1 aydır faizin ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Faiz,Enflasyon,deflasyon, merkez bankasının ne halta yaradığı hepsini anladım. Tekrar tekrar izleyeceğim fırsat buldukça. Çok teşekkürler iyiki varsınız.
Hocam Bilkentli olmaktan gurur duymamı sağlayan isimlerdensiniz. Dünyada en saygın kurumlarda çalışabilecekken halen ülkeniz için çırpındığınızı görmek bir yandan umut verici, öte yandan karar verme mekanizmalarında bulunmamanız bu yeşeren umutlarımızın kararmasının da müsebbibi. Saygılarımla...
Hocam kanal açarak video çekmeye başlamanız pek isabetli olmuş. Zira sizin gibi fevkalade bir noktaya gelmiş bu toprakların has evladının, biz gençlere her daim birikimini aktarması ve yeni nesillere de rol model olması gerektiği malumdur. Sizi daima takipteyiz. Nice gurur duyacağınız ve ülkemizi de en ileriye taşıyacak öğrenciler yetiştirirsiniz inşallah. Selamlar, saygılar.
"Bugünkü sen, yarınki senin mutluluğunu (ya da mutlu olmama halini) umursamaz. Tipik bir insan davranışı olarak" Videonun başında behsettiğiniz bu durum bana, öğrencinin neden oturup ders çalışması gerektiği konusunu çağrıştırdı. Yarın mutlu olmak istiyorsan, bugün mutlu olmadığın şeyi yapmaya katlanacaksın, tabi eğer yarınki senin mutluluğunu umursuyoran. Özellikle çalışmayı sevmeyen, başka, yani mutlu edici herhangi bir şeye yönelen öğrencilere, neden çalışmaları gerektiğini belletmek için güzel bir yöntem gibi duruyor.Yarın paran %5 artsın istiyorsan bugün elinde hiç para olmamasına (bankaya yatırınca para bankada oluyor sizde değil) katlanacaksın gibi. İki örnek de bir yatırım ve hemen her yatırım gibi mutlu olmama haline katlanmayı gerektiriyor. İktisat gerçekten ufuk açıyor. Teşekkürler :)
Hocam sizin gibi insanları gördüğümde umutla doluyorum. Bilgi, merak, özgüven ve umut aşılıyorsunuz. Yeni videolarınızı heyecanla beklemekteyim. Kolaylıklar....
İktisatla ilgilenmek insanin ufkunu açıyor! Çok doğru. 10 Ağustos şokundan sonra, neler oluyor bize diye ciddi anlamda ekonomiyle ilgilenmeye başladım. Üç ayda gece gündüz araştırıp, yerli yabancı bulduğum her iyi kaynağı değerlendirdim. Ufak çapta yatırım yapacak cesareti bile topladım zamanla. Dipsiz kuyuda yolculuğa devam. Zamanınız ve emeğiniz için teşekkürler. Bu arada müzik süperdi :)
Didaktik ve sade üslubunuzla şahanesiniz hocam... hukuk fakültesi mezunuyum ama üniversitede olsam iktisat derslerinize dışarıdan iştirak ederdim sırf sizi dinlemek için...
Ben hepsini anlamadım ama anladığım bazı şeyler oldu. Mesela enflasyonun faizi nasıl arttırdığını anladım. Konunun bu kadar derin olması beni daha da kendine çekti
Hocam siz nasıl bir kralsınız yahu bilgisayar mühendisiyim ve iktisata çok ilgiliyim ama bir daha okuma şansım yok. sizin gibi hocalar interneti okul yapıyor:) müthişsiniz.
çok güzel anlatım ve arkada da Doors çalıyor. Ben bir Marksist olarak ekonomiyi benzer şekilde düşünüyorum. farklı çıkarımlar yapıyoruz o ayrı bir konu ama evet ekonomiyi anlamak için parayı ortadan kaldırıp metaların mübadelesine bakmak lazım. mantar, patates vs.
Arkada The Doors, Back Door Man çalarken ekonomi teorisini hem de mantar örneği ile anlatmak çok güzel hareket. Severek dinledim. Lizard King mezarında ekonomi öğrendi :)
Hocam, UA-cam kanalı açtığınızı Atilla Yeşilada'nın kanalından öğrenir öğrenmez çok memnun oldum ve hemen üye oldum. İlgiyle takip edeceğim. Başarılar, saygılar.
Hocam merhabalar, öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. Acaba öncelik ekonomide olmak üzere önerdiğiniz kitapların bir listesini de paylaşabilir misiniz? Profesyonel olarak ekonomiyle ilgilenmeyenler için.
Hocam cok fazla dogru sey soyluyorsunuz sizi cok sevdigimiz icin de endiseleniyoruz. Ulke oyle hale geldi ki iktisat izlerken izledigimiz insani isinden edecekler diye stres yasiyoruz. Sevdigi insani izlerken stres yasayan izleyiciler seklinde Turkcemiz kelime turetecek yemin ediyorum. Acaba ne zaman gorebilecegiz sizin gibi insanlarin danisman oldugu gunleri. Galiba goremeyecegiz. Gonenc Gurkaynak hocamdi, fakultede cok nadir bir seyler ogrenebilecegimiz bir kaynakti; ancak sizin onun kardesi oldugunuzu hic bilmiyordum, derin saygilar sunarim. Sizi Amerika'dan takip ediyorum ama dedigim gibi takip etmesek daha mi iyi bilmiyorum. Stresliyiz hocam.
05:45 arkada The Doors çalıyor Tshirt de Flash, ah saviour of the universe..Flash, ah he'll save every one of us.. Queen :)) Ahh hocam İnşaat Mühendisliği bitirdim 15 sene çalıştım ve bıraktım mesleğimi diplomayı yırtıp attım. Sizleri dinledikçe keşke Ekonomi-İktisat okusaydım diyorum..
Hocam umarım gücünüz, zamanınız, isteğiniz olur da böyle videolarla bizim ufkumuzu daha çok açarsın. Video için çok teşekkürler birazını anladım :D. Bir de video çözünürlüğü UA-cam’a göre olmadığını hiç düşünmeyin; eminim bu videolardan bir şeyler kapan, istekli insanların umurunda değildir video çözünürlüğü.
saçma sapan şu hisse şöyle olur,böyle ulur videoları izlemek yerine altın değerinde şu bilgileri dinlemek bence daha mantıklıdır...hocam verdiğiniz bilgileriçin çok teşekkür ederim,yalnız bir ricam var,seçtiğitiniz yabancı türküler çok hoş ama sizi dinlerken acaba birşey kaçırırmıyım dağınıklığına yol açıyor..saygılar
Hocam selamlar, müzik seçimleriniz güzel ancak bu tip videolarda dikkat dağıtıcı. Aşağıya "video esnasında dinlenilmesini önerdiğim müzikler" başlığı ile açıklama girerseniz arzu edenler dinleyecektir. İyi çalışmalar.
arkada DOORS (en sevdiğim ikinci grup) çalıyor verilen örnek mantar :D bilemiyorum yani :)
6 років тому
12. dakikaya kadar hepsini anladım ancak merkez bankasının faiz düşürmesi ile normal bankaların faiz arttırımı arasındaki ters orantıya girdikten sonra detayları anlamadım. Neyse genel anlamda her şeyin düz mantıkta olmadığını anladığımı düşünürsek yine kardır. Bilgisayar yazılımcısı olarak ekonomik dengeler üzerine kafa yoran bir yapay zeka yaratmak keyifli bir proje olurdu :)
Refet hocam, dilinize sağlık, teşekkürler; ama, 18 dakikalık anlatımda faiz teriminin tanımını vermediniz. Aşırı basit anlatayım da iyice anlaşılsın derken konu iyice karıştı ve mesela paranın zaman değeri gibi bir temel kavramı belirtmediniz. Yine de videonun sonuna kadar izledim... :)
Hocam çok teşekkür ederim, mükemmel anlatmışsınız. Sizden ricam mümkünse Japonya'daki deflasyondan ve 20 yıldır mücadele ettiklerinden bahsettiniz o konuyu biraz daha ayrıntılı olarak inceleyebilir misiniz? Tüketici açısından baktığımızda evet güzel bir şeymiş gibi duruyor ama mantıken eğer ev fiyatları düşüyorsa kimse ev almaz peki böyle bir soruna rağmen Japonya nasıl Dünya'nın en büyük ekonomilerinden olabiliyor. İç piyasaya satamadıklarını ihracata mı yönlendiriyorlar?
3-devlet borclandiginda bankalar uzerinden tahvil ihraci yapiyo, vadesinde ise hazineden, vergilerden geri oduyo. 4-bu Mekanizma nasil isliyo. İnanin herkes ekonomi biliyo zaneddiyo amabu faiz artisi,kaynagi nedir, mekanizma nasil isliyo bilmiyodur, bu konu ile alakali bir video yaparsaniz memnun olurum.
Faiz döviz ilişkisi nasıl oluyor. Yani MB'sının faiz arttırım kararı kredi maliyetlerini direkt etkiliyor ve tabi sürelerini bu hadisenin bir yüzü, sonra peki? Yani bu faiz arttırım kararları bankaya yatırılacak mevduatları nasıl etkiliyor. Yani vatandaş faiz arttı paramı bankayamı yatırayım diyor yahut sıcak para içinde benzer bir durum söz konusumu yoksa bu faiz sadece kredi maliyetleri ilemi ilgili.
Hocam merhaba, borçlanmaya ile ilgili olarak maliyet artışı anlatımınız çok net anlaşıldı, bunun yanında uzun vadeli faizlere de enflasyon beklentisindeki düşüşünün etki ettiğini anlamış olduk, peki bu yaklaşıma göre faiz arttırımı ile bankaların mevduatlara verdiği faizin de arttığını mı düşünmeliyiz?
hocam ben tornacıyım bilgisizliğimi af buyurun. benim anladıgım kadarıyla. merkez bankasının faiz arttırması türkiyede faaliyet yapan bankaların yurt dışından dolar temini ni .yurt dışı acısından daha cazip hale getirmeye yarıyor dogrumu. hani mesela akbank ,yurt dışından dolar toparlamaya çalışırken işi kolaylaşacak. ve bu dolarları bize tl cinsinden daha hesaplı bir biçimde mi kredilendirecek.
Hocam faiz toplumun ekonomisine yararlı mı zararlı mı? Biri ihtiyacı olup kredi çekiyor diğeri parasını değerlendiriyor, bu konuda yararlı gibi ama o parasını değerlendiren vatandaş bir şey üretmeden para kazanmış olmuyor mu? Yani bu üretimi azaltmaz mı? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Bes ile alakalı bir sorum olacak hocam;Benim halk bankasında bes’e girdim.10 yıl boyunca her ay 100 tl yatıracağım 10 yıl sonra her 100 tl ye 65 tl vereceğini söylediler bankacılar sistemin.Benim sorum şu;Hocam acaba Bes i dövizle yatırabilir miyim ? Türkiyede böyle bir sistem var mı ? Bir de Sizce 10 yıl boyunca bu besi yatırmalı mıyım ?
Merkez bankasının faiz arttırdığında bankalar daha faizli borç döviz alacağından kısa vadeli faizler artarken çünkü haftalık yada günlük ödemesi gereken borç artmıştır bunun yanı sıra tl nin dolar karşısında değer kazanmasından dolayı uzun vadeli faizler düşer çünkü şuanda verdiği tl ileride alacağı tlden daha ucuzdur hocam saygılarımla
vallahi hepsini anladım .Biraz ekonomiye ilgisi olan elit mühendislere iktisat kolay hocam :) Şaka bir yana keyifle dinledim.Bilkent İktisatta Kevin Hasker vardı bizim zamanımızda. 2002 -2003 falan. Micro da sınıfta bir elemanın bildiğin üzerine yürümüştü boks maçı öncesi face-off tadında:) hala oralarda mı ? edit: şimdi baktım hala ordaymış.
Emeğinize sağlık kafama takılan soru mb faiz ı arttirdiginda uzun dönemde nasil oluyorda faiz oranları azaliyor. Bizim gibi ülkelerde sadece tek bir enflasyon yok hem maliyet hem talep enflasyonu var bunu kontrol etmek sadece mb nin politika faizi ile olabilir mi ki hükümetin de çaba harcaması gerekiyor. Faizleri yükseltmek bence tek başına yeterli olamayacaktır.
hocam Bloomberg'deki hayat hikayenizi dinlerken bu "faiz artırımı/azaltımı" nedir Allah aşkına??? diye geçirdim içimden ve videonun bitiminde bu video belirdi.. siz mi çok mübareksiniz ben mi başka bişey isteseymişim olucakmış ya da yapay zekanın canı cehenneme mi bilemedim :))
5:30 meşhur negatif reel faizin ne olduğunu da öğrenmiş olduk böylelikle🙏..o zaman innocent bystander bir vatandaş olarak benim sorum: neden bu faizi sevmeyen ve düşük tutan hükümet veya şahıs, kur farkı/ enflasyona karşı bir şey yapmıyor?! milletin bütçesine bu kadar yüklenmek de haram değil midir??
16:42 peki faizin yüksek olduğu ortamda bankadan kredi alıp iş kurmak vs. isteyen biri veya malum "müteahhitin" zengin olması için ev almak isteyen kişi 'kısa vadede' yüksek faiz oranı ödemek zorunda kalmıycak mıdır? tasarruf hesapları için özellikle enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda yüksek faiz oranı iyi bişey videonun başında anlattığınızdan da anladığımız kadarıyla, fakat kredi çekenler için sıkıntılı değil mi..cumhurbaşkanı bu yüzden mi faizleri indirerek kredi sermayeli girişimi/teşebbüsü artıracağını ve 150 sene sonra ekonomik büyümeyi sağlayacağını düşünüyor, bir de zengin olucak müteahhitler var tabi, enflasyon endeksli konut fiyatlarının tavan yaptığı bir durumda ne kadar olucaksa lmao❓dünya ekonomik çarklarına kafa tutmak için önce adamakıllı standardizasyon,denetim getirip, üretimi arttırıp, ülkeyi dışarıya bağımlı halden çıkarmak gerekmiyor mu. Velhasıl, tüm amatör değerlendirmelerime rağmen en azından faiz meselesini biraz anladım gibi, var olun Refet hocam 🙏👏👏👏
Hocam sizi dinlediğimden beri ikinci üniversite olarak maliye mi iktisat mi okuyayım sorusunu düşünüyorum. Ilk felsefeye niyet etmiştim ama iktisat sanırım güncelliği nedeniyle daha ilgi çekici olacak.
Hocam vidyo çok bilgilendirici olmuş. İktisatçı değilim ama ufkumun gelişmesine yardımcı oldu. Devamı gelsin lütfen. Arka fonda çalan müzik çok dikkat dağıtıyor, müzik olmazsa çok daha verimli olabilir. Çok çok teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar.
Hocam sanki MB'nin belirlediği faiz ile bankaların faizleri arasındaki ilişkiyi yeterince açıklamadınız, veya (daha muhtemel) ben anlamadım. MB bankalar arası borçlanma faizini kontrol ediyorsa bunun artması nasıl bankaların şahıs ve şirketlere verdikleri uzun vadeli kredi faizlerini azaltıcı etki yapıyor? Talebi azaltıp enflasyonu düşürdüğü için mi?
Aslında enflasyon beklentilerini düşürdüğü için oluyordu bu yanlış hatırlamıyorsam. Refet hocamız geçen bahar döneminde verdiği bir seminerde tam da bu konuya değinmişti. Bilkent'in UA-cam sayfasından bulabilirsin o semineri büyük ihtimalle.
Bankalar likidite sıkıntısı çektiklerinde borç aldığı kurumlardan biri de MB, MB faizi, atıyorum %10 ise, banka kendi verdiği kredideki faizi %10'un altında tutarsa zarar etmiş oluyor. O yüzden MB belirlediği borç verme faizi bir taban oluşturuyo
Bu söylediğiniz MB faiziyle banka faizi arasında doğru orantı olduğunu açıklıyor. Ama uzun vadedeki ters ilişkiyi açıklayan olgu, önceki yorumda da dendiği gibi enflasyon beklentisinin düşmesi galiba.
Evet uzun vadeli faizler enflasyon beklentileriyle alakalı, enflasyon yüksekken arttırılması gereken faiz MB tarafından arttırılmıyorsa, reel faizin pozitif olması için beklenen yüksek enflasyona göre uzun vadeli faizler de artıyor.
şu videonun 13:53 'üncü dakikasında ua-cam.com/video/l28XTRtDEjg/v-deo.html Ron Paul hocamız: 'yau herkes bir enflasyondur tutturmuş, kimse enflasyonun ne olduğunu ve bizim bunu neden yaşadığımızı açıklamıyor, bu çok annoying' deyip bana da tercüman oluyor..Enflasyonun ne olduğunu da sizden öğrenebilirsek müteşekkir oluruz Refet hocam..🙏🍀
Merkez Bankası sürekli olarak para basıyor ve bunu piyasaya sürüyor. peki bu paralar hangi yetki, hangi kanunla kimin hesabına geçiyor? 80 milyona eşit olarak dağıtılmadığını biliyoruz. Piyasada 100 birim para varsa ve MB eğer 10 birim para basarsa mevcut piyasada bulunan 100birim paranın alım gücü düşer ve para değer kaybeder. Başka bir soru: MB neden para basma ihtiyacı hisseder?
Hocam sevgiler, bir youtube kanalı açmanız çok güzel. Hayırlı uğurlu olsun. Ortalama bir kamera mikrofon donanım eklemesi ile boynunuza eziyet vermeyecek bir açıdan çok daha güzel vidyolar çekmeniz dileğiyle...
İktisatçı değilim. Normal bir vatandaş olarak anladığım kadarıyla parayı piyasaya süren merkez bankası. Biz merkez bankası lehine olan perspektiften yaklaşmalıyız. Ben merkez bankası olsam zarar etmemek için piyasadaki enflasyon oranında faiz talep ederim. %15 enflasyon beklentisinin olduğu ortamda %11 faiz talep etmek vade sonunda %4lük zarar anlamına geliyor. Merkez bankası ile halkın arasındaki bağı da tam olarak anlarsam konuyu kavrayacağım. Merkez bankası halkın vergileriyle fonlanıyorsa eğer halk merkez bankası ile aynı safta demektir. Dolayısıyla merkez bankasının zarar etmemesi halkın da zarar etmemesi anlamına gelir. Eğer çıkarımlarım doğruysa konuyu bir video ile anlamışım demektir. Halen nasıl olur da merkez bankası faiz indirme kararı alır ve bazı borsa yatırımcıları bunu sevinçle karşılar bunu anlayamıyorum.
Bankalar topluma borç vermek ister, ancak hangi durumda ister? Bankalar, Merkez Bankası'nın faiz oranının üzerinde topluma borç vermek ister. Bankalar, Merkez Bankası'nın faiz oranının altında topluma borç verirse, elde edebileceği bir kârı topluma amme hizmeti olarak sunmuş gibi olur. Benim anladığım bu. Bilmem doğru anladım mı?
:S takibe aldım fizik kimya biyoloji anlatacaklarına şunları anlatsalar insanlara borsayı anlatsalar bu dolarizasyondan kurtulmuştuk ve ülke g10 daydı 23 yaşındayım odyometri okudum böyle hayatın içine .. evde oturuyorum borsaya ilgim başladı okuyarak hiç bir şey olunmaz bu ülkede fiziksel olarak nerde çalışırsanız çalışın adam akıllı para kazanamazsınız bu ülkede alın teri diye bir şey kalmamış aklı olan parası olan yükselir borsada parası olan olmayanı yermiş yoğh ya girdim baktım hiç öyle birşey yok insanlar kumar oynar gibi borsaya yatırım yapıyor öperler sizi malı alırken kazanın abi ellerinden öpüyorum hocam imreniyorum böyle çok bilen insan görünce aklınızdakilerde gözüm var :D yeni araştırmaya öğrenmeye başladım geç oldu biraz fakat zengin de olacam istediğim hayatıda yaşayacağım kapitalist sistemse bizde oyunu kurallarına göre oynarız
UA-cam kanali acmaniz cok iyi oldu. Not tutarak dinliyorum. Tesekkurler.
Patoloji videosu izleyip kendi dersime çalışmam gerekirken burda videolarınızın başından kalkamıyorum. İzlemesi çok keyifli videolar çok saolun hocam.
1 aydır faizin ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Faiz,Enflasyon,deflasyon, merkez bankasının ne halta yaradığı hepsini anladım. Tekrar tekrar izleyeceğim fırsat buldukça. Çok teşekkürler iyiki varsınız.
Hocam Bilkentli olmaktan gurur duymamı sağlayan isimlerdensiniz. Dünyada en saygın kurumlarda çalışabilecekken halen ülkeniz için çırpındığınızı görmek bir yandan umut verici, öte yandan karar verme mekanizmalarında bulunmamanız bu yeşeren umutlarımızın kararmasının da müsebbibi. Saygılarımla...
Hocam kanal açarak video çekmeye başlamanız pek isabetli olmuş. Zira sizin gibi fevkalade bir noktaya gelmiş bu toprakların has evladının, biz gençlere her daim birikimini aktarması ve yeni nesillere de rol model olması gerektiği malumdur. Sizi daima takipteyiz. Nice gurur duyacağınız ve ülkemizi de en ileriye taşıyacak öğrenciler yetiştirirsiniz inşallah. Selamlar, saygılar.
Hocam youtube'da türkçe en iyi iktisat kanalısınız. Lütfen devam etsin videolar. Saygılarımla,
"Bugünkü sen, yarınki senin mutluluğunu (ya da mutlu olmama halini) umursamaz. Tipik bir insan davranışı olarak"
Videonun başında behsettiğiniz bu durum bana, öğrencinin neden oturup ders çalışması gerektiği konusunu çağrıştırdı. Yarın mutlu olmak istiyorsan, bugün mutlu olmadığın şeyi yapmaya katlanacaksın, tabi eğer yarınki senin mutluluğunu umursuyoran. Özellikle çalışmayı sevmeyen, başka, yani mutlu edici herhangi bir şeye yönelen öğrencilere, neden çalışmaları gerektiğini belletmek için güzel bir yöntem gibi duruyor.Yarın paran %5 artsın istiyorsan bugün elinde hiç para olmamasına (bankaya yatırınca para bankada oluyor sizde değil) katlanacaksın gibi. İki örnek de bir yatırım ve hemen her yatırım gibi mutlu olmama haline katlanmayı gerektiriyor. İktisat gerçekten ufuk açıyor. Teşekkürler :)
Hocam sizin gibi insanları gördüğümde umutla doluyorum. Bilgi, merak, özgüven ve umut aşılıyorsunuz. Yeni videolarınızı heyecanla beklemekteyim. Kolaylıklar....
İktisatla ilgilenmek insanin ufkunu açıyor! Çok doğru. 10 Ağustos şokundan sonra, neler oluyor bize diye ciddi anlamda ekonomiyle ilgilenmeye başladım. Üç ayda gece gündüz araştırıp, yerli yabancı bulduğum her iyi kaynağı değerlendirdim. Ufak çapta yatırım yapacak cesareti bile topladım zamanla. Dipsiz kuyuda yolculuğa devam.
Zamanınız ve emeğiniz için teşekkürler.
Bu arada müzik süperdi :)
Hocam anlattığınız konular bilinmesi gereken çok önemli konular. Ne kadar teşekkür etsek azdir. Teşekkürler. Saygılar.
şahane anlatım hocam sırasıyla oturup videolarınızı izliycem tesekkurler
Sayenizde ekonomiyi daha da seviyorum emeğinize sağlık.
Didaktik ve sade üslubunuzla şahanesiniz hocam... hukuk fakültesi mezunuyum ama üniversitede olsam iktisat derslerinize dışarıdan iştirak ederdim sırf sizi dinlemek için...
Hocam çok teşekkürler, umarım devam videolarıni da çekerseniz. Çok faydalı ve inanılmaz zevkliydi.
hocam iyi ki açtınız bu kanalı basit anlatımla halkı bilgilendiriyorsunuz, tşkler
Hocam, iktisat dersi kıvamında bir video olmuş, hem öğrenciler hem de genel kültürü artıranlar için yerinde bir çekim olmuş. Teşekkürler.
Aydınlatıcı bir video. Teşekkür ederiz.
Ben hepsini anlamadım ama anladığım bazı şeyler oldu. Mesela enflasyonun faizi nasıl arttırdığını anladım. Konunun bu kadar derin olması beni daha da kendine çekti
Hocam siz nasıl bir kralsınız yahu bilgisayar mühendisiyim ve iktisata çok ilgiliyim ama bir daha okuma şansım yok. sizin gibi hocalar interneti okul yapıyor:) müthişsiniz.
Hocam çok teşekkürler, umarım devam videolarıni da çekerseniz.
Econ 102 macro ile başladım, aslında bu videolardan başlamam gerekliydi sanırım. Çok çok teşekkürler.
Sayın hocam vermiş olduğunuz değerli bilgilerden dolayı sizlere teşekkür ederim. Saygılar!
çok güzel anlatım ve arkada da Doors çalıyor. Ben bir Marksist olarak ekonomiyi benzer şekilde düşünüyorum. farklı çıkarımlar yapıyoruz o ayrı bir konu ama evet ekonomiyi anlamak için parayı ortadan kaldırıp metaların mübadelesine bakmak lazım. mantar, patates vs.
Hocam cok tesekkur ederiz verdiginiz bilgiler icin. Yalniz arkadaki muzik dikkatimi dagitti.
Aklınıza, ağzınıza ve müzik zevkinize sağlık hocam.
Ne kadar güzel bir ailesiniz. Saygılarımla
Hocam merhaba, lütfen videolara devam. Merakla takip ediyoruz.
Hocam çok kıymetli ders paylaşımlarınıza, sıralı numarayla yayındasınız takip sırasıyla izlesek çok daha yararlı olacağı kantindeyim. Saygılarımla
Hocam üniversiteden sizden ders alma şansına erişmiş öğrencinizim finansal okur yazarlık adına çok önemli emekleriniz için tekrar teşekkürler
Arkada The Doors, Back Door Man çalarken ekonomi teorisini hem de mantar örneği ile anlatmak çok güzel hareket. Severek dinledim. Lizard King mezarında ekonomi öğrendi :)
Hocam, UA-cam kanalı açtığınızı Atilla Yeşilada'nın kanalından öğrenir öğrenmez çok memnun oldum ve hemen üye oldum. İlgiyle takip edeceğim. Başarılar, saygılar.
Tamam deme şekli, tarzı, müziği çok iyi. Hocam videolara devam edin lütfen😄
Hocam merhabalar, öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. Acaba öncelik ekonomide olmak üzere önerdiğiniz kitapların bir listesini de paylaşabilir misiniz? Profesyonel olarak ekonomiyle ilgilenmeyenler için.
+1
mühendis adayı olarak, ekonomi sınavı öncesi ilaç gibi geldi hocam
Hocam cok fazla dogru sey soyluyorsunuz sizi cok sevdigimiz icin de endiseleniyoruz. Ulke oyle hale geldi ki iktisat izlerken izledigimiz insani isinden edecekler diye stres yasiyoruz. Sevdigi insani izlerken stres yasayan izleyiciler seklinde Turkcemiz kelime turetecek yemin ediyorum. Acaba ne zaman gorebilecegiz sizin gibi insanlarin danisman oldugu gunleri. Galiba goremeyecegiz. Gonenc Gurkaynak hocamdi, fakultede cok nadir bir seyler ogrenebilecegimiz bir kaynakti; ancak sizin onun kardesi oldugunuzu hic bilmiyordum, derin saygilar sunarim. Sizi Amerika'dan takip ediyorum ama dedigim gibi takip etmesek daha mi iyi bilmiyorum. Stresliyiz hocam.
05:45 arkada The Doors çalıyor Tshirt de Flash, ah saviour of the universe..Flash, ah he'll save every one of us.. Queen :))
Ahh hocam İnşaat Mühendisliği bitirdim 15 sene çalıştım ve bıraktım mesleğimi diplomayı yırtıp attım.
Sizleri dinledikçe keşke Ekonomi-İktisat okusaydım diyorum..
Atilla yeşilada'dan geldim büyük umutlarla abone oldum.
Hocam umarım gücünüz, zamanınız, isteğiniz olur da böyle videolarla bizim ufkumuzu daha çok açarsın. Video için çok teşekkürler birazını anladım :D. Bir de video çözünürlüğü UA-cam’a göre olmadığını hiç düşünmeyin; eminim bu videolardan bir şeyler kapan, istekli insanların umurunda değildir video çözünürlüğü.
Sen ne kral adamsın!!! Saygilar
Ağzına sağlık hocam tam kafamı kurcalamaya başlamıştı 5.47'de hemen cevapladın :)
Negatif faiz nasıl olabiliyor? Onu anlatan bir video isteriz.
süpersin biçok merak edip bulamadığım sorulara cevap oldu
Ulan var ya insan az da olsa bişeyler öğrenince acayip haz alıyo be. Güzeldi...
Mükemmel, Parfait, Perfect .. Doors ta bir harika olmuş. sevgiler
Arkada “the end” çalmaya başlayınca refet hoca şortla zıplamaya başlar diye düşündüm ama çok sakin anlatmaya devam etti
Çok kaliteli bir kanal. Teşekkürler
değerli hocam , başarılar dilerim
Hocam içerik de tişört de mikemmel. Başka yok mu??
Hocam çok teşekkürler devamı bekliyoruz sizden öğreneceğimiz çok şey var
saçma sapan şu hisse şöyle olur,böyle ulur videoları izlemek yerine altın değerinde şu bilgileri dinlemek bence daha mantıklıdır...hocam verdiğiniz bilgileriçin çok teşekkür ederim,yalnız bir ricam var,seçtiğitiniz yabancı türküler çok hoş ama sizi dinlerken acaba birşey kaçırırmıyım dağınıklığına yol açıyor..saygılar
Hocam selamlar, müzik seçimleriniz güzel ancak bu tip videolarda dikkat dağıtıcı. Aşağıya "video esnasında dinlenilmesini önerdiğim müzikler" başlığı ile açıklama girerseniz arzu edenler dinleyecektir. İyi çalışmalar.
arkada DOORS (en sevdiğim ikinci grup) çalıyor verilen örnek mantar :D bilemiyorum yani :)
12. dakikaya kadar hepsini anladım ancak merkez bankasının faiz düşürmesi ile normal bankaların faiz arttırımı arasındaki ters orantıya girdikten sonra detayları anlamadım. Neyse genel anlamda her şeyin düz mantıkta olmadığını anladığımı düşünürsek yine kardır. Bilgisayar yazılımcısı olarak ekonomik dengeler üzerine kafa yoran bir yapay zeka yaratmak keyifli bir proje olurdu :)
Seneye sizden ders alacağım umarım hocam🖤
hocam yayın için teşekkürler ama müziğin sesini kısabilir misiniz? dikkat dağıtıyor.
Serinin devamı gelsin lütfen hocam
Refet hocam, dilinize sağlık, teşekkürler; ama, 18 dakikalık anlatımda faiz teriminin tanımını vermediniz. Aşırı basit anlatayım da iyice anlaşılsın derken konu iyice karıştı ve mesela paranın zaman değeri gibi bir temel kavramı belirtmediniz. Yine de videonun sonuna kadar izledim... :)
Mükemmel hocam anlatım mükemmel 👏👏
Hocam çok teşekkür ederim, mükemmel anlatmışsınız.
Sizden ricam mümkünse Japonya'daki deflasyondan ve 20 yıldır mücadele ettiklerinden bahsettiniz o konuyu biraz daha ayrıntılı olarak inceleyebilir misiniz? Tüketici açısından baktığımızda evet güzel bir şeymiş gibi duruyor ama mantıken eğer ev fiyatları düşüyorsa kimse ev almaz peki böyle bir soruna rağmen Japonya nasıl Dünya'nın en büyük ekonomilerinden olabiliyor. İç piyasaya satamadıklarını ihracata mı yönlendiriyorlar?
3-devlet borclandiginda bankalar uzerinden tahvil ihraci yapiyo, vadesinde ise hazineden, vergilerden geri oduyo.
4-bu Mekanizma nasil isliyo.
İnanin herkes ekonomi biliyo zaneddiyo amabu faiz artisi,kaynagi nedir, mekanizma nasil isliyo bilmiyodur, bu konu ile alakali bir video yaparsaniz memnun olurum.
Faiz döviz ilişkisi nasıl oluyor. Yani MB'sının faiz arttırım kararı kredi maliyetlerini direkt etkiliyor ve tabi sürelerini bu hadisenin bir yüzü, sonra peki? Yani bu faiz arttırım kararları bankaya yatırılacak mevduatları nasıl etkiliyor. Yani vatandaş faiz arttı paramı bankayamı yatırayım diyor yahut sıcak para içinde benzer bir durum söz konusumu yoksa bu faiz sadece kredi maliyetleri ilemi ilgili.
Hocam merhaba, borçlanmaya ile ilgili olarak maliyet artışı anlatımınız çok net anlaşıldı, bunun yanında uzun vadeli faizlere de enflasyon beklentisindeki düşüşünün etki ettiğini anlamış olduk, peki bu yaklaşıma göre faiz arttırımı ile bankaların mevduatlara verdiği faizin de arttığını mı düşünmeliyiz?
hocam tahvil konusunu da açıklayabilir misiniz?
Hocam müzikten telif yiyebilirsiniz ve yayın gider dikkat edin.
Hocam videolara neden devam etmiyorsunuz?
hocam ben tornacıyım bilgisizliğimi af buyurun. benim anladıgım kadarıyla. merkez bankasının faiz arttırması türkiyede faaliyet yapan bankaların yurt dışından dolar temini ni .yurt dışı acısından daha cazip hale getirmeye yarıyor dogrumu. hani mesela akbank ,yurt dışından dolar toparlamaya çalışırken işi kolaylaşacak. ve bu dolarları bize tl cinsinden daha hesaplı bir biçimde mi kredilendirecek.
Takipteyiz hocam, ne mutlu ki iktisat wp gruplarında linkleriniz paylaşılıyor
Muzik secimi gene harika, Jim Morrison
Hocam faiz toplumun ekonomisine yararlı mı zararlı mı? Biri ihtiyacı olup kredi çekiyor diğeri parasını değerlendiriyor, bu konuda yararlı gibi ama o parasını değerlendiren vatandaş bir şey üretmeden para kazanmış olmuyor mu? Yani bu üretimi azaltmaz mı? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Bes ile alakalı bir sorum olacak hocam;Benim halk bankasında bes’e girdim.10 yıl boyunca her ay 100 tl yatıracağım 10 yıl sonra her 100 tl ye 65 tl vereceğini söylediler bankacılar sistemin.Benim sorum şu;Hocam acaba Bes i dövizle yatırabilir miyim ? Türkiyede böyle bir sistem var mı ? Bir de Sizce 10 yıl boyunca bu besi yatırmalı mıyım ?
Vay anasını satayım bu işlere hiç kafam almazdi çok teşekkür ederim hocam varolasin ✋
Merkez bankasının faiz arttırdığında bankalar daha faizli borç döviz alacağından kısa vadeli faizler artarken çünkü haftalık yada günlük ödemesi gereken borç artmıştır bunun yanı sıra tl nin dolar karşısında değer kazanmasından dolayı uzun vadeli faizler düşer çünkü şuanda verdiği tl ileride alacağı tlden daha ucuzdur hocam saygılarımla
Hocam videolar neden durdu?
vallahi hepsini anladım .Biraz ekonomiye ilgisi olan elit mühendislere iktisat kolay hocam :) Şaka bir yana keyifle dinledim.Bilkent İktisatta Kevin Hasker vardı bizim zamanımızda. 2002 -2003 falan. Micro da sınıfta bir elemanın bildiğin üzerine yürümüştü boks maçı öncesi face-off tadında:) hala oralarda mı ? edit: şimdi baktım hala ordaymış.
Hoca bugünleri anlatmış
Emeğinize sağlık kafama takılan soru mb faiz ı arttirdiginda uzun dönemde nasil oluyorda faiz oranları azaliyor. Bizim gibi ülkelerde sadece tek bir enflasyon yok hem maliyet hem talep enflasyonu var bunu kontrol etmek sadece mb nin politika faizi ile olabilir mi ki hükümetin de çaba harcaması gerekiyor. Faizleri yükseltmek bence tek başına yeterli olamayacaktır.
hocam Bloomberg'deki hayat hikayenizi dinlerken bu "faiz artırımı/azaltımı" nedir Allah aşkına??? diye geçirdim içimden ve videonun bitiminde bu video belirdi.. siz mi çok mübareksiniz ben mi başka bişey isteseymişim olucakmış ya da yapay zekanın canı cehenneme mi bilemedim :))
5:30 meşhur negatif reel faizin ne olduğunu da öğrenmiş olduk böylelikle🙏..o zaman innocent bystander bir vatandaş olarak benim sorum: neden bu faizi sevmeyen ve düşük tutan hükümet veya şahıs, kur farkı/ enflasyona karşı bir şey yapmıyor?! milletin bütçesine bu kadar yüklenmek de haram değil midir??
16:42 peki faizin yüksek olduğu ortamda bankadan kredi alıp iş kurmak vs. isteyen biri veya malum "müteahhitin" zengin olması için ev almak isteyen kişi 'kısa vadede' yüksek faiz oranı ödemek zorunda kalmıycak mıdır? tasarruf hesapları için özellikle enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda yüksek faiz oranı iyi bişey videonun başında anlattığınızdan da anladığımız kadarıyla, fakat kredi çekenler için sıkıntılı değil mi..cumhurbaşkanı bu yüzden mi faizleri indirerek kredi sermayeli girişimi/teşebbüsü artıracağını ve 150 sene sonra ekonomik büyümeyi sağlayacağını düşünüyor, bir de zengin olucak müteahhitler var tabi, enflasyon endeksli konut fiyatlarının tavan yaptığı bir durumda ne kadar olucaksa lmao❓dünya ekonomik çarklarına kafa tutmak için önce adamakıllı standardizasyon,denetim getirip, üretimi arttırıp, ülkeyi dışarıya bağımlı halden çıkarmak gerekmiyor mu. Velhasıl, tüm amatör değerlendirmelerime rağmen en azından faiz meselesini biraz anladım gibi, var olun Refet hocam 🙏👏👏👏
Hocam sizi dinlediğimden beri ikinci üniversite olarak maliye mi iktisat mi okuyayım sorusunu düşünüyorum. Ilk felsefeye niyet etmiştim ama iktisat sanırım güncelliği nedeniyle daha ilgi çekici olacak.
emeginize saglık
Güzel anlatım.
Konu faiz nasil kullanilirda olmuş.
Hocam vidyo çok bilgilendirici olmuş. İktisatçı değilim ama ufkumun gelişmesine yardımcı oldu. Devamı gelsin lütfen.
Arka fonda çalan müzik çok dikkat dağıtıyor, müzik olmazsa çok daha verimli olabilir.
Çok çok teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar.
Hocam sanki MB'nin belirlediği faiz ile bankaların faizleri arasındaki ilişkiyi yeterince açıklamadınız, veya (daha muhtemel) ben anlamadım. MB bankalar arası borçlanma faizini kontrol ediyorsa bunun artması nasıl bankaların şahıs ve şirketlere verdikleri uzun vadeli kredi faizlerini azaltıcı etki yapıyor? Talebi azaltıp enflasyonu düşürdüğü için mi?
Aslında enflasyon beklentilerini düşürdüğü için oluyordu bu yanlış hatırlamıyorsam. Refet hocamız geçen bahar döneminde verdiği bir seminerde tam da bu konuya değinmişti. Bilkent'in UA-cam sayfasından bulabilirsin o semineri büyük ihtimalle.
Bankalar likidite sıkıntısı çektiklerinde borç aldığı kurumlardan biri de MB, MB faizi, atıyorum %10 ise, banka kendi verdiği kredideki faizi %10'un altında tutarsa zarar etmiş oluyor. O yüzden MB belirlediği borç verme faizi bir taban oluşturuyo
Bu söylediğiniz MB faiziyle banka faizi arasında doğru orantı olduğunu açıklıyor. Ama uzun vadedeki ters ilişkiyi açıklayan olgu, önceki yorumda da dendiği gibi enflasyon beklentisinin düşmesi galiba.
Evet uzun vadeli faizler enflasyon beklentileriyle alakalı, enflasyon yüksekken arttırılması gereken faiz MB tarafından arttırılmıyorsa, reel faizin pozitif olması için beklenen yüksek enflasyona göre uzun vadeli faizler de artıyor.
şu videonun 13:53 'üncü dakikasında ua-cam.com/video/l28XTRtDEjg/v-deo.html Ron Paul hocamız: 'yau herkes bir enflasyondur tutturmuş, kimse enflasyonun ne olduğunu ve bizim bunu neden yaşadığımızı açıklamıyor, bu çok annoying' deyip bana da tercüman oluyor..Enflasyonun ne olduğunu da sizden öğrenebilirsek müteşekkir oluruz Refet hocam..🙏🍀
Refet Bey arkada bir gürültü var.
Abi (hocam) çok akıllısın çok bilgilisin seni çok seviyorum ama çok korkutucu bir görünüşün var adeta sci-fi karakteri gibisin tırsıyorum
ya hocam çok tamam diyorsunuz :) :)
Merkez Bankası sürekli olarak para basıyor ve bunu piyasaya sürüyor. peki bu paralar hangi yetki, hangi kanunla kimin hesabına geçiyor? 80 milyona eşit olarak dağıtılmadığını biliyoruz. Piyasada 100 birim para varsa ve MB eğer 10 birim para basarsa mevcut piyasada bulunan 100birim paranın alım gücü düşer ve para değer kaybeder. Başka bir soru: MB neden para basma ihtiyacı hisseder?
Biz tesekkur ederiz.
Hocam sevgiler, bir youtube kanalı açmanız çok güzel. Hayırlı uğurlu olsun. Ortalama bir kamera mikrofon donanım eklemesi ile boynunuza eziyet vermeyecek bir açıdan çok daha güzel vidyolar çekmeniz dileğiyle...
İktisatçı değilim. Normal bir vatandaş olarak anladığım kadarıyla parayı piyasaya süren merkez bankası. Biz merkez bankası lehine olan perspektiften yaklaşmalıyız. Ben merkez bankası olsam zarar etmemek için piyasadaki enflasyon oranında faiz talep ederim. %15 enflasyon beklentisinin olduğu ortamda %11 faiz talep etmek vade sonunda %4lük zarar anlamına geliyor. Merkez bankası ile halkın arasındaki bağı da tam olarak anlarsam konuyu kavrayacağım. Merkez bankası halkın vergileriyle fonlanıyorsa eğer halk merkez bankası ile aynı safta demektir. Dolayısıyla merkez bankasının zarar etmemesi halkın da zarar etmemesi anlamına gelir. Eğer çıkarımlarım doğruysa konuyu bir video ile anlamışım demektir. Halen nasıl olur da merkez bankası faiz indirme kararı alır ve bazı borsa yatırımcıları bunu sevinçle karşılar bunu anlayamıyorum.
Bankalar topluma borç vermek ister, ancak hangi durumda ister?
Bankalar, Merkez Bankası'nın faiz oranının üzerinde topluma borç vermek ister.
Bankalar, Merkez Bankası'nın faiz oranının altında topluma borç verirse, elde edebileceği bir kârı topluma amme hizmeti olarak sunmuş gibi olur.
Benim anladığım bu. Bilmem doğru anladım mı?
Hocam geri gelin lütfen yoksa ben Bilkent'e geleceğim
Arkadaki müzik nedir ya
Hocam ben 20 yıl sonra açacağım kutuyu 😀😀😀
hocam 4. defa izliyorum hala tam olarak anlamadım, 10. dakikadan sonra kopuyorum.. :)
:S takibe aldım
fizik kimya biyoloji anlatacaklarına şunları anlatsalar insanlara borsayı anlatsalar bu dolarizasyondan kurtulmuştuk ve ülke g10 daydı 23 yaşındayım odyometri okudum böyle hayatın içine .. evde oturuyorum borsaya ilgim başladı okuyarak hiç bir şey olunmaz bu ülkede fiziksel olarak nerde çalışırsanız çalışın adam akıllı para kazanamazsınız bu ülkede alın teri diye bir şey kalmamış aklı olan parası olan yükselir borsada parası olan olmayanı yermiş yoğh ya girdim baktım hiç öyle birşey yok insanlar kumar oynar gibi borsaya yatırım yapıyor öperler sizi malı alırken kazanın abi ellerinden öpüyorum hocam imreniyorum böyle çok bilen insan görünce aklınızdakilerde gözüm var :D yeni araştırmaya öğrenmeye başladım geç oldu biraz fakat zengin de olacam istediğim hayatıda yaşayacağım kapitalist sistemse bizde oyunu kurallarına göre oynarız
"sen de sevabına bize iktisat anlatmıştın" :)
Teşekkürler 😊
Tamam ::)