"Herkes yazılımcı olabilir!" / Tuğrul Türkkan & Fatih Altaylı

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 770

  • @aa19052
    @aa19052 19 днів тому +157

    “Herkes yazılımcı olabilir” sloganı bana Gazap Üzümleri kitabında California’da şeftali vs toplanması için sürekli broşür ve umut vadeden söylentilerle oralara giden insanların umutlarını yitirdiği ve aslında söylemlerin ne kadar boş olduğunu çağrıştırıyor.

    • @Kedidir0kedi
      @Kedidir0kedi 18 днів тому +6

      Harika özetlemişsiniz.👍
      Nasıl zengin olunur, diye kitap yazıp, zengin olmak gibi bir his uyandırıyor bende.

    • @bahary.9089
      @bahary.9089 18 днів тому +2

      ​@@Kedidir0kediahh Gazap Üzümleri, her zaman içim cızzz eder. Bende etki bırakan değerli kitaplardan birisi. Belki 100 Yıllık Yalnızlık gibi dizi yapılıp okumayı sevmeyenler de görmüş olur 😊

    • @ataberk8
      @ataberk8 18 днів тому +5

      Ben yazacaktım tam eline sağlık... Nedense Türkiyede sürekli "herkes" kelimesi kullanılıyor, halbuki sadece ilgili ve istekli kişilere ulaşsalar her alanda daha güzel olacak.

    • @aa19052
      @aa19052 18 днів тому

      @@bahary.9089 filmi var zaten hanry ford oynuyor ama dizi dediniz olabilir.

    • @fevkiunsur9214
      @fevkiunsur9214 18 днів тому

      Demek sadece benim aklıma gelmemiş .

  • @halilkaya4503
    @halilkaya4503 18 днів тому +107

    Bir hayal tüccarını konuk etmeni yakıştıramadım Fatih Abi. Bizim sektörde bu tarz eğitim, bootcamp, no-code programlarıyla hayal satılır, gençlerin paraları cebe indirilir. Elbette kafaya koyan birinin yapamayacağı bir şey yoktur ama özünde bu bir bilimdir, yabancılarda 'computer science' olarak geçer. Herkes fizikçi olabilir mi diye bir soru sormak ne kadar abes ise bu da böyledir.
    Hayal satmak için şöyle açık var, böyle iş var mavraları atılması da oldukça üzücü. Yeni mezun gençlerin iş bulurken çektiği eziyetleri, bu tarz eğitim programlarından çıkıp ortada kalanları anlatmıyorlar. Asgari ücrete, 30 bin liraya çalışan gençlerden haberdar değiller. Artık Türkiyede networkünüz yoksa bu alanda iş bulmanız çok uzun ve çok yıpratıcı bir süreç.
    Ayrıca bu işte iyi olmak için İngilizce şart oğlu şarttır. Sadece Türkçe ile bu yola baş koyarsanız bir sorunla karşılaştığınızda, yeni bir şey öğrenmek istediğinizde elinizdeki kaynak, imkan sayısı oldukça sınırlıdır. Yazılım dünyası evrenseldir ve ingilizce etrafında döner, insanlar stack overflow gibi forumlarda hataları tartışırlar, teknolojilerin dokümantasyonları ingilizcedir.
    Ezcümle böyle ürün satan tüccarlara inanmayınız, ille de bu işlere girişmek istiyorsanız bu tarz insanlara para kaptırmak yerine youtube, udemy, coursera gibi platformları tercih edebilirsiniz. 6-10 ayda yazılımcı olunuyosa milli eğitim müfredatına eklensin herkes yazılımcı olsun!

    • @limitLess26-i9k
      @limitLess26-i9k 18 днів тому +10

      Ben de buna benzer bir yorum yazdım. Belli ki bu sponsorlu bir konuk. Kendini geliştirmemiş insanları 120 bin tl verirlerse iyi bir meslek sahibi yaparım diye hayal satıyor

    • @metinasci8286
      @metinasci8286 18 днів тому +3

      Aynen :)

    • @necdetsaritas8722
      @necdetsaritas8722 18 днів тому

      Bilmedigin konuda yorum yapmissin tipik yurttas davranisi

    • @halilkaya4503
      @halilkaya4503 18 днів тому

      @@necdetsaritas8722 Okulunu okuduk, dirseğimizi çürüttük, gecelerimizden sosyal hayatımızdan olduk, köpek gibi çalıştık, sonuçta da emeklerimizin karşılığını iyi bir işte çalışarak alıyoruz çok şükür ama dayının biri gelmiş bilmediğin konuda yazmışsın diyor.
      Parayı basayım 6 ayda hallolur gibi bir şark kurnazlığıyla hiç bir halt olmaz. Kan, ter, gözyaşı lazım. Kimse ille de üniversite okunsun demedi, bu işi çok iyi yapan alaylı abilerimiz de var ancak alaylı da olsan, okullu da olsan dirseğini çürütmezsen olmuyor. Galiba sizde yaş ilerledikçe algılar birazcık kapanmış, bol bol balık yemenizi tavsiye ederim.
      Ayrıca onca emeğe rağmen asgari ücretle çalışan yazılımcı çocuklarla konuşun bu videodaki tüccar gibilerden nasıl bahsediyorlar, ondan sonra kim hangi konuyu biliyor ona göre konuşun

    • @bambibianca2934
      @bambibianca2934 18 днів тому +1

      Oluyor zaten. Meslek lisesi çıkışıyla hemen yazılımcı tiktokcu 😅olursun@!sonra code😆yazar 6 şiddetinde bir depremle karsilasinca😮

  • @ozanaltnyayla6242
    @ozanaltnyayla6242 18 днів тому +97

    Merhaba Fatih Bey,
    Eşimle birlikte yayınlarınızı düzenli olarak takip ediyoruz. Türkiye'deki yozlaşma, liyakatsizlik ve adaletsizlik karşısında daha fazla dayanamayarak 1,5 yıl önce Madrid'e taşındık. Ülkemden ayrılmak zorunda kalmak benim için kolay olmadı, ancak sizin gibi aydın insanların varlığı umutlarımızı diri tutuyor. Bu nedenle size teşekkür etmek isterim.
    Bugün yayınlanan Tuğrul Türkkan röportajını izledim ve yazılım sektörü hakkında bazı düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 12 yıldır Yazılım Mühendisi olarak telekomünikasyon, e-ticaret ve fintech gibi sektörlerde çalıştım. Son bir yıldır da Electronic Arts’ın Madrid ofisinde görev yapıyorum. Bu birikimle, yazılım mesleği ve sektördeki yanlış algılar hakkında bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum.
    Yazılım sektörü ve yanlış yönlendirmeler:
    Son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte yazılımcı ihtiyacı olduğu algısı oluşturuldu ve bu süreçte birçok genç, kısa süreli kurslarla yazılımcı olabileceğine inandırıldı. Ancak bu kursların büyük kısmı gençlerin umutlarını sömürmekten öteye gidemiyor. Yazılım Mühendisliği ciddi bir altyapı, analitik düşünce ve bilgi birikimi gerektirir. Yazılımcı ve Yazılım Mühendisi kavramlarını dikkatle ayırmak gerekiyor.
    Frontend yazılım gibi alanlar, öğrenme süreci daha kolay olduğu için popüler hale geldi. Ancak bu alanlarda bile belirli bir seviyede altyapı ve yetkinlik şart. Kısa vadeli kurslarla yazılım öğrenmek, gençleri hem uzun vadede işsiz bırakıyor hem de sektörün profesyonellik standartlarını düşürüyor. Örneğin, pandemi döneminde hızlı büyüyen "Getir" gibi şirketlerin yüzlerce yazılımcı alıp kısa süre sonra çoğunu işten çıkardığını gördük.
    Yanlış örneklemeler:
    Tuğrul Bey’in röportajında Mark Zuckerberg ve Bill Gates gibi isimler örnek gösterilmiş. Ancak bu tür örnekler yanıltıcı olabilir. Bu kişiler zaten üstün zekâya ve seçkin bir eğitim altyapısına sahip. Gençlerimize, yazılımın ciddi bir eğitim ve tecrübe gerektirdiği gerçeği yerine, kısa sürede kolayca başarı elde edilebileceği algısı verilmemeli.
    Özetle, yazılım sektörü potansiyel bir kariyer fırsatı olsa da, bu alanda gerçekçi ve bilinçli bir şekilde ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Gençlerimizin umutlarını çalan yaklaşımlar yerine, onlara doğru rehberlik yapılması çok önemli.
    Teşekkürler ve iyi çalışmalar dilerim.

    • @Nick-cx4rs
      @Nick-cx4rs 18 днів тому +4

      Hocam kibarlığı bırakın sizde biliyorsunuz arka planda neler döndüğünü. Dolandırıcılara ağzının payını verin.

    • @CaglarYldz-xl4wn
      @CaglarYldz-xl4wn 18 днів тому

      ​@@Nick-cx4rs Kesinlikle katılıyorum. Aslında bu da bir sektöre döndü. insanlara umut satan dolandırıcılar bunlar. Oysaki şuan Türkiye'de yüzlerce başvuru içinden dönüş yapılmıyor. Yazılımcı fazlası var bile denilebilir.
      Rekabet çok büyüdü. Maaşlar da eskisine göre azaldı.
      GPT gibi yapay zekalarla birlikte insan ihtiyacı azaldı.
      Şirketler de ekonomik kırizden etkilendi, ve ne yeni proje alabiliyor, ne de satış yapabiliyor. Şirketler eldeki projelerden zarar ediyor kırizi atlatmaya çalışıyor.

    • @Mrt-8787
      @Mrt-8787 18 днів тому

      Mark Zuckerberg ve Bill Gates üsün zekaya falan sahip değil... Bir şeyin popüler olması o şeyin yaratıcısını üstün zekalı kılmaz. Facebook'tan önce de binlerce sosyal medya platformu vardı ; forumlar, sözlükler, arkadaşlık siteleri vesaire. Sırf Face popüler oldu diye kurucusu üstün zekalı mı olmuş oluyor ? Eh o zaman şu anda pek de tercih edilmeyen bir site kendileri. Herhalde Twitter (X), UA-cam, hatta Tiktok falan bile şu anda daha popüler olsa gerek. Gerçekten üstün zekalı insana örnek vermek gerekirse ; mesela Magnus Carlsen. Muhtemelen zeka ölçeğinde Zukenberk'ten 1 milyon gömlek daha üstündür. Gerçi sizin zekadan, zekanın ne olduğundan anlamadığınız o kadar açık ki ; sırf liyakatsizlik, yozlaşma şu bu falan diyerek kendi ülkenizi terk etmenizden bile belli zaten anlamadığınız. Size kalsa komple ülkeyi boşaltmamız lazım, cümbür cemaat yurt dışına gidelim. Kimse mücadele etmesin kimse ülkeyi daha iyi hale getirmeye çalışmasın, herkes ''Banane'' deyip gitsin...

    • @muratmorgul2335
      @muratmorgul2335 18 днів тому +1

      Ozan bey, size katılıyorum. Bu işin çok kolay olduğunu düşünmek düşündürmek bence de hata. 6 ay sadece güzel bir başlangıç olabilir. Öğrenmeyi öğretmiyorsa hiç bir işe de yaramaz.
      Ama herkesin yazılımcı olabileceği fikrine sonuna kadar katılıyorum. Bunun bir örneği de benim. Lise mezunu balıkçı ama çok meraklı bir genç olarak 25 yıllık bir yazılım hayatı geçirdim.
      Elektronik devre tasarımı, Gömülü yazılım, Frontend , Backend ... uzayıp gidiyor. Ne ilgimi çektiyse oturup öğrendim. Yani olabiliyor :)

    • @bambibianca2934
      @bambibianca2934 18 днів тому

      En büyük teknoloji şirketleri pandemide ucuz isgucu olarak pek çok işsizi yazılımcı olarak aldı
      Bu biraz politik olmakla beraber işveren yanlısı bir tutumdu ki bugün çoğu bu taktiği bırakmaya başladı.
      İnsanlar işsizlikten meslek lisesi çıkışıyla yazılımcı adı ile mühendislik yaparım zannediyor. Bu zannı vermeniz büyük gaflettir..
      DEMESİ LAZIM BİRİLERİNİN KI DİYORUM..SİZE DE KATILIYORUM.
      HERKES HAKKETTİĞİ YERI BİR GÜN BULUR UMUYORUM.
      IYI SENELER 🎉

  • @RudeboxTheRockstar
    @RudeboxTheRockstar 18 днів тому +103

    Ben yüksek bilgisayar mühendisiyim ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki herkes yazılımcı olamaz tıpkı herkesin doktor olamayacağı, herkesin ressam olamayacağı, herkesin marangoz olamayacağı gibi. Ama şu olabilir; sizin bir teknoloji okulunuz vardır kurs satıp para kazanmak için herkesin yazılımcı olabileceği şeklinde içi boş umutları insanlara aşılayabilirsiniz...
    Şadi Evren hoca başta olmak üzere teknoloji ve bilişim alanında birbirinden değerli birçok insan varken bir tane "Hızlı Okuma Teknikeri" çıkıp yazılım/bilişim alanında ahkam kesiyor...

    • @elhoir4472
      @elhoir4472 18 днів тому

      iktisat mezunu yazılım şirketi kurmuş amaç eğitim satmak

    • @adsadwqwdqqwasd
      @adsadwqwdqqwasd 18 днів тому +1

      Adam ekonomi mezunu yahu :D

    • @kamilcansahin4922
      @kamilcansahin4922 18 днів тому +4

      Alan da uzman olsaydınız şadi beyin teknik olarak çok bilgili olmadığını sadece pr ve networkten ibaret olduğunu bilirdiniz.

    • @RudeboxTheRockstar
      @RudeboxTheRockstar 18 днів тому

      @@kamilcansahin4922 Öyle mi, ben yazılım/bilişim dünyasına ait konuları ekonomi alanında lisans sahibi bir tüccardan değil konu hakkında onlarca akademik makalesi, kitabı, patenti vs. olan halihazırda İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi dekanı bir profesörden dinlemeyi tercih ederim. Siz Şadi hocayı sadece UA-cam videolarından bilen "Herkesin!" olabileceği yazılımcılardansınız sanırım.

    • @3ckortreat
      @3ckortreat 18 днів тому +7

      Alçak yazılım mühendisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki teorik olarak herkes yazılım mühendisi olabilir, yazılım alanı derya deniz, iş yerinde birçok yazılım mühendisliği ile alakalı olmayan bölümlerden mezun ama çok iyi mühendislik yapan insanlarla tanıştım, ama herkeste bunu yapıcak disiplin ilgi vs yok 20 yaşında 2. sınıfta okulu bırakıp middle olarak çalışmaya başlayan arkadaşım da var gatekeeping yapmaya gerek yok diye düşünüyorum, hele şuan bilgiye ulaşım o kadar kolay ki.
      Tabii insanın kendini bilmesi önemli videodaki kişi bu işi yaptığı için her şeyi toz pembe olarak göstermeye çalışması çok normal, hedeflerini iyi belirlemeden bu yola girenler hem zamanını hem de parasını boşa harcaması olası...

  • @abdulhalimkirac9670
    @abdulhalimkirac9670 18 днів тому +29

    17. dakikadan sonra izlemeyi birakip yorumlara bakmak istedim tamda düşündüğüm gibi neredeyse hiçbir olumlu yorum yok konugunuz hakkında. Yazılımcılik oyle hafofe alinacak kolay gibi gosterilebilecek bir alan yada meslek gibi gosterilemez
    Gerçekten oldukça zor ve zahmetli, emek, çaba, azim, sabir, zeka gerektiren bir alan.

    • @bambibianca2934
      @bambibianca2934 18 днів тому

      Fizik mühendisliği de öyle kayboldu 6 ilde deprem oldu😂

    • @gokumighty5742
      @gokumighty5742 18 днів тому

      @@TheUmyth yazılımcılığı sadece kod yazma olarak gördüğün için olmasın? onlara eskiden programcı denirdi. kimse bilmez ama 1990'larda da yazılımcı göçü oldu çok. çünkü elin işletmecisi geliyor nolacak zaten bunlar kod yazıyor 10 yıllık yazılımcıyı atarım ucuza 3 tane yeni mezun yazılımcı alırdım diyordu, gördük ne olduğunu. savunma sanayiinde de aynısı oluyor, kod yazacak adam bulamıyorlar. aldılar aldılar ziktiriboktan ünilerden mezunları gördüler etkiyi. Aselsan'dan Singapur'a Fransa'ya bile göç eden yazılımcılarımız var. Kaliteli yazımcılar iq su düşük insanlardan kaçıyor.

    • @dilekekiz3324
      @dilekekiz3324 18 днів тому

      13:22 de

    • @gokumighty5742
      @gokumighty5742 17 днів тому

      @@TheUmyth 90'larda internet yoktu istatistik mi olsun? Fakat o dönemlerde yazılımın yapıldığı yerler üst segment üniversitelerin teknokentleriydi ve o dönemde bile bu insanlara karşı yanlış tutumlardan dolayı yurt dışına giden çok olmuştu. burda asıl problem olan matematik dahi bilmeyen, IQ'su düşük, hayatında pek bir başarısı olmayan, temel mantık düşünme yetisinden yoksun insanların bir kursa gidip yazılımcılığı yapabileceklerini düşünmesi. onlar yaptım zanneder fakat çalıştıkları yerdeki bir başkası bunların bqkunu temizliyordur. o insana yük olduklarının farkında bile değiller, ve o bq temizleyici gün gelir ülkeyi terk eder, durum bundan ibaret.
      20 yıldır sektörün içindeyim 2002'den beri. böyle beyin göçü görmedim. aselsan'ı roketsan'ı havelsan'ı tusaş'ı siemens'i bankaları vs hepsini içine alan bir olgu, kaçan kaçana. bunların linkedin sayfalarına bak o methedilen aselsan bile çöp mühendislerden ibaret kaldı (atılım, abdullah gül, necmettin erbakan, karabük, selçuk, vb gibi zktiribqtan ünilerden mezunları alır hale geldiler). roketsan'dan aldığım haberlere göre giden iyi mühendisler o kadar çokmuş ki, kalan az sayıdaki iyi mühendisten en iyi şekilde faydalanmak için sadece 1 grup kurmuşlar 15-20 kişilik (koskoca şirkette düzgün mühendis sayısı max 20 düşün durumun vehametini), projenin ana kısımlarını bunlara yaptırıyorlar, diğer çöpleri eğitmelerini istiyorlar. tabi bu durumda maaşları arttırılmadığı ve iş yükleri arttığı için bu 20 kişilik ekipte olanlar da gidiyorlar. eğer bir mühendis kaliteliyse bu tarz durumlar onlara çok koyar ki beyin göçünden belli oluyor durum.

  • @AliDemirhan-s6m
    @AliDemirhan-s6m 19 днів тому +206

    Herkes yazılımcı olabilir mi? Böyle bi cümleyi ancak yazılımdan zerre anlamayan biri söyler. Ben bu videoyu gençlerden kurs parası ayıklama işi olarak okudum.

    • @elif9276
      @elif9276 18 днів тому +21

      Yuzde yuz katiliyorum.

    • @uzeyira.2982
      @uzeyira.2982 18 днів тому +13

      katılıyorum 20 senelik gerçekten bir yazılımcı olarak söylüyorum.

    • @zaferatasoy3095
      @zaferatasoy3095 18 днів тому +1

      Bravo👏🏻👏🏻

    • @bymuratti9010
      @bymuratti9010 18 днів тому +10

      Ne alakası var zerre anlamayan ben son 4 yıldır yazilimciyim, üniversiteyi de açıktan okudum, neymiş demek ki olunuyormus.

    • @bymuratti9010
      @bymuratti9010 18 днів тому +9

      Yazılımcı olmak için yazılım mühendisi olmaya gerek yok.

  • @melihtelli9464
    @melihtelli9464 18 днів тому +8

    O kadar çok Fatih Altaylı Programı izledim. Konuyu merak ettiğim için hiç bakmazken yorumlara baktım. Fatih abi kamoyu bu programı beğenmedi. Sizden ricamiz gerçekten analitik ve objektif bir yazılımcıyı davet etmeniz. Dünyadaki ve türkiyedeki gidişatı en iyi şekilde aktarabilecek bir program veya programlar yapmanız. Teşekkürler sağ kalın sağlıcakla kalın.

    • @egesonmaz7563
      @egesonmaz7563 14 днів тому

      Fatih beyi esefle kınadım. Para işin içine girince maalesef reklam amaçlı programlara giriyor. Biz bu şekilde olsun istemiyoruz, hele ki bu kitle hiç salak değil.

  • @cokcokbilmis
    @cokcokbilmis 18 днів тому +24

    1.Sadece reklam yapılmış.
    2.Türkiyede neredeyse karşılığı yok destek yok.
    3.İş olanakları Türkiye geneline berbat
    4. Muazzam bir beyin göçü var.
    5.İngilizce şart.
    6.Çok verimsiz bir yayın olmuş Fatih bey.

  • @elif9276
    @elif9276 19 днів тому +63

    Herkes yazilimci olamaz. Yazilim kursunda calismis bi egitmen yazilimci olarak soyluyorum. Bos hayallerle kandirilip gelen br suru insanin emeklerinin ziyan olduguna gozlerimle sahit oldum.

    • @dorukilhan4329
      @dorukilhan4329 19 днів тому +1

      Kimler yazılımcı olabilir ?

    • @elif9276
      @elif9276 18 днів тому

      ​@@dorukilhan4329 Yaratıcı ve analitik zekâya sahip, araştırma yetisi olan, detay odaklı düşünebilen, teknoloji ile az çok alakası olan (hayatında Google'da arama yapmamış insanlar geliyordu kursa), problem çözme yeteneği olan, uzun dokümanları okuma ve anlama kabiliyeti olan ve en önemlisi de günde en az 8-10 saatini öğrenmeye ayırabilecek disiplin ve kararlılığı olan insanlar. Bu 8-10 saat bazen sadece ama sadece bir konuyu anlamaya ve uygulamaya yönelik olabiliyor. Buna da sabredebilmek lazım.
      Daha önce hiç böyle bir işe girişmemiş biri, kursa gidip başarılı olabilir mi? Böyle bir ihtimal her zaman var tabii. İnsanların gizli bir yeteneği olabilir. Ancak, eğer yukarıda saydığım özellikler yoksa, o gizli yetenek tek başına hiçbir şey ifade etmez. Diyelim ki yetenek var ama yukarıda bahsedilen özellikler eksik. O zaman, büyük bir kararlılıkla günde 13-14 saatini öğrenmeye ayırırsa, 2-3 yıl içinde belki bir yere gelebilir.
      Hele size 6-8 ayda işe girebilecek kadar bir şey öğretmeyi vaat eden hiçbir kursa asla inanmayın, rica ediyorum. Bunların hepsi yalan. Özellikle şu dönemde, senior yazılımcılar bile iş bulmakta zorlanırken.

    • @ramazankarabacak3942
      @ramazankarabacak3942 18 днів тому

      Bu firma da zaten her baş vuranı kabul etmiyormuş, önce bir teste tâbi tutuyormuş. Bu da iyi niyetli olduklarına bir işaret...

    • @bambibianca2934
      @bambibianca2934 18 днів тому

      ​@@dorukilhan4329yazilim mühendisi olmayanlar. Not:Trnin öğrendiği liyakatsizligin son trend alanı 😂😂😂

    • @Osuran_Bogaa
      @Osuran_Bogaa 16 днів тому

      @@dorukilhan4329cok iyi bir universitede iyi bir yazilim muhendisligi egitimi alanlar olabilir. Oyle internetten kendi kendine bu isin bilimini ogrenemezsin

  • @furkantancil
    @furkantancil 19 днів тому +45

    Eğlenceli bir sohbet olmuş ancak izleyenlere bir şey katacak bilgilere rastlayamadım. Şirket isminin de bu kadar fazla geçmesi ve detaylandırılması yapılan reklamı yüzümüze vurup durdu. Yine de fatih altaylının neşeli olması renk katmış, teşekkürler

    • @nowhasname
      @nowhasname 18 днів тому

      ne yapsaydi Tas mi yeseydi adam

    • @Herginn
      @Herginn 18 днів тому +2

      ​@@nowhasname sponsorlu ibaresi yok

    • @turgaycavga4517
      @turgaycavga4517 18 днів тому

      Ne tür bilgilere rastlamak isterdiniz?

    • @fevkiunsur9214
      @fevkiunsur9214 18 днів тому +1

      Ne yazık ki bi başarı hikayesi yada size verecek bişeyler verecek bi bölüm değil.Beyfendi internet üzerinden eğitim satan bi firması var ve sanki parasını verip teke tekde reklamını yapmış hissi oluştu.Öyle değilse lütfen kanalın adminleri bilgilendirsin.

    • @furkantancil
      @furkantancil 18 днів тому

      @@turgaycavga4517 En basitinden başlığı “Herkes yazılımcı olabilir!” ise herkesin faydalanabileceği yazılım kaynaklarından da bahsedilmesini isterdim. Bahsedilen 80-100 bin tl değerindeki kurs herkesi kapsamıyor maalesef. Motive edici bir başarı hikayesi de göremedim, anlatılan içerikte fayda sağlayacak bilgi de. Referans isterseniz Teke tek bilimde Prof. Dr. Emre Onur Kahya’nın “Yapay zeka öğrenmeye nereden başlanır?” videosunu izleyebilirsiniz. Muhteşem yol gösterici bir video. Belki de onu izlemeseydim bu videodan sizin kadar memnun kalabilirdim.

  • @WisherTheKing
    @WisherTheKing 18 днів тому +33

    Genellikle videolara yorum yazmam ama bu video beni harekete geçirdi :) Yaklaşık 30 yıldır yazılımdan para kazanıyorum. Farklı sektörlerde çalıştım, yurtdışında okudum vs. vs. Herkes yazılımcı olabilir ama bu durumda yetersiz kalırlar. Özellikle 2020 ve öncesinde başlayan bootcamp kültürü kaliteyi iyice düşürdü. Bu tür "Gelin sizi 6 ayda yazılımcı yapalım" sloganlı firmalar, insanları gereksiz yere ve temelsiz bir şekilde bu dünyaya çekti. Peki sonra ne oluyor? Şu anda, işi iyi bilen-tekrar ediyorum, temelleri sağlam olan ve işin sadece kod yazmaktan ibaret olmadığını kabul edebilen-yazılımcı bulmak neredeyse imkânsız. Ne yazık ki altyapı olmayınca bu kişiler belli bir noktada takılıp kalıyorlar. Sonra ne oluyor? Sonra firmalar mecburen işten çıkarmalara gidiyorlar. Örnek vereyim: 2023'te işveren olarak yaklaşık 200 tane iş görüşmesi yaptık. Aldığım kişi sayısı 3. Hâlâ dolduramadığım açık pozisyonlar var. Çok mu karmaşık şeyler istiyorum? Hayır, ancak yüzeysel bilginin ötesinde kimse yok gibi. Demek istediğim şu ki, lütfen insanlara boş umutlar vermeyin :) Herkes yazılımcı olamaz.

    • @cvt00951
      @cvt00951 18 днів тому +2

      hocam programa sen çıksaydın bin kat daha iyiydi, senin anlattıklarını anlatanları çıkartmıyorlar neyi çıkartmışlar üzüldüm programa. benim gördüğüm sektörde yazılımdan para kazanamayanlar bu yöne gidiyor, genelde bir bootcamp kurayım eğitim meğitim 6 ayda gazlarım udemy'de 70 tl'ye satılan (hadi 25 dolar olsun) eğitimleri ezberleyip çocukların önüne getirir ekmeğimi yerim diye bakıyor. Her köşede 6 ayda yazılım öğretilir kursları doldu. bir de mezarcı yeni mezun sömüren bazı merdiven altı şirketlerle anlaşıyorlar çocuklara neredeyse bedavaya staj ayarladık diyorlar o çocuklar 2 3 ay orada kalamıyor bile. Sonra da diyorlar ki işe yerleştirme oranımız yüzde bilmem kaç. Yazık millet inanıyor para kaptırıyor bunlara.

    • @necdetsaritas8722
      @necdetsaritas8722 18 днів тому +5

      Kendi kendinize muhalif olmussunuz. Siz isi bilen birini degil bedava calistiracaginiz birilerini ariyorsunuz onun icin kalifiye eleman bulamiyorsunuz. Ben 50 yasindan sonra bu isi ögrenmis biri olarak yüzlerce is görüsmesi yaptim önce yasimdan dolayi yadirgandim sonra bilgi seviyemi sorgularken ben beni sorgulayanlara o alandaki en son gelismeleri sordum cogu sorularima cevap veremedi bilgisi yok ama isi var üstelik benim ise girmeme karar verecek. Yetmedi beni sinirlanmis zaman dilimi icinde test ettiler bana is vererek basimda durarak kontrol ettiler. Her zaman verilen zamandan 20% daha önce görevimi hatasiz bitirdim. Sonunda yasimin cok ileri oldugu öne sürülerek istedigim maasdan 30% daha asagisina calisirsam ise baslayacagimi söylediler. Kimiside calisan elemanlarin yas ortalamsi 30 -35 sizinle calisamayiz dediler üstelik evden calisma sisteminde ben bir evlilik anlasmasi yapmadigimi yada bir spor klubune basvurmadigimi söylesemde maalesef sirket kültürü böyle. Tüm bunlar Türkiyede olmadi. Yanlis anlamayin bunlarin hepsi Avrupada oldu. Mülakat yapanlarin yada ise basvurulari degerlendirip is görüsmesine davet edenlerin yapilacak isle hicbir bilgisi olmamasi, yada irkci olmasi yada ön yargili olmasi yada o konuda az bilgili olmasida ayri bir neden. Bootcamp kültürü görüsünüze katiliyorum yüzeysel bilgiler komplex konularda bir sey ögretmiyor ama isin temelini ögrenmek icin ideal sonrasi kisinin kendisini gelistirmesine bagli. Yoksa Internetde iddia edildigi gibi 2 saatte Javascript bir ayda from zero to hero Python yada C# vs bunlar yalan. Herkes yazilimci olabilir yeterki yazilimda basarili olabilecegi alani dogru secsin dogru ögrenip uzmanlassin ama genel olarak herkes AI yazilimcisi olamaz buna katilirim

    • @WisherTheKing
      @WisherTheKing 18 днів тому +1

      hic te bedavaya calistirma gibi bir olayimiz yok. Bu ayrica sadece avrupada karsilastigim bir sey degil. Genel olarak ABD de durum bu. Mulakat sirasinda biraz derine inmege kalktigimizda ne yazikki bulamiyoruz pek kalifiye eleman. Soylediklerimin yasla da pek bir alakasi yok. Tekrar soyluyorum; ortalik 6-12 hafta bootcamp yapan ya da sadece framework(react, spring, nextjs) bilen dolu. Ayni seyi soyluyoruz aslinda.

    • @yogidayi1787
      @yogidayi1787 18 днів тому

      Arada videolara yorum yap ki böyle manas destanı gibi yazmak durumunda kalmazsın

    • @bambibianca2934
      @bambibianca2934 18 днів тому

      ​@@WisherTheKingniye yazilim mühendisleri boşta da ufak yazilimcilar ise alınıyor o zaman??

  • @selcuksntrk
    @selcuksntrk 18 днів тому +27

    Teknoloji alanında çalışan birisi olarak umutla yorum yazan insanlar için üzüldüm açıkçası. Sizce bu ülkede bu kadar bilgisayar mühendisliği mezunu açıkta kalırken, tarih öğretmenliği bitirmiş birisi 6 ayda yazılımcı olabilir mi? Programdaki konuk beyi başka yerlerde de gördüm, maalesef insanlara umut vererek onların hayalleri ile oynuyor. Birincisi beyefendinin iddiası üzerine ingilizce bilmeyen biri asla yazılım alanında çalışamaz, ikincisi yazılım dediğiniz alan bir mühendislik alanı, tıpkı diğer mühendislikler gibi matematik, sistem tasarımı, olası hataların ön görülmesi, optimizasyon gibi kavramların üzerine kurulu. Altı ayda tek öğreneceğiniz şey bilgisayar üzerine bir şeyler karalamak olacaktır, ve siz bu bilgi ile işsiz kalan İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ gibi okulları bitirmiş arkadaşların geçilebileceğine inandırılıyorsunuz. Evet söylerken kulağa çok hoş geliyor fakat bu doğru değil. Ben ülkenin iyi okullarından birinde ingilizce fizik okudum, çalıştığım alanda yarışmalar kazandım, şimdi de yine Türkiye'nin iyi okullarından birinde Bilgisayar Bilimleri yüksek lisansı yapıyorum. Ona rağmen geçtiğimiz kasım ayında ekonomik sebeplerle işten çıkarıldım. Böyle bir ortamda, videodaki gibi iddialar kusura bakmayın insanları hayallere inandırmaktan başka bir şey değil.

    • @dilekekiz3324
      @dilekekiz3324 18 днів тому

      Adam wordpress öğretiyor yani klick klack bunada yazimciligi diyor

    • @maevessred
      @maevessred 16 днів тому

      olabiliyor udemig gibi kurumlar 6 ayda işe hazırlıyor 1 yılda da işe sokuyor. Evet süreç kolay degil fakat kendini geliştirirsen iş bulma şansın artar

  • @mathicat
    @mathicat 19 днів тому +86

    Abim 20 yıllık yazılımcı, eğitimci. "Reklam amaçlı konuktur. Hikaye.." dedi :)

    • @sefikortaoz6933
      @sefikortaoz6933 19 днів тому +7

      Reklam olduğu zaten apaçık belli

    • @cascsdcsd8030
      @cascsdcsd8030 19 днів тому +3

      Aynen öyle

    • @cengox3831
      @cengox3831 19 днів тому +7

      Bana da o hissi vermedi değil ama reklam olmayabilir de.
      Altaylının amacı programda yazılım öğretmek değil sonuçta. Farklı açılardan bilime, sanata, iş hayatına bakışları konuk ediyor.

    • @Earlybird159
      @Earlybird159 19 днів тому +1

      Bir sorum var size. Oğlum seneye Cyber Security’den mezun olacak inşallah. Tabi yazılım çok zor olduğu için denemedi bile. Çocuk bilgisayar dünyasına çok düşkün ama haddini ve kendini biliyor sanırım ki bu bölümü seçmiş. ABD’de okuyor. Devlet üniversitesinde ve bursla( orada devlet üniversiteleri de paralıdır)
      Neyse sorum şu: AI bu çocuğun meslekteki geleceğini tehdit ediyor mu? Çocuk 4 yılı boşuna okumuş olabilir mi? Cyber Security’nin orta vadede değeri nedir? Uzun vadede AI tehlikeye atarsa şu anda ne yapabilir? Bildiğim kadarıyla bir de sertifika da aldı okurken bir yandan. Düşüncelerinizi merak ediyorum.

    • @mathicat
      @mathicat 19 днів тому +1

      @ Siber Güvenlik AI karşısında en son tehlikede olacak kısmı. İçiniz rahat olsun. Hatta AI ile ne kadar yazılım geliştirilirse o kadar ilişkisel tehlike ortaya çıkacaktır.

  • @red33devils
    @red33devils 18 днів тому +29

    Madem o kadar yazılımcı ihtiyacı var neden ben ve benim dönemimdeki bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşlarım neredeyse dönemin tamamı uzun dönem staj başvurularından red yiyor. 1 ay sonra staja başlamamız gerekiyor sadece bir kaç kişi staj yeri buldu. "Referansınız" olmadığı sürece bir yerlere girmek çok zor Fatih Bey.

    • @akın-q4h
      @akın-q4h 18 днів тому +2

      abi dandik bir üniversitede bilgisayar mühendisliği 1.sınıfken bırakıp sağlık alanından bir bölüme geçis yapmak istiyorum mantıklımı

    • @red33devils
      @red33devils 18 днів тому +2

      @akın-q4h sevdiğin bölümde ilerlemeni tavsiye ederim. Seviyorsan dandik bı okul dersin ama bölüm birincisi olursun başka kapılar açılır. Bu meslek benim küçükluk hayalimdi

    • @umuttuzkaya8699
      @umuttuzkaya8699 18 днів тому

      @@red33devils referans konusunda kesinlikle haklısın. Ancak madalyonun diğer tarafından bakalım; bir stajyer aldığımda bana faydası olmadığı gibi üstüne zaman ve emek harcıyorum. Neden zamanımı bunun için harcamalıyım? Bu 2 yönlü bir sorun.

    • @bambibianca2934
      @bambibianca2934 18 днів тому

      Ucuz isgucu ile bunu pandemide Amerika yaptı şu an ise bu durumun ne kadar cacık olduğunu anladı ufak ufak buyuk şirketler bu yanlıştan dönüyor. Sorun zorlu ve iyu eğitim alan mühendisler o paralara calismiyacaktir. Götürürüz sandılar ama altyapının mühendislikte olduğunu onlar da biliyor. Sorun tamamen ceo konumundaki işletme sahiplerinden kaynaklanıyor. Yani bedavaya insan çalıştırmak..😉

    • @DenizAbiHF
      @DenizAbiHF 18 днів тому +1

      @@akın-q4h kardeşim şu anda dünyanın en iyi okullarından birinde master yapıyorum ve hala iş bulamayacağımı düşünüyorum, hiç zorlama bırak geç sağlık alanına.

  • @mathicat
    @mathicat 19 днів тому +67

    Bizde 120 bin yazılımcı yok. 3-5 bin yazılımcı, ve 115 bin kandırılmış insan :)

    • @AmsterMan2025
      @AmsterMan2025 19 днів тому

      :)

    • @vokaldirenis
      @vokaldirenis 18 днів тому +2

      Bu saatten sonra önemi kalmadı ki o3 mimari inşa edebiliyor hep kendimizi AI mimari kuramıyor diye kandırdık... Artık kurabiliyor. 2 sene sonra o4,o5 modeli %99 mimari kurabilecek insanüstü yazılım sektörü kim ne derse desin çöp oluyor bende meslektaş olarak bunu diyorummmm....

    • @nowhasname
      @nowhasname 18 днів тому

      ​@@vokaldirenisO zaman da yazilimci AI yazilimi yapsin

    • @vokaldirenis
      @vokaldirenis 18 днів тому

      @@nowhasname HERKES AI DEVELOPER Mİ OLSUN? NE YAŞIYORSUNUZ OPENAI 30 TRİLYON DOLAR DEĞERLEMEYE SAHİP BİR ŞİRKET... BU İŞİN TEK ÇÖZÜMÜ SADECE DEVELOPER OLMAK YETMEYECEK BİRKAÇ FARKLI ALANDA YETKİN OLMAK GEREKECEK.

    • @fevkiunsur9214
      @fevkiunsur9214 18 днів тому

      @@vokaldirenis 30 trilyon dolar mı ?altının küresel değeri onun yarısı.Hep bunlar yalancıya uygulanmayan muameleden dolayı işte.

  • @FreeStyleCrhymeR
    @FreeStyleCrhymeR 19 днів тому +98

    Videoyu izlemedim, tamamen başlığa tepki veriyorum: Böyle diye diye piyasayı mahvettiniz, eline klavye alan ben yazılımcıyım diye sektöre dalıyor, beş para etmeyen üniversitelerin bilgisayar mühendisliği yazılım mühendisliği bölümleri patlamış durumda. Şuan iş dünyasında junior tabir edilen tecrübesiz yazılımcılara köle gözüyle bakılıyor bu yüzden ve sırf tecrübe için bedava çalışanları biliyorum, birisi de benim! Yazılımcılık inanılmaz bilgi, donanım, zeka, çalışma ve enerji gerektiren birşeydir. Bunu yapan bilir. Ancak böyle zorlu bir işi ele ayağa düşürdü bu sloganlar. HERKES YAZILIMCI OLAMAZ!

    • @Osuran_Bogaa
      @Osuran_Bogaa 19 днів тому +5

      Yazılımcı olan biri olarak sana katılıyorum ve bu mesleği seçtiğim için pişmanım. Bu ülkede bu iş yapılmaz

    • @elif9276
      @elif9276 19 днів тому

      Yurtdisinda yazilim kursunda calismis bi egitmen yazilimci olarak soyluyorum. Bos hayallerle kandirilip gelen br suru insanin emeklerinin ziyan olduguna gozlerimle sahit oldum. Su an dunyada 10-15 yillik tecrubesi olanlar bile zor is bulurken Turkiye'de asgari ucretle bile is bulamama ihtimalleri cok yuksek yeni girenlerin.

    • @mehmetiyigun7437
      @mehmetiyigun7437 18 днів тому +4

      İnsanların fırsat gördüğü bir yere hücum etmesini, hakkında abartılı güzellemeler yapmasını engelleyemezsiniz. Altına hücum gibi, bi ara her yerin yeni nesil lokmacı veya dönerci olması gibi. Rekabet her zaman olur, sektörü de geliştiren birşeydir. İş hayatı her zaman bir mücadele. Başarılı olmak için şartlar biraz daha kolay olsaydı veya olmalı diyemezsiniz. Her şeye ve herkese rağmen başarılı olmalısınız. Eline klavye alıp ben yazılımcıyım diyenleri, birer birer eleyip, en tepeye çıkmalısınız

    • @ckaraca
      @ckaraca 18 днів тому

      Selamlar sizi anlıyorum. Ancak Bu olayı eğitimi alıyor diye YAZILIMCI olmayacakki. Söz etmek istediğim bir yerden başlamak için güzel bir adım. Yazılım işi kendini geliştirmek ve yıllar isteyen bir durum. Yoksa 6 ayda elbette HERKEZ YAZILIMCI OLAMAZ. Benim kızım ile daha dün Baba, Yapay zeka ve yazılım bölümü için bir yerden başlamam gerekli derken @fatihaltayli nin bu programı tam üzerine geldi. Muhtemelende WorkinTech alternatifini inceleyerek değerlendireceğiz. Kızım hali hazırda Yetgen den egitimlerine aktif katılıyor ve Python yazılımlarına katılmayı planlıyor idi ancak bunuda alternatif olarak değerlendireceğiz. Bu gibi konularda önyargılı olmayın bence.

    • @serhatdeligoz2514
      @serhatdeligoz2514 18 днів тому

      Zaten meslegi yapan herkes bizim gibi dusunuyor. Bu konuk gibi sark kurnazlari da kurslarda garibanin uc kurusunu almak icin boyle dangalakca laflar ediyorlar.
      Senenin basinda frontend developer arayisindaydik. 6 aylik React kursuna gidip kendini fullstack developer olarak tanitan kebapci kuryesi bile vardi iclerinde. Arayistan vazgectik. Bu tipler yuzunden iste. Sonra derler ki her yere universite actiginiz kalite dustu :)

  • @olcayertas
    @olcayertas 18 днів тому +6

    Aslında şu daha iyi bir slogan olabilir: Herkes yazılım işine girebilir ama sadece iyi analitik düşünme becerisine sahip sabırlı ve çalışkan kişiler iyi yazılımcı olabilir.

  • @imnicelikethat
    @imnicelikethat 18 днів тому +7

    Aynı bu tarz eğitim veren bir yerden mezun oldum, stajla beraber 10 küsür ay sürdü. Şimdi 2 aydır iş arıyorum, daha yolun başı gibi görünebilir ama tecrübesi olmayana iş imkanı verilmiyor (en azından Türkiye'de). Bu kişi biraz reklamını yapmaya gelmiş. Keşke gençleri kandırmak bu kadar kolay olmasa

    • @cems7258
      @cems7258 18 днів тому

      Ben bilgisayar mühendisliğini bitirdikten 3 ay sonra iş buldum pandemi zamanında. 2 ay artık çok az. Tanıdığım tecrübeli insanların işe girmeleri 4-5 ay bile alabiliyor.

    • @imnicelikethat
      @imnicelikethat 18 днів тому

      @cems7258 pandemi zamanıyla şimdiki zaman arası çok farklı

    • @cems7258
      @cems7258 18 днів тому

      @@imnicelikethat o yüzden ikinci cümleyi yazdım

    • @egesonmaz7563
      @egesonmaz7563 14 днів тому

      Yazılımcılık mesleğinde okula bakıyorlar. Sen sabaha kadar en iyi kodlamacı ol.

  • @worldoftheweb
    @worldoftheweb 19 днів тому +92

    Herkes yazılımcı olabilir evet. İyi bir yazılımcı olmak için problem çözmeyi sevmek gerek. Bir de her işte olduğu gibi çok çalışmak.

    • @okanakdemir698
      @okanakdemir698 19 днів тому +10

      Bence reklam oldugu apacik belli,zaten su ilgili kisinin sitesine girdigimde ne olup ne olmadigi belli oluyor :D

    • @mustafakemalozoflu2711
      @mustafakemalozoflu2711 19 днів тому +1

      Abi otururken hala ceket ilikli...oluyor işte digital migital derken...

    • @avadorfilmindekiagac
      @avadorfilmindekiagac 18 днів тому +3

      Maalesef yapay zekayla artık herkes çok iyi bir yazılımcı

    • @rasitsimsek9400
      @rasitsimsek9400 18 днів тому +5

      Iyi bir yazılımcı olmak için sistematik mimari anlayış olması lazım. Yoksa coding monkey olur. Algoritma temel bilgisi olmayan bir kişi yapay zeka yanlış kod yazdığını nerden bilir.

    • @_ali_bey
      @_ali_bey 18 днів тому +2

      Çalışmak mı yapay zeka zaten yazıyor

  • @kcoskun1981
    @kcoskun1981 17 днів тому +2

    İlk defa bir videoyu beğenmiyorum. Bundan önce bütün videolarınızı beğendiğim halde. Neden olduğunu arkadaşlar yukarıda çok güzel anlatmış.

  • @umuttuzkaya8699
    @umuttuzkaya8699 18 днів тому +11

    25 yıllık yazılımcı olarak benim gördüğüm; yapay zeka işin ehli kişiler için müthiş hızlandırıcı bir araç. Ne istediğinizi nasıl soracağınızı bilirseniz öyle %10 falan değil en az %50 performans artırıyor ama şu an için iyi bir yazılımcının yerine geçemez. Junior lar için ise kötü günler geliyor çünkü pek onlara ihtiyaç kalmadı.

    • @gokhanerdogdu8845
      @gokhanerdogdu8845 18 днів тому

      Yazılım hakkında temel düzey bilgilerle yapay zeka kullanmak bile zulüm haline gelir. Yapay zekanın çözüm için ürettiği çoğu kod, mantık sınırları baz alınarak, aslında hatalı olan ancak test ederken fark edilebilecek kodlar haline geliyor. Yani tabiri caizse; çoğu zaman “bu mantıklıdır” deyip sallıyor. Yazılımı az buçuk bilen biri ise bu kodları kopyala yapıştır ile projeye dahil ediyor. Hataların tespiti ise yine deneyimli yazılımcılara düşüyor ve verim kaybından bahsetmiyorum bile!

  • @nuranuyar1021
    @nuranuyar1021 18 днів тому +8

    Oğlum 23 yaşında, Bahçeşehir üniversitesinde yazılım mühendisliği okuyor. Son sınıfta ve uzun dönem staja bulamıyor.
    Okuduğu lisede yabancı dili çok iyi verdi 3 bilinen IB okuldan birinde. Peki biz evlatlarımıza bu kadar yatırım yapmışken, evlatlar gece gündüz çalışmışken, neden staj yeri bile bulamıyorlar? Kendilerini nasıl geliştirecekler? Milli eğitim bakanlığının ; devletin niye bir planı yok???

    • @gokumighty5742
      @gokumighty5742 18 днів тому

      bahçeşehir dandik bir üni boşuna okutmuşsunuz. muhtemelen bir boğaziçi mezunun yapacağının 1000'de 1'ini bile yapamaz. aslında şu an hiç olmadığı kadar şanslı çünkü ülke boğaziçi odtü itü bilkent koç mezunları gibi kaymak tabakayı kaybetti ve iş bulma olasılığı oldukça yüksek fakat iyiler gittiği için geride kalanlara işi öğretecek kaliteli insanlar da kalmadı doğal olarak. 2017'de Aselsan'dan ASML'ye geldim, dandik üni mezunları ordan burdan torpil bulup Aselsan'a girmeye başlayınca. iyi ki gelmişim cidden sinirlerim kaldırmazdı.

    • @praglabs
      @praglabs 16 днів тому

      @@gokumighty5742hocam biraz daha detay verebilir misiniz aselsandaki durum hakkinda?

  • @DogukanDogu
    @DogukanDogu 18 днів тому +9

    Fatih Bey, siz bari yapmayın. Zaten piyasada bulunan "6 ayda yazılımcı yapıyoruz" ilanları ile piyasa iyice düzensizleşti, maaşlar düştü.Herkes iş bulamadım bari yazılımcı olayım düşüncesi ile piyasayı şişirdi. İyi olanları, kendini geliştirenleri bir kenara bırakırsak, bu yapılanlar Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliğinin değerini düşürmekten başka bir işe yaramaz, yaramayacaktır. Asıl tartışmamız gereken mühendislik eğitimi ve kalitesidir. Zaten yapay zeka uygulamaları sayesinde artık kod bile yazmaya gerek kalmadan uygulama yapılabiliyor. Siz hiç 6 ayda avukat, mimar, doktor yapan kurs gördünüz mü?

  • @aylagurtekin2305
    @aylagurtekin2305 18 днів тому +21

    Yazılımları yıllardır test eden biri olarak söylüyorum: ingilizce bilmeyen, problem çözmeyi sevmeyen, kopyacılık yapan, analitik düşünemeyen hiç kimse “bu işte çok para varmış” deyip yazılımcı olmaya kalkmasın. Bomboş bir hayal. Kötü bir yazılımcı kodu anında mahvedebilir, 3ms de dönecek sorguyu 2 sn de döndürür. Yazılım işi doktorluk gibidir, iyisi hastalığı hemen teşhis eder, tedaviyi doğru planlar, diğeri sizi süründürür. Yazılımdan para kazanacaksanız ülkenin ilk 4-5 üniversitesinde bilgisayar bölümü okumanız lazım, kalanlar ancak 30-50 bin lira kazanacağı test, analist uzmanı falan olur. O da iş bulabilirse.

    • @akın-q4h
      @akın-q4h 18 днів тому

      abi dandik bir üniversitede bilgisayar mühendisliği 1.sınıfken bırakıp sağlık alanından bir bölüme geçis yapmak istiyorum mantıklımı

    • @ferhatdikmen3762
      @ferhatdikmen3762 18 днів тому +1

      Kaliteli kod kendisini anında belli ediyor dediğin gibi. Hele hele 20-25 yaşına kadar hiç ingilizce bilmeyen kendisine yazılımının diyen dünya kadar insan var. 😮

    • @NoOne-jb6er
      @NoOne-jb6er 18 днів тому +2

      @@akın-q4höncelikle ablayım:) İtü’de mühendislik okurken 1.sınıfta yakın arkadaşım “ben doktor olucam” deyip okulu bıraktı sınava girdi. Tıbbı kazandı. Şimdi kardioloji profesörü. Yüreğinin götürdüğü yere git kardeşim. Sevmediğin işi yapma. Tavsiyem budur nacizane.

    • @maevessred
      @maevessred 16 днів тому

      saçma bir yorum! Evet herkes yazılımcı olamaz fakat yapabilecegine inanan problem çözmekten vazgeçmeyen ve en önemlisi disiplinize edebilen herkes yazılımcı adayı olabilir. İllaki ilk 5 üniversiteyi kazanmak zorunda degilsin önemli olan gidecegin alanı dogru seçmek. Frontend veya backend üzerine çalışacaksan 1 yıl içinde de iş bulabilirsin tamamen sana baglı birşey bunlar. Üniversitede falanca alanda ilerlemeni saglamıyor herşeyden genel anlatılıyor. Üniversitenin avantajı şu öğrenmeyi öğreniyorsun onun dışında genelde okuyanlar pek birşey katmadıgını dahi söylüyor fakat maaş konusunda haklısın cok yüksek beklenti içinde olmamak lazım tecrübeli hale gelene kadar

    • @ferhatdikmen3762
      @ferhatdikmen3762 16 днів тому

      @@maevessred hocanın kalitesine bağlı olarak ondan bu meslek veya düşünme zihniyetini kapmak ve laboratuvarlar dersleri haricinde üniversitenin bir anlamı yoktur günümüzde. Saydıklarım haricinde herşeyi Internetten tek başına öğrenilebilir . Tabi ingilizce biliniyorsa.

  • @junioriknow
    @junioriknow 18 днів тому +7

    Fatih Bey; yorumlara baktım. İnsanların yazılımcı olabilirsin vaadiyle kandırıldığını söylüyorlar. Bence çok haklılar. Yazılımcı olmak isteyen varsa açsın youtube'a bir hafta pythoon, C'nin 60-70 video izlesinler, biraz da matematik, temel biilimler, elektrik bilgisi çalışsınlar. Sonra kodlasınlar, kodlayabiliyorlarsa diğer videoları da izlesinler. Devam etsinler. Kendi kendilerine masrafsız, biraz zaman ve emekle elesinler. Eskiden usta çırak ilişkisi varken usta çırağın adam olup olmayacağını anlardı. Şimdi paralı dershaneler yüzünden etrafta kendini keşfedememiş insanlar doldu. Bir de test tekniği ile üniversite kazanılıyor, bu da tuz biber oldu. Bir de dershanelerin yerini yapay zeka alsın, gelecek kuşakların mağduriyetlerini görün.

  • @dev_techx
    @dev_techx 18 днів тому +10

    yazılım dışarıdan hoş sadece. içerisi kurtlar sofrası. kendiniz araştırın, kendiniz öğrenin. varsa hevesiniz zaten olur bir şeyler. ama maddi beklenti, kolay iş, evden çalışma, rahatlık vs gibi başlıklar için yapılacak iş değil.

  • @ron2runner
    @ron2runner 19 днів тому +21

    Herkes nasıl ki dönerci, taksici, avukat, doktor, mühendis, aşçı olamazsa, herkes yazılımcı da olamaz. Genç arkadaşları uyarmış olayım, hayal kırıklığı yaşamamaları adına.

  • @MesudeTuzemen
    @MesudeTuzemen 18 днів тому

    FATİH ALTAYLI söyleşiniz çok güzeldi ve faydalı oldu 👍.
    Teşekkürler ve tebrikler gerçekten 👏🤝

  • @MahirGüngör-p5f
    @MahirGüngör-p5f 18 днів тому

    Rahmetli Reha Oğuz Türkkan Beyin hızlı okuma kurslarını biliyorum. Ancak bir kez katıldım (1988-1990) ve sonrasında zamanım uymadı. Çok değerli bir bilim ve eğitim insanı idi Mekanı cennet olsun.

  • @bkmtkm
    @bkmtkm 18 днів тому +10

    Herkes yazilimci olamaz. Yazilimcilik cok idealist bir meslektir, saatlerini, gunlerini, gecelerini, hatta haftalarini bir kac ekranda, olasi sorunlari cozmek icin kodlarin icinde gecirmeyi seviyorsaniz, surekli oturmak size uygunsa, ruyalarinizda bile arayuz tasarliyorsaniz o zaman yazilimci olabilirsiniz, bunlari yapabilen birisi de zaten boyle kurslara ihtiyac duymaz, yatar kalkar yazilar okur denemeler yapar ve ogrenir, dolayisiyla icinizde boyle bir tutku yoksa hic bosuna girmeyin bu islere, paraniza yazik. Ha tabi oyle yapay zekaya yaptiririm, basit bir kac sayfa tasarlarim bana yeter derseniz ona da yazilimcilik denmez zaten.

  • @huseyintoz7029
    @huseyintoz7029 18 днів тому +4

    Yorum yazmak için videonun sonuna kadar bekleyemedim. Konuk beyefendi izlediğim kısmın tamamında reklam yapma amaçlı gelmiş izlenimi uyandırdı. Buraya upuzun bir makale yazıp, “6 ayda kurs alıp yazılımcı oldum” diyen insanların çoğunluğunun sektöre girince ne gibi sorunlar yaşadığını/oluşturduğunu anlatabilirim. Fatih Bey, gerçekten yazılım sektörünün içinde bulunan konuklarla da konuşursanız, “herkesin yazılımcı olamayacağını” görebilirsiniz. İnsanlara bu şekilde umut dağıtıp hayal kırıklığı yaşatan onlarca hatta yüzlerce kurs konseptli ticarethanelerin bulunduğunu da farkedip, halka anlatmanızı isterim

  • @nurullahguc8087
    @nurullahguc8087 18 днів тому +22

    Başlık çok ilginç gerçekten, yazılım ve yapay zeka hakkında bir içerik için Şadi Evren Şeker'i konuk almalıydınız.

  • @WaRg1bel
    @WaRg1bel 18 днів тому +7

    Video yu şu an açtım
    Ve durdurdum , izlemeden şunu söylüyorum , bu tarz kurslar, bootcampler ile pandemi döneminde piyasaya katılan çok arkadaş oldu ve maalesef şu an bir çoğu layoff a uğruyor, bu arkadaşları örnek alan bir dolu da bu tarz kurslara katilip işsiz kalan da çok arkadaş var. Verilen çabayı takdir ediyorum, ama özellikle bu dönemde çok yanlış bir yayin olmuş.
    Sevgiler

  • @kemal0zlu
    @kemal0zlu 19 днів тому +3

    Özellikle ülkemizin oyun sektöründeki potansiyeline dikkat çektiğiniz için teşekkürler Fatih Bey.

  •  18 днів тому +2

    Ben bir yazılım mühendisiyim. Yüksek lisansım yazılım üzerine. PhD ise bilgisayar ve matematik bilimi. ve bunları dünyanın sayılı diyebileceğimiz üniversitelerinde tamamladım. Açıkçasını söylemem gerekirse konuğun bilişim alanında söylediklerinin %30'una ancak katılabilirim. Yalnız bir söylem var onun %100 karşısındayım. "Herkes yazılımcı olamaz". Bu tamamıyla yanlış bir argüman. Herkes matematik öğrenebilir, herkes yazılım öğrenebilir, herkes 3 - 4 yabancı dili rahatlıkla öğrenebilir. Olay tamamen eğitimci ile alakalıdır.

  • @okanduymazlar
    @okanduymazlar 19 днів тому +16

    Müşteri çekmek için de "dil bilmesi şart değil" demezsin be arkadaş. Anlıyoruz ne olursan ol gel ile müşteri çekmeye çalışıyor ama Çok yanlış. İngilizce bilmezsen adım atamazsın orta seviyelere. Her zaman birinin sana anlatmasına muhtaç kalırsın.

    • @dilekekiz3324
      @dilekekiz3324 18 днів тому

      Dil den muhtemelen program dili kast etmiştir - insan konuşma dilerini değil ama ben 13:22 de bıraktım

    • @maevessred
      @maevessred 16 днів тому

      dil bilmene gerek yok? İngilizce bilmeden gayet iyi seviyeyede gelirsin önemli olan hangi kursu aldıgın. Elbetteki ingilizcen olsa daha iyi daha ilerisi için doküman okursun ona lafım yok fakat illa şart diye birşeyde yok

    • @praglabs
      @praglabs 16 днів тому

      @@maevessredOHA AMA sacmalama sen de. Dil bilmeden staj bile bulamazsin. Yuh ki ne yuh. Yazdiklarini oku biraz yari cahil analizler yapip hayal dunyanda yasiyorsun. Ingilizce bilmeden bir yerlere gelebilirsinmis. Allahim sen akil ver

  • @murattgoller
    @murattgoller 17 днів тому +4

    Fatih abi merhaba, yazılım mühendisiyim. Profesyonel kariyerimde 13. yılıma girdim. Ne yazık ki yazılımcı açığı konusunda yanılıyorsunuz. Piyasada hiç olmadığı kadar sahte ilan ve resesyon var. İnanılmaz bir yığılma oldu. Ben son 2 yıldır mevcut şirketimden ayrılmak istememe rağmen bunu başaramadım. Bırakın elenmeyi, daha mülakat bile yapmak üzere arayan yok. Buradan gençlere ben de naçizane tecrübem ile sesleniyorum. Bu alanın eski günleri geride kaldı. Çok fazla mezun var. Şirketler bunu fırsat bildi 3 kuruşa pozisyon teklif ediyorlar. Kariyerinizi başka alanlarda değerlendirin lütfen.

    • @akın-q4h
      @akın-q4h 16 днів тому

      Abi bilgisayar mühendisliği 1.sinifim sağlık alanına geçmek istiyorum yol yakınken sizce mantıklımı hali hazırda ai tool ları çok gelisiyor dediğiniz gibi çok mezunda var okuduğum üniversitede çok kötü

    • @murattgoller
      @murattgoller 16 днів тому

      @@akın-q4h selamlar, spesifik olarak bir alan öneremem. Yazılımı çok seviyorsanız gel burda kendini geliştir diyebilirim. Ben kendimden örnek vereyim AI alanına geçeceğim. Bu konuda yoğun çalışıyorum. Bir alanda ne kadar az kişi iseniz yani arz ne kadar az olur ise talep de o kadar fazla olur. Değerin artar. Bu alanı kendi yeteneklerine göre belirlemen gerekir. Mevcut durumda yazılım tarafında aşırı bir yığılma var. Herkes esnaf mantığı ile "bu işte para var, evden çalışma var" mantığı ile geliyor. Maalesef bu da gerçekten kalifiye kesimin de değerini ister istemez düşürüyor. Bir senior çalıştırmak ile bir junior yazılımcı çalıştırmak arasında maaştan çok daha farklı şeyler var. Senior'u kıdem, kademe ve kariyer yönetimi ile beslemeniz gerekir. Junior çalışanda bu zorluklar senior kadar zorlu değildir. Senior daha dişlidir. İtiraz eder. Junior hem ucuza çalışır hem de akarı kokarı yoktur. Bu örnekler arttırılabilir. Arzın fazla olması demek bu kriterlerde de senior'ların hayır demek özgürlüğünü, kendini ağırdan satma opsiyonlarını ellerinden almış durumda.

    • @maevessred
      @maevessred 16 днів тому

      üstad bende yazılım için üni bıraktım(öğretmenlik), şuan egitim aldıgım yerde hoca bir takım oluşturdu başka bir şirketin işlerini vs halletcez orda çalışacagız. Tabii takım uyum saglayamazsa patlama riskimizde var ama öyle ya da böyle orda başlıcam gibi duruyor. Şimdi bana ne tavsiye edersin bu alanıda seviyorum fakat sürekli olumsuz yorum görmekten bıktım, gerçekten acaba yanlış mı yapıyorum gibi tonla soru sordurtuyor kendime siz ne tavsiye edersiniz nacizane olarak? Bu arada meslegin zorlugunuda biliyorum gerek koonu gerek proje yaparken anlıyorum kolay iş olmadıgını birde tabii sürekli pc başında durmak sosyalleşmeyide azaltıyor fakat genede atama şu bu ugrasıcagıma buraya yogunlaşmak daha mantıklı gibi geliyor bilmiyorum sen ne diyorsun çünkü şuan trde adamakıllı tıp diş dışında iyi meslek yok her meslekte zor

    • @murattgoller
      @murattgoller 16 днів тому +1

      @@maevessred Seviyorsan tabiki yapabilirsin. Başarılı da olursun oraya kimse laf edemez. Bu yazılım mühendisliğinin tekelinde olan bir şey değil. Bir alanı çok sever, motive olursan başarısız olmak ihtimalin yok. Eğer ki birileri bu alanı övmüştür, şöyle rahat böyle para var diye gazlamış ve sen de onun üzerinde bu alana kaydı isen geçmiş olsun. Gerçekten anlatıldığı gibi 5-6 ayda kavranacak bir şey değil bu.
      Zaten bi kere vaadi mantıksız. Bunun backend'i var oralardaki design patterns kısmı hakkında bazı makaleleri beynin yanmadan okuman zor. Uygulamayı bırak daha hayal bi ederken kafan yanar. Örnek vereyim, microservices kısmında inbox outbox, message broker ve cache pattern'lerini kullanarak tasarlanan bir sistemin akışını anlatan bir makaleyi bi okumayı dene bakalım. Ben 13. yılında yazılımcı olarak dinlene dinlene okuyorum. Bunun transaction sayısı yüksek olan bir sisteme uyguladığını ve sürekliliği için bakımını yaptığını düşün.
      Demem o ki bu iş reel hayatta pişerek öğrenilir. Diğer alanlardan farklı değildir. Hangi alanı severseniz sevin zaten başarılı olursunuz. Rahatmış, para varmış burada mutlu oluruz diye gelirseniz, geldiğiniz hızda geri kaçarsınız.
      Asosyallik kısmı bu işin en son düşünülecek zararlarından bu arada :D Dışarı bi çıkarsın kankalarınla reset atarsın kendine. Onlar çok çok küçük sorunlar.

  •  18 днів тому +17

    Yazılımcılık eskiden para ediyordu. 2009 da 7500 dolar maaşım vardı. 2014 de 5000 dolar 2019 da 2500 dolar şuan maaşlar 700 - 1000 dolar bandında. Böyle devam ederse bi kaç sene sonra yazılımcı ile market kasiyeri aynı parayı alacak zaten boşa kafa yormayın biten mesleklerden. Zamanında ekmeğini yedik evimizi arabamızı aldık yoksa şuan açtık. Yeni yazılımcıya ihtiyaç yok 1 iş ilanına 1000 1500 kişi başvuruyor bazen 2000. Para kazanmak isteyen ağ yönetimi veya sistemci (linux - pardus ) olmayı tercih edebilir bunlar şuan iyi getiri sağlıyor.

    • @akın-q4h
      @akın-q4h 18 днів тому

      abi dandik bir üniversitede bilgisayar mühendisliği 1.sınıfken bırakıp sağlık alanından bir bölüme geçis yapmak istiyorum mantıklımı

    • @metafizik-z3i
      @metafizik-z3i 18 днів тому

      Radyoloji teknisyenligini tavsiye ederim. Türkiye disinda da inanilmaz acik var. Egitim süresi kisa. Özellikle MR cihazlarina agirlik verirseniz cok kolay is bulursunuz. Ünv okurken mutlaka dil ögrenin

    • @mathicat
      @mathicat 18 днів тому

      Yazılımcılık biraz işportacılık gibi oldu 😂 Juniorlar bile 700-1000 dolar değil hacı ne yaptın ya :) Bizim yardımcı 1350 dolar alıyor geçen sene mezun oldu. 15 senedir sektörde olup bu maaşları alıyorsan bence merdivenaltı bir yerde çalışıyor olabilirsin 😂

    •  18 днів тому +1

      ​@@akın-q4h Bilgisayar mühendisliği okuyorsan yabancı dilini geliştir özellikle Almanca. Neden Almanca ingilizce değil dersen çünkü ingilizceyi teknik olarak bilmen yeterli, konuşma dili olarak ingilizce şartı aranan işlerde hintliler sektörü ele geçirdi. 400 800 dolara çalışıyorlar remote iş bulmak zorlaştı bitirdiler. Ama almanca bilirsen isviçre, almanya veya avusturayada veya uzaktan iyi bir maaşla çalışabilirsin. Sağlık konusunda estetik veya saç ekimine yönelirsen iyi gelir elde edebilirsin. Ekimci hemşire veya aneztezi uzmanı olarak.

    •  18 днів тому +2

      @@mathicat Gazi üniversitesi teknoparkta mart ayında iş görüşmesine gittim php senior olarak 25 bin teklif ettiler :) 4 ay önce Bilkent üniversitesi personel olarak 27.500 tl teklif etti. Yine teknokentte martı şirketi 42000 teklif etti. Garanti bankası 38000 tl teklif etti. Türkiye'de max alan arkadaşım testinium diye bir şirkette 5 6 senedir aynı firmada çalışıyor ve 50 55 bin tl bandında şuanda. Malesef şuan onu bunu alıyorum diyen arkadaşlar rezil olmamak için kolpa yapıyor.
      Yeni mezunları junior olarak gönüllü stajyer diye bedava çalıştırıyorlar 3 4 ay sonra sallıyorlar. Zaten binlerce boşta adam var ilandan daha önce başvuranlardan bir kaçını arayıp bi kaç güne yenisi bedavaya başlatıyorlar yada çok işlerine yaradıysa stajyer en az 1 sene asgari ücrete çalıştırıyorlar.
      Çalıştığınız firmada ne zaman işe başladınız bilmiyorum. İstanbul'da maaşlar 10 15 bin tl daha iyi oluyor oda ayrı ama senior olarak çalışıyorsanız 55 bin tl veya üstü bir maaşınız varsa firma sahibi ile aranızı çok çok iyi tutun :)
      Yeni bir iş aradığınızda gelen teklifler karşısında sinirinize hakim olamayabilir veya dalga geçiyorlar sanıp hayatınızın şokunu yaşayabilirsiniz.
      Şuan koç sabancı gibi baba kurumsal firmaların teklifi bile 1.5 Asgari ücreti geçmiyor.

  • @PembeKaygısız
    @PembeKaygısız 18 днів тому

    Merhaba Fatih bey elinize emeğinize yüreğinize cesaretinize sağlık 🤲 çok teşekkür ediyorum herkesin yararı bir program yaptınız için herşey gönlünüzce olsun selamlar dualarımdasiniz ailecek 🙏🧿🇹🇷💗🌹🤗🍀🌳🦮🐈👏👏

  • @esradayioglu7397
    @esradayioglu7397 18 днів тому

    UA-cam dan vazgeçmeyin sakın Fatih bey harika şeyler öğreniyoruz teşekkür ediyorum ❤

  • @ertanefe5362
    @ertanefe5362 14 днів тому +1

    Beyefendiyi girişimi için tebrik ederiz. Umarım birileri bu tarz bir sistemden fayda elde edebilir.böyle bile olsa beklentilerini karşılayamayanların oranı yüzde 90 ı geçer tahminimce.
    Beyefendi bir deneyim biriktirmediği bir alanda kesin bilgi gibi gönül rahatlığı ile yorum yapması hiç etik bulmuyorum.
    Beyefendinin yetiştirdiği en iyi öğrencilerimi davet etsin ve bir interview yapalım bakalım nasıl yazılımcı yetişiyormuş..
    Faith bey; eşimle birlikte her gün sizi keyifle takip ediyoruz. 30 yıldır yazılım yapıyorum, epey
    yazılımcı, ekiplerimde yetişti. Ama maalesef beyefendinin söylediği gibi olmuyor. Keşke olabilse .

  • @216-y5z
    @216-y5z 18 днів тому

    Hiç ilgi alanım olmasa da yeni video gelimce izliyorum 😂 her sefer farklı konular olması çok iyi 👍🏼

  • @metinay63
    @metinay63 18 днів тому

    Çok iyi bir konuk ve çok iyi bir söyleşi Teşekkürler Fatih bey

  • @esen2202
    @esen2202 18 днів тому +4

    eskiden evlerin kapısını çalıp, eğitmenim diyerek kendine saygınlık atfetmeye çalışan İngilizce eğitim setleri satan pazarlamacilar vardı. O setlerle bi kaç ayda öğrenmenin kolay olduğuna ikna edip satarlardı. Teknoloji geliştikçe aynı mentalite bu hale gelmiş malesef. Gerçekten yazılımcı olmak isteyenin özel bir eğitim almasına gerek yok, olmak isteyenin elinde şu anda her türlü imkan var. isteyeni zaten tutamazsın. Bunlar genelde veri tabanına bağlanıp crud yapınca sen artık yazilimcisin diyecek kurslardan ibaret. Kimse kendini kandırtmasın.

  • @haktanalkan9898
    @haktanalkan9898 18 днів тому +2

    Keşke konuyu tüccarından değil otoritesinden dinleseydik. Herkes her şey olabilir. Ne zaman ve nasıl olacağını önemli. Mesleği alçaltan bir yayın olmuş. Sanıyorum ısmarlama bir yayın olmuş. Fatih Altaylı'dan gerçekçi yayınlara alışığız bence bozmamaya gayret etmek gerek.

  • @merveclskn7177
    @merveclskn7177 19 днів тому +8

    Hayır herkes yazılımcı olamaz . Algoritmayı kurabilmek için iyi kafa lazım teşekkürler

    • @gokhanerdogdu8845
      @gokhanerdogdu8845 18 днів тому

      if, if, if kullanarak else if’in veya switch, select gibi temel kavramlar hakkında bilgisi olmayanların yazdığı projeleri toparlamaya çalışan yazılımcılara haksızlık ediliyor gibi!

  • @okanakdemir698
    @okanakdemir698 19 днів тому +7

    Populist bir video oldugu apacik belli bence.Direkt bir yargilama yapmak istemiyorum ancak konuk beyefendiyi ilk kez gormekle beraber soylemlerini cok populist buldum.

  • @maxmatt2663
    @maxmatt2663 18 днів тому +1

    Yurt dışına çalışmak en kötü ülkeye döviz girdisi sağladığı için süper, hizöet ihracatı. Ancak, yurt dışına açıldığınız anda türkiyede rakipleriniz 100 ken milyonları buluyor. Bu da göz önünde bulundurulmalı.

  •  18 днів тому +6

    Tamamen reklam amaçlı bir yayın olarak görüyorum. İktisat mezunu, bizzat profesyonel yazılım geliştirmemiş birinin yazılım kolay demesi komik.
    Şu anda en iyi üniversitelerin bilgisayar-yazılım mühendisliği mezunları dahi iş bulmakta zorlanıyorlar.
    10+ yıllık yazılım mühendisi olarak, gerçekten ilginiz ve analitik zekanız yoksa bu işlere girmemenizi tavsiye ederim.

    • @akın-q4h
      @akın-q4h 18 днів тому

      abi dandik bir üniversitede bilgisayar mühendisliği 1.sınıfken bırakıp sağlık alanından bir bölüme geçis yapmak istiyorum mantıklımı

    •  18 днів тому

      @ Eğer yazılıma karşı tutkun yoksa; kendin proje yapmıyorsan, data structure-algoritma konusunda yatkın görmüyorsan bırakmak değerlendirilebilir. Bilgisayar müh. diploması tek başına bir şey kazandırmaz.

    • @OzgurBurakk
      @OzgurBurakk 17 днів тому

      Bizim eğitim sistemimiz ezberci, yazılım ise problem çözme, analitik ve uğraş istiyor, herkeste bu donanımlar olsaydı ülke bu hale gelmezdi analitik düşünmeyle

  • @vedatkadak
    @vedatkadak 18 днів тому

    Ufuk açan doğru objektif tarafsız mantıklı bilgili sade anlatıyorsunuz teşekkürler emeğinize yüreğinize sağlık ❤❤

  • @narutosipuden2258
    @narutosipuden2258 19 днів тому +11

    Bu tarz videolardan gaza gelip te yazılım işinin o kadar kolay olduğunu düşünmeyin gerçekten yapılacak iş değil

  • @ridvan5213
    @ridvan5213 19 днів тому +2

    İyi varsınız, hürmetle selamlıyorum

  • @fatmaackel545
    @fatmaackel545 18 днів тому

    Fatih hocam konugun turul hocalarima sevgiler ❤❤hakan hocama sevgilerimle ❤

  • @MelikOğuz-h9i
    @MelikOğuz-h9i 18 днів тому

    Ülke ekonomisini güçlendirmek, gelişimi hızlandırmak ve nitelikli istihdamı artırmak için harika bir çözüm olmuş Workintech. Hem vizyonları hem de sundukları fırsatlarla gerçekten etkileyici bir iş ortaya koymuşlar. Böyle projelerin sayısının artması dileğiyle👏🏻👏🏻👏🏻

  • @ahmetemreinan8011
    @ahmetemreinan8011 15 днів тому

    Fatih reyiz yaşına takıldı resmen. Her fırsatta intikam almaya çalıştı. Raadol abicim. Süpersin, aslansın, kaplansın...

  • @DuyguGvnNrn
    @DuyguGvnNrn 17 днів тому

    Tugrul bey de çok güzel açıklamış, bravo ya bayağı başarılı. Takdir etmek lazım👏👏👏👏

  • @edilgin
    @edilgin 18 днів тому +4

    Herkes yazılımcı olamaz arkadaşlar bu kadar basit :) Nasıl ki herkes ressam olamazsa veya olsa da bunu ancak hobi seviyesinde yaparsa yazılım da böyle ciddi bir sektördür. Videoyu izlemedim ve izlemeyeceğim sadece başlığa bu yorumu yapıyorum.

  • @muharremisk1115
    @muharremisk1115 19 днів тому +1

    CEMAL. ENGİN. YURT. TURHAN. ÇÖMEZİ. KONUK. EDERSENİZ. ÇOK. SEVİNİRİM. FATİH. BEY. YÜREĞİNİZE. SAGLIK. ALLAH. RAZI. OLSUN. SİZDEN.

  • @doguarunbayraktar
    @doguarunbayraktar 19 днів тому +4

    Tesekkurler Fatih Bey, Turkiyemizin isik dolu genclerine yol gosterdiginiz icin minnettariz.

  • @Idontknow-rn3ks
    @Idontknow-rn3ks 18 днів тому +3

    9:30 *"Agism"* Yaş ayrımcılığı.. Bir de bu kavram üzerinde program yapın lütfen Fatih bey..
    İnsan ömrü uzuyor! Bir ülke potansiyelini israf ediyor genciyle ve yaş almışlarıyla birlikte. Gülüyoruz ama bu büyük bir ihmal.

  • @nyguney
    @nyguney 19 днів тому +14

    1980 yılında ilk Türk bilgisayarını üreten ve fuarda Evren' in ziyaret ettiği alanda sergileyen firmanın ortağı idim. 45 yıl önce Kimse bilmezken donanım ve yazılımla uğraştım, Türkiye'nin ilk ve tek masaüstü bilgisayarı ile pazarın yarısını domine ettik, bence bir ülkede bir milyon yazılımcı çok fazla, yazılım herşey değil, onun üzerinde çalışacağı ve gerçekten hayata dokunan donanımlar yerli olarak üretilemezse ne yararı olabilir. Ispanak, domates yetişmiyorsa, buğday darlığı çekiliyorsa apple storeda aynı konuda ellibin yazılım olmasının kime ne faydası var. Örneğin müzik aleti akordu basit bir şeydir, bunun için bini aşkın tuning yazılımı var kaynak israfı değil mi.

    • @Dronibo
      @Dronibo 18 днів тому

      Üstad burada 1 milyon yazılımcı istihdamı varolan teknolojiye entegrasyon açısından değerlendiriyor. Tabiki donanımı biz üretmeliyiz ama bunların hepsi bir vizyonla olur. Betona ve tarımda çiftçiye denetimsiz ödenen parayı kes dünyanın en üst düzey üretim merkezlerini kurarsın. Ülke de tarımdan teknolojiye ciddi bir vizyon kıtlığı var. Japonya 70 yıl önce Avrupa Amerika teknolojisini taklit ediyordu şu an kendilerine özgü onlarca dev markaları var. Çin 30 yıl önce başladı, Vietnam 20 yıldır yapıyor ve geleceğin dev üreticileri onlar olacak. Bir yerden sonra teknolojik aleti üretmek mi yoksa yazılım anlamında onları daha becerikli hale getirmek mi ihtiyaç olacak. Tarımsal reformunda yapılması şart tabiki 😌

    • @maruf1907
      @maruf1907 18 днів тому +2

      Tamamen katılıyorum. Son günlerde kafa yorduğum konu donanım geliştirmeyi ne kadar hor gördüğümüz, hedeflerimizle şu anın arasında uçurum kadar boşluk olduğu. Basit bir vakayla açıklamak gerekirse: Elon Musk'ın çiplerini konuşmak yerine, neden klavyeye evrim geçirmeyi düşünmüyoruz? Zira iki yüz yıldır daktilo kullanıyoruz!

    • @necdetsaritas8722
      @necdetsaritas8722 18 днів тому

      @@maruf1907 Klavyeler zaten evrim gecirdi. Herhalde siz bihabersiniz ama cesurca yorum yaziyorsunuz

    • @maruf1907
      @maruf1907 17 днів тому

      @@necdetsaritas8722 Hayır, geçirmedi. Başka girdi yöntemleri geliştirmek klavyeyi evrimleştirme anlamını taşımaz. Evrimden kasıt türün gelişimi olmalı, hiçbir zaman yaygınlaşmayacak başka cinslere yönelmek değil

  • @hyuyucuful
    @hyuyucuful 18 днів тому +3

    Tugrul bey bu konuyu hafife almayiniz lütfen.
    Bir ögretmen olarak yaziyorum. Bu sektöre giren bir kisi mutlaka
    1. Ingilizce bilmeli (minimum B2, en iyisi C1 seviyesi)
    2. Sayisal kökenli olmali (Sosyal Bilimler kökenli ise, sayisala asina olmali)
    3. Ögrenmeye ve sürekli kendini gelistirmeye acik olmali.
    Bir Felsefeci de bu alani ogrenebilir ama Matematik ile ilgili bölumden mezun olan bir kisi ile Felsefeci bu sektörde ayni performansi gösterebilir mi?
    Hic sanmiyorum.
    Is arayan veya sektör degistirmek isteyen genclerimize gercegi tüm ciblakligiyla anlatmak lazim. Sonrasi hayalkirikligi yasamak ve ayrica zaman+ para kaybetmenin bir anlami yok.

    • @maevessred
      @maevessred 16 днів тому

      siz yazılımcı olarak mı çalışıyorsunuz?

  • @alinuri595
    @alinuri595 19 днів тому +6

    Günaydın Fatih bey & Emre bey ve değerli konuğu🎉🎉🎉❤
    Emeği gecen herkese günaydın🎉🎉🎉❤

  • @behran
    @behran 18 днів тому +6

    suan sektorde 5 sene tecrube sahibi olmayan kimseye is yok. cok is bulmak. yetistirmek yetmiyor malesef. is alani dar

    • @akın-q4h
      @akın-q4h 18 днів тому

      abi dandik bir üniversitede bilgisayar mühendisliği 1.sınıfken bırakıp sağlık alanından bir bölüme geçis yapmak istiyorum mantıklımı

  • @DuyguGvnNrn
    @DuyguGvnNrn 17 днів тому

    Çok başarılı bir program olmuş. Yazılım artık günümüzde çok önemli, bence geleceğin mesleği. Bu kadar kısa sürede böyle eğitimlerin olduğunu bilmiyordum, bence ciddi ciddi düşünülebilir.

  • @MrKnngngr
    @MrKnngngr 18 днів тому +2

    Gercekten piyasada daha fazla yazılımcıya ihtiyaç var mi ? Bunu anlamak çok kolay arkadaşlar:) . Yeni mezun, işsiz veya is değiştirmek isteyen arkadaşlarınızla konuşun size vaziyeti anlatsinlar. Artik sanıldığı kadar büyük bir ihtiyaç yok. Pandemi döneminde bu sektör ihtiyacınin cok büyük bir kısmını karşıladı ve ulkedeki ekonomik sıkıntılar yakinda çözülecek gibi de değil, ekonomi küçülüyor haliyle . 10+ yildir içinde olan biri olarak söylüyorum bu bahsedilen sekilde üniversite dışında bu tarz egitimle falan piyasada tutunmaniz cok zor.

  • @nurtendemirel8861
    @nurtendemirel8861 18 днів тому

    Fatih bey Allah aşkına gelecekteki yasımızı bu kadar işe yaramaz yapıp kendi moralinizi bozmayın😅 bence siz bir sürü gence her anlamda taş çıkarırsınız Allah sağlık ömür versin size bu ülkeye lazımsıniz❤❤

  • @berkaybozkurt1610
    @berkaybozkurt1610 18 днів тому +3

    Fatih Bey'i uzun zamandır dinliyorum, fakat bu video beni düşündürdü ve bir soru sormak istiyorum: Yurtdışında yazılım mühendisiyim, bu unvanı kullanıyorum çünkü yurtdışında iyi bir üniversiteden diplomalı yazılım mühendisliği lisans mezunuyum, bir yandan çalışıp bir yandan da yüksek lisans yapıyorum. Ben de aynı şekilde saygısızlık yapmak istemem ama bu yaz ilk yardım kursu alıp doktor olayım diyorum, zira bugün 'Herkes doktor olabilir' sloganıyla bir afiş gördüm. Sizce böyle bir geçiş yapmalı mıyım, yoksa fazla mı saf/iyimserim? Doktor arkadaşlar cevap verirse sevinirim."

    • @push4300
      @push4300 11 днів тому

      Valla doktorluk bu bilgisayar işinden daha garanti meslek

  • @SevincTogman-kn5rc
    @SevincTogman-kn5rc 18 днів тому

    “ Memlekette iyi şeyler yapılıyor “ Mottosunu Somut Pekiştiren Tuğrul Türkkan, 2025 için ışıldayan “ Gerçek “ 🎯Harika bir program tercih 🎯Var olunuz Sağ olunuz f.a😤& f.a.ekibi🙌

  • @huzun6167
    @huzun6167 18 днів тому +1

    keşke bizim dönemimizde de olsaydı böyle imkanlar, amatör olarak uğraşıyorum ama altyapım olmadığı için hep bir yerlerde tıkanıyor insan. yazılımcı olmak isterdim. yetiştirdiğimiz elemanların bu ülkede kalıp bu ülkeye ileri taşımalarını sağlamak lazım. ama zengin paraya doymayan kodamanların milletvekili seçildiği bir ülkede bu zor. hangi parti olursa olsun.

  • @mertdr
    @mertdr 19 днів тому +1

    Yazılımcılık ve geliştiricilik arasındaki farklardan bahsetmeden bu konuyu ele almak mümkün değil. Özellikle yapay zeka konusunda “işimizi elimizden alır mı” tarafında bundan bahsedilmesini beklerdim.

  • @Nick-cx4rs
    @Nick-cx4rs 18 днів тому +4

    Arkadaşlar developer olarak söylüyorum. Okulunuda okuyorum. Sakın bunun gibi insanlara kanmayın paranızı kaptırmayın. Fatih altaylıya kaç para vermiş reklamını yaptırmak için bilmiyorum ama ..........
    2 Dakika düşünün.
    Türkiyede yazılımcı sayısı azmış almanyadan ? = Almanyadaki iş imkanı Türkiyenin 5-10 katı kadardır.
    Türkiyede bu sektör öylesine bitik ki. Bana sormayın açın developer iş ilanlarına bakın 1000+ ( 800ü üniversite mezunu iş tecrübesi olan insanlar ) başvurular vs. görüceksiniz. Kimse sizi workIntech kurs aldınız diye işe ALMAZ.
    Kendide söylüyor ama devamını getirmiyor mesela Türkiye yazılımcı göçü veriyor ????? Peki neden ? söylemiyor. Çünkü İŞ YOK. Ulke bitmiş kaçabilen kaçıyor yurtdışından iş bulup.
    Birde dünya yazılımcıya açmış yazılımcı sayısı yetersizmiş. :D Ai çıktı artık 5-10 seneye şuanki yazılımcıların bile çoğu işsiz kalıcak yeni girenler dahil. Uyarıyorum şimdiden bu işe başlamak isteyenler ciddi ciddi oturup düşünsün. Son 2-3 yılda yazılımcıların işten kovulma oranlarına açın bakın bana inanmıyorsanız. ( ve bu dahada artacak ilerde )
    Ayrıca illada öğrenicem ben bunun için doğdum diyorsanız. Bu adam gibi reklamını sağda solda yaptıran kurs vs. hiçbirşeye para vermeyin. Internet sınırsız bedava açın öğrenin sizin workIntech bla bla kurs sertifikalarınız kimsenin umrunda olmaz. Ayrıca Ingilizce bilmeniz kesinlikle şart iş için Türkiyeye asla güvenmeyin. Günde 12 saat çalışırım sıkılmadan öğrenirim ( para kazanmadan ) diyorsanız başlayın. Yoksa boşuna kürek çekersiniz. Gösterildiği gibi kolay değil. O şekilde bile kendiniz iş vs yapmaya calıssanız 2-3 sene sonra anca aylık şuanki asgari ücret civarı kazanıyor olacaksınız çoğunuz bunu bilin ( sonradan artar sizin durumunuza göre )
    Bu ve bunun gibi gördüğünüz ( başarılı yaww şeklinde gösterilen ) insanları görüp gaza gelmeyin.
    Örnegin bu adam babadan zengin ne diyor dikkat edin: Hoop kendini californiada bulmuş :D vsvs. Sen kendini hoop californiada bulabilirmisin bunu düşün önce ..
    Ve muhtemelen kendi bi iş tutturamayıp en kolay yol olan insanları kekleyip sürümden kazanma peşine düşmüş çok yazık ...

    • @praglabs
      @praglabs 16 днів тому

      100% kase imza muhur kardesim cok guzel acikladin. Genclerin gozunu boyamaktan baska bir halta yaramiyorlar. Ulkenin ne kadar bitik oldugunun kimse farkinda degil

  • @kadircebel
    @kadircebel 18 днів тому +2

    Yaş konusu Türkiye'de maalesef bir tabu. Fakat yurt dışında özellikle 40-45 yaşında junior developer olan bir çok kişi oldu. (özellikle pandemi sisteminde) yazılım öğrenme konusunda yaş sınırının artık ortadan kalktığına inanıyorum ve o şekilde gözlemliyorum. Türkiye ise her zamanki gibi bambaşka kafalarda. Biz de yeni yetmeler "diplomayı aldım artık tamamız" mantığı hakim iken, dünya da bu durum daha farklı şekilde yorumlanıyor. Emeklilik yaşlarının zaman içinde daha da ilerlediğini düşünürsek eğer 40-45 yaşlarında yazılım öğrenme ve iş hayatına girme şansı da oldukça fazla aslında. Programda katılmadığım tek tartışma yaş konusudur :) Türkiye'nin bu konuda daha çok ilerlemesi lazım.

  • @mzatalay
    @mzatalay 18 днів тому +1

    14:55 İngilizce şart. Dövizli gelir, yurtdışına çalışma veya avrupaya göç, freelance çalışma bahsedilen bir çok avantaj ve işe hızlı giriş için İngilizce şart.

  • @Aynur_1905
    @Aynur_1905 16 днів тому

    Tşk😊

  • @AhmetBurgazlı
    @AhmetBurgazlı 19 днів тому +3

    Çok verimli bilgilendirici ve aydınlıtıcı bir program daha izledim sayenizde teşekür ederiz FATİH ALTAYLI🇹🇷🙏

    • @mevlutcandag5235
      @mevlutcandag5235 19 днів тому +2

      5 dkda 47 dklik videoyu mu izledin

    • @okanakdemir698
      @okanakdemir698 19 днів тому

      Cidden 'verimli,bilgilendirici' bir video mu? Konuk kisinin goruslerinin %90'ina katilmiyor,%10'una da supheyle bakiyorum.

    • @AhmetBurgazlı
      @AhmetBurgazlı 19 днів тому

      @@mevlutcandag5235 neden olmasın

  • @MahirGüngör-p5f
    @MahirGüngör-p5f 18 днів тому

    Fatih bey ben uzun yıllar dershane öğretmeni ve idarecisi olarak çalıştım. O yıllarda herkesin bildiği dershanelerden birinin sahibi (Şimdi rahmetli) artık 40 yaşın üzerinde öğretmen almayacağını ilan etmişti. O zamanki başarılı öğretmenleri devam ettiler ama sonrasında yaşı ilerlemiş ama çok başarılı da olsa öğretmen arkadaşlarımız işsiz kalma tehlikesi yaşadı.

  • @kuzan1337
    @kuzan1337 17 днів тому

    Herkes okuma yazma öğrenebilir. Herkes yazar olamaz. En doğru benzetme budur :)

  • @survivorhouse
    @survivorhouse 18 днів тому +1

    Yazılım konusunda devlet destekli 42 okullarını araştırıp ilgili kişilerle program yapabilirsiniz. Türkiye'de programlama eğitimi konusunda çok iyiler. Bu konu umarım dikkat çeker. Benden daha fazla bilgisi olan arkadaşlarda bilgi verirse sevinirim.

  • @çağlargökmenoğlu
    @çağlargökmenoğlu 18 днів тому

    Teşekkürler 🎉

  • @berkecanavci16
    @berkecanavci16 18 днів тому +1

    Genç arkadaşlar; Hindistan'da 50 milyon ingilizce bilen yazılımcı mevcut dostlar. Ve sektör her geçen gün biraz daha doyuyor. Bir mühendis ağabeyiniz olarak işin donanım kısmına ağırlık vermenizi öneririm. Örneğin Togg'un yazılımı Türkiye'de yazılıyor ancak donanım kabul edilecek parçaları ithal. Bu birçok konuda böyle. Hayalperestlik satanlara aldanmayın ve hiçbir şey için geç kalmışlık sendromuna girmeyin.

  • @kadirkazma6376
    @kadirkazma6376 18 днів тому

    Çok iyi bir programdı tebrikler.

  • @flntechman4995
    @flntechman4995 18 днів тому

    Yazılımcılık elbette aşırı zor bir meslek değil fakat bu tüm meslekler için geçerli. Sorun, bir mesleğin aşırı kolaymış gibi pazarlanmasında. 12 yıllık yazılımcıyım, 3. senemde ancak yazılımcı olduğumu hissetmeye başladım: şimdi şimdi ben oldum diyebiliyorum ama öğreneceğim çok şey var.

  • @AnatolianAsas
    @AnatolianAsas 18 днів тому +1

    Ben de sonradan bu sektöre girdim ve çok iyi yerlere geldim. Şunu söyleyebilirimki yazılım öğrenmek için paraya hiç ihtiyaç yok ve en iyi öğrenme yolu da zaten para harcamadan öğrenmek.

    • @adembaser3892
      @adembaser3892 18 днів тому

      Para harcamadan nasılsın olacak, eğitim için para istiyorlar

  • @muharremisk1115
    @muharremisk1115 19 днів тому

    😊😊😊FATİH. BEY KENDİNİZE😔ÇOK😔BÜYÜK😔HAKSIZLIK😔YAPIYOSUNUZ😔ÜLKEMİZ. ÇOCUKLARIMIZ🙏ADINA🙏TEŞEKKÜRLER 🙏YÜREĞİNİZE 🙏SAĞLIK 🙏ALLAH 🙏RAZI🙏OLSUN SİZDEN ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  • @2024winter
    @2024winter 13 днів тому

    Ben de yazılım eğitimi almayı düşünüyordum çünkü yurtdışındayım eş durumundan ama iş bulamıyorum. Workintech de eğitim alma planım vardı. Ama yorumları okuyunca yazılımcı olmak hakkında fikrim değişti. Yine umutsuzum ama yine iş bulmak için bir çıkış yolu bulamıyorum

  • @indomitable_wot
    @indomitable_wot 19 днів тому +8

    Tugrul benim Kuleli Askeri Lisesinden arkadaşım. Çok kaliteli bir insandır. Rahmetli babası Oguz Turkkan da zaten con önemli bir degerdi. Çok selamlar eğer okursa.

    • @gaziturkay8648
      @gaziturkay8648 19 днів тому

      Kuleli mezunu değil

    • @indomitable_wot
      @indomitable_wot 18 днів тому

      @Kuleli Askeri Lisesi 1000 devresi, nokta.

    • @gaziturkay8648
      @gaziturkay8648 18 днів тому +1

      @@indomitable_wot ikna ediciliğinizi atatürk görse ağlardı o kadar çok yüksek fakat adam kendi cvsinde yazmış Kadıköy Anadolu lisesi mezunuyum diye

  • @ercanyilmaz7607
    @ercanyilmaz7607 18 днів тому

    Teşekkürler

  • @hamdullahturgut9319
    @hamdullahturgut9319 18 днів тому +2

    Fatih Bey, o kadar dert etmeyin, öğrenme hevesi okuduktan sonra her yaşta öğrenilir (gereklerini yerine getirmek kaydıyla). Ayrıca herkesin kodlama yapmasi da şart değil. Yazılımcilarin dilinden anlayan, algoritmik düşünebilen yöneticiler, yazılımcıdan daha çok yazılım projelerine katkida bulunabilir. Yazılım projelerinde kod yazma, proje faaliyetlerinin sadece %25'ine tekabül eder. Geri kalan %75, ihtiyaçları anlama, analiz etme, tasarim, test, yönetim v.b faaliyetlerdir. Tek başına kodlama yapanlar pek de başarılı olmazlar. Yazılım projelerinin başarısız olma oranı %70 gibi çok yüksek oranlardadir. Bunun en büyük sebebi, yazılımın sadece kod yazma faaliyeti gibi algılanmasıdır. Yani kod yazmanız şart değil, kodlama mantığını öğrenip, yazılan koddan daha önemli bir rol oynayabilirsiniz. Yazılımcıların elitist yaklaşımlarına hemen pes edip, boyun eğmeyin! 😅

    • @cems7258
      @cems7258 18 днів тому

      Katılmıyorum, %25 sayısını nerden bulduğumuzu da bilmiyorum. Yazılım dilinden anlamak demek algoritma oluşturmak demek ise, kullandığın dili bilmeden bunu nasıl yapabilirsin? Sistem mimarisini kafamda kurdum hadi yapın dediğinde kullanılan teknolojilerin bunu destekleyip desteklemediğini nasıl bilebilirsin? Yaptığın iş kodlama olmadan olamayan bir iş, OOP dizaynı olsun, sistem dizaynı olsun işin içine girmeden (oturup kodlama yapmadan) yapılamaz. Test konusu da keza öyle, unit testlerden, load testlere kodlama gerektirir. Ha kalan kısımlar da yazılın projelerinin önemli kısımlarıdır ama ben çeyreğinin kodlama olduğuna karşı çıkıyorum.

    • @hamdullahturgut9319
      @hamdullahturgut9319 18 днів тому

      @cems7258 Bu bir fikir tartışması değil. Yazılım proje aşamaları konusunda araştırma yaparsan, farklı kaynaklarda %20 ile %30 arasında oranlar görürsün. İhtiyaçlar, analiz ve sonrasında tasarım (UX ve mimari) yapmadan kodlama yapılmaz. Ben de ilk bunları öğrendiğimde şaşırmıştım, ama tecrübe ettikçe bazen çok bile gelebilir %25. 😉

    • @cems7258
      @cems7258 18 днів тому

      @hamdullahturgut9319 hocam bu bir araştırma tartışması. kaynaklarınızı paylaşın okuyayım. dediğiniz aşamalar olurken zaten kodlama olur. ne projesi olursa olsun, waterfall olsa bile temel sistem işlemleri denenir veya prototipler yapılır. hangi organizasyon hangi proje olursa olsun.

  • @DI_Rockk
    @DI_Rockk 18 днів тому

    46 yaşındayım. Düşünmeye başladım. Neden olmasın! Teşekkürler Fatih abi.

    • @metinasci8286
      @metinasci8286 18 днів тому +1

      edx , CS50

    • @DI_Rockk
      @DI_Rockk 17 днів тому

      @@metinasci8286 Ne demek? anlamadım

    • @metinasci8286
      @metinasci8286 17 днів тому

      @@DI_Rockk Herhangi bir arama motorundan aratın.

    • @DI_Rockk
      @DI_Rockk 16 днів тому

      @@metinasci8286 Python ve Java programlama ücretsiz siteleri göstermek için paylaştınız sanırım.

  • @ZaferÖztürk-101
    @ZaferÖztürk-101 18 днів тому +2

    Bu eğitimi almak isteyenler için amacınız bir yerde çalışmak olmamalı. Bu sektörde çok kolay olan ve başka sektörde yapılması zor olan bir şey varsa oda bir değer oluşturmaktır. Yazılımcı olmak isteyen biri, bir yazılım yaratmak istemeli, yaratıcı fikirleri olan 4-5 kişi bir araya gelip bir program, uygulama yada bir oyun yapabilmeli. Sektör değiştirmek isteyen birisi için ise, bu zamana kadar bir sektörde çalıp sonrasında yazılımcı olmuş birisi, deneyim sahibi olduğu sektör için yazılım geliştirebilir, bu yüzden bu amaçla sektör değiştirmek mantıklı bir seçenek de olabilir. Şuan Türkiye'nin büyük şirketlerinin bir çoğu yazılım sıkıntısı çekiyor, ama bu personel eksikliğinden değil, yeterince bu alanlara özgü yaratılmış yazılım desteği alalamalarından kaynaklanıyor. Lojistik, tıp, imalat sanayi ve inşaatta gibi büyük sektörlerde, çok fazla yazılım desteğine ihtiyaç var.

  • @orik9107
    @orik9107 18 днів тому +1

    Herkes yazılımcı olabilir, biz çalışanlar burada bir aileyi gibiyiz gibi intiba bırakıyor bende.

  • @nartann8451
    @nartann8451 18 днів тому +1

    Emre bey şu koltukları tam kameraya bakacak şekilde değil de Fatih bey ile konuğunun birbirlerine daha dönük olacakları şekilde ayarla lütfen. Fatih bey koltukta konuğuna doğru kaykılırken konuğun da boynu tutulacak.

  • @bursaotoseramikkaplama5822
    @bursaotoseramikkaplama5822 17 днів тому

    Konuyu baştan sona dinledim bir baba olarak kızım 2yılık uldağ bigisayar programcılığı okuyor üniversite yüzeysel anlatiyorlar şuan çok az bilgi sahibi ne tavsiye edersiniz baslangic yazılımcı olması için tavsiyeniz nedir

  • @gyucel
    @gyucel 18 днів тому

    Ben yazılımcı ya da bilgisayar programcısı değilim. Hiç bir yazılım, bilgisayar eğitimim yok. Ama çalıştığım eğitim kurumundaki çoğu yazılım, donanım ve Web sitesi ile ilgili problemleri çözebiliyorum. Bazı database çözümleri geliştirebiliyorum. İlk websitemi 2000 yılında yaptım. Çalıştığım yerde bunları sadece ben yapabiliyorum. Şimdi yapay zeka sayesinde olduğum seviyeden daha iyi seviyeye geldim ama herkes bu işleri yapamaz. Herkesin hazırbulunuşluk seviyesi aynı değil. Evet istisnalar vardır ama ben istisnaların kaideyi kuvvetlendirdiğini düşünüyorum. Önce bir insan kendi başına belli bir seviyeye gelebilmeli. O seviyenin üzerine çıkmak için belki kurs gerekebilir ama hayatta hep şunu tecrübe ettim. Bir kişi bir işte usta ise kendi çabası ile olmuştur çoğunlukla. Kursa giderek değil.

  • @pinarcoruh1862
    @pinarcoruh1862 18 днів тому

    TEŞEKKÜR EDERİM

  • @cilek34.34
    @cilek34.34 17 днів тому

    ağzınıza sağlık

  • @EvrenOzmen
    @EvrenOzmen 18 днів тому

    Türkiye'den yurt dışına yazılım hizmeti verilmesi durumunda %80 oranında önemli bir vergi avantajı var. Bu sayede birçok kişi bordrolu çalışmak yerine uzaktan contractor modeli ile çalışıyor. Bordrolu çalışan bir kişiye göre neredeyse 5 kat az vergi ödeniyor ve daha uzun bir takvimde ödeniyor

  • @Jeff.Hardy.
    @Jeff.Hardy. 18 днів тому

    Yorumları okuduktan sonra bu bölümün, izlenmeye değer bir bölüm olmadığı konusunda bir fikir edindim. Hayatımdan 47 dakika boşa gitmemiş oldu. Teşekkürler yorumcular. 😅

  • @umutneo
    @umutneo 18 днів тому

    Ayakkabı boyacası bile olmaya çalışsan her işin ustalığı ve tekniği vardır. Dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir. Ama kafaya koyup işi öğrenmeye devam edersen belli bir süre sonra gerçekten işinin ehli olursun. Kafayı takıp uğraşmaya hevesli olan herkes her şeyi öğrenir. Kursa gideyim bitince meslek ve iş sahibi olayım diyen kimseden bir şey olmaz.