شکایت از پزشک به‌دلیل خطای پزشکی

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 чер 2024
  • تحت چه شرایطی می‌توان از پزشک به‌دلیل خطای پزشکی شکایت کرد؟ چه مرجعی به این شکایت‌ها رسیدگی می‌کند؟
    پاسخ:
    🔹 در قانون مجازات اسلامی اصل بر مسوولیت پزشک است، اما اگر پزشک اقدامات پزشکی را منطبق با ضوابط فنی و رعايت موازين علمی و پزشكی انجام دهد و در این زمینه قصور و یا تفصیر نکند و یا اینکه قبل از عمل جراحی برائت گرفته باشد، در این صورت فاقد مسوولیت کیفری و مسوولیت مدنی خواهد بود؛ اما اگر پزشک این اقدامات را انجام ندهد و برای بیمار اتفاقی بیفتد، می‌توان از پزشک به‌دلیل خطای پزشکی در دادسرای عمومی و دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی شکایت کرد.
    زیرا:
    🔸 الف: ماده ۴۹۵ این قانون بیان می‌دارد «هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می‌دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد، ضامن دیه است؛ مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد، یا اینکه قبل از معالجه، برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود. چنانچه اخذ برائت از مریض به‌دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به‌دلیل بی‌هوشی و مانند آن ممکن نگردد، برائت از ولی مریض تحصیل می‌شود.»
    🔸 ب: طبق ماده ۴۹۶ قانون مجازات اسلامی، پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار و مانند آن صادر می‌کند، در صورت تلف یا صدمه بدنی، ضامن است؛ مگر آنکه مطابق ماده ۴۹۵ این قانون عمل کند. در موارد مزبور، هرگاه مریض یا پرستار بداند که دستور اشتباه است و موجب صدمه و تلف می شود و با‌وجود این به دستور عمل کند، پزشک ضامن نیست؛ بلکه صدمه و خسارت مستند به خود مریض یا پرستار است.
    🔸 طبق بند (ج) ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی، اقدامات درمانی پزشکان تنها تحت شرایط خاصی از موانع مسوولیت کیفری محسوب می‌شود. در بند (ج) ماده ۱۵۸ آمده: «ارتکاب رفتاری که طبق قانون جرم محسوب می‌شود، در موارد زیر قابل مجازات نیست؛ هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع که با رضایت شخص یا اولیا یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی وی و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی انجام می‌شود. در موارد فوری، اخذ رضایت ضروری نیست.»
    بنابراین مطابق بند (ج) ماده ۱۵۸ و ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی در صورت مرگ یا صدمه بدنی بیمار، اصل بر مسوولیت پزشک است، مگر آن که عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا اینکه قبل از معالجه برائت گرفته باشد که در این صورت، پزشک فاقد مسوولیت کیفری و مسوولیت مدنی خواهد بود و بار اثبات تقصیر بر عهده بیمار قرار می‌گیرد. لذا از آنجا که در تمامی مراکز درمانی قبل از معالجه از بیمار برگه برائت اخذ می‌کنند، به همین جهت اثبات تقصیر پزشک خاطی کار آسانی به نظر نمی‌رسد.
    #حقوق_شما #سوال_و_جواب_حقوقی

КОМЕНТАРІ • 2

  • @user-xz3uf9vh3s
    @user-xz3uf9vh3s 8 днів тому

    دوستان حتی اگر رضایت هم بدهید بازم هم حق شکایت دارید