Am fost trainer la logiscool. Lucrurile sunt super nice, totul se intampla fix asa cum se vede, eu am crezut ca trebuie sa fie si ceva rau la mijloc, atunci cand m-am angajat, dar am ramas placut surprins. Am lucrat timp de 1 an, acum m-am angajat in domeniu ca junior developer, sunt anul 3 de facultate la computer science. Pentru studentii/absolventii de facultate care nu si-au gasit inca o ocupatie si vor sa faca un ban, e super misto meseria de trainer, plina de provocari, copii de toate felurile. Eu am intalnit copii geniali si nici nu va imaginati ce satisfactie exista cand stii ca tu contribui la construirea viitorului lor.
Vrei să ajungi Preafericit ,uite cum poți ajunge : Trebuie să faci Facultatea de Teologie Trebuie să te faci monah Trebuie să ajungi ieromonah ( preot-călugăr ) Trebuie să ajungi stareț de mănăstire Trebuie să ajungi doctor în Teologie Ortodoxă Trebuie să ajungi Episcop Trebuie să ajungi Mitropolit Și tocmai după , se alege prin vot Patriarhul
Ma inclin, de mic devoram carti pe urma am crescut si am ajuns de la micul orfelinat in oras la o scoala profesionala ,asa n-e bagat statul in societate amestecandu-ne cu ceilanti prin locurile care ramaneau libere in diferite clase,pt. noi nu conta cat de buna era media sau nota de admitere te duceai unde dictau ei ,eu de exemplu am aterizat la electricieni ba mai rau nici nu aveam loc in clasa de practica asa ca mau bagat cu electricianul scoli sa il ajut pe teren ,la inceput am carat scara acea de lemn grea ca naiba si sculele dansului si alearga prin tot liceul schimba becuri neoane la centrala contactori etc si etc.eu o fire curioasa cei aia ce este cealanta am invatat intr-un an cat toti colegi cred ca in trei ei faceau practica pe machete de carton eu cu realitatea in sine ,nu stiu daca mai traieste nenea Sandu electricianul scoli dar i datorez aceasta frumoasa viata in aceasta meserie , avea rabdare si-mi explica cu o rabdare de tata totul si pe inteles , ca veni vb. de carti dupa ore ce sa faci in camin internat untr-un liceu belele sau belele asa ca iesind in oras am descoperit langa un parc in sibiu o biblioteca anume Astra nu stiu daca mai este si cand am intrat acolo am aflat ca pot citi cate carti doresc doar ca ne fiind din oras mi se dau carti doar la sala de lectura asa ca veneam repede in pauza de ora 10 care era de 15 minute si a-mi rezervam carti (trebuia sa cauti in in niste dulapioare ca de farmacie pe niste cartonase numele si nr. de depozitare si sa rezervi cartea care doreai care era disponibila doar dupa minim 3/4 ore dupa care o puteai rezerva daca nu o terminai de studiat sau citit in urmatoarea zi) asa era politica locului pentru mine nu conta ma bucuram enorm ca e gratis si pot citi ce doresc eu si uite asa am devenit un soarece de biblioteca ,editura tehnica mi-a dezvoltat logica,scoala meseria,iar linistea acelei sali de lectura rabdarea ,astazi am 42 de primaveri alergate prin viata ,meseria da este tot electrician nu am ajuns ca Munsk dar sunt inplinit nu am averi am necesarul de a ma trezi linistit si intoarce multumit acasa si nu in ultimul rand recunoscator pentru tot cea ce mi sa intamplat si mi se va intampla in viata, subscriu ...bafta
Am predat la o academie de programare pentru adulti si am observat urmatoarea chestie. Pe de-o parte, trecerea la programare este mai facila ca niciodata, este foame mare de programatori pe piata si e de asteptat sa te poti angaja junior dupa un curs serios de 6 luni. Pe de alta parte, scolile si academiile imping foarte tare ideea asta in fata, ca e easy, ca te umpli de bani, ca te plimbi prin lume si tot asa si asta creeaza asteptari false. E easy, daca compari cu avocatura, medicina si multe altele. Te umpli de bani daca pui osul la treaba si daca te adaptezi. E usor de intrat in domeniu, dar trebuie sa te astepti ca primii ani de programare sa fie, de fapt, foarte grei.
Ce parere ai despre aceste academii?Sunt la un pas sa semnez contract laCodecool deoarece zic ei ca-ti garanteaza si un job, dar am inima stransa ca nu e chiar asa si mai bine mai incerc singura.
E misto programarea doar ca nu e pentru oricine. Cel mai simplu test e sa vezi daca poti sta 10 ore pe zi in fata unui monitor, timp de o saptamana macar, de-asta gamerii au sanse mai mari sa devina programatori, pentru ca deja fac asta. Pe langa asta, programarea e de foarte multe tipuri si ar fi ideal sa te focusezi pe unul din ele (web, aplicatii mobile, AI, embedded, jocuri, etc). Problema cea mai mare e ca daca vrei sa fii bun, la inceput investei foarte mult timp in bazele programarii si rezultatele apar foarte greu, iar asta e demoralizant pentru majoritatea si renunta pe parcurs.
nu toti. eu nu m`am murdarit de creionat coduri desi ma balacesc in gaming cca 10 ore pe zi. doar ceva ajustari minore pe ici pe colo. nu, nu prin punctele esentiale. ;)
Ce om normal sta 10 ore la pc? Din cele 8 pot spune cu mana pe inima ca după puțin timp după primul job nu am mai lucrat efectiv mai mult de 4-5 ore pe zi. Gen cafele, ieșit la socializare face parte din "cultura" domeniului
@@redyantzealex8614, e o medie. nu imi impun limite. asa ca stau "pe joace" doua zile la rand uneori, alta data nici nu'l deschid (PC'ul) o saptamana daca n'am chef. am renuntat demult la conventiile societatii si fac ce vreau, cand vreau, cum vreau si cu cine vreau.
@@redyantzealex8614 8 ore la job şi 8 ore cu proiecte personale. Sunt mulţi care lucrează aşa şi nu o văd ieşită din comun. Atât doar să ai pauze, să nu fie 7/7 şi va fi ok.
Sincer se mai schimba cat poti sta la PC cu varsta. Eu cand eram mic stateam 13 ore pe zi acum dupa 20 de ani deja nu pot sta mai mult de 3 ore pe zi fara sa ma ia capul
Ai fi uimit cât interacțiune și comunicare este într-o echipă care dezvoltă un produs. Comunicare cu businessul să înțelegi cerințele, comunicare cu colegi pentru implementarea tehnică, comunicare pentru integrare între echipe/servicii (back-end/front-end). De asta nici nu simt nevoia să mă întorc la birou :))) Mai cred că comunicare este foarte importantă pentru succesul unui proiect!
Foarte tare videoul. Legat de programare, din păcate limbajele curente sunt destul de greoaie, cu sintaxă complicată, documentație stufoasă care se schimbă de la an la an (apar chestii noi, altele devin obsolete) trebuie să înveți best practices, etc. Dacă înveți "C, C++", echivalentul ar fi limba maghiară, chineza😅 Iar dacă devii programator asta nu înseamnă că ești automat și un bun programator. Necesită multă disciplină, trebuie să înveți încontinuu, să scrii clean code (să înțelegi ce ai vrut să exprimi în cod și după o lună după ce revezi codul scris sau colegul tău a doua zi) Am condus câteva zeci de interviuri și foarte mulți vin că au auzit că se câștigă bine dar sunt foarte slab pregătiți, candidații de la udemy nu erau cei mai grozavi (faptul că ai făcut cursul online asta nu înseamnă că acel curs este și corect) Dan, se poate și câteva vorbe despre Huawei? Cum o mai duc, ce părere ai despre P50? Etc
Salut, eu sunt programator de profesie, anul 3 de facultate, și crede-mă ca de când m-am apucat de facultate, nu am învățat nimic nou fata de ceea ce știam din liceu, acum lucrez pe anumite proiecte în PHP, limbaj ce ar trebui sa îl învăț teoretic în anul 3, adică acum, amuzant, oricum, legat de ideea de lucrat de la distanta și pentru tine ( teoretic un mic antreprenor) este 100% adevărata, când vine vorba de programare, totul este foarte versatil. Toate cele bune! Respectele Mele, mă uit la videoclipurile tale mereu cum apar, so keep going with the good work!
Nu conteaza ce subiect alegi, eu urmaresc tot ce postezi. Ai un talent aparte de a povesti. Poate doar daca ai prezenta horoscopul sau meteo as mai sări cateva postări.
Mi-a plăcut subiectul ăsta.👍🏻 O corecție minora dar importantă pentru cei interesați. Godot folosește la baza un limbaj proprietar similar cu Python ca și structura dar nu Python. Limbajul se numește GDScript.
Salutare, foarte fain subiectul. Când am început eu sa lucrez prin 92, am pus mâna pe un mac care avea un singur program in engleza iar restul in germană. Am învățat din help-ul programului și experimentând fiecare program in parte iar mai târziu prin 2007 am urmat la Avantaj Consulting Grafica începători și avansați. Pentru a avea o diplomă care sa ateste calificarea . Nu de alta dar la început lucram pe mac sau PC și eram trecut în cartea de muncă lucrător comercial. Din perspectiva job-ului in ziua de azi cam tot timpul apar chestii de învățat și trebuie să fii la zi. Cunoașterea uneia sau a mai multor limbi constituie iarăși un avantaj. Mult succes.
La Facultatea de Info mai mult trebuie sa fi autodidact, de la un tutorial de la indieni de pe yt poti intelege mai mult decat ce faci in cateva seminarii. Felicitari, foarte bun video!
@@mihneaconstantin595, de fapt iti trebuie franceza, nu YT. sor`mea, a invatat engleza-germana si cand a intrat la Medicina s`a apucat de franceza, ca avea un perete intreg cu carti, tratate si alte alea si toate erau in franceza. adica invata materia de la sursa. asta la o universitate romana de profil... de stat, nu privata.
@@mihneaconstantin595, faza haioasa: cand s`a apucat sor`mea de medicina, eu stiam mai bine franceza si ea engleza. cand a terminat facultatea si a plecat la alte studii, ea ma invata franceza si eu pe ea engleza, ca intre timp eu m`am prostit cu netu` si gaming`ul. ç'est la vie...
Salut Dan, Nu prea rezista treaba cu "e o meserie solitara" dupa 5+ ani de experienta ca programator. Inevitabil ajungi sa cunosti partea de business si cum se conecteaza diverse module in aplicatie/suita. Se aplica si la nivel tehnic, vorbim de diverse componente sau flowuri prin aplicatii, pe care nu ai cum sa le cunosti/implementezi singur (sau echipa din care faci parte). Din experienta mea, ajungi sa cauti un om care stie sa te directioneze catre cine poate sa iti explice ce si cum functioneaza o chestie de care depinzi, dar care e in afara proiectului tau (al echipei). Si pierzi 2-3 ore prin mesaje/mailuri/sedinte, dar ajungi sa salvezi 3 zile de dat cu sapa. Sedinte, mailuri, facut design si arhitectura, planning, pontat, scris documentatie si configuratii. E si partea de scris cod pe acolo, intretesut, dar nu predominant precum in 'legende'. Profit de ocazie sa te felicit pentru tot ce faci pe /prin zonaIT, urmaresc intodeauna cu placere video-urile tale!
Salut, lucrez de ceva ani (un deceniu în domeniul IT). Perierea mea despre școlile informale, despre care nu prea ai vorbit este ca e o vaca de muls. Ca exemplu concret, din 20 de oameni ce se înscriu, 3-4 ajung sa profeseze. Fie își dau seama ca nu le place, fie ca exista discriminare în partea de recrutare, fie nu exista acel dram de noroc pt a te angaja și te lași păgubaș după câteva luni bune de căutare. Nu mai vorbim de concepția.. Știi eu câștig acum X bani și la un job în it o sa încep cu 3/4 din x. Trebuie ca lumea sa se gândească bine de tot dacă se dedica la un astfel de commitment, banii ies pe urma în 2-3 ani cu mult peste actualul job în mare parte. Acum hai cu discuțiile și pe tema aceasta. :)
Salut Dane.Ma bucur ca am reușit sa te regăsesc, te urmăream la TV cand eram mai mic .Timpul a trecut și asa am ajuns ultimul an la fac in Computer Engineering ,ce pot spune despre experienta mea de programare :regret ca în timpul liceului m am bazat doar pe ușurința cu care înțelegeam algortimii (în naivitatea mea crezând ca a fi programator e floare la ureche în viitor).Am întrat la fac și atunci m am izbit de aceasta bariera uriașă (în Germania se cere foarte mult lucru individual +programarea este în sine lucru individual).Inițial am fost la C.S (nu m a captivat ,îmi dădusem seama ca statul 24/7 la calc nu este pt mine și as vrea și ceva sa fac din mâinile mele).Au durat cam 2 ani pana sa ma prind ca fără studiu individual nu poți sa faci meserie în domeniul informaticii (nu contează ramura).Tot timpul trebuie sa înveți ceva nou în acest domeniu,atât C.S cât și C.E fiind foarte variate ,iar acum în prezent pot spune ca am început sa prind cu adevărat gustul ei după ce au început sa apara și rezultatele. Bafta mai departe la cât mai multe video uri :)
Boss, am început programarea pe vremea când se lucra cu cartele perforate. Apoi, s-a trecut la stocarea programelor pe bandă magnetică. A fost ceva de nedescris când s-au inventat floppyurile. Primele ”286” aveau hardiskurile mai mici decât avea primul CD, apariția DVD-urilor a fost văzută ca o explozie în tehnologia de stocare. Ce a urmat știe orice copil, SSD-urile de azi erau de neimaginat altădată. Pot să-ți zic un lucru : orice limbaj ai folosi, baza programării o constituie matematica, când ajungi la sintaxă, baza trebuie s-o ai. Restul e cancan. Aa, să știi că nu am fost atras de o carieră în programare, am scris programe strict pentru proiecte, într-un moment în care AutoCadul nu exista. Să fiți iubiți :)
@@gica1990, îți răspund eu. Cam așa era la Politehnică prin anii '85-'90". Eu scriam în Fortran, de exemplu. Și are dreptate cu matematica. Când ajungi la un anume nivel, sari cu ușurință de la un limbaj la altul.
@@gica1990 Exact așa cum ți-a răspuns Leon Grosu, la Politehnică, în cadrul Facultății de Electrotehnică se aflau în perioada aia (1985) calculatoarele la care ne rulau programele de pe cartelele perforate. Nu aveam acces la calculatoare, uneori nici măcar în sala cu perforatoarele de cartele, fiindcă ele deserveau cam toată Politehnica. Programarea se făcea în limbajul FORTRAN IV , pascalul și cobolul au apărut câțiva ani mai târziu (și se pretau la informatică de gestiune mai degrabă), iar când am mers la primul loc de muncă, programam în FORTRAN 77. Totuși, pentru proiectele din timpul facultății am folosit BASIC, întrucât acesta era accesibil datorită apariției hc (home computer) bazate pe procesorul Zeus Z80, străbunicul lui 286. Până în 1990, am avut la catedră un ”286” și un ”Robotron”, primul cu un compilator de BASIC compatibil, al doilea care chiar rula ca SO o variantă de BASIC. Din poza de profil pari prea tânăr ca să fi prins acele vremuri, dar exact acest nume îl purta un coleg din Ploiești :) Nu mă supăr, dar nu mai programez de multă vreme. Cariera mea este una în inginerie și la ora actuală nu mai am nevoie să scriu linii de cod, există o grămadă de programe cu care poți face proiectare asistată, cel mai notoriu fiind poate AutoCad - ul. Și de asemenea, așa cum a scris Leon Grosu, dacă ai cunoștințe temeinice de matematici speciale și de analiză matematică și știi să faci o schemă logică, programarea în orice limbaj de programare e simplă, ceeace îți mai trebuie este să cunoști sintaxa limbajului în care vrei să programezi. Să fiți iubiți.
Scriu rar comentarii, din motive de ergonomie, căci urmăresc canalul pe TV. Dar mi-am rupt din timp chiar în momentul acesta, pentru a-ți mulțumi și preciza două lucruri: 1. Oficial ai devenit the apple of our eye, adică al meu și nevestei, întrucît urmărim acum materialele tale video împreună. Dacă pînă acum ceva vreme asta era de neconceput, pentru că nu e o pasionată de tehnologie, de la clipurile alea cu vacanțele lucrurile au luat o cu totul altă turnură. Așa că, am pățit (csf, n-ai csf) inclusiv reproș într-o dimineață cînd urmăream un clip mai "pentru băieți" pe Zonă, pentru că nu am chemat-o și pe ea 😂. Deci, mulțumim pentru conținut și bună dispoziție! 2. Tot oficial ai devenit și influenker, căci numai ce ne-am întors de la o lecție demonstrativă a celor de la Logiscool, de care fecior-miu a fost extrem de încîntat, așa că îți mulțumim încă o dată pentru material 🤓. Spor și ... baftă ție!
Dupa 5 ani de programare pot spune ca domeniul probabil nu va mai muri niciodata. Am fost autodidact, am urmat cursuri online pe udemy, am facut intership in perioada facultatii (fara profil de programare) si am ajuns bine merci. O chestie interesanta despre domeniu e ca e destul de accesibil daca ai rezerve bune de dopamina in creier. Cel mai frumos e libertatea de a lucra de oriunde si in ciuda faptului ca nu o va face cineva pe plaja serios vreodata iti da posibilitatea sa vezi multe locuri in timpul programului. De unde o parte au devenit digital nomazi. Ca si mod de invatare cred ca bazele le poate invata oricine din materialele gratuite daca stie engleza si abilitatile de algoritmica sau performanta vin odata cu practica.
Chestia asta chiar ma incanta sa o aud, pentru ca si eu ca probabil cam toata lumea acum vreau sa invat probabil un Python si un JS si chiar nu stiam daca macar are sens sa incerc sau macar daca o sa iasa ceva din asta
3:32 Tocmai aste e jucaria, alea nu vin asa singure. Era vorba aia ca pofta vine mancand. Dar as mai adauga partea ca predispozitia de "a manca" si "a-ti face pofta" tine de dezvoltarea individuala. Ala care se plange ca nu a avut sanse poate nu-si da seama si zice exact ce nu trebuie ca sa poti veni repede cu replica ca a asteptat mura-n gura. Dar de fapt ala se plange la fel cum se plange altul care sufera de o durere. Iti spune ca "durerea" lui este chair faptul ca nu este cine ar vrea sa fie, ca nu a avut "constructorii" potiviti ce au dus la formarea caracterului sau. Vrea dar nu poate pentru ca vrea sa fie de fapt altcineva decat cine este. E vorba de tot, e un mix aleator de factori care poate fi cuprins sub forma de mediu de dezvoltare. E vorba de parinti, cultura, era, categorie sociala si tot asa, si asta in linii mari. Ca apoi se adauga si experientele strict personale cum ar fi un profesor, un bunic, un furt, o bataie, accident etc. Care te ajuta sau nu. Iar apoi si noi suntem diferiti si predispusi genetic, partea din interior, care face sa reactionezi diferit cand esti expus la factori similari. Ce nu te doboara te face mai puternic. Ete pe unii ii doboara. Ce unul intelege ceva altul intelege altceva cand i se explica. La scoala unii invata intr-un fel altii ar avea nevoie de alte abordari de care nu beneficiaza. Iar toate astea se duc bulgare de zapada. Daca eu am putut, puteai si tu. E cam la fel cu a spune daca esti boschetar, daca n-ai unde locui si dormi pe strada, pai cumpara-ti o casa.
Am învățat de pe UA-cam și din podcast-urî de am rupt. Am învățat să îmi gestionez timpul și o grămadă de chestiuni care acum îmi aduc bani și îmi ușurează viața. Citesc și din cărți de specialitate și merg și la cursuri live.
Anul acesta m-am licentiat in Inginerie electrica si calculatoare. Ce pot sa zic, a fost o pierdere masiva de vreme, unde 90% din ce trebuie sa invat, a fost deprins din cursurile online. Nu e ceva precum, medicina, arhitectura, politia. Unde tot ceea ce trebuie sa stii, din facultate e indeajuns, sa te califice, la cel mai intalt nivel sa poti respectiv, sa te angajezi deja la nivelul, necesar tie, unde sa utilizezi, cunostiintele necesare. De pilda, majoritatea, ce inveti la inginerie, sunt niste generalitati, de beginner, care nu prea ai ce face cu nici care, daca nu faci niste cursuri suplimentare. Unde ca si doctor, sa zicem ca esti mediocru, dar tot te angajezi cu un salariu de peste 5000 de ron, cand termini. Ca inginer, sa reusesti performanta asta, nu ai nevoie de note mari , dar ai nevoie de o vechime si expertiza in domeniu in special in IT. Unde facultatea, mai mult iti ocupa nervii si timpul degeaba, cu cunostinte inutile pe piata muncii...
UA-cam poate fi o unealtă foarte bună pentru a invata lucruri, în cazul meu, am invatat singur din tutoriale sa instalez rom-uri pentru telefoane, sa editez la nivel profesional in Sony Vegas sau Premiere Pro și sa învăț să cânt la tobe, foarte bun clip ca intotdeauna, cu stimă și respect
Bravo Dane, pe udemy am 55 de cursuri cumparate, unele le-am facut unele inca invat, pentru ca am inteles ca educatia ta trebuie sa vina de la tine si nu cade din cer :)
E cat se poate de posibil ca meseria de elecronist sa nu mai fie atat de relevanta desi acum 30 de ani parea sa aiba un viitor stralucit, la fel nu mai e nici o branza azi sa stii sa bagi date in calculator desi acum 60 de ani trebuia sa ai un doctorat sa fii operator calculator, acum 20 de ani era o durere sa-ti configurezi reteaua si imprimanta si tot la fel, in 30 de ani e posibil ca majoritatea softului sa fie facut de AI la ordinele verbale a celor de la marketing pe principiu "Alexa pune o manea clasica si genereaza un program care sa calculeze vibratiile transonice in cazul ajutajului reactiv al motoarelor cu carburant solid".
Tocmai am terminat masterul anul acesta in politehnica din bucuresti dupa ce facultatea tot in poli am terminat-o. Si pot sa zic ca intr-un curs de pe udemy mi-au fost explicate mai multe decat in 6 ani de facultate cand vine vorba de python, cred ca asta zice destule despre sistemul de invatamant. Pe baza acelui curs sunt acum angajat ca software engineer. Dupa cum ai zis si tu, deoarece vezi rezultatele in fata ta, de-asta am ales sa fiu programator (pe langa banii castigati din asta). Recomand Tim Buchalka :D
In 1996 eram clasa a3a si la scoala generala se faceau seara cursuri platite de programare in Basic pe calculatoare HC90 românești, făcute la ICE Felix. In cele 2 ore de instructiuni cu care desenam diverse forme, jur ca nu intelegeam mai nimic, ma uitam ca prostu la colegi si copiam, cred ca eram cel mai mic, dar in ultima juma de ora ne baga profu jocuri de pe discheta, un fel de Street fighter antic si era bucuria noastra. M-a ajutat ca n-am inteles nimic ? Well... m-a ajutat ca am prins ideea generala, am vazut cam ce se putea, mi-a deschis mintea devreme, am ramas cu curiozitatea si fascinatia domeniului. 3 ani mai tarziu mi-au luat ai mei primul PC si devoram orice informatie ( nu aveam net, taică, pe vremea mea ) invatam de la prietenii ingineri de la tata de la serviciu cum sa scriu in linia de comanda in MS-DOS. Azi sunt programator in javascript. cred ca niste cursuri de programare pt copii sunt importante, e bine sa nu ia pc ul si telefonul de-a gata, sa stie cum sunt facute lucrurile in spate.
Salut, eu sunt un caz mai special, mereu mi-a placut scoala, am avut parte de profesori dedicati care si-au stiut meseria foarte bine iar eu am avut de invatat de la fiecare in parte cate ceva, nu ai cum sa aplici tot ce ai invatat la scoala si in viata reala (scuza ireala a tuturor ce gasesc urata scoala), asta-i clar, dar sunt anumite lectii si experiente pe care probabil nu le intalnesti altundeva. Pandemia a fost cel mai urat lucru pentru mine deoarece a rupt legatura cu ei si cu colegii mei, pentru mine asta a fost cel mai important. Am facut automatica 4 ani, in tot timpul facultatii am fost la internship-uri si am cautat sa fac altceva, sa imi ocup timpul cu diverse activitati, am fost in strainatate cu Erasmus, am fost in domenii IT pe la vreo 4 companii de la noi, la un moment dat intr-o vara mergeam la ora 6:30 cu masina la sediu la primul internship ca sa pot iesi la ora 15:00 si sa continui sa lucrez la celalalt proiect, acasa, de la celalata firma inca 4 ore, iar pe seara sa mai imi ramana 2-3 ore sa pot sa fac ce vreau. NU A FOST GREU, fiindca mi-a placut si stiam ca ma ajuta, si m-a ajutat. Acum am terminat cei 4 ani de facultate cu bine, firma la care am ramas in timpul facultatii in ultimele 6 luni m-a lasat in pace sa imi termin licenta deoarece am incercat sa fac ceva diferit fata de ce faceau ei de obicei (am ales asa deoarece am vrut sa acumulez experienta si in alt domeniu, chiar daca am inceput de la 0, am stiut ca intr-un fel ca am sa reusesc) iar la final de facultate am primit o oferta foarte buna de lucru de la ei ca software developer, lucrez de unde vreau, merg la sediu cand vreau, am un salariu foarte bun ca inceput si sunt aproape fericit, deoarece.. Fiind la inceput ca software developer esti foarte autodidact (eu ma asteptam la altceva, chiar daca tot timpul am fost asa), colegii care se presupune ca ar trebui sa te ajute sunt foarte ocupati si ei, nu zic ca nu te ajuta la nevoie dar ma asteptam la mai mult ajutor din partea lor si sa ma intrebe constant cum merge, pana si cand am fost bursier la ei aveam sedinte saptamanale in care vorbeam despre proiect si ce am mai facut. Ma simt aiurea daca ii stresez cu intrebari, pe internet nu prea ai ce gasi deoarece e un soft specializat cu limbaj de programare diferit de oricare. Deci e greu pentru inceput, incep sa fiu dezamagit de aceasta parte autodidacta.. Las aici un comentariu pentru ca as vrea sa imi aduc aminte de el peste ceva timp, sa ma intorc si sa reflectez asupra lucrurilor ce s-au schimbat. Imi pare rau ca aud in stanga si in dreapta oameni care nu au fost multumiti de invatamant si care la final ar fi zis ca ar fi vrut sa faca altceva, eu am invatat sa iau in seama lucrurile bune si am fost recunoscator pentru tot ce am avut. Le multumesc parintilor mei pentru motivatie si sprijinul cu care m-au format.
In general cursurile de pe platformele de invatare contra cost sunt mai bine gandite, mai detailiate, cu exemple folositoare si cel mai important, sunt la zi.
Salut. Azi, cu 2 copii, dar autodidact din fire, pot să spun clar și cu argumente, că recomand tuturor să învețe de la un profesor, de la cineva care știe. Exemplul meu clar este cum am învățat eu autodidact să mă dau pe snowboard și cum încă am o poziție greșită în mers. Cât timp mi-a luat și câte căzături... Pe copii i-am dat direct la instructor din comoditate și din cauza relației care se construiește părinte-copil. Ei într-o săptămână deja erau în picioare, pe placă se țineau după mine. Deci, economisești timp prețios ascultând ce au descoperit alții. Da, ca autodidact vei spune mereu că "ce inteligent și ce aptitudini ai" dar nu, nu asta contează.
Și eu am avut de mic pasiunea pentru calculatoare ( cum era pe vremea aia) asta a dus la o facultate de info în București dar de acolo s-a ramificat mai mult spre partea de administrare soft decât de programarea propriu-zisă. Asta pentru ca in liceu și facultate am realizat ca sub acel aspect al "programării" cum se spune sunt și niște concepte de matematica și logica și aparent acestea au fost prea mult pentru mine. Încerc acum din nou sa revin "în domeniu" dar e greu cu un pusti mic și un job și o viata de familie. Who knows, viata asta e prea scurta și n-ai timp sa înveți tot ce ți-ai dori.
Informatică (Pascal) la Palatul/Clubul Copiilor se făcea și în anii ‘90. Iar legat de gluma cu aerospațiale, erau și grupuri de aeromodele și rachetomodele 😅
Las comentariul asta pentru cei interesati de programare si vreau sa spun cateva bube ale domeniului. Faptul ca stai 10h pe zi in fata unui monitor nu va fi placut pe termen lung. Posibil sa ajungi deconectat complet de lumea exterioara si sa nu te poti integra printre ceilalti oameni normali. O alta problema sunt colegii(nu o sa poti vreodata sa lucrezi singur, toate proiectele sunt in echipa), ei de regula nu stiu sa comunice cu oamenii(din cauza acelor 10h in fata calculatorului) si multe proiecte vor fi un chin. O alta problema este faptul ca termenele limita sunt nerealiste si mai mereu o sa fie nevoie sa lucrezi peste program(12-14h) si astfel nu prea o sa ai o viata sociala. Si cea mai mare problema, in opinia mea desigur, este ca mereu trebuie sa evoluezi si daca ramai in urma o sa fie greu sa te angajezi, iar de la 30 de ani sa inveti este mult mai greu decat iti este la 20, deci daca nu depui efort in mod constant la 30-40 ani o sa ramai fara job.
Salut! E mult de discutat pe tema "ce ne dorim pentru copii". Dar sa sperăm că din părinții dornici de "CE-I MAI BINE PENTRU COPIII LOR" se vor găsi cât mai mulți din cei care pun dorințele copiilor pe primul loc. Și nu uitați că un copil care vede un părinte entuziasmat de o idee ar putea deveni și el, fara să vrea, la fel de entuziasmat, fără a fi dorința lui. Deci grija mare cum îl îndrumați spre ceva. S-ar putea să o gafați uneori. Eu unul o fac uneori. Ce am citat a fost Jacques Salome, nu e de la mine. Succes!
Mai baieti si fete, in loc sa va apucati de programare, invatati cum sa-i programati pe altii sa programeze pentru voi, adica sa deveniti manageri! Cam asa se face banul adevarat fara prea mari batai de cap. Ca programator primesti o ciocolata, o felicitare si alte chitibusuri daca iti faci treaba bine. Ca manager iei bonus cit pentru zece programatori fara sa-ti tocesti nervii.
@@IluSsIoNnN , cu cit stii mai putin despre un domeniu, cu atit mai multe șanse ai sa ajungi manager in domeniul respectiv. Vei trai si vei vedea. Managerul se ocupa de trasat sarcini si stabilit termene de executie. Nu le indeplinesti, o iei pe cocoașă (de la manager). Daca nu crezi, vei trai si te vei convinge. Aia care stiu meserie nu se ingramadesc sa fie manageri. Desigur sint si exceptii.
De unul singur ar fii ideal sa invat dar ar fii util sa ma folosesc de acea "duba motivatie" pe care cursurile o aduc,dar in acelasi timp deoarece deja mi am dezvoltat un sistem de invatare ar fii o risipa de bani cat si faptul ca mi ar arata ca nu am putut singur ceea ce nu este tocmai usor de acceptat.
@@DanCadar misto, eu as vrea tare sa mearga pe linia asta si sa isi croiasca si o cariera in domeniu dar e inca putin prea devreme, o sa vedem la sfarsitul clasei a 4-a dupa 2 ani de Logiscool
salut eu am venit in belgia acum vreo 2 ani si am vazut ca nu gasesc nimic pe sales desi aveam experienta se cereau minim 3 limbi vorbite fluent - olandeza franceza si engleza si studii in domeniu uneori se cereau si 4-5 limbi m am reorientat catre IT, dar nu a fost usor Am incercat cu cursuri online dar am renuntat repede mai ales ca aveam un job de curier pe bicla si eram tentat sa ies sa muncesc decat sa invat si mai ales ca aveam mereu impresia ca acele cursuri nu duc nicaieri ceea ce a fost si adevarat am auzit aici de un tip care a invatat de pe net sa programezez dar nu stiu cat de bine, pt ca jobul lui nu se bazeaza pe asta, el are 2 mastere in matematica si ingineria fluidelor si un doctorat in domeniu si de abia asa a reusit sa gaseasca job Multi au si studii post doctorale iar pt joburile in IT trebuie minim master in computer science si experienta 2 ani un internship obligatoriu si sa vorbesti cele 3 limbi de aici eu am un bachelor in limbi straine deci trebuia sa o iau de la 0 si sa si muncesc 6-7 in paralel cu facultatea daca voiam asa ceva Eu am facut un curs de reorientare profesionala, desi invatasem doar de 4 luni singur cu duolingo. La limbi excelez pentru ca mai vorbeam deja vreo 6 si a fost mai usor sa ma ambitionez singur dar numai cu ghidajul lui duolingo. COmplet singur nu cred ca poti, nu ai structura, nu poti sa iti masori nivelul actual de pregatire. Dupa ce am urmat cu greu acel curs de programare in C sharp in olandeza de 8 luni desi eram singurul strain si astia vorbeau repede si nu intelegeam, am aplicat la 300 de joburi si toti voiau experienta de vreo 2 ani sau foarte multe skill uri si iti dadeau teste cu algoritmi din jocuri video. practic nicio sansa si de unde sa castig acea experienta, daca nu muncesc in domeniu si daca nu mi preda nimeni acele concepte si trucuri. dupa ce am facut cursul cu un profesor, am incercat cursuri online pe udemy si youtube si mi s au parut oribile. Multi pasi sariti si multe informatii lipsa. Multe probleme de compatibilitate si de configurare a pluginurilor. Am continuat sa invat super intensiv olandeza mai facand alte 5 cursuri clasice si am invatat germana si franceza si italiana. Intr un final am gasit o companie mare dispusa sa inveteasca in mine si care au vazut potential in mine ca si consultant. am facut un curs la ei si tot am asteptat 4 luni sa mi dea primul proiect pentru ca nu aveam experienta. CUrsurile online nu functioneaza
Pe mine sincer ma pasionează ideea de programare dar acum dau tare tare pe partea de fotografie. Fix acum când mi-a venit notificarea de la video uploadam pozele de la prima nuntă pe care am fotografiat-o:))
@@pauladrian7999 Prima data ar trebui sa inveti bazele, iar apoi ar trebui sa iti alegi ce vrei sa programezi (site-uri web, aplicatii mobile, jocuri, embedded devices (soft pentru masini, automatizari industriale, obiecte smart), AI, data science...etc). In functie de ce alegi de aici, bazele pot sa fie diferite sau sa pui accentul pe chestii diferite. Stii engleza? As incepe de la engleza.
Fotografia aduce bani si, daca devii bun, ajungi sa iti impui regulile si sa iti cam faci programul. (Cam ca peste tot, de altfel). Programarea la fel. Le poti incerca pe amandoua si vezi care te face sa te simti mai fresh.
Da deacord cu tine sunt bune cursurile acestea dezvolta logica mult si privirea in spatiu dar daca nu mai este curent si ne intoarcem in eviu mediu near mai fi de folos . Mie miar place un curs pt energie regenerabila ce materiale se folosesc unde se pot aplica care ar fi eficienta maxima (la toate tipurile ) cum se aplica , etc facand practica si teorie . Din tot acest curs sa poti iesi cu un atestat pt acest lucru . Pt copi sunt bune aceste cursuri dar atentie trebui un echilibru intre minte si fizic .
Eu m-am apucat să învăț Python după ce am văzut ce poate face (automatizari, mai ales), cât de simplă e sintaxa și fără cerințe aiurea (gen acolade și etc). Lucrez (deocamdata) ca inginer, și fiindcă folosesc foarte des exceluri cu multe date care trebuie transferate în programe de contabilitate și de manufactură a produselor (CNC Plasma), iar introducerea manuală a acestora este o bataie de cap iar erorile pot surveni foarte ușor. După un tutorial ce a durat aprox. 2 luni am reușit să îmi creez câteva programe care se ocupă de lucruri precum sortarea, calcularea, introducerea de date în mod automat, etc. Iar acest lucru îmi face munca mai ușoară. Oricum, nu vreau sa mă opresc aici, mai am mult de învățat, și sper ca într-o bună zi să îmi pot câștiga traiul din programare.
tin sa luminez putin anumite aspecte. daca ai ajuns sa muncesti ca un soarec intr-un cub e din cauza ta (sau datorita tie, poate-ti place). in legatura cu "autismul" si solitaritatea, aici la fel depinde de persoana si mediu(companie/proiect/echipa). sunt multi care prefera sa munceasca mai mult singuri, insa "directia", ca un fel de best practice, e clar lucrul in echipa. proiectele mari si complexe se dezvolta mult mai eficient cu echipe "inchegate". la fel, la interviuri se tine cont (in unele locuri mai putin, in altele mai mult) de social skills tocmai din cauza ca modul de lucru in echipa e f. important.
Eu am învățat într-un an sa fac mobilă la comandă angajat la o firmă. In al doilea an mi-am dat demisia si am plecat pe cont propriu, am 2 ani de când lucrez doar pe cont propriu. De ceva timp m-am mai diversificat putin am inceput sa fac putin trading, investiții în acțiuni, stocuri, metale și altele. Mă refer la investiții pe termen mediu si lung nu speculă cum fac mulți oameni. Despre trading și investiții am învățat de pe youtube in mare parte urmărind canale de educație financiară și trading. Deci da in era informației poți învăța multe lucruri de pe internet și încă gratis.
Mai rezistente in timp? Mai super bine platite! Am terminat Robotica, licenta + master si am lucrat in domeniu 3 ani pana sa fac tranzitia in domeniul IT. La ultimul interviu pentru "Robotics Engineer" am primit minunata oferta de 1400 Ron net + diurna mare. Pe partea de inginerie salariile sunt oribile. Dupa niste cursuri facute pe net am invatat cateva lucruri care m-au ajutat sa trec un interviu tehnic pentru un job entry level, care oricum era mai bine platit decat job-ul meu de inginer cu experienta. Dupa 10 luni la acel job am primit o oferta de la o alta companie care era cam dublu fata de ce aveam initial si dublu si jumatate fata de job-ul meu de inginer :)
Eu am 14 ani si am inceput de cateva luni sa invat c++ . La inceput eram motivat de decizia mea de a ma face developer, dar in aceasta disciplina cu cat aprofundezi, cu atat ti se pare ca sti mai putin. Am si un robotel care poate fi programat cu blocuri grafice sau un limbaj de programare bazat pe phyton(Edison robot) merita macar sa i vezi prezentarea de pe UA-cam. Ps Respect partea cu cititul...:)
Nu as putea spune ca sunt autodidact. Eu tot pe programare ma orientez, am terminat un curs de programare in c++(chesti de baza) si sunt la jumatatea altuia, dar nu am mai lucrat de mult(sunt si un pic lenes), in plus mai am si bacul, deci nu cred ca voi mai lucra o perioada.
Cred ca trebuie sa fac un forte scurt istoric al IT in Romania. Practic, au fost doua perioade distincte: pana si dupa anii 90. Pana atunci toata suflarea de aitisti se luptau cu vestitele „ fise de magazie”. De altfel, cartile de programare ( Cobol, ADA, etc.) traduse in Ro nu dadeau ca exemple decat cele legate de economie: fise si bonuri de magazie si altele asemenea. Din pacate, consider eu, cei care s-au straduit sa implementeze IT s-au limitat doar la partea economico-financiara ,neglijand total partea tehnica a activitatii productive(proiectare masini si linii tehnologice, proiectare generala si, desigu, arhitectura, etc.). Abia incepand cu anii 90 au aparut primele programe(CAD, AUTOCAD) pentru proiectare in constructii civile si industriale. Tot atunci au aparut primele PC din seria 286. Ceea ce vreau sa spun este ca ramanerea in urma a tehnologiilor de varf din Romania a fost si este (si) din cauza neimplementarii IT in domeniul stiintific si tehnic. Cu alte cuvinte, vreau sa spun ca astfel de scoli ar trebui sa pregateasca si programatori pentru domeniul, poate mai arid sau greu de abordat, cel tehnic. Cu mii de programatori de desene animate Romania nu va progresa.
Clasele a doua in sus, robotul Edison V2. Foarte ușor de utilizat. Îl programezi priiiiiiin ….. ieșirea de Casti a laptopului. Da da, ai auzit bine. Faza Tare, este ca acest robot poate colabora cu alții aflați in apropiere. Emit infrarosu in 48 KHz fiecare cu un id propriu.
11:46 unde pui că este un domeniu în care poți să înveți singur , în adevăratul sens al cuvântului [ nu-ți trebuie altceva decât un dispozitiv ( mai nou , chiar si un telefon de nici 100 de euro este arhisufucient ) care poate fi mai ieftin decat un stetoscop foarte bun (cred ca va prindeti unde o sa merg cu aceasta comparatie) , o conexiune la net , programul in care sa exersezi si vointa :) ] , din comfortul casei tale . Nu trebuie sa te deplasezi undeva anume , sa practici pe ceva anume pe care-l gaseti doar in anumite zone (poate si in anumite intervale de timp , gen de la ora 5 la 7 sau doar intre x si y iunie :) ) , sa te supravegheze cineva pentru a-ti oferi feedback-ul necesar , adica daca ai facut sau nu bine , iar daca ai gresit , macar sa-ti arate cum se procedeaza corect si tot asa . Un exemplu pentru ceea ce am zis mai sus ar fi daca doresti sa devii medic. Pentru a putea pune in practica notiunile invatate , intai trebuie sa te deplasezi la un spital (iar daca doresti o patologie anume, s-ar putea sa nu gasesti un pacient cu boala respectiva , fie din cauza ca e doar un spital orasenesc, deci nu ai o diversitate a cazuisticii , fie nu gasesti o specialitate anume din cauza ca se practica la nivel inalt doar intr-un singur oras) , sa te primeasca seful de sectie , sa gasesti un pacient cooperant [ deci sa fie inarmat cu bunavointa , rabdare , intelegere (cand vine vorba de recoltat probe , de facut injectii etc trebuie de undeva sa incepi , no ? ) si ... sa nu fie in coma :)) . Sau poate vrei un caz de neurologie si atunci nu reprezinta o problema atat de mare ultimul factor mentionat :) ] si sa ai si un medic care sa te supravegheze si sa te indrume (deci inca o persoana binevoitoare si inarmata cu rabdare ) . Iar astea sunt chestii de suprafata , nu intru in alte detalii , nu de alta , dar ma lungesc pana maine :) , insa ideea e ca medicina (un domeniu cu un upfront mult mai mare decat programarea , cu o munca , dupa mine , mai grea , ce implica mai multi ani "pierduti" si multe alte sacrificii , iar de multe ori stai si te gandesti daca a meritat ... mai bine nu raspund :) ) nu o poti invata de unul singur , dar programarea da .
e diferit. daca ai introdus gresit un cod, atat timp cat nu lucrezi la ministerul apararii, avand pe mana baterii automatizate de rachete balistice sol-sol intercontinentale cu cateva sute de kT la bord , nu moare nimeni, dar daca ai gresit diagnosticul, ori procedura (depinde daca esti diagnostician sau chirurg), atunci, cu siguranta, cineva moare. hint: poarta titlul de pacient. de aia medicina se invata TOATA VIATA, si nu doar aia 6 de facultate + 3 rezidentiat + 4 master, stagiatura si alti 7 pentru specializare (cred ca este ultraspecializare, dar, ma rog, ce mai conteaza?).
@@UmbraFulgur mai e și chestia că programul te avertizează unde ai greșit. Și apropo de malpraxis, nu întotdeauna moare (cel puțin, nu în viitorul relativ apropiat) pacientul dacă greșești diagnosticul , dar dacă tu ai vrut să scrii pe biletul de trimitere la specialist sau pe fisa de externare diagnosticul de "suspiciune de cancer", însă ești obosit din cauză că legea nu te lasă să pleci de la spital după garda de 24 de ore, ci trebuie să mai rămâi încă 8 ore cât e tura de zi (fun fact : un medic la care mergeam acum câțiva ani în practica de vară a stat la spital de luni dimineața de la 8 până miercuri la 16, adică vreo 56 de ore continuu. Am întrebat-o cum face față, iar ea mi-a zis "Te obișnuiești, îți mai pui o perfuzie cu nu știu ce. Total am dormit 6 ore") și din cauza epuizării îți scapă cuvântul "suspiciune", nu observi asta, iar când pacientul vede că l-ai diagnosticat cu cancer, te dă în judecată că l-ai traumatizat psihic, iar judecătorul îi dă dreptate și uite cum ești bun de plată ca și medic pentru o chestie care putea fi evitată dacă legea ar fi făcută cu cap. De aceea, sfatul meu e să lăsați naibii medicina și să faceți orice altceva. Orice altceva, pe bune. Apropo, dacă termini o facultă de 5 sau 6 ani, poți să te apuci direct de doctorat. În sistemul Bologna, se consideră că ai masterul făcut dacă termini o facultate atât de lungă. Iar rezidențiatul, ca durată, depinde de ce specializare îți alegi. Dacă faci oftalmo, e 4 ani. Dacă faci neurochirurgie, e 7 ani. Dar măcar începi și tu să câștigi bani, nu să stai pe banii părinților până la 25 de ani pentru că nu te poți angaja în spital nici măcar după anul 3 de facultă, practica de vară e tot timpul moka, pe când ceilalți de la celelalte facultăți, nu doar de la IT, o fac pe bani. Dacă vrei să câștigi "mălai" în timpul facultății, nu o poți face decât casier la Profi sau ceva de genul. Apropo, chestia cu învățatul toată viața nu cred că se mai aplică doar medicilor, ci oricărei persoane care nu vrea ca mâine să își piardă locul de muncă (sau cine își dorește un venit mai bun)
@@Oliver_Goicov, cunosc toate astea. sor`mea e medic si a terminat cu scoala (regimul de invatare organizat) la 35 de ani. in plus, si eu am o scoala in acelasi domeniu, doar ca pt celelalte specii de vietuitoare, chiar daca am practicat altceva, la polul opus salvarii unei vieti umane. de asta am o mare apreciere pt cei ce si`au ales domeniul asta de activitate si doar cativa, in unele ramuri ultraspecializate (ziceai ceva de neurochirurgie in replay`ul tau - seems legit) catiga la adevarata valoare a muncii lor. restul....nu mai continui ca stii deja, raportat la ce ai scris pana acum.
Eu sunt total demotivat de programare. La facultate am învățat diverse noțiuni de programare, dar proiectele (care trebuia să le fac) nu m-au motivat să învăț mai mult. Am făcut proiecte personale și în ciuda faptului că programul avea funcționalitatea dorită, nu m-a motivat să îmi aprofundez cunoștințele. Mă axez pe programare doar pentru perspective. Sfat pentru cei care doresc să învețe programare: studiați arhitectura procesorului pentru a nu vă trezi că programul vostru are performanțe nesatisfăcătoare. Necunoaștere arhitecturii procesorului înseamnă neutilizarea, la adevăratul potențial, a sistemului pentru care scrieți codul. Ca să închei într-o notă diferită, gândesc că în viitor vom avea o criză de specialiști în alte domenii. Majoritatea se va specializa în domeniul IT, dar cu dificultate se va găsi un reparator (de chiuvete, uși, etc).
Sunt atâția din Africa și Asia care vor să ajungă în Europa, din toți ăștia care ajung se vor aciua și câțiva prin Romanica și o sa aibă și cine sa îți repare chiuveta. Dacă totuși nu, exista tutoriale pe UA-cam și pentru asta 😉
De ceva timp ma bate gândul sa devin instructor de programare la Logiscool, momentan sunt programator și studenta. In 2 săptămâni o sa fiu numai studenta, jobul îmi ocupa 9-10 ore pe zi. Deci numai bine, poate din semestrul 2 o sa predau și eu:)
Si eu de obicei sunt autodidact, nu am prins nici in scoala si nici in facultate ore de informatica, asa ca am invatat singur si de 10 ani lucrez in x86 server support, cu toate ca nu am nici o calificare oficiala.
În anii '80, existau acele "cercuri" (desen, biologie, navo/aeromodele, karting, electronică, foto, etc.) Acolo nu doar se învățau, ci se și construiau multe chestii practice. Eu am profitat de unele și pot spune că m-au ajutat enorm. Astăzi, văd "copiii" (colegii de servici mai tineri) unu' mai inginer ca altu' care săracii... "Nu ne-a arătat nimeni. De unde să știu? N-am înțeles nimic din școală" etc. Mă întreb: Cum dracu' ați terminat una-două facultăți? ba și ai fost angajat! Să termini o facultate TEHNICĂ și să spui că șublerul este cheia franceză... e grav! Eu înțeleg că: "Nu-i pădure fără uscături" dar... acum nu se mai vede pădurea de uscături! Vine potopu'
Sarim peste conflictul intre generatii ca pare ca si tu l-ai sarit. Ar mai fi cateva puncte de vedere de luat in calcul pe langa "potopul". Ei au halit ce li s-a dat. Tu te-ai certat cu primarul orasului sa tina in picioarele clubul elevilor? Ti-ai facut tu club privat in care 10% din locuri sa le dai acoperi cu cazuri sociale? Ti-ai rupt din timp si orgoloiu si ai aratat celui mai tanar de langa tine cum se face un lucru cand l-ai vazut debusolat? Sau l-ai tinut in zeflemea cu replica ca vine potopul? Ti-ai urcat video-uri pe youtube de "how to" cu skilurile deprinse in copilarie? Pardon de expresii.
La Junimea pe usa era scris : INTRA CINE VREA, RAMANE CINE POATE. In facultate se aplica ceva cam tot in genul asta. Acolo intra aprope oricine dar de invatat ... invata doar cine vrea. Nu trebuie sa intelegi acest lucru ca pe un lucru rau , trebuie sa intelegi ca din facultate iesi POSESOR DE DIPLAMA , diplama care spune ca ai anumite abilitati. Daca nu-ti cultivi si antrenezi acele abilitati ... atunci te mananca uitarea ( pe tine, cu tot cu abilitatile tale ). Multa lume nu intelege ca pe langa invatarea unor materii relativ utile, acolo de fapt iti formeaza un anumit mod de gandire . In plus trebuie "SA VREI SA TE DEZVOLTI". Cei despre care vorbesti nu au avut aceasta dorinta. Ei au zis ca e suficient ca au studiat 4-6 ani de zile si ca de acum inainte sunt ingineri. Gresit , sunt doar posesori de diploma de inginer. Atat si nimic mai mult . Ca sa intelegi o sa-ti spun ca un inginer este cel care respecta cei 4 "indici": W-W-W-H = C-C-U-C When ( Cand ) What ( Ce ) Where ( Unde) How ( Cum ) Pe scurt se traduce cam asa : When ( Cand ) - AZI , ca daca cauti maine atunci se aplica versiunea - "Ce poti face azi nu lasa pe maine lasa pe poimaine ca pana atunci uiti complet si nu mai este interesat nimeni de ea". What ( Ce ) - Cauta ce AI NEVOIE nu ce crezi ca paote ai avea nevoie ( defineste problema exact ) . Pe scurt invata sa cauti strict ce te intereseaza si nu te "dilua/disipa" in a cauta chestiuni paralele ca poate asa dai de rezolvare. Where ( Unde ) - Cauta unde trebuie si nu pe unde apuci. Am auzit o maxima:: " caut pe forumuri ca aia stiu ce spun". O alta maxima a fost spusa de un Dorel care era de meserie ELCTRO-ZUGRAV. " Standardele nu sunt bune , sunt facute sa-ti ia astia banu si tu sa te uiti ca prostul la o hartie care nu-ti explica cum sa rezolvi problema". Cand am intrebat de curiozitate ce rezolvare vede el, am primit un raspuns cel putin hilar daca nu chiar perisculos din punct al NTSM -" caut pe forum si daca vad o solutie care imi pare buna a unuia nu-mi mai pierd timpul cu alte cautari". A fost maxima asta. How (Cum ) - Este exact modul in care cauti un cuvant in dictionar , cauti prima data dupa litera de inceput, apoi cauti duap primele 2 litere de inceput si in final cauti dupa primele 3 litere - restrangi cautarea din aproape in aproape . Explicatiile au fost generale dar ele definesc modul de lucru si mai ales principiul de "functionare" al unui inginer cu experienta. Din acest motiv multi nu inteleg ca de fapt experienta este alcatuita din repetarea pana la invatare a modului de aplicare a unor reguli care te duc spre solutia problemei. Am intalnit in viata mea multi asa zisi ingineri si pe care daca ii scuturai putin ( din ce norma e aia, din ce standard e ailalata, ce defineste asta ) isi luau bagajul si plecau imbufnati ca nu ii crezi pe cuvant. Totul a culminat cu "ghinionul" unui care era cat pe cel sa-l coste viata. A avut noroc ca era altul mai priceput pe langa el si in ultima secunda ia dat una peste mana deia pus mana in gips pentru 2 saptamani, dar macar a ramas in viata. Asa ca ingineria si carnea de porc sunt 2 chestiuni foarte grele. Daca "specialistul" nu stie sa le consume se poate sa i se aplece. Deci ingineria si orice meserie se invata prin repetare si studiu. Altfel acele abilitati cu care te lauzi cand esti tanar se pierd in timp si spatiu. Bafta.
@@hardsoft21 complet de acord. Si eu sunt autodidact de fel. Dar, adevarul e tot timpul undeva la mijloc. Daca mami si tati iti zice toata viata sa faci facultate, sa te faci injiner si uite ce bine o sa o duci ca si noi tot la fel am facut si uite ce bine am ajuns. Dar tu nu stii ca mami si tati 17 ani au avut ca distractie iesitul in parc si la cico si in rest timp liber care trebuia umplut, si ca cei 17 ani de scoala cuprindeau o galagie de practica si anii de invatamant riguros aveau o structura gandita si stabila. Si tu nu stii ca pe langa faptul ca iti iei diploma, reperele tale in viata au facut cu totul alt tip de scoala, tu doar stii ca urmezi traseul corect. Si bam, dupa 17 ani de urmat traseul corect te trezesti in campul muncii ca nu seamana nimic cu ce ti s-a promis. Si cand tu stai acolo debusolat si te intrebi wtf happened, vine unul care facea navomodele in copilarie la clubul elevilor, se uita cu dezgust la tine si apoi merge acasa si comenteaza pe net ca vine potopul. /// Sa fim intelesi. Eu din scoala am iesit lichea. Debusolat, dar lichea. Doar ca am avut seminte sa imi placa sa descopar lucruri si acum pot zice ca am invatat dupa scoala mai mult decat in scoala si ca pe orice ma apuc sa fac in 3 ani imi iau magna cum laude. Am schimbat 4 domenii in 10 ani, le-am luat de la 0 si cand am plecat din fiecare loc am ramas cu prietenii formate, si am primit recomandari pe mai departe. Pwp
@@ciprianmihai4821, de fapt este invers. ala mic, ce facea navomodele e ala debusolat. al`lalt, de a primit o educatie riguroasa si, mare atentie, corect structurata (ca sa`si poata structura ideile si informatiile primite) e ala care stie si face. mda. cam multe paranteze, da` pari om priceput si nu`mi fac probleme. ceea ce nu intelege majoritatea este ca scoala nu te invata o ramura anume din campul muncii. care camp al muncii este mult mai divers azi si populat de nepriceputi, aia de pierdeau timpul prin sali de net uitandu`se la anime (de fapt hentai, dar mna). sa revin. scoala te invata disciplina si pe langa stagiul militar este cel mai bun sistem de a modela un om echilibrat si organizat. informatiile primite sunt doar poarta de intrare si nu toata cursa. cursa propriu`zisa este intreaga ta viata de adult si este alcatuita din tot ce inveti in scoli superioare, lucrand, in acelasi timp, sa`ti poti achita studiile si ce inveti dupa, practicand. inveti pana crapi sau iti pierzi mintile in iarba si Jäger, uitand ce inseamna *meister* .
@@ciprianmihai4821 Respectivele cercuri țineau de ministerul învățământului, nicidecum de primărie. Cât despre deschiderea mea spre a-i învăța și pe alții ceea ce știu, da! (consider că meseriașul care nu-i învață pe ucenici TOT ceea ce el știe, frică fiindu-i că l-ar putea detrona vreunul, acela clar nu-și stăpânește meseria) Problema de care m-am lovit (frustrarea mea) este refuzul lor de a învăța. Și mai grav este faptul că nu au nicio pasiune sau curiozitate nici în alte domenii! Știu doar s-o ardă pe jocuri și cam atât. "Faptul că nu-ți atingi scopul în viață nu e o tragedie. Adevărata tragedie e să nu ai unul" (Benjamin Mays) Ei bine, asta m-a determinat să spun că vine potopu'
A avut dreptate taicameu cand eram la scoala. Invata si nu te mai juca, invata si in timpul liber nu doar si cand esti la scoala sau pentru scoala. Si nu am facut iar acum dupa master muncesc si sunt prea obosit in putinul timp liber sa mai invat ceva....
Cand ai zis de Editare video, speram sa zici la un moment dat si de productie/editare audio. Asa am cunoscut si eu la 14 ani acest domeniu, iar acum dupa 15 ani, inca imi ascult creatile vechi sau cele recente de 1 an si de fiecare data imi zic ca trebuia sa caut solutii sa imi promovez creatiile/ remix-urile. Am facut si doar pentru mine. Ar prinde bine celor mici editare si productie audio. Cu siguranta vor fi persoane care isi vor descoperi inclinatiile muzicale din timp
in ultimele 6 luni am invatat singur front end development si in octombrie incep primul job in domeniu. Pentru cursul de Unity ma pot inscrie si la 27 de ani ?:))
@@DemonicShadowYTB inca sunt in perioada de training, alaturi de alti 9 colegi noi. Deocamdată e super, invat multe lucruri noi, structurat, am timp sa ma acomodez, recomand
@@alexinho2708 sincer, ma bucur pentru tine! Domeniul asta e unul greu, dar frumos.. Farmecul lui e momentul ala in care te chinui cateva ore pe o chestie pe care ulterior o rezolvi. Chestia asta iti genereaza o fericire neexplicabila cel putin pentru mine. Keep it up!
Salut, imi poti spune si mie te rog o cale sa ,,portez,, istoricul conversatiilor Whatsapp pe iphone? Am un telefon cu Android si doresc sa trec pe iPhone iar singurul lucru care a mai ramas de facut este ,,sa imi trec istoricul conversatiilor etc,, Wtsapul-ui de pe Android pe iPhone. Multumiri.
Eu le am pe amblele la un loc, varstele ma refer :)). Invat programare, ma dau cu bicla de fun si m-am reapucat de muzica. De mic voiam sa ajung aviator, dar cine stie...
nu zic ca e perfect sistemul din Ro dar n am inteles cum ar putea fi schimbate materiile...dc te referi la continut( asa reiese) ce anume sa schimbi la biologie, fizica, chimie, matematica.. Da, au avansat si exista noutati, da tot tre sa treci prin basic..n ai cum sa intelegi acele concepte relativ recente fara sa cunosti baza... AI presupune cunostinte relativ solide de statistica si probabilitati.. care behind the hood ineamna calculus, o groaza de calculus chiar... am mancat integrale pe paine pana sa ajung la regresii liniare...Si iar ajungem la teorema lui Pitagora( care vrem nu vrem e un must in calculus, inclusiv advanced e.g. integrale duble si triple) Cred ca e gresit sa ne asteptam ca un degree e tot ce ne tb pt o cariera. E la fel de important si cum folosesti acel degree si asta nu mai e treaba scolii..
As baga-o pe fiica-mea la un astfel de curs dar momentan are doar 3 ani si abia a inceput gradinita. E un pic mare pretul pentru nivelul meu de trai, dar na ce sa faci, ca parinte faci orice pentru copilul tau, astfel incat sa te depaseasca si sa ajunga un om de succes. Indiferent ca e vorba de medicina, avocatura, IT, fotografie, model Playboy sau sofer de camioane. Important e sa ii placa si sa ii aduca bani in casa, nu? Iar legat de mine, eu sunt adanc infipt in zona de confort si nu m-as duce nici pana la frigider daca nu mi-ar fi foame. Mi-e lene sa invat orice si caut mereu calea usoara sau calea "chiar trebuie sa fac asta??".
nu ma fac programator.Invat programare de 1 an si am facut si logiscool doar ca mi se parea prea usor si am renuntat.EU o sa urmez un liceu militar dupa care o academie mmilitara cu rpofil de securitate cibernetica.Mi se pare mult mai interesant decat sa codezi o aplicate.Asta e parerea mea,dar baza e progrmarea
La cum se indreapta treburile avocatii si doctorii vor fi infinit mai cautati decat programatorii..pentru ca toti au parte de procese in ziua de azi,mai ales la cate companii,firme si d.asea sunt pe piata..care primesc procese din toate partile..si ca doctor...vad ca toti sunt bolnavi de ceva in ziua de azi..deci cred ca programatorii se vor duce la doctor pentru ca nu au de ales daca stau pe un scaun toata ziua:)))Oricum..frumos video!!😉
Imi pare foarte rau ca nu inregistrezi sub forma unui podcast te-as asculta mereu cu drag in timp ce conduc spre munca, asa trebuie sa folosesc tehnici neortodoxe pe Android ,,Vanced kit'' sa te pot asculta in background si sa am GPS'ul in acelasi timp activ. As putea totusi sa le platesc celor de la UA-cam ptr. premium dar vorba ta deja am Spotify, Netflix si inca vreo 3 abonamente. Pacat ca putini sunt cei care urmaresc content de calitate si cunosc cu adevarat arta ironiei si a sarcasmului. Te salut din UK.
Statistica zice că cel mai bine înveți cu cineva de vârsta ta. Mândrele au un mare avantaj aici. Deși orice formă de educație e bună atât timp cât e continuă și îndeplinește standarde minime. Eu personal îs liber ca Ozzy și învăț chestiile logic. De domeniul lui 1 și 0 nu mă apropii că nu am atâta răbdare și nici ochii atât de buni încât să mă descurc
Dar despre cursurile de medicină gen de asistent medical și doctor ce părere aveți? Mai merg? Mai sunt baza în viitorul apropiat? Încă se mai caută? Haideți cu algoritmul în secțiunea de comentarii și spuneți-mi părerea voastră :)
Statul pe calculator pe termen lung, fie programare fie jocuri fie alta activitate, ai beneficii viitoare financiare sau intelectuale, daar la partea cu sănătatea și sport se va vedea cu siguranță pe viitor în mod negativ ... hai cu un video despre sport ...
Ce limbaj de programare fac fetele tale? Eu la 15 ani folosesc c# pt unity, care... am invatat-o printr-un curs :) Le urez succes in a face ce le place. BTW daca au mai mult de 1 an pe visual scripting(scratch) invata-le un limbaj propriuzis.
Povesteste-ne mai mult despre programare. In ce consta,cum se face,ce trebuie invatat etc. Multi spun ca oricine se poate apuca sa faca programare. Ca nu e chiar necesar sa stii matematica sau engleza. Dar oare e asa? Hai cu un ghid basic pt incepatori. Tu ce zici?
Nu e chiar asa. Probabil ca nu e imposibil, da, dar daca toata viata tu nu ai facut matematica deloc ( ai facut liceu de filologie de exemplu) iti va fi destul de greu. Engleza e de baza. Toate informațiile sunt in engleza.
Am fost trainer la logiscool. Lucrurile sunt super nice, totul se intampla fix asa cum se vede, eu am crezut ca trebuie sa fie si ceva rau la mijloc, atunci cand m-am angajat, dar am ramas placut surprins. Am lucrat timp de 1 an, acum m-am angajat in domeniu ca junior developer, sunt anul 3 de facultate la computer science. Pentru studentii/absolventii de facultate care nu si-au gasit inca o ocupatie si vor sa faca un ban, e super misto meseria de trainer, plina de provocari, copii de toate felurile. Eu am intalnit copii geniali si nici nu va imaginati ce satisfactie exista cand stii ca tu contribui la construirea viitorului lor.
Eu vreau să învăț teologie. Vreau sa devin preafericit.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣👍
Tristă ambiție!
Ai ceva pe card sau oferi TRUP 🥰 ?!
Vrei să ajungi Preafericit ,uite cum poți ajunge :
Trebuie să faci Facultatea de Teologie
Trebuie să te faci monah
Trebuie să ajungi ieromonah ( preot-călugăr )
Trebuie să ajungi stareț de mănăstire
Trebuie să ajungi doctor în Teologie Ortodoxă
Trebuie să ajungi Episcop
Trebuie să ajungi Mitropolit
Și tocmai după , se alege prin vot Patriarhul
@@bananamarian8266 Deja... este peste Dumnezeu :)
Ma inclin, de mic devoram carti pe urma am crescut si am ajuns de la micul orfelinat in oras la o scoala profesionala ,asa n-e bagat statul in societate amestecandu-ne cu ceilanti prin locurile care ramaneau libere in diferite clase,pt. noi nu conta cat de buna era media sau nota de admitere te duceai unde dictau ei ,eu de exemplu am aterizat la electricieni ba mai rau nici nu aveam loc in clasa de practica asa ca mau bagat cu electricianul scoli sa il ajut pe teren ,la inceput am carat scara acea de lemn grea ca naiba si sculele dansului si alearga prin tot liceul schimba becuri neoane la centrala contactori etc si etc.eu o fire curioasa cei aia ce este cealanta am invatat intr-un an cat toti colegi cred ca in trei ei faceau practica pe machete de carton eu cu realitatea in sine ,nu stiu daca mai traieste nenea Sandu electricianul scoli dar i datorez aceasta frumoasa viata in aceasta meserie , avea rabdare si-mi explica cu o rabdare de tata totul si pe inteles , ca veni vb. de carti dupa ore ce sa faci in camin internat untr-un liceu belele sau belele asa ca iesind in oras am descoperit langa un parc in sibiu o biblioteca anume Astra nu stiu daca mai este si cand am intrat acolo am aflat ca pot citi cate carti doresc doar ca ne fiind din oras mi se dau carti doar la sala de lectura asa ca veneam repede in pauza de ora 10 care era de 15 minute si a-mi rezervam carti (trebuia sa cauti in in niste dulapioare ca de farmacie pe niste cartonase numele si nr. de depozitare si sa rezervi cartea care doreai care era disponibila doar dupa minim 3/4 ore dupa care o puteai rezerva daca nu o terminai de studiat sau citit in urmatoarea zi) asa era politica locului pentru mine nu conta ma bucuram enorm ca e gratis si pot citi ce doresc eu si uite asa am devenit un soarece de biblioteca ,editura tehnica mi-a dezvoltat logica,scoala meseria,iar linistea acelei sali de lectura rabdarea ,astazi am 42 de primaveri alergate prin viata ,meseria da este tot electrician nu am ajuns ca Munsk dar sunt inplinit nu am averi am necesarul de a ma trezi linistit si intoarce multumit acasa si nu in ultimul rand recunoscator pentru tot cea ce mi sa intamplat si mi se va intampla in viata, subscriu ...bafta
Am predat la o academie de programare pentru adulti si am observat urmatoarea chestie. Pe de-o parte, trecerea la programare este mai facila ca niciodata, este foame mare de programatori pe piata si e de asteptat sa te poti angaja junior dupa un curs serios de 6 luni. Pe de alta parte, scolile si academiile imping foarte tare ideea asta in fata, ca e easy, ca te umpli de bani, ca te plimbi prin lume si tot asa si asta creeaza asteptari false. E easy, daca compari cu avocatura, medicina si multe altele. Te umpli de bani daca pui osul la treaba si daca te adaptezi. E usor de intrat in domeniu, dar trebuie sa te astepti ca primii ani de programare sa fie, de fapt, foarte grei.
Ce parere ai despre aceste academii?Sunt la un pas sa semnez contract laCodecool deoarece zic ei ca-ti garanteaza si un job, dar am inima stransa ca nu e chiar asa si mai bine mai incerc singura.
Danee "de 3 zile-n-coace gura nu-ti mai tace" imi place asa. Bravos!
E misto programarea doar ca nu e pentru oricine. Cel mai simplu test e sa vezi daca poti sta 10 ore pe zi in fata unui monitor, timp de o saptamana macar, de-asta gamerii au sanse mai mari sa devina programatori, pentru ca deja fac asta. Pe langa asta, programarea e de foarte multe tipuri si ar fi ideal sa te focusezi pe unul din ele (web, aplicatii mobile, AI, embedded, jocuri, etc). Problema cea mai mare e ca daca vrei sa fii bun, la inceput investei foarte mult timp in bazele programarii si rezultatele apar foarte greu, iar asta e demoralizant pentru majoritatea si renunta pe parcurs.
nu toti. eu nu m`am murdarit de creionat coduri desi ma balacesc in gaming cca 10 ore pe zi. doar ceva ajustari minore pe ici pe colo. nu, nu prin punctele esentiale. ;)
Ce om normal sta 10 ore la pc? Din cele 8 pot spune cu mana pe inima ca după puțin timp după primul job nu am mai lucrat efectiv mai mult de 4-5 ore pe zi. Gen cafele, ieșit la socializare face parte din "cultura" domeniului
@@redyantzealex8614, e o medie. nu imi impun limite. asa ca stau "pe joace" doua zile la rand uneori, alta data nici nu'l deschid (PC'ul) o saptamana daca n'am chef.
am renuntat demult la conventiile societatii si fac ce vreau, cand vreau, cum vreau si cu cine vreau.
@@redyantzealex8614 8 ore la job şi 8 ore cu proiecte personale. Sunt mulţi care lucrează aşa şi nu o văd ieşită din comun. Atât doar să ai pauze, să nu fie 7/7 şi va fi ok.
Sincer se mai schimba cat poti sta la PC cu varsta. Eu cand eram mic stateam 13 ore pe zi acum dupa 20 de ani deja nu pot sta mai mult de 3 ore pe zi fara sa ma ia capul
Ai fi uimit cât interacțiune și comunicare este într-o echipă care dezvoltă un produs. Comunicare cu businessul să înțelegi cerințele, comunicare cu colegi pentru implementarea tehnică, comunicare pentru integrare între echipe/servicii (back-end/front-end).
De asta nici nu simt nevoia să mă întorc la birou :)))
Mai cred că comunicare este foarte importantă pentru succesul unui proiect!
Domnule dragă, ai fi fost cum ai spus, dar știi să vorbești, să explici lucrurile și ești plăcut la vorbire. Cu respect Vasile.
Foarte tare videoul.
Legat de programare, din păcate limbajele curente sunt destul de greoaie, cu sintaxă complicată, documentație stufoasă care se schimbă de la an la an (apar chestii noi, altele devin obsolete) trebuie să înveți best practices, etc.
Dacă înveți "C, C++", echivalentul ar fi limba maghiară, chineza😅
Iar dacă devii programator asta nu înseamnă că ești automat și un bun programator. Necesită multă disciplină, trebuie să înveți încontinuu, să scrii clean code (să înțelegi ce ai vrut să exprimi în cod și după o lună după ce revezi codul scris sau colegul tău a doua zi)
Am condus câteva zeci de interviuri și foarte mulți vin că au auzit că se câștigă bine dar sunt foarte slab pregătiți, candidații de la udemy nu erau cei mai grozavi (faptul că ai făcut cursul online asta nu înseamnă că acel curs este și corect)
Dan, se poate și câteva vorbe despre Huawei? Cum o mai duc, ce părere ai despre P50? Etc
Salut, eu sunt programator de profesie, anul 3 de facultate, și crede-mă ca de când m-am apucat de facultate, nu am învățat nimic nou fata de ceea ce știam din liceu, acum lucrez pe anumite proiecte în PHP, limbaj ce ar trebui sa îl învăț teoretic în anul 3, adică acum, amuzant, oricum, legat de ideea de lucrat de la distanta și pentru tine ( teoretic un mic antreprenor) este 100% adevărata, când vine vorba de programare, totul este foarte versatil.
Toate cele bune! Respectele Mele, mă uit la videoclipurile tale mereu cum apar, so keep going with the good work!
Nu conteaza ce subiect alegi, eu urmaresc tot ce postezi.
Ai un talent aparte de a povesti.
Poate doar daca ai prezenta horoscopul sau meteo as mai sări cateva postări.
Nici macar atunci, jur!
Pariu. Chiar Dane, baga un horoscop la pai bine blea. Soto soto rupi
@@mr.x5413, macar de amuzament si doxa...
@@mr.x5413 mai gândeşte-te...
@@MrGongu la ce anume sa ma mai gandesc?
Respect cea ce faci IUBESC cum prezinți tehnologia respect toată admirația respect
Mi-a plăcut subiectul ăsta.👍🏻
O corecție minora dar importantă pentru cei interesați.
Godot folosește la baza un limbaj proprietar similar cu Python ca și structura dar nu Python.
Limbajul se numește GDScript.
Salutare, foarte fain subiectul. Când am început eu sa lucrez prin 92, am pus mâna pe un mac care avea un singur program in engleza iar restul in germană. Am învățat din help-ul programului și experimentând fiecare program in parte iar mai târziu prin 2007 am urmat la Avantaj Consulting Grafica începători și avansați. Pentru a avea o diplomă care sa ateste calificarea . Nu de alta dar la început lucram pe mac sau PC și eram trecut în cartea de muncă lucrător comercial. Din perspectiva job-ului in ziua de azi cam tot timpul apar chestii de învățat și trebuie să fii la zi. Cunoașterea uneia sau a mai multor limbi constituie iarăși un avantaj. Mult succes.
Felicitări pentru acest video! Genul ăsta de promovări imi place! Educativ!Nu ca la alte canale de UA-cam care promovează crenvursti!
La Facultatea de Info mai mult trebuie sa fi autodidact, de la un tutorial de la indieni de pe yt poti intelege mai mult decat ce faci in cateva seminarii. Felicitari, foarte bun video!
Iar la master ajungi la Next level, Arabi. Dar tot la indieni rămân când e vorba de ceva mate (Machine Learning) :))
Sa vezi cand înveți mai multe de pe UA-cam cand esti la medicina. Atunci e frumos.
@@mihneaconstantin595, de fapt iti trebuie franceza, nu YT. sor`mea, a invatat engleza-germana si cand a intrat la Medicina s`a apucat de franceza, ca avea un perete intreg cu carti, tratate si alte alea si toate erau in franceza. adica invata materia de la sursa. asta la o universitate romana de profil... de stat, nu privata.
@@mihneaconstantin595, faza haioasa: cand s`a apucat sor`mea de medicina, eu stiam mai bine franceza si ea engleza. cand a terminat facultatea si a plecat la alte studii, ea ma invata franceza si eu pe ea engleza, ca intre timp eu m`am prostit cu netu` si gaming`ul. ç'est la vie...
Salut Dan,
Nu prea rezista treaba cu "e o meserie solitara" dupa 5+ ani de experienta ca programator. Inevitabil ajungi sa cunosti partea de business si cum se conecteaza diverse module in aplicatie/suita. Se aplica si la nivel tehnic, vorbim de diverse componente sau flowuri prin aplicatii, pe care nu ai cum sa le cunosti/implementezi singur (sau echipa din care faci parte).
Din experienta mea, ajungi sa cauti un om care stie sa te directioneze catre cine poate sa iti explice ce si cum functioneaza o chestie de care depinzi, dar care e in afara proiectului tau (al echipei). Si pierzi 2-3 ore prin mesaje/mailuri/sedinte, dar ajungi sa salvezi 3 zile de dat cu sapa.
Sedinte, mailuri, facut design si arhitectura, planning, pontat, scris documentatie si configuratii. E si partea de scris cod pe acolo, intretesut, dar nu predominant precum in 'legende'.
Profit de ocazie sa te felicit pentru tot ce faci pe /prin zonaIT, urmaresc intodeauna cu placere video-urile tale!
Salut, lucrez de ceva ani (un deceniu în domeniul IT). Perierea mea despre școlile informale, despre care nu prea ai vorbit este ca e o vaca de muls. Ca exemplu concret, din 20 de oameni ce se înscriu, 3-4 ajung sa profeseze. Fie își dau seama ca nu le place, fie ca exista discriminare în partea de recrutare, fie nu exista acel dram de noroc pt a te angaja și te lași păgubaș după câteva luni bune de căutare. Nu mai vorbim de concepția.. Știi eu câștig acum X bani și la un job în it o sa încep cu 3/4 din x. Trebuie ca lumea sa se gândească bine de tot dacă se dedica la un astfel de commitment, banii ies pe urma în 2-3 ani cu mult peste actualul job în mare parte. Acum hai cu discuțiile și pe tema aceasta. :)
Salut Dane.Ma bucur ca am reușit sa te regăsesc, te urmăream la TV cand eram mai mic .Timpul a trecut și asa am ajuns ultimul an la fac in Computer Engineering ,ce pot spune despre experienta mea de programare :regret ca în timpul liceului m am bazat doar pe ușurința cu care înțelegeam algortimii (în naivitatea mea crezând ca a fi programator e floare la ureche în viitor).Am întrat la fac și atunci m am izbit de aceasta bariera uriașă (în Germania se cere foarte mult lucru individual +programarea este în sine lucru individual).Inițial am fost la C.S (nu m a captivat ,îmi dădusem seama ca statul 24/7 la calc nu este pt mine și as vrea și ceva sa fac din mâinile mele).Au durat cam 2 ani pana sa ma prind ca fără studiu individual nu poți sa faci meserie în domeniul informaticii (nu contează ramura).Tot timpul trebuie sa înveți ceva nou în acest domeniu,atât C.S cât și C.E fiind foarte variate ,iar acum în prezent pot spune ca am început sa prind cu adevărat gustul ei după ce au început sa apara și rezultatele. Bafta mai departe la cât mai multe video uri :)
Ai dreptate sa sti tinerii din ziua de azi sunt norocosi, pot sa vada si sa invete chiar si de pe yt o groaza de lucruri.
Boss, am început programarea pe vremea când se lucra cu cartele perforate.
Apoi, s-a trecut la stocarea programelor pe bandă magnetică.
A fost ceva de nedescris când s-au inventat floppyurile.
Primele ”286” aveau hardiskurile mai mici decât avea primul CD, apariția DVD-urilor a fost văzută ca o explozie în tehnologia de stocare.
Ce a urmat știe orice copil, SSD-urile de azi erau de neimaginat altădată.
Pot să-ți zic un lucru : orice limbaj ai folosi, baza programării o constituie matematica, când ajungi la sintaxă, baza trebuie s-o ai. Restul e cancan.
Aa, să știi că nu am fost atras de o carieră în programare, am scris programe strict pentru proiecte, într-un moment în care AutoCadul nu exista.
Să fiți iubiți :)
Unde ai facut tu programare pe cartele perforate, si daca nu te superi acum in ce programez? pascal? cobol ?
@@gica1990, îți răspund eu. Cam așa era la Politehnică prin anii '85-'90". Eu scriam în Fortran, de exemplu. Și are dreptate cu matematica. Când ajungi la un anume nivel, sari cu ușurință de la un limbaj la altul.
@@gica1990 Exact așa cum ți-a răspuns Leon Grosu, la Politehnică, în cadrul Facultății de Electrotehnică se aflau în perioada aia (1985) calculatoarele la care ne rulau programele de pe cartelele perforate. Nu aveam acces la calculatoare, uneori nici măcar în sala cu perforatoarele de cartele, fiindcă ele deserveau cam toată Politehnica. Programarea se făcea în limbajul FORTRAN IV , pascalul și cobolul au apărut câțiva ani mai târziu (și se pretau la informatică de gestiune mai degrabă), iar când am mers la primul loc de muncă, programam în FORTRAN 77.
Totuși, pentru proiectele din timpul facultății am folosit BASIC, întrucât acesta era accesibil datorită apariției hc (home computer) bazate pe procesorul Zeus Z80, străbunicul lui 286. Până în 1990, am avut la catedră un ”286” și un ”Robotron”, primul cu un compilator de BASIC compatibil, al doilea care chiar rula ca SO o variantă de BASIC.
Din poza de profil pari prea tânăr ca să fi prins acele vremuri, dar exact acest nume îl purta un coleg din Ploiești :)
Nu mă supăr, dar nu mai programez de multă vreme. Cariera mea este una în inginerie și la ora actuală nu mai am nevoie să scriu linii de cod, există o grămadă de programe cu care poți face proiectare asistată, cel mai notoriu fiind poate AutoCad - ul.
Și de asemenea, așa cum a scris Leon Grosu, dacă ai cunoștințe temeinice de matematici speciale și de analiză matematică și știi să faci o schemă logică, programarea în orice limbaj de programare e simplă, ceeace îți mai trebuie este să cunoști sintaxa limbajului în care vrei să programezi.
Să fiți iubiți.
Scriu rar comentarii, din motive de ergonomie, căci urmăresc canalul pe TV. Dar mi-am rupt din timp chiar în momentul acesta, pentru a-ți mulțumi și preciza două lucruri:
1. Oficial ai devenit the apple of our eye, adică al meu și nevestei, întrucît urmărim acum materialele tale video împreună. Dacă pînă acum ceva vreme asta era de neconceput, pentru că nu e o pasionată de tehnologie, de la clipurile alea cu vacanțele lucrurile au luat o cu totul altă turnură. Așa că, am pățit (csf, n-ai csf) inclusiv reproș într-o dimineață cînd urmăream un clip mai "pentru băieți" pe Zonă, pentru că nu am chemat-o și pe ea 😂. Deci, mulțumim pentru conținut și bună dispoziție!
2. Tot oficial ai devenit și influenker, căci numai ce ne-am întors de la o lecție demonstrativă a celor de la Logiscool, de care fecior-miu a fost extrem de încîntat, așa că îți mulțumim încă o dată pentru material 🤓.
Spor și ... baftă ție!
Dupa 5 ani de programare pot spune ca domeniul probabil nu va mai muri niciodata. Am fost autodidact, am urmat cursuri online pe udemy, am facut intership in perioada facultatii (fara profil de programare) si am ajuns bine merci. O chestie interesanta despre domeniu e ca e destul de accesibil daca ai rezerve bune de dopamina in creier. Cel mai frumos e libertatea de a lucra de oriunde si in ciuda faptului ca nu o va face cineva pe plaja serios vreodata iti da posibilitatea sa vezi multe locuri in timpul programului. De unde o parte au devenit digital nomazi.
Ca si mod de invatare cred ca bazele le poate invata oricine din materialele gratuite daca stie engleza si abilitatile de algoritmica sau performanta vin odata cu practica.
Chestia asta chiar ma incanta sa o aud, pentru ca si eu ca probabil cam toata lumea acum vreau sa invat probabil un Python si un JS si chiar nu stiam daca macar are sens sa incerc sau macar daca o sa iasa ceva din asta
@@eddyst4955 Cand incep sa vina rezultatele profesionale si se produce declicul e un sentiment de success foarte placut. Merita tot efortul.
@@catalinflorescu7380 asta e bine de stiut, desi mai e un pic de drum de batut pana acolo dar mno, frumos treptat
Filmele ne ajuta sa ne antreneze empatia.
Unul a spus, dacă toți oameni am ști programa, cât am putea evolua numai într-o zii. Baftă în continuare
3:32 Tocmai aste e jucaria, alea nu vin asa singure. Era vorba aia ca pofta vine mancand. Dar as mai adauga partea ca predispozitia de "a manca" si "a-ti face pofta" tine de dezvoltarea individuala. Ala care se plange ca nu a avut sanse poate nu-si da seama si zice exact ce nu trebuie ca sa poti veni repede cu replica ca a asteptat mura-n gura. Dar de fapt ala se plange la fel cum se plange altul care sufera de o durere. Iti spune ca "durerea" lui este chair faptul ca nu este cine ar vrea sa fie, ca nu a avut "constructorii" potiviti ce au dus la formarea caracterului sau. Vrea dar nu poate pentru ca vrea sa fie de fapt altcineva decat cine este.
E vorba de tot, e un mix aleator de factori care poate fi cuprins sub forma de mediu de dezvoltare. E vorba de parinti, cultura, era, categorie sociala si tot asa, si asta in linii mari. Ca apoi se adauga si experientele strict personale cum ar fi un profesor, un bunic, un furt, o bataie, accident etc. Care te ajuta sau nu. Iar apoi si noi suntem diferiti si predispusi genetic, partea din interior, care face sa reactionezi diferit cand esti expus la factori similari. Ce nu te doboara te face mai puternic. Ete pe unii ii doboara. Ce unul intelege ceva altul intelege altceva cand i se explica. La scoala unii invata intr-un fel altii ar avea nevoie de alte abordari de care nu beneficiaza. Iar toate astea se duc bulgare de zapada.
Daca eu am putut, puteai si tu. E cam la fel cu a spune daca esti boschetar, daca n-ai unde locui si dormi pe strada, pai cumpara-ti o casa.
Mulțumim, Dane pentru informațiile pe care le împărtășești cu noi 😌
Am învățat de pe UA-cam și din podcast-urî de am rupt. Am învățat să îmi gestionez timpul și o grămadă de chestiuni care acum îmi aduc bani și îmi ușurează viața. Citesc și din cărți de specialitate și merg și la cursuri live.
Anul acesta m-am licentiat in Inginerie electrica si calculatoare. Ce pot sa zic, a fost o pierdere masiva de vreme, unde 90% din ce trebuie sa invat, a fost deprins din cursurile online. Nu e ceva precum, medicina, arhitectura, politia. Unde tot ceea ce trebuie sa stii, din facultate e indeajuns, sa te califice, la cel mai intalt nivel sa poti respectiv, sa te angajezi deja la nivelul, necesar tie, unde sa utilizezi, cunostiintele necesare. De pilda, majoritatea, ce inveti la inginerie, sunt niste generalitati, de beginner, care nu prea ai ce face cu nici care, daca nu faci niste cursuri suplimentare. Unde ca si doctor, sa zicem ca esti mediocru, dar tot te angajezi cu un salariu de peste 5000 de ron, cand termini. Ca inginer, sa reusesti performanta asta, nu ai nevoie de note mari , dar ai nevoie de o vechime si expertiza in domeniu in special in IT. Unde facultatea, mai mult iti ocupa nervii si timpul degeaba, cu cunostinte inutile pe piata muncii...
UA-cam poate fi o unealtă foarte bună pentru a invata lucruri, în cazul meu, am invatat singur din tutoriale sa instalez rom-uri pentru telefoane, sa editez la nivel profesional in Sony Vegas sau Premiere Pro și sa învăț să cânt la tobe, foarte bun clip ca intotdeauna, cu stimă și respect
Educativ, excelent. Bravo Dane!
Bravo Dane, pe udemy am 55 de cursuri cumparate, unele le-am facut unele inca invat, pentru ca am inteles ca educatia ta trebuie sa vina de la tine si nu cade din cer :)
E cat se poate de posibil ca meseria de elecronist sa nu mai fie atat de relevanta desi acum 30 de ani parea sa aiba un viitor stralucit, la fel nu mai e nici o branza azi sa stii sa bagi date in calculator desi acum 60 de ani trebuia sa ai un doctorat sa fii operator calculator, acum 20 de ani era o durere sa-ti configurezi reteaua si imprimanta si tot la fel, in 30 de ani e posibil ca majoritatea softului sa fie facut de AI la ordinele verbale a celor de la marketing pe principiu "Alexa pune o manea clasica si genereaza un program care sa calculeze vibratiile transonice in cazul ajutajului reactiv al motoarelor cu carburant solid".
Tocmai am terminat masterul anul acesta in politehnica din bucuresti dupa ce facultatea tot in poli am terminat-o. Si pot sa zic ca intr-un curs de pe udemy mi-au fost explicate mai multe decat in 6 ani de facultate cand vine vorba de python, cred ca asta zice destule despre sistemul de invatamant. Pe baza acelui curs sunt acum angajat ca software engineer. Dupa cum ai zis si tu, deoarece vezi rezultatele in fata ta, de-asta am ales sa fiu programator (pe langa banii castigati din asta). Recomand Tim Buchalka :D
In 1996 eram clasa a3a si la scoala generala se faceau seara cursuri platite de programare in Basic pe calculatoare HC90 românești, făcute la ICE Felix. In cele 2 ore de instructiuni cu care desenam diverse forme, jur ca nu intelegeam mai nimic, ma uitam ca prostu la colegi si copiam, cred ca eram cel mai mic, dar in ultima juma de ora ne baga profu jocuri de pe discheta, un fel de Street fighter antic si era bucuria noastra. M-a ajutat ca n-am inteles nimic ? Well... m-a ajutat ca am prins ideea generala, am vazut cam ce se putea, mi-a deschis mintea devreme, am ramas cu curiozitatea si fascinatia domeniului. 3 ani mai tarziu mi-au luat ai mei primul PC si devoram orice informatie ( nu aveam net, taică, pe vremea mea ) invatam de la prietenii ingineri de la tata de la serviciu cum sa scriu in linia de comanda in MS-DOS. Azi sunt programator in javascript. cred ca niste cursuri de programare pt copii sunt importante, e bine sa nu ia pc ul si telefonul de-a gata, sa stie cum sunt facute lucrurile in spate.
Salut, eu sunt un caz mai special, mereu mi-a placut scoala, am avut parte de profesori dedicati care si-au stiut meseria foarte bine iar eu am avut de invatat de la fiecare in parte cate ceva, nu ai cum sa aplici tot ce ai invatat la scoala si in viata reala (scuza ireala a tuturor ce gasesc urata scoala), asta-i clar, dar sunt anumite lectii si experiente pe care probabil nu le intalnesti altundeva. Pandemia a fost cel mai urat lucru pentru mine deoarece a rupt legatura cu ei si cu colegii mei, pentru mine asta a fost cel mai important.
Am facut automatica 4 ani, in tot timpul facultatii am fost la internship-uri si am cautat sa fac altceva, sa imi ocup timpul cu diverse activitati, am fost in strainatate cu Erasmus, am fost in domenii IT pe la vreo 4 companii de la noi, la un moment dat intr-o vara mergeam la ora 6:30 cu masina la sediu la primul internship ca sa pot iesi la ora 15:00 si sa continui sa lucrez la celalalt proiect, acasa, de la celalata firma inca 4 ore, iar pe seara sa mai imi ramana 2-3 ore sa pot sa fac ce vreau. NU A FOST GREU, fiindca mi-a placut si stiam ca ma ajuta, si m-a ajutat. Acum am terminat cei 4 ani de facultate cu bine, firma la care am ramas in timpul facultatii in ultimele 6 luni m-a lasat in pace sa imi termin licenta deoarece am incercat sa fac ceva diferit fata de ce faceau ei de obicei (am ales asa deoarece am vrut sa acumulez experienta si in alt domeniu, chiar daca am inceput de la 0, am stiut ca intr-un fel ca am sa reusesc) iar la final de facultate am primit o oferta foarte buna de lucru de la ei ca software developer, lucrez de unde vreau, merg la sediu cand vreau, am un salariu foarte bun ca inceput si sunt aproape fericit, deoarece.. Fiind la inceput ca software developer esti foarte autodidact (eu ma asteptam la altceva, chiar daca tot timpul am fost asa), colegii care se presupune ca ar trebui sa te ajute sunt foarte ocupati si ei, nu zic ca nu te ajuta la nevoie dar ma asteptam la mai mult ajutor din partea lor si sa ma intrebe constant cum merge, pana si cand am fost bursier la ei aveam sedinte saptamanale in care vorbeam despre proiect si ce am mai facut. Ma simt aiurea daca ii stresez cu intrebari, pe internet nu prea ai ce gasi deoarece e un soft specializat cu limbaj de programare diferit de oricare. Deci e greu pentru inceput, incep sa fiu dezamagit de aceasta parte autodidacta..
Las aici un comentariu pentru ca as vrea sa imi aduc aminte de el peste ceva timp, sa ma intorc si sa reflectez asupra lucrurilor ce s-au schimbat. Imi pare rau ca aud in stanga si in dreapta oameni care nu au fost multumiti de invatamant si care la final ar fi zis ca ar fi vrut sa faca altceva, eu am invatat sa iau in seama lucrurile bune si am fost recunoscator pentru tot ce am avut. Le multumesc parintilor mei pentru motivatie si sprijinul cu care m-au format.
In general cursurile de pe platformele de invatare contra cost sunt mai bine gandite, mai detailiate, cu exemple folositoare si cel mai important, sunt la zi.
filelist + udemy = love
Salut. Azi, cu 2 copii, dar autodidact din fire, pot să spun clar și cu argumente, că recomand tuturor să învețe de la un profesor, de la cineva care știe. Exemplul meu clar este cum am învățat eu autodidact să mă dau pe snowboard și cum încă am o poziție greșită în mers. Cât timp mi-a luat și câte căzături... Pe copii i-am dat direct la instructor din comoditate și din cauza relației care se construiește părinte-copil. Ei într-o săptămână deja erau în picioare, pe placă se țineau după mine. Deci, economisești timp prețios ascultând ce au descoperit alții. Da, ca autodidact vei spune mereu că "ce inteligent și ce aptitudini ai" dar nu, nu asta contează.
Și eu am avut de mic pasiunea pentru calculatoare ( cum era pe vremea aia) asta a dus la o facultate de info în București dar de acolo s-a ramificat mai mult spre partea de administrare soft decât de programarea propriu-zisă. Asta pentru ca in liceu și facultate am realizat ca sub acel aspect al "programării" cum se spune sunt și niște concepte de matematica și logica și aparent acestea au fost prea mult pentru mine. Încerc acum din nou sa revin "în domeniu" dar e greu cu un pusti mic și un job și o viata de familie. Who knows, viata asta e prea scurta și n-ai timp sa înveți tot ce ți-ai dori.
Bre,dar pentru cei ce doresc o reconversie profesionala....ai ceva informatii?
Informatică (Pascal) la Palatul/Clubul Copiilor se făcea și în anii ‘90. Iar legat de gluma cu aerospațiale, erau și grupuri de aeromodele și rachetomodele 😅
La întrebarea asta cu "ce vrei să te faci?", nici acum nu aș știi ce să răspund :))
Las comentariul asta pentru cei interesati de programare si vreau sa spun cateva bube ale domeniului. Faptul ca stai 10h pe zi in fata unui monitor nu va fi placut pe termen lung. Posibil sa ajungi deconectat complet de lumea exterioara si sa nu te poti integra printre ceilalti oameni normali. O alta problema sunt colegii(nu o sa poti vreodata sa lucrezi singur, toate proiectele sunt in echipa), ei de regula nu stiu sa comunice cu oamenii(din cauza acelor 10h in fata calculatorului) si multe proiecte vor fi un chin. O alta problema este faptul ca termenele limita sunt nerealiste si mai mereu o sa fie nevoie sa lucrezi peste program(12-14h) si astfel nu prea o sa ai o viata sociala. Si cea mai mare problema, in opinia mea desigur, este ca mereu trebuie sa evoluezi si daca ramai in urma o sa fie greu sa te angajezi, iar de la 30 de ani sa inveti este mult mai greu decat iti este la 20, deci daca nu depui efort in mod constant la 30-40 ani o sa ramai fara job.
Felicitări!!!
Salut! E mult de discutat pe tema "ce ne dorim pentru copii". Dar sa sperăm că din părinții dornici de "CE-I MAI BINE PENTRU COPIII LOR" se vor găsi cât mai mulți din cei care pun dorințele copiilor pe primul loc. Și nu uitați că un copil care vede un părinte entuziasmat de o idee ar putea deveni și el, fara să vrea, la fel de entuziasmat, fără a fi dorința lui. Deci grija mare cum îl îndrumați spre ceva. S-ar putea să o gafați uneori. Eu unul o fac uneori. Ce am citat a fost Jacques Salome, nu e de la mine. Succes!
Mai baieti si fete, in loc sa va apucati de programare, invatati cum sa-i programati pe altii sa programeze pentru voi, adica sa deveniti manageri! Cam asa se face banul adevarat fara prea mari batai de cap. Ca programator primesti o ciocolata, o felicitare si alte chitibusuri daca iti faci treaba bine. Ca manager iei bonus cit pentru zece programatori fara sa-ti tocesti nervii.
Si cum ajungi manager peste programatori daca tu nu ai tangență cu domeniul si nu intelegi cum merg lucrurile/cum decurge un proiect de it?
@@IluSsIoNnN , cu cit stii mai putin despre un domeniu, cu atit mai multe șanse ai sa ajungi manager in domeniul respectiv. Vei trai si vei vedea. Managerul se ocupa de trasat sarcini si stabilit termene de executie. Nu le indeplinesti, o iei pe cocoașă (de la manager). Daca nu crezi, vei trai si te vei convinge. Aia care stiu meserie nu se ingramadesc sa fie manageri. Desigur sint si exceptii.
De unul singur ar fii ideal sa invat dar ar fii util sa ma folosesc de acea "duba motivatie" pe care cursurile o aduc,dar in acelasi timp deoarece deja mi am dezvoltat un sistem de invatare ar fii o risipa de bani cat si faptul ca mi ar arata ca nu am putut singur ceea ce nu este tocmai usor de acceptat.
Mersi frumos pentru videoul despre Logischool mai vechi.
Datorita tie incepe si fiicamea cursurile Logischool saptamana asta...
Hei :) Ma bucur sa aud. La mine ele au vrut sa continue :)))
@@DanCadar misto, eu as vrea tare sa mearga pe linia asta si sa isi croiasca si o cariera in domeniu dar e inca putin prea devreme, o sa vedem la sfarsitul clasei a 4-a dupa 2 ani de Logiscool
salut
eu am venit in belgia acum vreo 2 ani si am vazut ca nu gasesc nimic pe sales desi aveam experienta
se cereau minim 3 limbi vorbite fluent - olandeza franceza si engleza si studii in domeniu
uneori se cereau si 4-5 limbi
m am reorientat catre IT, dar nu a fost usor
Am incercat cu cursuri online dar am renuntat repede mai ales ca aveam un job de curier pe bicla si eram tentat sa ies sa muncesc decat sa invat
si mai ales ca aveam mereu impresia ca acele cursuri nu duc nicaieri
ceea ce a fost si adevarat
am auzit aici de un tip care a invatat de pe net sa programezez dar nu stiu cat de bine, pt ca jobul lui nu se bazeaza pe asta, el are 2 mastere in matematica si ingineria fluidelor si un doctorat in domeniu si de abia asa a reusit sa gaseasca job
Multi au si studii post doctorale iar pt joburile in IT trebuie minim master in computer science si experienta 2 ani
un internship obligatoriu si sa vorbesti cele 3 limbi de aici
eu am un bachelor in limbi straine deci trebuia sa o iau de la 0 si sa si muncesc 6-7 in paralel cu facultatea daca voiam asa ceva
Eu am facut un curs de reorientare profesionala, desi invatasem doar de 4 luni singur cu duolingo. La limbi excelez pentru ca mai vorbeam deja vreo 6 si a fost mai usor sa ma ambitionez singur dar numai cu ghidajul lui duolingo.
COmplet singur nu cred ca poti, nu ai structura, nu poti sa iti masori nivelul actual de pregatire. Dupa ce am urmat cu greu acel curs de programare in C sharp in olandeza de 8 luni desi eram singurul strain si astia vorbeau repede si nu intelegeam, am aplicat la 300 de joburi si toti voiau experienta de vreo 2 ani sau foarte multe skill uri si iti dadeau teste cu algoritmi din jocuri video. practic nicio sansa si de unde sa castig acea experienta, daca nu muncesc in domeniu si daca nu mi preda nimeni acele concepte si trucuri. dupa ce am facut cursul cu un profesor, am incercat cursuri online pe udemy si youtube si mi s au parut oribile. Multi pasi sariti si multe informatii lipsa. Multe probleme de compatibilitate si de configurare a pluginurilor.
Am continuat sa invat super intensiv olandeza mai facand alte 5 cursuri clasice si am invatat germana si franceza si italiana. Intr un final am gasit o companie mare dispusa sa inveteasca in mine si care au vazut potential in mine ca si consultant. am facut un curs la ei si tot am asteptat 4 luni sa mi dea primul proiect pentru ca nu aveam experienta.
CUrsurile online nu functioneaza
Dane, eu chiar vreau numele canalelor ( tutoriale pentru editare) . Te rog frumos.
Si eu subscriu la asta!
Și eu vreau.
Vreau și eu numele canalelor de tutoriale video pentru Davinci.
Pe mine sincer ma pasionează ideea de programare dar acum dau tare tare pe partea de fotografie. Fix acum când mi-a venit notificarea de la video uploadam pozele de la prima nuntă pe care am fotografiat-o:))
Baga baga pe programare, lasa prostiile :)))
@@cos_marc As vrea sa o iau ușurel daca e până acolo:)) timp limitat:)) daca ai vreo propunere o sa o ascult cu cea mai mare plăcere.
@@cos_marc Pâna si o recomandare pentru un canal de UA-cam ar fi super bună:) ceva basic
@@pauladrian7999 Prima data ar trebui sa inveti bazele, iar apoi ar trebui sa iti alegi ce vrei sa programezi (site-uri web, aplicatii mobile, jocuri, embedded devices (soft pentru masini, automatizari industriale, obiecte smart), AI, data science...etc). In functie de ce alegi de aici, bazele pot sa fie diferite sau sa pui accentul pe chestii diferite. Stii engleza? As incepe de la engleza.
Fotografia aduce bani si, daca devii bun, ajungi sa iti impui regulile si sa iti cam faci programul. (Cam ca peste tot, de altfel). Programarea la fel. Le poti incerca pe amandoua si vezi care te face sa te simti mai fresh.
Respect!
Da deacord cu tine sunt bune cursurile acestea dezvolta logica mult si privirea in spatiu dar daca nu mai este curent si ne intoarcem in eviu mediu near mai fi de folos . Mie miar place un curs pt energie regenerabila ce materiale se folosesc unde se pot aplica care ar fi eficienta maxima (la toate tipurile ) cum se aplica , etc facand practica si teorie . Din tot acest curs sa poti iesi cu un atestat pt acest lucru . Pt copi sunt bune aceste cursuri dar atentie trebui un echilibru intre minte si fizic .
Eu m-am apucat să învăț Python după ce am văzut ce poate face (automatizari, mai ales), cât de simplă e sintaxa și fără cerințe aiurea (gen acolade și etc). Lucrez (deocamdata) ca inginer, și fiindcă folosesc foarte des exceluri cu multe date care trebuie transferate în programe de contabilitate și de manufactură a produselor (CNC Plasma), iar introducerea manuală a acestora este o bataie de cap iar erorile pot surveni foarte ușor. După un tutorial ce a durat aprox. 2 luni am reușit să îmi creez câteva programe care se ocupă de lucruri precum sortarea, calcularea, introducerea de date în mod automat, etc. Iar acest lucru îmi face munca mai ușoară. Oricum, nu vreau sa mă opresc aici, mai am mult de învățat, și sper ca într-o bună zi să îmi pot câștiga traiul din programare.
think big do big, spune engl...de fapt americanu`, ca ala se exprima asa, din topor. da` vorba lui e ok.
tin sa luminez putin anumite aspecte.
daca ai ajuns sa muncesti ca un soarec intr-un cub e din cauza ta (sau datorita tie, poate-ti place). in legatura cu "autismul" si solitaritatea, aici la fel depinde de persoana si mediu(companie/proiect/echipa). sunt multi care prefera sa munceasca mai mult singuri, insa "directia", ca un fel de best practice, e clar lucrul in echipa. proiectele mari si complexe se dezvolta mult mai eficient cu echipe "inchegate". la fel, la interviuri se tine cont (in unele locuri mai putin, in altele mai mult) de social skills tocmai din cauza ca modul de lucru in echipa e f. important.
Ca să învăț ceva extra eu(personal)mă folosesc și de tutoriale și încerc și singur unele lucruri. Încerc să fac ceea ce pot pentru a învăța.
Eu am învățat într-un an sa fac mobilă la comandă angajat la o firmă. In al doilea an mi-am dat demisia si am plecat pe cont propriu, am 2 ani de când lucrez doar pe cont propriu. De ceva timp m-am mai diversificat putin am inceput sa fac putin trading, investiții în acțiuni, stocuri, metale și altele. Mă refer la investiții pe termen mediu si lung nu speculă cum fac mulți oameni. Despre trading și investiții am învățat de pe youtube in mare parte urmărind canale de educație financiară și trading. Deci da in era informației poți învăța multe lucruri de pe internet și încă gratis.
Mai rezistente in timp?
Mai super bine platite!
Am terminat Robotica, licenta + master si am lucrat in domeniu 3 ani pana sa fac tranzitia in domeniul IT.
La ultimul interviu pentru "Robotics Engineer" am primit minunata oferta de 1400 Ron net + diurna mare.
Pe partea de inginerie salariile sunt oribile.
Dupa niste cursuri facute pe net am invatat cateva lucruri care m-au ajutat sa trec un interviu tehnic pentru un job entry level, care oricum era mai bine platit decat job-ul meu de inginer cu experienta.
Dupa 10 luni la acel job am primit o oferta de la o alta companie care era cam dublu fata de ce aveam initial si dublu si jumatate fata de job-ul meu de inginer :)
Eu am 14 ani si am inceput de cateva luni sa invat c++ . La inceput eram motivat de decizia mea de a ma face developer, dar in aceasta disciplina cu cat aprofundezi, cu atat ti se pare ca sti mai putin. Am si un robotel care poate fi programat cu blocuri grafice sau un limbaj de programare bazat pe phyton(Edison robot) merita macar sa i vezi prezentarea de pe UA-cam. Ps Respect partea cu cititul...:)
Nu as putea spune ca sunt autodidact. Eu tot pe programare ma orientez, am terminat un curs de programare in c++(chesti de baza) si sunt la jumatatea altuia, dar nu am mai lucrat de mult(sunt si un pic lenes), in plus mai am si bacul, deci nu cred ca voi mai lucra o perioada.
Cred ca trebuie sa fac un forte scurt istoric al IT in Romania. Practic, au fost doua perioade distincte: pana si dupa anii 90. Pana atunci toata suflarea de aitisti se luptau cu vestitele „ fise de magazie”. De altfel, cartile de programare ( Cobol, ADA, etc.) traduse in Ro nu dadeau ca exemple decat cele legate de economie: fise si bonuri de magazie si altele asemenea. Din pacate, consider eu, cei care s-au straduit sa implementeze IT s-au limitat doar la partea economico-financiara ,neglijand total partea tehnica a activitatii productive(proiectare masini si linii tehnologice, proiectare generala si, desigu, arhitectura, etc.).
Abia incepand cu anii 90 au aparut primele programe(CAD, AUTOCAD) pentru proiectare in constructii civile si industriale. Tot atunci au aparut primele PC din seria 286. Ceea ce vreau sa spun este ca ramanerea in urma a tehnologiilor de varf din Romania a fost si este (si) din cauza neimplementarii IT in domeniul stiintific si tehnic.
Cu alte cuvinte, vreau sa spun ca astfel de scoli ar trebui sa pregateasca si programatori pentru domeniul, poate mai arid sau greu de abordat, cel tehnic. Cu mii de programatori de desene animate Romania nu va progresa.
Clasele a doua in sus, robotul Edison V2.
Foarte ușor de utilizat.
Îl programezi priiiiiiin ….. ieșirea de Casti a laptopului. Da da, ai auzit bine.
Faza Tare, este ca acest robot poate colabora cu alții aflați in apropiere. Emit infrarosu in 48 KHz fiecare cu un id propriu.
1:30 poti sa mi dai unul din acele canale?:))
as vrea sa invat editare in davinci resolve
Dane eu la școală învățat alta materie de tehnologie
Învaț despre mobilier becuri si machete
Ce intrebare buna, eu inca mai caut raspunsul
11:46 unde pui că este un domeniu în care poți să înveți singur , în adevăratul sens al cuvântului [ nu-ți trebuie altceva decât un dispozitiv ( mai nou , chiar si un telefon de nici 100 de euro este arhisufucient ) care poate fi mai ieftin decat un stetoscop foarte bun (cred ca va prindeti unde o sa merg cu aceasta comparatie) , o conexiune la net , programul in care sa exersezi si vointa :) ] , din comfortul casei tale . Nu trebuie sa te deplasezi undeva anume , sa practici pe ceva anume pe care-l gaseti doar in anumite zone (poate si in anumite intervale de timp , gen de la ora 5 la 7 sau doar intre x si y iunie :) ) , sa te supravegheze cineva pentru a-ti oferi feedback-ul necesar , adica daca ai facut sau nu bine , iar daca ai gresit , macar sa-ti arate cum se procedeaza corect si tot asa .
Un exemplu pentru ceea ce am zis mai sus ar fi daca doresti sa devii medic. Pentru a putea pune in practica notiunile invatate , intai trebuie sa te deplasezi la un spital (iar daca doresti o patologie anume, s-ar putea sa nu gasesti un pacient cu boala respectiva , fie din cauza ca e doar un spital orasenesc, deci nu ai o diversitate a cazuisticii , fie nu gasesti o specialitate anume din cauza ca se practica la nivel inalt doar intr-un singur oras) , sa te primeasca seful de sectie , sa gasesti un pacient cooperant [ deci sa fie inarmat cu bunavointa , rabdare , intelegere (cand vine vorba de recoltat probe , de facut injectii etc trebuie de undeva sa incepi , no ? ) si ... sa nu fie in coma :)) . Sau poate vrei un caz de neurologie si atunci nu reprezinta o problema atat de mare ultimul factor mentionat :) ] si sa ai si un medic care sa te supravegheze si sa te indrume (deci inca o persoana binevoitoare si inarmata cu rabdare ) . Iar astea sunt chestii de suprafata , nu intru in alte detalii , nu de alta , dar ma lungesc pana maine :) , insa ideea e ca medicina (un domeniu cu un upfront mult mai mare decat programarea , cu o munca , dupa mine , mai grea , ce implica mai multi ani "pierduti" si multe alte sacrificii , iar de multe ori stai si te gandesti daca a meritat ... mai bine nu raspund :) ) nu o poti invata de unul singur , dar programarea da .
e diferit. daca ai introdus gresit un cod, atat timp cat nu lucrezi la ministerul apararii, avand pe mana baterii automatizate de rachete balistice sol-sol intercontinentale cu cateva sute de kT la bord , nu moare nimeni, dar daca ai gresit diagnosticul, ori procedura (depinde daca esti diagnostician sau chirurg), atunci, cu siguranta, cineva moare. hint: poarta titlul de pacient. de aia medicina se invata TOATA VIATA, si nu doar aia 6 de facultate + 3 rezidentiat + 4 master, stagiatura si alti 7 pentru specializare (cred ca este ultraspecializare, dar, ma rog, ce mai conteaza?).
revin cu o idee. poti invata medicina si autodidact...daca esti Rene Descartes. altfel nu.
@@UmbraFulgur mai e și chestia că programul te avertizează unde ai greșit. Și apropo de malpraxis, nu întotdeauna moare (cel puțin, nu în viitorul relativ apropiat) pacientul dacă greșești diagnosticul , dar dacă tu ai vrut să scrii pe biletul de trimitere la specialist sau pe fisa de externare diagnosticul de "suspiciune de cancer", însă ești obosit din cauză că legea nu te lasă să pleci de la spital după garda de 24 de ore, ci trebuie să mai rămâi încă 8 ore cât e tura de zi (fun fact : un medic la care mergeam acum câțiva ani în practica de vară a stat la spital de luni dimineața de la 8 până miercuri la 16, adică vreo 56 de ore continuu. Am întrebat-o cum face față, iar ea mi-a zis "Te obișnuiești, îți mai pui o perfuzie cu nu știu ce. Total am dormit 6 ore") și din cauza epuizării îți scapă cuvântul "suspiciune", nu observi asta, iar când pacientul vede că l-ai diagnosticat cu cancer, te dă în judecată că l-ai traumatizat psihic, iar judecătorul îi dă dreptate și uite cum ești bun de plată ca și medic pentru o chestie care putea fi evitată dacă legea ar fi făcută cu cap.
De aceea, sfatul meu e să lăsați naibii medicina și să faceți orice altceva. Orice altceva, pe bune.
Apropo, dacă termini o facultă de 5 sau 6 ani, poți să te apuci direct de doctorat. În sistemul Bologna, se consideră că ai masterul făcut dacă termini o facultate atât de lungă. Iar rezidențiatul, ca durată, depinde de ce specializare îți alegi. Dacă faci oftalmo, e 4 ani. Dacă faci neurochirurgie, e 7 ani. Dar măcar începi și tu să câștigi bani, nu să stai pe banii părinților până la 25 de ani pentru că nu te poți angaja în spital nici măcar după anul 3 de facultă, practica de vară e tot timpul moka, pe când ceilalți de la celelalte facultăți, nu doar de la IT, o fac pe bani. Dacă vrei să câștigi "mălai" în timpul facultății, nu o poți face decât casier la Profi sau ceva de genul.
Apropo, chestia cu învățatul toată viața nu cred că se mai aplică doar medicilor, ci oricărei persoane care nu vrea ca mâine să își piardă locul de muncă (sau cine își dorește un venit mai bun)
@@Oliver_Goicov, cunosc toate astea. sor`mea e medic si a terminat cu scoala (regimul de invatare organizat) la 35 de ani. in plus, si eu am o scoala in acelasi domeniu, doar ca pt celelalte specii de vietuitoare, chiar daca am practicat altceva, la polul opus salvarii unei vieti umane.
de asta am o mare apreciere pt cei ce si`au ales domeniul asta de activitate si doar cativa, in unele ramuri ultraspecializate (ziceai ceva de neurochirurgie in replay`ul tau - seems legit) catiga la adevarata valoare a muncii lor. restul....nu mai continui ca stii deja, raportat la ce ai scris pana acum.
2:31 concluzia e ca ajungem toti tamplari?
Eu sunt total demotivat de programare. La facultate am învățat diverse noțiuni de programare, dar proiectele (care trebuia să le fac) nu m-au motivat să învăț mai mult. Am făcut proiecte personale și în ciuda faptului că programul avea funcționalitatea dorită, nu m-a motivat să îmi aprofundez cunoștințele.
Mă axez pe programare doar pentru perspective.
Sfat pentru cei care doresc să învețe programare: studiați arhitectura procesorului pentru a nu vă trezi că programul vostru are performanțe nesatisfăcătoare. Necunoaștere arhitecturii procesorului înseamnă neutilizarea, la adevăratul potențial, a sistemului pentru care scrieți codul.
Ca să închei într-o notă diferită, gândesc că în viitor vom avea o criză de specialiști în alte domenii. Majoritatea se va specializa în domeniul IT, dar cu dificultate se va găsi un reparator (de chiuvete, uși, etc).
Sunt atâția din Africa și Asia care vor să ajungă în Europa, din toți ăștia care ajung se vor aciua și câțiva prin Romanica și o sa aibă și cine sa îți repare chiuveta. Dacă totuși nu, exista tutoriale pe UA-cam și pentru asta 😉
De ceva timp ma bate gândul sa devin instructor de programare la Logiscool, momentan sunt programator și studenta. In 2 săptămâni o sa fiu numai studenta, jobul îmi ocupa 9-10 ore pe zi.
Deci numai bine, poate din semestrul 2 o sa predau și eu:)
Si eu de obicei sunt autodidact, nu am prins nici in scoala si nici in facultate ore de informatica, asa ca am invatat singur si de 10 ani lucrez in x86 server support, cu toate ca nu am nici o calificare oficiala.
În anii '80, existau acele "cercuri" (desen, biologie, navo/aeromodele, karting, electronică, foto, etc.) Acolo nu doar se învățau, ci se și construiau multe chestii practice. Eu am profitat de unele și pot spune că m-au ajutat enorm.
Astăzi, văd "copiii" (colegii de servici mai tineri) unu' mai inginer ca altu' care săracii... "Nu ne-a arătat nimeni. De unde să știu? N-am înțeles nimic din școală" etc. Mă întreb: Cum dracu' ați terminat una-două facultăți? ba și ai fost angajat!
Să termini o facultate TEHNICĂ și să spui că șublerul este cheia franceză... e grav! Eu înțeleg că: "Nu-i pădure fără uscături" dar... acum nu se mai vede pădurea de uscături!
Vine potopu'
Sarim peste conflictul intre generatii ca pare ca si tu l-ai sarit. Ar mai fi cateva puncte de vedere de luat in calcul pe langa "potopul". Ei au halit ce li s-a dat. Tu te-ai certat cu primarul orasului sa tina in picioarele clubul elevilor? Ti-ai facut tu club privat in care 10% din locuri sa le dai acoperi cu cazuri sociale? Ti-ai rupt din timp si orgoloiu si ai aratat celui mai tanar de langa tine cum se face un lucru cand l-ai vazut debusolat? Sau l-ai tinut in zeflemea cu replica ca vine potopul? Ti-ai urcat video-uri pe youtube de "how to" cu skilurile deprinse in copilarie? Pardon de expresii.
La Junimea pe usa era scris : INTRA CINE VREA, RAMANE CINE POATE. In facultate se aplica ceva cam tot in genul asta. Acolo intra aprope oricine dar de invatat ... invata doar cine vrea. Nu trebuie sa intelegi acest lucru ca pe un lucru rau , trebuie sa intelegi ca din facultate iesi POSESOR DE DIPLAMA , diplama care spune ca ai anumite abilitati. Daca nu-ti cultivi si antrenezi acele abilitati ... atunci te mananca uitarea ( pe tine, cu tot cu abilitatile tale ). Multa lume nu intelege ca pe langa invatarea unor materii relativ utile, acolo de fapt iti formeaza un anumit mod de gandire . In plus trebuie "SA VREI SA TE DEZVOLTI". Cei despre care vorbesti nu au avut aceasta dorinta. Ei au zis ca e suficient ca au studiat 4-6 ani de zile si ca de acum inainte sunt ingineri. Gresit , sunt doar posesori de diploma de inginer. Atat si nimic mai mult .
Ca sa intelegi o sa-ti spun ca un inginer este cel care respecta cei 4 "indici": W-W-W-H = C-C-U-C
When ( Cand )
What ( Ce )
Where ( Unde)
How ( Cum )
Pe scurt se traduce cam asa :
When ( Cand ) - AZI , ca daca cauti maine atunci se aplica versiunea - "Ce poti face azi nu lasa pe maine lasa pe poimaine ca pana atunci uiti complet si nu mai este interesat nimeni de ea".
What ( Ce ) - Cauta ce AI NEVOIE nu ce crezi ca paote ai avea nevoie ( defineste problema exact ) . Pe scurt invata sa cauti strict ce te intereseaza si nu te "dilua/disipa" in a cauta chestiuni paralele ca poate asa dai de rezolvare.
Where ( Unde ) - Cauta unde trebuie si nu pe unde apuci. Am auzit o maxima:: " caut pe forumuri ca aia stiu ce spun". O alta maxima a fost spusa de un Dorel care era de meserie ELCTRO-ZUGRAV. " Standardele nu sunt bune , sunt facute sa-ti ia astia banu si tu sa te uiti ca prostul la o hartie care nu-ti explica cum sa rezolvi problema". Cand am intrebat de curiozitate ce rezolvare vede el, am primit un raspuns cel putin hilar daca nu chiar perisculos din punct al NTSM -" caut pe forum si daca vad o solutie care imi pare buna a unuia nu-mi mai pierd timpul cu alte cautari". A fost maxima asta.
How (Cum ) - Este exact modul in care cauti un cuvant in dictionar , cauti prima data dupa litera de inceput, apoi cauti duap primele 2 litere de inceput si in final cauti dupa primele 3 litere - restrangi cautarea din aproape in aproape .
Explicatiile au fost generale dar ele definesc modul de lucru si mai ales principiul de "functionare" al unui inginer cu experienta. Din acest motiv multi nu inteleg ca de fapt experienta este alcatuita din repetarea pana la invatare a modului de aplicare a unor reguli care te duc spre solutia problemei.
Am intalnit in viata mea multi asa zisi ingineri si pe care daca ii scuturai putin ( din ce norma e aia, din ce standard e ailalata, ce defineste asta ) isi luau bagajul si plecau imbufnati ca nu ii crezi pe cuvant. Totul a culminat cu "ghinionul" unui care era cat pe cel sa-l coste viata. A avut noroc ca era altul mai priceput pe langa el si in ultima secunda ia dat una peste mana deia pus mana in gips pentru 2 saptamani, dar macar a ramas in viata. Asa ca ingineria si carnea de porc sunt 2 chestiuni foarte grele. Daca "specialistul" nu stie sa le consume se poate sa i se aplece.
Deci ingineria si orice meserie se invata prin repetare si studiu. Altfel acele abilitati cu care te lauzi cand esti tanar se pierd in timp si spatiu. Bafta.
@@hardsoft21 complet de acord. Si eu sunt autodidact de fel. Dar, adevarul e tot timpul undeva la mijloc. Daca mami si tati iti zice toata viata sa faci facultate, sa te faci injiner si uite ce bine o sa o duci ca si noi tot la fel am facut si uite ce bine am ajuns. Dar tu nu stii ca mami si tati 17 ani au avut ca distractie iesitul in parc si la cico si in rest timp liber care trebuia umplut, si ca cei 17 ani de scoala cuprindeau o galagie de practica si anii de invatamant riguros aveau o structura gandita si stabila. Si tu nu stii ca pe langa faptul ca iti iei diploma, reperele tale in viata au facut cu totul alt tip de scoala, tu doar stii ca urmezi traseul corect. Si bam, dupa 17 ani de urmat traseul corect te trezesti in campul muncii ca nu seamana nimic cu ce ti s-a promis. Si cand tu stai acolo debusolat si te intrebi wtf happened, vine unul care facea navomodele in copilarie la clubul elevilor, se uita cu dezgust la tine si apoi merge acasa si comenteaza pe net ca vine potopul. /// Sa fim intelesi. Eu din scoala am iesit lichea. Debusolat, dar lichea. Doar ca am avut seminte sa imi placa sa descopar lucruri si acum pot zice ca am invatat dupa scoala mai mult decat in scoala si ca pe orice ma apuc sa fac in 3 ani imi iau magna cum laude. Am schimbat 4 domenii in 10 ani, le-am luat de la 0 si cand am plecat din fiecare loc am ramas cu prietenii formate, si am primit recomandari pe mai departe. Pwp
@@ciprianmihai4821, de fapt este invers. ala mic, ce facea navomodele e ala debusolat. al`lalt, de a primit o educatie riguroasa si, mare atentie, corect structurata (ca sa`si poata structura ideile si informatiile primite) e ala care stie si face.
mda. cam multe paranteze, da` pari om priceput si nu`mi fac probleme.
ceea ce nu intelege majoritatea este ca scoala nu te invata o ramura anume din campul muncii. care camp al muncii este mult mai divers azi si populat de nepriceputi, aia de pierdeau timpul prin sali de net uitandu`se la anime (de fapt hentai, dar mna).
sa revin. scoala te invata disciplina si pe langa stagiul militar este cel mai bun sistem de a modela un om echilibrat si organizat. informatiile primite sunt doar poarta de intrare si nu toata cursa. cursa propriu`zisa este intreaga ta viata de adult si este alcatuita din tot ce inveti in scoli superioare, lucrand, in acelasi timp, sa`ti poti achita studiile si ce inveti dupa, practicand. inveti pana crapi sau iti pierzi mintile in iarba si Jäger, uitand ce inseamna *meister* .
@@ciprianmihai4821 Respectivele cercuri țineau de ministerul învățământului, nicidecum de primărie. Cât despre deschiderea mea spre a-i învăța și pe alții ceea ce știu, da! (consider că meseriașul care nu-i învață pe ucenici TOT ceea ce el știe, frică fiindu-i că l-ar putea detrona vreunul, acela clar nu-și stăpânește meseria) Problema de care m-am lovit (frustrarea mea) este refuzul lor de a învăța. Și mai grav este faptul că nu au nicio pasiune sau curiozitate nici în alte domenii! Știu doar s-o ardă pe jocuri și cam atât. "Faptul că nu-ți atingi scopul în viață nu e o tragedie. Adevărata tragedie e să nu ai unul"
(Benjamin Mays)
Ei bine, asta m-a determinat să spun că vine potopu'
A avut dreptate taicameu cand eram la scoala. Invata si nu te mai juca, invata si in timpul liber nu doar si cand esti la scoala sau pentru scoala. Si nu am facut iar acum dupa master muncesc si sunt prea obosit in putinul timp liber sa mai invat ceva....
Cand ai zis de Editare video, speram sa zici la un moment dat si de productie/editare audio. Asa am cunoscut si eu la 14 ani acest domeniu, iar acum dupa 15 ani, inca imi ascult creatile vechi sau cele recente de 1 an si de fiecare data imi zic ca trebuia sa caut solutii sa imi promovez creatiile/ remix-urile. Am facut si doar pentru mine. Ar prinde bine celor mici editare si productie audio. Cu siguranta vor fi persoane care isi vor descoperi inclinatiile muzicale din timp
Io ma fac macara....
Ma uitam dupa lista cu tutorialele pentru Vegas si Premier 😆
Esti cel mai tare
in ultimele 6 luni am invatat singur front end development si in octombrie incep primul job in domeniu. Pentru cursul de Unity ma pot inscrie si la 27 de ani ?:))
ce background ai? complet diferit de it sau tot ceva relevant?
@@comedyman112 as spune diferit de IT, inginerie navala
Salut! Si eu sunt tot pe acelasi drum sa zicem. Cum e la primul tau job in domeniu? :D
@@DemonicShadowYTB inca sunt in perioada de training, alaturi de alti 9 colegi noi. Deocamdată e super, invat multe lucruri noi, structurat, am timp sa ma acomodez, recomand
@@alexinho2708 sincer, ma bucur pentru tine! Domeniul asta e unul greu, dar frumos..
Farmecul lui e momentul ala in care te chinui cateva ore pe o chestie pe care ulterior o rezolvi. Chestia asta iti genereaza o fericire neexplicabila cel putin pentru mine.
Keep it up!
Salut, imi poti spune si mie te rog o cale sa ,,portez,, istoricul conversatiilor Whatsapp pe iphone? Am un telefon cu Android si doresc sa trec pe iPhone iar singurul lucru care a mai ramas de facut este ,,sa imi trec istoricul conversatiilor etc,, Wtsapul-ui de pe Android pe iPhone. Multumiri.
Vad eu un spoiler pt urmatorul videoclip? In thumbnail e noul iMac?
*Eu vreau sa invat astronomie si programare, problema e ca am 18 ani nu 12.*
Eu le am pe amblele la un loc, varstele ma refer :)). Invat programare, ma dau cu bicla de fun si m-am reapucat de muzica. De mic voiam sa ajung aviator, dar cine stie...
Gandeste pe termen lung si alege una din ele. Cu astronomia e un pic mai greu in Romania.
nu zic ca e perfect sistemul din Ro dar n am inteles cum ar putea fi schimbate materiile...dc te referi la continut( asa reiese) ce anume sa schimbi la biologie, fizica, chimie, matematica.. Da, au avansat si exista noutati, da tot tre sa treci prin basic..n ai cum sa intelegi acele concepte relativ recente fara sa cunosti baza... AI presupune cunostinte relativ solide de statistica si probabilitati.. care behind the hood ineamna calculus, o groaza de calculus chiar... am mancat integrale pe paine pana sa ajung la regresii liniare...Si iar ajungem la teorema lui Pitagora( care vrem nu vrem e un must in calculus, inclusiv advanced e.g. integrale duble si triple)
Cred ca e gresit sa ne asteptam ca un degree e tot ce ne tb pt o cariera. E la fel de important si cum folosesti acel degree si asta nu mai e treaba scolii..
Nu e vorba despre a schimba materiile ci metodele de a le preda si explica.
As baga-o pe fiica-mea la un astfel de curs dar momentan are doar 3 ani si abia a inceput gradinita. E un pic mare pretul pentru nivelul meu de trai, dar na ce sa faci, ca parinte faci orice pentru copilul tau, astfel incat sa te depaseasca si sa ajunga un om de succes. Indiferent ca e vorba de medicina, avocatura, IT, fotografie, model Playboy sau sofer de camioane. Important e sa ii placa si sa ii aduca bani in casa, nu?
Iar legat de mine, eu sunt adanc infipt in zona de confort si nu m-as duce nici pana la frigider daca nu mi-ar fi foame. Mi-e lene sa invat orice si caut mereu calea usoara sau calea "chiar trebuie sa fac asta??".
"Cum mă scol cum mi-e foame. Cum mănânc cum mi-e somn" :)
@@virgiljulean2799 😂 asta e nouă. Un prieten de'al meu spunea "dacă nu mi-ar fi foame, ar merge p#&a la muncă" 😂 🤣 😂
Poți face un video despre dropshipping, market afiliat, vad ca e iar la moda,se merita sa te apuci?
nu ma fac programator.Invat programare de 1 an si am facut si logiscool doar ca mi se parea prea usor si am renuntat.EU o sa urmez un liceu militar dupa care o academie mmilitara cu rpofil de securitate cibernetica.Mi se pare mult mai interesant decat sa codezi o aplicate.Asta e parerea mea,dar baza e progrmarea
intrebarea este, ce parere ai tu despre UnrealEngine5 ?
👏👏👏
La cum se indreapta treburile avocatii si doctorii vor fi infinit mai cautati decat programatorii..pentru ca toti au parte de procese in ziua de azi,mai ales la cate companii,firme si d.asea sunt pe piata..care primesc procese din toate partile..si ca doctor...vad ca toti sunt bolnavi de ceva in ziua de azi..deci cred ca programatorii se vor duce la doctor pentru ca nu au de ales daca stau pe un scaun toata ziua:)))Oricum..frumos video!!😉
Imi pare foarte rau ca nu inregistrezi sub forma unui podcast te-as asculta mereu cu drag in timp ce conduc spre munca, asa trebuie sa folosesc tehnici neortodoxe pe Android ,,Vanced kit'' sa te pot asculta in background si sa am GPS'ul in acelasi timp activ. As putea totusi sa le platesc celor de la UA-cam ptr. premium dar vorba ta deja am Spotify, Netflix si inca vreo 3 abonamente. Pacat ca putini sunt cei care urmaresc content de calitate si cunosc cu adevarat arta ironiei si a sarcasmului. Te salut din UK.
16:06 - Dupa video-ul asta, nu mai trebuie sa platesti, doar sa pui intrebari :))
Statistica zice că cel mai bine înveți cu cineva de vârsta ta. Mândrele au un mare avantaj aici.
Deși orice formă de educație e bună atât timp cât e continuă și îndeplinește standarde minime.
Eu personal îs liber ca Ozzy și învăț chestiile logic. De domeniul lui 1 și 0 nu mă apropii că nu am atâta răbdare și nici ochii atât de buni încât să mă descurc
Dar despre cursurile de medicină gen de asistent medical și doctor ce părere aveți? Mai merg? Mai sunt baza în viitorul apropiat? Încă se mai caută? Haideți cu algoritmul în secțiunea de comentarii și spuneți-mi părerea voastră :)
Apropo de cărți, când mai prezinți una? 😁
Hai cu bancul 😍😍😍
Salut Dan! Cateva videoclipuri cu recomandari pt telefoane, diferite bugete, se aproprie "vinerea neagra" si vreau sa-i cumpar un telefon bunicii.
Statul pe calculator pe termen lung, fie programare fie jocuri fie alta activitate, ai beneficii viitoare financiare sau intelectuale, daar la partea cu sănătatea și sport se va vedea cu siguranță pe viitor în mod negativ ... hai cu un video despre sport ...
Păi da la ce îmi trebuie mie (a+b)^2?
Ce limbaj de programare fac fetele tale?
Eu la 15 ani folosesc c# pt unity, care... am invatat-o printr-un curs :)
Le urez succes in a face ce le place. BTW daca au mai mult de 1 an pe visual scripting(scratch) invata-le un limbaj propriuzis.
Nu este reclama la Logicschool ?
Sa nu fie cu suparare ca am intrebat !
Ba da lista aia cu canale de editare video unde îi? :))
OMG, nu cred ca exista in Romania scoala care preda Godot, chiar ma bucur sa aud asta
Povesteste-ne mai mult despre programare. In ce consta,cum se face,ce trebuie invatat etc. Multi spun ca oricine se poate apuca sa faca programare. Ca nu e chiar necesar sa stii matematica sau engleza. Dar oare e asa? Hai cu un ghid basic pt incepatori. Tu ce zici?
Nu e chiar asa. Probabil ca nu e imposibil, da, dar daca toata viata tu nu ai facut matematica deloc ( ai facut liceu de filologie de exemplu) iti va fi destul de greu.
Engleza e de baza. Toate informațiile sunt in engleza.