Forbidden Sounds: You Cannot Make These Sounds, Even if You Wanted to!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 вер 2023
  • You know, there are some sounds that we make when we speak Turkish that speakers of other languages have difficulty in making; for example, the ııı sound. Or the ğğğğ sound caused by the soft g. And of course the rrrr sound. Of course, there are sounds that speakers of other languages make that we find difficult to make, such as the "the" sound in English, laryngeal sounds like "kha" in Arabic or nasal sounds like "ghö" in French. In the Black Sea, for example, there is a village that speaks with a whistle. When you go to Africa, you hear sounds like "tloloku", which is made by clicking the tongue.
    This is all well and good, but I wonder if you have ever thought about this: Humans have a repertoire of all the sounds they have ever made for communication. But on top of that, there are sounds that our speech system (that is, our vocal box, larynx, tongue and teeth) allows us to make, sounds that have not yet been made in any language. What do these sounds sound like? But there are crazier ones: There are also sounds that we imagine we can make, but can't because we haven't evolved the necessary vocal equipment. This is the story of those "forbidden sounds"...
    #ForbiddenVoices #Voice #Linguistics
    00:00: Introduction: Difficult Sounds in Different Languages
    01:15 Sponsor Message
    02:19 Talking and Communication: What Makes a Person "Human"?
    03:32 How Do We Speak?
    04:06 How are dialects and dialects formed?
    04:40 What is a Phoneme?
    05:00 Phonemic Orthography: Is Turkish Read as it is Written?
    07:43 Minimal Pairs: How Do We Identify Phonemes?
    10:15 Evolution: What Determines Which Sounds We Can Make?
    10:55 International Phonetic Alphabet: What Sounds Can We Make as Humans?
    13:48 Sounds we can make but don't (or don't change the meaning if we do)!
    14:35 Forbidden Sounds: What Sounds Our Evolution Doesn't (Yet) Allow?
    15:25 Closing: How would our thinking change if we could make the Forbidden Sounds?
    ***
    📽️ Videography & Post-Production: Cinar Ege Bakirci
    Evrim Ağacı's work on science storytelling in Turkey is entirely funded by its readers and viewers. If you find what we do useful and want to help us do more:
    💪 You can join our Patreon or Kreosus supporters: / evrimagaci | kreosus.com/evrimagaci
    📹 If you wish, you can also support us by using UA-cam's "JOIN" option: / @evrimagaci
    🎪 To buy science t-shirts, books and other products: pazar.evrimagaci.org/
    🎈 To support via IBAN number, cryptocurrency or PayPal: evrimagaci.org/destekol
    📕 Learn more about why we need support here: evrimagaci.org/destekol
    Thank you so much for standing by us! ❤
    ***
    SOME USEFUL LINKS:
    - To watch our latest uploaded video: dar.vin/SonVideo
    - To watch our most popular video: dar.vin/EnPopuler
    - To subscribe to our channel: dar.vin/EAUA-cam

КОМЕНТАРІ • 1,3 тис.

  • @evrimagaci
    @evrimagaci  7 місяців тому +210

    Open English'in Şehre Dönüş indiriminden faydalanmak için bu formu şimdi doldurun: tem.ag/3resEEg
    *Netleştirme:* Türkçenin yazıldığı gibi okunmadığını söylediğimiz kısımda verdiğimiz örnekler (mesela "değil vs. diil" gibi), minimal çift oluşturmadıkları için (yani anlam değişikliğine neden olmadıkları için) fonem değildirler. Dolayısıyla bu örnekler, Türkçenin fonemik ortografisini değiştiren örnekler değildir (ama "nar vs. nâr" öyledir mesela). Buna karşılık İngilizcede "car" sözcüğünü "carry"deki "ke" gibi okuyacak olursanız, anlamı bozar ve dolayısıyla fonemdir. Biz oradaki örnekleri, Türkçenin yazıldığı gibi okunmadığı (ama anlam farkına da sebep olmadığı) örnekler olarak verdik. Yoksa videoda da belirtiğimiz gibi, Türkçe zaten ortografik derinliği en düşük dillerden biri. Öte yandan, verdiğimiz örnekler bazı yorumlarda iddia edildiği gibi "yanlış okuma" örnekleri değil. Bugün hangi diksiyon uzmanına danışacak olsanız, "değil" diye okuyorsanız onu "diil" olarak, "alacak" diye okuyorsanız "alıcak" diye düzeltmenizi isterler. Çünkü o sözcüklerin doğru telaffuzu budur; "değil" veya "alacak" değil. Yani biz, gerçekten de yazıldığı gibi okunmayan bir dile sahibiz (videoda da söylediğimiz gibi); ancak ortografik derinliğimiz o kadar sığ ki bu okunuş farkları anlam değişimi yaratmıyor.
    💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (aşağıdaki destek yöntemleri Evrim Ağacı için önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelen yöntemle destek olabilirsiniz):
    📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2
    📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci
    📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci
    📌 UA-cam Katıl (₺): ua-cam.com/users/evrimagacijoin
    📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol
    Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤

    • @TavukballNagiFan
      @TavukballNagiFan 7 місяців тому +2

      İkinci yorum hehe

    • @anaranar9430
      @anaranar9430 7 місяців тому +4

      Seni seviyorum Evrim ağacı💖

    • @ibrahimmaydogdu5735
      @ibrahimmaydogdu5735 7 місяців тому

      doulingo beleş abi

    • @turkishwagnerian
      @turkishwagnerian 7 місяців тому +1

      Çağrı Hocam "cık cık" veya "çık çık" diye yazılan ama hayret etmek için kullandığımız ve bu harflerle yazıp ifade edemediğimiz o eylem sesinden de bahsetmeni beklerdim 😜(kıps)

    • @Feylesoflar
      @Feylesoflar 7 місяців тому

      turkce yazildigi gibi okunur degil derken yumusak g okunmaz zaten. yogurt dergende yumusak g okunmaz

  • @whitelotusmember8664
    @whitelotusmember8664 7 місяців тому +844

    Bir dilci olarak dilbilimi ve fonetiğe girmiş olmanız beni çok mutlu etti. Alanı olmayan insanların bilmediği, çok spesifik konuları Türkiye'nin en kıymetli popüler bilim oluşumundan dinlemek büyük bir keyif.

    • @aku7597
      @aku7597 7 місяців тому +4

      Değil kelimesi "diil" diye mi telaffuz ediliyor? Doğrusu bu mu? Ben "değil" olarak telaffuz edersem bu bir yanlış telaffuz mu olmuş oluyor? Ben Türkçe yazıldığı gibi okunan derken harflerin her birinin olurken çıkaracağımız bir ses olduğunu düşünüyorum. Bunla ilgili bir kaynak var mı veya TDK tarafından bir şey?

    • @whitelotusmember8664
      @whitelotusmember8664 7 місяців тому +21

      @@aku7597 Bildiğim kadarıyla yanlış telaffuz etmiş olmazsınız, yalnızca fazla resmi olur. Diksiyonunuza çok önem verdiğiniz belii olur, tabiri caizse Yeşilçam Türkçesi gibi bir şey olur. Videoda verilen yüklem sonlarındaki "-yor" eki de buna güzel bir örnek, r'leri telaffuz etmek yanlış olmasa da resmi olur yine. Ayrıca şunu da göz önünde bulundurmak gerek, bu kelimeleri yalnızca konuşma akışı içinde bu şekillerde telaffuz ediyoruz, ayrı bir kelime olarak telaffuzu belirtilirse "değil" yine "değil" şeklinde telaffuz edilir. İngilizce'de bunun için "a car" örneği verilebilir. Normalde "ei kɑː (ei kar)" şeklinde telaffuz edilir ama konuşma akışı içinde ei sesi ə yani schwa sound'a dönüşür dolayısıyla telaffuz cümle içinde "I bought a car (ə kɑː)" şeklinde olur. "ə" sembolü ile gösterdiğimiz bu sesin okunuşu da kısa ve ağzın orta bölümünden gelen bir "ı" gibidir.
      Türkçe'de doğrudan kelimenin kendi başına telaffuzuna etki eden durumlara ise videoda da bahsedildiği gibi kısa ve uzun "a" sesi verilebilir. Chatgpt'ye sordum bunu ve cevap olarak Türkçe'de okunuşun uzun mu kısa mı olduğunu yazılıştan anlamanın genelde bir yolu olmadığını söyledi. Örnek olarak da "kapı" ve "kâğıt" sözcüklerini verdi ama burada yazıma da etki ettiğinden pek doğru bir örnek olmayabilir, videodaki tarih kelimesi güzel bir örnek olmuş gibi.
      Bir diğer örnek de şu ana kadar size cevap verme amacıyla araştırma yapana kadar hiç fark etmediğim bir şey. Dilciyim ama alanım Türkçe değil İngilizce olduğundan telaffuzdaki nüanslar gibi detay konulara ortalama bir insandan daha hakim değilim açıkçası. Chatgpt sağ olsun, ondan öğrendim :D. Yanlış değilse (bazen yanılabiliyor malum) Türkçe'de iki tane y sesi olabilir. Bir tanesi voiced palatal approximant (ipa'deki gösterimi [j]), bir tanesi de voiced palatal fricative (ipa'deki gösterimi [ʝ]). Örnek vermesini istediğimde ilki için yok kelimesini, ikincisi içinse yüz kelimesini verdi. IPA'i açıp sesleri tek başlarına dinlemeye çalıştığımda aradaki farkı duymakta zorlandım şahsen. Yok kelimesindeki y sesinin İngilizcedeki yes kelimesindeki y gibi telaffuz edildiğini, öte yandan yüz kelimesindeki y sesinin ise damağa kısmen daha yakın bir ses çıkardığını söyledi. Bir farklılık var gibi geldi bana da, her ne kadar duyması zor olsa da.

      Uzun lafın kısası Türkçe her ne kadar pek çok dile göre daha fonetik veya fonemik ortografisi yüksek (bu tabiri de ilk kez duydum bu arada, biz gayet de fonetik tabirini kullanıyoruz) bir dil olsa da, %100 böyledir diye bir durum yok tabii ki, zaten hiçbir dilde yok. Videodan öğrendiğim kadarıyla istisnalar sadece Esperanto gibi yapay diller. Bu dillerde dil bilgisi kurallarının da istisnaları olmadığı göz önünde bulundurulunca şaşırtıcı olduğunu söyleyemem açıkçası.
      Son bir konu da TDK ile ilgili. Ben bırakın TDK'yı, türkçe herhangi bir kaynak bulamadım açıkçası bu konuda. Benim bulamamış olma ihtimalim de var tabii ama içimden bir ses direkt yoktur diyor. Türkçe'yi hala Ural-Altay dil ailesine mensup bir dil olarak öğreten bir müfredattan çok bir şey beklememek lazım. Tek problemin de dil konusunda olmadığını zaten hepimiz biliyoruz.

    • @aku7597
      @aku7597 7 місяців тому +4

      @@whitelotusmember8664 "Tarih" kelimesi örneğine ben de katılıyorum "değil" kelimesine göre daha mantıklı geldi en azından. Sanırım bu fonetik durmunu Türkçe ile Türkçe olmayan etrafımızda konuşulan diğer dilleri karşılaştırdığımızdan dolayı biz abartıyoruz. Ama sanıyorum ki Türkçe, bilmesek bile duyduğumuzda yazması en kolay dillerden biri Türkçe ( abi bunla övünek bari :D)

    • @aku7597
      @aku7597 7 місяців тому +2

      Bide ben zaten çok bilgili biri değilim bu konuda bir sayısalcı olarak. 4 kere felan düzelttim yazdığım şeyi xd

    • @whitelotusmember8664
      @whitelotusmember8664 7 місяців тому +4

      @@aku7597 Evet o bakımdan kolay bir dil Türkçe. Öte yandan ses olayları ( benzeşme, yumuşama, kaynaşma vb.) da olduğundan dolayı ve cümle yapısı İngilizcedeki gibi özne+yüklem+nesne değil de özne+nesne+yüklem şeklinde olduğundan ve başka birtakım sebeplerden ötürü yabancılar zor öğreniyor.

  • @athenaz.
    @athenaz. 7 місяців тому +172

    Keşke dersleri de bu kadar dikkatli ve merakla dinlesem. Konuşmanız insanı konunun içine çekiyor. İyi ki varsınız!❤

  • @Umaykatunn
    @Umaykatunn 7 місяців тому +91

    Bir Türkolog olarak üniversitelerde dahi böyle net anlatılmayan bir konuya değindiğiniz için size teşekkür ederim Çağrı Mert. 🤍💯

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +4

      npc

    • @iai3054
      @iai3054 7 місяців тому

      @@xdislarium825 Herkese yazıyorsun bunu?

    • @whitelotusmember8664
      @whitelotusmember8664 7 місяців тому

      @@xdislarium825 ?

    • @ChickyWhickyThicky
      @ChickyWhickyThicky 7 місяців тому

      ​@@xdislarium825bilgisiz

    • @Cahangir_Abdullayev
      @Cahangir_Abdullayev 7 місяців тому +5

      @@xdislarium825 kanka npc lik ne varki adam doğru söylüyor nerdeyse hiç bir üniversitede böyle güzel ve net dersler anlatılmıyor

  • @oguzalptekin
    @oguzalptekin 7 місяців тому +78

    Hazır konumuz dilken bir soru sormak istiyorum. Diller nasıl birbirine tercüme edilebildi? Örneğin İngilizce'deki love'ın bizde aşk sözcüğüne karşılık geldiğini nasıl öğrendik? Bugün insanlık olarak hiç bilmediğimiz bir yerel kabile diliyle karşılaşsak bunu nasıl tercüme ederiz, dilin yapısını ve sözcüklerin anlamını nasıl çözeriz?

    • @spencerdnz
      @spencerdnz 7 місяців тому +12

      Bunu yıllardır düşünüyorum. Benim gibi birilerinin de böyle olmasına sevindim

    • @td5594
      @td5594 7 місяців тому +4

      Bire bir karşılık aramamız gerekmiyor. Orada içinde verildiği bağlama göre zaten anlamı değişebiliyor. Bahsettiğiniz sözcüğü eğer ki Google çeviri'ye yazarsanız zaten görürsünüz ki sadece aşk anlamına gelmiyor.

    • @berkecemburke318
      @berkecemburke318 7 місяців тому +7

      Bagimsiz iki dili ogrenen insanlar yapmistir diye dusundum ve buldum. Ornegin ben rusyada dil egitimi aldim ve bize rusca ogretildi. Saka degil cevirme olmaksizin direk geldiler ve tek kelime bilmezken rusca konusarak rusca ogretmeye calistilar ve bunu basardilarda. Yani tabi ki teknolojiyle beraber biz cevirmeyi cok kullandik ama cevirme olmaksizin yada karsiligi olmayan sozcukleri ogrenirken direk anlamini kafamizda oturtarak ogrendik. O yuzden ruscada ask anlamina gelen sozcugun turkcedeki karsiligini anlamam icin ask sözcüğünü kullanirken ne anlatmak istediklerini dinlemem yeterli oldu.

    • @hasantahsinesan
      @hasantahsinesan 3 місяці тому

      @@berkecemburke318 selamlar dostum, bu dil öğrenme tekniği hakkında daha fala bilgi paylaşabilirsiniz lütfen

  • @foxus-a113
    @foxus-a113 7 місяців тому +160

    Hocam çok ilgimi çekiyor bu konular. Sizin anlatımınızla bu seriye yeni bölümler gelmesi beni çok mutlu eder 🤍

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +3

      npc

    • @tubtvt
      @tubtvt 7 місяців тому +6

      @@xdislarium825 ne alaka

    • @0959kedi
      @0959kedi 7 місяців тому +1

      @@tubtvt Sen onu boş ver. Öven hey yorumun altına "npc" yazıyor, spam botundan farkı yok knedisinin.

  • @omerguven9908
    @omerguven9908 7 місяців тому +210

    Sevgili Evrim ağacı, iyi ki sizin kanal ile tanıştım. Sizin sayenizde bilimi; heyecanla, istekle, hayretlere ve birçok duygu karmaşası ile severek izliyorum. İyi ki varsınız ☺️

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +9

      npc

    • @aboxbtr7235
      @aboxbtr7235 7 місяців тому +6

      @@xdislarium825 yok sırf kalp almak icin yazıyolar belki atar diye :D

    • @yagz3224
      @yagz3224 7 місяців тому

      ​@@aboxbtr7235bence boomer

    • @omerguven9908
      @omerguven9908 7 місяців тому

      @@aboxbtr7235 ne alaka la ? Yıllardır adamı takip ederim. Öyle bir derdim olsa her videonun altına yorum yaparım. İlk defa bir gönderisine yorum yaptım içimden geçenleri söyledim o kadar

    • @omerguven9908
      @omerguven9908 7 місяців тому

      @@xdislarium825 ya şu npc ne demek?

  • @AtakanArisoy
    @AtakanArisoy 7 місяців тому +18

    Bir seslendirme sanatçısı olarak, mini bir ders niteliğinde olan bu bilgilendirici vidyoyu herkesin görmesi ve bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilgine, emeğine sağlık.

    • @bilgedelireisoglu
      @bilgedelireisoglu 7 місяців тому

      Siz yoğurt a yourt mu diyorsunuz

    • @AtakanArisoy
      @AtakanArisoy 7 місяців тому +1

      @@bilgedelireisoglu evet. kağıt'a kağat, da diyoruz. ayrıca kendi derken e harfi kapalı söylenmeli gibi kurallar da var. bunlar hep Türkçe'nin fonetik kuralları.

    • @redhat7777
      @redhat7777 7 місяців тому

      @@AtakanArisoy Belli, biz de bu özel kanallardaki spikerler neden böyle konuşuyor diyorduk! diil, dimi, yapıcaz, yourt... kağat da demenize hiç şaşırmadık!

  • @duyguer55
    @duyguer55 7 місяців тому +6

    Aranızdaki samsunlu olarak videolarınızı ilgi ile izliyorum 😊

  • @SilentKiwi_
    @SilentKiwi_ 7 місяців тому +125

    Bizi bilimle tanıştırdığın için teşekkürler ❤

  • @pinknogum
    @pinknogum 7 місяців тому +69

    Gerçekten Türkiye'de başarılı işler yapan sayılı kanallar arasında. Eminim bir çok kişi bana hak verecektir. Hem bilgilendirici hem öğretici hemde bilinçlendirici içeriklerinizden dolayı gerçekten teşekkürler Evrim Ağacı ♥️🤗

    • @syummn8419
      @syummn8419 7 місяців тому +4

      tek kanal?

    • @zelalaslan372
      @zelalaslan372 7 місяців тому +8

      Tek kanal değil ama mükemmel bir kanal olduğu kesin.

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +5

      npc

    • @pinknogum
      @pinknogum 7 місяців тому

      ​@@xdislarium825😂😂

    • @zelalaslan372
      @zelalaslan372 7 місяців тому

      @@xdislarium825 bi git işine Allahını seversen

  • @Anecdoche.-.999_hafta_once
    @Anecdoche.-.999_hafta_once 7 місяців тому +18

    4,5 yaşındayım, dillerle ilgileniyorum ve bu video için gerçekten çok teşekkür ederim! Aslında her zaman gerçekleştirdiğimiz bir eylemin bile ne kadar karmaşık ve komplike işlemler gerektirdiğini, fakat bunu sadece saniyeler içerisinde yapabildiğimizi bir kez daha görmüş olduk.

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +8

      npc

    • @tunasayl2928
      @tunasayl2928 7 місяців тому

      ​@@xdislarium825Neden böyle bir çıkarım yaptınız?

    • @Anecdoche.-.999_hafta_once
      @Anecdoche.-.999_hafta_once 7 місяців тому +1

      @@xdislarium825 Hakikaten, Play Store yorumlarına benzemiş.

    • @Autistsons
      @Autistsons 7 місяців тому +4

      Ney npc

    • @tubtvt
      @tubtvt 7 місяців тому +3

      ​@@xdislarium825tesekkur ediyo adama nesi npc

  • @prod_rave
    @prod_rave 7 місяців тому +35

    Bir dilbilimci olarak, okuduğum bölüme motivasyonumun çok düşük olduğu bir dönemdeyim. Türkiye içerisinde gerçekten de önemsenmeyen bir bilim dalı olarak kaldık. Bu bizim içimizdeki diğer dilbilimcilerin suçu mudur yoksa suç başka birinin midir bilemiyorum. Ayrıca 4 yıllık üniversite derslerimde 2 yıl eğitimini aldığım 1Sesbilgisi ve Sesbilim" dersimizin resmen tatlı bir özeti olmuş. En büyük dileğim artık dilbilim camiasında bu tip bilgilerin öğretimi kadar yeni çalışmalara yelken açacak soruların da sorulmasıdır.
    Ufak bir dipnot /ğ/ yazıbiriminin Türkçede bir sesbirim olmadığı, yalnızca bir yazıbirim olduğu ve fonetik ortamda yalnızca sesbirimlerin süresini uzattığı görüşü çok daha hakim durumda. Yani bu durumda biz aslında "Ağaç" değil de "Aaç" şeklinde sesletiyoruz.

    • @whitelotusmember8664
      @whitelotusmember8664 7 місяців тому +1

      Türkiye'de çok az bilim dalı önemseniyor ne yazık ki, teorikse iyice kıymetsiz görülüyor. Türkçe dilbilimi mi okumuştunuz?

    • @aniayesha
      @aniayesha 7 місяців тому

      ben de dilbilim okumaya bu sene başlayacağım ve aynı hisler içerisindeydim, video gerçekten iyi geldi

    • @prod_rave
      @prod_rave 7 місяців тому

      @@whitelotusmember8664 Evet Türkçe okudum. Aslında ben bu kınuda dilbilim camiasını suçlu görmekteyim. Yapılan çalışmaların yetersiz olması ve ikna edici olamaması bizim ön plana çıkmamaızı ciddi anlamda engelliyor. Şuan video editörü olarak bir film yapım şirketinde çalışıyorum, radyo televizyon bölümünü okumaya başladım, hedefimden sapmış gibi göeünsem de içimde yanan dilbilim ateşini canlı tutmaya çalışıyorum.

  • @EminOrgi
    @EminOrgi 7 місяців тому +5

    Bir Samsun'lu olarak söylüyorum eeelli beşten vazgeçmeyiz 🙂🙂🙂

  • @uzumakinaruto8596
    @uzumakinaruto8596 7 місяців тому +16

    Türkiye’nin en faydalı kanalısınız. İyi ki varsınız...

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +1

      npc

    • @hamzayldzhan5793
      @hamzayldzhan5793 7 місяців тому +11

      Sen npc olmayasın? Çünkü her yorumun altına üşenmeden yazman biraz şüpheli.

    • @0959kedi
      @0959kedi 7 місяців тому

      @@hamzayldzhan5793 Aynen öyle. Bize npc diyerek spam botu taklidi yapan çok zeki bir arkadaşımız.

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому

      @@hamzayldzhan5793bilerek yazıyorum knk.

  • @erolgenlik4922
    @erolgenlik4922 7 місяців тому +1

    Harika anlatim tarzinizla topluma, insanlara cok faydali oluyorsunuz ,tesekkurler...

  • @onurcan7864
    @onurcan7864 7 місяців тому +1

    Yıllardır takip ediyorum sizi çok faydalı içerikler üretiyorsunuz, bu gençlerin sizin gibi öğretici insanlara ihtiyacı var.

  • @joshhjoness
    @joshhjoness 7 місяців тому +45

    Bu kanal sponsor alınca kendi cebime para girmiş gibi seviniyorum hep böyle devam eder umarım

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +2

      npc

    • @Nazimvar
      @Nazimvar 7 місяців тому +2

      Johs jones yorum atınca gelen mutluluk hissi

    • @Nazimvar
      @Nazimvar 7 місяців тому

      ​@@xdislarium825XD islarium yanıt yazınca gelen mutluluk hissi

    • @joounobanken
      @joounobanken 7 місяців тому

      @@xdislarium825 şunu spamlamayı kes botsun sende

  • @user-wx3go7el9x
    @user-wx3go7el9x 7 місяців тому +1

    salam men azerbaycanliyam sizleri cox seviirik TURKIYE AZERBAYCAN

  • @EGEMero
    @EGEMero 7 місяців тому +30

    3 milyon aboneyi kutlayalım.Verdiğiniz tüm emekler için çok teşekkürler

  • @umidmirzliyev2718
    @umidmirzliyev2718 7 місяців тому +3

    Bir dilçi olaraq çox faydalı video oldu. Təşəkkür edirəm.

  • @sahrases
    @sahrases 7 місяців тому +13

    Seni izlemeyi çook seviyoruz. Çok şeyleri sayende öğreniyoruz. Bilim adına yapılacak videoların öncüsü olarak büyük hizmetlerin oluyor teşekkürler❤

  • @DPhoenix_
    @DPhoenix_ 7 місяців тому +6

    Evrim ağacının video kapaklarına bayılıyorum😄

    • @Nazimvar
      @Nazimvar 7 місяців тому +1

      Deniz telek yorum atınca gelen mutluluk hissi

    • @DPhoenix_
      @DPhoenix_ 7 місяців тому

      Teşekkür ederim, ama gerçekten vaktim olmasa bile video kapakları bazen o kadar ilginç oluyor ki beni kendine çekiyor.

  • @duhancik
    @duhancik 7 місяців тому +2

    İnternette geçirilebicek en verimli 15 dakikaydı teşekkürler.

  • @inspiredofthekingdom
    @inspiredofthekingdom 7 місяців тому +8

    Aiy harika, inanılmaz bilgilendirici bir video olmuş. Daha öncesinde hiç ilgimi çekmemiş araştırmamışım ve izlediğimde dedim ki "Vay be neler yapmışlar.". Bizi bilimle buluşturduğunuz için çok teşekkürler Evrim Ağacı. ❤

  • @sevkigozmen229
    @sevkigozmen229 7 місяців тому +16

    Dille ilgili bir içeriğin bu kadar merak uyandıracağımı düşünmezdim. Özellikle sonda bahsettiğiniz gibi ''farklı sesleri çıkarabilseydik neleri anlatabilirdik?'' daha önce hiç düşünmediğim ilginç bir konu. Teşekkürler.

  • @MrHmzy
    @MrHmzy 7 місяців тому

    Ya her videoda mı insan bilgilenir ufku açılır. Hayret gerçekten. Elinize sağlık.

  • @caneroner7805
    @caneroner7805 7 місяців тому +1

    Adı Evrim ağacı yerine bilgi uzayı olması gereken bir kanal. Ayrı konularda bu kadar çok insanın dikkatini beğenisi toplamak da gerçekten takdire şayan . Sapka cikaçıkarıyorum🎉🎉🎉

  • @rizvanhuseynov1332
    @rizvanhuseynov1332 7 місяців тому +5

    En güzel kanal EVRİM AĞACI teşekkürler

  • @lokiholmes
    @lokiholmes 7 місяців тому +6

    Anlatım her zamanki gibi muhteşem

  • @henstoo
    @henstoo 7 місяців тому

    Daha gecen bu konuyu kendi kendime dusundum ve böyle bu konu yayinlandigini gorunce cok sevindim diline ilmine sağlık mert hocam!

  • @pouyahariri5016
    @pouyahariri5016 7 місяців тому

    Çoooooook guzal bilimsel konu keşke hep böyle bilimsel çığır açan konuları konu yapsaniz❤

  • @Muhammetylmz41
    @Muhammetylmz41 4 місяці тому +3

    DAYI BU ADAM NASIL BU KADAR ÇOK ŞEY BİLİYOR YA

  • @onayveberrak6161
    @onayveberrak6161 7 місяців тому +4

    R ile G sesini aynı anda çıkarmaya çalışınca balgam çıkırıyormuşuz gibi bir ses çıkıyor😂😂😂😂

  • @savfullotursunov4606
    @savfullotursunov4606 7 місяців тому +2

    Öyle bir anlatıyorsunuz Maşallah, her çektiğiniz vıdeolar mükemmel 👏👏👏👍🏻🇺🇿🇹🇷🇺🇿🇹🇷

  • @atakanbalaban3543
    @atakanbalaban3543 7 місяців тому

    Evrim Ağacı sen ne muhteşem bir kanalsın. Dilbilim meraklısı biri olarak bu video beni ayrıca mutlu etti. Kıvanç duydum.

  • @Nevaal25
    @Nevaal25 7 місяців тому +6

    Türkçe mantıklı, güzel ve bilimle ilgili bir evrim ağacı bir de barış özcan var Teşekkürler Çağrı bey

  • @KanalYD
    @KanalYD 7 місяців тому +5

    O değilde ne ara 3 milyon aboneyi geçmişiz? Seçime girsek barajı geçeriz 😁 EVAP Evrim Ağacı Partisi

  • @dekanicoyunda
    @dekanicoyunda 7 місяців тому

    Evrim Ağacı kanalında her yeni video gördüğümde gerçekten ne kadar şanslı olduğumuz tekrardan aklıma geliyor.

  • @zeynepkanay6173
    @zeynepkanay6173 7 місяців тому

    Bir dil ve konusma terapisti olarak bunlari anlatmaniz cok hosuma gitti harika bir kanal 🎉

  • @Anil_Yilmaz
    @Anil_Yilmaz 7 місяців тому +31

    Ludwig Wittgenstein'in dil felsefesinden bahsettiğiniz bir video çekebilir misiniz Çağrı hocam ? Dilin fikrimizi ifade ettiğini düşünürüz ama ya kelimeler üzerinden fikirlerimizi ifade etmenin bedelini kelimelerde hapsolarak ödüyorsak? Düşünme sistemlerimiz üzerine bir çeşit kısıtlılık ve zorunlu olmayacak problemler getiriyorsa ?

    • @MuhammetY
      @MuhammetY 7 місяців тому +3

      Cevabı kesinlikle evet olur ama devamında ne diyeceğini herkes iyi biliyor😅, bu yüzden üzgünüm 😔

  • @Berat_kts
    @Berat_kts 7 місяців тому +5

    Gene çok güzel ve bilgilendirici bir video olmuş

    • @Nazimvar
      @Nazimvar 7 місяців тому

      Spastik yanıt yazınca gelen mutluluk hissi

  • @66Namlu06
    @66Namlu06 7 місяців тому

    Bu videoya yorum yaptım ama bütün videolarını seyrediyorum anlatımın hitabiyetin araştırmaların bize çok şey katıyor tebrik ediyorum başarılar.

  • @lorindol5512
    @lorindol5512 7 місяців тому +2

    aramızdaki samsunlular dediğinizde ve o bakışı attığınızda izleniyormuşum gibi hissettim dnskfjskcjjscjs

  • @MyeluefUrdie
    @MyeluefUrdie 7 місяців тому +3

    Son bir iki yıldır filolojiye merak sarıp kendi dilimi tasarlamaya başlamıştım. İngilizce kaynaklardan bir çok kez görüp kullandığım Ipa tablosundaki o boş yerlerin ne olduğu hiç aklıma gelmemişti. Teşekkürler

  • @hakanyigit868
    @hakanyigit868 7 місяців тому +5

    Senin her yerden haberdar olmana bayılıyorum kankayaa

  • @burakaksakal3450
    @burakaksakal3450 7 місяців тому

    Verdiğiniz tüm emekler için çok teşekkürler

  • @ilkerduran1
    @ilkerduran1 7 місяців тому +2

    Bu kanalda böylesine detaylı Ses Bilim ile karşılaşacağım aklıma gelmezdi. Derslerimde anlattığım şeyleri bu kanalda sizden görmek ve duymak keyif verdi. Muazzam bir içerik olmuş. Çok teşekkürler 🧠❤

  • @enesguler3454
    @enesguler3454 7 місяців тому +3

    Sonunda sözelcileri mutlu edecek bir video. Teşekkürler Evrim Ağacı.

  • @YazikKafana__
    @YazikKafana__ 7 місяців тому +3

    Her zamanki gibi muhteşem bir video eline sağlık :)

  • @spessalutiss
    @spessalutiss 7 місяців тому

    Mükemmel. Sondaki müziğin o yasaklı ses konusuna ana soruyla girişi çok iyi düşünülmüş ayrı enfes hava katmış.

  • @devrimdenz
    @devrimdenz 7 місяців тому

    Yine ilgi çekici bir konu. Teşekkürler.

  • @tunasayl2928
    @tunasayl2928 7 місяців тому +37

    Değerli Evrim Ağacı, bu sosyal mecradaki en iyi kanallardan birisiniz. Şu vakte kadar tamamen tüketici kaynaklıydınız,sponsor almak zorunda kaldınız herhalde. Sağlık olsun,bunca zaman sponsorlara direnmeniz bile şaşılası şeydi doğrusu. Umarım bu durum kalitenizi bozmaz. Her ne kadar reklam endeksli bir video ve kanalın genel izleğinden çıkılmış olsa da gayet güzel olmuş. Başarınızın devamını diliyorum.

    • @betussahin
      @betussahin 7 місяців тому +8

      Ya herifin para kazanması durumunu hor görenler var,uyuz oluyorum.Etmeyin böyle

    • @pharmfit
      @pharmfit 7 місяців тому +4

      Bence konu olcak cok ilginc ve bu aralarda ilgilendigim bir şeydi iyiki böyle bir konuya değinildi. Eğer ingikizce telaffuzu geliştirmek istiyosaniz fonetik alfabeyi ogrenmeniz lazim çok açıklayıcı bir video olmuş

    • @crplayer2016
      @crplayer2016 7 місяців тому +2

      @@betussahin mevzu para kazanması değil aslında kanka sponsor alanlar genelde olur olmadık övgüler veriyor sürekli ondan bahsediyor video konu çeşitlişiği sponsor tarafından haliyle kısıtlanıyor vs. yani kısaca bağımsız bir bilim kanalı olamayabiliyorsun ama bir kısmına sponsorluk deyip orada bahsetmesi gayet iyi evrim adam dengeyi bozmaz zaten

    • @papatya8949
      @papatya8949 7 місяців тому

      ​@@betussahin Hor görmedi, para yüzünden kalitesini düşürmemesini rica etti ve bu "reklam endeksli" videoda kalitesini düşürmemesini tebrik etti. Sonuçta para kaliteyi arttırabildiği gibi düşürebilir de.

  • @sinankucin5233
    @sinankucin5233 7 місяців тому +2

    anlatığın sırada deneyip doğrulamak ayrı keyifli oluyor

    • @iliaszeus7136
      @iliaszeus7136 7 місяців тому

      Bu cür dərs keçilsə, çətin ki biliksiz tələbə qala.

  • @winidol2
    @winidol2 7 місяців тому +1

    iyiki varsınız ..emeğinize saglık.

  • @Bolevaziyetesoxam
    @Bolevaziyetesoxam 7 місяців тому +1

    Türkiyenin en yararlı kanalı olarak şu uzaylı konusunu ve bilgi kirliliğini ortadan kaldırabilirsen çok iyi olur her kafadan ayrı bir ses çıkıyor meksikadaki uzaylılardan bahsediyorum

  • @benberk
    @benberk 7 місяців тому +21

    Videonun henüz ilk dakikasını izledim, durdurdum yazıyorum.
    Farklı dillerde olan farklı seslerin varlığı ve bizim tüm iletişim sürecimizde, konuşurken ve şarkı söylerken bu sesleri kullanmadan tüm ihtiyaçlarımızı gidermemiz, eksikliğini hissetmemiz ara ara beni düşündürmüştür. Farklı bir dili öğrenip konuşma ihtiyacı duymadığımız sürece eksikliklerini hissetmiyoruz.
    * bir de doğada duyduğumuz sesleri taklit edememek "hayvanların çıkardığı sesler, patlama sesi, cam kırılması, frenleme sesi, motor sesi vb. " garip geliyor, fiziksel olarak yeterli olmayabiliriz elbette her sesi çıkartmak için ancak bunları yazıya da dökemiyoruz. (gerçi yazıya dökmüş olsak, harfler yeterli olsa bu sesi çıkarıyor olurduk.) ** tam emin de olamadım şimdi, bazı ender yetenekleri olan insanların videolarına denk gelinebiliyor, doğadaki sesleri taklit edebiliyorlar (kusurları olabilir, birebir değildir ancak çok yakın) buna rağmen çıkan bu sesleri yine alfabe ile kayıt altına almak yine çok daha güç gibi. Her dilde, veya alfabede farklı seslere karşılık kodlamalar olsa da bazı sesleri tek bir alfabe ile kodlamak mümkün değil sanırım.
    videoya devam ediyorum..

  • @ugurcinar8240
    @ugurcinar8240 7 місяців тому +3

    ağzına sağlık kardeşim. bilimle ilerlemeye devam.

  • @muhammedaydn3747
    @muhammedaydn3747 7 місяців тому

    Videolar o kadar iyi kaliteli ki canım sıkıldığında sürekli kanalına geliyorum abi izliyorum izlediklerimi birdaha izliyorum abi süpersin abi devam❤️

  • @selcukselcuk1044
    @selcukselcuk1044 7 місяців тому

    Teşekkür ediyorum. Her seferinde farklı ve önemli konular hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Aklınıza sağlık. Strasbourg dan sevgilerle.👍🙏🙋‍♂️

  • @Valkieer
    @Valkieer 7 місяців тому +4

    Türkiye'nin en yararlı kanallarından biri, teşekkürler Evrim Ağacı💜

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +1

      npc

    • @Valkieer
      @Valkieer 7 місяців тому

      @@xdislarium825 senden daha gerçeğim emin olabilirsin😉

  • @aynurrbzad5207
    @aynurrbzad5207 7 місяців тому +7

    Abi iyiki varsın bizi bilgilendiriyorsun.

  • @kuzgun07
    @kuzgun07 7 місяців тому

    Evet süper bir konu ve anlatım daha teşekkürler ✋

  • @sevvalsahin2746
    @sevvalsahin2746 7 місяців тому +1

    4.sınıf öğrencisi bir Stajyer Dil ve Konuşma Terapisti olarak çok beğendiğim çok faydalı bulduğum bir video oldu. Mükemmel🤩

  • @tumekkan
    @tumekkan 7 місяців тому +4

    Dostum,belki de türkçeyi yeryüzünda yazıldığı gibi okuyan tek kişi olabilirim😂. Yurt dışında büyüdüğüm için,dilimizin yazıldığı gibi okunduğu inancına göre çocukluğumdan beri dilimizde hiç bir takıyı yutarak okumamaya alıştırdım kendimi ve hatta kelimeleri yutarak konuşanlara karşı da hep olumsuz bakmışımdır. İşim gereği yaptığım anonslarda,yolcular anonsumu hep ses kaydı zannetmiştir.Bazıları ise anonsu siz mi yaptınız diye sorarlardı,konuşma şeklimin düzgünlüğünden şüphelenerek😂Halk ağızı ile konuşulan dilde her ne kadar yuvarlama yapılıyor olsa da,ben yine de dilimizin aslında yazıldığı gibi konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Öyle olmasaydı tv spikerlerini son derece düzgün türkçe konuşanlar arasından seçmezlerdi

    • @SerkanBilgeMedya
      @SerkanBilgeMedya 7 місяців тому +1

      Gel de bunu insanlara anlat şimdi 😂. Anlamazlaaaar 😂

  • @umityabgu
    @umityabgu 7 місяців тому +8

    Dilbilime giriş 101 dersi gibi olmuş. Dil okuyan öğrenciler izlemeli. :)

  • @ayn-nar
    @ayn-nar 7 місяців тому

    Videolar çok güzel. Dinlerken bir de noktanın biz insanlara sağladığı “durak” avantajını kullansak da dinlerken biz de dinlensek 😊

  • @cengizsazli2140
    @cengizsazli2140 7 місяців тому +2

    Türkçe yazıldığı gibi okunur eğer bir gazeteyi veya hikayeyi birilerine sesli okursanız. Yazıldığı gibi söylenmeye bilir ya da telaffuz edilmeyebilir daha doğru olacaktır.

  • @sal7ncak49
    @sal7ncak49 7 місяців тому +8

    Serinin devamının hemen gelmesi dileğiyle

  • @tunahanakca70
    @tunahanakca70 7 місяців тому +5

    yubbi yeni evrim ağacı videosu tşk abi

  • @mertcanhacfazloglu4862
    @mertcanhacfazloglu4862 7 місяців тому

    Muhteşem video olmuş, ağzına sağlık. Önümüzdeki günleri titrek g gibi ses çıkarmaya çalışarak geçireceğim senin yüzünden😊

  • @superkazan
    @superkazan 7 місяців тому +2

    bu videoda çok hata var. Örneğin;
    > "gidiyorum" sözcüğü "gidiyom" şeklinde okunmaz. gidiyom-gidiyem-gidiyok v.s. gibi söyleyişler ağızdır. Ama İzmirli de Urfalı da İstanbullu da kağıtta yazan "gidiyorum" sözcüğünü yazıldığı şekilde okur.
    > Speaker ile spiker'in yazılışları farklıdır. Hoparlör olarak kullanılan "speaker" İngilizce yazılışı ve okunuşu ile birlikte kullanılır. Bunun 2 nedeni var: hoparlörlerin kutularında "speaker" yazması, ikinci neden de; Fransız kökenli "hoparlör" sözcüğünün Türkçeye speaker sözcüğünden daha önce yerleşmiş olması.
    Sunucu-konuşmacı anlamında kullanılan spiker ise Türkçeye bu anlamda giren ilk sözcük olduğu için, yazılışı da Türkçe telaffuza uyarlanarak girmiştir. Bir kişi Speaker'ı okurken İngilizce okur, ama spiker derken Türkçe okur. Hoparlöre "speaker" diyen bir Türk, speaker'ı Türkçe olarak okumaz yani. İngilizce olarak yazıp - İngilizce okur.
    > Türkçe'de karşılığı olmayan yabancı sözcükler, Türkçe'ye girmek zorunda bırakılırsa, yazılışları okunuşuna uygun girer, bilgisayar sözcüğünden önce de Türkler bilgisayara computer(kompyitur) değil kompüter diyor ve bu şekilde yazıyordu. 70'li-80'li yıllarda yazılan kitaplarda, dergilerde hep kompüter şeklinde yazılmaktadır.
    > Kısacası, yabancı kökenli X bir sözcüğün karşılığı Türkçe'de varsa; o X sözcük aynen yazıldığı gibi kullanılır, ve orjinal dilinde okunur. Ancak; X sözcüğünün Türkçe'de karşılığı yoksa, sözcük o dilden alınıp, Türkçe okunuşu ile kullanılır.
    > Show sözcüğü örneğin, şov şeklinde Türkçe'ye girmiştir. Show olarak kullanan bir kesim de vardır. Bunun tek nedeni de tabii ki ilk özel tv'lerden olan Show TV'dir. Bundan haricinde, şarkılarda, kitaplarda v.s. hep "şov" şeklinde yazılır.
    > Yani, her durumda Türkçe, yazıldığı gibi okunur.

  • @musonrain5007
    @musonrain5007 7 місяців тому +3

    Cok önemli çok faydalı başka söze gerek yok. Tek yol bilim.

  • @anaranar9430
    @anaranar9430 7 місяців тому +3

    Seviliyosun bizim en iyi bilimcimiz💖💖🤗🤗💖💖

  • @user-nk5xj7nd3i
    @user-nk5xj7nd3i 4 місяці тому +1

    Bizi bilgilendirdiginiz için teşekkür, emeğinize sağlık.❤❤

  • @emrullaharslan5493
    @emrullaharslan5493 7 місяців тому

    Ğarika (!) bir video. Teşekkürler Evrim Ağacı.

  • @burakbilecen9841
    @burakbilecen9841 7 місяців тому +4

    Dilbilim ile ilgili daha fazla gelir umarım. Özellikle sonda bahsettiğiniz Sapir-Whorf hipotezi gelirse çok güzel olur. 💯

  • @qwertyuopg5245
    @qwertyuopg5245 7 місяців тому +4

    Çağrı bey mewing'in bilimsel geçerliliği ve bununla beraber dil konumlanmasının yüz hatlarına etkisi ile alakalı detaylı bir video fikriniz var mı acaba?

  • @Olurmu_ki
    @Olurmu_ki 7 місяців тому

    Sayenizde bilim nedir ve nasıl sevilir öğrenmiş oldum.
    Herkese tavsiye ederim.
    TEŞEKKÜRLER.

  • @ekremibrahimaskan
    @ekremibrahimaskan 7 місяців тому +2

    çok güzel bilgi. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederim.

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 7 місяців тому +14

    Saygı Değer Administer Mert Bey Şahsen Bireyin Sınırlıdır Dünyasında Yaşamak Hem Fiziksel Hemde Zihinsel Sınırlarla İç İçe Kas Kütlesinin Kuvvet Uygulama Katlanma Durumu Limit Altındaki Sesleri Duyama Gibin ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Akademik İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...

    • @xdislarium825
      @xdislarium825 7 місяців тому +7

      npc

    • @azrababapro0
      @azrababapro0 7 місяців тому

      ​@@xdislarium825Ucube

    • @MgSoftware0101
      @MgSoftware0101 7 місяців тому +1

      Saygıdeğer administer mehmet dayı peşindeyim yine buldum seni 😀

  • @the__monkey
    @the__monkey 7 місяців тому +4

    bu video uluslararası fonetik alfabe hakkında olacak hissediyorum

  • @SemihULUKOL
    @SemihULUKOL 7 місяців тому +2

    Eeelli bes 🙋🏻‍♂️

  • @Itsofly
    @Itsofly 7 місяців тому +1

    2:58 kalbim durdu teşekkürler 👍🏻

  • @MrSloth-ih6bk
    @MrSloth-ih6bk 7 місяців тому +3

    Daha fazla linguistics ile ilgili videolar gelmesini istiyoruz. Sonda bahsettiğiniz soru sanırım sapir-whorf hipotezi ile ilgili. Bu hipotez ile ilgili de video çekerseniz çok seviniriz.

    • @td5594
      @td5594 7 місяців тому

      Bu hipotez büyük oranda kabul görmüyor.

  • @ozanfirat84
    @ozanfirat84 7 місяців тому +13

    Aklıma üniversite yıllarımdaki Fonetik ve Linguistik derslerim geldi. Dilbilim serisinin devamı gelir umarım.

    • @Thyme4499
      @Thyme4499 7 місяців тому +1

      Ne okudunuz? Çok merak ettim fonetik dersi deyince.

    • @ozanfirat84
      @ozanfirat84 7 місяців тому +1

      @@Thyme4499 İngilizce Öğretmenliği okudum. 😊

  • @MasterofN
    @MasterofN 7 місяців тому +1

    Arrival geldi aklıma. Dil ve düşünme şeklinin nasıl değiştiğini güzel anlatıyor.

  • @Turkuz
    @Turkuz 7 місяців тому

    Vauu muhteşem. Çocukken yeni harfler ve sesler bulmayı çok düşünürdüm

  • @cl2t2ncskn24
    @cl2t2ncskn24 7 місяців тому +2

    YORUMLARDA HERKES DİLBİLİMCİ OLMUŞ MAŞALLAH, BU KONUYU DİLBİLİMCİLER ANLATSA DAHA İYİ, ÇÜNKÜ NE DERSEK DİYELİM KENDİ BİLDİĞİNİZİ BİLECEKSİNİZ, YAZILDIĞI GİBİ OKUNMAMA NEDENİ, KONUŞMADA AKICILIĞI SAĞLAMAKTIR,

    • @the__monkey
      @the__monkey 7 місяців тому

      Keşke bu yorumu 1000 kere beğenebilsem ya. "Türkçe'yi yanlış konuşuyorsun" diyen herkese cevap yazmaya çalışıyorum son yarım saattir. Dilbilimi anlamıyorlar.

  • @aybarsmeric
    @aybarsmeric 7 місяців тому +3

    Kanalınızı yeni tanıdım. Birkaç videonuzu izledim. Tüm renklendirme çabalarınıza rağmen, uzman anlatım tekniklerinize rağmen, son derece sıkıcı ve anlaşılmayı zorlaştıracak derecede konsantre buldum. 3 milyon abone, beğenen çoktur, takdir edildiğiniz muhakkak, ama sonuna kadar izlenme oranınızın yerlerde süründüğüne eminim. Benim gibi short videolardan tıklayıp sizi bulanları kaybedeceğinizi düşünüyorum. Başarınızı sürdürülebilir kılmak adına geliştireceğiniz teknikleri, ilerleyen zamanda algoritma karşıma çıkaracaktır düşüncesindeyim. Sağlıcakla kalasınız...

    • @berenayata6546
      @berenayata6546 7 місяців тому +5

      abicim tum gun shorts reels izlersen odak falan kalmaz ki zaten sonuna kadar izlenme orani da dusuk falan degildir ne guzel anlatiyor adam

    • @user-cd6ux7gz7r
      @user-cd6ux7gz7r 6 місяців тому

      boş yapma kardeşşşş

  • @meftunpervane
    @meftunpervane 7 місяців тому

    Kesinlikle cok büyük değişiklik olurdu. İnsan bir dilden diğer dile geçtiğinde bile bambaşka biri oluyor

  • @CobraKaiQuake
    @CobraKaiQuake 7 місяців тому +3

    Like this

  • @hebelehubelenebukele
    @hebelehubelenebukele 7 місяців тому +6

    BEN CIKARTABILIOM VEYA CIKSRTTIGIMI ZANNEDIPRM

  • @user-ld9sw6zf6w
    @user-ld9sw6zf6w 7 місяців тому

    Şahane bir video olmuş Çağrı’cığım. Emeğine, emeğinize sağlık🙏🏻👏🏻👏🏻

  • @furkanomercaglar9039
    @furkanomercaglar9039 7 місяців тому +1

    Aramızdaki samsunlular diyince bi tebessüm ettim
    seviliyorsunuz

  • @turkishwagnerian
    @turkishwagnerian 7 місяців тому +3

    Çağrı Hocam "cık cık" veya "çık çık" diye yazılan ama hayret etmek için kullandığımız ve bu harflerle yazıp ifade edemediğimiz o eylem sesinden de bahsetmeni beklerdim 😜(kıps)

    • @alperm.1151
      @alperm.1151 7 місяців тому +1

      Aynısını yazacaktım ilk o geldi aklıma, kesinlikle özel bir sembolle gösterilmeli, 'cık'ın o sesle uzaktan yakından alakası yok

    • @turkishwagnerian
      @turkishwagnerian 7 місяців тому +1

      @@alperm.1151 kesinlikle öyle

  • @gorkemademakcan48
    @gorkemademakcan48 7 місяців тому +11

    Bu hikâye code lyoko çizgi filmine olan sevgimden ve udrich ve tümü karakterlerinin buluşamamalı için döktüğün göz yaşları için yazılmıştır planladığın code lyoko'un herkes tarafından bilinmesi ve izlenmesi için uğraşımın zamanlarım anısına yazılmıştır umarım bunu görenler animasyonlarla ilgili kanallara iletirler ve videosunu yaparlar herkes marvell teorileri oyunları filmler ben 10 ve gumball secular show gibi yapımlardan bwhsederken b3n bundan bahsedince için de bir dışlanmışlık oluşuyordu yanlızlaşıyordum bu zamana kadar hiç arkadaşım olmadı hiç basketbol oynamadım hiç sırlarımı paylaşabil3cegim oz3l biri olmadı sizi öykü il4 başbaşa bırakayım
    Ilık bir yaz qkşamiydi taze ve kuru rüzgar ağaçların dallarını kirpiştiritor oradan çıkıp iki katlı yıkık dökük evin bahcesind3ki hanımeli v3 lavanta çicekle4inin kokusunu 3vin kapısında duran 40'lı yaşlarında uzun boylu sarı saçlı bir adamın burnuna gidiyor adamı mayiştiriyordu. Lavanta ve hanımeli karısının sevdiği çiçeklerdi. Karisi için yapmıştı adam bu anıt mezarı. Onunla ilk tanıştığı günü hatırlıyordu kim derdiki bu pembe saçlı kız bütün evreni etkileyebilecek bie silahın anahtarını taşıyor eğer tüm bu olacakları bilseydi yinede onunla tanışırdı onunla geçirdi günler en güzel olaylarıydı Evlendikleri gün n3 güzeldi tüm arkadaşları yanındaki takı o kara gün g3lip bütün sevdikleri i tek tek adamın hayatından alana kadar. Aelita karısının ismi buydu. "Baba" dedi kapının ağzında beliren 20'lı yaşlardaki bi4 kız bu Heremy'y3 karısından kalan son hediyeydi kızı "Onu mu düsunuyo4sun dedi babasının boynuna doladı . Lila annesini hiç tanıyamamıştı. O bir buçuk yaşındayken annesi bütün evrenleri kouumak için k3ndini feda etmişti. Annesini ona yazılan hikqy3lerden v3 aile dostlarının anlattıklarından biliuo4ldu. Aelita güçlü ozguv3nli ve fedakar bir kadındı.Kim ne yaparsa yapsın affediyordu. "Onun s3nin kadar bende özlüyorum d3di babasına
    30 yıl süren bi3 savaş yaşanmıştı O zamanlar Jeremy daha 18 yaşındaydı gençti korkuyordu. Savaş aslında k3ndini çoklu evrenlerin k4aliçesi olarak gören ve kendile4inin v3 bütün evrenlerin çizgi film olduğunu k3mdi kaderlerini çizmelerini söylüyen dışı bi4 kurtla başlamıştı. Xana adı verilen kötü kalpli t3yzedi şanal bi4 hapisan3 olan lyoko'dan kaçmayı başarmış ve çoklu evrenleri yok etmeye çalışmıştı. Vuji onlara aslında gerç3k dünyadaki insanların yeni dizilere yer açmak için eski animasyonları yok etmek amacıyla yaratılan bi4 virüs olduğunu söyl3mişti oysa sanata bu dizide bi4 misyon yukl3nmişti oda zamanın ona ait olan Wespelia"yi geti almaya çalışıyordu bu yüzden zamanında kendi çocuklarının kurmuş olduğu grupları ve ekipleri topluyor ve Wrspelia'nin şu anki kraliçesi olan Vuji ve diğer çizgi filmler bunu engellemeye Çalışıyordu. En büyük mücadele wespeila'da geleceğini etkileyebilecek iki kişinin bi4birlerine sarılarak savaşın ortasında can vermesi olmuştu. Bu ikisi birbirlwrine ilk görüşte aşık olmuşlardı. Savaş bitmiş ve saray yıkıldıktan sonra bu ikisinin cansız bedeni bulunmuş wespelia gelen3klerine uygun olarak orada bulunan herkes kıyafetlerini çıkararak onların üzerine sermişlerdi ardından onların anısına 7 farklı çiçekten oluşan büyük bi4 tarla yetiştirilmiş ve birbirlerine sarılıp öldükleri anı resmeden altın heykelin altına defnetilmişlerdi. Heykelin 50 metre boyunda olduğunu söylerlerdi. Bütün evrenler ağır hasar görmüş Amphibia ,kaynar adalar,Mewni,Eterya,Avatar dünyası,Heywood,Paris ve daha birçok şehir ortadan kalkmıştı. Çoğu ana karakter ölmüş h3psinin som altından heykelleri yapılmıştı. Aelita bunca acıya kedere ve üzüntüye sebep olarak babasını v3 kendini görmüş bunun üzerine gidip Xana'ya teslim olmuştu. Xana lyoko'un daha g3lişmiş bir bir şanal dünyası olan Hollow'da kalmıştı

  • @veyselkaramehmetoglu3385
    @veyselkaramehmetoglu3385 7 місяців тому

    Biz sözelcilere hitap eden bir konu ve süper olmuş😊

  • @Fardu
    @Fardu 7 місяців тому

    Bu videonun konusu hiç ilgi alanıma girmiyormuş yeni fark ettim. Ellerine sağlık evrim ağacı.

  • @a.ino-projeler
    @a.ino-projeler 7 місяців тому +3

    abi youtube da sacma sapan video atmayan ogreni dostu birisin mücevher gibi parlıyosun