Stadhuis Hengelo - onderling samen, samen met de stad

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 чер 2020
  • Het nieuwe stadhuis Hengelo maakt het centrum weer tot kloppend hart van de stad,
    Het eigentijds en duurzaam ensemble, ontworpen door EGM architecten en HVE Architecten in samenwerking met BERNS architectuur, bestaat uit het nieuwe stadskantoor en het bestaande, naoorlogse monumentale stadhuis. De twee naast elkaar gelegen en verbonden gebouwen zijn programmatisch één geheel, maar genieten eigen en duurzame karakters. Het rijksmonument, ontworpen door architect Johannes Fake Berghoef (1961), bleek bijzonder adaptief. Hierdoor was het mogelijk het gebouw te voorzien van een open en eigentijds karakter, sfeervolle werkruimtes en een centrale stadshal met bijzondere en gerestaureerde materialisatie. Daar direct naast gelegen ligt de nieuwbouw met een dynamisch karakter en buitengewone ruimtelijkheid. Daglicht valt diep binnen en zorgt samen met duurzame innovaties en ambachtelijke lokale technieken voor een gezonde werkomgeving.
    Techniek en traditie
    Het bestaande stadhuis is onderdeel van het collectief geheugen van de Hengeloër en maakt nadrukkelijk deel uit van het stadsleven door de vele evenementen die in de stadshal plaatsvinden. Bij de totstandkoming van het ontwerp vormden de locatie en rol van het stadhuis, samen met de kenmerken van de stad, een belangrijke inspiratiebron. Het renovatie- en nieuwbouwontwerp tonen respect voor het iconische jaren ’60 Rijksmonument van Berghoef, maar sluiten ook naadloos aan op de huidige tijd. Door de ruimtelijkheid in het gehele ontwerp passen zowel publieke als niet-publieke (werk)plekken in huidige de 1,5 meter maatschappij. In beide gebouwen keren Hengelose technieken en tradities terug. Deze aanpak maakt beide gebouwen samen tot één ensemble met een typisch Hengelose uitstraling, een karakteristieke knipoog naar het verleden en hightech blik op de toekomst.
    Impuls voor Hengelo
    De ingebruikname van het nieuwe stadhuis betekent ook een maatschappelijke en economische intensivering van de prachtige locatie midden in de stad. Het gebied transformeert van onaantrekkelijke buurt met leegstaande panden en on(der)benutte terreinen naar een hoogwaardige, levendige en vooral mooie plek met nieuwe bestrating, vergroening en nieuwe ondernemers. Een plek waar zowel het in ere herstelde stadhuis als het nieuwe stadskantoor passen binnen de circulaire economie. Zo is het casco van de nieuwbouw toekomstbestendig en voorbereid op een mogelijke transformatie naar zelfstandig kantoor of zelfs appartementencomplex. Samen met hergebruik van materialen, nieuwe materialen met lage milieubelasting en de toevoeging van zonnepanelen, duurzame installaties en een slimme koppeling met het nieuwe stadskantoor is een sterk verlaagd energieverbruik bereikt.
    Het stadhuis is uitstekend bereikbaar met fiets en openbaar vervoer en in de parkeergarage staan elektrische leenauto’s klaar voor medewerkers. Dagelijks komen zo’n 700 werknemers naar hun kantoor dat voorheen ver buiten het centrum lag. Daarnaast komen er jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers naar de gemeentebalies. Bijzonder is dat lokale Hengelose ondernemers diensten verzorgen in het stadshuis. Hiermee ontstaat een gezellige reuring en onderlinge economische uitwisseling: een echt Hengeloos stadhuis waar burgers laagdrempelig binnenstappen en de gemeente het stedelijk leven in het centrum versterkt.
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 2

  • @marcokool8544
    @marcokool8544 3 роки тому

    leuk gedaan , ziet er goed uit!

  • @pamelawerf1566
    @pamelawerf1566 4 роки тому

    Verschrikkelijk gebouw... zonde wat ze met de ruimte gedaan hebben. Wachtkamers zijn kaal en te weinig zitplek. Zonde van het geld.