Am lucrat în Islanda peste 3 ani. Nu am folosit cablu de 2,5mm. Tot apartamentul era cablat cu 1,5mm, siguranțe de 13A, doar la plita electrica foloseam de 4mm. Inclusiv cuptorul electric cu 1,5mm. Zeci de apartamente, 0 probleme. Ținând cont de evoluția consumatorilor, majoritatea A+ sau A++ nu a mai fost nevoie de folosirea unei secțiuni mai mari. Și nu exista doze de legătură. Blocuri construite de americani in urma cu peste 30 de ani.
Tot respectul meu, imi place foarte mult cum vorbiti/explicati! Sper sa faceti cat mai multe clipuri, clipurile despre/cu tablouri sunt absolut aur! Va multumesc! Sa fiti sanatos
Bine documentat,explicații corecte,cele mai simple contacte până la cele mai noi toate aceste contacte sunt testate,respectă normative in vigoare din UE,lucru bun se vede din prima dacă ai experiență. Acestă prezentare trebuie vizualizată de mulții electricieni din România.
Foarte bine Omule nu baga în seama câinii ce latră. Tu îți pierzi timp din viata, pierzi bani pe materiale ca să comenteze alții aiurea. Ești super tare se vede diferența fata de România. Bravo ține-o tot asa te urmăresc
Clemele rapide au fost concepute pt. conexiuni in doza. Daca priza permite conf. norm. conectare multipla , nu mai pui doza. Daca vrei totusi sa muncesti mai mult si mai scump, folosesti doza adanca si faci si conexiuni cu cleme. Daca instalatia nu iti permite din priza in priza (...pe motiv clar de proiect ) esti nevoit sa ai si doze de conexiuni. Daca mai exista si alte situatii , nu faci compromis, nu ignori norme, si lucrezi conf. proiect. Stima. Daca mai exista si alte situatii va rog sa spuneti pe viitor. Seara buna
Vă mulțumesc pentru explicații, acolo la dumneavoastră prizele sunt calitative, adică nu le schimbi des, la noi prizele sunt proaste, prefer doza, dar vă dau dreptate cu suprafața de contact. Sănătate și an nou fericit!
Dupa mine ce mai buna legatura e sertizarea firelor in spatele prizei si lasat un fir mai lung care vine legat la priza.din priza in priza e foarte bine cu ziceti dumneavoastra dar,calitatea prizelor difera foarte mult de la producator la producator .si la unele prize de calitate proasta nu se poate strange conductorul pt a avea un contact perfect .si la un consum mai mare face arc electric si se topeste.numai trebuie doza adanca sa incapa firele sertizate in spate.
daca pleci din priza in priza, te legi din priza cum arata si dl pavel in clip ai o intrare si o iesire toate sunt la fel. Cu wago, cositorit si etc te legi doar din doza de separatie. daca incerici sa faci alte balarii nu faci decat sa maresti rezistenta pe circuit.
Pe langa contactele excelente, la prizele de calitate, am vazut ca au si decuparile pt. suruburiele de prindere in doza, mai multe si in toate pozitiile, ceea ce e un mare plus, putand sa fixezi foarte bine si foarte drept priza, chiar daca doza e stramba sau are dora gaurile de fixare pozitionate diferit fata de degajarile prizei . Sanatate d-le Pavel !
Așa este au a calitate foarte bună și nu sunt exagerat de scumpe eu am cumpărat din România (a fost un caz de urgenta ) o priză 20ron de toată mizeria am strâns surubelul a pleznit în palmă zici ca era un biscuite am mers cu ea înapoi dar nu su vrut să o schimbe. am pus în descriere să vezi ce prețuri sunt la ora actuală în Germania. Mulțumesc pentru vizionare numai bine Dumnezeu să fie cu tine
Super prezentare! Profesionalim desăvârșit. Nu știu câți au înțeles exact cu cât profesionalism ați prezentat treaba dar se vede de departe că sunteti electrician. Mult respect!!! 👏
In opinia mea trebuiesc lămurite unele aspecte despre care nu ati facut macar trimitere: 1. Conector Wago foarte bun doar in dozele de distributie/derivatie, nu in doza de conexiune, 2. Folosirea conectorului Wago in doza de conexiune reduce spatiul de montaj, îngreunând conectivitatea, 3. Utilizarea conectorului/lor Wago, creste pretul pe priza, solutie neeconomică, 4. Conditia de conectare in priza cu Secțiuni diferite ale conductorului, oricit de buna este priza este o solutie neprofesionala ( cine poate stii ce consumator voi folosi in decursul timpului la prizele din circuit?), 5. Pentru circuite sub tencuiala pozate in teava/tub, încărcarea este mai mica, decit in cazul conectării in aer, 6. Daca elementul de stringere a conductorului este realizat din Beriliu/material sinterizat corespunzator, nu conteaza producatorul, fie el cine va fi, contact bun nealterabil/nedeformabil=siguranta, 7. Prizele cu surub au o hiba generalizata, anume fie filetul șurubului sau filetul piulitei cu dimensiune necorespunzătoare, se “șficuiește” = pierdere de bani, 8. Cu riscul de a ma repeta, consider ca sectiunea circuitului de priza nu trebuie sa fie mai mic de 2.5mmp (Ex: intr-o camera de 20mp cu inaltimea de 3m, imi doresc aer conditionat si exista deja 2 prize. Fiind o cerinta unica nu am sa ma apuc sa sparg prin casa o anume lungime apreciabila (costuri imense - spargere, tub, conductoare/cablu, tencuire, “driscuire”, zugrăvire, in loc sa montez in aceeasi doza o priza dubla), 9. Desi nu este o recomandare din normativ, daca am o Derivație locala, pentru consumatori mult mai mici este mai normal sa folosesc o priza de alta culoare (eventual un letraset colorat, sau fîșie de autocolant) decit cele de “curenti tari”, circuitul fiind protejat local cu separator cu siguranta fuzibila adaptata cerinței, de culoare PORTOCALIE. In asemenea caz se impune o avertizare optica in exteriorul dozei de Derivație. 10. La dozele de Derivație trebuie inteligent alese locul ca sa treaca mai putin observabile, mai usor de intervenit si cit mai usor de tras cablul/conductoarele fara multe schimbări de directie. Subscriu la ideea conectării din aparat in aparat. Exista o butada care zice ca in Europa cei mai buni sunt nemtii, dar in Intreaga Europa cei mai buni sunt englezii!😏😔
Deci Pavel. Daca arati tot despre electricitare,cred ca imi iau Diploma :))) Glumesc. Chestia e ca imi place mult domeniul electricitate. Super chiar a fost interesant :)
Tot respectul pentru timpul acordat. Aveți dreptate referitor la sectiunea de 1.5 in functie de ce consumatori avem . La acest calcul se ia in considerare ambi conductori N+L sa ne dea lungimea de 24 de metri liniari adica 12 m pe L si 12 pe N = 24m deci avem doar 12 m nu 24sa nu facem vre-o gafa sa suplimentam conductorul. Sper sa nu gresesc din ce am prins 🤔🤔
Aş vrea să vă dau dreptate , dar este un "dar " în legătură cu sectiunea conductorului la prize . Tu ca meseriaş calculezi secțiunea , "dar " consumatorul nu se ocupă de calcul . Aduce un meseriaş , ca să slefuiască parchetul . Meseriaşul vine cu un ditamai şlefuitor şi foloseşte de oricare priză din casă . Sau la casă particulară unde foloseşte un aparat de sudură clasică , sau o moară cu ciocănele , etc . Eu aş rămâne la cupru. Fy , sau cablu 2,5 mmp.
Nici eu nu vreau să mă contrazic însă pot să o dovedesc tehnic că am dreptate și că dacă este corect executată instalația, și asa cum am prezentat-o eu în filmulețul acesta nu este nici o problemă . Dacă vrei voi face un clip în care voi arăta
Prezentare de nota 10+.Pacat ca pe majoritatea utilizatorilor nu-i intereseaza calitatea .Ii intereseaza pretul de cost scazut si lucrarea sa fie facuta repede.
Asa e ,apelați la specialiști autorizați. Secretul e ce se pune la priza.Una e un încărcător de telefon sau tv și alta e daca punem un aspirator,masina de spălat, calcator .Nu va hazardată instalațiile trebuie calculate,nu aduceți specialiști de șantier care montează faianță și prize.
Salut! Eu nu sunt electrician, dar imi place foarte mult meseria asta. Am invatat si inca invat multe din filmuletele si explicatiile pe cate le dai pe canalele de youtube si cu aceasta ocazie tin sa-ti multumesc inca o data pentru tot. Si eu am facut instalatia intr-o camera din priza in priza. Desi am avut la indemana si cleme wago dar si pentru simplu fapt ca nu aveam prea mult spatiu in doze, am preferat varianta direct din conexiunea prizei. Prizele le-am avut cu piulita patrata. Ma bucur sa vad ca varianta aleasa a fost mai buna.
FOARTE BINEVENIT ACEST FILMULEȚ!!! PROBLEMA ÎI CUM REUȘIM NOI SĂ II FACEM PE COMERCIANȚII NOȘTRI SĂ ADUCĂ MARFĂ DE CALITATE?!?! CÂND AI MARFĂ DE CALITATE TE JOCI CU MESERIA CÂND NU AI MARFĂ DE CALITATE ATUNCI ÎNCEPI SĂ IMPROVIZEZI ȘI NU ESTE BINE DAR PUR ȘI SIMPLU NU AI CE FACE ȘI TE CHINUIEȘTI SĂ FACI ȘI CALITATE DAR....... MULTĂ SĂNĂTATE!!!👍👍👍
Va multumesc pentru explicații. As vrea sa va intreb cat de tare se strâng suruburile pentru conexiunea unei prize? Mi s-a întâmplat de mai multe ori sa le strâng prea tare, pe principiul ca firul trebuie să fie puternic presat pentru a face o conexiune cât mai bună, încât să stric șurubul, care în cele din urmă se învârta în gol. Si sunt obișnuit cu lucrurile fine pentru că in general mă ocup de electronica. Cu stima.
Slavit sa fie Domnul !!! Frate Pavel eu trebuie sa fac instalatia electrica la un apartament în Tara, si as vrea sa cumpar materialele DIN Germania unde Ma sfatuiti sa le cumpar, Magazin sau de pe internet si ce marca, Ma refer bun atat calitativ si Pret. Doamne Ajuta!!!
Salut d-le Pavel foarte frumos explicat ca intodeauna , de unde as putea sa comand tabelul acela ? Si in Italia se foloseste foarte mult legaturile din priza in priza .
Sincer să fiu nu știu de unde. Dar îl voi prezenta în mai multe episoade mai încet așa să poată fiecare să-l vadă și să-l copieze . Încerc să mă informez dacă voi găsi undeva vă voi da de știre
Buna seara! Daca avem de exemplu 3...4 prize legate asa cum spuneti, iar la una din prizele amonte apare un contact imperfect sau un defect nu raman cele din aval fara alimentare? Sau alta situatie de exemplu daca la ultima priza am un consumator mai puternic de exemplu un radiator electric sau un fier de calcat nu suprasolicit prizele din amonte? M-ar interesa parerea dumneavoastra legat de aceste aspecte. Multumesc!
Nu se întâmplă nimic atita timp cit este calibrată bine instalația pentru că acei contacți au fost testați si rezistă de 3 ori mai mult de cit ai voie să tragi prin tot circuitul
Fii binecuvântat, spune-mi te rog dacă am făcut bine!Am montat o priză modulara, conductorul din perete e de1,5 iar punțile le-am pus de doi cu liță, mersi Poate faci un video în ce privesc prizele modulare, mulțumesc!
Va urmaresc cu atentie si mare interes. Referitor la acest filmulet, nu este gresit cum spuneti dvs...cu legarea din priza in priza. Dar, daca avem un circuit cu 5 -6 prize , legate in paralel (derivatie) si se merge din priza in priza (cum spuneti dvs) , luam in vedere ca incarcam fiecare priza cu 1000w (4A) ... care este curentul suportat de primele contacte unde se face prima derivatie??? Vor tine contactele primei prize acel curent tras de toate prizele ? Va salut cu respect
Păi exact asta am vrut să demonstrez că dacă faci derivația într-o doză de ramificație (să presupunem in cazul nostru cu clema wago)este mult mai slabă conexiunea decât din priză in priză. Garantat că va rezista pentru că aceste prize care le-ați văzut în filmuleț au fost testate pe piața germană nu intră nimica pină nu trece de lor de acea am recomandat prize de calitate de la firmele cu renume care dau garanție pe produsele lor. Mulțumesc pentru vizionare Dumnezeu să fie cu tine
Cu maxim respect care vi-l port, doar ca trebuie tinut cont de piata in care se lucreaza. Mai exact in Romania. Aici nici suruburile de prindere nu strang cum trebuie. Si totusi eu, personal, cred ca intr-un circuit de 4-6-7 prize nu este ok sa mergem din priza in priza. Pentru ca ,contactele primei prize vor ceda repede daca instalatia este incarcata. Personal pana acum, am lucrat doar cu doza de ramificatie in fiecare camera (o doza) . Alimentarea acelei doze se face direct din tablou pe circuit de priza, prin 3x4mm, iar ramificatia am facut-o in doza mergand la prize cu 3x2,5.Exact din cauza asta. Sustin...la prima priza se vor topi contactele daca instalatia este incarcata. Prin fiecare priza sa luam cate 4-5A.... . Repet ....traim in Romania si trebuie sa jucam cu ce gasim pe piata . Multa sanatate va doresc 🙏
@@lucianladariu problema este că în Germania se lucrează altfel Poate nu vă vine să credeți dar aici se merge și cu 3×1,5 pe circuitul dedicat pe o cameră din care se ia și iluminatul puteți viziona filmulețul meu
Va urmăresc chiar am alcătuit un tablou cel cu 24 de module pentru mine doar o întrebare între doua tablouri cecablu sa folosim pentru inpamintare dacă folosesc cablu separat
Pai eu nu mai știu ce să zic în lumea asta mai nou anormalul a devenit normal sau dece să fac corect când pot face cum vreau sau cum cred eu . Sfatul meu este cu ce secțiune mergi pe L și pe N exact cu ace secțiune să mergi și pe PE
Buna ziua dnul Pavel. Va multumesc frumos pentru cat de frumos ne explicati totul despre instalatiile electrice. As avea nevoie de serviciile dvstra sau macar cu un sfat. Cum va pot contacta sa vorbesc cu dumneavoastră 1-2 minute?
@@pavel7333 Imi pare rau sa citesc asta...macar un id de messenger sau orice alta cale de comunicare ar fii buna. Sunt din Bihor si dupa accentul dvstra ma gandeam ca poate suntem vecini si ne-ati putea ajuta cu o solutie la casă. Am renovat pe interior o casa veche din boltari de ciment cu goluri in ei, si am placat tot interiorul cu placi Rigitherm (placi de rigips cu polistiren aplicat) conform instructiunilor lui "Dorel" care s-a ocupat de la A la Z de aceste lucrari. Tot "Dorel" a tras si noua instalatie electrica cu care avem o mare problema: 1. Se creeaza punte termica la toate dozele, prizele si intrerupatoarele din casă cat si pe la legaturile surselor de iluminat din tavan (care peste rigips este izolat cu vată -dar tot intra frigul in camere) Dupa investitia facuta in izolarea termica a peretilor...se plimba curentul de aer rece prin toata casa, mai ales cand dau drumul la hotă. Avem usi si ferestre PVC de la Salamander, cu sticla triplă si parca le-am tine deschise, asa transfer termic avem de la aceasta instalatie electrică prin care vine frigul. Ce este de facut ca sa oprim aceasta punte termica la doze,prize, intrerupatoare ? Si 2. Tabloul cu sigurante l-a pus in Living unde am doar 2 sigurante pe toata casa: Cea pt prize este de 32 A !!!!! Iar cealalta siguranta este de 25 A !!! 😭 Insa pana trece iarna, prioritatea mea ar fi o solutie pentru a scapa de transferul termic pe la ele. Va mulțumesc anticipat !!!
@@mirelhebre6626 foarte periculos sunt prea mari acele siguranțe sper să fie cel puțin curbă B eu am un filmuleț nu mai știu exact care este dar voi face unul să-ți arăt ce se poate face sunt două variante una puțin mai scumpă si alta mai ieftină sper să am timp să fac filmulețul
@@pavel7333 Va multumesc ! Dar cel mai tare ma intereseaza cum sa izolez ca sa nu intre frigul. Incalzirea o avem pe centrala electrica de 24 Kw...si ne costa cam 100 lei/zi caldura...si inca nu prea avem grade cu - afara...cand va da frigul mai tare ...ma si tem sa estimez cat ne va costa. De aceea caut solutii sa izolez pe cat pot acest transfer termic Mulțumesc frumos pentru ajutor !
Stimate domn,imi place legarea de la o priza la alta.Dar,trebuie legate intre ele in inel.Asta e varianta englezeasca,se numeste ring power.In cazul cand se intrerupe o priza, din inel toate celelalte prize raman functionale.Reteaua romaneasca lasa de.dorit.
Eu personal daca nu folosesc doze si merg din priza in priza nu vad rostul unei intreruperi in plus a cablului , fie cu wago , morseti , cositor sau orice alt tip de prindere .
O intrebare domnule Pavel dacă nu deranjez, la un tablou trifazic a fost făcută separarea PEN-ului in blocul de contorizare, dar în următorul tablou apar tot cele trei faze + nul, ce trebuie făcut pentru obținerea PE-ului pt continuarea circuitului în siguranță?Mulțumesc
@@pavel7333Vă mulțumesc mult, și vă urmăresc îndeaproape, felicitări pentru darul pe care-l aveți și dorința de a împărtăși si altora cunoștințele dv fără aroganța cu postează alții..o zi bună
Stimate domn am o intrebare dacă doriți sa îmi răspundeți. La montarea unei prize cu conductor mulțimilor ( litat) trebuie pus pini terminali? Menționez ca priza are ca metoda de prindere a conducătorului un surub ce strânge o placuta de metal. Multumesc mult.
În mod normal se poate dacă are șaibă de fixare dar dacă aveți recomand să pui pin terminali . Dacă va îngădui Dumnezeu voi face un filmuleț unde voi prezenta mai multe metode de conexiune în priză
@@pavel7333 va multumesc tare mult pentru răspuns. Voi pune pini perminali la dimensiunea ceruta de producătorul prizei. Am văzut tot la dvs ca apare menționat. Multumesc încă odată.
Salutare. Instalația de aluminiu se poate prelungi cu fire de cupru monofir sau multifir ,ori trebuie fire neapărat de aluminiu? Nu sunt electrician .multumesc
Va salut si toate respectele mele. Urmaresc canalul dvs de ceva timp si este o incantare sa ascult explicatiile pe care le oferiti. Desi nu are legatura directa cu subiectul, faptul ca am vazut acea punte intre PE si N, m-a facut sa-mi aduc aminte de o chestiune legata de sistemul TN-C. In cazul in care nu exista o impamantare locala intr-un sistem de distributie aerian, care este parerea dvs in legatura cu a folosi PE din sistem sau a nu folosi deloc acel PE, adica fara a fi facuta separatie sau, a nu fi folosita in circuite. Bineinteles am vazut varianta prezentata cu releu..., deci omitem existenta acestuia. Tot pe aceeasi tema, am observat ca nu se mai fac impamantari locale la case noi in zona urbana, si se foloseste PE din sistem. separatia facandu-se in BMP. Va multumesc pentru bunavointa de a ne arata lucrui vechi sau noi, dar atat de utile.
În Germania se folosește și la ora actuală acest sistem foarte des . Însă este foarte important înainte ca să între în contorul tău cei de la distribuție își fac treaba și au făcut-o cu maximă responsabilitatea. Poate ai văzut în filmulețul meu înainte să între în contor și tabloul general este făcută tratarea nulului aducă varianta veche era pur și simplu legat nulul N la țeava de apă deci nu era riscul să ramîi fără N
Buna ziua. As avea rugamintea sa imi spuneti daca exista un tip de siguranta care sa sara atunci cand este o intrerupere de curent, oricat de scurta ar fi intreruperea? As dori sa pun o astfel de siguranta la priza in care am bagat centrala termica si pompele. Atunci cand pica pe retea curentul chiar si pentru o secunda, automatul de gaz opreste alimentarea cu gaz, si cand revine curentul, centrala intra in eroare neavand gaz si pompele merg in gol centrala neavand gaz. As dori ca sigurnata sa ramana cazuta, pana o pornesc eu manual, astfel incat centrala sa nu mai intre in eroare pornind fara gaz. Multumesc frumos.
Sunt multiple automatizări pentru centrale termice însă se poate face și cu un contactor și cu un întrerupător cu revenire. Dacă te abonezi vei vedea cind postez voi încerca să fac un filmuleț unde voi încerca să explic exact cum trebuie făcut
buna ziua domn Pavel! între priza Jung și merten care ar fi mai buna? am văzut că la merten are 2 arcuri la contactul cu conductorul fata de Jung care are doar 1. dar la jung are puntea aceea de PE foarte buna. am văzut că la preț e diferența de 10 centi. mulțumesc
@@pavel7333 bună ziua ! domn Pavel am comandat o priza din linkul care l-ați lăsat în descriere de la merten (MEG2301-0319) dar în partea din spate nu arata că cea din videoclipul dumneavoastră! daca puteți să-mi spuneți acest model(MEG2301-0319) care l-am cumpărat are tot 2 pini acolo la contactul cu conductorul sau este alt model priza din videoclip ! mulțumesc
Salut, eu nu mă pot decide asupra unui produs pe care nu îl cunosc însă clemele wago originale pot zice ca sunt bune . Eu am testat cele de tip wago vândute chiar pe piața (mă refer la magazine de bricolaj)din Germania și sau dovedit a fi proaste puteți viziona filmulețul. Da cred că ați greșit la exprimare wago este numele firmei dar dacă zici tip wago este ok eu am înțeles. Însă este bine să ne corectăm uni pe alți cu un duh de pace
@@pavel7333 Da, imi cer scuze, am uitat sa mentionez TIP WAGO. Am inteles, vreau sa pun pe un circuit 6 prize si chiar ma intrebam care este cea mai buna metoda de legare, din prinza in priza sau prin cleme. Deci, multumesc pentru clip!
Salutare.Eu va urmaresc de ceva timp si va sugerez sa continuati cu ce faceti pe acest canal.Cei care invata ceva de aici sunt mult mai multi decat cei care sunt carcotasi.Si Dorel pleaca mai educat de pe acest canal🤣🤣🤣.
1,5 litat nu este la fel ca 1,5 rigid in italia se cere minim 2,5 pe prize , este greu de prevazut ce utilitate va baga utilizatorul in priza deci se merge pe sigur cu 2,5 10 /16 a
Bună din nou; Fără a fi înțeles greșit am găsit ceva asemănător cu glisorul folosit de dvs. În cazul că sunteți interesat de prezentare și mai ales verificare în vederea utilizării și de către alți terți interesați. Aplicația se numește „Electrical Calculations” (Android) și dispune și de lb. română. Mie mi-a fost de folos. Cu stimă. Toate cele bune.
Salut domnul Pavel. O intrebare : Daca este stecherul din priza este defect si face arc electric in priza ,ce se intampla ? se topesc toate cablurile ...In schimb daca ai cleme wago nu afecteaza toata instalatia.
@@pavel7333 Sunt rare cazurile, sau deloc cand cineva in romania are protectie AFDD,dar discutia era alta . Clema WAGO rezista la 32A ,(credeti-ma probat de mine la 40A) si nu cred ca e mai sigura prinderea intr-un surub care prinde in 2 locuri la o priza . Cu respect!
@@pavel7333 Ok ,eu am inteles foarte bine tabelul ,asfel de tabele sunt si in ,,Inginerie Electrica-Tabele,Standarde,Formule '' dar nu as lua cartea cu mine in santier si un asfel de tabel ar fi mai la indemana.
Daca acel grafic din filmulet cu dimensiuni le de cabuluri nu se poate face detaliat pe o singura foaie face atunci pe doua fii de hirtie partea 1 pe o foaie si partea 2 pe Alta foaie de hirtie.
Ca se tot vorbeste de sectiunea firelor in apartamente. 99% ca sa nu spun toate cazurile de incendii sunt generate de CONTACTELE instalatiei si nu de sarma/firul/conductorul in sine.
Frumos explicat Pavel! O întrebare am la tine:pe prizele sau ambalajul lor în Germania este specificat momentul maxim de strângere,recomandat? Întreb așa de curiozitate. Big Like!!!👍🏻👍🏻👍🏻
Salut prietene problema este că la ora actuală nu mai exista în magazinele din Germania nici un fel de aparataj (priză,întrerupător ,etc.)cu șurub doar acel sistem în care se împinge conductorul acelea care le-ai văzut sunt de pe șantier demontate dar după cum si văzut după 20 de ani sunt în perfectă stare ar mai fi putut funcționa încă 20 ani
@@pavel7333 Asta așa este arătau impecabil ,cât despre ce am întrebat dacă sunt sistem quick-conect clar că nu mai are rost întrebarea. Mulțumesc mult Pavel.
Vă mulțumesc pt explicație !!! Dumnezeu sa vă binecuvânteze !!!
Mulțumesc și eu pentru vizionare Dumnezeu să fie și cu tine și cu întreaga ta familie
Am lucrat în Islanda peste 3 ani. Nu am folosit cablu de 2,5mm. Tot apartamentul era cablat cu 1,5mm, siguranțe de 13A, doar la plita electrica foloseam de 4mm. Inclusiv cuptorul electric cu 1,5mm. Zeci de apartamente, 0 probleme. Ținând cont de evoluția consumatorilor, majoritatea A+ sau A++ nu a mai fost nevoie de folosirea unei secțiuni mai mari. Și nu exista doze de legătură. Blocuri construite de americani in urma cu peste 30 de ani.
Cel mai important este corelarea intre putere,sectiune,lungime si protectie.Apreciez ceea ce faceti!
Eveți perfectă dreptate
Tot respectul meu, imi place foarte mult cum vorbiti/explicati! Sper sa faceti cat mai multe clipuri, clipurile despre/cu tablouri sunt absolut aur!
Va multumesc! Sa fiti sanatos
Mulțumim pentru toate detaliile și sfaturile care ni le dați cu atîta răbdare să vă de-a Dumnezeu multă sănătate.
Mulțumesc la fel
Bine documentat,explicații corecte,cele mai simple contacte până la cele mai noi toate aceste contacte sunt testate,respectă normative in vigoare din UE,lucru bun se vede din prima dacă ai experiență. Acestă prezentare trebuie vizualizată de mulții electricieni din România.
Mulțumesc pentru vizionare și apreciere Dumnezeu să-ți dea sănătate și o zi frumoasă
VA multumim pentru explicatii cu argumente si exemple foarte educativ . Abacul de calcul este foarte bun pacat ca nu este asa ceva si in Ro.
Foarte bine Omule nu baga în seama câinii ce latră. Tu îți pierzi timp din viata, pierzi bani pe materiale ca să comenteze alții aiurea. Ești super tare se vede diferența fata de România. Bravo ține-o tot asa te urmăresc
Am intalnit meseriasi adevarati si in Romania 😉😉😉
Tare de tot răbdarea ta.
Foarte bine explici.
Direct like 👍
Daaaa ! Foarte util videoul , multumim pt informații ! 🙏🙏🙏
Foarte frumos! RESPECT pentru munca depusă!
Te astept si la mine 🇹🇩🇹🇩
ua-cam.com/video/_XS9bN0AC0w/v-deo.html
Sunteti un om foarte analitic, atent la detalii si pe langa partea tehnica, mai dati si o povața despre viata.
Mulțumesc pentru aprecieri.
Mă rog lui Dumnezeu să mă ajute să fac și să vorbesc așa cum vrea EL
Clemele rapide au fost concepute pt. conexiuni in doza. Daca priza permite conf. norm. conectare multipla , nu mai pui doza. Daca vrei totusi sa muncesti mai mult si mai scump, folosesti doza adanca si faci si conexiuni cu cleme. Daca instalatia nu iti permite din priza in priza (...pe motiv clar de proiect ) esti nevoit sa ai si doze de conexiuni. Daca mai exista si alte situatii , nu faci compromis, nu ignori norme, si lucrezi conf. proiect. Stima. Daca mai exista si alte situatii va rog sa spuneti pe viitor. Seara buna
Vă mulțumesc pentru explicații, acolo la dumneavoastră prizele sunt calitative, adică nu le schimbi des, la noi prizele sunt proaste, prefer doza, dar vă dau dreptate cu suprafața de contact. Sănătate și an nou fericit!
Mulțumesc la fel vă doresc și eu
Tot respectul pt d-voastră. Am învățat multe lucruri bune de la d-voastră
Mă bucur Dumnezeu să fie cu tine
Foarte explicit si la obiect. Multumim frumos, cu stima!
Mulțumesc și eu
Dupa mine ce mai buna legatura e sertizarea firelor in spatele prizei si lasat un fir mai lung care vine legat la priza.din priza in priza e foarte bine cu ziceti dumneavoastra dar,calitatea prizelor difera foarte mult de la producator la producator .si la unele prize de calitate proasta nu se poate strange conductorul pt a avea un contact perfect .si la un consum mai mare face arc electric si se topeste.numai trebuie doza adanca sa incapa firele sertizate in spate.
FOARTE BINE EXPLICAT. PENTRU MINE E O PLĂCERE SĂ VĂ AUD EXPLICÂND.
Te astept si la mine 🇹🇩🇹🇩
ua-cam.com/video/_XS9bN0AC0w/v-deo.html
Salut domnu Pavel....aveti perfecta dreptate...
Salut numai bine să dea Dumnezeu
daca pleci din priza in priza, te legi din priza cum arata si dl pavel in clip ai o intrare si o iesire toate sunt la fel. Cu wago, cositorit si etc te legi doar din doza de separatie.
daca incerici sa faci alte balarii nu faci decat sa maresti rezistenta pe circuit.
Pe langa contactele excelente, la prizele de calitate, am vazut ca au si decuparile pt. suruburiele de prindere in doza, mai multe si in toate pozitiile, ceea ce e un mare plus, putand sa fixezi foarte bine si foarte drept priza, chiar daca doza e stramba sau are dora gaurile de fixare pozitionate diferit fata de degajarile prizei . Sanatate d-le Pavel !
Așa este au a calitate foarte bună și nu sunt exagerat de scumpe eu am cumpărat din România (a fost un caz de urgenta ) o priză 20ron de toată mizeria am strâns surubelul a pleznit în palmă zici ca era un biscuite am mers cu ea înapoi dar nu su vrut să o schimbe. am pus în descriere să vezi ce prețuri sunt la ora actuală în Germania.
Mulțumesc pentru vizionare numai bine Dumnezeu să fie cu tine
Super prezentare! Profesionalim desăvârșit. Nu știu câți au înțeles exact cu cât profesionalism ați prezentat treaba dar se vede de departe că sunteti electrician. Mult respect!!! 👏
In opinia mea trebuiesc lămurite unele aspecte despre care nu ati facut macar trimitere: 1. Conector Wago foarte bun doar in dozele de distributie/derivatie, nu in doza de conexiune, 2. Folosirea conectorului Wago in doza de conexiune reduce spatiul de montaj, îngreunând conectivitatea, 3. Utilizarea conectorului/lor Wago, creste pretul pe priza, solutie neeconomică, 4. Conditia de conectare in priza cu Secțiuni diferite ale conductorului, oricit de buna este priza este o solutie neprofesionala ( cine poate stii ce consumator voi folosi in decursul timpului la prizele din circuit?), 5. Pentru circuite sub tencuiala pozate in teava/tub, încărcarea este mai mica, decit in cazul conectării in aer, 6. Daca elementul de stringere a conductorului este realizat din Beriliu/material sinterizat corespunzator, nu conteaza producatorul, fie el cine va fi, contact bun nealterabil/nedeformabil=siguranta, 7. Prizele cu surub au o hiba generalizata, anume fie filetul șurubului sau filetul piulitei cu dimensiune necorespunzătoare, se “șficuiește” = pierdere de bani, 8. Cu riscul de a ma repeta, consider ca sectiunea circuitului de priza nu trebuie sa fie mai mic de 2.5mmp (Ex: intr-o camera de 20mp cu inaltimea de 3m, imi doresc aer conditionat si exista deja 2 prize. Fiind o cerinta unica nu am sa ma apuc sa sparg prin casa o anume lungime apreciabila (costuri imense - spargere, tub, conductoare/cablu, tencuire, “driscuire”, zugrăvire, in loc sa montez in aceeasi doza o priza dubla), 9. Desi nu este o recomandare din normativ, daca am o Derivație locala, pentru consumatori mult mai mici este mai normal sa folosesc o priza de alta culoare (eventual un letraset colorat, sau fîșie de autocolant) decit cele de “curenti tari”, circuitul fiind protejat local cu separator cu siguranta fuzibila adaptata cerinței, de culoare PORTOCALIE. In asemenea caz se impune o avertizare optica in exteriorul dozei de Derivație. 10. La dozele de Derivație trebuie inteligent alese locul ca sa treaca mai putin observabile, mai usor de intervenit si cit mai usor de tras cablul/conductoarele fara multe schimbări de directie.
Subscriu la ideea conectării din aparat in aparat.
Exista o butada care zice ca in Europa cei mai buni sunt nemtii, dar in Intreaga Europa cei mai buni sunt englezii!😏😔
Foarte bun comentariu felicitări ! Mulți trimiși puțini aleși.... etc
Deci Pavel. Daca arati tot despre electricitare,cred ca imi iau Diploma :))) Glumesc. Chestia e ca imi place mult domeniul electricitate. Super chiar a fost interesant :)
Foarte bune explicatii, la obiect! Felicitari
Mereu subiecte noi, interesante si folositoare, fiindcă ne izbim cu totii de aceste aspecte existentiale.
Mulțumesc prietene Dumnezeu să fie cu tine
Foarte interesanta explicatia.Bun Nenea Petre.
Mulțumesc nu mă supăr vreau doar să te corectez eu sunt Pavel nu Petre
Cred ca a fost o provocare ca sa vada daca citesti comentariu😂
Domnul să te binecuvânteze 💒📖☝ de obicei pun 3*2,5 fiindcă la noi în România la țară, consumul de energie este în "spate" și evident se calculează 😱
Este foarte corect Dumnezeu să fie cu tine
In România normativul spune ca la prizele 230 trebuie sa se pună cablu cu secțiune 2.5.
@@pavel7333 buna , foloseai nym-j?
@@bennymoldovan9308 Da întotdeauna NYM-J numai în interiorul tabloului multifilar
@@pavel7333 mulțumesc !
Bravo! Faceti un lucru bun si de calitate!
Lk.119...Mulțumim de prezentare👍
Excelent video! Excelenta comparatia! Multumesc!
Felicitari! Foarte instructiv!
Mulțumesc pentru aprecieri
Tot respectul pentru timpul acordat.
Aveți dreptate referitor la sectiunea de 1.5 in functie de ce consumatori avem .
La acest calcul se ia in considerare ambi conductori N+L sa ne dea lungimea de 24 de metri liniari adica 12 m pe L si 12 pe N = 24m deci avem doar 12 m nu 24sa nu facem vre-o gafa sa suplimentam conductorul.
Sper sa nu gresesc din ce am prins 🤔🤔
24 cablu complet dacă este cablu dacă este conductori 24L. 24N. 24PE
Super videoclip! Avem ce învăța! Mult succes in continuare! Te salut
Aş vrea să vă dau dreptate , dar este un "dar " în legătură cu sectiunea conductorului la prize . Tu ca meseriaş calculezi secțiunea , "dar " consumatorul nu se ocupă de calcul . Aduce un meseriaş , ca să slefuiască parchetul . Meseriaşul vine cu un ditamai şlefuitor şi foloseşte de oricare priză din casă . Sau la casă particulară unde foloseşte un aparat de sudură clasică , sau o moară cu ciocănele , etc . Eu aş rămâne la cupru. Fy , sau cablu 2,5 mmp.
Nici eu nu vreau să mă contrazic însă pot să o dovedesc tehnic că am dreptate și că dacă este corect executată instalația, și asa cum am prezentat-o eu în filmulețul acesta nu este nici o problemă .
Dacă vrei voi face un clip în care voi arăta
Cu mult drag las un mare Like la așa filmuleț 👍👌✌️
Mulțumesc
Prezentare de nota 10+.Pacat ca pe majoritatea utilizatorilor nu-i intereseaza calitatea .Ii intereseaza pretul de cost scazut si lucrarea sa fie facuta repede.
Asa e ,apelați la specialiști autorizați. Secretul e ce se pune la priza.Una e un încărcător de telefon sau tv și alta e daca punem un aspirator,masina de spălat, calcator .Nu va hazardată instalațiile trebuie calculate,nu aduceți specialiști de șantier care montează faianță și prize.
Foarte frumos filmuleț super 👍👍👍👍👍
Mulțumesc Doru să ai o zi binecuvântată de Dumnezeu
Salut! Eu nu sunt electrician, dar imi place foarte mult meseria asta. Am invatat si inca invat multe din filmuletele si explicatiile pe cate le dai pe canalele de youtube si cu aceasta ocazie tin sa-ti multumesc inca o data pentru tot. Si eu am facut instalatia intr-o camera din priza in priza. Desi am avut la indemana si cleme wago dar si pentru simplu fapt ca nu aveam prea mult spatiu in doze, am preferat varianta direct din conexiunea prizei. Prizele le-am avut cu piulita patrata. Ma bucur sa vad ca varianta aleasa a fost mai buna.
Explicații și exemplificări pe întelesul tuturor .
Mulțumim pentru tot !
Spor sa aveți
Doamne ajuta !
Mulțumesc la fel
Sunteti bun bravo !
👍👍👍👍multa sanatate
Mulțumesc la fel
Wago precum și prizele premium sunt din oțel de calitate. Restul tablă de conservă. Sărbători fericite Pavel.
Așa este
FOARTE BINEVENIT ACEST FILMULEȚ!!! PROBLEMA ÎI CUM REUȘIM NOI SĂ II FACEM PE COMERCIANȚII NOȘTRI SĂ ADUCĂ MARFĂ DE CALITATE?!?! CÂND AI MARFĂ DE CALITATE TE JOCI CU MESERIA CÂND NU AI MARFĂ DE CALITATE ATUNCI ÎNCEPI SĂ IMPROVIZEZI ȘI NU ESTE BINE DAR PUR ȘI SIMPLU NU AI CE FACE ȘI TE CHINUIEȘTI SĂ FACI ȘI CALITATE DAR....... MULTĂ SĂNĂTATE!!!👍👍👍
Da este o bună întrebare .
Răspuns te abonezi la Amazon și cumperi produse ca cei din Germania tine aduce și acasă
Si nu le mai cumperi produsele lor de rîs le propui să aducă calitate mai bună chiar poți să le spui ce mărci
@@pavel7333 SE PARE CĂ ASTA URMEAZĂ CĂ ALTĂ SOLUȚIE NU AVEM
@@pavel7333 DOMNU PAVEL VROIAM SĂ VĂ ÎNTREB DC ÎMI PUTEȚI SPUNE CÂT TIMP SUNT GARANTATE CLEMELE WAGO (ANI)? MULȚUMESC
super bine explicat!!! felicitari
O interbare acel sablon undese poate gasi ? multumesc
Mulțumesc și eu pentru vizionare.
Este primit din Germania am căutat și eu dar nu am găsit am vrut să le zic celor ce mă urmăresc
Vă salut d-mnul Pavel! Unde putem găsi acest șablon? Vă mulțumesc anticipat! Stimă!!
Nu știu unde se poate găsi eu îl am de la un tânăr absolvent al școlii de aici din Germania
Va multumesc pentru explicații. As vrea sa va intreb cat de tare se strâng suruburile pentru conexiunea unei prize? Mi s-a întâmplat de mai multe ori sa le strâng prea tare, pe principiul ca firul trebuie să fie puternic presat pentru a face o conexiune cât mai bună, încât să stric șurubul, care în cele din urmă se învârta în gol. Si sunt obișnuit cu lucrurile fine pentru că in general mă ocup de electronica. Cu stima.
Aici în Germania nu se mai folosesc cele cu șurub însă eu sunt de părere că nu trebuie strânse foarte tare
Slavit sa fie Domnul !!! Frate Pavel eu trebuie sa fac instalatia electrica la un apartament în Tara, si as vrea sa cumpar materialele DIN Germania unde Ma sfatuiti sa le cumpar, Magazin sau de pe internet si ce marca,
Ma refer bun atat calitativ si Pret.
Doamne Ajuta!!!
De la Hornbachabb sau hager sunt la fel de bune
Cum se calculeaza consumatori Poti sa ne faci o monstra te rog mersi
Da și eu vreau să pun de 32 pentru un bec de 10w🤣🤣🤣🤣🤣.
foarte bună demonstratie
Mulțumesc
Unde pot găsi tabelului, catalogul din mâna dumneavoastră. Va mulțumesc frumos
din priza in priza, evident cu aceiasi sectiune a conductorului
Salut d-le Pavel foarte frumos explicat ca intodeauna , de unde as putea sa comand tabelul acela ? Si in Italia se foloseste foarte mult legaturile din priza in priza .
Sincer să fiu nu știu de unde.
Dar îl voi prezenta în mai multe episoade mai încet așa să poată fiecare să-l vadă și să-l copieze .
Încerc să mă informez dacă voi găsi undeva vă voi da de știre
Buna seara! Daca avem de exemplu 3...4 prize legate asa cum spuneti, iar la una din prizele amonte apare un contact imperfect sau un defect nu raman cele din aval fara alimentare?
Sau alta situatie de exemplu daca la ultima priza am un consumator mai puternic de exemplu un radiator electric sau un fier de calcat nu suprasolicit prizele din amonte? M-ar interesa parerea dumneavoastra legat de aceste aspecte. Multumesc!
Nu se întâmplă nimic atita timp cit este calibrată bine instalația pentru că acei contacți au fost testați si rezistă de 3 ori mai mult de cit ai voie să tragi prin tot circuitul
@@pavel7333 multumesc de raspuns, zi buna
De unde se poate obtine, va rog, un abac precum cel de la momentul 5:48? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Îmi pare rău dar încă nu am găsit locul de unde se poate comanda când voi ști vă voi informa cu plăcere
Fii binecuvântat, spune-mi te rog dacă am făcut bine!Am montat o priză modulara, conductorul din perete e de1,5 iar punțile le-am pus de doi cu liță, mersi Poate faci un video în ce privesc prizele modulare, mulțumesc!
Buna ziua si La Multi Ani ! Ma numesc Mihai din Bucuresti si as dori sa stiu cum pot face si eu rost de tabelul cu valori din acest video. Multumesc
Bună ziua.va întreb dacă știți cumva produsele Schneider daca sunt bune...prize.diferential...tablou...etc.va mulțumesc
Sunt bune dece să nu fie bune doar trebuie folosite corect
@@pavel7333 mulțumesc
priza Jung as500 din linkul din descriere este cu quick connect domn' Pavel?
De este
asa le leg si eu ... mi se pare cel mai oke ... si mai usor si mai rapid ....
Va urmaresc cu atentie si mare interes. Referitor la acest filmulet, nu este gresit cum spuneti dvs...cu legarea din priza in priza. Dar, daca avem un circuit cu 5 -6 prize , legate in paralel (derivatie) si se merge din priza in priza (cum spuneti dvs) , luam in vedere ca incarcam fiecare priza cu 1000w (4A) ... care este curentul suportat de primele contacte unde se face prima derivatie??? Vor tine contactele primei prize acel curent tras de toate prizele ? Va salut cu respect
Păi exact asta am vrut să demonstrez că dacă faci derivația într-o doză de ramificație (să presupunem in cazul nostru cu clema wago)este mult mai slabă conexiunea decât din priză in priză.
Garantat că va rezista pentru că aceste prize care le-ați văzut în filmuleț au fost testate pe piața germană nu intră nimica pină nu trece de lor de acea am recomandat prize de calitate de la firmele cu renume care dau garanție pe produsele lor.
Mulțumesc pentru vizionare Dumnezeu să fie cu tine
Cu maxim respect care vi-l port, doar ca trebuie tinut cont de piata in care se lucreaza. Mai exact in Romania. Aici nici suruburile de prindere nu strang cum trebuie. Si totusi eu, personal, cred ca intr-un circuit de 4-6-7 prize nu este ok sa mergem din priza in priza. Pentru ca ,contactele primei prize vor ceda repede daca instalatia este incarcata. Personal pana acum, am lucrat doar cu doza de ramificatie in fiecare camera (o doza) . Alimentarea acelei doze se face direct din tablou pe circuit de priza, prin 3x4mm, iar ramificatia am facut-o in doza mergand la prize cu 3x2,5.Exact din cauza asta. Sustin...la prima priza se vor topi contactele daca instalatia este incarcata. Prin fiecare priza sa luam cate 4-5A.... . Repet ....traim in Romania si trebuie sa jucam cu ce gasim pe piata . Multa sanatate va doresc 🙏
@@lucianladariu problema este că în Germania se lucrează altfel
Poate nu vă vine să credeți dar aici se merge și cu 3×1,5 pe circuitul dedicat pe o cameră din care se ia și iluminatul puteți viziona filmulețul meu
@@lucianladariu aici aveți filmulețul dacă vreți să vizionați ua-cam.com/video/vqXBneRe5es/v-deo.html
@@lucianladariu curiozitate mea este de la acel 3×4 mm² ce metodă de conexiune folosiți ????(mă refer în doza de ramificație)????
Va urmăresc chiar am alcătuit un tablou cel cu 24 de module pentru mine doar o întrebare între doua tablouri cecablu sa folosim pentru inpamintare dacă folosesc cablu separat
Depinde de la caz la caz însă este bine ca conductorul de PE să fie egal sau mai gros decât L și N
Mulțumesc
Domnul Iisus Hristos sa va binecuvânteze
Buna ziua, domnul Pavel de unde pot achizitiona si eu un tabel asemanator cu al dumneavoastra ?
Va multumesc
Eu l-am primit sincer nu știu.
Dar aceste tabele se găsesc în cărțile de specialitate cel puțin aici în Germania
Ce zice tabelul dvs despre un nyym-j 3x2,5 pozat in copex sub sapa pe o lungine de 25 m la un consumator de 2kW ? 😁
Te astept si la mine 🇹🇩🇹🇩
ua-cam.com/video/_XS9bN0AC0w/v-deo.html
Salut . E normal sa trag pe impamantare un conductor de 1,5 mm pe un circuit de priza si pe faza si nul de 2,5 mm ? .pe un consum de aproximativ 200 w
Pai eu nu mai știu ce să zic în lumea asta mai nou anormalul a devenit normal sau dece să fac corect când pot face cum vreau sau cum cred eu .
Sfatul meu este cu ce secțiune mergi pe L și pe N exact cu ace secțiune să mergi și pe PE
Buna ziua dnul Pavel.
Va multumesc frumos pentru cat de frumos ne explicati totul despre instalatiile electrice.
As avea nevoie de serviciile dvstra sau macar cu un sfat.
Cum va pot contacta sa vorbesc cu dumneavoastră 1-2 minute?
Îmi pare rău dar nu dau datele de contact la nimeni
@@pavel7333 Imi pare rau sa citesc asta...macar un id de messenger sau orice alta cale de comunicare ar fii buna.
Sunt din Bihor si dupa accentul dvstra ma gandeam ca poate suntem vecini si ne-ati putea ajuta cu o solutie la casă.
Am renovat pe interior o casa veche din boltari de ciment cu goluri in ei, si am placat tot interiorul cu placi Rigitherm (placi de rigips cu polistiren aplicat) conform instructiunilor lui "Dorel" care s-a ocupat de la A la Z de aceste lucrari.
Tot "Dorel" a tras si noua instalatie electrica cu care avem o mare problema:
1. Se creeaza punte termica la toate dozele, prizele si intrerupatoarele din casă cat si pe la legaturile surselor de iluminat din tavan (care peste rigips este izolat cu vată -dar tot intra frigul in camere)
Dupa investitia facuta in izolarea termica a peretilor...se plimba curentul de aer rece prin toata casa, mai ales cand dau drumul la hotă.
Avem usi si ferestre PVC de la Salamander, cu sticla triplă si parca le-am tine deschise, asa transfer termic avem de la aceasta instalatie electrică prin care vine frigul.
Ce este de facut ca sa oprim aceasta punte termica la doze,prize, intrerupatoare ?
Si 2. Tabloul cu sigurante l-a pus in Living unde am doar 2 sigurante pe toata casa: Cea pt prize este de 32 A !!!!!
Iar cealalta siguranta este de 25 A !!!
😭
Insa pana trece iarna, prioritatea mea ar fi o solutie pentru a scapa de transferul termic pe la ele.
Va mulțumesc anticipat !!!
@@mirelhebre6626 foarte periculos sunt prea mari acele siguranțe sper să fie cel puțin curbă B eu am un filmuleț nu mai știu exact care este dar voi face unul să-ți arăt ce se poate face sunt două variante una puțin mai scumpă si alta mai ieftină sper să am timp să fac filmulețul
@@pavel7333 Va multumesc !
Dar cel mai tare ma intereseaza cum sa izolez ca sa nu intre frigul. Incalzirea o avem pe centrala electrica de 24 Kw...si ne costa cam 100 lei/zi caldura...si inca nu prea avem grade cu - afara...cand va da frigul mai tare ...ma si tem sa estimez cat ne va costa.
De aceea caut solutii sa izolez pe cat pot acest transfer termic
Mulțumesc frumos pentru ajutor !
Stimate domn,imi place legarea de la o priza la alta.Dar,trebuie legate intre ele in inel.Asta e varianta englezeasca,se numeste ring power.In cazul cand se intrerupe o priza, din inel toate celelalte prize raman functionale.Reteaua romaneasca lasa de.dorit.
Da am prezentat în câteva filmulețe și cu acel sistem inel sau buclă dar mulți au criticat și acel sistem
Eu personal daca nu folosesc doze si merg din priza in priza nu vad rostul unei intreruperi in plus a cablului , fie cu wago , morseti , cositor sau orice alt tip de prindere .
Păi așa și este cu cât mai puține întreruperi cu atât mai bine
@@pavel7333 nu mi-ati rasp la intrebarea legata de tabel ! Daca aveti timp asi aprecia un raspuns ! Cu stima !
O intrebare domnule Pavel dacă nu deranjez, la un tablou trifazic a fost făcută separarea PEN-ului in blocul de contorizare, dar în următorul tablou apar tot cele trei faze + nul, ce trebuie făcut pentru obținerea PE-ului pt continuarea circuitului în siguranță?Mulțumesc
Vizionează acest filmuleț si poate vei înțelege
ua-cam.com/video/FAg5sPi7LoA/v-deo.html
@@pavel7333Vă mulțumesc mult, și vă urmăresc îndeaproape, felicitări pentru darul pe care-l aveți și dorința de a împărtăși si altora cunoștințele dv fără aroganța cu postează alții..o zi bună
Felicitari!!
Stimate domn am o intrebare dacă doriți sa îmi răspundeți. La montarea unei prize cu conductor mulțimilor ( litat) trebuie pus pini terminali? Menționez ca priza are ca metoda de prindere a conducătorului un surub ce strânge o placuta de metal. Multumesc mult.
În mod normal se poate dacă are șaibă de fixare dar dacă aveți recomand să pui pin terminali .
Dacă va îngădui Dumnezeu voi face un filmuleț unde voi prezenta mai multe metode de conexiune în priză
@@pavel7333 va multumesc tare mult pentru răspuns. Voi pune pini perminali la dimensiunea ceruta de producătorul prizei. Am văzut tot la dvs ca apare menționat. Multumesc încă odată.
Salutare. Instalația de aluminiu se poate prelungi cu fire de cupru monofir sau multifir ,ori trebuie fire neapărat de aluminiu? Nu sunt electrician .multumesc
Se poate și prelungi cu cupru fără probleme aici ai un mic filmuleț poate te ajută ua-cam.com/video/EZP4Kaf3rZk/v-deo.html
@@pavel7333 mulțumesc
Bună seara, am și eu o întrebare și o rugăminte de unde ați luat avea grila de calcul?
Va salut si toate respectele mele.
Urmaresc canalul dvs de ceva timp si este o incantare sa ascult explicatiile pe care le oferiti.
Desi nu are legatura directa cu subiectul, faptul ca am vazut acea punte intre PE si N, m-a facut sa-mi aduc aminte de o chestiune legata de sistemul TN-C.
In cazul in care nu exista o impamantare locala intr-un sistem de distributie aerian, care este parerea dvs in legatura cu a folosi PE din sistem sau a nu folosi deloc acel PE, adica fara a fi facuta separatie sau, a nu fi folosita in circuite.
Bineinteles am vazut varianta prezentata cu releu..., deci omitem existenta acestuia.
Tot pe aceeasi tema, am observat ca nu se mai fac impamantari locale la case noi in zona urbana, si se foloseste PE din sistem. separatia facandu-se in BMP.
Va multumesc pentru bunavointa de a ne arata lucrui vechi sau noi, dar atat de utile.
În Germania se folosește și la ora actuală acest sistem foarte des .
Însă este foarte important înainte ca să între în contorul tău cei de la distribuție își fac treaba și au făcut-o cu maximă responsabilitatea.
Poate ai văzut în filmulețul meu înainte să între în contor și tabloul general este făcută tratarea nulului aducă varianta veche era pur și simplu legat nulul N la țeava de apă deci nu era riscul să ramîi fără N
Buna tiua,cum se numeste tabelul pe care il aveti,se gaseste si pe amazon?(Eu locuiesc tot in Germania)
Buna ziua. As avea rugamintea sa imi spuneti daca exista un tip de siguranta care sa sara atunci cand este o intrerupere de curent, oricat de scurta ar fi intreruperea? As dori sa pun o astfel de siguranta la priza in care am bagat centrala termica si pompele. Atunci cand pica pe retea curentul chiar si pentru o secunda, automatul de gaz opreste alimentarea cu gaz, si cand revine curentul, centrala intra in eroare neavand gaz si pompele merg in gol centrala neavand gaz. As dori ca sigurnata sa ramana cazuta, pana o pornesc eu manual, astfel incat centrala sa nu mai intre in eroare pornind fara gaz. Multumesc frumos.
Sunt multiple automatizări pentru centrale termice însă se poate face și cu un contactor și cu un întrerupător cu revenire.
Dacă te abonezi vei vedea cind postez voi încerca să fac un filmuleț unde voi încerca să explic exact cum trebuie făcut
@@pavel7333 Multumesc. Astept cu interes.
buna ziua domn Pavel! între priza Jung și merten care ar fi mai buna? am văzut că la merten are 2 arcuri la contactul cu conductorul fata de Jung care are doar 1. dar la jung are puntea aceea de PE foarte buna. am văzut că la preț e diferența de 10 centi. mulțumesc
Eu sunt de părere că merten
@@pavel7333 mulțumesc! o zi buna!!
@@pavel7333 bună ziua ! domn Pavel am comandat o priza din linkul care l-ați lăsat în descriere de la merten (MEG2301-0319) dar în partea din spate nu arata că cea din videoclipul dumneavoastră! daca puteți să-mi spuneți acest model(MEG2301-0319) care l-am cumpărat are tot 2 pini acolo la contactul cu conductorul sau este alt model priza din videoclip ! mulțumesc
@@ionutvaranciuc este la fel de bună și cea cu fi pini la PE
Fiți binecuvântat! Cum pot să am și eu un acest ABAC? - Rigla de calcul
Nu știu dar când aflu ceva vă informez
@@pavel7333 Un cod de produs sau un nume pentru el, aveti? :)
Salut, eu am folosit niste cleme WAGO de la farnell numarul 222-413. Sunt bune sau sa le schimb cu wago ? Multumesc.
@SSA ' Sound Sistem
Asa este, scurt si la obiect a nu se incurca clemele Wago cu cleme tip Wago, sper deci ca va fi lamurit colegul pe viitor.
@@patkaskrisztian8486 poate a fost doar o greșeală de exprimare
Salut, eu nu mă pot decide asupra unui produs pe care nu îl cunosc însă clemele wago originale pot zice ca sunt bune .
Eu am testat cele de tip wago vândute chiar pe piața (mă refer la magazine de bricolaj)din Germania și sau dovedit a fi proaste puteți viziona filmulețul.
Da cred că ați greșit la exprimare wago este numele firmei dar dacă zici tip wago este ok eu am înțeles. Însă este bine să ne corectăm uni pe alți cu un duh de pace
@@pavel7333 Da, imi cer scuze, am uitat sa mentionez TIP WAGO.
Am inteles, vreau sa pun pe un circuit 6 prize si chiar ma intrebam care este cea mai buna metoda de legare, din prinza in priza sau prin cleme.
Deci, multumesc pentru clip!
Aici dacă vrei să vezi
ua-cam.com/video/79gCu5ypQJw/v-deo.html
Salutare.Eu va urmaresc de ceva timp si va sugerez sa continuati cu ce faceti pe acest canal.Cei care invata ceva de aici sunt mult mai multi decat cei care sunt carcotasi.Si Dorel pleaca mai educat de pe acest canal🤣🤣🤣.
Mulțumesc pentru încurajare Dumnezeu să fie cu tine să-ți dea sănătate și pace în suflet
1,5 litat nu este la fel ca 1,5 rigid
in italia se cere minim 2,5 pe prize , este greu de prevazut ce utilitate va baga utilizatorul in priza deci se merge pe sigur cu 2,5 10 /16 a
Salut Pavel
Salut Kurt numai bine sănătate și fericire să dea Dumnezeu
Bună, aveți idee de pot achiziționa acel glisor in limba engleză? Mulțumesc
Din păcate nu pot să vă dau nici o informație
Bună din nou; Fără a fi înțeles greșit am găsit ceva asemănător cu glisorul folosit de dvs. În cazul că sunteți interesat de prezentare și mai ales verificare în vederea utilizării și de către alți terți interesați. Aplicația se numește „Electrical Calculations” (Android) și dispune și de lb. română. Mie mi-a fost de folos. Cu stimă. Toate cele bune.
Bună seara domnu Pavel, aș dori să discutăm în privat, îmi puteți da un nr. de telefon ? mulțumesc Doamne ajută.
Salut domnul Pavel. O intrebare : Daca este stecherul din priza este defect si face arc electric in priza ,ce se intampla ? se topesc toate cablurile ...In schimb daca ai cleme wago nu afecteaza toata instalatia.
Nu stimate prieten nu se va întâmpla nimic va decupla protecția dacă a fost calibrată corect
@@pavel7333 Sunt rare cazurile, sau deloc cand cineva in romania are protectie AFDD,dar discutia era alta . Clema WAGO rezista la 32A ,(credeti-ma probat de mine la 40A) si nu cred ca e mai sigura prinderea intr-un surub care prinde in 2 locuri la o priza . Cu respect!
Buna ziua,
Te rog frumos un tabel ca cel din filmulet de unde pot procura ?
Cu respect
Îl voi prezenta în totalitate în filmulețe viitoare
@@pavel7333 Ok ,eu am inteles foarte bine tabelul ,asfel de tabele sunt si in ,,Inginerie Electrica-Tabele,Standarde,Formule '' dar nu as lua cartea cu mine in santier si un asfel de tabel ar fi mai la indemana.
Salut prietene!
Salut Domnu să fie cu tine
Mulțumesc!
👍👍👍👏👏👏👌👌👌
Multumrsc mult !
Se pot cumpara acele tabele ....?
Tot caut dar nu le găsesc
@@pavel7333 Multumesc !
foarte tare
✋👍👍👍
De ce nu mai este fază din doză spre întrerupător după un scurt la bec?
Poate ai avut un contact imperfect în doza de ramificație și acuma sa întrerupt de tot
Daca acel grafic din filmulet cu dimensiuni le de cabuluri nu se poate face detaliat pe o singura foaie face atunci pe doua fii de hirtie partea 1 pe o foaie si partea 2 pe Alta foaie de hirtie.
Ba da se poate dar totul cere timp
de unde pot achizitiona acest calculator?
Ca se tot vorbeste de sectiunea firelor in apartamente.
99% ca sa nu spun toate cazurile de incendii sunt generate de CONTACTELE instalatiei si nu de sarma/firul/conductorul in sine.
Așa este și cu cît mai puține ramificați cu atît mai bine
Bună ziua de unde pot sa cumpăr o schița de aia care o prezentați multumesc
Nu știu
Frumos explicat Pavel! O întrebare am la tine:pe prizele sau ambalajul lor în Germania este specificat momentul maxim de strângere,recomandat? Întreb așa de curiozitate.
Big Like!!!👍🏻👍🏻👍🏻
Salut prietene problema este că la ora actuală nu mai exista în magazinele din Germania nici un fel de aparataj (priză,întrerupător ,etc.)cu șurub doar acel sistem în care se împinge conductorul acelea care le-ai văzut sunt de pe șantier demontate dar după cum si văzut după 20 de ani sunt în perfectă stare ar mai fi putut funcționa încă 20 ani
@@pavel7333 Asta așa este arătau impecabil ,cât despre ce am întrebat dacă sunt sistem quick-conect clar că nu mai are rost întrebarea.
Mulțumesc mult Pavel.