Bana mantıklı gelmedi iş veren iki tane maaş veriyor olucak buna hiç bir şirketi mecbur kılamaz sin. Ayrıca bu hukuksuz. Ve işi tercih edicek kişiler bunu kabul ederek geliyor ve en uzun vardiya 8 saatle düzenlidir varsa diyen ben 10 saat çalışıyorum diye o zaman git şikayet et
İçi boş üniversiteler kapatılmalıdır. Girişimcilere destek vererek hem yeni iş alanları açmış oluruz hem de Türkiye'nin uluslararası şirketlerle kapışacak gücü olmasını sağlarız. Genç nüfusu alanına göre yönlendirmeliyiz. Özgürlükçü insanları olan bir ülke olmalıyız. Ekonominin iyi olması için bence halkın gerçekten iyi eğitim görmüş bir halk olması lazımdır. Ülkenin doğru eğitilmesi ülkede her şeyi düzeltebilir diye düşünmekteyim.
Günümüzde işsizlik oranları geçmişe kıyasla oldukça yüksektir. Sebebi pek çok üniversitenin sayısız alanda bölümler açıp öğrencileri buraya kendi bilgi birikimlerine göre değil aksine ceplerindeki birikime göre uygun kabul etmeleridir. Niteliksiz veya sosyoekonomik anlamda erişime sahip olmayan insanlar, günümüzde halen rağbet gören esnaflık mesleklerine kıyasla sosyal alanda uzmanlaşma uğraşında. Eğer bu alanlara olan talep artarsa ters orantı sebebiyle bu sefer işsizlik enflasyona maruz kalır bir bakıma. Meslek grupları çürümeye maruz kalır ve de terzilik, memurluk meslek alanları çarkın değerli bi parçası iken işlevini kaybeder. Bu nedenle ne rekabetçi ve de sürdürülebilir, kalifiye bir eğitim, ilim kalır ne de ekonomik anlamda istikrarlı bir yapı. Yarının parçası gençleri yavan bir geleceğe hapseder.
Kesinlikle eğitim sistemi değişikliğiyle mümkün olabilir. İşini severek yapan ve yapmak istediği işi yapan toplum baskısı olmadan istediğini seçebilen insanlar yetiştirmek işsizliği ortadan kaldıracaktır. Eğitim sistemi değişikliği ile de kalifiye eleman yetiştirilip fizik matematik türkçe vb. yerine iş öğretilirse ülke çok kolay kalkınacaktır.
dijital oyun tasarımı istiyordum hatta derslerim bittikten kendimce oyun yapıp geliştirmeye çalışıyordum sonra aileme ben bu bölümü istiyorum diyince nabcan o bölümü iş bulamazsın orda oyun oynuyorsun zaten birde orda mı oynayacaksın gibi şeyler demeye devam ediyorlar
@@halilburakdogan6524 Dijital oyun tasarımı bence saçma bir bölüm temele bindirmeden oyun yapmayı öğretiyorlar ilerde çok sıkıntı çekersin yazılım veya bilgisayar okumak daha mantıklı bence
@Metehan Yıldız bahsettiği şey toplum ve aile baskısı muhtemelen. tıp ya da mühendislik yazmazsa üniversiteye göndermeyen veliler var. eee doğal olarak da yeteneği olan çocuklar bile güzel sanatlar sınavına hazırlanamıyor mesela.
Işsizliği çözmek için Öncelikle üniversiteye girmek çok zor olmalı mesela öğretmen olmak için çok iyi bir puanın olmalı üniversiteye giremeyenler işçi veya Çiftçi vb. olmalı ama işçi veya Çiftçi olanlara verilen maaş yüksek olmalı ki üniversiteye giremeyen insanlı ve haksızlık olmasın.
Birazcık karmaşık değil mi bu düşünce? Üniversiteye girenler yüksek maaş alacak ama aynı anda üniversiteye giremeyenler de yüksek maaş alacak. O kadar para nereden gelecek ki? Edit: Notu sildim, gereksizdi biraz.
@@Engin372 Benim anlamadığım şeyde o zaten, o zorla üniversiteye gidenler baya çalışmış, kazanmış, okumuş ama yine de üniversiteye gitmemiş biri ile neredeyse aynı maaşımı alsınlar?
Eğitim sistemi ve toplum anlayışı her işe ve her işçiye değer verirse bunlara gerek kalmaz aslında. Herkes sevdiği istediği bölümde okur ve o işi yapar. Ama bizim halkımız okumayan insanları küçümsediği için etraf okumuş işsizlerle dolu.
@@immyself5388 senin de bildiğin üzere üniversiteye gidenler daha rahat bir hayat sürer fakat yüksek yerde ve giremeyenlerin hayatları ve işleri zordur zaten aradaki fark budur Bu farkı maaş farkı ile arttırmanın bir manası da yoktur
Bence üretimi ve üretim çeşidini arttırmalıyız, insanların yeni şeyler ( icatlar, keşifler, teknikler vb.) bulmasını desteklemeliyiz. İnsanların kendi yeteneklerinin üzerine gitmelerini sağlamalı, bu konuda yeni bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Ayrıca insan sayısının fazla olması ve iş imkânının az olması büyük bir sorun bence. Bu yüzden insanlar doğurganlık üzerine bilinçlendirilmelidir.
@@utkuXXXI elbette ki ülkemizde üretilebilir olanın üzerine giderek ihracatını arttırmak mantıklı olan bir şey. Ama ülkemizde bulunan bazı kaynakların gerekli şekilde kullanılmadığını görüyorum. Mesela bor ülkemizde fazlaca bulunmasına rağmen üzerine gidipte farklı şekillerde kullanmayı denemiyoruz. Üretim çeşidinden kastım ülkemizde fazlaca bulunan şeylerle daha çeşitli üretim yapabiliriz. Böylece bunun için kurulan fabrikalar ve iş yerleri sayesinde işsizlik sorunu azda olsa azaltılabilir.
Ülkede 6 milyondan fazla mülteci (Suriye-Afgan vb) nüfus var çoğu iş yerinde ve dükkanda ucuz işçi olarak bunlar çalıştırılıyor. Zaten savaşta bitti, Esad çağrı yaptı . Onları geri göndererek yerlerine ülke vatandaşlarından insan yerleştirilebilir. Kısa vadede en azından bir kısım sorunları çözer ayrıca onlara ayrılan ve verilen yardım bütçesi de bize kalacak devlet o bütçe ile işveren kesime destek verip fabrika ve dükkan gibi istihtam sağlayacak yerlerin açılmasını teşvik edebilir.
Aslında iki tür iş var sizin dediğiniz gibi; 1-Pek eğitim istemeyen genelde bizim vasıfsız dediğimiz marangoz ya da sanayide çalışan insanlar vs. 2-Bunu yapmak için üniversite gibi yüksek kurumlarda eğitim görmeniz gereken işler örneğin Doktor,Mühendis,Avukat vs. Ama her insanın 2.yerde olmasına gerek yok sonuçta bizim sanayide çalışan,kasiyerlik yapan insanlara da ihtiyacımız var.Bunu nasıl çözebiliriz Eğitim Sistemini değiştirerek eskiden bildiğiniz gibi eğitim sistemi 5-3-3 tü bunun mantığı çocuklar ilkokulu bitirene kadar zaten okumak isteyip istemedikleri belli olurmuş istemeyenler marangoz ya da sanayide vs çıraklık yapmaya başlarmış şuan ise herkes okumak zorunda ve bildiğiniz gibi bir sürü üniversite olması ve üniversiteye girmek için gerekli olan tyt de baraj kalktı yani şuan isteyen sınava girip sadece *sallayıp* bir üniversiteye girebilir bu yüzden böyle çıkan öğrenciler niteliksiz oluyor ve değinmek istediğim bir konuda Köy Enstitüleri eskiden buralarda köydeki insanlar marangozluk,dikiş nakış vb işleri öğrenirmiş bence bu kurumlar da geri getirilmeli Buraya kadar okuyan kişilere teşekkür ediyorum umarım çok vaktinizi almamışımdır
@akin zamas Hayır hiç bir insanın kapisitesi düşük değildir sadece bizim halkımız zekayı sayısal anladığı için öyle dedim yoksa sözel zeka ya da mantık muhakeme gerektiren bir sürü zeka türü var sen belki matematikte başarısız olabilirsin ama belki çok iyi koşuyorsun ya da resim yapıyorsun veya hiç bilinmeyen bir dalda inanılmaz yeteneğin var eğitim sistemimiz duvarlardan ibaret olduğu için bu yetenekleri ya çok yaşlandığında ya da hiç keşfedemiyorsun
Meslek liselerine değer verilmeli, yetenek ve hedeflere göre eğitim sistemi planlanlanmalı (yani türkçe öğretmeni olmak isteyen adam kimyada karışım hesaplaması yapmasın) ,eksik olduğu alanda yatırımcıların arkasında durmalı (aslında her alanda durmalı fakat dudrum ortada en azında gerekli alanlarda arkada dursun) ,öğrencileride eksik oldu alanda teşvik etmeli imkan vermeli
işsizliği çözmek istiyorsan önce vergileri ve vergi mükellefiğini düzeltmeniz lazım. iş verene her türlü desteğin verilmesi ve devletin yükleri sırtına alması lazımdır. Yatırıma destek verilmeli örneğin Meta alımlarında vergi indirimi, ikmal sorununda destekler gibi destekler verilirse az çok rahatlar.
Bence en başta ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Devlet yatırımcılarını desteklemeli ve yerli üretime özendirmeli. Ayrıca vergileri azaltıp firsat eşitliği getirmeli. Bir de denetim şart. Bu konuda gereken disiplin sağlanırsa zaten gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
İşsizliği azaltmak için 1. devlet fabrika açacak 2.uber geri gelecek ve arabası olan vatandaşlar kişisel taksi veya kişisel kurye olarak çalışabilir 3. work and travel tarzı bir uygulama yapacak kendi milletine 4.daha fazla sinema, tiyatro, balo salonu, opera, galeri gibi yerler açılarak hem vasıfsız işçiler değerlendirilecek hem ülkenin kültür seviyesi artacak hem de bacasız sanayi olan turizme büyük katkı sağlayacak ve yine hemde ülkemizde çok rağbet görmeyen ve çok iş bulamayan tiyatroculuk gibi mesleklerin önü açılacak. 5. Ölüme yüz tutmuş meslekleri (örn. halı dokumacılığı) belediyeler ve çeşitli bakanlıklar tarafından desteklenip hem iş sizliği az bile olsa azaltır hem de Azerbaycan, İran gibi bu halıları adeta "milli kültür" haline getirebiliriz. 6. Şuan Adana ve Mersin gibi Türkiye'nin çoğu kentinde metro hattı yok bakın şimdi bir taşla kaç kuş vuracağım. İlk önce metro inşaatında işçiler çalışacak, sonra metro şoförleri çalışacak, belediyelere biraz iş düşecek ama bi' zahmet yapsınlar: devlet tarafından desteklenen üniversiteli veya üniversite okumayan gençleri destekleyerek yavaş dinlendirici ve çoğu kitle tarafından güzel bulunan şarkılar çalınacak ve topladığı paralara belediye el koymayacak, trafik azacalak kapanan petrol istasyonu çalışanları metrolarda iş bulacak, metro kültürümüze göre tasarlanacak mesela Ukrayna,Kazakistan gibi eski Doğu Bloğu ülkelerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde bunu görmek mümkün ve bu şekilde turizm gelişerek turizm acentaları artacak, çevre kirliliği azalacak aklıma gelenler bu kadar
kendi fikrime gelecek olursak... ben henüz 8. sınıfım, bugün okulumuza ankara'dan bir yayınevi ekibi geldi, konferans salonunda toplandı tüm yaşıtlarım, lgs sınavında nasıl başarılı olunacağını, yapmamız gerekenleri ve yapmamamız gerekenleri öğrettiler bize. işte temel konular zaten, matematiği nasıl halledebiliriz vs. konferanstaki herifler bile biliyor, finlandiya'nın ne kadar mükemmel olduğunu ama bir yandan da "geldi yurtdışından birisi, sizi beceriyle eğitmemizi önerdiler ve bakanlığımızda bunun üzerinde çalışıyor, ezberi bıraktık, size beceriyi aşılamaya çalışıyoruz." diyerek meb'in bizim için çabaladığını da söylemeye devam ediyordu. tamamiyle yanlış. şarkıcı olmak isteyen birisinin, fen/matematik gibi dersler görmesine gerek olduğunu düşünmüyorum. temel matematik, herkesin öğrenmesi gereken bir şeydir ancak hiç kimse gelecekte işine yaramayacak kareköklü sayılar, denklemler öğrenmesine gerek olduğunu düşünmüyorum. bir doktor, psikolog, polis, yazar, ressam o makamlara gelebilmek için niye üremeyi, fotosentezi, denklemleri vb konuları görüyor ki? eğitim sistemimizde finlandiya gibi başarılı bir ülkeyi örnek alarak, güzel bir düzenleme yaparsak, insanları istedikleri mesleğe göre sadece o meslekte işine yarayacak bilgileri öğretir, uygulamalı bir şekilde gösterirsek bence matematik, fen, coğrafya, fizik, kimya, din kültürü gibi dersler görmemize gerek kalmaz. çünkü bu dersler, gelecekte ressam, psikolog, polis vb mesleklere sahip olmak isteyen öğrenciler için gereksiz, zaman kaybından başka bir şey değil. eğitim sistemi düzeltildiğinde ve meb yapması gerekeni yaptığında emin olun her şey daha da zevkli ve elverişli bir hal alacak. benim fikrim bu
emekli yaşı gelince mutlaka emekli olması gerek zorunlu emekliliğe kalmaması lazım o kadar çok ki ülkemizde yaşlı devlette çalışan memurlar öğretmen olarak çok ( ve yaşlı öğretmenler asla verimli anlatamıyor genç hocalar daha dinamik ve akıcı anlatım yapabiliyor). ikinci olarak hastane sayımız gerçekten çok az tamam yer her yerde hastane var ama nüfusa göre çok çok az dişçi randevusu alıyoruz 4 ay sonraya çıkıyor örneğin HASTAhaNe OKULLAR falan artırılması gerekiyor bana göre. ve teknolojiye ayak uydurup teknoloji şirketlerini artılması lazım artırıldıkça işçi gerekir türkiye den yurt dışına %3 kısım beyin göçü yapıyormuş dahası yapıyor da bize tek bu kadarı deniliyordur. VE ÜLKELERİNİ SEVMEDİKLERİ İÇİN DİYEN KESİM BİZE İŞ İMKANİ VE BİZİM BİR ŞEYLER ÜRETME ŞANSI VERSE ÜLKEMİZ ÜLKEMİZDEN NEDEN GİDELİM 20 YILA YAKIN OKU SONRA KASİYER OL burada kasiyerleri aşağılama yapmıyorum sadece o kadar okuyup okumayan insanlarla aynı yerde okumak eşitlik mi? GEnç kesime biraz ilgi gösterseler bize imkanlar sunsalar ( OKUDUKTAN SONRA BANA SEN ELİNE MESLEĞİNİ ALACAKSIN SÖZÜ VEREMEYEN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUM nasıl hayal kurabiliriz ki bize gelecek sunulmadıktan sonra....
Bana göre işsizliğin azalması ve ihracatın artması için en önemli husus girişimcilerin önünü açmak ve fabrika, sanayi alanlarını çoğaltmaktır. Eğer girişimciye destek verilirse ve yeni fabrikalar, sanayi alanları kurulursa ülkedeki insanlar için hem yeni iş olanakları oluşur hemde ihracat çoğalır. Ayrıca eğitim sistemininde baştan aşağı değişmesi gerekmekte çünkü iyi eğitim görmemiş bir toplumdan yararlı bireyler olmasını beklemek biraz güç olur. (İstisna durumlar haricinde.)
Dayımız dünyanın genelinde saatlik ücret uygulandığının farkında değil, muhtemelen stüdyoya gelmeden önce araştırmalarının ezber ve hazırlığını yapmak yerine anime falan izlemiş.
Benim uzun yıllardır düşündüğüm işsizlik sorununu sonunda yetkili birisi çıkıp dillendirdi. Tabii ki sadece çalışma saatlerini düşürerek istihdam sağlanması pek olası değil. Çünkü bu ülkede hiç bir kurum bir kişinin yapacağı işe iki kişi maaşı ödemez. Bu sorunu çözmek için alınan maaş vergilerinin kesinlikle %50 den fazla düşürülmesi gerekiyor. Düşürülen vergi ile yeni istihdam edilecek kişilerin maaş ödemesi daha da kolaylaşacaktır. Böylelikle devlet hem daha fazla vergi kazanmış olacak hem de daha fazla istihdam yaratmış olacaktır.
Bu konu hakkında yüzeysel olarak söyleyebileceğim bir durum var. Daha derin bir cevap için gerçekten cevap arayan sorular olacak. Basit bir denklem. Günde bir işçinin tam olarak 6 saat çalıştığını düşünelim. İki vardiyada 12 saat çalışan 2 işçiniz olacağı anlamına gelecek bu. 2 işçinin maaşı + bu işçilerin sigortaları + ulaşım masrafları ve fabrikada her işçi için çıkan yemek. Bunların haricinde, harcanan kaynak da söz konusu. Mesela elektrik. 2 kat fazla elektrik kullanacağınız anlamına geliyor bu. ya da iki kat hammadde tüketimi. ayrıca kullanılan makinaların ömürlerinin biraz daha hızlı tükeneceğini de unutmamak gerekli. Burada bir sürü gider kalemi çıkıyor ve yaklaşık olarak gideriniz iki kat artmış oluyor. Bazı noktalardan kısılabilir. Mesela ürün üretilirken artan hammadde geri dönüştürülebilir. işçi servisleri düzenlenir ve günde 4 tur yapılmak yerine 3 tur yapılabilir. Peki biz burada iki kat harcama yaptık ama ne kazandık? Neredeyse 2 kat üretim yapmış oldunuz. Temelde aslında işçi başına kazandığınız para aynı olacak ve iki işçi olduğu için siz kar elde edeceksiniz. Ama bu temelde. Peki ya pazar? Pazar o üründen 100 tane isterken siz 101 tane üretirseniz aslında zarar edersiniz. Düşünün, kapı üretiyorsunuz. Ve kapıyı alacak kişi, 100 daireli bir site yapacak. Her dairenin girişi için 1 kapı. Siz aynı kapıdan 100 taneyi normalden 2 kat hızlı ürettiniz ve sattınız. Yeni bir işe girişebilirsiniz. Ama 101. kapıyı bu kişi almak istemeyecktir. Elinizde artan 1 kapı olacaktır. Veya bir mağazaya kapı satıyorsunuz. Aylık olarak sürekli sizden 100 kapı alacaktır. Siz ayda 100 kapı üretirken şimdi ayda 200 kapı üretiyorsunuz. Ama mağaza sizden 100 kapı istedi. Diğer 100 kapıyı gelecek ay satarsanız elinizde 200 kapı olacak demektir. Ya da makineleri kapatıp bir ay çalıştırmazsınız ancak işçilerin giderleri sabit olacaktır. Veya işçilerden yarısı kadar kapı üretmeleri isteyebilirsiniz, iş yükleri hafifler ama bu sefer siz kar elde edemezsiniz.
Orta okuldan sonra çocukların kendi ilgi alanlarını keşfedebilecekleri ve bu keşifler sonucu yapması gerken mesleğe yöneltilip uygun liseyeye gitmesi doğu olur
1) gereksiz üniler kapatılmalı 2) baraj gelmeli 3) hocalar tekrardan hem mental hem psikolojik olarak sınanmalı 4) öğrencilere eğitim alanı oluşturulmalı en basiti sınırsız ve hızlı internet altyapısı 5) müfredatın kesinlikle değişmesi (evrim teorisinin kalkması saçmalığı) - genel olarak eğitimden başlanmalı ancak eğitim düzeldiğinde her şey düzelecek demek değildir bunun anahtarı aslında ekonomidir çünkü refah içinde olan bir toplum önce bi kendine bakacak giyecek yiyecek gezecek ondan sonra araştırma yapabilir. kalifiye eleman yetiştirilmeli . yani sadece ekonomi eğitim vs değil kökten çözüm için ülkenin tüm tıkanmış damarlarını açmak lazım
Bence işsizliği ortadan kaldırmak için eğitim sistemini baştan yaratmak gerekiyor örneğin bildiğim kadarıyla almanyadaki eğitim sistemi çok daha farklı çocuklar 5-6 yaşlarındayken ilgi alanları neler yapabilecekleri belirtiliyor ve buna göre okullara gidiyorlar bunun gibi
Bu çözüm 20-25 senede olacak birşey ayrıca bu kadar zamanda çok iktidar değişir ve bu dediğin şey gerçekleşmez çünkü her hükümet kendi kalkınma planını uygulamaya çalışır.
Devlet eliyle yapilan tum regulasyonlar kaldirilmali ve ekonomi serbest piyasaya birakilmalidir. Serbest piyasada amac kari maksimize etmek oldugu icin en temeli ve hizli bir sekilde ekonomik doygunluga dogru ilerleme gerceklesecektir bu sayede istihdam gibi bir cok sorun hallolur ama bu yillar alan bir surec hemen olmasini beklemek aptallik
hayır serbest piyasadan çok neo-liberal bir yapıya geçilmelidir eğer tam serbest piyasa ülkede hakim olursa piyasanın yırtıcı koşulları ülkeyi ve hatta dünyayı bile sert bir ekonomik krize sokabilir bunun en büyük kanıtı 1929 krizidir
@@Tembelbankacı hayir. Tam serbest piyasa hic bir zaman fakirlesmeyi saglamaz cunku ortada devlet olmadigi icin yapilan aptalliklarin bedeli direkt sirket sahiplerinin kendi ceplerinden karsilanir. Bana dunyada kendi cebini batirmaya calisan 1 tane insan gosteremezsin. Buyuk buhranin o kadar cok sebebi var ki sorunun serbest piyasa oldugunu iddia etmek cok sacma oluyor.
Benim görüşüm şu şekilde eğer emekli olması gereken insanları emekli yapmazlarsa bu süreyi uzatırlarsa iş bulamayan gençler çoğalır. Bu yüzden emekli olması gerekenler emekli olmalı ki boşalan ,iş imkanı sağlayabilecek yerler gençlere iş verebilsin.
İkinci görüşüm bence bizim problemimiz işsizlik değil mesleksizlik. İnsanlar ne yapacaklarını bilmeden maddi yönden kendine bakabilecek yollar arıyor, kesinlikle büyük bir problem olarak görüyorum. Bir insan sevmediği işi yaparsa ; yarım yamalak,dikkatsiz ve doğru olmayan sonuçlar ortaya koyar bu da zaman kaybı olur.
insanları emekli edince işsizlik çözüldü de bu emekli olanların parasını ne ile ödemeyi planlıyorsun? 1 emeklinin masrafını karşılamak için en az 6 işçi çalışması gerekiyor 1 işçiyi emekli ettiğinde 1 diğeri geçer ama emekli olanın maaşını nasıl ödeyeceksin? ülkemizde emeklilik yaşı bazı avrupa ülkelerine göre 10 yaş az bile. (almanya 65 fransa 62 vs)
@@caneripek2349 beyefendi demek istediğim tam olarak bu. Dediğiniz doğru fakat insanlara imkan sağlamazlarsa değil emekli olabilecek kişisin parasını vergi verebilecek parayı bile bulamaz , eminim ki sistemin başına geçecek kişi beynini kullanabiliyorsa bunları zaten düşünür sorun da bu, çarkı dönderebilmemiz için bir emekli altı işçi şeklinde çalışılıyorsa ve sistemdeki insanlarda ülkeyi döndürmemiz için yardım ediyorsa mücadelemiz daha da kolaylaşır. Dinlediğin için teşekkür ederim.
Bana kalırsa çok basit ülkemiz yeni fabrikalar açarsak hem telefon olsun hem araç olsun bu şekilde mühendisler ve yeni işçilerimiz olur ve insanlara çiftçilik konusunda yeterince destek verilirse hem kendimize yeten bir ülke oluruz hem işsizlik ortadan kalkar hemde ekonomimiz düzelir. Yani benim fikrim bu yönde.
evet dostum bu doğru ,fakat oradan mezum olan bir bireyin hangi bölümden çıktı ise o bölümde çalıştırılması veya referans olunması gerek devlet destekli artı olarak malesef ben ordan çıkışlıyım bilgisayar ama kaldığım yerde o bölümle ilgi yapabileceğim hiçbirşey yok
@@ozancelikk99 knk meslek lisesi mezunuyum insanlar üniversiteye gidip kendini geliştirmesin ve köle olsunlar diye yapmışlar ünide bölümden daha avantajlıyız ama ben kod yazabiliyorum ama integral bilmiyorsam ben aptalım sen program yazamazsın diyor ama ben kod yazabiliyorum şimdi ben aptal mıyım
Mantıklı fakat şöyle düşünün bir fabrikada 100 işçi var 12 saat çalışan çalışma saati 6 saate düşürülürse ve devriyeli olursa bu sefer 200 işçi olur.Bir fabrikada 200 işçiye kazandığı gelirin fazlasından maaş verirse fabrika kapanabilir.
Katma değeri yüksek ürünlerin ülke marketindeki yerini arttırmamız lazım bence ve bu ürünlerin üreticilerine işlenen verginin azaltılması gerek vergiler azaldığında yüksek teknoloji üretmek isteyen girişimcilerin sayısı artacaktır buda haliyle iş veren sayısını arttıracaktır. Bir kazan kazan durumu gerekiyor ülkeye işçi sınıfının artması kısa vadede güzel sonuçlar kazandıracaktır uzun vadede ise ülkede ihraç edilen yüksek teknolojili ürünü arttıracak ve gençlerin bu yüksek teknolojili ürünlere ulaşımını kolaylaştıracaktır. Bunun önündeki en büyük engeli ise işçi sınıfına girmek istemeyen okumuş insanlar olarak görüyorum(mevcut hükümetten sonraki en büyük engel) ki bence haklılarda. Naçizane fikrim bu Enes.
Senin fikrine katılıyorum ama durum Amerika gibi olursa sıkıntılar olabilir. Örnek olarak : Ordaki yemek yerleri’nin bazıları kapalı, sadece araba ile alabiliyorsun bizdedir böyle olursa ekonomiden dolayı sıkıntı çıkabilir.
Öncelikle Enes; Videonu dinledim Erkan Başın İşsizlik sorununun çözüm önerisine eleştiride bulunmuşsun fikirlerine saygı duyarım fakat burada bir dediğin çözümde bir sıkıntı var eğer yatırımcıya geniş bir zemin açarsak yani piyasa özgürlüğünü genişletirsek doğal olarak rekabet artar bu noktada insanlar daha çok iş bulma imkanı olur buraya kadar sorun yok fakat bu noktada işçi yada emek sömürüsü olur şimdi istediğimiz kadar reddedelim fakat burjuvazi sınıfı her zaman daha az maliyet daha çok kâr etmek isterler buda emek sömürüsüne yol açar senin liberal siteminde sadece girişimci, yatırımcı ve sermayedar kazanır erkan ve işsizlik dediğin gibi bir sorun olmaktan çıkar ama kısa vadeli bide küçük esnaf durumunda Erkan Başa bir eleştiride bulunmuşsun Erkan başın çözümünde bir açıklama yok dedin bütün fikirler kusursuz değildir küçük esnafa çözüm olarak devlet her üretim araçlarını özelleştireceğine ülkeyi sanayileştirip milli sermaye odaklı olursa devletin o burada vatandaşlarına sosyal devlet anlayışıyla hem eğitim, sağlık ve küçük esnaf gibi şeylere yardımda bulunsun bu noktada "Öyle demesi kolay ama pratiğe gelince yapamaz" gibi daha önce söylenmiş bir algı var fakat bu mümkün hemen olacak diye bir şey yok adım adım bu dediğim uygulanabilir diye düşünüyorum (bunlar benim fikirlerim)
İşsizliği benim fikrimce nasıl düşürebiliriz. Önce üretim yapmamız ve üretimi çoğaltmamız için fabrika, besi, sanayiler vb. yerler kurmamız lazım . Üretim artığı için ülkenin alım gücü yükselicektir ve asgari ücret ile insanlar ferah bir yaşam sürebilicektir. E tabi çimento fabrikası fazla olunca çimentoda fazla olur fazla mazemenin fiyatı düşer , o zaman bina yapımı artar bina yapma sermayesi düşer ve ucuz emlak sahibi olma olasılığı artar kira bedeli düşer tabiki aynı şey gıda sektöründe de geçerli . Örneğin et üretimi hayvan üretimi arttı et fazlalaştı ve et fiyatı düştü , asgari ücretle geçinen bir çekirdek aile et yiyebilicek . Peki sanayi alanı, gelişmiş sanayilerimiz olursa araba üretimiz artıcaktır (başlıyacaktır). Araba üretimimiz artınca araba fiyatlarımız düşücektir. Alım gücü olan bir ülkede yaşam kalitesi yüksek olduğu için insanların çalışma arzusu artıcaktır. Açılan fabrikaya, yeni açılacak hayvan üretimi yerlerine yeni Veteriner hekim, hayvan yetiştirme alanının projesini çizecek mimar , orayı inşasını gerçekleştiricek işçi, sanayi alınına arabayı üreticek mühendis , araba motorunu üretecek fabrikalar açılacaktır . alanlarda iş olanağı açılacaktır . bunları yaparsak hem Türkiye'de hem yaşam kalitesi artmış olucak hemde işsizlik sorunu çözülecek. Peki sadece hayvan sektöründemi hayır tabikide. Silah savunma sanayisinde zincirleme olaylar ve işçi ve zanaatkar ve üniversite mezunları iş bulabilecek aynı şekilde inşaat, kamu , sanayi , tarım, vb. yerlerde işçi ve ünivertsite mezunu alınacaktır ve bu işsizlik durumunu en aza indirecektir . Hem ekonomimiz düzelicek , insanların hayat kalitesi artıcak hemde işsizlik durumu en aza inicek aslında yapılabilecek şeyler ama en başımızdaki sadece kendini düşündüğü için Türkiye batıyor yoksa çokta zor değil. İşçinin çalışma süresini düşürmek, sadece iş verenin yapırdığı işi daha uzun vadede yapmasını sağlar buda hiç istiyeceğimiz bir şey değil . yani ekran karşısında konuşan adama katılmıyorum.
Her şeyin başı eğitim ama iş problemleri daha fazla eğitimden etkilenir. Herkes sevdiği ve yetenekli olduğu işin eğitimini alırsa mükemmel olur. Bir videoda duymuştum; yetenekli birine eğitim ,fırsat, imkan verilmesi gerekir.
Üretirsek,anne babaları bilinçlendirsek ve ebeveynler (üniversiteli işsiz olmasındansa)sanayide çalışsın derse.Fabrika açmak desteklernirse bence ekonomi ve işsizlik sorunları çözülür
Yerli firmalara daha çok olanak vererek vergi indirimi sağlayarak gereksiz üniversiteleri kapatarak eğitim sisteminde baştan çocuğu merakına yönelterek girişimciye maddi ve teknik destek sağlayara
Özel sektöre şartlı destek verilebilir mesela faizsiz ertelemeli kredi verirsin alınan vergiyi azaltırsın tek şart işini büyütüp işçi işe alacaksın Çocuklara doğru meslek seçimiyle ilgili dersler verilebilir Asgari ücret sistemi değişebilir saatlik ücret sistemine geçilebilir senin de dediğin gibi 6 saat çalışan işçiyle 12 saat çalışan işçinin aynı parayı alması haksızlık Benim aklıma gelen bunlar.
Bence yurdun dört bir yanında çeşitli fabrikalar,kooperatifler kurulup Bu koperatif ve fabrikalardaki işçilerin maaşları asgarî maaşa göre biraz fazla olabilir. Ve Çeşitli 100-200 saatlik kuraları öğrencilere sunulabilir mesela... Yazılım kursu,yabancı dil kursu,Spor kursu,... Vb ve bu kurslarda denetim oldukça fazla olmalı ve böylece bireylerin bu kurslarda okuması demek o kursda neler öğrendiği anlaşılıp yönlendirilebilir.
hayır günümüz dünyasında fabrika ve kooperatifleri kuracak olan şirketlerdir ve devlet kurslarının denetimni arttırmak kursların verimini değil sadece kurslara harcanan parayı arttırır kamu işletme konusunda hantaldır devletin görevi rekabet ortamını denetlenemek ve özel sermayeye destek olmaktır
İstanbuldakileri istekli bir şekilde bir maaş karşılığında memleketine gönderilsin ve yaşadığına dair imza atsın,nüfus azalınca işsizlik azalır hatta olmaz
Benim 13 yaşında bir Türk genci olarak fikrim en başta işsizliğin en temel nedeninden başlayarak en dolaylı nedenine doğru gidilip bu sorunların teker teker çözülmesi lazım, nasıl çözüleceğini belirlemek için ise gerçek ve detaylı bir araştırma yapılmalı genel nedenle ilgili halktan düşünceleri alınmalı, sosyal devlet anlayışıyla bu sorunu ortadan kaldırmamız lazım.
sosyal devletmi artık 21.yüzyıldayız artık devlet minimalize edilmelidir 21.yyda sosyal devlet anlayışı ekstra hizmeti değil sadece ekstra vergiyi ve ekstra yolsuzlukları getirir
Az Çalışmak Demek Daha az emek demek(duruma göre). Az emek demek daha az para demek. Bu işverenlerin bu kadar parayı bir işçiye verecekken ya 2 katını vermek zorunda ya da ikisine de yarı yarıya vermek zorunda
Ben şöyle düşünüyorum; Emeklilerin çoğu çalışıyor çalışmasının nedeni ise maaşlarının onlara yetmemesi devletin dişini az sıkıp emeklilerin maaşını arttırırsa doğal olarak emeklilerin çoğu işten çıkıcak bu nedenle işssizlik büyük bir miktarda azalacak gençlerin ve babaların iş bulması kolaylaşır (Bence)
Esnaf olarak kiminle konuşsam onlar da "kimse iş beğenmiyor ki kardeşim" diyor. "Abi" diyorum "ne kadar maaş veriyorsun." Hepsi de asgari ücret diyor. Biraz yüksek maaş ver çalışırlar, çok değil birkaç yüz TL yüksek ver dediğimde, hepsi başlıyor ağlamaya "ya zaten piyasa kötü de, ben bile zor geçiriyorum da" ulan elinde 30bine aldığın iPhone 13 var, range roover sportla pavyona gidince 20bin hesap ödüyorsun gecelik ama iscine birkaç yüz lira fazla maaş veremiyorsun öyle mi? Aç gözlülük herkesin içine işlemiş başka bir şey değil. Kendine yıllar boyu yatırım yapan iyi kötü bir üniversite okuya gençler de öyle üç kuruşa, böyle hödüklerle çalışmak istemiyor işte.
O kadar haklısın ki, tam olarak bugün Sürat Kargo'dan ayrıldım daha fazla kölelik yapmamak için. Bugün 5 dakika dahi mola yapmadan sanki köleye iş yaptırıyormuş gibi hadi, hadi demesi o kadar koydu ki.
bence işciler kendilerine harcıyca önemli değil önemsiz harcamaları düşürsün ve biriktirsin ve kendi işini kurup eleman alsın ve herkes böyle yapmaya çalışırsa işsizlik oranı düşer
Türkiye'de iş yok . Çoğu yabancı ülkelerde olan iş sınıflarına Türkiye'de çoğu işlere değer vermiyorlar çoğu kişi mühendislik, öğretmenlik gibi bilindik meslekleri seçiyorlar sonra da çoğu üniversite mezunları işsiz kalıyor sonra
Bence işsizliğin düzelmesi için ilk okul orta okul ve lise yeirne orta okul ile lise arasında bir meslek eğitimi olması lazım 4 sene veya 1 boyunca meslek eğitmleri ve meslek seçmi yaparak sınavlara göre bir sertifka alarak çalışmaya başalabilir bu ara da cümle çok devrik oldu farkındayım
Bence küçük esnaflar kapanmalı, hemen ön yargı ile yaklaşmayın, bir sadece Enes sözü derki hangi gelişmiş ülkede küçük esnaf var? Yani bi Avrupa ülkesi düşünün hiç bi bakkal gördünüz mü heğğ olsun olsun ama her sokakta her mahallede olmasın yani. Restoran olarak esnaf ise zaten güzel değilse yemekleri müşteriler gitmez yani hak eden her türlü kazanır.
bakkal 2 işçiye 5000 veriyor 12den 6 saate inince 4 işçi olmalı bakkalın parası yok 2500 veriyor, buraya kadar anlattığın şimdi benim fikrim: bu sefer işçi isyan edecek etmemesi için devlet + olarak 2500 daha verirebilir ama bu sefer ekonomi dahada kötüye gider.
bizim burada vestel var sürekli işçi arıyor parası da iyi ama 12 saat kimse durmuyor. herşey yeni fabrikanın açılması değil çalışma şartlarının iyi olması gerekiyor.
eğitimde düzenleme yapılmalı okullarda bölümler açılırken kontenjanlar o öğrencilerin hemen hemen hepsine iş olanağı sağlayabilecek sayıda belirlenmeli
bu anlayış yüzünden sosyal nitelikdeki üniversiteler kapatılıyordu. Her üniden iş beklemek ve sadece iş için okumak sakat bir düşünce. ama azaltabiliriz ewt. Zaten işsiz sayısını az göstermek için üniler çok açılıyor.
Öğrenci sayısını azaltırsak, bu okumayan insanların bir bölümü kendi işlerini kurmaya çalışacak ve onların da bir bölümü gerçekten başarılı olacak. Bu sayede daha fazla istihdam yaratılacak. Fakat şu an üniversite okuyup, bitiren ve iş bulamayan biri, kendi işini kurmak için çok geç olduğunu düşünebiliyor veya umutsuzluğa kapılıp hiç denemiyor. Bu sayede üniversite okuyanlar da daha değerli olacak. Gerçekten iş bulabilme ihtimalinin fazla olduğunu düşüneceği için daha iyi çalışacak ve işinde daha başarılı olacak. Bu sayede nitelikli insanlar artınca yabancı yatırımcılar da ülkeye gelecek ve bir döngü halinde istihdam artmaya devam edecek.
bir işi bir değil iki kişinin yapması işi değiştirmez hala yapılan iş aynıdır yani gelirde aynıdır,daha çok kisinin çalışması giderin artması demektir gelir gider farkınında dengelenmesi gerekeceğinden ya vergi artılır yada maaşlara indirim yapılır
Acikcasi issizligi onlemek icin once ciftci gibi mesleklere ayri bir destek gerekli. Tarim olarak da asiri geriyiz, gayet iyi olur diye dusunuyorum. Bunun tabii ki negatif konulari var, ama bir ciftci tarlasina iyi bakabilirse kendine vs vakit ayirabilmek icin coban alabilir yanina. Bilmiyorum, kafamdayken daha mantikli gelmisti...
02:26 evet İsviçre’de bir Portekizliyseniz hayat size cennettir fakat ülkede ağır ırkçılık var. Düşüncem şu yönde ki paraları ayrı miktarda veriyorlar.
Aslında tarımda söyle bir şey uygulanabilir devlet 5 yıldan fazla süre ekilmeyen tarlalara el koyar ve orada maaşlı işçiler çalıştırır ve tarlada üretilen meyve sebzeler ihracatla satılıp ülkeye döviz girdisi sağlar hemde isdihdam artar(Not:İsçiler sadece ekim zamanı ve toplama zamanında çalışır diye düşünenler olursa tarla 4 mevsim ekililmeli ve bir tarlada iş bittiğinde başka bir tarlada çalışmalı)
Abi şu şekilde olabilir askari ucret saat e gore olabilir yani minimum çalışma saati 7 saat olsun 3.5 k olsun 12 saat çalışan da 5 .5 k alsın bu şekl de olabilir diye duşunuyorum
Abi şimdi üniveristeye girmek çok kolay olmamalı üniversiteye giremeyen adam ztn vazıfsız olduğundan asgari ücretle çalışıcak ama iş yapabilen adam üniversite okuyup kendi ustalığı ile uğraşıcak ama aynı zamanda vazıfsız adamada iyi bir maaş vermek gerekiyor ki o adamda yaşayabilsin ayrıca senin dediğin gibi çalışabilcek işyerleri lazım o yüzdende bol bol fabrika açmak gerekiyor zaten bütün işsizliğe son vermek (türkiyede) en az 5 yıl alıcaktır senin dediğin şekilde yapılabiliceğini düşünüyorum
@@sinemdogan4074 hayır güzel arkadaşım onlar herhangi bir eğitim gerektiren bir meslek okumadığı için onlar kasiyerlik gibi temizlik gibi çok bilgi gerektirmeyen işe atılıyor onlara vazıfsız dememizin sebebi kendilerinin üniversite okuyup bir işe atanmaması
@@shrodanza6583 Her üni okuyan vasıflı, zeki değil, her üni okumayanda aptal değildir. Üniversite okumadan da, çoğu mesleği öğrenebilirsin. Yazılım vb. Üniversite diploma için okunuyor artık.
Özel sektöre destek artırılmalı,milletin girişimci ruhu desteklenmeli bence.Çünkü özel sektör devlete göre üretim kanadındaki eksiklikleri görüp bir pazar oluşturabilir ve rekabeti arttırır.Bunun sonucunda da hem işsizlik azalır hem kaliteli ve yerli ürünler artar hem de ekonomiye daha olumlu bir yönde etki eder.Gelişmiş ülkelerde de bunu görmekteyiz zaten,ülkeler üretime kısmi el atar ama çoğunlukla özel sektörü destekler.Devletin üretime el attığı durumlarda ise torpiller,adam kayırmacalar ,niteliksiz çalışanlar artar,devlet babanın beslemesi gereken boğaz sayısı artıcağı için yük oluşturur.Özel sektör olduğu zaman devletin sırtındaki yük azalır bu sayede eğitim,sağlık.... gibi sektörlere yatırımlarını arttırabilir.
Öncelikle, iş istihdamını arttırmamız gerekiyor. Ve içi boş üniversiteler kapatılmalıdır. Böylece, daha çok iş yeri açmış oluruz asgâri ücret verilmemeli işçilere düzgün bir zemin hazırlanmalı.
genel çapta mantıklı yalnız adamın dediği bak şimdi : dostum bir işletmede 3 kişi çalışıyosa ve bir kişi 12 saat çalışıyosa günlük 36 saat ödemesi gerekir (bunun 4 saati mesaiye). ama günlük 9 saat çalışsa ekstra 1 işçi daha alabilir ona ödediği mesai ücretini o işçiye verebilir. diyeceksiniz bu işverenlerin aklına gelmiyormu geliyor tabi. ama bu sefer 4250tl olan asgari ücretin bir işletmeye maliyeti 5.7 bin tl yani 17100 tl + 4250tl (mesai ücreti) toplam 21.350 tl 3 kişi 12 saat çalışırsa ortaya cıkacak mebla. 9 saatten +1 ile 4 kişi çalıştırsa 22.800 ödemesi gerekecek. bu da 3 kişi 12 saat çalışana göre ekstra 1.500 daha ödemesi gerek. devletin burda el atması gereken bu sigorta desteğidir. ve max çalışma saatlerini kati bir şekilde belirlemelidir. yoksa 12 saat çalıştırıyo çoğu yer zorunlu mesai ile. +2 saat mola vermesi gerekir işletmenin onu yiyolar felan. aslında haklı bir yaklaşım beyefendinin.
enes videolarını güncel olarak izliyorum güzel videolar çekiyorsun. Videoda aldığın cloud mining çok saçma bir sistem, en son giren kişinin parasını aldığı bir sistem. Bu tip sistemler çok can yakıyor, izleyicilerini bilgilendirmek amaçlı yazıyorum ki bu tip olaylarda bilgisi olmayanların canı yanmasın, paraları boşa gitmesin.
ilk başta düşününce mantıklı geliyor ama daha çok düşününce insanlar zaten 12 saatin yarısını verimli şekilde çalışıyorlar bunu 6 ya indirmek insanların robot gibi tam konsantrasyonla çalışmalı ki bu imkansız.
Enes abi kesinlikle yanlış düşünüyorsun bir ülke de istihdamı değil sadece tüm her şeyi arttırmak istiyorsan, eğitimin kalitesini seviyesini ve genişliliğini arttırman gerekir. Ülkemizde ki matematik sorunlarının çıkması da bu sebeptir. İyi bir eğitim verirsen torpil bile yapamazlar. Eğitim bir ülkenin köküdür ve her şeyi kökünden inşa etmek gerekir yani direkt sonuca ulaşmaya çalışmak hem toplumun düzenini bozar hem de sonuca ulaşana kadar ki olan o yolu direkt atlarsan o yolda ki tecrübeleri de kazanamazsın. Senin de önerdiğin şey sanki biraz sonuca ulaşmak odaklı gibi geldi bana ama gayet güzel bir fikir ama en önemlisi eğitimdir bu benlik değil tamamen nesnel ve kanıtlanmış bir şeydir. Örneği ise Avrupa'dır.
@Adolf Hitler Evet o da doğru çünkü yeni bir nesilin gelmesi beklenir o eğitimi alan yeni bir nesil için beklemek gerekir ama benim bahsettiğim eğitim tarzı bunu biraz daha hızlandırmak ve eğitim almayan tüm herkese eğitim vermek ve eğitim şartlarına uymayan kişilere daha basit eğitim vericez ve sadece o değil öğretmenler de mesleğini iyi yapan dersi iyi enjekte eden ve diksiyonu iyi olan öğretmenler ve ayrıca her okulda öğrencilerin meclisi gibi bir toplantı olacak bu toplantı da atanacak rektörü onlar seçecek rektör değişim süresi yılda 1 kez olacak eğer rektör beğenilmezse anında değişim olacak ders konuları daha toparlanmış hale gelecek ve okullarda öğrencilere bedava test kitapları dağıtılacak her okulda laboratuvar, kütüphane, spor salonu (Beden dersleri gerçekten bedenimizi geliştirmekle ilgili olacak) vs. meslek liselerinde imkanlar daha da arttırılacak sanat bölümlerine önem verilecek habercilik gazetecilik (en önemlisi arkeoloji) ekonomi coğrafya tarih hukuk vs. alanlara daha çok önem verilecek ki ülkemizde ki medya ağı tarih bilmemezlik ve hukuk düzeltilsin diye illegal yurtlar ve imamhatipler kapatılacak din derslerinde zorunlu islam öğretilmeyecek çocuklar hemen ilkokula başlatılmadan yani 4-7 yaşlarında 2 veya 3 yıl temel ahlak oturtturulacak ve daha sayamadığım aklıma gelmeyen unuttuğum bir sürü konu bununla beraber yapılırsa hesaplarıma göre 27 ay içinde toplumun düzenini oturtturabiliriz
abi hayla ülkeye yatırımcı bekliyorsunuz bunu beklemektense o yatırımcıyı kendimiz çıkartmalıyız bu yüzden yatırımcı beklemektense bizim kendimize yatırım yapmaya çalışmalıyız
üreterek ve italat yapmayarak çünkü üretmessen sektör olmaz italat yaparsan yine olmaz eğer üretirsen sektör çoğalır çünkü italat yapmıyoruz ve sektöre destek vererek. (10000 tl mesala)
Birincisi nufus artişi azalmali üretimi çoğaltmali ve halk da mili ürünleri kalitesi az da olsa almali ve eğer tarima da çok önem verilirse işsizlik baya bi azalir
Abi bir kere sen devlete bağlı bir yerde çalışıyorsan, kaç saat çalıştığın bankaya gidiyor ve saat üzerinden para kazanıyor ancak bir örnek vereyim benim babam günde 10saat çalışıyor ve işlerinin tamamını bitiremediğini söylüyor babam en basit haftada 50 saat çalışıyor ve işleri bitmiyor, eğer bu 6saat ile sınırlı olsaydı haftada maksimum 42 saat çalışacaktı ve buda az çalışması demek, az çalışması da az ekmek demek.
kafa gidik. videoda “talep” yerine “arz” demişim sürekli. kelimeleri değiştiriniz:)
dahası için: twitter.com/AslanlEnes
ama daha izlemedim
Lütfen artık bu mesleği yapma işsiz kalirsin konusu hakkinda konusur musun
Video bitmedi ama
Abi bence ülkenin freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz HE BU ARADA SEVİLİYORSUN ಠ_ಠ
Bana mantıklı gelmedi iş veren iki tane maaş veriyor olucak buna hiç bir şirketi mecbur kılamaz sin. Ayrıca bu hukuksuz. Ve işi tercih edicek kişiler bunu kabul ederek geliyor ve en uzun vardiya 8 saatle düzenlidir varsa diyen ben 10 saat çalışıyorum diye o zaman git şikayet et
İçi boş üniversiteler kapatılmalıdır. Girişimcilere destek vererek hem yeni iş alanları açmış oluruz hem de Türkiye'nin uluslararası şirketlerle kapışacak gücü olmasını sağlarız. Genç nüfusu alanına göre yönlendirmeliyiz. Özgürlükçü insanları olan bir ülke olmalıyız. Ekonominin iyi olması için bence halkın gerçekten iyi eğitim görmüş bir halk olması lazımdır. Ülkenin doğru eğitilmesi ülkede her şeyi düzeltebilir diye düşünmekteyim.
İşte sorun şu ki bu da eğitim bakanına bağlıdır
@@belinaycorduk3009 knk tek bakanla olmuyo bakan ne yaparsa yapsın baştaki hayır dedimi susup oturman lazım yoksa welcome to silivri
Çok haklısın churchill
Ama lütfen "Herkes eğitim alsın diye milleti liselere üniversitesilere doldurmayalim. Eğitim sadece okulda alınmaz "
Sana katılıyorum
Günümüzde işsizlik oranları geçmişe kıyasla oldukça yüksektir. Sebebi pek çok üniversitenin sayısız alanda bölümler açıp öğrencileri buraya kendi bilgi birikimlerine göre değil aksine ceplerindeki birikime göre uygun kabul etmeleridir. Niteliksiz veya sosyoekonomik anlamda erişime sahip olmayan insanlar, günümüzde halen rağbet gören esnaflık mesleklerine kıyasla sosyal alanda uzmanlaşma uğraşında. Eğer bu alanlara olan talep artarsa ters orantı sebebiyle bu sefer işsizlik enflasyona maruz kalır bir bakıma. Meslek grupları çürümeye maruz kalır ve de terzilik, memurluk meslek alanları çarkın değerli bi parçası iken işlevini kaybeder. Bu nedenle ne rekabetçi ve de sürdürülebilir, kalifiye bir eğitim, ilim kalır ne de ekonomik anlamda istikrarlı bir yapı. Yarının parçası gençleri yavan bir geleceğe hapseder.
Kesinlikle eğitim sistemi değişikliğiyle mümkün olabilir. İşini severek yapan ve yapmak istediği işi yapan toplum baskısı olmadan istediğini seçebilen insanlar yetiştirmek işsizliği ortadan kaldıracaktır. Eğitim sistemi değişikliği ile de kalifiye eleman yetiştirilip fizik matematik türkçe vb.
yerine iş öğretilirse ülke çok kolay kalkınacaktır.
Bunun için meslek liselerine çok daha önem verilmeli bu şekilde işsizlik azalır ekonomi büyür
dijital oyun tasarımı istiyordum hatta derslerim bittikten kendimce oyun yapıp geliştirmeye çalışıyordum sonra aileme ben bu bölümü istiyorum diyince nabcan o bölümü iş bulamazsın orda oyun oynuyorsun zaten birde orda mı oynayacaksın gibi şeyler demeye devam ediyorlar
@@halilburakdogan6524 Dijital oyun tasarımı bence saçma bir bölüm temele bindirmeden oyun yapmayı öğretiyorlar ilerde çok sıkıntı çekersin yazılım veya bilgisayar okumak daha mantıklı bence
@Metehan Yıldız Ve masa başı işte çalışanlarda gördüğüm şey çoğu 7 8 bin TL için hayyellerinden vazgeçmiş insanlar
@Metehan Yıldız bahsettiği şey toplum ve aile baskısı muhtemelen. tıp ya da mühendislik yazmazsa üniversiteye göndermeyen veliler var. eee doğal olarak da yeteneği olan çocuklar bile güzel sanatlar sınavına hazırlanamıyor mesela.
Ülkenin başına kim gelirse gelsin sonda pişmanlık duymak istemiyorum. Çünki bir dahaki krizi ben atlatırım amma psikolojim için aynı şeyi söyleyemem
Devlet büyüklerinin düşünmesi gerektiği şeyi biz düşünüp çözüm üretmeye çalışıyoruz. Hem de yaş farketmeden, ortaokullusu,liselisi,universitelisi...
Işsizliği çözmek için Öncelikle üniversiteye girmek çok zor olmalı mesela öğretmen olmak için çok iyi bir puanın olmalı üniversiteye giremeyenler işçi veya Çiftçi vb. olmalı ama işçi veya Çiftçi olanlara verilen maaş yüksek olmalı ki üniversiteye giremeyen insanlı ve haksızlık olmasın.
Birazcık karmaşık değil mi bu düşünce? Üniversiteye girenler yüksek maaş alacak ama aynı anda üniversiteye giremeyenler de yüksek maaş alacak. O kadar para nereden gelecek ki?
Edit: Notu sildim, gereksizdi biraz.
@@immyself5388 Benim demek istediğim Herkes çok mu fazla maaşı alsın değil üniversite okuyanlar ve işçilerin arasındaki maaş farkı fazla olmasın
@@Engin372 Benim anlamadığım şeyde o zaten, o zorla üniversiteye gidenler baya çalışmış, kazanmış, okumuş ama yine de üniversiteye gitmemiş biri ile neredeyse aynı maaşımı alsınlar?
Eğitim sistemi ve toplum anlayışı her işe ve her işçiye değer verirse bunlara gerek kalmaz aslında. Herkes sevdiği istediği bölümde okur ve o işi yapar. Ama bizim halkımız okumayan insanları küçümsediği için etraf okumuş işsizlerle dolu.
@@immyself5388 senin de bildiğin üzere üniversiteye gidenler daha rahat bir hayat sürer fakat yüksek yerde ve giremeyenlerin hayatları ve işleri zordur zaten aradaki fark budur Bu farkı maaş farkı ile arttırmanın bir manası da yoktur
Her şeyin başı bilinçlenmektir, bilinçlenmeyen bir ülkeye ne yaparsanız yapın problemlerin çözümleri kısa süreli olacaktır...
Bence üretimi ve üretim çeşidini arttırmalıyız, insanların yeni şeyler ( icatlar, keşifler, teknikler vb.) bulmasını desteklemeliyiz. İnsanların kendi yeteneklerinin üzerine gitmelerini sağlamalı, bu konuda yeni bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Ayrıca insan sayısının fazla olması ve iş imkânının az olması büyük bir sorun bence. Bu yüzden insanlar doğurganlık üzerine bilinçlendirilmelidir.
@@utkuXXXI elbette ki ülkemizde üretilebilir olanın üzerine giderek ihracatını arttırmak mantıklı olan bir şey. Ama ülkemizde bulunan bazı kaynakların gerekli şekilde kullanılmadığını görüyorum. Mesela bor ülkemizde fazlaca bulunmasına rağmen üzerine gidipte farklı şekillerde kullanmayı denemiyoruz. Üretim çeşidinden kastım ülkemizde fazlaca bulunan şeylerle daha çeşitli üretim yapabiliriz. Böylece bunun için kurulan fabrikalar ve iş yerleri sayesinde işsizlik sorunu azda olsa azaltılabilir.
Doğurganlık konusunda yanlış düşünüyorsun. Doğru politikalar yapılırsa dış yatırım olursa özellikle Avrupa dan çok ciddi yatırımlar alabiliriz.
Kanka gelişmiş ülkelerde doğum oranı azdır
Ülkede 6 milyondan fazla mülteci (Suriye-Afgan vb) nüfus var çoğu iş yerinde ve dükkanda ucuz işçi olarak bunlar çalıştırılıyor. Zaten savaşta bitti, Esad çağrı yaptı . Onları geri göndererek yerlerine ülke vatandaşlarından insan yerleştirilebilir. Kısa vadede en azından bir kısım sorunları çözer ayrıca onlara ayrılan ve verilen yardım bütçesi de bize kalacak devlet o bütçe ile işveren kesime destek verip fabrika ve dükkan gibi istihtam sağlayacak yerlerin açılmasını teşvik edebilir.
Sa
İşsizliğimi önlemek istiyorsun, o zaman sınav barajını kaldır ve artık herkes öğrenci işsizlik çok azaldı. Ah ah...
Aslında iki tür iş var sizin dediğiniz gibi;
1-Pek eğitim istemeyen genelde bizim vasıfsız dediğimiz marangoz ya da sanayide çalışan insanlar vs.
2-Bunu yapmak için üniversite gibi yüksek kurumlarda eğitim görmeniz gereken işler örneğin Doktor,Mühendis,Avukat vs.
Ama her insanın 2.yerde olmasına gerek yok sonuçta bizim sanayide çalışan,kasiyerlik yapan insanlara da ihtiyacımız var.Bunu nasıl çözebiliriz Eğitim Sistemini değiştirerek eskiden bildiğiniz gibi eğitim sistemi 5-3-3 tü bunun mantığı çocuklar ilkokulu bitirene kadar zaten okumak isteyip istemedikleri belli olurmuş istemeyenler marangoz ya da sanayide vs çıraklık yapmaya başlarmış şuan ise herkes okumak zorunda ve bildiğiniz gibi bir sürü üniversite olması ve üniversiteye girmek için gerekli olan tyt de baraj kalktı yani şuan isteyen sınava girip sadece *sallayıp* bir üniversiteye girebilir bu yüzden böyle çıkan öğrenciler niteliksiz oluyor ve değinmek istediğim bir konuda Köy Enstitüleri eskiden buralarda köydeki insanlar marangozluk,dikiş nakış vb işleri öğrenirmiş bence bu kurumlar da geri getirilmeli
Buraya kadar okuyan kişilere teşekkür ediyorum umarım çok vaktinizi almamışımdır
Kardeşim Destan mı yazdın ?
Çok haklısın
Çok güzel yazmışsın eline sağlık katılıyorum
@akin zamas Hayır hiç bir insanın kapisitesi düşük değildir sadece bizim halkımız zekayı sayısal anladığı için öyle dedim yoksa sözel zeka ya da mantık muhakeme gerektiren bir sürü zeka türü var sen belki matematikte başarısız olabilirsin ama belki çok iyi koşuyorsun ya da resim yapıyorsun veya hiç bilinmeyen bir dalda inanılmaz yeteneğin var eğitim sistemimiz duvarlardan ibaret olduğu için bu yetenekleri ya çok yaşlandığında ya da hiç keşfedemiyorsun
@akin zamas öyle zaten
Meslek liselerine değer verilmeli, yetenek ve hedeflere göre eğitim sistemi planlanlanmalı (yani türkçe öğretmeni olmak isteyen adam kimyada karışım hesaplaması yapmasın) ,eksik olduğu alanda yatırımcıların arkasında durmalı (aslında her alanda durmalı fakat dudrum ortada en azında gerekli alanlarda arkada dursun) ,öğrencileride eksik oldu alanda teşvik etmeli imkan vermeli
işsizliği çözmek istiyorsan önce vergileri ve vergi mükellefiğini düzeltmeniz lazım. iş verene her türlü desteğin verilmesi ve devletin yükleri sırtına alması lazımdır. Yatırıma destek verilmeli örneğin Meta alımlarında vergi indirimi, ikmal sorununda destekler gibi destekler verilirse az çok rahatlar.
Bence en başta ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Devlet yatırımcılarını desteklemeli ve yerli üretime özendirmeli. Ayrıca vergileri azaltıp firsat eşitliği getirmeli. Bir de denetim şart. Bu konuda gereken disiplin sağlanırsa zaten gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
Gördük devlet denetimini somada xd
@@berkcanyank344 malesef cok guzel gosterdiler
Seni izleyince hayatta değişik bakıyorum
Bende
@@ahmetarifkaplan2141 vay be senle aynı kefedeyiz
video atildiktan 3 dakika sonra yorum yapmışsin. Önce videoyu mu izlesen?
abartma ya
İşsizliği azaltmak için
1. devlet fabrika açacak
2.uber geri gelecek ve arabası olan vatandaşlar kişisel taksi veya kişisel kurye olarak çalışabilir
3. work and travel tarzı bir uygulama yapacak kendi milletine
4.daha fazla sinema, tiyatro, balo salonu, opera, galeri gibi yerler açılarak hem vasıfsız işçiler değerlendirilecek hem ülkenin kültür seviyesi artacak hem de bacasız sanayi olan turizme büyük katkı sağlayacak ve yine hemde ülkemizde çok rağbet görmeyen ve çok iş bulamayan tiyatroculuk gibi mesleklerin önü açılacak.
5. Ölüme yüz tutmuş meslekleri (örn. halı dokumacılığı) belediyeler ve çeşitli bakanlıklar tarafından desteklenip hem iş sizliği az bile olsa azaltır hem de Azerbaycan, İran gibi bu halıları adeta "milli kültür" haline getirebiliriz.
6. Şuan Adana ve Mersin gibi Türkiye'nin çoğu kentinde metro hattı yok bakın şimdi bir taşla kaç kuş vuracağım. İlk önce metro inşaatında işçiler çalışacak, sonra metro şoförleri çalışacak, belediyelere biraz iş düşecek ama bi' zahmet yapsınlar: devlet tarafından desteklenen üniversiteli veya üniversite okumayan gençleri destekleyerek yavaş dinlendirici ve çoğu kitle tarafından güzel bulunan şarkılar çalınacak ve topladığı paralara belediye el koymayacak, trafik azacalak kapanan petrol istasyonu çalışanları metrolarda iş bulacak, metro kültürümüze göre tasarlanacak mesela Ukrayna,Kazakistan gibi eski Doğu Bloğu ülkelerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde bunu görmek mümkün ve bu şekilde turizm gelişerek turizm acentaları artacak, çevre kirliliği azalacak
aklıma gelenler bu kadar
işsizlik oranlarını üniversite barajını kaldırarak düşürebiliriz.
kendi fikrime gelecek olursak... ben henüz 8. sınıfım, bugün okulumuza ankara'dan bir yayınevi ekibi geldi, konferans salonunda toplandı tüm yaşıtlarım, lgs sınavında nasıl başarılı olunacağını, yapmamız gerekenleri ve yapmamamız gerekenleri öğrettiler bize. işte temel konular zaten, matematiği nasıl halledebiliriz vs. konferanstaki herifler bile biliyor, finlandiya'nın ne kadar mükemmel olduğunu ama bir yandan da "geldi yurtdışından birisi, sizi beceriyle eğitmemizi önerdiler ve bakanlığımızda bunun üzerinde çalışıyor, ezberi bıraktık, size beceriyi aşılamaya çalışıyoruz." diyerek meb'in bizim için çabaladığını da söylemeye devam ediyordu. tamamiyle yanlış. şarkıcı olmak isteyen birisinin, fen/matematik gibi dersler görmesine gerek olduğunu düşünmüyorum. temel matematik, herkesin öğrenmesi gereken bir şeydir ancak hiç kimse gelecekte işine yaramayacak kareköklü sayılar, denklemler öğrenmesine gerek olduğunu düşünmüyorum. bir doktor, psikolog, polis, yazar, ressam o makamlara gelebilmek için niye üremeyi, fotosentezi, denklemleri vb konuları görüyor ki? eğitim sistemimizde finlandiya gibi başarılı bir ülkeyi örnek alarak, güzel bir düzenleme yaparsak, insanları istedikleri mesleğe göre sadece o meslekte işine yarayacak bilgileri öğretir, uygulamalı bir şekilde gösterirsek bence matematik, fen, coğrafya, fizik, kimya, din kültürü gibi dersler görmemize gerek kalmaz. çünkü bu dersler, gelecekte ressam, psikolog, polis vb mesleklere sahip olmak isteyen öğrenciler için gereksiz, zaman kaybından başka bir şey değil. eğitim sistemi düzeltildiğinde ve meb yapması gerekeni yaptığında emin olun her şey daha da zevkli ve elverişli bir hal alacak. benim fikrim bu
Sadece devlet kapısına bağlı bırakıldığımız sürece işsizlik hep var olacak.
emekli yaşı gelince mutlaka emekli olması gerek zorunlu emekliliğe kalmaması lazım o kadar çok ki ülkemizde yaşlı devlette çalışan memurlar öğretmen olarak çok ( ve yaşlı öğretmenler asla verimli anlatamıyor genç hocalar daha dinamik ve akıcı anlatım yapabiliyor). ikinci olarak hastane sayımız gerçekten çok az tamam yer her yerde hastane var ama nüfusa göre çok çok az dişçi randevusu alıyoruz 4 ay sonraya çıkıyor örneğin HASTAhaNe OKULLAR falan artırılması gerekiyor bana göre. ve teknolojiye ayak uydurup teknoloji şirketlerini artılması lazım artırıldıkça işçi gerekir türkiye den yurt dışına %3 kısım beyin göçü yapıyormuş dahası yapıyor da bize tek bu kadarı deniliyordur. VE ÜLKELERİNİ SEVMEDİKLERİ İÇİN DİYEN KESİM BİZE İŞ İMKANİ VE BİZİM BİR ŞEYLER ÜRETME ŞANSI VERSE ÜLKEMİZ ÜLKEMİZDEN NEDEN GİDELİM 20 YILA YAKIN OKU SONRA KASİYER OL burada kasiyerleri aşağılama yapmıyorum sadece o kadar okuyup okumayan insanlarla aynı yerde okumak eşitlik mi? GEnç kesime biraz ilgi gösterseler bize imkanlar sunsalar ( OKUDUKTAN SONRA BANA SEN ELİNE MESLEĞİNİ ALACAKSIN SÖZÜ VEREMEYEN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUM nasıl hayal kurabiliriz ki bize gelecek sunulmadıktan sonra....
Bana göre işsizliğin azalması ve ihracatın artması için en önemli husus girişimcilerin önünü açmak ve fabrika, sanayi alanlarını çoğaltmaktır. Eğer girişimciye destek verilirse ve yeni fabrikalar, sanayi alanları kurulursa ülkedeki insanlar için hem yeni iş olanakları oluşur hemde ihracat çoğalır. Ayrıca eğitim sistemininde baştan aşağı değişmesi gerekmekte çünkü iyi eğitim görmemiş bir toplumdan yararlı bireyler olmasını beklemek biraz güç olur. (İstisna durumlar haricinde.)
Dayımız dünyanın genelinde saatlik ücret uygulandığının farkında değil, muhtemelen stüdyoya gelmeden önce araştırmalarının ezber ve hazırlığını yapmak yerine anime falan izlemiş.
sadece enes aday olsan keşke senin gibi biri lazım bu ülkeye
Abdülhamit'i anlamadık Osmanlı'yı kaybettik
Besim Tibuk'u anlamazsak Türkiye'yi kaybedeceğiz
Anlamakla iş bitmiyor.
...
🐬
Benim uzun yıllardır düşündüğüm işsizlik sorununu sonunda yetkili birisi çıkıp dillendirdi. Tabii ki sadece çalışma saatlerini düşürerek istihdam sağlanması pek olası değil. Çünkü bu ülkede hiç bir kurum bir kişinin yapacağı işe iki kişi maaşı ödemez. Bu sorunu çözmek için alınan maaş vergilerinin kesinlikle %50 den fazla düşürülmesi gerekiyor. Düşürülen vergi ile yeni istihdam edilecek kişilerin maaş ödemesi daha da kolaylaşacaktır. Böylelikle devlet hem daha fazla vergi kazanmış olacak hem de daha fazla istihdam yaratmış olacaktır.
Bu konu hakkında yüzeysel olarak söyleyebileceğim bir durum var. Daha derin bir cevap için gerçekten cevap arayan sorular olacak.
Basit bir denklem. Günde bir işçinin tam olarak 6 saat çalıştığını düşünelim. İki vardiyada 12 saat çalışan 2 işçiniz olacağı anlamına gelecek bu. 2 işçinin maaşı + bu işçilerin sigortaları + ulaşım masrafları ve fabrikada her işçi için çıkan yemek. Bunların haricinde, harcanan kaynak da söz konusu. Mesela elektrik. 2 kat fazla elektrik kullanacağınız anlamına geliyor bu. ya da iki kat hammadde tüketimi. ayrıca kullanılan makinaların ömürlerinin biraz daha hızlı tükeneceğini de unutmamak gerekli. Burada bir sürü gider kalemi çıkıyor ve yaklaşık olarak gideriniz iki kat artmış oluyor. Bazı noktalardan kısılabilir. Mesela ürün üretilirken artan hammadde geri dönüştürülebilir. işçi servisleri düzenlenir ve günde 4 tur yapılmak yerine 3 tur yapılabilir.
Peki biz burada iki kat harcama yaptık ama ne kazandık? Neredeyse 2 kat üretim yapmış oldunuz. Temelde aslında işçi başına kazandığınız para aynı olacak ve iki işçi olduğu için siz kar elde edeceksiniz. Ama bu temelde. Peki ya pazar? Pazar o üründen 100 tane isterken siz 101 tane üretirseniz aslında zarar edersiniz. Düşünün, kapı üretiyorsunuz. Ve kapıyı alacak kişi, 100 daireli bir site yapacak. Her dairenin girişi için 1 kapı. Siz aynı kapıdan 100 taneyi normalden 2 kat hızlı ürettiniz ve sattınız. Yeni bir işe girişebilirsiniz. Ama 101. kapıyı bu kişi almak istemeyecktir. Elinizde artan 1 kapı olacaktır. Veya bir mağazaya kapı satıyorsunuz. Aylık olarak sürekli sizden 100 kapı alacaktır. Siz ayda 100 kapı üretirken şimdi ayda 200 kapı üretiyorsunuz. Ama mağaza sizden 100 kapı istedi. Diğer 100 kapıyı gelecek ay satarsanız elinizde 200 kapı olacak demektir. Ya da makineleri kapatıp bir ay çalıştırmazsınız ancak işçilerin giderleri sabit olacaktır. Veya işçilerden yarısı kadar kapı üretmeleri isteyebilirsiniz, iş yükleri hafifler ama bu sefer siz kar elde edemezsiniz.
Orta okuldan sonra çocukların kendi ilgi alanlarını keşfedebilecekleri ve bu keşifler sonucu yapması gerken mesleğe yöneltilip uygun liseyeye gitmesi doğu olur
1) gereksiz üniler kapatılmalı
2) baraj gelmeli
3) hocalar tekrardan hem mental hem psikolojik olarak sınanmalı
4) öğrencilere eğitim alanı oluşturulmalı en basiti sınırsız ve hızlı internet altyapısı
5) müfredatın kesinlikle değişmesi (evrim teorisinin kalkması saçmalığı)
- genel olarak eğitimden başlanmalı ancak eğitim düzeldiğinde her şey düzelecek demek değildir bunun anahtarı aslında ekonomidir çünkü refah içinde olan bir toplum önce bi kendine bakacak giyecek yiyecek gezecek ondan sonra araştırma yapabilir. kalifiye eleman yetiştirilmeli . yani sadece ekonomi eğitim vs değil kökten çözüm için ülkenin tüm tıkanmış damarlarını açmak lazım
knk ekonominin gelişmesi içinde ilk önce iyi bir eğitime ihtiyaç var
bunlar uzun vadede olacak işler aslında hızlı toparlanma için hukuktan başlanmalı bence hem kısa vadede yatırımcı çeker hem huzurlu ortam olur vs. vs.
Bence işsizliği ortadan kaldırmak için eğitim sistemini baştan yaratmak gerekiyor örneğin bildiğim kadarıyla almanyadaki eğitim sistemi çok daha farklı çocuklar 5-6 yaşlarındayken ilgi alanları neler yapabilecekleri belirtiliyor ve buna göre okullara gidiyorlar bunun gibi
Ben Arama kurtarma ve itfaiye okuyorum bana lise de mitokondri ne işey yarar onu gösterdiler 4 yıl zaman kaybı yaşadım kendimi daha iyi geliştirirdim
Bu çözüm 20-25 senede olacak birşey ayrıca bu kadar zamanda çok iktidar değişir ve bu dediğin şey gerçekleşmez çünkü her hükümet kendi kalkınma planını uygulamaya çalışır.
@@nicholasthebloody163 evet
@@antonuk7798 :/
@@antonuk7798 üzücü
Devlet eliyle yapilan tum regulasyonlar kaldirilmali ve ekonomi serbest piyasaya birakilmalidir. Serbest piyasada amac kari maksimize etmek oldugu icin en temeli ve hizli bir sekilde ekonomik doygunluga dogru ilerleme gerceklesecektir bu sayede istihdam gibi bir cok sorun hallolur ama bu yillar alan bir surec hemen olmasini beklemek aptallik
@Anti Teist kes yobaz kemalist
Kankam bu kanal eskiden komünizmi övüyordu asrın tokla takıla takıla böyle oldu
@@berkcanyank344 kim komonistligi ne zaman ovuyodu ?
hayır serbest piyasadan çok neo-liberal bir yapıya geçilmelidir eğer tam serbest piyasa ülkede hakim olursa piyasanın yırtıcı koşulları ülkeyi ve hatta dünyayı bile sert bir ekonomik krize sokabilir bunun en büyük kanıtı 1929 krizidir
@@Tembelbankacı hayir. Tam serbest piyasa hic bir zaman fakirlesmeyi saglamaz cunku ortada devlet olmadigi icin yapilan aptalliklarin bedeli direkt sirket sahiplerinin kendi ceplerinden karsilanir. Bana dunyada kendi cebini batirmaya calisan 1 tane insan gosteremezsin. Buyuk buhranin o kadar cok sebebi var ki sorunun serbest piyasa oldugunu iddia etmek cok sacma oluyor.
Benim görüşüm şu şekilde eğer emekli olması gereken insanları emekli yapmazlarsa bu süreyi uzatırlarsa iş bulamayan gençler çoğalır. Bu yüzden emekli olması gerekenler emekli olmalı ki boşalan ,iş imkanı sağlayabilecek yerler gençlere iş verebilsin.
İkinci görüşüm bence bizim problemimiz işsizlik değil mesleksizlik. İnsanlar ne yapacaklarını bilmeden maddi yönden kendine bakabilecek yollar arıyor, kesinlikle büyük bir problem olarak görüyorum. Bir insan sevmediği işi yaparsa ; yarım yamalak,dikkatsiz ve doğru olmayan sonuçlar ortaya koyar bu da zaman kaybı olur.
insanları emekli edince işsizlik çözüldü de bu emekli olanların parasını ne ile ödemeyi planlıyorsun? 1 emeklinin masrafını karşılamak için en az 6 işçi çalışması gerekiyor 1 işçiyi emekli ettiğinde 1 diğeri geçer ama emekli olanın maaşını nasıl ödeyeceksin? ülkemizde emeklilik yaşı bazı avrupa ülkelerine göre 10 yaş az bile. (almanya 65 fransa 62 vs)
@@ezgishi ikinci görüşüne katılıyorum fakat bu da insanın kendi içinde karar vermesi gereken bir durum.
@@caneripek2349 emekliler ne kadar maaş alıyor benim dedemde emekli ama çok az bir maaş alıyo
@@caneripek2349 beyefendi demek istediğim tam olarak bu. Dediğiniz doğru fakat insanlara imkan sağlamazlarsa değil emekli olabilecek kişisin parasını vergi verebilecek parayı bile bulamaz , eminim ki sistemin başına geçecek kişi beynini kullanabiliyorsa bunları zaten düşünür sorun da bu, çarkı dönderebilmemiz için bir emekli altı işçi şeklinde çalışılıyorsa ve sistemdeki insanlarda ülkeyi döndürmemiz için yardım ediyorsa mücadelemiz daha da kolaylaşır. Dinlediğin için teşekkür ederim.
Bana kalırsa çok basit ülkemiz yeni fabrikalar açarsak hem telefon olsun hem araç olsun bu şekilde mühendisler ve yeni işçilerimiz olur ve insanlara çiftçilik konusunda yeterince destek verilirse hem kendimize yeten bir ülke oluruz hem işsizlik ortadan kalkar hemde ekonomimiz düzelir. Yani benim fikrim bu yönde.
daha fazla meslek liseleri açılabilir ve öğrencilere akademik eğitimin yanı sıra mesleki eğitiminde topluma ve ülkeye katkısı olacağı aşılanabilir
evet dostum bu doğru ,fakat oradan mezum olan bir bireyin hangi bölümden çıktı ise o bölümde çalıştırılması veya referans olunması gerek devlet destekli artı olarak malesef ben ordan çıkışlıyım bilgisayar ama kaldığım yerde o bölümle ilgi yapabileceğim hiçbirşey yok
@@ozancelikk99 knk meslek lisesi mezunuyum insanlar üniversiteye gidip kendini geliştirmesin ve köle olsunlar diye yapmışlar ünide bölümden daha avantajlıyız ama ben kod yazabiliyorum ama integral bilmiyorsam ben aptalım sen program yazamazsın diyor ama ben kod yazabiliyorum şimdi ben aptal mıyım
İssizleri kesersek issizlik sıfıra düşer
oha çok zekisin
Farklı Bir bakış açısı
Erkan başa yakışır bir öneriymiş
1 yıl sonra 1 dolar 400 tl :D asfsfada
BiraZ içime tankfish kaçmış
Bu argümanın asıl amacı herkes az kazansın ama kazansın argümanıdir. Herkes eşit yaşasın argümanı ile aynıdır.
(Bkz; komünizm)
Mantıklı fakat şöyle düşünün bir fabrikada 100 işçi var 12 saat çalışan çalışma saati 6 saate düşürülürse ve devriyeli olursa bu sefer 200 işçi olur.Bir fabrikada 200 işçiye kazandığı gelirin fazlasından maaş verirse fabrika kapanabilir.
Katma değeri yüksek ürünlerin ülke marketindeki yerini arttırmamız lazım bence ve bu ürünlerin üreticilerine işlenen verginin azaltılması gerek vergiler azaldığında yüksek teknoloji üretmek isteyen girişimcilerin sayısı artacaktır buda haliyle iş veren sayısını arttıracaktır. Bir kazan kazan durumu gerekiyor ülkeye işçi sınıfının artması kısa vadede güzel sonuçlar kazandıracaktır uzun vadede ise ülkede ihraç edilen yüksek teknolojili ürünü arttıracak ve gençlerin bu yüksek teknolojili ürünlere ulaşımını kolaylaştıracaktır. Bunun önündeki en büyük engeli ise işçi sınıfına girmek istemeyen okumuş insanlar olarak görüyorum(mevcut hükümetten sonraki en büyük engel) ki bence haklılarda. Naçizane fikrim bu Enes.
Çok kolay habire işsiz veren bir bölüme yatırım yapmak yerine daha ileriye dönük sermaye ye piyasaya katkı sağlayacak bölümlere destek verilmelidir
Senin fikrine katılıyorum ama durum Amerika gibi olursa sıkıntılar olabilir. Örnek olarak :
Ordaki yemek yerleri’nin bazıları kapalı, sadece araba ile alabiliyorsun bizdedir böyle olursa ekonomiden dolayı sıkıntı çıkabilir.
Bence fabrikalar açmalı orada insanlara iş olanakları sağlamalıyız hem ekonomik açıdan hem işsizliğe çözme açısında
fabrikayı devlet açarsa vergi alır
Öncelikle Enes; Videonu dinledim Erkan Başın İşsizlik sorununun çözüm önerisine eleştiride bulunmuşsun fikirlerine saygı duyarım fakat burada bir dediğin çözümde bir sıkıntı var eğer yatırımcıya geniş bir zemin açarsak yani piyasa özgürlüğünü genişletirsek doğal olarak rekabet artar bu noktada insanlar daha çok iş bulma imkanı olur buraya kadar sorun yok fakat bu noktada işçi yada emek sömürüsü olur şimdi istediğimiz kadar reddedelim fakat burjuvazi sınıfı her zaman daha az maliyet daha çok kâr etmek isterler buda emek sömürüsüne yol açar senin liberal siteminde sadece girişimci, yatırımcı ve sermayedar kazanır erkan ve işsizlik dediğin gibi bir sorun olmaktan çıkar ama kısa vadeli bide küçük esnaf durumunda Erkan Başa bir eleştiride bulunmuşsun Erkan başın çözümünde bir açıklama yok dedin bütün fikirler kusursuz değildir küçük esnafa çözüm olarak devlet her üretim araçlarını özelleştireceğine ülkeyi sanayileştirip milli sermaye odaklı olursa devletin o burada vatandaşlarına sosyal devlet anlayışıyla hem eğitim, sağlık ve küçük esnaf gibi şeylere yardımda bulunsun bu noktada "Öyle demesi kolay ama pratiğe gelince yapamaz" gibi daha önce söylenmiş bir algı var fakat bu mümkün hemen olacak diye bir şey yok adım adım bu dediğim uygulanabilir diye düşünüyorum (bunlar benim fikirlerim)
İşsizliği benim fikrimce nasıl düşürebiliriz. Önce üretim yapmamız ve üretimi çoğaltmamız için fabrika, besi, sanayiler vb. yerler kurmamız lazım . Üretim artığı için ülkenin alım gücü yükselicektir ve asgari ücret ile insanlar ferah bir yaşam sürebilicektir. E tabi çimento fabrikası fazla olunca çimentoda fazla olur fazla mazemenin fiyatı düşer , o zaman bina yapımı artar bina yapma sermayesi düşer ve ucuz emlak sahibi olma olasılığı artar kira bedeli düşer tabiki aynı şey gıda sektöründe de geçerli . Örneğin et üretimi hayvan üretimi arttı et fazlalaştı ve et fiyatı düştü , asgari ücretle geçinen bir çekirdek aile et yiyebilicek . Peki sanayi alanı, gelişmiş sanayilerimiz olursa araba üretimiz artıcaktır (başlıyacaktır). Araba üretimimiz artınca araba fiyatlarımız düşücektir. Alım gücü olan bir ülkede yaşam kalitesi yüksek olduğu için insanların çalışma arzusu artıcaktır. Açılan fabrikaya, yeni açılacak hayvan üretimi yerlerine yeni Veteriner hekim, hayvan yetiştirme alanının projesini çizecek mimar , orayı inşasını gerçekleştiricek işçi, sanayi alınına arabayı üreticek mühendis , araba motorunu üretecek fabrikalar açılacaktır . alanlarda iş olanağı açılacaktır . bunları yaparsak hem Türkiye'de hem yaşam kalitesi artmış olucak hemde işsizlik sorunu çözülecek. Peki sadece hayvan sektöründemi hayır tabikide. Silah savunma sanayisinde zincirleme olaylar ve işçi ve zanaatkar ve üniversite mezunları iş bulabilecek aynı şekilde inşaat, kamu , sanayi , tarım, vb. yerlerde işçi ve ünivertsite mezunu alınacaktır ve bu işsizlik durumunu en aza indirecektir . Hem ekonomimiz düzelicek , insanların hayat kalitesi artıcak hemde işsizlik durumu en aza inicek aslında yapılabilecek şeyler ama en başımızdaki sadece kendini düşündüğü için Türkiye batıyor yoksa çokta zor değil. İşçinin çalışma süresini düşürmek, sadece iş verenin yapırdığı işi daha uzun vadede yapmasını sağlar buda hiç istiyeceğimiz bir şey değil . yani ekran karşısında konuşan adama katılmıyorum.
Her şeyin başı eğitim ama iş problemleri daha fazla eğitimden etkilenir. Herkes sevdiği ve yetenekli olduğu işin eğitimini alırsa mükemmel olur. Bir videoda duymuştum; yetenekli birine eğitim ,fırsat, imkan verilmesi gerekir.
Üretirsek,anne babaları bilinçlendirsek ve ebeveynler (üniversiteli işsiz olmasındansa)sanayide çalışsın derse.Fabrika açmak desteklernirse bence ekonomi ve işsizlik sorunları çözülür
bence öncellikle üniverstelerde ihtiyacımız kadar mezun vererek ve üreticileri destekleyerek işsizlik oranını düşürebiliriz
Yerli firmalara daha çok olanak vererek vergi indirimi sağlayarak gereksiz üniversiteleri kapatarak eğitim sisteminde baştan çocuğu merakına yönelterek girişimciye maddi ve teknik destek sağlayara
bide kamuyu minimalize et mükemmel
Abi niye videoyu bitirdin ne güzel gameplay'in en heyecanlı kısmını izliyordum. Ayıp ettin
Oyunun adı ne
@@tupnukpiki6627 Ghostrunner
bende gameplaye odaklanmıştım.
Özel sektöre şartlı destek verilebilir mesela faizsiz ertelemeli kredi verirsin alınan vergiyi azaltırsın tek şart işini büyütüp işçi işe alacaksın
Çocuklara doğru meslek seçimiyle ilgili dersler verilebilir
Asgari ücret sistemi değişebilir saatlik ücret sistemine geçilebilir senin de dediğin gibi 6 saat çalışan işçiyle 12 saat çalışan işçinin aynı parayı alması haksızlık
Benim aklıma gelen bunlar.
Daha çok sanayileşerek hem kendi ürünümüz üretiriz hem de işsizlik oranı azalır.
Bence yurdun dört bir yanında çeşitli fabrikalar,kooperatifler kurulup Bu koperatif ve fabrikalardaki işçilerin maaşları asgarî maaşa göre biraz fazla olabilir. Ve Çeşitli 100-200 saatlik kuraları öğrencilere sunulabilir mesela... Yazılım kursu,yabancı dil kursu,Spor kursu,...
Vb ve bu kurslarda denetim oldukça fazla olmalı ve böylece bireylerin bu kurslarda okuması demek o kursda neler öğrendiği anlaşılıp yönlendirilebilir.
hayır günümüz dünyasında fabrika ve kooperatifleri kuracak olan şirketlerdir ve devlet kurslarının denetimni arttırmak kursların verimini değil sadece kurslara harcanan parayı arttırır kamu işletme konusunda hantaldır devletin görevi rekabet ortamını denetlenemek ve özel sermayeye destek olmaktır
@@TembelbankacıOldukça haklısın...
Hiç liberal taraftan düşünmemiştim.
Çok iyi öneri 😀😀😀
İstanbuldakileri istekli bir şekilde bir maaş karşılığında memleketine gönderilsin ve yaşadığına dair imza atsın,nüfus azalınca işsizlik azalır hatta olmaz
Benim 13 yaşında bir Türk genci olarak fikrim en başta işsizliğin en temel nedeninden başlayarak en dolaylı nedenine doğru gidilip bu sorunların teker teker çözülmesi lazım, nasıl çözüleceğini belirlemek için ise gerçek ve detaylı bir araştırma yapılmalı genel nedenle ilgili halktan düşünceleri alınmalı, sosyal devlet anlayışıyla bu sorunu ortadan kaldırmamız lazım.
sosyal devletmi artık 21.yüzyıldayız artık devlet minimalize edilmelidir 21.yyda sosyal devlet anlayışı ekstra hizmeti değil sadece ekstra vergiyi ve ekstra yolsuzlukları getirir
Az Çalışmak Demek Daha az emek demek(duruma göre). Az emek demek daha az para demek. Bu işverenlerin bu kadar parayı bir işçiye verecekken ya 2 katını vermek zorunda ya da ikisine de yarı yarıya vermek zorunda
Ben şöyle düşünüyorum; Emeklilerin çoğu çalışıyor çalışmasının nedeni ise maaşlarının onlara yetmemesi devletin dişini az sıkıp emeklilerin maaşını arttırırsa doğal olarak emeklilerin çoğu işten çıkıcak bu nedenle işssizlik büyük bir miktarda azalacak gençlerin ve babaların iş bulması kolaylaşır
(Bence)
İşsizlik gerçekten kötü bişey senin dediğin de doğru bu yüzden bence insanlar da fikir yürütüp buna göre çözüm bulunabilir
yine her zamanki gibi haklısın abi
Esnaf olarak kiminle konuşsam onlar da "kimse iş beğenmiyor ki kardeşim" diyor. "Abi" diyorum "ne kadar maaş veriyorsun." Hepsi de asgari ücret diyor. Biraz yüksek maaş ver çalışırlar, çok değil birkaç yüz TL yüksek ver dediğimde, hepsi başlıyor ağlamaya "ya zaten piyasa kötü de, ben bile zor geçiriyorum da" ulan elinde 30bine aldığın iPhone 13 var, range roover sportla pavyona gidince 20bin hesap ödüyorsun gecelik ama iscine birkaç yüz lira fazla maaş veremiyorsun öyle mi? Aç gözlülük herkesin içine işlemiş başka bir şey değil. Kendine yıllar boyu yatırım yapan iyi kötü bir üniversite okuya gençler de öyle üç kuruşa, böyle hödüklerle çalışmak istemiyor işte.
O kadar haklısın ki, tam olarak bugün Sürat Kargo'dan ayrıldım daha fazla kölelik yapmamak için. Bugün 5 dakika dahi mola yapmadan sanki köleye iş yaptırıyormuş gibi hadi, hadi demesi o kadar koydu ki.
bence işciler kendilerine harcıyca önemli değil önemsiz harcamaları düşürsün ve biriktirsin ve kendi işini kurup eleman alsın ve herkes böyle yapmaya çalışırsa işsizlik oranı düşer
üretmediğimiz için bu durumdayız üretip ürettiğimizi işleyip diğer ülkelere satabilirdik ama ekilecek yerler hep insaat
Millet işsiz kalıp sinirinden kalp krizi açından hastalıkla ölürse böyle bir dert kalmaz
Halktan alınan vergileri yola köprüye değilde ilk önce fabrikaya fabrikadan gelen parayla yol köprü yapılması daha doğru olur
21. yüzyılda devlet fabrika mı açacak neyyyyyyyy
Bence işsizlik azaltmak için asker olabilirler (şavas anında ) ve alt meslekleri yönlendirmek bence
Türkiye'de iş yok . Çoğu yabancı ülkelerde olan iş sınıflarına Türkiye'de çoğu işlere değer vermiyorlar çoğu kişi mühendislik, öğretmenlik gibi bilindik meslekleri seçiyorlar sonra da çoğu üniversite mezunları işsiz kalıyor sonra
Seni çok seviyoruz💖✨
Bence işsizliğin düzelmesi için ilk okul orta okul ve lise yeirne orta okul ile lise arasında bir meslek eğitimi olması lazım 4 sene veya 1 boyunca meslek eğitmleri ve meslek seçmi yaparak sınavlara göre bir sertifka alarak çalışmaya başalabilir bu ara da cümle çok devrik oldu farkındayım
Aslında şuan ki meslek liselerinde dediğiniz olay yapılıyor diye biliyorum
Çok haklısın matematiğe ve benzeri dersleri ilgisi olmayanların boşuna okula kurutulmadan bir mesleğe sahip olması gerek
Bence küçük esnaflar kapanmalı, hemen ön yargı ile yaklaşmayın, bir sadece Enes sözü derki hangi gelişmiş ülkede küçük esnaf var? Yani bi Avrupa ülkesi düşünün hiç bi bakkal gördünüz mü heğğ olsun olsun ama her sokakta her mahallede olmasın yani. Restoran olarak esnaf ise zaten güzel değilse yemekleri müşteriler gitmez yani hak eden her türlü kazanır.
bence Erkan Baş'ın söylediklerini uygulamak ekonomi için yapılabilir ama bunun için dayanıklı bir temel lazımdır. Yani daha erken belki daha sonra
Bence Fabrikalar açılmalı oralara işçi alınmalı ve Meslek Liseleri önemlileştirilmeli.
Reyis gene mükemmel bir vidyo olmuş
Okuldan gelince Enes'in video attığını görünce gelen mutluluk hissi
Hg
@@siradanbiri1343 hb
bakkal 2 işçiye 5000 veriyor 12den 6 saate inince 4 işçi olmalı bakkalın parası yok 2500 veriyor, buraya kadar anlattığın şimdi benim fikrim: bu sefer işçi isyan edecek etmemesi için devlet + olarak 2500 daha verirebilir ama bu sefer ekonomi dahada kötüye gider.
bizim burada vestel var sürekli işçi arıyor parası da iyi ama 12 saat kimse durmuyor. herşey yeni fabrikanın açılması değil çalışma şartlarının iyi olması gerekiyor.
eğitimde düzenleme yapılmalı
okullarda bölümler açılırken kontenjanlar o öğrencilerin hemen hemen hepsine iş olanağı sağlayabilecek sayıda belirlenmeli
bu anlayış yüzünden sosyal nitelikdeki üniversiteler kapatılıyordu. Her üniden iş beklemek ve sadece iş için okumak sakat bir düşünce. ama azaltabiliriz ewt. Zaten işsiz sayısını az göstermek için üniler çok açılıyor.
Öğrenci sayısını azaltırsak, bu okumayan insanların bir bölümü kendi işlerini kurmaya çalışacak ve onların da bir bölümü gerçekten başarılı olacak. Bu sayede daha fazla istihdam yaratılacak. Fakat şu an üniversite okuyup, bitiren ve iş bulamayan biri, kendi işini kurmak için çok geç olduğunu düşünebiliyor veya umutsuzluğa kapılıp hiç denemiyor.
Bu sayede üniversite okuyanlar da daha değerli olacak. Gerçekten iş bulabilme ihtimalinin fazla olduğunu düşüneceği için daha iyi çalışacak ve işinde daha başarılı olacak. Bu sayede nitelikli insanlar artınca yabancı yatırımcılar da ülkeye gelecek ve bir döngü halinde istihdam artmaya devam edecek.
bir işi bir değil iki kişinin yapması işi değiştirmez hala yapılan iş aynıdır yani gelirde aynıdır,daha çok kisinin çalışması giderin artması demektir gelir gider farkınında dengelenmesi gerekeceğinden
ya vergi artılır yada maaşlara indirim yapılır
Acikcasi issizligi onlemek icin once ciftci gibi mesleklere ayri bir destek gerekli. Tarim olarak da asiri geriyiz, gayet iyi olur diye dusunuyorum. Bunun tabii ki negatif konulari var, ama bir ciftci tarlasina iyi bakabilirse kendine vs vakit ayirabilmek icin coban alabilir yanina. Bilmiyorum, kafamdayken daha mantikli gelmisti...
02:26 evet İsviçre’de bir Portekizliyseniz hayat size cennettir fakat ülkede ağır ırkçılık var. Düşüncem şu yönde ki paraları ayrı miktarda veriyorlar.
Aslında tarımda söyle bir şey uygulanabilir devlet 5 yıldan fazla süre ekilmeyen tarlalara el koyar ve orada maaşlı işçiler çalıştırır ve tarlada üretilen meyve sebzeler ihracatla satılıp ülkeye döviz girdisi sağlar hemde isdihdam artar(Not:İsçiler sadece ekim zamanı ve toplama zamanında çalışır diye düşünenler olursa tarla 4 mevsim ekililmeli ve bir tarlada iş bittiğinde başka bir tarlada çalışmalı)
Abi şu şekilde olabilir askari ucret saat e gore olabilir yani minimum çalışma saati 7 saat olsun 3.5 k olsun 12 saat çalışan da 5 .5 k alsın bu şekl de olabilir diye duşunuyorum
Abi şimdi üniveristeye girmek çok kolay olmamalı üniversiteye giremeyen adam ztn vazıfsız olduğundan asgari ücretle çalışıcak ama iş yapabilen adam üniversite okuyup kendi ustalığı ile uğraşıcak ama aynı zamanda vazıfsız adamada iyi bir maaş vermek gerekiyor ki o adamda yaşayabilsin ayrıca senin dediğin gibi çalışabilcek işyerleri lazım o yüzdende bol bol fabrika açmak gerekiyor zaten bütün işsizliğe son vermek (türkiyede) en az 5 yıl alıcaktır senin dediğin şekilde yapılabiliceğini düşünüyorum
Universiteye gitmeyenler vasifsizmi oluyor
@@sinemdogan4074 hayır güzel arkadaşım onlar herhangi bir eğitim gerektiren bir meslek okumadığı için onlar kasiyerlik gibi temizlik gibi çok bilgi gerektirmeyen işe atılıyor onlara vazıfsız dememizin sebebi kendilerinin üniversite okuyup bir işe atanmaması
@@shrodanza6583 "Hayır" demişsin, sonra da vasıfsız oluyor demişsin. Kendinle çelişiyorsun.
@@shrodanza6583 Her üni okuyan vasıflı, zeki değil, her üni okumayanda aptal değildir. Üniversite okumadan da, çoğu mesleği öğrenebilirsin. Yazılım vb. Üniversite diploma için okunuyor artık.
Hiç bir bilgim olmadıgı için susarım bilenleri dinlemek için ama T.C. de bir şey bilmeyip konuşanların sayısı daha fazla
Özel sektöre destek artırılmalı,milletin girişimci ruhu desteklenmeli bence.Çünkü özel sektör devlete göre üretim kanadındaki eksiklikleri görüp bir pazar oluşturabilir ve rekabeti arttırır.Bunun sonucunda da hem işsizlik azalır hem kaliteli ve yerli ürünler artar hem de ekonomiye daha olumlu bir yönde etki eder.Gelişmiş ülkelerde de bunu görmekteyiz zaten,ülkeler üretime kısmi el atar ama çoğunlukla özel sektörü destekler.Devletin üretime el attığı durumlarda ise torpiller,adam kayırmacalar ,niteliksiz çalışanlar artar,devlet babanın beslemesi gereken boğaz sayısı artıcağı için yük oluşturur.Özel sektör olduğu zaman devletin sırtındaki yük azalır bu sayede eğitim,sağlık.... gibi sektörlere yatırımlarını arttırabilir.
Öncelikle, iş istihdamını arttırmamız gerekiyor. Ve içi boş üniversiteler kapatılmalıdır. Böylece, daha çok iş yeri açmış oluruz asgâri ücret verilmemeli işçilere düzgün bir zemin hazırlanmalı.
genel çapta mantıklı yalnız adamın dediği bak şimdi : dostum bir işletmede 3 kişi çalışıyosa ve bir kişi 12 saat çalışıyosa günlük 36 saat ödemesi gerekir (bunun 4 saati mesaiye). ama günlük 9 saat çalışsa ekstra 1 işçi daha alabilir ona ödediği mesai ücretini o işçiye verebilir. diyeceksiniz bu işverenlerin aklına gelmiyormu geliyor tabi. ama bu sefer 4250tl olan asgari ücretin bir işletmeye maliyeti 5.7 bin tl yani 17100 tl + 4250tl (mesai ücreti) toplam 21.350 tl 3 kişi 12 saat çalışırsa ortaya cıkacak mebla. 9 saatten +1 ile 4 kişi çalıştırsa 22.800 ödemesi gerekecek. bu da 3 kişi 12 saat çalışana göre ekstra 1.500 daha ödemesi gerek. devletin burda el atması gereken bu sigorta desteğidir. ve max çalışma saatlerini kati bir şekilde belirlemelidir. yoksa 12 saat çalıştırıyo çoğu yer zorunlu mesai ile. +2 saat mola vermesi gerekir işletmenin onu yiyolar felan. aslında haklı bir yaklaşım beyefendinin.
enes videolarını güncel olarak izliyorum güzel videolar çekiyorsun. Videoda aldığın cloud mining çok saçma bir sistem, en son giren kişinin parasını aldığı bir sistem. Bu tip sistemler çok can yakıyor, izleyicilerini bilgilendirmek amaçlı yazıyorum ki bu tip olaylarda bilgisi olmayanların canı yanmasın, paraları boşa gitmesin.
Marksizm günümüz için çok yetersiz bir ideoloji kkkten değişilmeli
ilk başta düşününce mantıklı geliyor ama daha çok düşününce insanlar zaten 12 saatin yarısını verimli şekilde çalışıyorlar bunu 6 ya indirmek insanların robot gibi tam konsantrasyonla çalışmalı ki bu imkansız.
İşsizlik yok ülkemizde iş beğenmeme var eleman bulamıyom dükkana adam gibi
@Mr. Angelo tr standartı bu ben enayimiyim?
Onun yerine işsizlikle mücadele bakanlığı açalım ve 5-10 milyon kişiyi işsizlikle mücadele etmek için işe alalım
@Mert Ops hyr
Enes abi kesinlikle yanlış düşünüyorsun bir ülke de istihdamı değil sadece tüm her şeyi arttırmak istiyorsan, eğitimin kalitesini seviyesini ve genişliliğini arttırman gerekir. Ülkemizde ki matematik sorunlarının çıkması da bu sebeptir. İyi bir eğitim verirsen torpil bile yapamazlar. Eğitim bir ülkenin köküdür ve her şeyi kökünden inşa etmek gerekir yani direkt sonuca ulaşmaya çalışmak hem toplumun düzenini bozar hem de sonuca ulaşana kadar ki olan o yolu direkt atlarsan o yolda ki tecrübeleri de kazanamazsın. Senin de önerdiğin şey sanki biraz sonuca ulaşmak odaklı gibi geldi bana ama gayet güzel bir fikir ama en önemlisi eğitimdir bu benlik değil tamamen nesnel ve kanıtlanmış bir şeydir. Örneği ise Avrupa'dır.
@Adolf Hitler Evet o da doğru çünkü yeni bir nesilin gelmesi beklenir o eğitimi alan yeni bir nesil için beklemek gerekir ama benim bahsettiğim eğitim tarzı bunu biraz daha hızlandırmak ve eğitim almayan tüm herkese eğitim vermek ve eğitim şartlarına uymayan kişilere daha basit eğitim vericez ve sadece o değil öğretmenler de mesleğini iyi yapan dersi iyi enjekte eden ve diksiyonu iyi olan öğretmenler ve ayrıca her okulda öğrencilerin meclisi gibi bir toplantı olacak bu toplantı da atanacak rektörü onlar seçecek rektör değişim süresi yılda 1 kez olacak eğer rektör beğenilmezse anında değişim olacak ders konuları daha toparlanmış hale gelecek ve okullarda öğrencilere bedava test kitapları dağıtılacak her okulda laboratuvar, kütüphane, spor salonu (Beden dersleri gerçekten bedenimizi geliştirmekle ilgili olacak) vs. meslek liselerinde imkanlar daha da arttırılacak sanat bölümlerine önem verilecek habercilik gazetecilik (en önemlisi arkeoloji) ekonomi coğrafya tarih hukuk vs. alanlara daha çok önem verilecek ki ülkemizde ki medya ağı tarih bilmemezlik ve hukuk düzeltilsin diye illegal yurtlar ve imamhatipler kapatılacak din derslerinde zorunlu islam öğretilmeyecek çocuklar hemen ilkokula başlatılmadan yani 4-7 yaşlarında 2 veya 3 yıl temel ahlak oturtturulacak ve daha sayamadığım aklıma gelmeyen unuttuğum bir sürü konu bununla beraber yapılırsa hesaplarıma göre 27 ay içinde toplumun düzenini oturtturabiliriz
@Bak devrim gördün mü? Niye oturtturmayalım elde değil sanki
abi hayla ülkeye yatırımcı bekliyorsunuz bunu beklemektense o yatırımcıyı kendimiz çıkartmalıyız bu yüzden yatırımcı beklemektense bizim kendimize yatırım yapmaya çalışmalıyız
sanayide işçinin değeri fazla çünkü usta hiçbir şekilde yetişmiyor çünkü gençelerimiz okuyor
youtubennin en kaliteli içerik üreticisi sensen abi bence
Senin önerin çok mantıklı enes
üreterek ve italat yapmayarak çünkü üretmessen sektör olmaz italat yaparsan yine olmaz eğer üretirsen sektör çoğalır çünkü italat yapmıyoruz ve sektöre destek vererek. (10000 tl mesala)
Birincisi nufus artişi azalmali üretimi çoğaltmali ve halk da mili ürünleri kalitesi az da olsa almali ve eğer tarima da çok önem verilirse işsizlik baya bi azalir
Belçika da çalışmak 4 gün olduğunu öğrendiğimden beri Türkiye nasıl düzelir bilemiyorum
Abi bir kere sen devlete bağlı bir yerde çalışıyorsan, kaç saat çalıştığın bankaya gidiyor ve saat üzerinden para kazanıyor ancak bir örnek vereyim benim babam günde 10saat çalışıyor ve işlerinin tamamını bitiremediğini söylüyor babam en basit haftada 50 saat çalışıyor ve işleri bitmiyor, eğer bu 6saat ile sınırlı olsaydı haftada maksimum 42 saat çalışacaktı ve buda az çalışması demek, az çalışması da az ekmek demek.
İlk eğitim eğitimi arttırırsak ekonomi yi düzeltiriz düzeltirsek herkes aldığı paradan memnun olacak çünkü o kişi rahat yaşıyabilcek.