Mesleğin itibarını bizler değil meslektaşlarına üç kuruşu hak gören sözde üstad avukatlar düşürüyor. Herkesin değinmekten korktuğu öyle güzel noktalara değinmişsiniz ki.. Elinize yüreğinize sağlık.
hocam Üniversitede ogrenciyim. Kinama cesasi aldim. Bana soruşturmayi tebliğ edildiğinden itibaren yedi gun gecmeden ifademi aldılar. En az yedi gun gecmesi gerekmez mi ifademi almak için
Açıkçası her iki meslektasin dediklerine gönülden katılıyorum ancak bu söyledikleri tüm aşamalardan ben de geçtim, müvekkilleri cmk sisteminde tanıdım ilk başlarda, günlerce uykusuzluk çektiğim dosyalarda olumlu sonuçlar da aldım ve bir müvekkil çevresi oluştu. Yani umudunuzu kırmayın bu videoyu izlediğinizde pes etmeyin.
Her saniyesinde kendimi ve yaşadığım zorlukların bir kısmını tekrar tekrar gördüm, sorguladım. Bir videoyla ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdik. Emeklerinize sağlık.
Avukatlığın bu durumundan ötürü akademisyenliğe geçiş yaptım ve gördüm ki orası da aynı malesef bu ülkede genç hukukçu olmak her türlü çok zor. Hak ettiğimiz saygıyı gördüğümüz günlere erişmek umuduyla, bu değerli videoda emeği geçen herkese teşekkür ederim.
@@dogan760 okuyacak mısın bende hukuk düşünüyordum fakat çok hevesim kırılıyor sınava da motive olamıyorum hukuk böyle kötü şöyle kötü dedikleri zaman(galatasaray,bilkent,koç hukuk böyle üst düzey üniversitlereden mezun olsak bile durum yine aynı mı olacak burayı anlayamıyorum,hadi diğer hukuk fakülteleri bitirince dediklerinde haklılar,ee bu üniversitelerden mezun olunca durum yine mi aynı) eşit ağırlıkta da başka bölüm yok elle tutulur işletme mi okuyalım yani o zaman
@@halit6407 hocam eşit ağırlık birisine hangi bölüm önerirsiniz o zaman boğaziçi işletme filan okucaz o zaman elimizde güzel bir meslek olsun diye ha ordan da mezun olunca işsiz kalırım diye korkmuyorum değil bu arada
@@berhan17 bahsettiğin üst düzey üniversitelerin birinden mezunum. Hevesini kırmak istemiyorum ama avukat nüfusu bu kadar fazla iken piyasada tutunman beklediğinden biraz daha zor olabilir. Fakülteyi dereceyle bitiren arkadaşlar dahi staj yeri konusunda problem yaşadı. Bu demek değil ki sen yapamayacaksın Sonuçta birileri bu işi yapacak belki onlardan biri de sen olursun ama gidişat iyi değil maalesef. Kamu ise %99 değil %100 bilinen usullerle alım yapıyor. Umarım kendin için en doğru kararı verirsin.
Emeği geçenlere teşekkürler, yapılması gereken bir işti geç bile kalındı. -Her sene bütün ülkeye yetecek kadar avukat mesleğe adım atıyor. Bu saçmalığın sonu yok. - X davasını minimum 17bin TL'den alma şartı koşan devlet, aynı davayı CMK sisteminden bir avukata atayınca 1900 TL'yi hak görüyor. Buna ses çıkaran yok. Bahsettiğimiz atama usulü davalar da avukatlara ortalama birkaç ayda bir geliyor zaten. Düzenli bir gelir kapısı olmaktan çok uzak. - Çok fazla avukat olduğu için ve sürekli olarak bu sayı katlanarak arttığı için gençler çevre edinemiyor hatta olan müvekkil çevreleri de git gide küçülüyor. -Piyasanın dibi görmesi ve giderek de en diplere çakılması yüzünden patron avukatlar çalışanlarına düşük ücretler veriyor. İşten çıkarırlarsa yerlerine çok kolay bir şekilde daha az ücrete çalışacak eleman bulacaklarını biliyorlar. Avukat denilen kişi, bir ruhsat sahibidir. Bu iş her bölüm mezununun kalkıp yapabileceği bir iş de değildir. Bugün İstanbul şartlarında herhangi bir sektörde çalışan ve sadece 4 yıllık fakülte mezunu olduğu için o işe alınmış 2-3 yıllık kıdem sahibi birisi, 15-20 bin bandında maaş alabilirken, aynı özelliklere sahip bir avukat bu ücretlerin yarısına çalıştırılıyor. Bu, dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek absürt bir olaydır. TARTIŞMAYA KAPALI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: 1- CMK ücretleri asgari tutara sabitlenmeli. 2- Hukuk fakülteleri arasından kadrosu yeterli olmayanlar kapatılmalı. 3- Arabuluculuk gibi yan gelir kaynaklarında hiçbir anlamı olmayan kıdem şartı kaldırılmalı. Kalite kıdemle gelmez, eleme ile ortaya çıkar. Bu elemeyi de sağlayacak şey kaliteli ve zor sınavlardır. 4- Uzlaştırmacılık gibi ek işlerin avukatlar dışındaki birçok üni. mezununun yapabilmesine sebep olan düzenlemeler değiştirilmeli, bu işler yalnızca avukatlara özgülenmelidir. 5 yıldır evinde oturan ev hanımına, asıl işi memuriyet olup da 8-5 çalışan insanlara uzlaştırmacılık yaptırmak ne vatandaşa ne de hukuk sistemine bir yarar sağlar. 5- CMK görevlendirmeleri belirli bir kıdem üstündeki avukatlara yasaklanmalı. Bu yaşlı avukatlar, kendi hesaplarından CMK sisteminde dosya alıp yanlarında çalışan elemanlarını görevlendirerek bir sömürü düzeni kurmuş durumda. Böyle olmasa bile, zorunlu müdafilik görevi zaten yeterince talep olan gençlere bırakılmalı. Çünkü bu insanların ihtiyacı var, onların yok. Bu kadar basit. Son olarak, baro yönetimine girmek için gereken kıdem süreleri düşürülmeli. Bu düzende genç avukatların seslerini duyurmaları imkansız.
hocam elinize sağlık çok güzel anlatmışşınız fakat bunların yapılması ne kadar süre alır? 5-10 sene filan alır mı bilmiyorum,yani uzun bir süreç bu anlattıklarınız.Bu yüzden halihazırda sınava hazırlanan bir eşit ağırlık öğrencisi mesleğe ilgisi varsa hukuk fakültesi seçebilir mi? Yoksa önerebileceğiniz bir bölüm var mı şunu filan okuyun gibisinden köklü üniversitelerden işletme okumak gelecek adına faydalı olabilir mi?(boğaziçi,odtü,bilkent gibi yerlerde)
@@berhan17 Şahsi fikrimdir, ben hukuk fakültesini tavsiye edemem bu düzende. Türkiye'de hukuk okuyacak kişinin çevresi kalabalık ve zengin olmalı. Gerisi boş laftır. Diğer bölümlerin de tavsiye edilecek pek bir yanı kalmadı elbette fakat; iş yelpazesi geniş bir bölüm okuyup, mümkün mertebe kendini geliştirmek (yabancı diller, iş, staj, yurtdışı vs. gibi) en doğru yaklaşım bana göre Türkiye şartlarında. Zira bu ülkede içi boşaltılmamış bir meslek grubu da kalmadı. Kaldı sanılanların da çok yakında yıkıldıkları görülecektir. Bugün hukuk bölümünün bitirilmesine ses çıkarmayanlar, yarın doktorlarla diğer hastane personellerinin maaşları aynı düzeye geldiğinde belki bir şeylerin ters gittiğini idrak edecek ama iş işten geçmiş olacak.
Emeği geçen herkesin emeğine sağlık. Eminim ki bu video bir çok genç meslektaşın duygularına tercüman olmuştur, bir çoğumuz izlerken kendinden bişeyler bulmuştur. Genç avukatlar olarak sesimizi duyurabilmek adına çok güzel bir çalışma olmuş.👏🏼
Mükemmel bir video. Anlatanların, dile getirenlerin emeğine sağlık... Genç avukatlar kimsenin umurunda değil. Medyada varsa yoksa öğretmenler. Genç avukatlar gerçekten zor durumda.
Çevreniz yoksa veya 2-3 sene idare edip branşlaşma yapmayı düşünmüyorsanız hukuk okumanın manası gerçekten yok. Kazanması okuması ve mesleğin zorluğu diğer çoğu bölümden daha zor ve bu kadar emeğe daha az karşılık almak saçmalık oluyor. Ben inşaat mühendisliği üzerine okudum şuan yeni avukatım çevrem olduğu için ve ister istemez inşaat temelim olduğundan inşaat ile alakalı iş alıyorum beni idare ettiriyor mesleğin başında ancak çoğu arkadaş için bu böyle değil. Her şeye zam gelirken sen baroların önerdiği ücreti müvekkilden rahatlıkla isteyemiyorsun çünkü mezun o kadar fazla ki illa yanda senden ucuza yapacak birisi çıkıyor. Haliyle herkesin kendini haklı gördüğü, hukuka güvenin kalmadığı ülkede de fazla isteyen avukata ne gerek var mantığı ile bakılıyor eğer spesifik bir alanda iyi değilse, uzmanlaşmamışsa. Benim durumum başlangıç haliyle iyi çevremiz de var ama diğerleri için zor piyasa. 2 yıllık bir bölüm kazanıp 2-3 sene içinde kpss ile bir bölüme girdiğin zaman min alacağın para zaten 35 bin günümüzde. Hem bu kadar çaba verip hem de bu kadar strese girdiğin bir mesleğe gerek yok. Yeni mezun adama öyle sorular soruyorlar ki sanki 30 yıllık birkaç alanda uzman adamla konuşuyor üstelik teklif etmeyi düşündüğü ücret komedi. Clio dan Maserati performansı bekleniyor. Dava konusu 3-4 tane taşınmaz çözmesi birkaç sene sürecek üstelik sana 15 bin lira verip halledecek dünya üzerinde böyle bir ticaret mantığı yok garip bir meslek. Bunun tek sebebi arzın çok olması yüzünden değerin düşmesi biliyor yanda paraya muhtaç genç bir avukat bu işi 15 bine almaya razı veya yanında bağlı çalışanı olup her işi ona yıkan avukat onu bu ücrete alabilir. Daha cmk ya falan girmedim cmk ücretleri komedi ayda alacağın 3-4 cmk ile büronun kirasını bile ödeyemezsin geçtim hayat yaşamayı. Özetle spesifik bir alanda bilginiz olup uzmanlaşmak amacınız yoksa, ilk 2-3 seneyi atlatacak gücünüz yoksa (hem maddi hem manevi) ve en önemlisi size dosya sağlayabilecek çevreniz yoksa hukuk okumayın. Siz 15 bine zar zor bulduğunuz dosya ile belki birkaç sene uğraşırken 2 yıllık bölüm bitirip üniversite yıllarında kafelerde-barlarda gezen sonrasında da akşam kazandığı parayla story atan atanmış arkadaşlarınızı görünce çökersiniz.
Ruhsat almak üzereyim. Önceden abartıldığını düşünürdüm. İşin içine girince anladım. Hukuk gibi bir bölümü bitirip asgari ücrete çalışmayı kendime yediremediğimden başkasının ofisinde henüz ne şekilde çalışacağımı bilmediğim ama sömürürüleceğime %100 emin olduğum şekilde çalışacağım. Videonun katılmadığım tek cümlesi yok. Normalde bir davayı 20 bine al diyen devletin CMK da o işi 2 bine yaptırması ayrı bir ironi. Hukuk okumak isteyen herkes bu videoyu izlemeli. Çünkü benim de büyük hayallerle girdiğim bu yolda her günüm diğerinden kötü geçiyor. Lise mezunu arkadaşlarım benden çok kazanıyor. Ben neden okudum, çalıştım, çabaladım o zaman! En zoru hiçbir vasfı olmayan insanların size öğüt vermeye çalışması, acıması hatta dalga geçmesi. Gerçekten bir çözüm bulunmalı artık!
@@poyraz354 merhabalar öncelikle. Şu an homeofice çalışıyorum. Asgari ücret dolaylarında kazanıyorum. Yakın çevremde gerçekten iyi paralar kazandığını duyduğum avukatlar da bulunuyor ama bu genel bir durum değil malesef. Üstelik büyük şehirlerde bence avukatların çoğu asgari ücrete çalışıyor. Ama ben kurum sınavlarını da düşündüğüm için bilerek işin içine tam girmiyorum açıkçası. Serbest avukatlık biraz şans, nasip çokça da sizin emeğinize bağlı bir iş. Memur maşaaşının 2 katı para da kazanabilirsiniz, asgari ücretle De çalışabilirsiniz. Ben hukuk fakültesinden mezun olunca çok iyi paralar kazanacağımı sandığım için dumura uğradım malesef. İyi paralar kazanmak imkansız demiyorum ancak zaman ve emek lazım çokça. Bazen lise mezunu yakınlarınızın sizden çokça fazla kazandığını görmek ilerleyen zamanlarda çokça canınızı sıkabilir. Size söyleyebileceğim şu eğer gerçekten hukuk istiyorsanız mutlaka okuyun. Her şeye rağmen o cübbeyi giymek, avukat olduğunu söylemek güzel. Hakimlik savcılık kurum avukatlığı gibi zorlu sınavları geçerseniz ortalamanın üstü kazanırsınız ve çok prestijli bir işiniz olur. Serbest avukatlıkta da çevre edince güzel paralar kazanırsınız. Ama saygınlık vs. önemli değil benim için diyorsanız kpss de çok atanan bölümlerden birini yazın mezun olur olmaz atanın. Yani bu tercih size kalmış bir şey. Tek demek istediğim kimse hukuk okudunuz diye ortalams üstü bir maaşla kolayca sizi işe almayacak, ya da müvekkil size önerdiğiniz ücreti mutlu mesut vermeyecek. Bunları bilin. Dediğim gibi her şeye rağmen hukuk okumak çok güzel. Ama lise mezunu yakınınız sizden çok daha fazla ve belki çok daha kolayca para kazandığında insan çokça neden çektim bu eziyeti diye sorguluyor. Ben her şeye rağmen okumak istiyorum diyorsanız mutlaka okuyun. Ama gelecek böyle bunu bilin.
@@poyraz354durum hala aynı bir stajyer avukat olarak işin içinde olmadan anlaşılmıyormuş değer görmediğimiz emeğimizin karşılığını almadığımız bir meslek haline geldi maalesef kısacası geçmişe dönme şansım olsa bu bölümü seçip fe okumazdım
16 yıldır avukatlık yapıyorum. Mesleğin başında zorluklar var çünkü ülkemizde emeğin değeri yok. İnsanın değeri olmadığı için. Ancak zamanla müvekkillerine karşı dürüst olan ve mesleki etiğe uyan avukatlar kıymet görüyor ve onların emekleri paha biçilmez oluyor. Bu nedenle sabırla çalışın ve unutmayın ki bu mesleği kimse yüceltmez. Ben bu mesleğin hak ettiği yere gelebilmesi için çok çalışıyorum. Asla kendi kabul etmeyeceğim bir ücreti karşımdaki avukata teklif etmedim. Mesleki olarak benden kıdemlilerden ve eski hakimlerden kalem personelinden çok şey öğrendim. 750TL’den aşağıya tevkil kabul etmeyin. Bırakın 2000TL yakacak arabasıyla gelsin duruşmasına kendisi girsin. Ya da ondan fazla uçak parası ödesin. Yolda yorulsun kaza yapma riskini alsın. Meslektaşının değerini anlasın. Videoya eleştirim de sigarayı bu kadar fazla görmek beni çok rahatsız etti. Telefonunu çıkar diyen sığ insanlara malzeme olmaktan başka ne işe yaramış bu videoda anlamadım. “Paran yoksa içme o kadar sigara” diye yorum yapacaklarından eminim. Babamı sigaraya bağlı akciğer kanserinden. Annemi de akciğer kanserinden yeni kaybettiğim için sigara içen bir genç gördüğümde bu beni çok üzüyor. Daralıyorum. Tüm genç meslektaşlarıma kolaylıklar ve bol kazanç diliyorum.
Üstad herkes dediğiniz gibi hareket etse mesele çözülür de insanlar emeğinin karşılığı olarak gördüğü ücretleri istedikleri zaman hiçbir işi alamıyor ve geçinemiyorlar çünkü dışarda her zaman en düşük ücretlerle çalışanlar var. Bu şekilde çözüm mümkün görünmüyor. Saygılar.
@@omerkaya671 Kimseye akıl vermek benim haddime değil. Ama belki olması gerekeni ve kendi yapmaya çalıştığımı anlattım. Ancak bana ulan diye hitabetme hakkını nereden buluyorsunuz. Bu gerçekten iyi niyetle ve hala mesleğine devam eden bir avukat olarak yaptığım yoruma terbiye sınırlarını aşarak yorum yapmanız gerçekten beni çok üzdü. Yeni gördüğüm için şimdi yazıyorum. Ayrıca Tanımadığınız birinin yeni avukat olsa para kazanamayacağını merden biliyorsunuz. Daha yeni mezun olup benden iyi kazanan avukatlar da var. Lütfen üslubunuzu bir hukukçu seviyesine çekin. Yoksa ne meslektaşlarınızdan ne de müvekkillerinizden saygı göremezsiniz.
Severek ve çok isteyerek bu işe girdim. Ama çok zor. Yeni başlıyorsun iş bulamıyorsun. Biraz zaman geçiyor küçük bir yerde yaşıyorsan az çok işler gelmeye başlıyor. Bu sefer vekalet ücretini alamıyorsun. İyi kötü iş var en azından diyerek , koşturuyorsun. Ama bir yandan da bedava mı çalışacağım diyip sinir oluyorsun. Hayır işin kötüsü ülkede doktoru , ögretmeni , mühendisi herkes aynı durumda . İş değişikliği yapayım daha iyi bir işe geçeyim desen üniversite okuyan herkes her işte kötü durumda. İş yapan tek sektör sosyal medya. Onu da ben yapamam. Yapabilen yapsın. Gerçekten ülkenin en kötü dönemine denk geldik . Umarım her şey düzelir
3 senelik avukatım bende artık avukatlığı bıraktım gibi bir şey oldu . Geriye kalan genç avukat arkadaşlarıma da kolay gelsin diyorum , ayrıca işçi avukat olmak çok zor bunu 1.5 sene deneyimledim insan hayatı sorguluyor bunun için mi bu kadar ücret için mi okudum diye . Zira A 101 bim çalışanları bizle aynı hatta ek mesailerle bizden daha fazla kazanıyorlar( küçümsemek için asla demiyorum .demek istediğim okumasaydım da aynı maaşı alacak işlere girerdim en azından düzenli maaşım olurdu ),ofis açma işine zaten girişmedim arkadaşımın ofisi vardı ücretsiz bi süre kullandım sonra home office devam ettim zaten müvekkiller genelde arayarak yada dışarda buluşarak buluşmak istiyolarlar öyle iş gelmeyince ofiste boş boş oturmanın hic bir anlamı yok kimse tabelaya bakarak size gelmiyor . Asla karın doyuran bir meslek değil hele ofis açmak çok masraflı olacak iş gibi değil gerçekten okuduğuma çok pişmanım ve artık dosya almıyorum ( hoş zaten doğru düzgün dosya gelmiyordu) . Bunun yerine düğünümden kalan paranın bir kısmıyla iş yapacak güzellik sektörüne yöneldim ( çok acı ama gerçek ) lütfen hukuk okumak isteyen arkadaşlarım aileniz zengin değilse , çevreniz yoksa ( siyasi çevre dahil) sakın avukat olacağım diye bu işe girişmeyin
@@olabilir2436 ben de güzellik salonu açmak yerine avukatlığı fiilen bıraktım eş dostun soruları dışında görüş dahi bildirmiyorum. IT sektörüne yöneldim
Restoran da garson ya da komi olarak çalışsam ya da inşaatta amele olarak çalışsam durumum daha iyi olur en azından nasıl bir konumda olduğumu bilirim. Aynı senaryo beni de bekliyor.
Yks ye hazırlanıyorum ve çok istiyorum bu mesleği ama çok üzüldüm gerçekten keşke bu kadar özel üniversite açılmasa herkes parasıyla üniversite hukuk okuyabiliyor çok üzücü böyle güzel bi mesleğin degersizlestirilmesi
Emeğinize sağlık. Öyle acı ki eksiği var fazlası yok. Avukatlık mücadele etmektir. Alışmayacağız, kanıksamayacağız, mücadele etmek zorundayız. Başka çare yok.
Bravo daha fazla arkadaşın farklı sıkıntılarının da dile getirilmesi ve seslerinin duyurulması için merakla yeni videolarınızı bekliyoruz. Emeği geçenlerin ellerine sağlık
Gerçekten çok samimi çok içten bir video olmuş. Yaşadıklarımıza ve hissettiklerimize ses verdiğiniz için, tüm samimiyetinizle anlattıklarınız için teşekkür ediyorum emeğinize sağlık..
Az önce ana sayfama düştünüz ve yapmak istediğim projelere benzer bir iş olduğu için merak ettim açtım. Anlatılan gerçekler içler acısı da olsa yaptığınız, düşündüğünüz içerik çok kıymetli. Yolunuz açık olsun, başarılarınızın devamını dilerim.
@@poyraz354 Değişen pek birşey yok dostum. Cepten yemeye devam ediyoruz. Baronun CMK atamalarıyla masrafları çıkartmaya calısıyoruz. Dışarıdan vekalet almak çok zor. Çevreniz yoksa,aileniz esnaf tacir tanınır veya avukat vs değilse yapılacak gibi bir iş değil. Serbest avukatlık düşünüyorsan yol yakınken dönün derim.
Çok güzel bir noktaya değinmiş, önemli bir konuya dikkat çektiniz. Kaybedilen itibarın geri kazanılması umuduyla. Kanalın da yolu açık bol aboneli bol erişimli olsun, bu tarz günümüz sorunlarını dile getirmeye devam etsin
Ülkece hepimiz avukatı, doktoru, diş hekimi mühendisi ucuz iş gücü olduk.Belli bir zümreyi zengin etmeye çalışıyoruz. Cebimize de fakülte yıllarındaki ağır yoğun calismanin bıraktığı hasarlar kaldı.
Ülke berbat durumda ama emin olun ne doktor ne mühendis bir avukat kadar rezillik çekmiyor. Geçen sene mezun olan doktor arkadaşım bugün şartlarıyla 40bin liraya yakın kazanıyor, berbat koşulları var cehennem gibi ama en azından ayın sonu için duada değil. Diş hekimi hakeza direk atanıyorlar ve yirmi bini aşkın ücretle başlıyor, Mühendis arkadaşım 24binle başladı 6 ay önce şu an tahminen zamlarla 30 oldu ve yeni mezun. Ben 4 sene önce mezun oldum ve şükür ki sömürü düzeninden çıkıp kendi dosyalarımı alabiliyorum. Ama bu demek değil ki asgari ücreti rahatlıkla geçiyoruz her ay ayak ayak üstüne atıp paramız ayın belli günü devlet tarafından yatırılmıyor, kendi paranın da peşine yeri geldiğinde mecburen düşüyorsun. Ne diyim yorumlarda tavsiye olarak çok güzel düzenlemelere değinen meslektaşım vardı. Dikkate alınması dileğiyle.
Bu anlatılanlar sadece genç avukatlar için geçerli değil, inanın 15/20 senelik birçok avukat da aynı sıkıntıda ve işin kötüsü onların okutmak zorunda olduğu çocuklar , ödediği krediler, birçok maddi sorumluluğu oluşmuş durumda..
mühendisim ama izlerken sorunları beni bile üzdü hayat çok zor bizim gibi yeni nesil için bu arada kanal içeriği ve kanal çok iyi duruyor ben baya beğendim 140 journosa çok benziyor umarım başarılı olursunuz
Bu tarz bir video 2 sene önce de yapılmış. Peki ne düzeldi? Ben bu ülkeye dair bir şeylerin düzeleceğine dair umutlarımı yitirdim. Durumu çok ciddi şekilde iyi avukatlar var. Bu insanlara bakıp tüm avukatların süper geçindiği şeklinde bir algı oluşuyor. Tepeden tırnağa kimse duymuyor. Tek dertleri başkanlık yarışında forsuna fors katmak olan avukatların yanında bizim sesimizi kim duyuyor? TBB başkanı siyaset üstü bir kafada olmalı onunla bununla didişmekten sözünü bakanlığa bile geçiremiyor. Haliyle kimse duymuyor bizi. Duyun ulan duyun!
Keşke bu durum sadece genç avukatlara has bi durum olsa ama son zamanlarda kurumsallaşmış bürolar haricinde çoğu avukatın maddi durumu pek de iyi değil. Maalesef ülkemizde emeğin değeri yok sayı da çoğalınca artık avukatlık eskisi gibi değil. Genç arkadaşlara tavsiyem 4 sene hukuk okuyacağınıza sanayiye çırak olarak gidin ilerde paraya para demezsiniz
Açıkçası hukuk düşünüyorum. Bu videoyu da kafamda meslek hakkında daha yatkın şeyler öğrenmek için açtım ve ne yalan söyliyeyim umutsuzluğa düşmedim değil . Özellikle emeği çok olan , yıllar harcananbir mesleğin bu kadar kötü bir durumda olması beni üzdü . Umarım bu böyle devam etmez .
üzülerek söylüyorum ki bu böyle devam edecek, eğer gerçekten buna hazırlıklıysaniz veya bu tür zorlukları göze alabilecekseniz hukuk fakültesi tercihinde bulunun derim, imkansız değildir fakat oldukça zordur....
@@kenandogan9106 onun yerine özel üniversitelerde hukuk bölümünün kaldırılması gerekiyor. Dgs ile hukuka geçiş yapmaya çalışan bir öğrencinin kısa bir sürede neredeyse fulleyip derece yapması gerekiyor. Oldukça zor bi durum.
Söylediklerinizin tamamı %100 doğru. Son 7-8 yılda mezun olan avukatların yarısından fazlası da gereksiz, burada da kidemliler doğru söylüyor. (Ben 3 yıllık avukatım)
@@dogan760 idealist aşırı girişkenseniz çevreniz geniş ve zenginse okuyun tabi. Okuması çok zevkli ve zordur. Ama okul sonrası planınız net olsun ve buna hazırlık yapmaya okurken başlayın. En kötü özel sektörde devam ederim demeyin en zoru özel sektör. Çünkü kurtlar sofrası oldu
@@dogan760 okuma. Ankara hukuk mezunları ağlıyor eğer zengin bir çevren ya da yırtık bir kişiliğin yoksa düşünme bile şimdiki aklım olsaydı öğretmen olurdum her ne kadar atama yok diye ağlasalarda İnan en fazla atanan meslek grubu öğretmenler şu an sana havalı güzel meslek ooo woooww geliyor da işin aslı bu değil
Türkiye'nin yıllık hukukçu ihtiyacı 3-5 bin kişi ancak her yıl 20 bin mezun var bu iş artık bitti. İktidar gençleri üniversite adını verdiği yüksek liselerde oyalıyor. Şu an üniversite okuyanların %90'ı normal şartlarda üniversiteye gitmemesi gereken kişiler.
Yaşamakta olduğum hayat kısa film olsa bu videodaki gibi olurdu. Ofisimi kapattım, ofisimi kapattım derken artık evden çalışmaya bile dermanım kalmadı, yarın sabah iş görüşmem var ve günümüzde 5 yıllık kıdemi olan bir avukatın hak ettiği maaş nedir artık kestiremediğimden yarın ne kadar maaş isteyeceğime karar vermiş değilim. Bu mesleğe başlarken aşıktım çok çalışkandım sürekli okurdum her bulduğum makaleyi kararı okurdum. Şu an avukatlığı yaşama sevincim kalmadı. Belediyede çöp toplayan personel kadar kıymetimiz yok.
Merhaba avukatlık kazandığınıza göre matematik yapabiliyorsunuz bence tekrar sınava girin matematik öğretmenliği okuyun hem hocalarla anlaşıp derslere çok az gelebilirsiniz. Ben mezunum atanmaya çalışıyorum ama özel ders imkanı çok fazla size özel ders ayarlayan siteler var. Hem atanmasıza mecburi degil ben daha rahat olacagi icin atanmaya calisiyorum. özel dersle bile yeterince para kazanırsıniz
@@iskkaya2181 hocam bu saatten sonra gireceğim tek sınav mezarda olur :d avukatlıktan bile geçinemeyen adam para kazanmak için tekrar üniversiteye gitmez, gidemez.
hocam Üniversitede ogrenciyim. Kinama cesasi aldim. Bana soruşturmayi tebliğ edildiğinden itibaren yedi gun gecmeden ifademi aldılar. En az yedi gun gecmesi gerekmez mi ifademi almak için
o kadar üzülüyorum ki ülkemdeki hiç bir meslek grubu hakettiği değeri göremiyor..bu videoyu izleyene kadar da avukatların bu tür sıkıntıları olduğunu açıkçası bilmiyordum ve düşünmüyordum.çünkü hukukla uğraşan insanlar bana her zaman çok saygın ve cebi dolu insanlar gibi geliyordu...çözümü nedir bu sıkıntıların biliyor muyum?hayır ama ülkeye dip köşeli bir temizlik lazım onu biliyorum..ülkenin en genç milletvekili adıyla bomboş insanlara ihtiyacı gerçekten var mı?yoksa pırıl pırıl mesleğini hakkıyla yapmaya çalışan gençlere mi ihtiyacı var..ilk önce burada bir uzlaşmak lazım.lafım meclisten içeri:)
Bu sene 17bin avukat ruhsat aldı. Gidişat daha da kötü. Ben mesleği bıraktım yapmaya çalışanların Allah yardımcısı olsun. Yeni okuyan arkadaşlara da uzunca bir müddet hukuk okumamalarını başka alanlara yönelmelerini tavsiye ederim.
Üstad ben de birakmak istiyorum ama nasıl bırakılır bilmiyorum. Dosyaları nasıl vereceğim kapatıyoruz git mi diyeceğim... Avukat; olması bir dert bırakması ayrı dert...
Avukat sayısı aslında sorun değil. ABD’de, Almanya’da daha çok avukat var. (Nicelik olarak veya nüfusa oranla.) Buna rağmen daha çok kazanıyorlar. Sebebi ekonomik genişlik, müvekkillerin para ödeme alışkanlığı ve gücü. Avukatlığın esas sorunu ekonomik krizin yanı sıra piyasadaki dengesiz iş dağılımı, meslek etiğine uygun hareket edilmemesi ve Türk insanının bilgiye para ödemek istemeyişi. Bir de hasar danışmanı, sözde hukuk danışmanı ve aracılar var… CMK gibi, tevkil gibi basit sorunlar değil yani, sorunlar daha derin ve CİDDİ. Bu yönüyle bu içeriği eksik buldum. Çalışma ve fikir için tebrikler.
Bir kurum çökünce öteki ayakta kalamıyor ne yazık ki. Hepsi birden çöküyor. Türkiye neresinden tutsak elimizde kalıyor. Avukatlar bir çok konudan muzdaripken "sıradan" bir vatandaşa bu konu sorulsa, kuvvetle muhtemel alınacak cevap - lütfen tabirimi mazur görsün herkes, ama kulaklarımla duydum - "avukatlar çok paragöz, söğüşlüyorlar" vb. şeklinde olacaktır. Her şeyin ötesinde bir de anlayış problemi var. Türk insanının bilgiye para ödemek istemeyişini de geçtim; bir hukukçunun harcadığı yıllara, çürüttüğü dirseklere, uykusuz gecelerine, yani emeğine bile saygı duyulmuyor. Madalyonun diğer yüzünde de vatandaşlar hiç olmadığı kadar büyük bir ekonomik krizin içinde. Dediğim gibi neresinden tutsak elimizde kalan bir durum. Sonumuz hayrolsun. Herkese bol şans.
@irem halkın büyük çoğunluğu en fazla 15bin lira maaş alıyor, kayıtlı çalışanların en az yüzde 50si asgari alıyor. Danışmanlığa para verme kültürü oluşmamasının sebebi bence bunu sağlayacak ekonomik refah ortamının oluşmamasıdır. Obez tanıdıklarım var zayıflamak için ürün almayı tercih ediyorlar ama diyetisyene gitmeyi tercih etmiyorlar. Atıyorum elma sirkesine 1000 lira verecek ama diyetisyene en az 10 seans gidip 300 lira para verecek. Buna bakıp baştan vazgeçiyor. Psikolojik danışmana gideceklerine hacı hoca okusun üflesin gibi şeyler de var. Tek seferde net çözüm istiyor insanlar çünkü zar zor biriktirdikleri parayı "fazla" zannediyorlar
7 8 sene önce bir avukat agabeyim fakulteye kaydolduktan sonra sakın avukat olma dedi bak yalvarıyorum demişti bana. ben ise yani kıskanıyor çekemiyor işte fakültesi iyi bir fakülte değil diye dedim la he he dedim .. sonra zaman geçti fakat o kadar haklıymış ki kaç defa pişmanlık acısı yaşadım hatırlamıyorum artık.okul, staj bitti ama bende bittim aslında ben avukatlık yapmıyorum yapamıyorum bürolarla anlaşamadım yalan söyleyemedim.ilmi siyaset yapamadım pişman da değilim ölürsün biter iş ve bu konuda hatam yada yanlışlarım elbette olmuştur.fakat ben yenildim arkadaşlar.bu ülkenin zihniyetine sosyolojisine aşırı pişmanım 8 sene gitti hayatımdaki belki en büyük dolandırıcılık hukuk okumak.levhadan bile çıktım aidat ödemiyorum genç arkadaşlar bence lise üniversite imtihan yks ygs düşüneceğinize ya altın bilezik tanıdık varsa ustalık gibi şeyler yada yazılım öğrenin yada acilen yurt dışına gitme yoları bulmak zor biliyorum ama yabanci dil bilerek ing ispanyolca fransızca almanca biri hiç farketmez sınavlarını geçer yaparsınız. hatta şimdiden başlayın hedefiniz bu olsun kütüphaneler dolu kitap var alın başlayın ama eğer illa univ sınavlarına yapacam birinci olacam diosanız varsa daha önce denenmiş sonucu belli işsizlikle sonuçlanacak bir yoldasınız. yukarıdaki yetenekli arkadaşlardan binlerce örnekleri dolu.
Ben TM den hazırlanıyorum bu yıl hukuk yazıcaktım, netlerim ve çalışmalarım o yönde. Jandarma olursa direkt oraya gitmek istiyorum ama bu yıl alım olur mu olmaz mı bir bilgim yok polisliğe de başvurcam nasip olursa. İkisinden birine gitmek istiyorum. Şuan bu videoyu ve sizin yorumunuzu okuyunca gözüm korktu. MF den hazırlansam hangi bölüm olur bir fikrim yok ne yapabilirim hiç bir şey bilmiyorum. Bana tavsiyeniz ne olur. Cevaplarsanız çok sevinirim çünkü beni aydınlatacağınıza eminim.
@@halledicem ciddiye alıp cevap vermenden dolayı tşkler.hocam bir karar vermek zor tabi ama once yabancı mı turkiye mi tabi bu karar zor şekillerenecek benim tavsiyem diger bolumleri okumadığım için yok yani kendimi yonlendiremiyom daha fakat muhendislik bolumleri yuzde 100 ing diplomaların bazı uni yurt dısında gecerli bu onemli.asker jandarma olmak ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum. ama yabancı dil ogrenmek istersen kutuphnanlerde yıgınla kitap var başla derim
Asıl siz beni ciddiye alıp dönüt verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Lütfen böyle demeyin bence kimseye. İnsanlar birbirlerini ciddiye almalı. Yaşadıklarınız kolay şeyler değil emek bunlar. Siz deneyiminizi anlatmışsınız, bende zaten bu şeye uygun değilmişim sayenizde anladım. Dil konusunda size kesinlikle katılıyorum. Hiç bir şey için geç değildir , inancınızı ve umudunuzu yitirmeyin. Yapıcak bir şeyler illaki vardır.
Staj yaparken bir kuruş para almadan idare ettik. Bu mesleği bu hâle getiren en büyük etken avukatların kendisi genç avukatlara değer ve para verilmiyor ( iş öğrenme adı altında) o kadar kötü günler ki mesleğe başlamadan soğuyorsunuz. En çok siz çalışmanıza rağmen en düşük ücret siz alırsınız. Söyleyecek söz çok da kendimi zor tutuyorum. Allah yyardımcınız olsun
Avukat hanım bı olay var başımda memurum sicilim temiz Eski sevgilim vardı ben bu kızdan ayrıldım başkasiyla sevgili oldum bu kız gidip beni şikayet etmiş özel konuşmalarımız vardı sevgili iken kendi mesajlarını silmiş benim mesajları vermiş tehdit ve cinsel tacizden mahkeme açılmış avukat tutmalimiyim sonra kıza şikayetini çek dedim benden 5000 TL para istedi ve bunu mesaja döktüm kanıt olsun diye ayrıca suanki konuştuğum sevgilime yazdı özel konuşmalarınızı resmimi attı kız arkadasim da olaylara şahitlik yapcak sizce ne olur
İşte video çekmek istediğim bi konu ancak biraz yetersiz kalmış sorunların yansıtılmasında. Arkadaşlar en azından ofis açmaya cesaret edebilmişler. Hukuk okumayı düşünen bu videoyu izlesin
Ailenizin geniş ve paralı bir çevresi varsa dolayısıyla ortalamanın üstü zenginlikte bi aileden geliyorsanız hukuk okunur(özel ünide ücretli de okunur) Aksi takdirde hukuk okumak İNTİHARDIR.Avukatlık tamamen çevrenize ve paranıza bakar fakültedeki başarıya değil
Kanaatimce artık içinde bulunduğumuz bu yıllarda artık meslekler yavai yavaş yok oluyor. Artık adına "meslek" dediğimiz kavramlar 90'lı yıllara ait kavramlar. Para kazanma ve yaşama artık meslek kavramıyla pek bağdaşmamaktadır. Kanaatimce zaten ülkemizde serbest meslek faaliyetleri kontrol altına alınmaktadır. Artık yaşadığımız bu yıllarda üst kuşakların bizlere anlattığının aksine "meslek" diye bir kavram kalmadı. Avukatlık mesleği en nihayetinde en büyük darbeyi alan meslek gruplarından bir tanesi. Bakalım nereye doğru gidecektir.
Az bile söylemişsiniz. Bu sorunlar her geçen gün çığ gibi büyüyor. Düzelecek gibi de değil. Hukuk tercihini yapacak olan arkadaşlar bunları bilin öyle gelin. Avukatlık eskiden iyiydi şimdi tam tersi.
Evet bu anlatılan sorunların hepsi var ama en az 15 senedir bu sorunlar var. Kendini Genç Avukat olarak tanımlayan arkadaşlar hukuk fakültesi tercihi yapmadan önce de vardı bu sorunlar. Ben tüm bu sorunları bilerek avukat oldum ama kariyer planı yapmadan, seçeceği mesleğin problemlerini araştırmadan, sadece avukat olduktan sonra herşeyin tamam olacağını sanan arkadaşlar problemi biraz kendinde aramalılar. 1980'lere kadar Türkiye'de 2 hukuk fakültesi olduğu dönemde avukat olanlar her şartta para kazanmış şuan 160'ın üzerinde hukuk fakültesi var. Bu dönemde ofisin yoksa, araban yoksa bağımsız avukatlık yapamazsın, bağlı çalışmak zorundasın. Yıllarca bağlı çalıştım Cizre'den Edirne'ye gitmediğim adliye kalmadı çünkü ofis açacak ne tecrübem ne durumum vardı. Bu dönemde iş potansiyeli olacak suçlu veya zengin çevreniz yoksa neden avukat oluyorsunuz ki zaten? Türkiye şartlarında avukatlık mesleğini seçerken Amerikan filmlerini izleyenlerin hayalkırıklığı ajitasyonu yapmasının nedeni yanlış kariyer planı ve seçilen mesleğin araştırılmamasından kaynaklanıyor. Cmk ücretleri ile asgari ücret tarifesinin adaletsizliğine ben de katılıyorum ama tevkil için verilen ücret yetmiyorsa örgütlenip yapmayın arkadaşlar. O kadar fazlayız ki örgütlenemiyoruz bile o yüzden sorun hukuk fakültesi sayısıdır bunu kabul edelim artık. Hukuk fakültesi tercihi kimse yapmasa, o hocası olmayan üniversiteler (devlet, özel farketmez) boş kalsa o zaman meslek biraz olsun toparlanır. Hala ruhsatını alır almaz sarışın sekreteri, lüks ofisi yahut şoför ve makam arabası olacağını sananlar hukuk fakültesine girdikçe bu hayalkırıklıkları da mesleki mağduriyette bitmez.
Bu sorunların birinci elden muhatabı Baro nun çözmesi gereken sorunlar daha çok genç avukatları ilgilendiriyor. Düzenini kurmuş 15-20 yıllık avukatlar zaten bir şekilde iyi kötü piyasada tutunuyorlar. Ancak ilginçtir ki 10 yılın altında kıdemi olan genç avukat arkadaşların İstanbul Barosu seçimlerine katılma oranı yanlış hatırlamıyorsam yüzde 10 civarıydı. Üstelik sayısal olarak da çok ciddi bir çoğunluğu oluşturuyorken. Genç avukat arkadaşlar kusura bakmasın siz bir zahmet gelip haklarınız için mücadele etmezseniz o haklar size gökten zembille inmez.
Avukatların itibarı düştü, Doktorların itibarı düştü, Mühendislerin itibarı düştü, Tacirler battı, çiftçiler battı, çalışanlar enflasyona boğuldu. Sizce de toptan bir yanlışlık yok mu bu işte?
Maalesef bu eğitim sistemimizin bizlere getirisi, Tüm düz, Anadolu hatta fen liselerin ve benzeri eğitim kurumların olmadığı, çocuklarımızın çevre ve aile yöneldirmesi olmadan yeteneklerine göre önce meslek edindirilmeli, devamında okuyanlar okumalı. Bu tüm meslekler için geçerli. Bir CNC operatörü bir kaynak ustası yada bir x mesleğin ustası piyasada bulunamıyor ve biz bu durumdaysak maalesef bir yerlerde ciddi bir gidişat bozukluğu var. Acaba 20-30 yıl sonra hangi meslekler kalacak onuda yaşarsak göreceğiz.
Stajı bitirdim ruhsata bile başvurmadım. Avukatlığı çok sevdim çalıştığım bürodan ayrılmamı istemediler ama bu paralara bu işi yapacağıma giderim garsonluk yaparım.
Merhabalar acaba fikirleriniz halâ aynı mı? Bende bu sene haziranda mezun oldum ve asıl olarak savcılık istiyorum. Avukatlık stajımı dahi başlatmadım 1 sene erteledim. Bu sene 2025 kpss+adli hakimliğe çalışayım dedim. Eğer savcılık hemen olmazsa diye kpssden uzman, müfettiş vs olup sonrasında her yıl savcılığı denemek istiyorum. Ama bir yandan 4 sene boyu fakültede beynimize kazılan siz hukukçusunuz formatı ya ne işin var kpss ile git avukatlık yap piyasa o kadar kötü değildir diyor. Bilmiyorum kafam aşırı karışık. Bu arada şehir Ankara yani stajı ve avukatlığı Ankarada yapmaktan başka şansım yok. Bana önerebileceğiniz bir tavsiyeniz var mı? Bu arada stajı erteleme kararı alma sebebimde bu sınavların hiçbiri olmazsa en kötü avukat olacaksamda en azından verimli bir staj dönemi geçireyim düşüncesi. Yani hem sınav hem staj aynı anda olursa stajla pek ilgilenemeyecek gibiyim sadece imza atıp gün eritirim gibi duruyor.
@yusufbicer1792 malesef hala aynı düşüncedeyim ve konuştuğum çoğu kişiden de aynı tepkileri alıyorum. Çok büyük bir avukat enflasyonu var. İhtiyacın çok üstünde malesef. Eğer iyi bir çevreniz yoksa ve bu konuda da çok başarılı değilseniz malesef çok zorlu bir süreç sizi bekliyor. Tabi nasip kısmet işi ben avukatlık yapmıyorum da çok mu rahatım hayır ama hala avukatlığa dönmüyorum. Bakanlıkta yurt sorumlusu olmak için sınava giren marmaradan 3 üstü ortalama ile mezun olmuş arkadaşım var öyle söyleyeyim. Hukuk okuduğuma pişman değilim bence katkısı büyük ama avukatlık yapmayı şu aşamada düşünmüyorum.
@yusufbicer1792 son kısma da cevap vereyim ben de aynı kafa ile verimli staj geçirmeye çalıştım elbette bir faydası var ama bence stajda asıl öğrenilmesi gereken şey pratikteki icra işleri. Yoksa dilekçe yazmak karar bulmak bunlar öyle çok da zor işler değil. Malesef bir tavsiyem yok ancak hakim savcılık parası için yapılacak işler değil. O motivasyonu kendinde görüyorsan bence dene. Torpil referans işlerine de çok takılma. Geçmişinde fetö pkk vs olmadığı sürece illa birilerini bulursun. Bu şekilde hakim savcı olan arkadaşlarım var. Uğraşınca illa birilerini buluyorsun.
Bütün emellerimi, hayallerimi bu meslek üzerine kurdum. Sırf bu meslek için ea'ya gittim. Sınav senesindeyim ve normalin üstünde çalışıyorum. Yine de sonum gerçekten böyle mi olacak ? Edebiyat da hep istemişimdir ama onda da iş imkanı yok. Bu alanın da böyle olduğunu gördükçe her şeye son vermek istiyorum bazen. Her şeye. Gerçekten artık dönüş yok ve kötü hissediyorum. Sanki şimdiden hayatın çoktan benden geçtiğini hissediyorum. Beni bu karamsarlığa sürükleyen, buna sebebiyet vereni de bu bilgisiz, cahil kitle seçti. Ben daha 17 yaşında bir gencim ve düşündeklerim bu iken bu ülkede bilim nasıl gelişsin? Sanat nasıl gelişsin? İnsanların düşünecek o zaman temel sorunları var ki.
@@haticegul11 selamlar, ben de bu sene ea'dan mezuna kalan birisi olarak yorumunu okudum. Hayallerin, isteğin bu meslek üzerine kurulu ise elbette seni öne atacak bir şeyler olacaktır. Ülkede okudugun çoğu bölüm iş garantisiz. Bu yüzden sen o bölüme girdiğinde edineceğin bilgileri, genel kültürünü, hukuka dair alacağın deneyimleri düşünmelisin. Ha evet, sonunda işsiz misin? Belki. Ama okudun, hayalinin peşinden gittin ve bilgi doldun. Hayat senin yolunu zaten çizecektir. Hukuk üzerinden veya değil. Bu yüzden şu an işin en sonuna odaklanıp moralini bozma. Umutsuzluğa düşme. Kolay kazanılan bir bölüm değil ve emeklerin elbette boşa gitmez. Kocaman başarılar diliyorum 🙂🤍
Avukat sayısının fazla olması bir sorun ancak diğer büyük sorun avukatların birbirine olan yaklaşımı. Asgarî ücrete bağlı avukat çalıştırmaya çalışmaları, fazla mesai, resmi tatiller vs hiç yokmuş gibi görmeleri vs. Baro yönetimi de hep buna benzer kan emici avukatlar ile dolu olduğundan ses çıkartmıyorlar. Kendi hakkını savunmayan yada savunamayan bir avukat nesli yetişiyor.
@@anlcagan8037 Almanyayla şu an benzer olabilir lakin unutmamak gerekir ki 5 sene içerisinde almanyadaki avukat sayısını ikiye katlayacağız. Bu da sorunların ne denli artabileceğini gösteriyor. Ve hala daha net bir çözüm yok.
@@combotheworld Almanyadaki avukat sayısını ikiye mi katlayacaksınız? Siz almanyadaki avukat sayısını nasıl artıracaksınız onu anlamadım. Türkiye avukat sayısının mı almanyadaki sayının iki katına ulaşacağını söylemeye çalıştınız?
@@anlcagan8037 Konuyla ardışık anlarsınız diye düşündüm. Türkiyedeki avukat sayısının, almanyada ki avukat sayısını 5 yıl gibi bir sürede 2 ye katlayabileceği öğrenci sayısı var hukuk fakültelerimizde. Bu durumla ilgili çözümü çoktan üretmiş olmamız gerekirken halen daha net çözüm üretilebilinmiş değil.
@@combotheworld ben türkiyede bir riskün veya sorunun çözülbileceğine olan inancımı kaybettim. Kaybedilmiş bir ülke burası. 20- 30 seneye suriyeden farkı kalmaz.
@@damla4584 yani sayısalcı mısın bilmiyorum ben sayısalcıydım ve kötü bir dönemdi o yüzden edebiyat çözüp hukuk yazdım.lisede de hukuk güzel diye düşünüyordum istemeden yazmadım yani.ama bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum şimdi tıp diş hekimliği ya da veterinerlik için yine hazırlanmayı düşünüyorum
Hiç şaşıralacak bir durum değil. Bu ülkede meslek seçimi şaka gibi, saçma sapan süreçlerle gerçekleşiyor. Her on yılda bir nereden çıktığı belirsiz, bir meslek trendi çıkıyor. Bundan önce inşaat mühendisliğiydi şimdi avukatlık ve psikologluk oldu. Hatta dizileri bile bununla ilgili yapıyorlar. Hurra yüzbinlerce kişi her yıl avukatlıktan mezun oluyor. Çoğu da yarı burslu özel üniversiteler veya anadolu üniversitelerinden. Sonra da şiddetli bir rekabet ve işsizlik ortaya çıkıyor. Özel sektör zaten yok, kendi yerini açmayacaksan işin zor. Herkeste devlete yığılıyor. Atanamamalar başlıyor bu sefee. Devlet Planlama Teşkilatı kaldırılıp ülkeyi Amerikan usülü "bırakınız yapsınlar" kafası ile yönetince 20 yılda her şey bu noktaya geliverdi. Bunlar iyi zamanlar.
İÜHF 3. sınıf öğrencisiyim. Aylardır gelecek kaygısı ile ne yapacağımı düşünüyorum. Ben bu bölümü seçerken gelecek kaygım olmasın diye seçtim. İki yıl boyunca sınavlara hazırlandım 3k sıralama yaptım. Geldiğim nokta beni çok üzüyor.
Katma deger uretmeyen bir ulkede katma deger uretmeyen bir is yapiyorsaniz maalesef sonununuz heryerde ayni. Memur olmak isteyen genc arkadaslar icinde ibretlik nitelikte. Avukatligin bir diger sorunuda 200 puan alip ozel universiteden diploma alanlar. Maalesef meslegin sayginligini yitirmesi icin bircok sey yapildi ve basarildi.
Yeni gelecek hükümet hukuk için 50.000 sıralama barajını koyarak senede 5.000 kişiyi mezun edecekler bu sorun 3-4 seneye çözülecektir büyük ihtimale böyle olur
Sen bakma bunlara. Karamsarlık pompalıyorlar. Amaç belki de bazı sorunlara ilgi çekmek. Sen işini iyi yaptıktan sonra gerisi gelir. Hukuk bir derya. Avukat sayısı artsa da iş alanları da genişliyor. Tavsiyem kendini iyi yetiştir. Sonra da işe giriş.
@@samiylmaz7189Derya olunca para mı kazanıyorsun anlamadım.Yıllar boyu Otobüslerde gidip geldiğinde görürsün deryayı denizi o zamanlar .benim amcam çok kazanan bir avukat ama gecesi gündüzü yok anladın mı?insanlar okuyup fiziksel anlamda zorlu işlerde çalışmamak için okuyor.her gün il değiştiriyor adam il.Neden çünkü iş kaçırmak istemiyor.Bu genel anlamda bir gercek.her sokakta bir tabela avukatlık tabelası.Calıs çalış ebenin nikahı bir karış abi.emeklerinin karşılığa alınan yer Türkiye değil.Mesele işini sevmek de değil.
kızacaksınız ama o tecrübeli avukatlara o kadar katılıyorum ki, bir hizmetin arzı ne kadar artarsa bedeli o kadar düşer. hukuk fakültesi yüksek lise gibi olunca, gelir olarak bekletinizi de ona göre düşürmek gerekiyor maalesef. çocuklarından biri hukukta okumayanı dövüyorlar zaten buna rağmen hukukta okuyan veya yakını hukukta okuyanların hava atması beni güldürüyor. İşiniz zor, bence değiştirin onu. Çözüm önerim baro kotası ve avukatlık sınavı, mahkeme odaklı ruhsat güncelleme sınavı. özgürlükçü hukukçuklar buna karşı çıktı, sonuç ise arkadaşların şikayetçi olduğu durum.
@@celilyldrm 20 yıldır gelip gidiyor. Popülistler iptal ediyor her seferinde. Bir de kaç kişiyi neye göre kabul edecekler mesleğe; belli değil. Mali müşavir olmak için bile yıllarca staj ve sınavları geçmek gerekirken kağıt üzerinde yapılan bir stajla; mesela ömürboyu hapisle yargılanan birini savunmaya ruhsat verilmesi bana doğru gelmiyor.
Öğrenciyim. Bu geçim sorunlarını öngörerek seçmiştim ancak okul içinde derslere odaklanmada sorun yaşıyorum. Derslere gitmek istemiyorum. Mecburen sınavlar için çalışıyorum. İlginç şeyler öğrenince mutlu oluyorum ama aklımda hep "acaba.." var. Acaba başka bölüm okusam daha mutlu olur muydum? Psikoloji okumak istiyordum ama onun avukat gibi prestiji bile yok ve çok daha masraflı diye okumaktan cekindim. Ve istedigim üniversite gelmeyince, dandik üniversitede okumak istemedim psikolojiyi. (dandik dediğim üni de ilk 10a girer ama hedefim değildi.) Aklımda sorular.. Sınav haftasının getirdiği bi sıkkınlık mı acaba içimdeki
Muhtemelen psikoloji okusan da yine aklında acaba hukuk mu okusaydım? Sorusu olacaktı Hayat zaten böyledir önemli olan geçmişe takılı kalmayıp şu an ne yapıyorsan ondan zevk almaya çalışmaktır yoksa mutlu olamazsınız…
Mesleğin itibarını bizler değil meslektaşlarına üç kuruşu hak gören sözde üstad avukatlar düşürüyor. Herkesin değinmekten korktuğu öyle güzel noktalara değinmişsiniz ki.. Elinize yüreğinize sağlık.
Öyle üstadın ben… üstad demeyin şu dinozorlara
2 doçent, 30 sandalye bulduğunuz her yere hukuk fakültesi açarsanız böyle olur. Adama avukatım diyorum adam bana avukat olmayan mı var diyor.
hocam Üniversitede ogrenciyim. Kinama cesasi aldim. Bana soruşturmayi tebliğ edildiğinden itibaren yedi gun gecmeden ifademi aldılar. En az yedi gun gecmesi gerekmez mi ifademi almak için
2 doçent iyi bu arada bizde doç yok mesela dr. Öğr üyesi var çoğunlukla
@@denemehataidare mahkemesine basvur yurutmeyi durdurma karari al
Açıkçası her iki meslektasin dediklerine gönülden katılıyorum ancak bu söyledikleri tüm aşamalardan ben de geçtim, müvekkilleri cmk sisteminde tanıdım ilk başlarda, günlerce uykusuzluk çektiğim dosyalarda olumlu sonuçlar da aldım ve bir müvekkil çevresi oluştu. Yani umudunuzu kırmayın bu videoyu izlediğinizde pes etmeyin.
Sizce hukuk okunur mu
İşsizlik çok diyorlar ve asgari ücret alıyorlarmış doğru mu
@@aslwq evet. psikoji oku 80 ile atan
Her saniyesinde kendimi ve yaşadığım zorlukların bir kısmını tekrar tekrar gördüm, sorguladım. Bir videoyla ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdik. Emeklerinize sağlık.
Şuan durumunuz nasıl üstadım, işleriniz yoluna girdi mi
Meslek sorunlarına bu kadar yakından mercek tutan bir belgeseli ilk kez görüyorum, ellerinize sağlık.
Avukatlığın bu durumundan ötürü akademisyenliğe geçiş yaptım ve gördüm ki orası da aynı malesef bu ülkede genç hukukçu olmak her türlü çok zor. Hak ettiğimiz saygıyı gördüğümüz günlere erişmek umuduyla, bu değerli videoda emeği geçen herkese teşekkür ederim.
+1 beni ekleyebilirsiniz. Ben de mimar olarak piyasadan akademiye geçiş yapmıştım. Ama sistemin her yeri sorunlu...
@@dogan760 bunca denilenden sonra okumak istersen dene bi kendin gör.
@@dogan760 okuyacak mısın bende hukuk düşünüyordum fakat çok hevesim kırılıyor sınava da motive olamıyorum hukuk böyle kötü şöyle kötü dedikleri zaman(galatasaray,bilkent,koç hukuk böyle üst düzey üniversitlereden mezun olsak bile durum yine aynı mı olacak burayı anlayamıyorum,hadi diğer hukuk fakülteleri bitirince dediklerinde haklılar,ee bu üniversitelerden mezun olunca durum yine mi aynı) eşit ağırlıkta da başka bölüm yok elle tutulur işletme mi okuyalım yani o zaman
@@halit6407 hocam eşit ağırlık birisine hangi bölüm önerirsiniz o zaman boğaziçi işletme filan okucaz o zaman elimizde güzel bir meslek olsun diye ha ordan da mezun olunca işsiz kalırım diye korkmuyorum değil bu arada
@@berhan17 bahsettiğin üst düzey üniversitelerin birinden mezunum. Hevesini kırmak istemiyorum ama avukat nüfusu bu kadar fazla iken piyasada tutunman beklediğinden biraz daha zor olabilir. Fakülteyi dereceyle bitiren arkadaşlar dahi staj yeri konusunda problem yaşadı. Bu demek değil ki sen yapamayacaksın Sonuçta birileri bu işi yapacak belki onlardan biri de sen olursun ama gidişat iyi değil maalesef. Kamu ise %99 değil %100 bilinen usullerle alım yapıyor. Umarım kendin için en doğru kararı verirsin.
Emeği geçenlere teşekkürler, yapılması gereken bir işti geç bile kalındı.
-Her sene bütün ülkeye yetecek kadar avukat mesleğe adım atıyor. Bu saçmalığın sonu yok.
- X davasını minimum 17bin TL'den alma şartı koşan devlet, aynı davayı CMK sisteminden bir avukata atayınca 1900 TL'yi hak görüyor. Buna ses çıkaran yok. Bahsettiğimiz atama usulü davalar da avukatlara ortalama birkaç ayda bir geliyor zaten. Düzenli bir gelir kapısı olmaktan çok uzak.
- Çok fazla avukat olduğu için ve sürekli olarak bu sayı katlanarak arttığı için gençler çevre edinemiyor hatta olan müvekkil çevreleri de git gide küçülüyor.
-Piyasanın dibi görmesi ve giderek de en diplere çakılması yüzünden patron avukatlar çalışanlarına düşük ücretler veriyor. İşten çıkarırlarsa yerlerine çok kolay bir şekilde daha az ücrete çalışacak eleman bulacaklarını biliyorlar.
Avukat denilen kişi, bir ruhsat sahibidir. Bu iş her bölüm mezununun kalkıp yapabileceği bir iş de değildir. Bugün İstanbul şartlarında herhangi bir sektörde çalışan ve sadece 4 yıllık fakülte mezunu olduğu için o işe alınmış 2-3 yıllık kıdem sahibi birisi, 15-20 bin bandında maaş alabilirken, aynı özelliklere sahip bir avukat bu ücretlerin yarısına çalıştırılıyor. Bu, dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek absürt bir olaydır.
TARTIŞMAYA KAPALI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
1- CMK ücretleri asgari tutara sabitlenmeli.
2- Hukuk fakülteleri arasından kadrosu yeterli olmayanlar kapatılmalı.
3- Arabuluculuk gibi yan gelir kaynaklarında hiçbir anlamı olmayan kıdem şartı kaldırılmalı. Kalite kıdemle gelmez, eleme ile ortaya çıkar. Bu elemeyi de sağlayacak şey kaliteli ve zor sınavlardır.
4- Uzlaştırmacılık gibi ek işlerin avukatlar dışındaki birçok üni. mezununun yapabilmesine sebep olan düzenlemeler değiştirilmeli, bu işler yalnızca avukatlara özgülenmelidir. 5 yıldır evinde oturan ev hanımına, asıl işi memuriyet olup da 8-5 çalışan insanlara uzlaştırmacılık yaptırmak ne vatandaşa ne de hukuk sistemine bir yarar sağlar.
5- CMK görevlendirmeleri belirli bir kıdem üstündeki avukatlara yasaklanmalı. Bu yaşlı avukatlar, kendi hesaplarından CMK sisteminde dosya alıp yanlarında çalışan elemanlarını görevlendirerek bir sömürü düzeni kurmuş durumda. Böyle olmasa bile, zorunlu müdafilik görevi zaten yeterince talep olan gençlere bırakılmalı. Çünkü bu insanların ihtiyacı var, onların yok. Bu kadar basit.
Son olarak, baro yönetimine girmek için gereken kıdem süreleri düşürülmeli. Bu düzende genç avukatların seslerini duyurmaları imkansız.
hocam elinize sağlık çok güzel anlatmışşınız fakat bunların yapılması ne kadar süre alır? 5-10 sene filan alır mı bilmiyorum,yani uzun bir süreç bu anlattıklarınız.Bu yüzden halihazırda sınava hazırlanan bir eşit ağırlık öğrencisi mesleğe ilgisi varsa hukuk fakültesi seçebilir mi? Yoksa önerebileceğiniz bir bölüm var mı şunu filan okuyun gibisinden
köklü üniversitelerden işletme okumak gelecek adına faydalı olabilir mi?(boğaziçi,odtü,bilkent gibi yerlerde)
@@berhan17 Şahsi fikrimdir, ben hukuk fakültesini tavsiye edemem bu düzende. Türkiye'de hukuk okuyacak kişinin çevresi kalabalık ve zengin olmalı. Gerisi boş laftır. Diğer bölümlerin de tavsiye edilecek pek bir yanı kalmadı elbette fakat; iş yelpazesi geniş bir bölüm okuyup, mümkün mertebe kendini geliştirmek (yabancı diller, iş, staj, yurtdışı vs. gibi) en doğru yaklaşım bana göre Türkiye şartlarında. Zira bu ülkede içi boşaltılmamış bir meslek grubu da kalmadı. Kaldı sanılanların da çok yakında yıkıldıkları görülecektir. Bugün hukuk bölümünün bitirilmesine ses çıkarmayanlar, yarın doktorlarla diğer hastane personellerinin maaşları aynı düzeye geldiğinde belki bir şeylerin ters gittiğini idrak edecek ama iş işten geçmiş olacak.
Emeği geçen herkesin emeğine sağlık. Eminim ki bu video bir çok genç meslektaşın duygularına tercüman olmuştur, bir çoğumuz izlerken kendinden bişeyler bulmuştur. Genç avukatlar olarak sesimizi duyurabilmek adına çok güzel bir çalışma olmuş.👏🏼
Mükemmel bir video. Anlatanların, dile getirenlerin emeğine sağlık... Genç avukatlar kimsenin umurunda değil. Medyada varsa yoksa öğretmenler. Genç avukatlar gerçekten zor durumda.
keşke öğretmenlerin yarısı kadar istihdam edilebilsek kamuda
Tüm genç meslektaşlarıma selam olsun. İzlerken çok üzüldüm. Allah hepimizin yardımcısı olsun
Tek eksik yönümüz bundan 15-20 yıl öncesinde hukuk fakültesinden mezun olmamak...
Çevreniz yoksa veya 2-3 sene idare edip branşlaşma yapmayı düşünmüyorsanız hukuk okumanın manası gerçekten yok. Kazanması okuması ve mesleğin zorluğu diğer çoğu bölümden daha zor ve bu kadar emeğe daha az karşılık almak saçmalık oluyor. Ben inşaat mühendisliği üzerine okudum şuan yeni avukatım çevrem olduğu için ve ister istemez inşaat temelim olduğundan inşaat ile alakalı iş alıyorum beni idare ettiriyor mesleğin başında ancak çoğu arkadaş için bu böyle değil. Her şeye zam gelirken sen baroların önerdiği ücreti müvekkilden rahatlıkla isteyemiyorsun çünkü mezun o kadar fazla ki illa yanda senden ucuza yapacak birisi çıkıyor. Haliyle herkesin kendini haklı gördüğü, hukuka güvenin kalmadığı ülkede de fazla isteyen avukata ne gerek var mantığı ile bakılıyor eğer spesifik bir alanda iyi değilse, uzmanlaşmamışsa. Benim durumum başlangıç haliyle iyi çevremiz de var ama diğerleri için zor piyasa.
2 yıllık bir bölüm kazanıp 2-3 sene içinde kpss ile bir bölüme girdiğin zaman min alacağın para zaten 35 bin günümüzde. Hem bu kadar çaba verip hem de bu kadar strese girdiğin bir mesleğe gerek yok. Yeni mezun adama öyle sorular soruyorlar ki sanki 30 yıllık birkaç alanda uzman adamla konuşuyor üstelik teklif etmeyi düşündüğü ücret komedi. Clio dan Maserati performansı bekleniyor. Dava konusu 3-4 tane taşınmaz çözmesi birkaç sene sürecek üstelik sana 15 bin lira verip halledecek dünya üzerinde böyle bir ticaret mantığı yok garip bir meslek. Bunun tek sebebi arzın çok olması yüzünden değerin düşmesi biliyor yanda paraya muhtaç genç bir avukat bu işi 15 bine almaya razı veya yanında bağlı çalışanı olup her işi ona yıkan avukat onu bu ücrete alabilir. Daha cmk ya falan girmedim cmk ücretleri komedi ayda alacağın 3-4 cmk ile büronun kirasını bile ödeyemezsin geçtim hayat yaşamayı.
Özetle spesifik bir alanda bilginiz olup uzmanlaşmak amacınız yoksa, ilk 2-3 seneyi atlatacak gücünüz yoksa (hem maddi hem manevi) ve en önemlisi size dosya sağlayabilecek çevreniz yoksa hukuk okumayın. Siz 15 bine zar zor bulduğunuz dosya ile belki birkaç sene uğraşırken 2 yıllık bölüm bitirip üniversite yıllarında kafelerde-barlarda gezen sonrasında da akşam kazandığı parayla story atan atanmış arkadaşlarınızı görünce çökersiniz.
Bende yeni avukatım çok doğru bir yazı yazmış. Dikkat edin gençler
@@lee8157 Şu an nasıl durumunuz? Ben de YKS öğrencisiyim hukuk düşünüyorum, yeni bir avukat olarak önerir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim
Ruhsat almak üzereyim. Önceden abartıldığını düşünürdüm. İşin içine girince anladım. Hukuk gibi bir bölümü bitirip asgari ücrete çalışmayı kendime yediremediğimden başkasının ofisinde henüz ne şekilde çalışacağımı bilmediğim ama sömürürüleceğime %100 emin olduğum şekilde çalışacağım. Videonun katılmadığım tek cümlesi yok. Normalde bir davayı 20 bine al diyen devletin CMK da o işi 2 bine yaptırması ayrı bir ironi. Hukuk okumak isteyen herkes bu videoyu izlemeli. Çünkü benim de büyük hayallerle girdiğim bu yolda her günüm diğerinden kötü geçiyor. Lise mezunu arkadaşlarım benden çok kazanıyor. Ben neden okudum, çalıştım, çabaladım o zaman! En zoru hiçbir vasfı olmayan insanların size öğüt vermeye çalışması, acıması hatta dalga geçmesi. Gerçekten bir çözüm bulunmalı artık!
Şu an nasıl durumunuz? Ben de YKS öğrencisiyim hukuk düşünüyorum, genç bir avukat olarak önerir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
@@poyraz354 merhabalar öncelikle. Şu an homeofice çalışıyorum. Asgari ücret dolaylarında kazanıyorum. Yakın çevremde gerçekten iyi paralar kazandığını duyduğum avukatlar da bulunuyor ama bu genel bir durum değil malesef. Üstelik büyük şehirlerde bence avukatların çoğu asgari ücrete çalışıyor. Ama ben kurum sınavlarını da düşündüğüm için bilerek işin içine tam girmiyorum açıkçası. Serbest avukatlık biraz şans, nasip çokça da sizin emeğinize bağlı bir iş. Memur maşaaşının 2 katı para da kazanabilirsiniz, asgari ücretle De çalışabilirsiniz. Ben hukuk fakültesinden mezun olunca çok iyi paralar kazanacağımı sandığım için dumura uğradım malesef. İyi paralar kazanmak imkansız demiyorum ancak zaman ve emek lazım çokça. Bazen lise mezunu yakınlarınızın sizden çokça fazla kazandığını görmek ilerleyen zamanlarda çokça canınızı sıkabilir. Size söyleyebileceğim şu eğer gerçekten hukuk istiyorsanız mutlaka okuyun. Her şeye rağmen o cübbeyi giymek, avukat olduğunu söylemek güzel. Hakimlik savcılık kurum avukatlığı gibi zorlu sınavları geçerseniz ortalamanın üstü kazanırsınız ve çok prestijli bir işiniz olur. Serbest avukatlıkta da çevre edince güzel paralar kazanırsınız. Ama saygınlık vs. önemli değil benim için diyorsanız kpss de çok atanan bölümlerden birini yazın mezun olur olmaz atanın. Yani bu tercih size kalmış bir şey. Tek demek istediğim kimse hukuk okudunuz diye ortalams üstü bir maaşla kolayca sizi işe almayacak, ya da müvekkil size önerdiğiniz ücreti mutlu mesut vermeyecek. Bunları bilin. Dediğim gibi her şeye rağmen hukuk okumak çok güzel. Ama lise mezunu yakınınız sizden çok daha fazla ve belki çok daha kolayca para kazandığında insan çokça neden çektim bu eziyeti diye sorguluyor. Ben her şeye rağmen okumak istiyorum diyorsanız mutlaka okuyun. Ama gelecek böyle bunu bilin.
@@poyraz354durum hala aynı bir stajyer avukat olarak işin içinde olmadan anlaşılmıyormuş değer görmediğimiz emeğimizin karşılığını almadığımız bir meslek haline geldi maalesef kısacası geçmişe dönme şansım olsa bu bölümü seçip fe okumazdım
@@Andnfjd yanıtınız için teşekkür ederim. İngilizce işletme yazacağım büyük ihtimale ben de. Kariyerinizde başarılar dilerim.
@@poyraz354 dil gerçekten çok önemli bu zamanda umarım hakkınızda hayırlısı olur başarılar
16 yıldır avukatlık yapıyorum. Mesleğin başında zorluklar var çünkü ülkemizde emeğin değeri yok. İnsanın değeri olmadığı için. Ancak zamanla müvekkillerine karşı dürüst olan ve mesleki etiğe uyan avukatlar kıymet görüyor ve onların emekleri paha biçilmez oluyor. Bu nedenle sabırla çalışın ve unutmayın ki bu mesleği kimse yüceltmez. Ben bu mesleğin hak ettiği yere gelebilmesi için çok çalışıyorum. Asla kendi kabul etmeyeceğim bir ücreti karşımdaki avukata teklif etmedim. Mesleki olarak benden kıdemlilerden ve eski hakimlerden kalem personelinden çok şey öğrendim. 750TL’den aşağıya tevkil kabul etmeyin. Bırakın 2000TL yakacak arabasıyla gelsin duruşmasına kendisi girsin. Ya da ondan fazla uçak parası ödesin. Yolda yorulsun kaza yapma riskini alsın. Meslektaşının değerini anlasın. Videoya eleştirim de sigarayı bu kadar fazla görmek beni çok rahatsız etti. Telefonunu çıkar diyen sığ insanlara malzeme olmaktan başka ne işe yaramış bu videoda anlamadım. “Paran yoksa içme o kadar sigara” diye yorum yapacaklarından eminim. Babamı sigaraya bağlı akciğer kanserinden. Annemi de akciğer kanserinden yeni kaybettiğim için sigara içen bir genç gördüğümde bu beni çok üzüyor. Daralıyorum. Tüm genç meslektaşlarıma kolaylıklar ve bol kazanç diliyorum.
Üstad herkes dediğiniz gibi hareket etse mesele çözülür de insanlar emeğinin karşılığı olarak gördüğü ücretleri istedikleri zaman hiçbir işi alamıyor ve geçinemiyorlar çünkü dışarda her zaman en düşük ücretlerle çalışanlar var. Bu şekilde çözüm mümkün görünmüyor. Saygılar.
teşekkürler ve başınız sağ olsun
Ulan 16 yıl önce bu ülkede avukat yoktu gelmiş burada akıl veriyor. Şimdi mezun olsaydın tutunamazdin
16 yıl öncesiyle şu an ne piyasa ne kadar farklı gelmiş burda aklı veriyorsun
@@omerkaya671 Kimseye akıl vermek benim haddime değil. Ama belki olması gerekeni ve kendi yapmaya çalıştığımı anlattım. Ancak bana ulan diye hitabetme hakkını nereden buluyorsunuz. Bu gerçekten iyi niyetle ve hala mesleğine devam eden bir avukat olarak yaptığım yoruma terbiye sınırlarını aşarak yorum yapmanız gerçekten beni çok üzdü. Yeni gördüğüm için şimdi yazıyorum. Ayrıca Tanımadığınız birinin yeni avukat olsa para kazanamayacağını merden biliyorsunuz. Daha yeni mezun olup benden iyi kazanan avukatlar da var. Lütfen üslubunuzu bir hukukçu seviyesine çekin. Yoksa ne meslektaşlarınızdan ne de müvekkillerinizden saygı göremezsiniz.
Severek ve çok isteyerek bu işe girdim. Ama çok zor. Yeni başlıyorsun iş bulamıyorsun. Biraz zaman geçiyor küçük bir yerde yaşıyorsan az çok işler gelmeye başlıyor. Bu sefer vekalet ücretini alamıyorsun. İyi kötü iş var en azından diyerek , koşturuyorsun. Ama bir yandan da bedava mı çalışacağım diyip sinir oluyorsun. Hayır işin kötüsü ülkede doktoru , ögretmeni , mühendisi herkes aynı durumda . İş değişikliği yapayım daha iyi bir işe geçeyim desen üniversite okuyan herkes her işte kötü durumda. İş yapan tek sektör sosyal medya. Onu da ben yapamam. Yapabilen yapsın. Gerçekten ülkenin en kötü dönemine denk geldik . Umarım her şey düzelir
İnşallah amin
Her iki meslektaşıma da çok teşekkür ederim bu konuyu dile getirdikleri için. Dedikleri her şey kelimesi kelimesine doğru.
Tüm tozpembe hukuk okuma hayallerimin içine ettiğiniz için teşekkürler. En azından artık bu zorlukların farkında olarak hayatımı yönlendireceğim.
3 senelik avukatım bende artık avukatlığı bıraktım gibi bir şey oldu . Geriye kalan genç avukat arkadaşlarıma da kolay gelsin diyorum , ayrıca işçi avukat olmak çok zor bunu 1.5 sene deneyimledim insan hayatı sorguluyor bunun için mi bu kadar ücret için mi okudum diye . Zira A 101 bim çalışanları bizle aynı hatta ek mesailerle bizden daha fazla kazanıyorlar( küçümsemek için asla demiyorum .demek istediğim okumasaydım da aynı maaşı alacak işlere girerdim en azından düzenli maaşım olurdu ),ofis açma işine zaten girişmedim arkadaşımın ofisi vardı ücretsiz bi süre kullandım sonra home office devam ettim zaten müvekkiller genelde arayarak yada dışarda buluşarak buluşmak istiyolarlar öyle iş gelmeyince ofiste boş boş oturmanın hic bir anlamı yok kimse tabelaya bakarak size gelmiyor . Asla karın doyuran bir meslek değil hele ofis açmak çok masraflı olacak iş gibi değil gerçekten okuduğuma çok pişmanım ve artık dosya almıyorum ( hoş zaten doğru düzgün dosya gelmiyordu) . Bunun yerine düğünümden kalan paranın bir kısmıyla iş yapacak güzellik sektörüne yöneldim ( çok acı ama gerçek ) lütfen hukuk okumak isteyen arkadaşlarım aileniz zengin değilse , çevreniz yoksa ( siyasi çevre dahil) sakın avukat olacağım diye bu işe girişmeyin
dediklerine yüzde 100 katılrım bende aynı nefret ettiğim cince rusya ögrenmek bile daha mantıklıymış
Güzellik salonu açmak dışında yazdığınız her şeyi yaşadım..
@@olabilir2436 ben de güzellik salonu açmak yerine avukatlığı fiilen bıraktım eş dostun soruları dışında görüş dahi bildirmiyorum. IT sektörüne yöneldim
Restoran da garson ya da komi olarak çalışsam ya da inşaatta amele olarak çalışsam durumum daha iyi olur en azından nasıl bir konumda olduğumu bilirim. Aynı senaryo beni de bekliyor.
@@RamazanAltinisik muhf kazandım bırakmayı düşünüyorum hangi bölüm önerirsiniz ? Sınıf öğretmenliği iyi mi ?
Yks ye hazırlanıyorum ve çok istiyorum bu mesleği ama çok üzüldüm gerçekten keşke bu kadar özel üniversite açılmasa herkes parasıyla üniversite hukuk okuyabiliyor çok üzücü böyle güzel bi mesleğin degersizlestirilmesi
Özel üniversitede okudum ailem zengin değil şu an oldukça iyi kazanıyorum. Avukatlık yaparken üniversitenin zerre önemi yok
Avukat, öğretmen, psikolog, fizyoterapist... süreç farklı yollardan işlese de sonuçları çok benziyor
Emeğinize sağlık. Öyle acı ki eksiği var fazlası yok. Avukatlık mücadele etmektir. Alışmayacağız, kanıksamayacağız, mücadele etmek zorundayız. Başka çare yok.
Bravo daha fazla arkadaşın farklı sıkıntılarının da dile getirilmesi ve seslerinin duyurulması için merakla yeni videolarınızı bekliyoruz. Emeği geçenlerin ellerine sağlık
Gerçekten çok samimi çok içten bir video olmuş. Yaşadıklarımıza ve hissettiklerimize ses verdiğiniz için, tüm samimiyetinizle anlattıklarınız için teşekkür ediyorum emeğinize sağlık..
Az önce ana sayfama düştünüz ve yapmak istediğim projelere benzer bir iş olduğu için merak ettim açtım. Anlatılan gerçekler içler acısı da olsa yaptığınız, düşündüğünüz içerik çok kıymetli. Yolunuz açık olsun, başarılarınızın devamını dilerim.
Yapanların eline sağlık. Genç bir avukat olarak iliklerime kadar hissettiğim bir video oldu.
Bravo emeğinize sağlık ben dahil birçok genç avukatın aynı durumda olması ülke ve hukuk adına endişe verici. Allah yardımcımız olsun
Şu an nasıl durumunuz? Ben de YKS öğrencisiyim hukuk düşünüyorum, genç bir avukat olarak önerir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
@@poyraz354 Değişen pek birşey yok dostum. Cepten yemeye devam ediyoruz. Baronun CMK atamalarıyla masrafları çıkartmaya calısıyoruz. Dışarıdan vekalet almak çok zor. Çevreniz yoksa,aileniz esnaf tacir tanınır veya avukat vs değilse yapılacak gibi bir iş değil. Serbest avukatlık düşünüyorsan yol yakınken dönün derim.
Çok güzel bir noktaya değinmiş, önemli bir konuya dikkat çektiniz. Kaybedilen itibarın geri kazanılması umuduyla. Kanalın da yolu açık bol aboneli bol erişimli olsun, bu tarz günümüz sorunlarını dile getirmeye devam etsin
Mükemmel bir çalışma olmuş..Sergen ve Deniz harikasınız..Tebrikler..
Ülkece hepimiz avukatı, doktoru, diş hekimi mühendisi ucuz iş gücü olduk.Belli bir zümreyi zengin etmeye çalışıyoruz. Cebimize de fakülte yıllarındaki ağır yoğun calismanin bıraktığı hasarlar kaldı.
avrupanın bimi olduk ülkece
Ülke berbat durumda ama emin olun ne doktor ne mühendis bir avukat kadar rezillik çekmiyor.
Geçen sene mezun olan doktor arkadaşım bugün şartlarıyla 40bin liraya yakın kazanıyor, berbat koşulları var cehennem gibi ama en azından ayın sonu için duada değil.
Diş hekimi hakeza direk atanıyorlar ve yirmi bini aşkın ücretle başlıyor,
Mühendis arkadaşım 24binle başladı 6 ay önce şu an tahminen zamlarla 30 oldu ve yeni mezun.
Ben 4 sene önce mezun oldum ve şükür ki sömürü düzeninden çıkıp kendi dosyalarımı alabiliyorum. Ama bu demek değil ki asgari ücreti rahatlıkla geçiyoruz her ay ayak ayak üstüne atıp paramız ayın belli günü devlet tarafından yatırılmıyor, kendi paranın da peşine yeri geldiğinde mecburen düşüyorsun.
Ne diyim yorumlarda tavsiye olarak çok güzel düzenlemelere değinen meslektaşım vardı. Dikkate alınması dileğiyle.
@@fatmanurgunes7260iyi dedin meslektaşım avukatların durumu hepsinden beter. Üstüne bi de biz fazla şikayette edemiyoruz.
Tıp hala saygın, tıp asla bitmez.
Son yıllarda her meslek itibarsızlaştırılıyor bunu anladım. Okumak , aydın olmak , kaliteli hizmet vermek istemek cezasız kalmıyor.
Sinem güzel kizsin
Diyetisyenler içinde böyle video çekilmesini tavsiye ediyorum. Böyle zorluklar bizim alanda da var neler neler gördük 😟
Alakaya maydanoz bu ne biçim pırasa
Bu anlatılanlar sadece genç avukatlar için geçerli değil, inanın 15/20 senelik birçok avukat da aynı sıkıntıda ve işin kötüsü onların okutmak zorunda olduğu çocuklar , ödediği krediler, birçok maddi sorumluluğu oluşmuş durumda..
Elinize sağlık, her gün yaşadığımız durumu bütün gerçekliğiyle dile getirmişsiniz teşekkür ediyorum
mühendisim ama izlerken sorunları beni bile üzdü hayat çok zor bizim gibi yeni nesil için bu arada kanal içeriği ve kanal çok iyi duruyor ben baya beğendim 140 journosa çok benziyor umarım başarılı olursunuz
senin işler nasıl ?
Ne muhendisisiniz önerir misiniz muhendisligi
Bu tarz bir video 2 sene önce de yapılmış. Peki ne düzeldi? Ben bu ülkeye dair bir şeylerin düzeleceğine dair umutlarımı yitirdim. Durumu çok ciddi şekilde iyi avukatlar var. Bu insanlara bakıp tüm avukatların süper geçindiği şeklinde bir algı oluşuyor. Tepeden tırnağa kimse duymuyor. Tek dertleri başkanlık yarışında forsuna fors katmak olan avukatların yanında bizim sesimizi kim duyuyor? TBB başkanı siyaset üstü bir kafada olmalı onunla bununla didişmekten sözünü bakanlığa bile geçiremiyor. Haliyle kimse duymuyor bizi. Duyun ulan duyun!
Fazlası var, yanlışı yok bir video olmuş emeğinize sağlık 👏👏👏
Keşke bu durum sadece genç avukatlara has bi durum olsa ama son zamanlarda kurumsallaşmış bürolar haricinde çoğu avukatın maddi durumu pek de iyi değil. Maalesef ülkemizde emeğin değeri yok sayı da çoğalınca artık avukatlık eskisi gibi değil. Genç arkadaşlara tavsiyem 4 sene hukuk okuyacağınıza sanayiye çırak olarak gidin ilerde paraya para demezsiniz
Ne eksik ne fazla. Hepsi yerinde ve doğru !
Açıkçası hukuk düşünüyorum. Bu videoyu da kafamda meslek hakkında daha yatkın şeyler öğrenmek için açtım ve ne yalan söyliyeyim umutsuzluğa düşmedim değil . Özellikle emeği çok olan , yıllar harcananbir mesleğin bu kadar kötü bir durumda olması beni üzdü . Umarım bu böyle devam etmez .
üzülerek söylüyorum ki bu böyle devam edecek, eğer gerçekten buna hazırlıklıysaniz veya bu tür zorlukları göze alabilecekseniz hukuk fakültesi tercihinde bulunun derim, imkansız değildir fakat oldukça zordur....
Aklın varsa hukuk okuma tıp oku eşit ağırlık olsan bile abi tavsiyesi
@@notdeft4207torpil, referans ve zor bir sinav:)
Neden?
Adaletten Hukuga geçiş kapatılmalı ve hukuk barajının 50 k ya çekilmesi lazım.sayisalda tıp ne ise Eada hukuk odur
tıp ile hukuk u bir tutman komikmiş
@@dogukangedik91 abi burda tıp ile hukuğun kiyaslamiyoruz ki.Hukuğun Ea daki en önemli branş olduğunu belirtmişiz sadece
@@kenandogan9106 onun yerine özel üniversitelerde hukuk bölümünün kaldırılması gerekiyor. Dgs ile hukuka geçiş yapmaya çalışan bir öğrencinin kısa bir sürede neredeyse fulleyip derece yapması gerekiyor. Oldukça zor bi durum.
@@bijiserokataturk1607 hımm anladım aynn daha mantıklı
Söylediklerinizin tamamı %100 doğru. Son 7-8 yılda mezun olan avukatların yarısından fazlası da gereksiz, burada da kidemliler doğru söylüyor. (Ben 3 yıllık avukatım)
Neden ?
Emeğinize sağlık. Hukuk okuduk dert sahibi olduk gerçekten
Hangi üniversite mezunusunuz
@@nofearl3815 akdeniz
@@dogan760 idealist aşırı girişkenseniz çevreniz geniş ve zenginse okuyun tabi. Okuması çok zevkli ve zordur. Ama okul sonrası planınız net olsun ve buna hazırlık yapmaya okurken başlayın. En kötü özel sektörde devam ederim demeyin en zoru özel sektör. Çünkü kurtlar sofrası oldu
@@dogan760 okuma. Ankara hukuk mezunları ağlıyor eğer zengin bir çevren ya da yırtık bir kişiliğin yoksa düşünme bile şimdiki aklım olsaydı öğretmen olurdum her ne kadar atama yok diye ağlasalarda İnan en fazla atanan meslek grubu öğretmenler şu an sana havalı güzel meslek ooo woooww geliyor da işin aslı bu değil
Türkiye'nin yıllık hukukçu ihtiyacı 3-5 bin kişi ancak her yıl 20 bin mezun var bu iş artık bitti. İktidar gençleri üniversite adını verdiği yüksek liselerde oyalıyor. Şu an üniversite okuyanların %90'ı normal şartlarda üniversiteye gitmemesi gereken kişiler.
O kadar haklısınız ki.. Ofis açma sürecindeyim, o kadar çok umutsuzum ki sadece üzülüyorum..
merhaba abi kolay gelsin şuan ne durumdasın acaba nasıl gidiyor işlerin
Merhaba, ne yaptınız
@@efekorkmaz3137Tutunan elbet vardır ama ben pes etme noktasındayım..
@@zekeriyasezer9258Mesajları geç gördüm özür dilerim.. Tutunan elbet vardır ama ben pes etme noktasındayım..
Cevap veriyorum siliniyor anlamadım @@zekeriyasezer9258
Yaşamakta olduğum hayat kısa film olsa bu videodaki gibi olurdu. Ofisimi kapattım, ofisimi kapattım derken artık evden çalışmaya bile dermanım kalmadı, yarın sabah iş görüşmem var ve günümüzde 5 yıllık kıdemi olan bir avukatın hak ettiği maaş nedir artık kestiremediğimden yarın ne kadar maaş isteyeceğime karar vermiş değilim. Bu mesleğe başlarken aşıktım çok çalışkandım sürekli okurdum her bulduğum makaleyi kararı okurdum. Şu an avukatlığı yaşama sevincim kalmadı. Belediyede çöp toplayan personel kadar kıymetimiz yok.
Merhaba avukatlık kazandığınıza göre matematik yapabiliyorsunuz bence tekrar sınava girin matematik öğretmenliği okuyun hem hocalarla anlaşıp derslere çok az gelebilirsiniz. Ben mezunum atanmaya çalışıyorum ama özel ders imkanı çok fazla size özel ders ayarlayan siteler var. Hem atanmasıza mecburi degil ben daha rahat olacagi icin atanmaya calisiyorum. özel dersle bile yeterince para kazanırsıniz
@@iskkaya2181 hocam bu saatten sonra gireceğim tek sınav mezarda olur :d avukatlıktan bile geçinemeyen adam para kazanmak için tekrar üniversiteye gitmez, gidemez.
hocam Üniversitede ogrenciyim. Kinama cesasi aldim. Bana soruşturmayi tebliğ edildiğinden itibaren yedi gun gecmeden ifademi aldılar. En az yedi gun gecmesi gerekmez mi ifademi almak için
Bu video keşke 5 yıl önce çekilseydi hukuk okumazdım.
Elinize sağlık çok güzel olmuş. Ses ve görüntüler Mükemmel yeni işlerinizi bekliyorum
o kadar üzülüyorum ki ülkemdeki hiç bir meslek grubu hakettiği değeri göremiyor..bu videoyu izleyene kadar da avukatların bu tür sıkıntıları olduğunu açıkçası bilmiyordum ve düşünmüyordum.çünkü hukukla uğraşan insanlar bana her zaman çok saygın ve cebi dolu insanlar gibi geliyordu...çözümü nedir bu sıkıntıların biliyor muyum?hayır ama ülkeye dip köşeli bir temizlik lazım onu biliyorum..ülkenin en genç milletvekili adıyla bomboş insanlara ihtiyacı gerçekten var mı?yoksa pırıl pırıl mesleğini hakkıyla yapmaya çalışan gençlere mi ihtiyacı var..ilk önce burada bir uzlaşmak lazım.lafım meclisten içeri:)
Bu sene 17bin avukat ruhsat aldı. Gidişat daha da kötü. Ben mesleği bıraktım yapmaya çalışanların Allah yardımcısı olsun. Yeni okuyan arkadaşlara da uzunca bir müddet hukuk okumamalarını başka alanlara yönelmelerini tavsiye ederim.
şimdi ne işle meşgulsunuz
@@kubra6444 +1
Üstad ben de birakmak istiyorum ama nasıl bırakılır bilmiyorum. Dosyaları nasıl vereceğim kapatıyoruz git mi diyeceğim...
Avukat; olması bir dert bırakması ayrı dert...
Güzel bir konsept tebrikler.. :)
Tebrik ederim emeklerinize ve çabanıza sağlık
muhteşem bir içerik kesinlikle fazlası gelmeli
Avukat sayısı aslında sorun değil. ABD’de, Almanya’da daha çok avukat var. (Nicelik olarak veya nüfusa oranla.) Buna rağmen daha çok kazanıyorlar. Sebebi ekonomik genişlik, müvekkillerin para ödeme alışkanlığı ve gücü.
Avukatlığın esas sorunu ekonomik krizin yanı sıra piyasadaki dengesiz iş dağılımı, meslek etiğine uygun hareket edilmemesi ve Türk insanının bilgiye para ödemek istemeyişi. Bir de hasar danışmanı, sözde hukuk danışmanı ve aracılar var…
CMK gibi, tevkil gibi basit sorunlar değil yani, sorunlar daha derin ve CİDDİ. Bu yönüyle bu içeriği eksik buldum.
Çalışma ve fikir için tebrikler.
Ustadim, yureginize saglik. Tespitlerinize katiliyorum. Saygilarimla.
yani ülke ekonomisi dolar bazında büyüse yeni mezunlar bu kadar ezilmezdi diyorsunuz
Bir kurum çökünce öteki ayakta kalamıyor ne yazık ki. Hepsi birden çöküyor. Türkiye neresinden tutsak elimizde kalıyor. Avukatlar bir çok konudan muzdaripken "sıradan" bir vatandaşa bu konu sorulsa, kuvvetle muhtemel alınacak cevap - lütfen tabirimi mazur görsün herkes, ama kulaklarımla duydum - "avukatlar çok paragöz, söğüşlüyorlar" vb. şeklinde olacaktır. Her şeyin ötesinde bir de anlayış problemi var. Türk insanının bilgiye para ödemek istemeyişini de geçtim; bir hukukçunun harcadığı yıllara, çürüttüğü dirseklere, uykusuz gecelerine, yani emeğine bile saygı duyulmuyor. Madalyonun diğer yüzünde de vatandaşlar hiç olmadığı kadar büyük bir ekonomik krizin içinde. Dediğim gibi neresinden tutsak elimizde kalan bir durum. Sonumuz hayrolsun. Herkese bol şans.
@irem halkın büyük çoğunluğu en fazla 15bin lira maaş alıyor, kayıtlı çalışanların en az yüzde 50si asgari alıyor. Danışmanlığa para verme kültürü oluşmamasının sebebi bence bunu sağlayacak ekonomik refah ortamının oluşmamasıdır. Obez tanıdıklarım var zayıflamak için ürün almayı tercih ediyorlar ama diyetisyene gitmeyi tercih etmiyorlar. Atıyorum elma sirkesine 1000 lira verecek ama diyetisyene en az 10 seans gidip 300 lira para verecek. Buna bakıp baştan vazgeçiyor. Psikolojik danışmana gideceklerine hacı hoca okusun üflesin gibi şeyler de var. Tek seferde net çözüm istiyor insanlar çünkü zar zor biriktirdikleri parayı "fazla" zannediyorlar
@irem tek sebep elbette ki para değil, ama büyük bir etken olduğu da kesin
avukatlık sınavı geldi ben hâlâ ümitliyim en azından günümüze nazaran ilerde bazı şeylerin iyiye gideceğini düşünüyorum teşekkürler.
Çok iyi olmuş. Kamuda daha fazla istihdam sağlanmalı
7 8 sene önce bir avukat agabeyim fakulteye kaydolduktan sonra sakın avukat olma dedi bak yalvarıyorum demişti bana.
ben ise yani kıskanıyor çekemiyor işte fakültesi iyi bir fakülte değil diye dedim la he he dedim ..
sonra zaman geçti fakat o kadar haklıymış ki kaç defa pişmanlık acısı yaşadım hatırlamıyorum artık.okul, staj bitti ama bende bittim aslında ben avukatlık yapmıyorum yapamıyorum bürolarla anlaşamadım yalan söyleyemedim.ilmi siyaset yapamadım pişman da değilim ölürsün biter iş ve bu konuda hatam yada yanlışlarım elbette olmuştur.fakat ben yenildim arkadaşlar.bu ülkenin zihniyetine sosyolojisine aşırı pişmanım 8 sene gitti hayatımdaki belki en büyük dolandırıcılık hukuk okumak.levhadan bile çıktım aidat ödemiyorum
genç arkadaşlar bence lise üniversite imtihan yks ygs düşüneceğinize ya altın bilezik tanıdık varsa ustalık gibi şeyler yada yazılım öğrenin yada acilen yurt dışına gitme yoları bulmak zor biliyorum ama yabanci dil bilerek ing ispanyolca fransızca almanca biri hiç farketmez sınavlarını geçer yaparsınız. hatta şimdiden başlayın hedefiniz bu olsun kütüphaneler dolu kitap var alın başlayın ama eğer illa univ sınavlarına yapacam birinci olacam diosanız varsa daha önce denenmiş sonucu belli işsizlikle sonuçlanacak bir yoldasınız. yukarıdaki yetenekli arkadaşlardan binlerce örnekleri dolu.
Ben TM den hazırlanıyorum bu yıl hukuk yazıcaktım, netlerim ve çalışmalarım o yönde. Jandarma olursa direkt oraya gitmek istiyorum ama bu yıl alım olur mu olmaz mı bir bilgim yok polisliğe de başvurcam nasip olursa. İkisinden birine gitmek istiyorum. Şuan bu videoyu ve sizin yorumunuzu okuyunca gözüm korktu. MF den hazırlansam hangi bölüm olur bir fikrim yok ne yapabilirim hiç bir şey bilmiyorum. Bana tavsiyeniz ne olur. Cevaplarsanız çok sevinirim çünkü beni aydınlatacağınıza eminim.
@@halledicem ciddiye alıp cevap vermenden dolayı tşkler.hocam bir karar vermek zor tabi ama once yabancı mı turkiye mi tabi bu karar zor şekillerenecek benim tavsiyem diger bolumleri okumadığım için yok yani kendimi yonlendiremiyom daha fakat muhendislik bolumleri yuzde 100 ing diplomaların bazı uni yurt dısında gecerli bu onemli.asker jandarma olmak ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum. ama yabancı dil ogrenmek istersen kutuphnanlerde yıgınla kitap var başla derim
Asıl siz beni ciddiye alıp dönüt verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Lütfen böyle demeyin bence kimseye. İnsanlar birbirlerini ciddiye almalı. Yaşadıklarınız kolay şeyler değil emek bunlar. Siz deneyiminizi anlatmışsınız, bende zaten bu şeye uygun değilmişim sayenizde anladım. Dil konusunda size kesinlikle katılıyorum. Hiç bir şey için geç değildir , inancınızı ve umudunuzu yitirmeyin. Yapıcak bir şeyler illaki vardır.
@@halledicem est tskler
Üniveriste okumadan yurtdışına nasıl gidebiliriz ki?
Gerçekten de gerçekleri anlatmışsınız
Gerçek, zaten size bır şey anlatmaz
Tüm yalınlığı ile tokadını yüzünüze alır alır çarpar uyandırır
Teşekkürler
Staj yaparken bir kuruş para almadan idare ettik. Bu mesleği bu hâle getiren en büyük etken avukatların kendisi genç avukatlara değer ve para verilmiyor ( iş öğrenme adı altında) o kadar kötü günler ki mesleğe başlamadan soğuyorsunuz. En çok siz çalışmanıza rağmen en düşük ücret siz alırsınız. Söyleyecek söz çok da kendimi zor tutuyorum. Allah yyardımcınız olsun
Emeğinize sağlık. Hepimizin duygularına tercüman oldunuz
Avukat hanım bı olay var başımda memurum sicilim temiz
Eski sevgilim vardı ben bu kızdan ayrıldım başkasiyla sevgili oldum bu kız gidip beni şikayet etmiş özel konuşmalarımız vardı sevgili iken kendi mesajlarını silmiş benim mesajları vermiş tehdit ve cinsel tacizden mahkeme açılmış avukat tutmalimiyim sonra kıza şikayetini çek dedim benden 5000 TL para istedi ve bunu mesaja döktüm kanıt olsun diye ayrıca suanki konuştuğum sevgilime yazdı özel konuşmalarınızı resmimi attı kız arkadasim da olaylara şahitlik yapcak sizce ne olur
@@erdemarlier8768 Allah sizi bildiği gibi yapsın bari bu videonun altında yorumunu gördüğünüz bir avukata böyle bir şey sormayın
@@alpertulbentci6796 kafan mi güzel
@@erdemarlier8768 bu sorunun cevabı en az 3000tl
Şu hayatta en istediğim meslek ya mali müşavir ya da hukuk müşavirliği ama çok umudum kayboluyor ya şöyle videolar görünce
Başarılı olmuş tebrikler👏👏
Zgdhydydydud
İşte video çekmek istediğim bi konu ancak biraz yetersiz kalmış sorunların yansıtılmasında. Arkadaşlar en azından ofis açmaya cesaret edebilmişler. Hukuk okumayı düşünen bu videoyu izlesin
Ailenizin geniş ve paralı bir çevresi varsa dolayısıyla ortalamanın üstü zenginlikte bi aileden geliyorsanız hukuk okunur(özel ünide ücretli de okunur) Aksi takdirde hukuk okumak İNTİHARDIR.Avukatlık tamamen çevrenize ve paranıza bakar fakültedeki başarıya değil
Kanaatimce artık içinde bulunduğumuz bu yıllarda artık meslekler yavai yavaş yok oluyor. Artık adına "meslek" dediğimiz kavramlar 90'lı yıllara ait kavramlar. Para kazanma ve yaşama artık meslek kavramıyla pek bağdaşmamaktadır. Kanaatimce zaten ülkemizde serbest meslek faaliyetleri kontrol altına alınmaktadır. Artık yaşadığımız bu yıllarda üst kuşakların bizlere anlattığının aksine "meslek" diye bir kavram kalmadı. Avukatlık mesleği en nihayetinde en büyük darbeyi alan meslek gruplarından bir tanesi. Bakalım nereye doğru gidecektir.
Başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim
Az bile söylemişsiniz. Bu sorunlar her geçen gün çığ gibi büyüyor. Düzelecek gibi de değil. Hukuk tercihini yapacak olan arkadaşlar bunları bilin öyle gelin. Avukatlık eskiden iyiydi şimdi tam tersi.
Tespit gibi tespit 👏🏻👏🏻👏🏻
Eksiği var fazlası yok, Avukatlık pişmanlıktır 👏
Emeğinize sağlık güzel olmuş. 🌟🙏
Evet bu anlatılan sorunların hepsi var ama en az 15 senedir bu sorunlar var. Kendini Genç Avukat olarak tanımlayan arkadaşlar hukuk fakültesi tercihi yapmadan önce de vardı bu sorunlar. Ben tüm bu sorunları bilerek avukat oldum ama kariyer planı yapmadan, seçeceği mesleğin problemlerini araştırmadan, sadece avukat olduktan sonra herşeyin tamam olacağını sanan arkadaşlar problemi biraz kendinde aramalılar. 1980'lere kadar Türkiye'de 2 hukuk fakültesi olduğu dönemde avukat olanlar her şartta para kazanmış şuan 160'ın üzerinde hukuk fakültesi var. Bu dönemde ofisin yoksa, araban yoksa bağımsız avukatlık yapamazsın, bağlı çalışmak zorundasın. Yıllarca bağlı çalıştım Cizre'den Edirne'ye gitmediğim adliye kalmadı çünkü ofis açacak ne tecrübem ne durumum vardı. Bu dönemde iş potansiyeli olacak suçlu veya zengin çevreniz yoksa neden avukat oluyorsunuz ki zaten? Türkiye şartlarında avukatlık mesleğini seçerken Amerikan filmlerini izleyenlerin hayalkırıklığı ajitasyonu yapmasının nedeni yanlış kariyer planı ve seçilen mesleğin araştırılmamasından kaynaklanıyor. Cmk ücretleri ile asgari ücret tarifesinin adaletsizliğine ben de katılıyorum ama tevkil için verilen ücret yetmiyorsa örgütlenip yapmayın arkadaşlar. O kadar fazlayız ki örgütlenemiyoruz bile o yüzden sorun hukuk fakültesi sayısıdır bunu kabul edelim artık. Hukuk fakültesi tercihi kimse yapmasa, o hocası olmayan üniversiteler (devlet, özel farketmez) boş kalsa o zaman meslek biraz olsun toparlanır. Hala ruhsatını alır almaz sarışın sekreteri, lüks ofisi yahut şoför ve makam arabası olacağını sananlar hukuk fakültesine girdikçe bu hayalkırıklıkları da mesleki mağduriyette bitmez.
Bu sorunların birinci elden muhatabı Baro nun çözmesi gereken sorunlar daha çok genç avukatları ilgilendiriyor. Düzenini kurmuş 15-20 yıllık avukatlar zaten bir şekilde iyi kötü piyasada tutunuyorlar. Ancak ilginçtir ki 10 yılın altında kıdemi olan genç avukat arkadaşların İstanbul Barosu seçimlerine katılma oranı yanlış hatırlamıyorsam yüzde 10 civarıydı. Üstelik sayısal olarak da çok ciddi bir çoğunluğu oluşturuyorken. Genç avukat arkadaşlar kusura bakmasın siz bir zahmet gelip haklarınız için mücadele etmezseniz o haklar size gökten zembille inmez.
...haklarimiz icin mucadele etme yolu dağa cikmaktir diyenler nedense hep kışın kayaga cikiyor ;)))
Avukatların itibarı düştü,
Doktorların itibarı düştü,
Mühendislerin itibarı düştü,
Tacirler battı, çiftçiler battı, çalışanlar enflasyona boğuldu.
Sizce de toptan bir yanlışlık yok mu bu işte?
Emeğinize sağlık..
Guzel kanal doguyor aboneyim.
Maalesef bu eğitim sistemimizin bizlere getirisi,
Tüm düz, Anadolu hatta fen liselerin ve benzeri eğitim kurumların olmadığı, çocuklarımızın çevre ve aile yöneldirmesi olmadan yeteneklerine göre önce meslek edindirilmeli, devamında okuyanlar okumalı. Bu tüm meslekler için geçerli.
Bir CNC operatörü bir kaynak ustası yada bir x mesleğin ustası piyasada bulunamıyor ve biz bu durumdaysak maalesef bir yerlerde ciddi bir gidişat bozukluğu var.
Acaba 20-30 yıl sonra hangi meslekler kalacak onuda yaşarsak göreceğiz.
Stajı bitirdim ruhsata bile başvurmadım. Avukatlığı çok sevdim çalıştığım bürodan ayrılmamı istemediler ama bu paralara bu işi yapacağıma giderim garsonluk yaparım.
Merhabalar acaba fikirleriniz halâ aynı mı?
Bende bu sene haziranda mezun oldum ve asıl olarak savcılık istiyorum. Avukatlık stajımı dahi başlatmadım 1 sene erteledim. Bu sene 2025 kpss+adli hakimliğe çalışayım dedim. Eğer savcılık hemen olmazsa diye kpssden uzman, müfettiş vs olup sonrasında her yıl savcılığı denemek istiyorum. Ama bir yandan 4 sene boyu fakültede beynimize kazılan siz hukukçusunuz formatı ya ne işin var kpss ile git avukatlık yap piyasa o kadar kötü değildir diyor. Bilmiyorum kafam aşırı karışık. Bu arada şehir Ankara yani stajı ve avukatlığı Ankarada yapmaktan başka şansım yok.
Bana önerebileceğiniz bir tavsiyeniz var mı?
Bu arada stajı erteleme kararı alma sebebimde bu sınavların hiçbiri olmazsa en kötü avukat olacaksamda en azından verimli bir staj dönemi geçireyim düşüncesi. Yani hem sınav hem staj aynı anda olursa stajla pek ilgilenemeyecek gibiyim sadece imza atıp gün eritirim gibi duruyor.
@yusufbicer1792 malesef hala aynı düşüncedeyim ve konuştuğum çoğu kişiden de aynı tepkileri alıyorum. Çok büyük bir avukat enflasyonu var. İhtiyacın çok üstünde malesef. Eğer iyi bir çevreniz yoksa ve bu konuda da çok başarılı değilseniz malesef çok zorlu bir süreç sizi bekliyor. Tabi nasip kısmet işi ben avukatlık yapmıyorum da çok mu rahatım hayır ama hala avukatlığa dönmüyorum.
Bakanlıkta yurt sorumlusu olmak için sınava giren marmaradan 3 üstü ortalama ile mezun olmuş arkadaşım var öyle söyleyeyim. Hukuk okuduğuma pişman değilim bence katkısı büyük ama avukatlık yapmayı şu aşamada düşünmüyorum.
@yusufbicer1792 son kısma da cevap vereyim ben de aynı kafa ile verimli staj geçirmeye çalıştım elbette bir faydası var ama bence stajda asıl öğrenilmesi gereken şey pratikteki icra işleri. Yoksa dilekçe yazmak karar bulmak bunlar öyle çok da zor işler değil.
Malesef bir tavsiyem yok ancak hakim savcılık parası için yapılacak işler değil. O motivasyonu kendinde görüyorsan bence dene. Torpil referans işlerine de çok takılma. Geçmişinde fetö pkk vs olmadığı sürece illa birilerini bulursun. Bu şekilde hakim savcı olan arkadaşlarım var. Uğraşınca illa birilerini buluyorsun.
@@yusufislamzengin teşekkür ediyorum
@@yusufbicer1792 ne demek rica ederim
200 300 tl çok az
Ben 4 sene önce icra is geldi 400 tl aldım is takip
Izmir de demekki fiyatlar çok düşük
elinize sağlık çok güzel video olmuş
Gece gunduz ders çalışıyorum hukuk kazanmak için sonumun böyle olması cidden uzuyor beni gerçekten bilemiyorum
Bütün emellerimi, hayallerimi bu meslek üzerine kurdum. Sırf bu meslek için ea'ya gittim. Sınav senesindeyim ve normalin üstünde çalışıyorum. Yine de sonum gerçekten böyle mi olacak ?
Edebiyat da hep istemişimdir ama onda da iş imkanı yok. Bu alanın da böyle olduğunu gördükçe her şeye son vermek istiyorum bazen. Her şeye.
Gerçekten artık dönüş yok ve kötü hissediyorum. Sanki şimdiden hayatın çoktan benden geçtiğini hissediyorum. Beni bu karamsarlığa sürükleyen, buna sebebiyet vereni de bu bilgisiz, cahil kitle seçti. Ben daha 17 yaşında bir gencim ve düşündeklerim bu iken bu ülkede bilim nasıl gelişsin? Sanat nasıl gelişsin? İnsanların düşünecek o zaman temel sorunları var ki.
@@haticegul11 selamlar, ben de bu sene ea'dan mezuna kalan birisi olarak yorumunu okudum. Hayallerin, isteğin bu meslek üzerine kurulu ise elbette seni öne atacak bir şeyler olacaktır. Ülkede okudugun çoğu bölüm iş garantisiz. Bu yüzden sen o bölüme girdiğinde edineceğin bilgileri, genel kültürünü, hukuka dair alacağın deneyimleri düşünmelisin. Ha evet, sonunda işsiz misin? Belki.
Ama okudun, hayalinin peşinden gittin ve bilgi doldun. Hayat senin yolunu zaten çizecektir. Hukuk üzerinden veya değil.
Bu yüzden şu an işin en sonuna odaklanıp moralini bozma. Umutsuzluğa düşme. Kolay kazanılan bir bölüm değil ve emeklerin elbette boşa gitmez. Kocaman başarılar diliyorum 🙂🤍
Aileden varlıklı değilseniz geniş varlıklı bir çevreniz de yoksa fakültenin önünden bile geçmeyin
@@aliyagclar932 avukat mısınız? bu kadar net bir tabir ile konuşmanız ve genel hüküm vermeniz yanlış değil mi ?
@@haticegul11ne yaptınız 1 yıl geçmiş
Aga bir dönem katılık yaptım nüfus göre avukat sayısı cok
hukuk fakülteleri yılda 15k mezun verirken malesef durum düzelmez
Şimdi 40k oldu 15k yine iyiymiş olm
13 bine çekildi bile. İleride daha da kısacaklar. Senede 1000 civarı azaltıyorlar
Çok trajikomik bir yapıt olmuş elinize sağlık
Tam olarak beni anlatmışsınız.
Avukat sayısının fazla olması bir sorun ancak diğer büyük sorun avukatların birbirine olan yaklaşımı. Asgarî ücrete bağlı avukat çalıştırmaya çalışmaları, fazla mesai, resmi tatiller vs hiç yokmuş gibi görmeleri vs. Baro yönetimi de hep buna benzer kan emici avukatlar ile dolu olduğundan ses çıkartmıyorlar.
Kendi hakkını savunmayan yada savunamayan bir avukat nesli yetişiyor.
Bunun sebebi ülkedeki kişi başına düşen gelirin azlığı. Avukat sayımız nüfusa oranla almanya ile aynı ama nüfus almanya kadar kazanmıyor.
@@anlcagan8037 Almanyayla şu an benzer olabilir lakin unutmamak gerekir ki 5 sene içerisinde almanyadaki avukat sayısını ikiye katlayacağız. Bu da sorunların ne denli artabileceğini gösteriyor. Ve hala daha net bir çözüm yok.
@@combotheworld Almanyadaki avukat sayısını ikiye mi katlayacaksınız? Siz almanyadaki avukat sayısını nasıl artıracaksınız onu anlamadım. Türkiye avukat sayısının mı almanyadaki sayının iki katına ulaşacağını söylemeye çalıştınız?
@@anlcagan8037 Konuyla ardışık anlarsınız diye düşündüm. Türkiyedeki avukat sayısının, almanyada ki avukat sayısını 5 yıl gibi bir sürede 2 ye katlayabileceği öğrenci sayısı var hukuk fakültelerimizde. Bu durumla ilgili çözümü çoktan üretmiş olmamız gerekirken halen daha net çözüm üretilebilinmiş değil.
@@combotheworld ben türkiyede bir riskün veya sorunun çözülbileceğine olan inancımı kaybettim. Kaybedilmiş bir ülke burası. 20- 30 seneye suriyeden farkı kalmaz.
Mesleği doğru anlatan tek video bu benim için
7 yıl oldu ruhsatı alalı. Gençler hukuk okumayın, okutmayın tek diyeceğim bu.
neden
Hangi fakülte hocam bide neden hakimlik savcılık sınavına girmiyorsuniz
@@nofearl3815 hakim savcı = siyasi tanıdık. kimseyi tanımam. bir sürü arkadaşım girdi derece yaptılar yine de almadılar
@@nofearl3815
180. Olan arkadaş mülakatta elendi Hakimlik savcılıkta 😂
Hukuk 1. Sınıf olarak gerçekleri duymak içimi kararttı
Ben de 1.sınıfım.bırakıp yeniden hazıelanmayı düşünüyorum
@@dahlia6336 ben iki yıl mezuna kalmıştım bırakırsam tekrar yapamam ki tıp olmadıkça hazırlanmak çok anlamlı değil bence :(
@@damla4584 yani sayısalcı mısın bilmiyorum ben sayısalcıydım ve kötü bir dönemdi o yüzden edebiyat çözüp hukuk yazdım.lisede de hukuk güzel diye düşünüyordum istemeden yazmadım yani.ama bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum şimdi tıp diş hekimliği ya da veterinerlik için yine hazırlanmayı düşünüyorum
@@dahlia6336 hangi üniversitedesinn
Bestie bırak sayısala geç
Eğer maddi durumunuz kötüyle hukukçuluğa bulaşmayın bile.
Bu ofis açma aşkı nedir ya? Bide Türkiye de hala hukuk okuma merakı nedir? Savcı olsan şansın yok... Ama video süper 😂
Hiç şaşıralacak bir durum değil. Bu ülkede meslek seçimi şaka gibi, saçma sapan süreçlerle gerçekleşiyor. Her on yılda bir nereden çıktığı belirsiz, bir meslek trendi çıkıyor. Bundan önce inşaat mühendisliğiydi şimdi avukatlık ve psikologluk oldu. Hatta dizileri bile bununla ilgili yapıyorlar. Hurra yüzbinlerce kişi her yıl avukatlıktan mezun oluyor. Çoğu da yarı burslu özel üniversiteler veya anadolu üniversitelerinden. Sonra da şiddetli bir rekabet ve işsizlik ortaya çıkıyor. Özel sektör zaten yok, kendi yerini açmayacaksan işin zor. Herkeste devlete yığılıyor. Atanamamalar başlıyor bu sefee. Devlet Planlama Teşkilatı kaldırılıp ülkeyi Amerikan usülü "bırakınız yapsınlar" kafası ile yönetince 20 yılda her şey bu noktaya geliverdi. Bunlar iyi zamanlar.
Tek yanlış cümlesi yok ve bu çok üzücü ..
İÜHF 3. sınıf öğrencisiyim. Aylardır gelecek kaygısı ile ne yapacağımı düşünüyorum. Ben bu bölümü seçerken gelecek kaygım olmasın diye seçtim. İki yıl boyunca sınavlara hazırlandım 3k sıralama yaptım. Geldiğim nokta beni çok üzüyor.
Istanbul hukukta okuyon daha ne istiyon
Bırak kardeşim. Bende Marmara hukuku bıraktım.
@@bosis386 marmara hukuku bırakmakmı
@@bosis386neye geçtin
ben de 4.5 k sıralama yaptım iuhf mi yazsam odtu uluslararası mı yazsam karar veremedim,sen ne önerirsin
Katma deger uretmeyen bir ulkede katma deger uretmeyen bir is yapiyorsaniz maalesef sonununuz heryerde ayni. Memur olmak isteyen genc arkadaslar icinde ibretlik nitelikte. Avukatligin bir diger sorunuda 200 puan alip ozel universiteden diploma alanlar. Maalesef meslegin sayginligini yitirmesi icin bircok sey yapildi ve basarildi.
Avukatların ve mühendislerin durumu aynı gerçekten. Bizlerde maaş alabilmek için gece gündüz sabahlamalı çalışıyoruz...
Avukat enflasyonu nokta atışı oldu.
Yeni gelecek hükümet hukuk için 50.000 sıralama barajını koyarak senede 5.000 kişiyi mezun edecekler bu sorun 3-4 seneye çözülecektir büyük ihtimale böyle olur
Çok iyi bir iş yapmışsınız
hukuk 1.sınıf öğrencisiyim daha okumadan soğutmasaydınız keşke
Bir müsibet bin nasihatten evlâdır, başarılar:)
Sen bakma bunlara. Karamsarlık pompalıyorlar. Amaç belki de bazı sorunlara ilgi çekmek. Sen işini iyi yaptıktan sonra gerisi gelir. Hukuk bir derya. Avukat sayısı artsa da iş alanları da genişliyor. Tavsiyem kendini iyi yetiştir. Sonra da işe giriş.
@@samiylmaz7189Derya olunca para mı kazanıyorsun anlamadım.Yıllar boyu Otobüslerde gidip geldiğinde görürsün deryayı denizi o zamanlar .benim amcam çok kazanan bir avukat ama gecesi gündüzü yok anladın mı?insanlar okuyup fiziksel anlamda zorlu işlerde çalışmamak için okuyor.her gün il değiştiriyor adam il.Neden çünkü iş kaçırmak istemiyor.Bu genel anlamda bir gercek.her sokakta bir tabela avukatlık tabelası.Calıs çalış ebenin nikahı bir karış abi.emeklerinin karşılığa alınan yer Türkiye değil.Mesele işini sevmek de değil.
kızacaksınız ama o tecrübeli avukatlara o kadar katılıyorum ki, bir hizmetin arzı ne kadar artarsa bedeli o kadar düşer. hukuk fakültesi yüksek lise gibi olunca, gelir olarak bekletinizi de ona göre düşürmek gerekiyor maalesef. çocuklarından biri hukukta okumayanı dövüyorlar zaten buna rağmen hukukta okuyan veya yakını hukukta okuyanların hava atması beni güldürüyor. İşiniz zor, bence değiştirin onu.
Çözüm önerim baro kotası ve avukatlık sınavı, mahkeme odaklı ruhsat güncelleme sınavı.
özgürlükçü hukukçuklar buna karşı çıktı, sonuç ise arkadaşların şikayetçi olduğu durum.
Avukatlık sınavı geri geldi.
@@celilyldrm 20 yıldır gelip gidiyor. Popülistler iptal ediyor her seferinde. Bir de kaç kişiyi neye göre kabul edecekler mesleğe; belli değil. Mali müşavir olmak için bile yıllarca staj ve sınavları geçmek gerekirken kağıt üzerinde yapılan bir stajla; mesela ömürboyu hapisle yargılanan birini savunmaya ruhsat verilmesi bana doğru gelmiyor.
Öğrenciyim. Bu geçim sorunlarını öngörerek seçmiştim ancak okul içinde derslere odaklanmada sorun yaşıyorum. Derslere gitmek istemiyorum. Mecburen sınavlar için çalışıyorum. İlginç şeyler öğrenince mutlu oluyorum ama aklımda hep "acaba.." var.
Acaba başka bölüm okusam daha mutlu olur muydum? Psikoloji okumak istiyordum ama onun avukat gibi prestiji bile yok ve çok daha masraflı diye okumaktan cekindim. Ve istedigim üniversite gelmeyince, dandik üniversitede okumak istemedim psikolojiyi. (dandik dediğim üni de ilk 10a girer ama hedefim değildi.)
Aklımda sorular.. Sınav haftasının getirdiği bi sıkkınlık mı acaba içimdeki
Muhtemelen psikoloji okusan da yine aklında acaba hukuk mu okusaydım? Sorusu olacaktı Hayat zaten böyledir önemli olan geçmişe takılı kalmayıp şu an ne yapıyorsan ondan zevk almaya çalışmaktır yoksa mutlu olamazsınız…