego ciśnienie oleju. Ale jeśli silnik jest już mocno wyekplatowany albo pompa już nie domaga nic to nie da.
Kopcenie wynikać może że spalana oleju albo lejących wtrysków / złego konta wtrysku / nie poprawnej dawce paliwa. Barwa dymu też ma znaczenie. Za bardzo ogólne pytanie aby dać Ci zioms poprawną odpowiedź 😅
@@AgroRADTER dobra dzięki za odpowiedź
@@Gospodarz_Darek spoko jak coś pytaj
Ja co roku oram władkiem 7,5 ha, jedno pole 1,5 ha a dwa po 3 ha to trzeba orać prawie tydzień😂. Też mam grudziądzką 2 i oram tak na 20 cm na 3 biegu, i jakoś sobie daje radę. Najgorzej na piachu się kopie bo mam mozajke i miejscami 3 klasa a miejscami 5-6. Ale w tym roku wszystko zasiane poplonem na zimę i dopiero na wiosnę będę orał. Masakra bo co roku na jesień tak sucho że pług nie chce wchodzić.
Następnym razem będzie już płycej😅 tu po oprysku ściernie chciałem głębiej 😁
Możesz napisać dlaczego tak manewrujesz podnośnikiem?
Co jest na danych pozycjach tego lewarka od podnośnika? Gdzie góra gdzie dół a jak pływający?
@@bartomiejkmita5118 Cześć,
Jasne już tłumaczę
1.Dźwignia do góry czyli w kierunku silnika to góra. Kiedy tracisz trakcję unosisz dźwignie aby poderwać pług do góry.
2. połowa zakresu dźwigni w kierunku do siebie to docisk wymuszony. Kiedy pług nie chce wejść w ziemię bo np. za sucho traktor wciśnie pług w ziemię.
3. Dźwignia na maxa do siebie to pozycja pływajaca. Na niej właśnie powinno się pracować.
4.To moje majdanie tą dźwignia wynika z tego że to była troszkę za głęboka orka. Ale musiała taka być że względu na likwidację chwastów po oprysku na ściernie. Brak wykonanej podorywki też nie pomaga bo traktor ma ciężej przewrócić glebę.
@@AgroRADTER Dzięki za wytłumaczenie. Czyli w przypadku normalnej pracy z pługiem czy bronami dajesz na maksa do siebie i tak zostawiasz?
Ten wymuszony ruch w dół jest mocno przydatny gdy jest np. sucho prawda?
@@AgroRADTER A na jakim biegu orzesz?
@@bartomiejkmita5118 tak do siebie i jedziesz. Wymuszony stosuje właśnie jak maszyna nie chce się wgrywc w ziemię. Albo jak utopię traktor podnoszę się i pod koło wrzucam deskę XD
@@bartomiejkmita5118 bieg musisz sam wyczuć. Tak żeby traktor dał radę😁
Moc jest ale Brak massssyyy😂😂😂😂😂
Brak podnośnika z siłową regulacją.
@@DamianCzech-tp1jz haha dokładnie 🤣
Witam, luks robota choć przypadałby się Tobie taki IWAN jak mój ☺👍💪 Pozdrawiam serdecznie
Oj tak przydał by się taki Gagarin😁
Ustaw plug w pione i poziomie oraz w osi ciagnika i traktora nie kosi i nie dostaje ciagnik po dupie
A przedewszystkim trzeba zacząć od lemieszy
Cześć, nie przejmuj się jakość części do T-25 to delikatnie mówiąc tragedia także wypadanie rewersu czy inne niespodzianki to norma. Tak jeszcze ode mnie rób troszkę płytszą orkę, będzie ok a władzio nie będzie się tak męczył .Pozdrawiam.
@@kamilkucharski3866 dziękuję za podpowiedź Zioms 😁
Jakis wiekszy ciągnik bedzie?
@@Klemcio123 może kiedyś😁mam taką nadzieję
W tej dwojce geudzadzkiej by sie chyba scinacze przydaly 😅
Wladi by nie dał radę hehe
@@AgroRADTER dałby dał
Ja w dzień oram 2ha do południa na południe przerwa i po polidniu reszta 2 bieg czasem pod górę na glinie blokada i ogień i mam tak samo jak ty że noga pomaga zmienić bieg przyzwyczajenie z dzieciństwa
@@Grzechu25180 To przyzwyczajenie zostaje w głowie i ciężko się odzwyczaić 😁
Ja posialem poplon po ziemniakach na mazurach.Ale w popiół...sucho
@@marcel2647 Dziwny ten rok 😏
Ja współczuję tymi władkami orać, to już lepiej sprzedać ye dwa i kupić mf lub c-360
Dziękuję za troskę ale współczucie pojawia się dopiero przy uprawie tej orki hehe 🤣
Wez jednego t25 sprzedaj albo oby 2 i kup dobra c360 wszystko oblecisz w tym czasie co tymi 2
Nie no gdzie sprzedać Włada😅 nie ma takiej opcji
Zwieksz dawkę paliwa na pompie w tych traktorach bo tu zero dymu nie ma mocy
Blokadę biegów sobie podciąg to ci nie będzie rewers wyskakiwał to nie wina trybów w rusku za wyskakiwanie biegów odpowiada tylko i wyłącznie blokada biegów
Ja mam pytanie u mnie Władek na dwie wajchy i wyskakuje wsteczny tylko i wyłącznie co może być
Do przodu jest ok
Zerwanie ciągnika. Tak niby 2 ha ma śmigać? No way
Nie masz pojęcia o orce, orzesz głębiej niż zimową orkę. Chcesz coś pokazać tylko nie wiesz co pokazujesz (swoją głupotę).
@@adampiwowarczyk6424 orka tak zwana razówka po oprysku na ściernie. 20 cm nie jest jakoś mega głęboko. Nie można na podstawie filmu osądzać kogoś. Każdy z nas dysponuje innym pługiem ciągnikiem w różnym stanem opon jak i różne gleby. Tu mamy ściernie ze sporym zachwaszczenie stąd ta głębokość.
Ciekaw jestem czy wysłuchał Pan co mówię i tłumacze z czego to wynika, czy po kilku kliknięciach losowych w któryś urywek filmu wysnuł Pan takie wnioski.