Oefening in Gouda van het Noodhulpteam PLUS

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 січ 2023
  • Onder leiding van de Ambulancedienst-Dienst Speciale Interventies-Korps Commando Troepen-GHOR in samenwerking met Hoornbeeck College Gouda.
    Alle leden van het Noodhulpteamplus van het Rode Kruis/GHOR hebben een unieke en uitzonderlijke training, met aansluitend een onvoorbereide oefening gehad in het scenario Grof en Extreem Geweld op het Hoornbeeck college in Gouda. Dit alles vond plaats onder de minst ideale omstandigheden, in de kou, duisternis en met ontruimingsalarm.
    In onze regio hebben wij de beschikking over drie Noodhulpteam plus teams, deze teams zijn inzetbaar als ondersteuning bij de ambulancedienst in het kader van grootschalige incidenten met veel slachtoffers. Grof en Extreem Geweld, een aanslag waarbij veel slachtoffers vallen is een van de scenario’s waarbij de NHT plus kan worden ingezet, andere scenario’s kunnen ook zijn trein-vliegtuig ongevallen, hulp bij ontruimen en evacueren van personen, inzet bij evenementen
    In de training zijn de materialen gebruikt uit de TGB tassen (terreur gevolg bestrijding) die de ambulancedienst en de GHOR in alle dienstvoertuigen tot zijn beschikking heeft. Het zijn middelen om grootschalige bloedingen en verwondingen acuut te verbinden, zoals slagaderlijke bloedingen, amputaties, schotwonden. Deze materialen zijn tijdens de skills workshop aan de orde geweest. De materialen, Tourniquet - Traumazwachtel - Haemostatisch gaas - Compressed Gauze en Celox Rapid - Chest Seal en het juist toepassen en voorkomen van onderkoeling met behulp van de isolatiedekens.​​​​​​​
    Het verras moment was dat er aansluitend aan de skills workshop een oefening is uitgevoerd met meerdere daadwerkelijke slachtoffers in het Hoornbeeck college. In een donkere, koude onoverzichtelijke ruimte (garagecomplex-fietsenstalling) met ontruimingsalarmsirene. Leerlingen van het Hoornbeeck College waren actief hierbij betrokken en hebben de rol als slachtoffers uitgebeeld. Deze waren ook verdeeld in de ruimte, doel was om zo snel mogelijk het slachtoffer te lokaliseren en de levensreddende handelingen uit te voeren, met toepassing van de tgb materialen. Aansluitend het transport van de slachtoffers en overdracht aan het Gewondennest.
    2 NHT teams van 16 personen zijn ingezet n.a.v. een bijstandsverzoek van de Veiligheidsregio Hollands Midden. De NHT teams kregen een sector toegewezen waarbij 1 team verantwoordelijk was voor het opbouwen en inrichten van het Gewondennest en 1 Team is met de ambulanceverpleegkundige en bedrijfsvertegenwoordiger naar de locatie gebracht waar de mogelijke slachtoffers waren. De collega’s van de ARR/DSI en KCT waren betrokken bij de waarneming, observatie en evaluatie. Waarbij met name de handelingen en toepassing van de TGB materialen werd gelet. Ook werd er gelet op de opvang, behandeling en samenwerking van de NHT teams onderling.
    De taken van de NHT zijn daarnaast het clusteren en voorzien van de nodige zorg en aandacht van de slachtoffers. Het NHT draagt zorg voor een veilige centrale opvang, en een centrale, systematische secundaire triage door een zorgprofessional uitgevoerd kan worden. ​​​​​​​
    Voor een NHT-plus vrijwilliger gelden er extra taken. En bevatten onder andere het uitvoeren van medisch ondersteunende taken in opdracht van de ambulanceverpleegkundige, het monitoren en bewaken van slachtoffers door middel van de ABCDE methodiek, het verrichten van assisterende handelingen conform LPA, bv klaar maken en voorbereiden infuus, zuurstof en medicatie.

КОМЕНТАРІ •