Unirea Transilvaniei, 1918

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • Două au fost zilele decisive ale luptei pentru unire dusă de românii din Transilvania în anul 1918: 12 şi 18 octombrie. În prima zi a fost adoptată Declaraţia de la Oradea. Textul a fost elaborat de Alexandru Vaida-Voevod. Documentul contestă clar dreptul Parlamentului de la Budapesta şi al guvernului ungar „să se considere ca reprezentante ale naţiunii române, ca să poată reprezenta la Congresul general de Pace motivele lor naţionale“. Principiul autodeterminării în formula wilsoniană se regăseşte combinat cu conceptele vehiculate de elita românească a secolului al XIX-lea. La 18 octombrie, tot Vaida-Voevod vorbeşte pentru prima oară în Parlamentul de la Budapesta în numele tuturor românilor. Stenograma şedinţei a înregistrat momentul în care dă citire documentului adoptat la Oradea. „Camera a fost cuprinsă de panică“. „Declaraţia“ şi „Discursul“ au avut şi o altă menire, la fel de importantă. Marile puteri, S.U.A. în special, aşteptau ca fostele naţionalităţi din Austro-Ungaria să-şi exprime opţiunile public şi să fie validate instituţional. I.G. Duca îşi amintea: „Din Budapesta ne sosea discursul lui Vaida-Voevod în parlament. Semnalul eliberării fraţilor ardeleni. Când Brătianu ni l-a citit la întrunirea de la Mârzescu [la Iaşi], plângeam cu toţii de emoţiune şi de bucurie.“
    Află toată povestea pe siteul proiectului eualegromania.ro
    Consultant științific - Dorin Matei, redactor-șef Magazin istoric
    Radio România Cluj
    Coordonator proiect, prezentator - Andrei Huțanu
    Operator cameră, editare video - Bogdan Vișan

КОМЕНТАРІ • 3

  • @soloevasolo1932
    @soloevasolo1932 5 років тому

    Maniu idolul meu, mari romani in acele timpuri ,speram sa scapam de psd si sa facem iar ROMAnia MARE.

  • @studiiiudaice5827
    @studiiiudaice5827 5 років тому

    Declaratia de la Oradea a fost redactata de Vasile Goldis, Vaida-Voevod doar a citit documentul...

  • @iondragu2631
    @iondragu2631 3 роки тому

    UNIREA 1918.
    Iuliu Maniu între oamenii politici; Juliu Hossu între episcopi; Regina și Regele: ei sunt protagoniștii Unirii. Ceilalți fac parte din turmă. Nu judecăm după ce erau fiecare, ci din ce au făcut.
    La fel cu Sf. Andrei. Patronul creștinării pre -românilor este Sf. Niceta de Remesiana și în Dobrogea Dionisie cel Mic. Cu ei s-a vorbit latina în biserici, în case, peste tot. Până ne-au invadat bulgarii, impunând slava veche. Restul sunt baliverne.