Festivalul Regional al orchestrelor de muzică populară a Școlilor de Muzică/Arte "Vas.Mișcoi” 2024
Вставка
- Опубліковано 31 січ 2025
- Direcția Cultură Turism Tineret și Sport Leova
prezintă
Festivalul-concurs Regional al orchestrelor de muzică populară a Școlilor de Muzică/Arte "Vasile Mișcoi” ediția V-a, desfășurat la 21 aprilie 2024 în Școala de Arte "Petre și Ion Teodorovici” din orașul Leova
De pe timpuri și până în prezent, poporul nostru a considerat muzica populară o parte componentă și esențială a valorilor naționale. Practic, toate obiceiurile și tradițiile noastre sunt însoțite de muzică. Astfel, tezaurul nostru folcloric a devenit o platformă imensă de acțiune pentru culegerea, dezvoltarea și promovarea valorilor tradiționale, în cazul nostru, muzica populară.
O contribuie esențială la acest capitol o aduce și Festivalul - concurs Regional al orchestrelor de muzică populară a școlilor de Muzică și Arte, având drept scop: descoperirea și promovarea tinerilor talente în interpretarea muzicii populare, promovarea folclorului muzical, comemorarea rapsodului Vasile Mișcoi, care, pe parcursul întregii sale activități a cultivat în generații de instrumentiști și soliști vocali dragostea față de cântecul popular, muzica folclorică.
La 21 aprilie 2024, în incinta Școlii de Arte ,,Petre și Ion Teodorovici” din or. Leova s-a desfășurat ediția a V-a a Festivalului-concurs Regional al orchestrelor de muzică populară a Școlilor de Muzică și Arte în memoria rapsodului băștinaș Vasile Mișcoi.
Reamintim, că Festivalul a fost inaugurat în a. 2017, la inițiativa regretatului șef al Secției Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova, dl Mihai Suruc și fiica rapsodului Liliana Cazacu, cu susținerea Consiliului Raional.
Invitați de onoare:
Vicepreședintele raionului Leova, domnul Nicolae Prițcan, dnul Gheoghe Nicolaescu, asistent universitar la Universitatea de Stat ,,Ion Creangă”, municipiul Chișinău, dna Cazacu Liliana, fiica regretatului rapsod.
Festivalul a fost precedat de discursul dlui Vicepreședinte a raionului, șefei Direcției Cultură Turism Tineret și Sport dna. Samoilenco Tatiana și dna. Cazacu Liliana.
În cadrul evenimentului au răsunat nestemate muzicale prezentate de orchestrele de muzică populară pentru copii din localitățile Leova, Cărpineni, Hâncești, Nisporeni, Comrat, Sărata Galbenă. Toate colectivele participante au demonstrat un înalt nivel de interpretare, anticipată de o pregătire serioasă a elevilor pentru participare în cadrul acestei festivități culturale de amploare, care, până la urmă, rămân a fi principalii păstrători ai valorilor noastre culturale, promotori ai spiritualității noastre.
În urmă delimitărilor juriului, pe locul III s-au plasat Orchestrele de muzică populară:
,,Izvoraș”, Școala de Arte ,,Petre și Ion Teodorovici”, or. Leova & ,,Daljaz”, Școala de Muzică ,,Alexei Valikov”, or. Comrat.
locul II au împărțit Orchestrele de muzică populară ,,Cimbrișor”a Școlii de Arte ,,Timotei Bătrînu”, mun. Hîncești & ,, Mugurașii”, Școala de Arte din s. Cărpineni, r-nul Hîncești.
Pe locul I s-au plasat Orchestra de muzică populară a Școlii de Muzică din or. Nisporeni &
Orchestra de muzică populară,,Stejăreii” - Școala de Arte ,,Grigore Solomon”, s. Sărata Galbenă, r-nul Hîncești
Pentru interpretare solistică excelentă în cadrul Festivalului -concurs Regional,,Vasile Mișcoi”, al orchestrelor de muzică populară a Școlilor de Muzică/Arte cu diplomă și premiu bănesc s-au menționat:
Duetul Cara Cristina & Novac Svetlana- Școala de Muzică din or. Comrat;
Ceban Cristiano- Școala de Arte din mun. Hîncești;
Ilinca Ulinici- Școala de Muzică din or. Nisporeni.
Pentru talent tehnic-interpretativ demonstrat în cadrul Festivalului -concurs Regional,,Vasile Mișcoi”, al orchestrelor de muzică populară a Școlilor de Muzică/Arte de diplomă și premiu bănesc s-au învrednicit:
Duetul - trompetă - Bradu Nicolai & Irașcu Andrei- Școala de Muzică din or. Nisporeni;
Chiperi Otniel- nai, Școala de Muzică din s.Cărpineni, r-nul Hîncești;
Borș Victor- acordeon, Școala de Arte ,,Petre și Ion Teodorvici”, or. Leova.
Este imbucurator faptul ca, se constata o reintoarcere si o atractie spre instrumentele traditionale și este o datorie a noastră să veghem cît se poate asupra autenticitătii folclorului muzical ca o moștenire a trecutului si sa-l dam generației viitoare intr-o formă, care sa corespunda realității.
Bravo toate orchestrele
Фрумусеце рарэ,мэ мындреск!!!