Başıboş Köpek Sorunu Nasıl Çözülür? | Bilimsel Bakış Açısı ile

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 58

  • @cyber41m
    @cyber41m 3 місяці тому +23

    "evrim ağacı sokak köpekleri vol. 2" olarak yorumladım. itlaftan neden bu kadar rahatsız olunuyor, bir türlü anlamıyorum.

    • @IOnur
      @IOnur 3 місяці тому

      Rahatsız olunması anormal değil. Bu hayvanlara bir şekilde insanlar; inekler, koyunlar ve tavuklardan daha yakın hissediyor. Doğrudan bu kadar hayvanı öldürmek de çözüm değil. Ama bu kadar nüfusa barınak ve bakım da yapılamayacağı aşikar.

    • @elif2480
      @elif2480 3 місяці тому

      İtlaf kelimesini niye yumuşatmak için kullanıyorsunuz. Siz direkt köpeklerin öldürülmesini istiyorsunuz bundan rahatsız olmayacak normal bi insan yoktur

    • @lanlon11
      @lanlon11 2 місяці тому +3

      Aslında Türkiye gibi bir ülke için uyutma işlemi en kolay ve masrafsız çözümlerden ama insanlar bu gerçekliği kabul etmek istemiyor ve söylemeye çekiniyor.. Milyonlarca köpeği toplayıp, barınaklarda kısırlaştırıp, ilaçlarını, aşılarını sağlayıp, bakımını yapmak, ekonomik krizin eşiğinde bir ülke için çok zor.. Bu olayın, bu seviyeye gelmesinin büyük sebeplerinden birisi ise köpek fetişi olan bazı insanların sokaklarda sahipsiz köpekleri senelerdir besleyip çoğaltmasıdır. Ayrıca sokaklarda yaşayan hayvanların ömrü de kısa olur ve hayatlarının büyük bir kısmını yoğun zorluklarla geçirirler. Kısırlaştırıp yerinde yaşatmak da çözüm değildir. Çocuklar parklarda kumda oynarken ellerine kedi köpek boku bulaşıyor. Artık İstanbul'da bazı semtler katlanılmaz bir seviyeye geldi.

  • @langstonhanibal9997
    @langstonhanibal9997 3 місяці тому +20

    Yeni bir şey yok ; Vergilerimizle milyonlarca köpeği bakacağız diyor ama en azından sokakta olmasın da diyor.

    • @ZelalSuDeğirmenci
      @ZelalSuDeğirmenci 3 місяці тому +5

      Öncelikle 45 dakikalık videoya 7. dakikada yorum yaptığınız için sizi tebrik ederim. Muhtemelen videonun tamamını değil sadece "Türkiye ne yapabilir" bölümünü izlediniz. Bu nedenle videonun tümünü izlemeden yapılmış bu yorumun bilimsellikten uzak ve bu videonun hazırlanmasında görevi olan herkesin emeğine saygısızlık olduğunu düşünüyorum. İyi günler dilerim.

    • @emirhanozumturk1387
      @emirhanozumturk1387 3 місяці тому +11

      ​@@ZelalSuDeğirmenciben 45 dakika izledim aynı şeyi diyor

    • @ZelalSuDeğirmenci
      @ZelalSuDeğirmenci 3 місяці тому

      @@emirhanozumturk1387 Videonun tamamen bilimsel verilere dayandığını tekrar belirtmekte fayda görüyorum. İtlaf tek başına etkili bir çözümmüş gibi görünse de bu doğru değildir. Vakum etkisiyle itlaf edilen köpeklerin yerini başka köpekler hızlıca dolduracaktır, ekolojik bir dengesizlik oluşacaktır ve videoda da belirtildiği gibi özellikle kuduz konusunda hiçbir şekilde çözüm olmayacaktır. Bu nedenle “bütüncül” bir yöntem izlenmelidir.

    • @EDEL434
      @EDEL434 3 місяці тому +1

      Hepsini tamamen yok edersek nasıl yeri dolduruyolar aga ortada köpek kalmayınca kim kimin yerini dolduracak ​@@ZelalSuDeğirmenci

    • @emirhanozumturk1387
      @emirhanozumturk1387 3 місяці тому +1

      @@ZelalSuDeğirmenci ben size matematiksel verilere dayalı bir açıklama yapayım:
      Ülkemizde 30 bin Vetirener Hekim mevcut sokak köpeği sayısı 10 milyon ise(1 milyon olsa bile) bu sayının 5 milyonu dişi ve 5 milyonu erkek dersek ve dişi köpeklerin kısırlaştırma sonrası 2 gün gözetim altında tutulacağını varsayarsak(ameliyat sonrası komplikasyonları ve enfeksiyonları bahsetmiyorumbile) 30 bin hekimimiz ne iş yapıyorsa bırakıp sadece köpekleri kısırlaştırsaydıbile bu sorunun üstesinden gelemezdi kaldı ki köpeklerin doğum oranını sıfıra indirmemiz imkansız ve her doğum başı 5-6 adet yavru dünyaya gelecek. Şuanlık en insancıl yöntem ötenazi gibi duruyor zaten barınaklarda beslesekbile hayvanlar acı çekmeye devam edecektir. Hayat boyu acı çekmelerindense uyanamayacakları bir uykuya dalmalarını sağlamak erdemli bir davranış olacağını düşünüyorum.

  • @emirhanozumturk1387
    @emirhanozumturk1387 3 місяці тому +3

    Ülkemizde 30 bin Vetirener Hekim mevcut sokak köpeği sayısı 10 milyon ise(1 milyon olsa bile) bu sayının 5 milyonu dişi ve 5 milyonu erkek dersek ve dişi köpeklerin kısırlaştırma sonrası 2 gün gözetim altında tutulacağını varsayarsak(ameliyat sonrası komplikasyonları ve enfeksiyonları bahsetmiyorumbile) 30 bin hekimimiz ne iş yapıyorsa bırakıp sadece köpekleri kısırlaştırsaydıbile bu sorunun üstesinden gelemezdi kaldı ki köpeklerin doğum oranını sıfıra indirmemiz imkansız ve her doğum başı 5-6 adet yavru dünyaya gelecek. Şuanlık en insancıl yöntem *ten*zi gibi duruyor zaten barınaklarda beslesekbile hayvanlar acı çekmeye devam edecektir. Hayat boyu acı çekmelerindense uyanamayacakları bir uykuya dalmalarını sağlamak erdemli bir davranış olacağını düşünüyorum.

  • @ozgurozgel910
    @ozgurozgel910 2 місяці тому +3

    Köpekler insanlardan korkuyorsa, insanlar köpeklerden daha fazla korkuyor. Köpekler yerlerini korumak istiyorsa insanlar da korumak istiyor. Köpek üreten, sokağa atan beni ilgilendirmez. Bu benim suçum değil. 10-15 sene önce dediğin olabilirdi. Ama artık imkansız. Tek yol itlaf ve devamında kontrol ederek dengesiz büyümeyi engellemek. Ayrıca her hayvan çip ile takip edilmeli, terk edilen köpek için çok ciddi cezalar kesilmeli.

  • @blaanc999
    @blaanc999 2 місяці тому +1

    Şu kanalı ve bu videonun çoğunu güzelce dinleyenleri tebrik ediyorum gerçekten keşke Turkiyemiz daha fazla bu tarzda içerikler tüketse...

  • @EmreUcar374
    @EmreUcar374 3 місяці тому +2

    2:10 "toplumun hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak bilimsel veriler ışığında" dediğiniz anda bilim biraz buna bıyık altından güler. Herkes de her konuda hassas olmayıversin. İnsan hayatı, özellikle de zor şartlar altında yaşayan insanların hayatları, güzelleştirilmelidir.

  • @EmreUcar374
    @EmreUcar374 3 місяці тому +1

    15:47 burada mola veriyorum. Malum çalışmam ve işe bisikletle gitmem lazım. Akşama hiçbir saldırıya uğramadan dönersem videoya eleştiri yazmaya devam ederim.

  • @TheSazansavar
    @TheSazansavar 3 місяці тому +2

    Tek çözüm var o da culling.

  • @EmreUcar374
    @EmreUcar374 3 місяці тому

    Bıktık artık. Söyleyeceğiniz herşeyin çözümünü buluruz. Sokakta köpek olmaz. Ne yapılacaksa yapılsın

  • @LaCcOsSte
    @LaCcOsSte 2 місяці тому

    Çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler. Kulaktan dolma bilgilerle, ama Avrupa'da bu böyle, diyenler için de aydınlatıcı olmuş.

  • @heideggermartin1005
    @heideggermartin1005 3 місяці тому +1

    valla bravo çok iyi bilgiler içerden video olmuş. videoyu QR kod olarak oluşturup stickera basmak lazım. etikete 'başıboş köpek tehlikesi için qr kodu okut' uyarısı olmalı ve parklar bahçeler her yere yapıştırmalı

  • @lanlon11
    @lanlon11 2 місяці тому

    Aslında Türkiye gibi bir ülke için uyutma işlemi en kolay ve masrafsız çözümlerden ama insanlar bu gerçekliği kabul etmek istemiyor ve söylemeye çekiniyor.. Milyonlarca köpeği toplayıp, barınaklarda kısırlaştırıp, ilaçlarını, aşılarını sağlayıp, bakımını yapmak, ekonomik krizin eşiğinde bir ülke için çok zor.. Bu olayın, bu seviyeye gelmesinin büyük sebeplerinden birisi ise köpek fetişi olan bazı insanların sokaklarda sahipsiz köpekleri senelerdir besleyip çoğaltmasıdır. Ayrıca sokaklarda yaşayan hayvanların ömrü de kısa olur ve hayatlarının büyük bir kısmını yoğun zorluklarla geçirirler. Kısırlaştırıp yerinde yaşatmak da çözüm değildir. Çocuklar parklarda kumda oynarken ellerine kedi köpek boku bulaşıyor. Artık İstanbul'da bazı semtler katlanılmaz bir seviyeye geldi.

  • @bilincinontolojikizdirabi
    @bilincinontolojikizdirabi 3 місяці тому

    Hocam çok güzel bilimsel yaklaşıyorsunuz harika ama siz kendiniz de 10 milyon köpek olduğunu söylüyorsunuz. Hollanda veya diğer avrupa birliği ülkeleriyle kıyaslamak çok anlamsız. Bütüncül yaklaşım kesinlikle olmalı ama sadece hasta köpekler öldürülürse bu kadar köpeğe nasıl barınakta bakılacak? Bahsettiğiniz ülkelerin çoğunda barınaklarda köpekler ömrünün sonuna kadar yaşamıyor. Barınaklar sadece bakımını aşısını yapıp salıyor..

  • @gokhanbayram
    @gokhanbayram 2 місяці тому

    köpeklerin vakum etkisiyle çoğalacağına dair bilimsel çalışma var mı? gerçi köpeklerin tamamı toplandıktan sonra vakum etkisinden zaten söz edilemez. bir de neden köpeklere ayrı bir muamele yapmak zorundayız ki? bunu haşere ile mücadele gibi görmek lazım.

  • @IOnur
    @IOnur 3 місяці тому +1

    Tespitlerinizin bilimsel olarak doğruluğu konusunda sizin araştırmalarınıza güveniyorum. Ama çözümü konusunda belirttiklerinizin yetersiz kalacağını düşünüyorum. Bu hayvanların(7.000.000 belki diğer uygulamalar ile yarı yarıya düşer) kalacağı barınakların düzgün bir şekilde yapılabilmesi için maddi kaynak bulunmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. İzmir'de belediye tarafından yapılan bin beşyüz köpek kapasiteli barınak için 2.600.000 Dolar para harcandı. Belirtilen köpek nüfusunun yarısı için 6.000.000.000 (Altı Milyar) dolar gibi sadece barınak parası gerekli. İşletme maliyetini bilmiyoruz bile.

  • @zerosenpai5346
    @zerosenpai5346 3 місяці тому +1

    Kırdığın birileri oldu mama firmalarının kanalına çıkan benim Facebook zamanından beri takip ettiğim bilim iletişimcisini, nasıl tarafsız olursunuz. (Not: Eline emeğine aklına sağlık video için)

  • @emirhanozumturk1387
    @emirhanozumturk1387 3 місяці тому +2

    Kaynakça kısmının boş olduğunu
    ekolojik dengesizlikle ilgili bahsettiğiniz şeylerin asılsız ve keyfi söylendiğini
    Türkiye'nin yeterli sayıda veteriner hekime sahip olmadığını
    köpekler için insancıl yaşama, barınma, beslenme ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için ne kadar vergi verileceğini buna harcanacak paralar ile daha faydalı neler yapılabileceği ile ilgili tartışma sağlanması gerektiğini
    bahsetmek istedim
    umarım ekibiniz de Türkiye de yaşayıp vergi verdiğinin bilincinde olan vatandaşlarımız vardır

    • @erolkerem
      @erolkerem 3 місяці тому

      Kaynakça kısmı boş değil.

    • @emirhanozumturk1387
      @emirhanozumturk1387 3 місяці тому

      ​@@erolkeremteşekkür ederim sonradan eklenmiş ben yorum yaptığımda yoktu

  • @MerveSoftware
    @MerveSoftware 3 місяці тому

    Olaylara tarafsız ve bilimsel bakılması çok iyi.
    Teşekkürler ⭐

  • @selimkoksal3053
    @selimkoksal3053 3 місяці тому +1

    Kist hidatikten bahsetmedin

    • @ZelalSuDeğirmenci
      @ZelalSuDeğirmenci 3 місяці тому

      Bahsedilecek farklı hastalıklar da vardı ancak video süresinin daha fazla uzamaması için hepsine değinemedik maalesef

    • @selimkoksal3053
      @selimkoksal3053 3 місяці тому +1

      @@ZelalSuDeğirmenci anladım neyse bir prof veterinerimiz bahsetmişti son zamanlarda Türkiye'de kist hidatik vakaları artış göstermiş bir şey yapılmazsa daha da artacak

    • @ZelalSuDeğirmenci
      @ZelalSuDeğirmenci 3 місяці тому

      @@selimkoksal3053 evet doğru şu an böyle bir artış söz konusu ancak videonun hazırlık ve yapım aşaması tahmin ettiğiniz üzere uzun sürüyor ve değişiklik yapmak tüm süreci en başa alabiliyor. Bu yüzden videoyu daha da uzatmamak için ekleyemedik ancak ileri okumalarda bu konuyu dikkate alırız. Katkınız için teşekkür ederim, iyi günler. ☀️

  • @okuyantosbaga9024
    @okuyantosbaga9024 3 місяці тому

    Çok güzel bir video olmuş ancak bence çok uzun. İkiye üçe bölünüp part 1-2-3 gibi paylaşılabilirdi belki

  • @Minkowski_space
    @Minkowski_space 3 місяці тому

    güzel video olmuş fakat biraz uzun olmuş. 10dk'da özetlenebilir bi video

  • @atakan4753
    @atakan4753 3 місяці тому

    Harika bir içerik olmuş, emeğinize sağlık💯💯

  • @berknoah937
    @berknoah937 3 місяці тому

    tıbbi alanda kimlere danıştınız? mesela bir veterinerden veya bir hekimden görüş aldınız mı?

    • @BurakCankaya
      @BurakCankaya 3 місяці тому +1

      Evet ekibimizde veteriner arkadaşımız var bir de dışarıdan bir veteriner arkadaş katkıda bulundu. Eğer eksik bir şey görüyorsanız ve veterinerseniz siz de katkıda bulunabilirsiniz. 🙌

  • @manyatikrozenans
    @manyatikrozenans 3 місяці тому

    Üst kattaki komşu balkondan kedilere 'çiğ' tavuk ciğeri atıyor....🤨 Ayrıca tavuk da hayvan değil mi, bu nasıl hayvan severlik anlamış değilim. Bu yüzden halk eğitimi kesinlikle gerekli. Teşekkürler video için.

    • @ZelalSuDeğirmenci
      @ZelalSuDeğirmenci 3 місяці тому

      Çiğ verilmesi yanlış, bu konuda haklısınız. Andak kediler zorunlu etçil canlılardır yani et yemek zorundalar o yüzden de tavuk eti verilebilir. Bunda etik olarak yanlış bir durum yok.

    • @manyatikrozenans
      @manyatikrozenans 3 місяці тому

      ​@@ZelalSuDeğirmenci Kediler et yemek zorunda ama insanların kesip pişirdiği tavuğu mu yemek zorunda ? Biz insanlar zaten yeterince et tüketiyoruz. Bir de kedi köpek yılan vs. beslemek için daha fazla hayvan öldürüyoruz. Mamaların yüzde 30 unda et var. Bunda bir çelişki yok mu ? Bu ekolojik olarak sürdürülebilir mi ? Bu doğaya insanın dilediği gibi müdahale etmesini meşrulaştırmak değil mi ? Hayvan sahiplenmek doğanın dengesiyle oynamaktır. Baştan aşağı kapitalizmin sattığı sahte mutluluklardan biridir. Hayvanseverlik bir iki tür hayvanı kapsayan bir şey olamaz.

    • @emirhanozumturk1387
      @emirhanozumturk1387 3 місяці тому

      @@ZelalSuDeğirmenci öncelikle, kediler tam anlamıyla zorunlu etciller değildir. Veteriner hekimler arasında kesin bir görüş birliği olmasa da genel kanı etçil olduklarıdır. çiğ et tüketiminin pet hayvanlarında kendisi için ve çevresi için olumsuzluk oluşturacak paraziter ve zoonoz hastalıkları atlamamınz gerekli

    • @ZelalSuDeğirmenci
      @ZelalSuDeğirmenci 3 місяці тому

      @@emirhanozumturk1387 Öncelikle ben bir veteriner hekimim ve kedilerin zorunlu etçil olduklarını aldığım 5 yıllık eğitime dayanarak söylüyorum. Çiğ et tüketimi doğru kullanımla hayvanlar için zararlı değildir ancak sokakta yaşayan hayvanların bu şekilde çiğ etle beslenmesi dediğiniz gibi paraziter, bakteriyel bir çok hastalığa sebep olabilir çünkü kontrolü çok zor.

    • @emirhanozumturk1387
      @emirhanozumturk1387 3 місяці тому

      @@ZelalSuDeğirmenci Kediler için kullanılan hazır mamalarda tahıllar ve bitkisel ürünlerin bulunuyor olmasından. bitkisel kaynaklı bazı besin gruplarını tüketebilmesi ve metabolize edebilmesinden ve yabanıl kedilerin bitkisel beslenme davranışlarından yola çıkarak tam anlamıyla etçil diyemeyebiliriz fakat sadece bitkisel kaynaklardan yeterli olarak alınamadığı taurine ve bunun sonucunda taurine eksikliği gibi hastalıkların görüldüğü durumlardan ötürü zorunlu etçil de diyebiliriz ancak dediğim gibi kesin anlamda etçil diyemeyiz lakin genel kanı etçil olduğu yönündedir

  • @EmreUcar374
    @EmreUcar374 3 місяці тому

    1:30 Bakın daha burada bile, "görevliler görevlerini yapsaydı, kısırlaştırma yapılsaydı" dediğiniz anda bile, sorunu büyüten asıl kitlenin içinde "kısırlaştırmaya bile" karşı olanlar çıkıyor. Bu pembe dünyacı kitle önce içindeki bu kısırlaştırma karşıtlarını önce def etmeli ondan sonra vicdan sömürüsü yapmalı. Daha bir sorun olduğunu bile kabul etmeyip, sokakta sürünen köpeğe iki kap bişey verdi diye kendi vicdanını tatmin edenler var.