Sicim Teorisi'nde 10. Boyut Nerede Saklanıyor Olabilir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 гру 2019
  • Sicim Teorisi serimizin 2. videosunda, "boyut" kavramına daha yakından bir bakış atıyoruz. Bu sayede, Sicim Teorisi'nde bahsedilen 10. boyutun nerede olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz. İyi seyirler.
    ***
    Daha fazla içerik üretebilmemiz için Evrim Ağacı'na maddi destekte bulunan izleyicilerimiz arasına katılın:
    Türk Lirası ile tek seferlik veya aylık düzenli destekte bulunmak için: kreosus.com/evrimagaci
    Patreon destekçilerimiz arasına katılmak için: / evrimagaci
    Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: pazar.evrimagaci.org/
    IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: dar.vin/MaddiDestek
    ***
    Müzik: Bu videoda kullanılan müzikler BenSound (www.bensound.com/) sitesinden alınmıştır.
    Video: Bu video içinde alıntı yapılan tüm video kaynakları video içinde belirtilmiştir. Kaynağı belirtilmeyen tüm videolar Pixabay (pixabay.com/videos/) sitesinden alınmıştır.
    İkonlar: Bu videoda kullanılan ikonlar Flat Icon (www.flaticon.com/) sitesinden alınmıştır.
    ***
    En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: dar.vin/SonVideo
    En popüler videomuzu izlemek için: dar.vin/EnPopuler
    ***
    Kanalımıza abone olmak için: dar.vin/EAUA-cam

КОМЕНТАРІ • 777

  • @evrimagaci
    @evrimagaci  4 роки тому +157

    💪 Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: www.patreon.com/evrimagaci | kreosus.com/evrimagaci
    📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: evrimagaci.org/destekol
    📹 Dilerseniz, UA-cam'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz. Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤
    Video hakkında daha fazla bilgi almak için: evrimagaci.org/s/8092

    • @-dertanzer-9878
      @-dertanzer-9878 4 роки тому +4

      Saolun varolun.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +5

      Muhakkak, evet. Sicim Teorisi'nden üretilen M-Teorisi dahilinde Büyük Patlama gibi olaylar, (mem)branların birbirleriyle etkileşmesi sonucu ortaya çıkan "yeni evren başlangıç olayları" olarak tasvir ediliyor. Benzer şekilde, atom altı parçacıkların üretimi de bu branlar (zarlar) arası etkileşimlerin bir ürünü... :) Simülasyonla ilgili olarak şu videomuzu kaçırmayın: ua-cam.com/video/1uPr9a-Dnt0/v-deo.html

    • @ufukderin2001
      @ufukderin2001 4 роки тому

      @@faysaldogan7666 Evrimde anlamadığınız bir nokta varsa bunu Evrim Ağacı sitesinde bulunan soru-cevap bölümünden sorabilirsiniz. Evrim ile ilgili tonla makale, yazı dizisi de mevcut. Hem Evrim Ağacı'nda hem başka platformlarda. Bulunduğunuz yerden evrimi çürütemezsiniz. Bilimin çok karmaşık ve zorlu bir süreci vardır.

    • @ufukderin2001
      @ufukderin2001 4 роки тому

      @@faysaldogan7666 Sanırım beni anlamadınız. Buradan soru sormanız ve cevap vermemeleri evrimin bittiği anlamına gelmiyor. Evrim Ağacı sitesinden bilimseverlere de sorabilir veya makale-yazı dizisi arayarak sorunuza yanıt arayabilirsiniz.

    • @ufukderin2001
      @ufukderin2001 4 роки тому +1

      @@faysaldogan7666 Bir ay kadar önceki yorumunuzu gördüm ama anlamadım. Düzgün bir Türkçe ile anlatım bozukluğu olmadan yazarsanız bilgim olduğu düzeyde cevap veririm.

  • @hemdememin-iislam6106
    @hemdememin-iislam6106 3 роки тому +210

    ''Bildiklerimiz bir damla, bilmediklerimiz bir okyanustur.''
    -Newton

    • @extraeso5288
      @extraeso5288 2 роки тому

      O zaman daha az şey biliniyordu

    • @apex1203
      @apex1203 2 роки тому +7

      @@extraeso5288 şu an da bi halt bildiğimiz yok, o öylemi bu böylemi diyip duruoz

    • @Efe.676
      @Efe.676 2 роки тому

      @@apex1203 aslında öyle değil açıkçası bilim araştırma deney ve tahmin üzerine kurulu big bang in %100 var olduğunu bilemeyiz ama tahmin olarak bir var zaten o yüzden "big bang theory" diyoruz ki fizik dersi görüyorsan az çok biliyorsundur bilime göre mutlak doğru yoktur.

    • @1851..
      @1851.. 2 роки тому

      Dark'taki adamın biri böyle diyordu sürekli

    • @ysf.editss
      @ysf.editss Рік тому

      damlaya damlaya göl olur
      -ben-

  • @anilbahsi
    @anilbahsi 4 роки тому +492

    *İpin üzerindeki karınca analojisi muhteşemdi.*

    • @cwsg
      @cwsg 3 роки тому +27

      @serafettin bas ben de sana TDK'nin Türkçe Terimler Sözlüğünü öneririm dostum

    • @gokaygencel8999
      @gokaygencel8999 2 роки тому +3

      Onun değil merak etme

    • @nezihavgn9760
      @nezihavgn9760 2 роки тому

      Tam orada aydınlandım

    • @MuhammetDemirkap-fv7vq
      @MuhammetDemirkap-fv7vq Рік тому

      S. A anıl reis videoyu nerden bulurum bilgin varmı

    • @quake3sevenadam787
      @quake3sevenadam787 5 місяців тому

      Benzetmesi*

  • @ufukderin2001
    @ufukderin2001 4 роки тому +112

    Size az da olsa destek vermek gurur verici. Meraklanmamı, araştırmamı, öğrenmemi sağladığınız için teşekkürler...

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +19

      Bu tarz desteklerin azı çoğu yok, inanın. 😊 Herkes kendi bütçesine uygun düzeyde azar azar koyacak, hep birlikte çığ olacağız! 😍

    • @mehmetkandemir3846
      @mehmetkandemir3846 4 роки тому +1

      sonlarda adınız geçiyor

    • @ufukderin2001
      @ufukderin2001 4 роки тому +4

      @@mehmetkandemir3846 Evet, gördüm. Normalde ismin yazması için bir üst seviye destek gerekiyor. Ama "UA-cam Katıl" daha yeni olduğu için ilk seviyede olanları da yazmışlar.

    • @postapocalyptikstonaguardd4762
      @postapocalyptikstonaguardd4762 2 роки тому

      @@mehmetkandemir3846 Üye değil dostum :(

  • @baseas6098
    @baseas6098 4 роки тому +223

    Bir videonuzda bu tarz bir şeyi merak ettiğimizde nasıl araştırmamız gerektiğini, bu bilgilere nasıl ulaşıp hangi şekillerde incelememiz gerektiğini anlatmanızı rica etsem çok mu şey istemiş olurum. Çünkü gerçekte merak ettiğim bazı değişik bilgilere ulaşmak o kadar karmaşık olabiliyor ki hangisinin doğru bilgi hangisinin işime yarayacağını anlamak çok zor. Asıl soru da tam olarak nereye bakmam gerektiği hakkında. Kısacası kendi belgeselinizi çekip araştırma detaylarını paylaşırsanız çok sevinirim. Emeğiniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +69

      Tabii ki, neden olmasın? :) Güzel sözleriniz için çok teşekkürler! ♥

    • @namesurname201
      @namesurname201 4 роки тому +13

      işte aradığım şey

    • @berryesseen
      @berryesseen 4 роки тому +21

      Doğanay Örer Çok güzel bir yere değinmişsiniz. Ancak ne yazık ki “nereye bakılması gerektiği”nin genelgeçer bir cevabı bulunmamakta. En azından bu kişiden kişiye, insanın amacına ve bilgisine göre değişir. Sicim teorisi ile daha fazla ilgilenmek isterseniz ilk yapmanız gereken bana göre bu alanda yazılmış ders kitaplarını incelemektir. Ders kitapları, tüm bilimsel yazılar arasında en anlaşılanı olacaktır (onu bile anlamak çok zor aslında, ama daha toplu bir şekilde anlatılır). Eğer daha fazla bilgi almak isterseniz tabii ki makalelere bakmanız gerekir. Ancak burada şöyle bir sıkıntı var. Bilimsel makaleler, diğer bilimadamlarının anlayacağı şekilde yazılır, notasyona, teoriye, kavramlara yüzde yüz hakim olursanız ancak o şekilde anlayabilirsiniz. Tabii bir de orada işin matematiği ön plandadır. Kısaca o alanda doktora yapmamış iseniz size göre değildir. Hatta yapmış olsanız bile yeni bir makaleyi anlamanız haftalarınızı alabilir, bu son derece doğal.
      Bunlardan dolayı en makul olanı bilimadamlarının konuşmalarını dinlemek, belgeseller izlemek, popüler kültür kitapları okumak gibi geliyor bana. En azından buradan başlanabilir. Evrim ağacının videosu güzel bir giriş mesela. Ama beni kesmedi. Bazı kavramlar havada kaldı. Diğer boyutlar bizim algılayabildiğimiz 3 boyuttan küçük, ama ne kadar küçük? Ya da boyutun küçük olması tam olarak ne demek mesela? Bunların cevabını belgesellerde vermezler, çünkü cevaplamak için matematik gerekiyor. Ama kimse de belgeseli denklemlerle doldurmak istemez. Doldursa bile onu da açıklamak için sayfalarca ön bilgi gerekir.

    • @adjustment48
      @adjustment48 4 роки тому +5

      @R Y Tam da bu cevabı vermek için gelmiştim. Söylemek istediklerimi söylediniz. Ama çok iyi bir üslupla yazmışsınız. Ben maalesef biraz sertleştireceğim.
      Bilimsel araştırma yöntemleri bellidir. Üniversite’ye gidersiniz lisans okursunuz, Yüksek lisans okursunuz, doktora yaparsınız bu süreçte en temelden en derinlemesine matematik, fizik kimya öğrenirsiniz. Lisans Y.lisans doktora tezleri sırasında okumadığınız çalışmadığınız formül teorem teori deney kalmaz. Ve o anda anlarsınız ki ne kadar da az şey bilmiyorsunuz. Bildiklerinizin bilmedikleriniz yanında çölde bir kum tanesi gibi gelir size. İşte o noktada siz cehaletten kurtulmuş olursunuz. Ve kaynakları ver de bir göz atayı, bu konuya çok meraklıyım demezsiniz.

    • @kagannasuhbeyoglu
      @kagannasuhbeyoglu 4 роки тому +2

      @@berryesseen Sayın RY dediklerinize tam anlamıyla katılmakla birlikte yazdıklarınızdan konu hakkında ki birikiminizin çok olduğunu anlıyorum.
      Şunu çok merak ediyorum. M Teorisi, Sicim Teorisi, Paralel Evrenler, Baloncuk Evrenler, Zar Evrenler gibi tezler, hipotezler, teoriler. Hatta Kuantum Alan Teorisinin; dolanıklık gibi konularına getirilen açıklamalar gerçekten FİZİK mi? Yoksa FİZİK dışımı?
      Ya da şöyle dersek; Fizik biliminin şimdilik yanıtsız sorularına cevap verebilmek için zorunlu olarak üretilen bu tezlerin, hipotezlerin sonucu ortaya çıkan bilgiler gerçekten Fizik mi?
      Ben bu tip açmazlarda ortaya sürülen bilgilerin (hipotezlerin, teorilerin) Felsefe alanına içkin olduğunu düşünüyorum açıkçası.
      Çok zorlama açıklamalar, tezler gibi geliyor, bildiğimiz modern fiziğin çok ötesinde şeyler gibi. Modern Bilim ve Fizik böyle olmasa gerek!
      Ya da belki de böyle adım adım yeni bir Fizik, yeni bir Bilim inşa edilecek ve tüm tanımlar değişecek kimbilir...
      Sorum çok uzun oldu farkındayım Fizik ve Felsefe arasında ki çizginin muğlaklığı benim derdim.
      Siz ne dersiniz bu mesele hakkında?

  • @mustafaarkan9234
    @mustafaarkan9234 4 роки тому +85

    Kendimi The Big Bang Theory'deki Penny gibi hissettim :D

  • @notebookpro
    @notebookpro 4 роки тому +38

    Hayat telaşından uzun süredir videolarınızı seyredemiyordum, şimdi son birkaç videoya da göz attım ve görsel ve animasyon olarak çok çok yüksek kalitede işler yaptığınızı gördüm. Çok mutlu oldum. İlk fırsatta desteğimi daha fazla arttırıcam. Emeğinize sağlık. İyi ki varsınız. Bu video da muhteşem olmuş bu arada 👍

    • @okanpesin8108
      @okanpesin8108 4 роки тому +1

      Çok iyi olmuş emeğinize sağlık

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +6

      Sizler ne harika insanlarsınız dostlar, çok ama çok teşekkürler! ♥ Daha yolun çok başındayız ama her adımda yeni şeyler öğrenerek daha da iyi ürünler ortaya koymaya çalışıyoruz. Sizlerin destekleri bu nedenle çok kıymetli. İyi ki varsınız. 😍

    • @notebookpro
      @notebookpro 4 роки тому

      Evrim Ağacı ❤️

  • @AlperenKaptanlog
    @AlperenKaptanlog 4 роки тому +55

    en çok ilgilendiğim konulardan biri sert bir video olmuş süper

  • @ikrag
    @ikrag 4 роки тому +4

    Anlatim tekniğinize her zaman bayılıyorum.. İlgimi çekmeyen bir konuda dahi cekicilik yaratabilecek bi anlatim sekliniz var ,kaldi ki Sicim Teorisi en ilgimi ceken teorilerden ..Akici ve aciklayici bir video olmus.Harikasiniz❤️

  • @volkanclhc
    @volkanclhc 4 роки тому +3

    Bazen yorulup ara veriyorum daha sonra tekrar bu kanalda buluyorum kendimi. Gerçekten çok iyi işler çıkartıyorsunuz. Maddi olmasa da manevi olarak teşekkür ederim sizlere.

  • @umudique
    @umudique 4 роки тому +40

    Evrenin Zarafeti üzerine 2. Video daha... Harikasınız!

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +4

      Harika olan sizlersiniz, çok teşekkürler! ♥

  • @muratkrgezen5992
    @muratkrgezen5992 4 роки тому +1

    Hocam emeğiniz için teşekkür ederim.Üçüncü videonuzu sabırsızlıkla bekliyoruz

  • @omerengin3590
    @omerengin3590 4 роки тому +58

    Videoların "kolay, normal, zor" şeklinde zorluk seviyeleri olsaydı, sicim teorisi videoları kesinlikle "Zor" kategorisinde olurdu 😅 Yine de Evrim Ağacı'nın harika bir kanal olduğu gerçeği değişmez ❤️

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +8

      Çok teşekkürler! ♥

    • @postapocalyptikstonaguardd4762
      @postapocalyptikstonaguardd4762 2 роки тому +2

      @@evrimagaci Abi çapraza gidersek 4. Boyutmu oluştururuz ?

    • @ahmetbiyiklioglu9109
      @ahmetbiyiklioglu9109 2 роки тому +6

      @@postapocalyptikstonaguardd4762 Hayır arkadaşım. YIne X, Y, Z düzlemlerinde bir yerde olursun. Örneğin X'ten 10 cm, Y'den 15 cm, Z'den 18 cm uzakta olursun vs. Dördüncü boyut zaman. Yâni örneğin şu an X,Y ve Z düzlemlerinin kesişim noktasındaysan, kesişim noktasından Y düzlemine göre 15 derece açıyla hareket edersen, 3 boyut içerisinde konumun değişir ama örneğin hızın da belli ve sabitse, 1 saniye sonra o 3 boyutta nerede (hangi konumda) olacağın, 100 yıl sonra hangi konumda olacağın bellidir. 3 ' üncü boyutun dışına çıkmış olmazsınız. O boyutlardaki konumun değişir.

    • @J4quaR
      @J4quaR 2 роки тому +1

      @@postapocalyptikstonaguardd4762 çapraz demek hem sağa hem yukarı aynı anda demektir, ya da hem sola hem aşağı aynı anda gitmek demektir, ya da hem sola hem ileri hem aşağı gitmektir. Yani yine 3 boyuta karşılık gelir.

    • @Perk8954
      @Perk8954 2 роки тому +1

      @@postapocalyptikstonaguardd4762 senin şu an yapabilme kapasitesine sahip olduğun tüm özellikler 3 boyutlu

  • @resulagbulut8364
    @resulagbulut8364 4 роки тому +7

    “Evrensel bir evrim süreci” müthiş. Bu tadı yaşattığınız için TEŞEKKÜR ederim Evrim Ağacı.

  • @mathwithinmath2289
    @mathwithinmath2289 4 роки тому +4

    17:16 dürüstçe bir açıklama olmuş.Bu iki videoda anlatılanlar popüler bilim magazini.Bilim haberciliği bile değil.Bu yüzden insanları aydınlatacak yerde kafalarını daha da karıştırıyor.fakat bu dürüst itirafınız takdire şayan.Mikro Evrenle makro Evren arasındaki ilişkilerde hep bir kopukluk varmış gibi gösteren bir anlayış ve bunu özellikle yayan bir misyon var.Oysa makro ve mikro Evren 4 boyutlu bir uzayda(zaman hariç 4) determinist bir yapıda birleştirilebilir.Ve bu manüpülasyonları yapanlar aslında bu gerçeğin farkında olarak bugün ki 2020 güncel fizik ve matematiği kontrol edenlerdir.Kuantum fiziğindeki sıçrama denen olayların aslında 4. boyutta nasıl determinist bir özellik kazandığının ip uçlarını yakında sayı grupları ile yayınlanacak bir videoda göreceksiniz.İlerleyen zamanlarda bu konu ile ilgili manüpülasyonları başa çıkaracak bir kuantum serisi de yayınlanacak.Çünkü bilim halkların bilgi ve tecrübe birikimidir. Kasıtlı olarak manuple ve deforme edilmemiş bir bilime özgürce ulaşmak herkesin hakkıdır.

  • @3DMassive
    @3DMassive 2 роки тому

    Dostum belki de bugüne kadar yaptığın en iyi video bu olabilir. Her izlediğimde farklı bir noktanın farkındalığını yaşıyorum. Teşekkür ederim.

  • @eda44687
    @eda44687 4 роки тому

    evrenle ilgili bir kitap okuyorum şu an ama siz olmasanız anlamakta çok zorlanırdım. önce videolarınızı izleyip sonra okuyorum. harika videolarınız için ne kadar teşekkür etsem az.

  • @selimylmaz8022
    @selimylmaz8022 4 роки тому +83

    Sen varya sen cansın can kuantumada gir bence ondan sonra belirsizlik falan :)

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +14

      Tabii ki, gelecekteki videolarda bunlara da yer vereceğiz. Çok teşekkürler! ♥

  • @hasanalicelebi8340
    @hasanalicelebi8340 4 роки тому +3

    Doyurucu ve bir o kadar merak uyandırıcı bir video olmuş👏Her video gibi bu da muazzam,teşekkürler

  • @ClaudiQ_zero
    @ClaudiQ_zero 4 роки тому

    Kanala yeni abone oldum çok güzel bir kanal eski videolarınız olsun yeni videolarınız olsun hepsini izledim gerçekten hakkını veriyorsunuz dünyanın böyle insanlara ihtiyacı var :)

  • @aysegularar1527
    @aysegularar1527 4 роки тому +1

    Vİdeo için çok teşekkür ederiz. Karmaşık konuları çok güzel anlatıyorsunuz. Bu konuda daha çok bilgiye ulaşabileceğim, tavsiye edebileceğiniz kaynaklar var mı ?

  • @yigittayfun7179
    @yigittayfun7179 4 роки тому +76

    Videoyu bitirince yoksa biz de mi Rick'in aküsündeki kompakt evreniz dedim

    • @sselimkahverengi
      @sselimkahverengi 4 роки тому +3

      Ufolar Rick'in arabası

    • @zekrn4155
      @zekrn4155 2 роки тому

      .d

    • @ErenAydogdu35
      @ErenAydogdu35 2 роки тому

      Kompakt evrenin içindeki kompakt evrendeysek peki aklımda deli sorular

  • @cemdogan4487
    @cemdogan4487 4 роки тому

    Burdan önce birçok kanaldan izlemiştim ama anlamamıştım ama burda çok iyi anlatmışsınız

  • @wadatamana
    @wadatamana 4 роки тому +13

    Fizik alanında bir şeyler yapabileceğimi sanmıyorum lakin teoloji alanına girebilirim bu bilgilerden sonra. :-)

  • @gokhanpalas
    @gokhanpalas 4 роки тому +1

    İnanılmaz derecede muhteşemsiniz 👍🏻

  • @Dogsrs
    @Dogsrs 4 роки тому +43

    Bu ayrıcalıklar bir harika adamım

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +4

      Faydalı bulmanız bizi çok sevindiriyor! 😍

  • @sarppalaur5379
    @sarppalaur5379 4 роки тому +1

    Yine harika bir video! Tebrik ederim. Bu arada insanlar aynı şeyleri yerken neden farklı tatlar alırlar konulu bir video yapar mısın?

  • @cahitc9409
    @cahitc9409 Рік тому +1

    Anlatış tarzınız mükemmel şahane çok yaşayın güzel insan✨⭐️⭐️⭐️

  • @kadiryaman8399
    @kadiryaman8399 4 роки тому +1

    En son cümle sanki kalbime saplandı kendimi fizik sorularını çözme sorumluluğunda hissettim resmen.🤗 Teşekkürler siz olmasanız bilime ilgim bu kadar artmayacaktı.👌

  • @avakado121
    @avakado121 4 роки тому +3

    Herkese Mutlu Yıllar Evrim Ağacı ailesi

  • @zuleyhamert7894
    @zuleyhamert7894 4 роки тому +2

    Önceki hafta ile bağlantılı olması sebebiyle üst üste izledim; fakat bir edebiyat öğretmeni olmak, her ne kadar büyük miktarda fizik ilgisine ve bir miktar mantıksal-matematiksel zekaya sahip olsam da, beynimin "vov" alarmı vermesine sebep oldu. Önceden; Carl Sagan, Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku gibi bilim insanlarından aldığım dozlarla aydınlanıyor gibiyim 🤭 bu harika videolar için ayrıca müteşekkirim ♥️ (ayrıca konularla ilgili tişörtlar 😍)

  • @Nrllh111
    @Nrllh111 4 роки тому +10

    Son saniyelerinizde ki son sözleriniz gurur okşatıcıydı, umarım ülkecek bir çok başarıya imzamızı atarız.

  • @godryuzaki330
    @godryuzaki330 4 роки тому +4

    Beklediğim video buydu birde sicim teorisi ile m teorisi arasındaki farklılıkları anlatırsanız süper olur :) Bi teorinin nasıl geliştiğine dair güzel bir örnek olabilir ❤️❤️

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +2

      Evet evet, o konuda da bir video gelebilir! ♥

    • @godryuzaki330
      @godryuzaki330 4 роки тому

      @@evrimagaci

  • @furkantan250
    @furkantan250 3 роки тому

    Buraya geliş nedenim henri poincare'in son düşünceler adlı kitabındaki ''niçin mekanın üç boyutu var?'' adlı bölümü okuyor olmamdı. İşin doğrusu bu kadar soyut ve çekici bir konu insanı gerçekten düşündürüyor. Tam da aradığım yanıtları bulmayı umarak buraya geldim ve cidden benim zihnimde bir taslak oluşmasına katkı sağladınız. Evrenin bu karmaşıklığı veya olağanüstülüğü karşısında etkilenip fiziğe merak salmamak neredeyse imkansız! Teşekkürler evrim ağacı :)

  • @aliyogun8378
    @aliyogun8378 Рік тому

    Gerçekten muhteşem ama bir o kadar da eksik bir video umarım bu konu üzerine daha uzun videolar çekersiniz de daha çok dinler ve öğreniriz :) dinledikçe daha da eksik bildiğimizin farkına varıyoruz teşekkürler 😃

  • @nakuderme976
    @nakuderme976 4 роки тому

    harika bir video olmuş. ufuk açıcı

  • @GTR320
    @GTR320 4 роки тому

    Sizi seviyorum ve teşekkür ediyorum.

  • @nikyam
    @nikyam 4 роки тому

    Harika video serisi. Tesekkurler

  • @adrianadem1992
    @adrianadem1992 2 роки тому

    Güzel anlatim yapiyorsunuz

  • @av.mervanates
    @av.mervanates 4 роки тому

    harikasınız. devamını bekliyoruz.

  • @yigitrecepgoodman7649
    @yigitrecepgoodman7649 2 роки тому +1

    Ağabey param olsun Patreon'dan destek olacağım sana. Türkiye'de parayı hak eden sınırlı kişilerdensin veya bir ekibin varsa takımın varsa hepiniz hak ediyorsunuz helal olsun vallahi! Hiç sıkılmadan izliyorum!! Kolay gelsin yeni videolarınızda ağabey!

  • @ruhsalyolculuk
    @ruhsalyolculuk 3 роки тому +2

    Güzel bir video olmuş, tebrikler.

  • @karbonteam9113
    @karbonteam9113 3 роки тому

    Anlattiginizin cogunu anlayamıyorum çünkü altyapı yok ancak bende büyük bir heyecanla vidiyoyu izlettiriyorsunuz heyecan verici bir dünya bilim girince sonu yok ve merak uyandırıyor anlamak değil ancak bilmek çok guzel

  • @sedatsimsek72
    @sedatsimsek72 4 роки тому

    şükür geldi :) merakla bekliyordum

  • @gokcesener6318
    @gokcesener6318 2 роки тому

    Ağzına, bilgine sağlık 🙏

  • @veronicaolmekistiyor
    @veronicaolmekistiyor Рік тому

    Sonda söylediğiniz sözler o kadar güzeldi ki çok kararsız ve fiziğe aşık olan ben fizik okumalıyım dedim .teşekürler

  • @baverdogrucu4904
    @baverdogrucu4904 4 роки тому

    Teşekkürler Evrim Ağacı

  • @PulpoRosTizad0
    @PulpoRosTizad0 4 роки тому +2

    Emeğinize sağlık👏👏👏

  • @akl-ikemal845
    @akl-ikemal845 4 роки тому

    Harikaydı başka diyecek birşey bulamıyorum. Bu güzel video ve arkaplandaki saatlerce calışmanız için çok çok teşekkürler. Zaten ilgili ve meraklıydım ama videonun sonunda söylediğiniz gibi anlattıklarınız daha da bir heveslendirdi açıkcası. Bu konudaki akademik birkaç kaynağı kitap makale farketmez, kolaydan zora doğru paylaşabilirseniz çok minnettar olurum.
    Tekrar çok teşekkürler 👍 bilimle kalın 😉

  • @salemwitch3486
    @salemwitch3486 4 роки тому +5

    Sayın Evrim ağacı yöneticileri, sizlerden bir ricam var . Kerem Cankoçak hocamız ile bu konu hakkında çok kapsamlı bir röportaj yapabilirmisiniz?

  • @hypoEthicaI
    @hypoEthicaI 4 роки тому +20

    Stranger things 'in bilimsel boyutu da varmış meğer :)

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +5

      Haha güzel diziydi. 😍

  • @bellicktv245
    @bellicktv245 4 роки тому +10

    Allah sizden razı olsun

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +4

      Çok teşekkürler! ♥

    • @kasarrendesi6816
      @kasarrendesi6816 4 роки тому +12

      Kendi topuğuna sıkmak bu olsa gerek

    • @batdis2046
      @batdis2046 4 роки тому

      @@kasarrendesi6816 :D

    • @kasarrendesi6816
      @kasarrendesi6816 4 роки тому

      @@niedal3160 Sakınca olduğunu kim söyledi.

    • @kasarrendesi6816
      @kasarrendesi6816 4 роки тому +2

      @@niedal3160 git duyarini başka yerde kas, çünkü etik değerler umrumda değil

  • @kuvvatbekhamrayev7205
    @kuvvatbekhamrayev7205 4 роки тому

    Teşekkürler Evrim Ağacı. Türkmenistan'dan selamlar🙋🙋🙋

  • @sedatkocyigit3298
    @sedatkocyigit3298 4 роки тому +1

    Merhabalar sizden ricam küresel iklim değişikliğinin insanların yaptıklarından dolayı daha hızlı gerçekleşmesi yüzünden doğadaki değişimler ve bu değişimlerin evrimsel süreci nasıl etkileyeceğine dair vidoe cekermisiniz

  • @deryagzkzl
    @deryagzkzl 4 роки тому +13

    7:15'te boyutlara büyüklüklerinden dolayı hapsolmuş varlıklar meselesine verdiğiniz örnekler bana ışık hızına çıkamamamızın nedenlerinden birinin de boyut olarak büyük olmamızdan dolayı olduğunu hatırlattı. Foton boyutundaki varlıklar ışık hızını dahi deneyimleye biliyorken; biz büyüklüğümüzden dolayı belli hız sınırında hareket edebiliyoruz. Bu durum bile verdiğiniz analojiler bağlamında değerlendirildiğinde 4 boyuttan fazla boyutların var olduğunu kanıtlar mı?

    • @ERKEKKK
      @ERKEKKK 5 місяців тому

      Çok doğru söylüyorsun. Büyüleyici Instagram'dan ekleye bilir miyim ?

  • @feryolfels
    @feryolfels 3 роки тому

    İlham verici bir yaklaşım :)

  • @roccovaliant7119
    @roccovaliant7119 4 роки тому

    Tebrikler ve teşekkürler.

  • @sarp
    @sarp 2 роки тому

    Abi çok haz aldım videodan fizik konulu videolarını seviyorum

  • @19OZZY07
    @19OZZY07 4 роки тому

    30 yasimdan sonra beni Fizige baslaticaksiniz muhtesem bir anlatim muhtesem bir icerik..

  • @canberkkavrar6937
    @canberkkavrar6937 4 роки тому +6

    ''Onlar, alt boyutlara hapsolmuş haldedirler...'' Sicim Teorisi 2 videosu, 7:11

  • @mutludurmaz3547
    @mutludurmaz3547 Рік тому

    Süpersin resmen aydınlandim sicim teorisini şimdi biraz daha anladım tabii biraz sadece 😀🙏

  • @asudedidar2572
    @asudedidar2572 4 роки тому

    Great video again 🤟

  • @atomyileyenihayat
    @atomyileyenihayat 2 роки тому

    Tesekkurler.

  • @CesurEreniko
    @CesurEreniko 4 роки тому

    Teşekkür ederim. Eğitimim sayısal bilimler üzerine değil. Bu nedenle bazı videolarınızı birkaç kez izledikten sonra anlayabiliyorum. Bazılarını da birkaç kez izlesem de anlayamıyorum. Bu video da onlardan biri. İzin verirseniz bir eleştiri sunayım sizlere. Bazen öyle uzun cümleler kuruyorsunuz ki, zaten karmaşık olan konu biraz daha zor anlaşılır hale geliyor. Bu bir hata kuyusu. Ben hukukçuyum ve ben de bu kuyuya sıklıkla düşüyorum ve mücadele ediyorum. Dostça bir tavsiye bu. Yoksa sizi çoook seviyorum.

  • @resitalya9624
    @resitalya9624 2 роки тому +2

    Bence diğer boyutlara geçebilmek veya deneyimleyebilmek veya anlayabilmek için frekansımızı yükseltmemiz gerekir. Her şey enerjidir, enerji titreşiminin yani frekansının en düşük olduğu boyut bizim boyutumuz olabilir. Yani enerjinin frekansı düşünce madde oluşuyor.

  • @sametkucukmuzik1991
    @sametkucukmuzik1991 3 роки тому +4

    Hiç bişey anlamadım ama mutluyum şu an çok güzel çalışmalarınız

  • @fatihpirilti1312
    @fatihpirilti1312 4 роки тому +1

    Anlattıklarınız üzere gezegenler tek boyutta sadece tek yöne ilerlemekte yani 1. Boyutta olan onlar kütle küçüldükçe boyutlar açığa çıkmakta verdiğiniz karınca örneği gayet açıklayıcı sanırım daha ileri boyutlara antman tarzı teknolojilerle gidilebilecek 🤗

  • @CanErtugay
    @CanErtugay 3 роки тому +1

    Bu kanalın fizik anlatımlarının da diğer birçok kanalda olduğu gibi saçma sapan magazinsel ürünler olduğunu sanarak şimdiye kadar ön yargılı davrandığımı kabul ediyorum. Çünkü bıkmış usanmıştım diğer kanallardaki sadece yakışıklı terminolojilerin kullanımdan ve bunlarla gelen saçma sapan, hiçbişey vermeyen anlatılardan. Ön yargımdan dolayı özür diliyorum. Gayet makul, iyi bir metin kurgusu ile hazırlanmış olduğunu görüyorum anlatılarınızın. Vaktimizi almayı hak ediyosunuz.

  • @halilerarslan1370
    @halilerarslan1370 9 місяців тому

    Thanks!

  • @leylimley3125
    @leylimley3125 8 місяців тому

    Dinleyicilere olan inancınız çok güzel, umarız ileride çözeriz

  • @DortAdm
    @DortAdm 4 роки тому

    Gerçekten harika videolar yapıyorsunuz tebrikler #evrimağacı #dörtadım #bilim

  • @ezgipak5783
    @ezgipak5783 4 роки тому +32

    "Belki de karanlık madde dediğimiz şey, üst boyutlardan birinde var olan sıradan galaksilerden biridir ve biz onun, kendi boyutumuzdaki kütle çekim kuvvetini deneyimliyor olabiliriz."

    • @Oylesinebiri58
      @Oylesinebiri58 3 роки тому +3

      Bu başka boyutlarla anlaşılacak bir şey değil boyutlarla alakası bile yok.. üst uzay diye bir şey vardır. Üst uzay: gaal, hiper-uzaydaki "sıçrama" için kendisini biraz hazırlamaya çalışmıştı. bu, gezegenler arası basit yolculuklarda görülmeyen bir şeydi. fakat yıldız sistemleri arasında yolculuk yapmanın en pratik yöntemi "sıçrama"ydı. ve belki de sonsuzia kadar da böyle olacaktı. normal uzayda hiç kimse ışık hızından daha süratle ilerleyemezdi. (bu insanlık tarihinin şafak zamanından beri bilinen birkaç bilimsel gerçekten biriydi.) bu yöntemle insanların yaşadığı en yakındaki güneş sistemlerine bile yapılacak bir yolculuk yıllarca sürerdi. ama insan hiper-uzayda galaksinin bir ucundan diğerine bir anda gidebilirdi.
      hiper sistem hayal edilemeyecek bir bölgeydi. ne zamandı, ne de mekân. ne maddeydi, ne de enerji. ne hiçdi, ne de bir şey Ayrıca uzay yolu dizisinde atlama sıçrama (jump) olarak geçmektedir. sıçramanın yapıldığı alan ise üst uzaydır. bu sayede ışık hızıyla dahi yüzyıllar sürecek yolculuklar bir kaç saniye içerisinde gerçekleşebilmekte ve dizide bir çok macera yaşanabilmektedir teorik olarak üst uzay var mıdır yok mudur bilemem, ama insanoğlu bunu hayal edebiliyorsa, neden olmasın Alt boyutu komple örten üst boyut/lar. sıçrama dediği de üst boyuta geçiş yani diyeceğim 3 tane boyut vardır. Ve üst boyutlar ne zaman, ne de mekân; ne madde, ne de enerji bu doğanın kanununa karşı geliyor fakat daha üstün boyutlarda madde veya enerjinin yerini farklı fiziksel şeyler tutabilir.

    • @sudenur9452
      @sudenur9452 3 роки тому +2

      @@Oylesinebiri58 merhaba, seni potansiyelli birisi olarak gördüm. Discordda 6 kişiden oluşan bir teorik fizik grubumuz var. İstersen sende bize katılabilirsin. Grubumuzun yaş aralığı 13-19 arası. 13 yaşındaki arkadaşımız bile 35 yaşındaki adamlardan onlarca kat fazla şey biliyor ve kendi teorileriyle Nobel almayı hedefliyor

    • @omerar9032
      @omerar9032 2 роки тому

      @@sudenur9452 geç oldu biraz ama sıkıntı olmaz ise katılabilir miyim aranıza?

    • @hornyteenager_count7mates
      @hornyteenager_count7mates 2 роки тому

      @@Oylesinebiri58 belkide kara delikler birer hiper uzaya sıçrama portalıdır başka boyuta,Galaksiye,evrene geçitin tek yolu

    • @mahmutsahin5817
      @mahmutsahin5817 Рік тому

      @@sudenur9452 Ben katılabilirmiyim?

  • @bipedalrobot
    @bipedalrobot 4 роки тому

    Böyle bir zor bir konu, daha güzel anlatılamazdı.. Teşekkürler.

  • @havadaucancoposeti
    @havadaucancoposeti 2 роки тому

    Teşekkürler

  • @Somia2575
    @Somia2575 4 роки тому

    Çağrı hocam antropoloji bölümüne merakım var ve okumak istiyorum.Evrim teorisinin de dayanak aldığı bir bilim sahası olması nedeniyle epey bir bilgi birikiminizin olduğunu varsayıyorum.Ben ve benim gibi bu bölüme merak salan kişilere(az da olsa) bilgi verebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

  • @muhammetalperenkaya
    @muhammetalperenkaya 2 роки тому

    Birkaç yıldır bu sicim teorisi, 11 boyut, kütleçekimi zayıflığı vs konusundan haberdardım ama o kadar anlamamıştım ki birisi sorduğunda "bilmiyorum" diyordum. Şimdi ilk kez bir şeyler anladım. Evrim Ağacı farkı 💪

  • @istanbultesbihstore
    @istanbultesbihstore Рік тому

    Supersiniz...

  • @meryemsevgin4423
    @meryemsevgin4423 7 місяців тому

    Teşekkür ederim.

  • @charlesdarwin3839
    @charlesdarwin3839 4 роки тому +3

    Siz karanlık bir Türkiye de sadece bir ateşsiniz biz ise bir yaprak siz bizi tutuşturcaksınız ve kocaman bir alev olacağız Türkiye bir miktar da olsa aydınlanacak ❤️

  • @ilkersonmez4766
    @ilkersonmez4766 4 роки тому +1

    Lee smolin sicim teorisine en sert eleştiriyi getirenlerden biri hatta kitap bile yazdı.iddiası sicim teorisi nin çok esnek bir matematiksel yapısı olduğu nasıl olmasını istiyorsan o şekilde ayarlayabileceğini yani kesin bir öngörüde bulunmuyor olduğudur dolayısıyla bilimsel bir teori olamayacağı yönünde. Bu arada harika bir video teşekkürler

  • @ahmetkaanturkmencekic9846
    @ahmetkaanturkmencekic9846 2 роки тому

    Çekim önerisinde bulunacağım anlatım yaptığında biraz daha geniş kadrajda çekim yaparsan daha hoş olur baş döndürücü oluyor yakın ve bir tık daha yakınlaştırıyorsun vurgu yapmak için hoş olmuyor bro videolarının hastasıyım bu arada başarılarının devamını diliyorum

  • @uurycl1
    @uurycl1 4 місяці тому +1

    Teşekkürler.

  • @egobegos6630
    @egobegos6630 4 роки тому

    Senin yeni görmem çok kötü oldu keşke daha önce seni farkedebilseydim videoların çok güzel

  • @nebiliym8839
    @nebiliym8839 3 роки тому

    Bence her atom ya da her cismin boyutlarının yanı sıra hareket yönlerinin de yani kendi boyutlarının da boyutlar arasındaki geçişlerini anlamlandırabilir. Bizim bildiğimiz ya da tanimyalabildigimiz boyutlarla kısıtlı bilgi sahibi olduğumuz varsayımı da düşünülebilir. Ancak birinci soyledigime döndüğümüz de statiği olmayan bir cisim düşünürsek bunun için hangi boyutlarda hareket edeceğini sadece kendi bilgi kisitimizla bilmiş oluyoruz, halbuki bu cisim kütle çekimiyle birlikte bir başka boyutta hareket ediyor olabilir. Güzel konu. :)

  • @hasanyazar1452
    @hasanyazar1452 4 роки тому

    teşekkürler

  • @landlordlyncher9364
    @landlordlyncher9364 4 роки тому

    Videolarınız süper fakat 2 videonuzu peş peşe izlemek burnumu kanatır 😉

  • @Saturn-xr4zh
    @Saturn-xr4zh 4 роки тому +2

    Utanma Duygusunun evrimi ile ilgili bir video çekermisiniz?

  • @MertGultekin34
    @MertGultekin34 4 роки тому

    Öğreniyoruz 👏👏👏

  • @soahq
    @soahq 4 роки тому +1

    Geçen senelrde fantastik edebiatla iligilenirken herhangi bir araştırma yapmadan bu tip bir teori gelmişti aklıma. bilimsel olarak var olan bir teori oldğunu öğrenmek hoşuma gitti.

  • @alimertkoyuncu3425
    @alimertkoyuncu3425 2 роки тому +1

    1 - zaman diye birsey yoktur . Hareket , entropi , ve değişim vardır. İleri yada geri akmaz .
    2- zaman bir boyut değildir. Skaler. Bir değerdir vektörel hiç bir anlam taşımaz.
    3- farkli boyut denen birşey yoktur. Boşluk diye bildiğimiz. Aslında kendine has bir yapısı olan ve maddenin var olması için gerekli alanı ve etkileşimleri sağlayan tek bir boyut vardır. Ve bu yapı maddenin salınım frekansı ile bağlantılıdır. Ve sinirlayicidir.
    4- bu bahsettiğim yapı evrenin bir balon misali kosmotik alanından başka birşey değildir. Maddenin var olması için gereklidir.
    5- bu alandan çıkmak için maddenin salınım frekansı evrenin toplam salınım frekansından fazla olmalıdır.
    6- kütle çekimi diye birşey yoktur . Vakum etkisi mevcuttur. Gerçek olan elektromanyetizma dir. Madde boşluğun yapısı ile mevcut kütlesine göre dinamik bir vakum alanı oluşturur. Ve maddenin mevcut salınım frekansı boşluğun yapısı ile anlık rezonans sağlar ve bu olay kesikli yapıdadır. Bu etkileşim mevcut alanın toplamına dağıldığı için iki kütle arasında ki etki yoğunluk , hacim oranı baz alinirsa mesafenin karesi ile ters orantılıdır.
    7- sicim diye birşey yoktur. Kanıtlanmamış teoriler ki adı üstünde teori sadece yanlis teori doğurur. Bilimin sıkıştığında başvurduğu altın bir ejderhadir kendisi , belirsizlik ilkesi ve paulinin disarlanma ilkesi , ve atom altı bazı parçacıkların , mevcut durumları incelemeyi imkansız kılar. Işık hızı üstü parçacıklar ışık hızı altına inemez , ışık hızı altı parçacıklar üstüne çıkamaz . Yani sen , ben biz 2 boyutlu bir defterde 3 boyutlu bir kalem ile 10 cu boyutu hesaplayamayiz ;)

  • @ysfemrinc
    @ysfemrinc 4 роки тому +4

    Aklıma bir şey geldi: Ya bizim quantum diye tâbir ettiğimiz parçacıklar çok küçük olduğu için diğer bir boyutu deneyimliyorlarsa? Bu yüzden bizim gözlemlediğimiz parçacıkların yapamadığını yapıyorlarsa?

  • @ahmet-604
    @ahmet-604 4 роки тому

    Videolarını kulaklıkla Gece izleyip uyumak üzere açtım. O sırada talihsizlik işte uyuyakalmışım, Otomatik oynatmada açıkmış. Kalktığımda hala konuşuyordun. Helal olsun bu adamın emeğine azmine dedim, fakat Şimdi gece uykuda dinlediğim videolar ne oldu tekrar baştan izlemek durumundamıyım 😉🤔 tabiki cevabını biliyorum izlemene gerek yok senin, diyeceksindir..😂😂👆🏼👆🏼

  • @suleymanoner6833
    @suleymanoner6833 4 роки тому +3

    Teşekkürler Evrim Ağacı 👏👏

  • @emirkara4991
    @emirkara4991 4 роки тому +3

    Video için teşekkürler❤Bebar bilim'den kuantum fiziği tarihini öğrenirken sizdende yeni gelişmeleri öğrenmek çok iyi oluyor.Artık bölüm okumama gerek kalmayacak😜

  • @HakanSengel
    @HakanSengel 10 місяців тому

    1-Kendi algımca, ben, BOYUT kavramını daima birbirine indirgenemeyen farklı var olma biçimleri(=nitelikleri) olarak anladım ve hala da öyle anlamaktayım.
    2-Bu perspektiften baktığımda, 4 ana(=temel) boyutun var olduğu kanısındayım : a-Ruh(=tinsel boyut=özne boyutu) b-Nefs(=yaşam enerjisi/canlılık boyutu=tensel boyut) c-Madde(=nesnel boyut) d-Hareket(=devim boyutu).
    3-Ve bu dört ana boyut(=varlık biçimi), kendi içlerinde, farklı alt boyutlara ayrıştırılabilir; RUH´un düşünme, bilme, anımsama, vb. alt boyutları; NEFS´in varlığını sürdürme, soyunu sürdürme, korunma, vb. alt boyutları; MADDE´nin uzay, zaman, vb. alt boyutları ve HAREKET´in eksenel, doğrusal, helezonik, vb. alt açı boyutları, gibi.
    4-Ama belki de, tüm bu farklı temel boyutları, esasında, HAREKET(=Devimsellik) boyutu altında toplamak daha doğru bir yaklaşım olabilir, zira, sonuçta herşey, en basit mekanik(=fiziksel) devimden, en karmaşık düşünsel(=ruhsal=dinamik) devime kadar, devimsel bir hiyerarşik, görünür-görünmez etkileşim ağlarını(=boyutlarını) oluşturur.
    5-Yani, ruh ta, nefs te, madde de, ve hareketin kendisi de, hareket(=devim) halindedirler, hem de sürekli değişen devimdirler.
    6-Bu tespitlerden yola çıkarak, en azından bana göre, üst boyut denilen boyutlar, ancak, nefs gibi, ruh gibi çok latif(=ince=adeta boyutsuz/hayali/sanal) boyutlar olabilir, ve bu böyleyse, ruhsal ve nefsi boyutları zaten pratik olarak yaşıyoruz/deneyimliyoruz(=düşünüyoruz ve canlıyız/nefes alıyoruz), ama onların nasıl boyutlar olduğunu birtürlü tanımlayamıyoruz, velhasılı kelam.Sağlıcakla ve dua ile :)

  • @yavuzayhan7507
    @yavuzayhan7507 4 роки тому +58

    3:26 Gta Vice City haritası değil mi o hocam? :)

    • @DenizKoksal.
      @DenizKoksal. 4 роки тому +5

      Oğlum sen işsizmisin lan, heryerde senin yorumunu görüyom

    • @evrimagaci
      @evrimagaci  4 роки тому +23

      Dikkatlerden kaçmıyor. ☺

    • @yavuzayhan7507
      @yavuzayhan7507 4 роки тому +4

      @@DenizKoksal. belki biraz, öğrencilik işte dostum 👌

    • @beratkavak1996
      @beratkavak1996 4 роки тому

      GTA 3 bu

    • @CommunistMisato
      @CommunistMisato 4 роки тому

      @@beratkavak1996 vice city police department yazıyo

  • @erhanzeybekoglu1603
    @erhanzeybekoglu1603 4 роки тому +1

    Tamda analitik geometri çalışıyordum iyi oldu😁

  • @begunge
    @begunge 2 роки тому

    Understanding the tenth dimension , bilgiyi adresleriniz keşke ama kendiniz yapmış gibi de gösterebilirsiniz!? animasyonuza sağlık

  • @narinhaaland
    @narinhaaland 2 місяці тому

    2024 den geldim ve evrim ağacı bayaa eskimiş hali ama şuan çok daha iyi ❤❤

  • @enricoram
    @enricoram 4 роки тому

    Emeğinize sağlık, harika içerik, diğer boyutları çözümlemenin yolunun temel kuvvet ilişkileri, kuvvetlerin nedenselliği ve muhtemel başka kuvvetlerin keşfi ile açıklanabileceğini düşünüyorum. Kütle çekim kuvvetini temel kuvvet kabul etmekle beraber aslında sebebini bilmiyoruz. Bu kuvvete neden olan herneyse başka bilmediğimiz bir temel kuvvetin etkileşimi olabilir. Evrendeki karanlık madde oranı bu güçlerin etkileşim güçlerinin miktarını da etkiliyor olabilir. O yüzden her şeyin teorisi argümanı kabul görecekse sadece oranları tesbit edilen evrenlerde işlevsel olacağını düşünüyorum. Saygılar..🖖