@@Aranimda* 7 maanden geleden Je koelkast en vriezer uitzetten en van de ander willen haar koelkast en vriezer willen genieten is slim ja. Maar zo iemand noemt men een parasiet.
Even een brandende zaklamp in de koelkast , deur dicht en dan het licht in de keuken uit. Dan kun je ook zien of de deurrubbers nog wel goed sluiten...
Dat is ook een goeie tip maar bij mij zijn ze prima. Als je de deur even open houdt, dicht doet en bijna meteen weer probeert te openen moet hij moeilijk open gaan omdat de lucht die er in is gegaan is gekrompen = onderdruk.
Goeie tips! Dank je! Vooral die lege ruimtes opvullen vond ik een goeie. Sowieso elke winter (Als het buiten vriest) even de spullen in de koeler/vriezer buiten leggen en dan snel de koeler/vriezer van binnen goed schoonmaken. Niet dat het buiten dan -18 is maar sowieso geen klusje voor in de zomer.
Laat de vriezer dan wel goed ontdooien (24u idealiter) zodat smeltwater van de verdamper ook de kans heeft om weg te vloeien. Doe je dat niet, dan loop je kans dat dat meteen weer aanvriest als je de vriezer weer inschakelt met verhoogd stroomverbruik tot gevolg.
@@KetelKlets Dat is een probleem van koelkasten, niet van vriezers. Daar zal in principe nooit condens op de achterzijde zijn! Die is altijd warmer dan de omgeving!
Koude accu. Leuk, maar het kost wel eerst veel energie om het water in de flessen te koelen. Ik denk dat je dat moeilijk terug gaat verdienen. Reken maar uit, kost je zo maar jaren om break even te draaien (bij 10x open dicht per dag). Zou lege flessen nemen, ballon kan ook. Of gewoon niks, lucht koelt met weinig energie af. Je had het namelijk over (flink) zuiniger maken, toch? ;-)
Je zegt dat het energie bespaart wanneer je lege plekken in de diepvriezer opvult met flessen water. Zou het niet meer besparen door er lege flessen (dus gevuld met lucht) in te leggen?
Nee. De warme lucht kan daar inderdaad niet komen, maar het water in de flessen gaat als een _koude accu_ werken. Hierdoor blijft de temperatuur stabieler (traagheid van warmte/massa). Ik gebruik flessen water in de koelkast en koelelementen in de vriezer. Die kunnen in de zomer tevens mee in de koelbox tijdens uitjes.
Ketel Klets, Ik maak ook gebruik van een koelelement. Die heb ik onderin de bak (bak no.4) gelegd. Is dit slim of kan ik beter in de bovenste bak leggen? Alvast dank voor je uitleg.
Het gaat er ook om dat de warmte aan de bovenkant weg kan. Warme lucht stijgt en de lucht moet kunnen circuleren. Dat verhaal van het water klopt wel, maar de uitleg niet helemaal. Het gaat er vooral om dat water een veel hogere soortelijke massa heeft.
Ik heb boven mijn inbouwkoelkast een soort koofje gemaakt met een ventilator voor computerbehuizing. Voorheen was de wand aan de kant van de hal warm op de plaats waar de koelkast staat, en nu niet meer. Ding via usb aangesloten.
Leuk hoor steeds weet je weer een nieuw onderwerp te vinden. Nou worden we wel weer lekker aan het werk gezet, een ingebouwde koelvriescombinatie aan de achterkant schoonmaken. Gelukig is hij ouder dan 10 jaar, zal ik dan maar een nieuwe kopen :) Maar hoe milieu vriendelijk is eigenlijk het fabriceren en later slopen van koelkasten(in africa?). Misschien moet ik mijn energieverlies maar nemen en hem gewoon schoonmaken?
Milieuimpact is dusdanig dat milieucentraal met klem aanraadt om een nieuwe te kopen. Dat zegt wel wat. Overigens wordt witgoed veelal in Nederland zelf gerecycled juist omdat er verschillende koudemiddelen in zitten. Overigens zijn de commodityprijzen dusdanig gestegen dat er streeds minder e-waste op transport gaat naar o.a. Afrika of Azië (metalen, goud, zilver, koper, lood, tin, antimoon, cobalt, lithium, alles is gigantisch in prijs gestegen, waarbij export op de boot juist weer te duur is geworden om je 'afval' in Afrika te dumpen).
Koop een stroommeter die je in je stopcontact stopt en dan stekker van je koelkast of ander apparaat erin. Dan kun je realtime verbruik aflezen of over een bepaalde periode wat bij een koelkast of vriezer een beter beeld geeft omdat ie niet continue aanslaat. Natuurlijk heeft het ook effect hoe warm het buiten de koel/vries kast is en hoe vaak en hoe lang je hem open laat staan. Deze waardes kun je vergelijken met een mogelijke nieuwe… succes :)
@@Go2Results Dat werkt in de praktijk helaas niet. Je moet sowieso over een heel jaar blijven meten omdat het stroomverbruik in zomer en winter kan verschillen, maar wat nog belangrijker is: de waardes die bij nieuwe koelkasten staan vermeld worden berekend a.d.h.v. een aantal factoren: standaard omgevingstemperatuur, aantal keren deur openen per periode enz. Wat je beter kunt doen is de bestaande koelkast opzoeken op typenummer en daar het gestandaardiseerde stroomverbruik per jaar bij opzoeken (staat vaak op het energielabel). Op die manier sluit je alle persoonlijke omstandigheden uit (testen moet je immers gestandaardiseerd doen) en vergelijk je appels met appels.
Peter Los Angelos, Bij het kopen van een combi-koelkast, kijk ik nooit naar het milieu aspect. Ik kijk naar de hoeveelheid sterren, het verbruik, betrouwbaarheid van de merk en de kosten voor thuis levering. Milieu heb ik bij het grofvuil gezet!
Wederom bedankt voor de video 👌. 2 vraagjes: Weet je ook een truukje om dit met een inbouwkoelkast te doen, zonder deze te hoeven demonteren? Al zal hier neem ik aan minder snel stof op komen, na verloop van tijd bouwt het zeker op. Is het niet logischer om lege flessen in je vriezer te leggen? Hetzelfde voordeel als wat jij noemt, maar dan zonder dat je water hoeft te bevriezen (en weer ontdooien als je de ruimte wel nodig hebt). Bij voorbaat dank!
Dat heeft zelfs een naam: koude accu's of koelelementen in de vriezer. Die doen inderdaad hetzelfde. En wat betreft de inbouwkoelkast: ik zit met hetzelfde probleem en daar zit zeker 16 jaar aan stof en spinnerag op. Ben er nog niet uit hoe ik dat ga aanpakken.
@@KetelKlets nee, het is niet altijd simpel … maar vaak ook wel . Anyway , je filmpje geeft wederom goede informatie! Thx ( ik kom bij je terug als ik energie neutraal/ positief ga bouwen .. als dat mag natuurlijk)
@@KetelKlets Bedankt voor je antwoord. De problemen die jij noemt heb ik gelukkig niet. Accepteren dat iets stroom kost is natuurlijk ook nog een optie. Of koop van het geld dat een nieuwe koelkast kost een extra zonnepaneel ;).
Die flessen water zijn een leuk idee, maar de enige reden waarom dat werkt is omdat de temperatuur meer stabiel is en de compressor minder vaak aan hoeft te staan maar wel langer. Wat er voor zorgt dat meerdere condensatoren minder vaak leeg raken. Maar het kost ook energie om die flessen water af te koelen, en ze moeten er ook weer uit. Dan gaat die koelte weer verloren. Dus of het het waard is… dat mag je zelf beslissen
Een liter water opwarmen of koelen kost ongeveer 600 keer meer energie om dit met lucht te doen. Dit betekend dat water gevulde flessen pas effect hebben als je de deur 600 keer open en dicht hebt gedaan. Handiger en efficienter zijn lege kartonnen drink- of yoghurtpakken (wel even goed schoonmaken) . Gebruik verschillende formaten en sluit ze goed tegen elkaar aan. In de winter bij vriezend weer kun je wel water gebruiken dat buiten bevriest, je brengt dan de kou juist naar binnen. Vul de fles maximaal voor een derde , ivm kapot vriezen. Succes
@@henkdigisaurus8299 Slim idee, Henk! Zat me ook al niet lekker dat idee van flessen met water om op te vullen. Stel dat je een keer toch de koelkast moet vullen, zoals voor een feestje. Dan moeten al die waterflessen eruit en later opnieuw afgekoeld worden... Kortom, dat idee met waterflessen gaat eerder het verbruik van de koelkast verhogen dan verlagen!
Ik heb als internationaal chauffeur enkele jaren met een koel/vriestrailer gereden, velen hebben een hekel eraan vanwege de herrie zeker als je gaat slapen 's avonds dan slaat de koelmotor nog weleens aan, dat is een kwestie van gewenning op het laatst hoor je deze niet eens meer, net zoals mensen die jarenlang langs een spoorlijn wonen dat die de treinen niet eens meer waarnemen, dit is ongeveer hetzelfde, maar als er in dat patroon van aan en afslaan een verandering komt dan valt je dat op, als de koelmotor meerdere keren per uur aanslaat o.i.d. wat deze normaal nooit deed dan is er iets loos. Zelfs zo erg dat ik 's nachts m'n bed ben uitgegaan om te kijken of er iemand misschien aan de deuren heeft gerommeld en jawel een of andere onverlaat had in de trailer gekeken wat ik vervoerde maar niet de deur meer correct gesloten , dat is later direct verholpen door er een containerslot op te doen, knappe kerel/dame die dat nog open krijgt. Maar ook een versleten of kapot deurrubber kan de oorzaak zijn en dat heb ik een aantal maal mogen ervaren, ik keek daarom altijd de deurrubbers na eer ik deze trailer aankoppelde, beschadigd? dan werden ze direct vervangen. is ook in het voordeel van de vervoerder want de dieselolie die de koelmotor aandrijft is ook geen rode meer die goedkoper was, kortom een win win situatie!!
Wellicht misschien overdreven maar dit ik elke 3 maanden oftewel elk kwartaal, aangezien ik in de schuur ook een 2e koelkast en 1 vriezer hebt staan, een schuur die wel is geïsoleerd en hoe!!! maar ik weet al in de loop der jaren dat STOF (en sigarettenrook, nee ik rook al een tijd niet meer!) meer kapot maakt dan je lief is, dus dit is een zeer waardevolle tip helaas veel mensen denken "ja doei dan moet ik die koelkast en/of vriezer gaan weghalen etc. nee hoor het zal m'n reet roesten om het maar even plat te zeggen, maar ze vergeten dat het wel ten kostte kan gaan van de levensduur van je apparaten, kan er een heel pleidooi over houden wat sigarettenrook of sigaren en pijp etc. kan aanrichten aan je elektronische apparatuur zoals wij dus onlangs hebben ontdekt, maar dat reikt te ver, maar meld het toch maar even.
Dank voor deze video. Jaarlijks ontdoe ik de condensor van mijn koelvriescombi van stof, en fijn om te weten dat dit niet voor niks is. :) Vraagje: in mijn koelkast zit een ventilator die je handmatig aan/uit kunt zetten. 's omers zet ik deze eigenlijk altijd aan omdat er dan minder ijsvorming ontstaat op de achterzijde van het apparaat. Maar qua energie efficiëntie: wat is beter, aan of uit???
Aan laten staan, afhankelijk van hoe je je koelkast gebruikt. Warmte stijgt op, dus boven in de koelkast is het daarom altijd 2 à 3 graden warmer dan de ingestelde temperatuur. Om diezelfde reden zit de groentelade ook altijd onderin de koelkast, daar is het namelijk het koudst. Heb je boven in de koelkast flessen wijn liggen, laat dan de ventilator uit staan om gebruik te maken van die iets warmere lucht bovenin. Zet je de ventilator wel aan, dan zal de hele koelkast dezelfde (ingestelde) temperatuur halen en blijft het eten maximaal vers (de lucht wordt in de koelkast rondgepompt). PS: de ventilator in het vriesgedeelte zal er voor zorgen dat warme, vochtige lucht wordt afgezogen zodat ijsvorming wordt voorkomen. Die doet dus net iets anders dan de ventilator in het koelgedeelte.
Een koudemiddelcircuit wordt doorgaans geregeld door de voeler na de verdamper. Deze wordt beinvloedt door de temperatuur/druk in de verdamper. Doordat jij de ventilator aanzet, kan het koudemiddel in de verdamper meer warmte opnemen, hierdoor stijgt de druk, gaat het expantieventiel verder open waardoor er meer koudemiddel naar de condensor gaat. Jij beinvloedt de werking van het systeem nadelig voor het verbruik. Invriezen van de verdamper KAN duiden op koudemiddeltekort, maar controleer ook de afdichting (rubbers) en de vrije ruimte rondom de kast.
Dat kunstje met die flessen kan je ook met vriezers doen, maar dan moet je er geen water in doen. Althans niet zoveel dat die fles barst. Met een paar in plastic gewikkelde blokken polystyreen (piepschuim) kan je grote ruimtes in je vriezer mooi opvullen, zonder dat het veel weegt.
Qua lucht werkt dat, maar het water in de fles werkt ook als een 'koudeaccu' doordat het water de omgevingstemperatuur in de koelkast heeft aangenomen. Omgekeerd, zet nooit warm eten in de koelkast, maar laat dat erbuiten eerst afkoelen alvorens je het in de koelkast of vriezer zet.
@@KetelKlets Ik denk dat het met vriezers nog wel een beetje nadenken is omdat je niet wilt dat de fles barst doordat er teveel water in zat.Het volume van het water neemt toe tijdens het bevriezen.
@@bertv.374 In de vriezer gebruik ik zelf koelelementen hiervoor. In de zomer gaan ze mee in de koelbox en de rest van het jaar stabiliseren ze de temperatuur in mijn vriezer. In de koelkast gebruik ik wel de flessen water.
Bedankt voor het delen van deze interessante video. Ik vraag me af of er een manier is om de achterkant van een inbouw koelkast/vriezer schoon te krijgen, zonder dat de boel ge-demonteerd wordt.
Heb jij wel eens geprobeerd om de aansturing van de koelkast en/of vriezer te beïnvloeden? Er zijn inmiddels wat 'smart' koelkasten die een wifi module hebben, maar ik zou bijvoorbeeld wel eens willen proberen of je de koelkast 's nachts uit kan zetten, en om 14:00 'deep cool' of 'quick freeze' te zetten, om zo modulerend met de beschikbaarheid van zonne energie de boel te koelen.
Volgens mij vries je dan de hele structuur van het voedsel kapot. Ook kan een schommelende temperatuur de houdbaarheid van het voedsel aantasten. Ik zou daarom zelf een koelkast of vriezer leidend houden en niet afhankelijk maken van externe energiefactoren. Daarbij moduleren koelkasten of vriezer niet: dat is aan of uit. Ik gok dat dit een kostenafweging is van de compressor.
@@KetelKlets ik vraag me dus af of een schommelende temperatuur tussen de 4 en 7 graden voor een koelkast slechter zou zijn, dan de koelkast per definitie op 7 graden te laten staan. En hetzelfde geldt natuurlijk voor een vriezer, als je een maximale temperatuur hebt, wanneer de vriezer doe dan ook aan moet, maar op de het meest gunstigste moment gaat vriezen een batterij kunt maken van overtollige energie.
@@skinkie Het eten is voor mij het belangrijkste en dat tast je aan met een schommelende temperatuur (de koelkast zelf maakt het niks uit). Kijk maar op een pizzadoos (de houdbaarheid is afhankelijk van de temperatuur in het vriesvak). 7 graden is te hoog voor een koelkast, dat merk je al aan de versheid van yoghurt en melk bijvoorbeeld. Bezuinigen is goed, maar niet ten koste van alles. Ik betaal jaarlijks vele keren meer euro's in de supermarkt dan dat een hele nieuwe koelkast kost, vandaar dat mijn focus op het eten ligt. Als je een thuisaccu hebt wordt de koelkast ook 's nachts voorzien van zonnestroom, dan heb je dat probleem al weggespeeld.
Vooral ook zorgen dat je twee keer per jaar het vriesgedeelte ontdooit. Apparaat uitzetten, via stekker of knopjes. Wat ik doe is het eten inpakken in de bak omwikkeld met een fleecedeken. Deur van het vriesgedeelte openlaten en er de 'zomer' ventilator of zelfs föhne opzetten. Binnen no time kun je het ijs eruit scheppen. Gebruik geen metaal gereedschap maar bij voorkeur houten keuken tools om het los te maken. Het gaat zo snel dat het eten geen tijd heeft om te ontdooien! Verder is het energieverlies in de koudere maanden minder erg. De restwarmte warmt je woning 'gratis' op.
Die flessen in de koelkast besparen erg weinig tot niks, ze zorgen wel voor een stabielere temp in de koelkast. Uiteindelijk heeft de koelkast dat water ook moeten koelen, enkel op een ander moment.
Het is juist goed een koelkast met een radiator aan de achterkant stijf tegen de muur te zetten, alleen dan creëer je een schoorsteeneffect. Je krijgt "trek" langs de radiator, warme lucht kan alleen omhoog en trekt koude lucht van onder mee.
@@KetelKlets In die van mij niet hoor. Er staat alleen dat je de beluchtingsopeningen (dat plastic deel dat tegen de muur komt met die ventilatiesleuven) vrij moet houden (er niets op moet leggen).
@@KetelKlets Mja. Het punt is dat die "minstens" geen goed advies is. Je hebt de muur nodig voor een optimale warmteafvoer en de meeste (alle?) kasten hebben die optimale afstand al ingeconstrueerd. Die moet je gewoon tegen de muur schuiven, het wordt niet beter als je ruimte laat.
Mijn diepvries verbruikt 200kWh per jaar dat is ongeveer 10% van het jaarverbruik. Mijn TV 300kWh per jaar. Groot apparaat. Behalve minder TV kijken wat zouden we daar aan kunnen doen?
@@wimphilipsen2651 Vervangen en goed letten op het energielabel. Zie: ua-cam.com/video/nEkaRzu3PI0/v-deo.html Kijk of of het formaat niet kleiner kan, zowel bij de tv als de koelkast kan dat flink schelen in stroomverbruik.
Tip zet de oude koelkast op de nieuwe. Nu gaar de warmte van de oude aan de achterkant omhoog en beïnvloed de condensor van de nieuwe koelkast nadelig omdat deze minder warmte kan afgeven. Omgekeerd heb je er geen last van omdat de nieuwe kast de warmte aan de zijkant afvoert.
Heb zelf een inbouwkoelkast met rooster aan de achterzijde. Die worden net zo vies of zelfs viezer als bij losstaande. Het is nl een heel gedoe om zo'n apparaat uit te bouwen.. In mijn inbouwgedeelte voor de koelkast heb ik gaten en sleuven gemaakt, want er zaten maar 2 kiertjes voor ventilatie. 1 voor verse lucht onder en 1 voor afvoer warme lucht boven. Daarnaast vindt ik dat de koelkast te dicht op de muur staat. Bijna met het rooster tegen de muur. In een nieuwe keuken ga ik toch liever voor losse apparaten. Het onderhoud is makkelijker. Makkelijker te vervangen, omdat je minder van afmetingen afhankelijk bent. En volgens mij zijn losstaande apparaten, raar maar waar, goedkoper in aanschaf. Je hebt alleen veel minder keuze, omdat inbouw in de mode is.
Leuke video, maar ik had verwacht dat je bij je tip over een fles water in je vriezer leggen even had vermeld om er geen glazen fles in te leggen. Bij -18 gaat een glazen fles water gegarandeerd kapot vriezen. Niemand zit er op te wachten om glasscherven uit een vriezer op te moeten ruimen.....
Glazen flessen? Alles zit toch al 15 jaar in plastic flessen? Bierflesjes kun je niet opnieuw afsluiten, dus glas is niet bij me opgekomen als mogelijk probleem. Hoe dan ook zijn de flessen water voor in de koelkast, in de vriezer gebruik ik koelelementen.
@@KetelKlets Als wijndrinker heb ik wel eens wat glazen flessen staan 😉... Normaal gesproken gebruik ik ook meestal plastic flessen... Verder vind ik je video's altijd heel leerzaam. Groeten, Martin
Als je flessen water in de vriezer doet, maak die dan niet te vol, omdat ijs meer volume inneemt dan water. Dat is waarom waterleidingen bevriezen. Elke fles half a driekwart vol zou prima werken.
Je kan de flessen beter leeg laten als je niet van plan bent het bevroren water te gebruiken. Water bevriezen kost enorm veel energie. Dan kan je beter accepteren dat je elke keer bij het openen 1kg lucht binnen laat. Edit: ik lees net dat het niet zo is, maar ik twijfel er heel erg aan.
@@edwinjanssen375 dat water bevriezen doe je echter maar een keer. Als je regelmatig de flessen eruit moet halen (waarbij ze dus nutteloos staan te ontdooien buiten de vriezer) en dan weer erin stoppen is water inderdaad niet zo handig, maar als ze eenmaal bevroren zijn en blijven vergroten ze de thermische massa in de vriezer en daardoor zorgen ze ervoor dat de compressor minder vaak aan en uit hoeft te slaan, en verbEtert daarmee het verbruik. Als je ruimte wil opvullen die regelmatig wel en niet gebruikt wordt, dus erin en eruit gaat, hou het dan bij lege flessen. Houden nog steeds de koude lucht binnen maar zonder dat je er meteen 3 liter ijs aan hitte uit haalt wanneer je thuiskomt met de boodschappen.
@@JasperJanssen Leuk en aardig, maar je hoeft maar twee keer per jaar een feestje te geven en daarvoor je koelkast en vriezer met extra etens- of drinkwaar te vullen, en je hele rendement is weer verloren... Sterker nog, ik denk dat het weer afkoelen van die buiten de koelkast opgewarmde flessen je koelkast/vriezer meer energie gaat kosten dan het gedurende het jaar telkens opwarmen van dat beetje lucht. Een liter lucht bestaat namelijk uit waanzinnig veel minder moleculen dan een liter water.
Bedankt voor de tips. Zou je hier ook advies voor hebben ik heb een nieuwe koelkast gekocht vorig jaar maar kan het vriezer gedeelte niet apart uitzetten hoe kan ik het beste de vriezer ontdooien. Want heb ook elke keer op de rand waar de inkeping van de deur invalt ijs zitten en weet niet wat de oorzaak is, maar dacht mischien even goed de vriezer ijsvrij maken
Komt vaker voor dat je de vriezer niet los kunt uitschakelen. Wat wij altijd doen: wij eten de vriezer zoveel mogelijk leeg en het laatste beetje doen we in onze tweede vriezer of leggen we buiten in een bak als het winter is. Dan de deur van de vriezer 24 uur open laten staan zodat al het ijs weg kan smelten incl het ijs op de verdamper (die meestal niet in het zicht zit). Dat zorgt voor lager stroomverbruik en minder ijsvorming in de vriezer. Na die 24u zet je de vriezer weer aan, die laat je *eerst* op temperatuur komen (-18C) en pas *daarna* leg je er de spullen weer in. Dit voorkomt condensvorming vanuit de warmere lucht.
@@KetelKlets ja alleen daarvan is dan weer het probleem dat ik dan ook me koelkast gedeelte niet kan gebruiken dus dat maakt het lastig en heb ook geen extra vriezer of iets, dus dacht mischien is der nog een andere oplossing
@@vanitymiliano6958 Koelkastspullen kunnen met dit weer ook prima naar buiten. Spullen voor de vriezer kun je met wat koude koelelementen ook in een koelbox doen.
Ik merk sinds deze video al dat de compressor van zowel de koelkast als de vriezer minder vaak aanslaat. Wat heb ik gedaan: - Condensor radiator schoongemaakt - Beide compressors stofvrij gemaakt - Zowel achter als links/rechts meer ruimte gemaakt voor het afstralen van de warmte - Transportfolie zijkanten koelkast verwijderd (oeps, dat bleek er nog op te zitten 🤦♂) Over de flessen water is wat ophef ontstaan in de comments hieronder. Missen we een variabele of heb ik onbedoeld een Mythbustertje uitgevoerd? www.vattenfall.nl/duurzame-energie/energie-besparen/slimme-koelkasttips/ www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/energyhack-1-vul-je-koelkast
Die onderste link vond ik dus fijn. Op die site staat ook een stukje over Anouk die kijkt hoe duur haar oude koelkast is met een Cresta energiemeter. Onze extra viezer en koelkast zijn oud, maar gemeten met de Cresta en gekeken naar de huidige aanschafprijzen, gaat het 9 jaar (vriezer) tot 35 jaar (koelkast) duren voor we de nieuw aanschaf eruit hebben. Ik twijfelde aan mijn meting, maar Anouk komt op hetzelfde uit. Dan wacht ik wel even tot ze kapot gaan en zet in op bijvoorbeeld bovenstaande besparingstips.
Ik vraag me af of deze tips ooit via vergelijking met zorgvuldige metingen tot stand zijn gekomen. Mijn bescheiden natuurkundige kennis zegt in ieder geval dat het niet slim is om lege plekken met water te vullen, aangezien dat al dat water toch op z'n minst één keer moet worden afgekoeld (kost energie). En stel dat je dan toch een keer wat extra voedsel of dranken in je koelkast kwijt wil, dan moet je dat water eruit halen, waarna het in je kamer opwarmt, en het later opnieuw af laten koelen, wat weer energie vraagt. En dat terwijl het afkoelen van een liter water ongelooflijk veel meer energie vraagt dan een liter lucht... Het idee van lege, plastic flessen klinkt me daarom al veel logischer in de oren. Maar dan nog, zit ik met de vraag of het overvullen niet tevens zorgt voor een moeizame verdeling van de temperatuur over de verschillende delen van de koelkast/vriezer.
@@MarcelvBoven Nee, het gaat om het temperatuurverschil, hoe groter dat verschil, hoe meer verlies er door de isolatie is en hoe slechter de warmtepomp werkt door het grotere drukverschil.
@@HVinduction Ja dat is wel zo, maar ik bedoelde eigenlijk dat het qua uiteindelijke energieverbruik niet uitmaakt of je een koelkast in de verwarmde keuken zet of in de koelere garage. De warmte die de koelkast aan de achterkant afgeeft draagt immers weer bij aan verwarming van de keuken.
Mogelijk, maar de ontwerpers van koelkasten en vriezers hebben er rekening mee gehouden dat er alleen sprake is van natuurlijke convectie. De condensor/radiator is dus waarschijnlijk al overbemeten met dat in het achterhoofd.
Nee hoor, maakt niks uit als de ruimte tot de muur maar voldoende is. Plus dat de koelkast zijn warmte aan de zijkanten wegstraalt en de vriezer aan de achterkant.
Ben het niet eens met het advies om een apparaat van 10 jaar oud te vervangen. Mijn 20 jaar oude Liebherr vriezer gebruikt 4,50 euro per maand aan stroom. Dat is bijna 55 euro per jaar. Met een vervangingsprijs van meer dan 1000 euro is de terugverdientijd meer dan 20 jaar, en dan is er nog geen geld bespaard.
Dat is een foute aanname, aangezien een koelkast of vriezer in de zomer meer stroom verbruikt dan in de winter ivm de hogere omgevingstemperatuur. Tel dus altijd de kWh (niet de Euro's, ik heb immers geen idee wat jouw stroom kost) over een heel jaar heen. Die waarde moet je afzetten tegen de kWh per jaar cijfers van moderne varianten. Alles is beter dan 20 jaar geleden, betere isolatie, andere (afgedekte) condensor, andere koelmiddelen, efficiëntere compressor, LED verlichting (die niet heet wordt) enz. Het is daarom bijna onmogelijk dat een apparaat van 20 jaar oud zuiniger is. De meerprijs van een (destijds) A+++ koelvriescombinatie was al binnen 1 jaar terugverdient, met een besparing op stroom van € 1900,- over 20 jaar bezien (en dat was met de oude tarieven!), kun je een aardige koelkast voor kopen. Zie: ua-cam.com/video/xOPqfYFZvc8/v-deo.html
@@KetelKlets geen foute aanname, maar meten is weten. 19kwh per maand, elke maand, zomer en winter, al meerdere jaren achter elkaar. Met mijn stroom tarieven is dat 4,50 euro per maand. Zelf als een nieuwe vriezer geen stroom zou verbruiken is de terugverdientijd nog steeds ruim 18 jaar. Goedkopere systemen zullen waarschijnlijk sneller terug verdiend zijn, maar nu is dat volstrekt niet de moeite waard.
@@boudewijndejong9134 Dan gaat dat in jouw specifieke geval niet op. Maar de meeste mensen kopen ook geen vriezer van € 1.000,-. Die kiezen er een van € 250,- tot € 500,- en die lagere prijs zie je terug in het energielabel (uitzonderingen in het dure segment daargelaten, daar zie je ook af en toe nog een F voorbij komen). Dat gecombineerd met het verbod op de verkoop van bepaalde energielabels (het oude A+ is nu F, alles daaronder mag niet verkocht worden) maakt dat voor veel mensen een moderne koelkast of vriezer een significante besparing is op het stroomverbruik, in de orde van 100 kWh per jaar of meer, afhankelijk van de leeftijd. Koelvriescombinaties van 25+ jaar oud doen soms wel 500 kWh per jaar, moderne iets van 160 kWh. En dat verschil komt jaarlijks terug.
@@KetelKlets Helemaal mee eens, daarom is het m.i. beter om eerst te meten en dan pas te kijken of het wel of niet goed is om oude apparatuur te vervangen. Daarom ben ik het niet eens met het standaard advies >10 jaar = vervangen. Overigens zorgen de andere tips in het filmpje mede voor mijn beperkte verbruik. Ben dus erg blij met je kanaal en de videos.
@@boudewijndejong9134 Niet iedereen heeft de middelen om zo'n meting uit te voeren, daarom gebeurt dat vaak niet. Een andere reden is dat koelkasten de 'nare' eigenschap hebben om gewoon niet stuk te gaan. Ik kom af en toe koelkasten en vriezers tegen van 30+ jaar oud. Normaal verdwijnen inefficiënte apparaten na 10-15 jaar wel uit het huis, maar witgoed is daar een uitzondering op, dat zal ook meespelen waarom milieucentraal daar zo op inzet. Het wordt verder ook ondersteunt met een aanstaande aankoopsubsidie bij inlevering van een oude koelkast of vriezer, al heb ik daar de details nog niet van vernomen.
Niet helemaal, omdat je tegenover de omgevingstemperatuur bij -18C drie graden kouder koelt dan bij -15C. Isolatie is nooit perfect, dus zal de vriezer bij -18C iets meer vebruiken dan bij -15C.
Hoi, ik heb een Bosch vriezer van 10 jaar oud. Deze heb ik 8 jaar geleden als ‘reserve’ overgenomen. Nu wil ik hem gaan gebruiken en nu blijkt dat het gas ‘eruit’ gegaan is. De compressor draait doch koelt niet, erg jammer voor zo’n duur apparaat.
Ik ben van mening dat theorie mbt de volle koelkast niet klopt: meer massa koelen kost immers meer energie en de lucht (weinig massa) in de koelkast is na het openen van de deur snel weer afgekoeld.
Massa gekoeld *houden* kost blijkbaar minder energie (over de tijd bezien). De massa heeft immers de binnentemperatuur aangenomen en dat blijft ook zo vanwege de traagheid van massa(energie). Het staat in menig koelkast handleiding vermeld (daar vaak _koude accu_ genoemd).
@@JanOZw In de praktijk gaat een koelkast meerdere keren per dag open, als een koelkast alleen gesloten is, dan klopt jouw theorie. Onthou dat een koelkast of vriezer nooit een modulerende compressor heeft, ik gok dat daar ook energetisch verlies optreedt (al zullen dat de waardes niet zijn). Vattenfall en HIER noemen het ook als tip: www.vattenfall.nl/duurzame-energie/energie-besparen/slimme-koelkasttips/ www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/energyhack-1-vul-je-koelkast
@@KetelKlets Ik heb inderdaad gezien dat deze tip op verschillende websites staat. Als tegenhanger kun je eens zoeken op Is een volle koelkast beter voor het milieu dan een lege. Dan zie je een link naar NPO2 radio. Daar vind je een filmpje van een interview met Daan van Eijk van het NIKHEF.
Z weerts, Zet die fles water pas in de diepvries, als je je pas gekochte producten erin doet. De diepvries gedeelte moet toch draaien om die producten te vriezen.
Een koelkast probeert niet warme kwijt te raken aan de linker en rechter zijkant, maar probeert te voorkomen dat warmte daar naar binnen komt. Om de koelkast hierbij te helpen kan je beide kanten isolatie aanbrengen.
Op het moment dat ik een duimpje omhoog wilde geven voor dit (verder) goede filmpje, begon je plotseling kletspraat uit te kramen (5:54) Er is ca. 0,710 Joule nodig om 0,001 kg lucht, 1°C te koelen. (0,001 kg lucht = ca. 1 liter lucht) Er zijn ca. 4186 Joules nodig om 1 kg water, 1°C te koelen. (1 kg water = ca. 1 liter water) Daar zit toch een factortje van ca. 5895 verschil in energieverbruik tussen. Dit zegt feitelijk al wel genoeg, maar kun jij dan misschien nog één keer aan jouw overige kijkers uitleggen waarom zij in vredesnaam de lege ruimten in de koelkast of vriezer beter zouden moeten opvullen met water?
Ik heb het overgenomen van o.a. Vattenfall en Hier. Neem even contact op met hen waarom ze dit aanbevelen en ter controle dat we niet een variabele over het hoofd zien (traagheid van massa als het eenmaal op temperatuur is wellicht?). Ik zie dit namelijk ook regelmatig in handleidingen voor koelkasten/vriezers staan (koude accu). www.vattenfall.nl/duurzame-energie/energie-besparen/slimme-koelkasttips/ www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/energyhack-1-vul-je-koelkast
Je geeft zelf al het antwoord, de 'gebufferde kou' in de flessen zal dat beetje warme lucht, welke in de koelkast komt, snel weer afkoelen, terwijl het afkoelen van de, gevulde, flessen slechts een éénmalige gebeurtenis is. Er vanuit gaande, dat je de koelkastdeur niet onnodig lang open laat staan.
@@j.r.arnolli9734 Dat is dan jouw interpretatie van wat ik zeg. De vergelijking die ik trachtte te maken is als volgt: Hoeveel keer moet ik wapperen met de koelkast-/vriezerdeur (open / dicht / open / dicht enz.) om evenveel energie te vernietigen als het nutteloos in de koelkast/vriezer leggen van water. Uit berekeningen blijkt dat ik hier een lamme arm aan over houd en om dat te voorkomen kan ik dan beter de koelkast-/vriezerdeur de hele dag open laten staan. (Er van uitgaande dat ik de verloren ruimte, opgevuld met water, nooit meer nodig heb, want anders wordt het nog dramatischer)
respect, 1 van de duidelijkste en simpelste uitleggen ooit 👍
Ik heb hem uitgezet en woon bij mn vriendin😀👍
Goede bespaartip. Mag ik ook bij je vriendin wonen?
Dat is een goeie
@@Aranimda* 7 maanden geleden
Je koelkast en vriezer uitzetten en van de ander willen haar koelkast en vriezer willen genieten is slim ja.
Maar zo iemand noemt men een parasiet.
Geen vriendin is nog goedkoper😂
Bij het uitzetten van koelkast moet je de deur open houden.
Even een brandende zaklamp in de koelkast , deur dicht en dan het licht in de keuken uit. Dan kun je ook zien of de deurrubbers nog wel goed sluiten...
Dat is ook een goeie tip maar bij mij zijn ze prima. Als je de deur even open houdt, dicht doet en bijna meteen weer probeert te openen moet hij moeilijk open gaan omdat de lucht die er in is gegaan is gekrompen = onderdruk.
Goeie tips! Dank je! Vooral die lege ruimtes opvullen vond ik een goeie.
Sowieso elke winter (Als het buiten vriest) even de spullen in de koeler/vriezer buiten leggen en dan snel de koeler/vriezer van binnen goed schoonmaken. Niet dat het buiten dan -18 is maar sowieso geen klusje voor in de zomer.
Laat de vriezer dan wel goed ontdooien (24u idealiter) zodat smeltwater van de verdamper ook de kans heeft om weg te vloeien. Doe je dat niet, dan loop je kans dat dat meteen weer aanvriest als je de vriezer weer inschakelt met verhoogd stroomverbruik tot gevolg.
@@KetelKlets Dat is een probleem van koelkasten, niet van vriezers. Daar zal in principe nooit condens op de achterzijde zijn! Die is altijd warmer dan de omgeving!
Ontdooien is veel belangrijker. Rubbers versleten = vriezer of koelkast vervangen.
Tanks kerel netjes uitgelegd wel eens waar bijna een cafe praatje haha
Koude accu. Leuk, maar het kost wel eerst veel energie om het water in de flessen te koelen. Ik denk dat je dat moeilijk terug gaat verdienen. Reken maar uit, kost je zo maar jaren om break even te draaien (bij 10x open dicht per dag). Zou lege flessen nemen, ballon kan ook.
Of gewoon niks, lucht koelt met weinig energie af.
Je had het namelijk over (flink) zuiniger maken, toch? ;-)
Je zegt dat het energie bespaart wanneer je lege plekken in de diepvriezer opvult met flessen water. Zou het niet meer besparen door er lege flessen (dus gevuld met lucht) in te leggen?
Nee. De warme lucht kan daar inderdaad niet komen, maar het water in de flessen gaat als een _koude accu_ werken. Hierdoor blijft de temperatuur stabieler (traagheid van warmte/massa).
Ik gebruik flessen water in de koelkast en koelelementen in de vriezer. Die kunnen in de zomer tevens mee in de koelbox tijdens uitjes.
Ketel Klets, Ik maak ook gebruik van een koelelement. Die heb ik onderin de bak (bak no.4) gelegd. Is dit slim of kan ik beter in de bovenste bak leggen? Alvast dank voor je uitleg.
Het gaat er ook om dat de warmte aan de bovenkant weg kan. Warme lucht stijgt en de lucht moet kunnen circuleren. Dat verhaal van het water klopt wel, maar de uitleg niet helemaal. Het gaat er vooral om dat water een veel hogere soortelijke massa heeft.
Ik heb boven mijn inbouwkoelkast een soort koofje gemaakt met een ventilator voor computerbehuizing. Voorheen was de wand aan de kant van de hal warm op de plaats waar de koelkast staat, en nu niet meer. Ding via usb aangesloten.
Leuk hoor steeds weet je weer een nieuw onderwerp te vinden. Nou worden we wel weer lekker aan het werk gezet, een ingebouwde koelvriescombinatie aan de achterkant schoonmaken. Gelukig is hij ouder dan 10 jaar, zal ik dan maar een nieuwe kopen :) Maar hoe milieu vriendelijk is eigenlijk het fabriceren en later slopen van koelkasten(in africa?). Misschien moet ik mijn energieverlies maar nemen en hem gewoon schoonmaken?
Milieuimpact is dusdanig dat milieucentraal met klem aanraadt om een nieuwe te kopen. Dat zegt wel wat. Overigens wordt witgoed veelal in Nederland zelf gerecycled juist omdat er verschillende koudemiddelen in zitten. Overigens zijn de commodityprijzen dusdanig gestegen dat er streeds minder e-waste op transport gaat naar o.a. Afrika of Azië (metalen, goud, zilver, koper, lood, tin, antimoon, cobalt, lithium, alles is gigantisch in prijs gestegen, waarbij export op de boot juist weer te duur is geworden om je 'afval' in Afrika te dumpen).
Koop een stroommeter die je in je stopcontact stopt en dan stekker van je koelkast of ander apparaat erin. Dan kun je realtime verbruik aflezen of over een bepaalde periode wat bij een koelkast of vriezer een beter beeld geeft omdat ie niet continue aanslaat. Natuurlijk heeft het ook effect hoe warm het buiten de koel/vries kast is en hoe vaak en hoe lang je hem open laat staan. Deze waardes kun je vergelijken met een mogelijke nieuwe… succes :)
@@Go2Results Dat werkt in de praktijk helaas niet. Je moet sowieso over een heel jaar blijven meten omdat het stroomverbruik in zomer en winter kan verschillen, maar wat nog belangrijker is: de waardes die bij nieuwe koelkasten staan vermeld worden berekend a.d.h.v. een aantal factoren: standaard omgevingstemperatuur, aantal keren deur openen per periode enz. Wat je beter kunt doen is de bestaande koelkast opzoeken op typenummer en daar het gestandaardiseerde stroomverbruik per jaar bij opzoeken (staat vaak op het energielabel). Op die manier sluit je alle persoonlijke omstandigheden uit (testen moet je immers gestandaardiseerd doen) en vergelijk je appels met appels.
Peter Los Angelos, Bij het kopen van een combi-koelkast, kijk ik nooit naar het milieu aspect. Ik kijk naar de hoeveelheid sterren, het verbruik, betrouwbaarheid van de merk en de kosten voor thuis levering. Milieu heb ik bij het grofvuil gezet!
@@KetelKlets Net twee metingen gedaan 😢Waar vind ik dat gestandaardiseerde stroomverbruik. Heb geen energielabel bij de apparaten
Tip, zet er een radiatorventilator onder, verhoog je de capaciteit warmteafgifte
Wederom bedankt voor de video 👌. 2 vraagjes:
Weet je ook een truukje om dit met een inbouwkoelkast te doen, zonder deze te hoeven demonteren? Al zal hier neem ik aan minder snel stof op komen, na verloop van tijd bouwt het zeker op.
Is het niet logischer om lege flessen in je vriezer te leggen? Hetzelfde voordeel als wat jij noemt, maar dan zonder dat je water hoeft te bevriezen (en weer ontdooien als je de ruimte wel nodig hebt).
Bij voorbaat dank!
Dat heeft zelfs een naam: koude accu's of koelelementen in de vriezer. Die doen inderdaad hetzelfde.
En wat betreft de inbouwkoelkast: ik zit met hetzelfde probleem en daar zit zeker 16 jaar aan stof en spinnerag op. Ben er nog niet uit hoe ik dat ga aanpakken.
De keuken kastdeur van de koelkastdeur afhalen en de koelkast eruit trekken ..
@@lennartdekker8396 Ik tel al 6 punten waar de koelkast vast zit in de nis, ik zit te kijken met teer stucwerk enz enz. Het is niet altijd zo simpel 🙂
@@KetelKlets nee, het is niet altijd simpel … maar vaak ook wel . Anyway , je filmpje geeft wederom goede informatie! Thx
( ik kom bij je terug als ik energie neutraal/ positief ga bouwen .. als dat mag natuurlijk)
@@KetelKlets Bedankt voor je antwoord. De problemen die jij noemt heb ik gelukkig niet. Accepteren dat iets stroom kost is natuurlijk ook nog een optie. Of koop van het geld dat een nieuwe koelkast kost een extra zonnepaneel ;).
Die flessen water zijn een leuk idee, maar de enige reden waarom dat werkt is omdat de temperatuur meer stabiel is en de compressor minder vaak aan hoeft te staan maar wel langer. Wat er voor zorgt dat meerdere condensatoren minder vaak leeg raken. Maar het kost ook energie om die flessen water af te koelen, en ze moeten er ook weer uit. Dan gaat die koelte weer verloren. Dus of het het waard is… dat mag je zelf beslissen
Een liter water opwarmen of koelen kost ongeveer 600 keer meer energie om dit met lucht te doen.
Dit betekend dat water gevulde flessen pas effect hebben als je de deur 600 keer open en dicht hebt gedaan.
Handiger en efficienter zijn lege kartonnen drink- of yoghurtpakken (wel even goed schoonmaken) .
Gebruik verschillende formaten en sluit ze goed tegen elkaar aan.
In de winter bij vriezend weer kun je wel water gebruiken dat buiten bevriest, je brengt dan de kou juist naar binnen.
Vul de fles maximaal voor een derde , ivm kapot vriezen.
Succes
@@henkdigisaurus8299 Slim idee, Henk! Zat me ook al niet lekker dat idee van flessen met water om op te vullen. Stel dat je een keer toch de koelkast moet vullen, zoals voor een feestje. Dan moeten al die waterflessen eruit en later opnieuw afgekoeld worden... Kortom, dat idee met waterflessen gaat eerder het verbruik van de koelkast verhogen dan verlagen!
Tip: gebruik geen flessen water maar flessen bier.
Ik heb als internationaal chauffeur enkele jaren met een koel/vriestrailer gereden, velen hebben een hekel eraan vanwege de herrie zeker als je gaat slapen 's avonds dan slaat de koelmotor nog weleens aan, dat is een kwestie van gewenning op het laatst hoor je deze niet eens meer, net zoals mensen die jarenlang langs een spoorlijn wonen dat die de treinen niet eens meer waarnemen, dit is ongeveer hetzelfde, maar als er in dat patroon van aan en afslaan een verandering komt dan valt je dat op, als de koelmotor meerdere keren per uur aanslaat o.i.d. wat deze normaal nooit deed dan is er iets loos.
Zelfs zo erg dat ik 's nachts m'n bed ben uitgegaan om te kijken of er iemand misschien aan de deuren heeft gerommeld en jawel een of andere onverlaat had in de trailer gekeken wat ik vervoerde maar niet de deur meer correct gesloten , dat is later direct verholpen door er een containerslot op te doen, knappe kerel/dame die dat nog open krijgt.
Maar ook een versleten of kapot deurrubber kan de oorzaak zijn en dat heb ik een aantal maal mogen ervaren, ik keek daarom altijd de deurrubbers na eer ik deze trailer aankoppelde, beschadigd? dan werden ze direct vervangen. is ook in het voordeel van de vervoerder want de dieselolie die de koelmotor aandrijft is ook geen rode meer die goedkoper was, kortom een win win situatie!!
Wellicht misschien overdreven maar dit ik elke 3 maanden oftewel elk kwartaal, aangezien ik in de schuur ook een 2e koelkast en 1 vriezer hebt staan, een schuur die wel is geïsoleerd en hoe!!! maar ik weet al in de loop der jaren dat STOF (en sigarettenrook, nee ik rook al een tijd niet meer!) meer kapot maakt dan je lief is, dus dit is een zeer waardevolle tip helaas veel mensen denken "ja doei dan moet ik die koelkast en/of vriezer gaan weghalen etc. nee hoor het zal m'n reet roesten om het maar even plat te zeggen, maar ze vergeten dat het wel ten kostte kan gaan van de levensduur van je apparaten, kan er een heel pleidooi over houden wat sigarettenrook of sigaren en pijp etc. kan aanrichten aan je elektronische apparatuur zoals wij dus onlangs hebben ontdekt, maar dat reikt te ver, maar meld het toch maar even.
Dank voor deze video. Jaarlijks ontdoe ik de condensor van mijn koelvriescombi van stof, en fijn om te weten dat dit niet voor niks is. :)
Vraagje: in mijn koelkast zit een ventilator die je handmatig aan/uit kunt zetten. 's omers zet ik deze eigenlijk altijd aan omdat er dan minder ijsvorming ontstaat op de achterzijde van het apparaat. Maar qua energie efficiëntie: wat is beter, aan of uit???
Aan laten staan, afhankelijk van hoe je je koelkast gebruikt. Warmte stijgt op, dus boven in de koelkast is het daarom altijd 2 à 3 graden warmer dan de ingestelde temperatuur. Om diezelfde reden zit de groentelade ook altijd onderin de koelkast, daar is het namelijk het koudst.
Heb je boven in de koelkast flessen wijn liggen, laat dan de ventilator uit staan om gebruik te maken van die iets warmere lucht bovenin. Zet je de ventilator wel aan, dan zal de hele koelkast dezelfde (ingestelde) temperatuur halen en blijft het eten maximaal vers (de lucht wordt in de koelkast rondgepompt).
PS: de ventilator in het vriesgedeelte zal er voor zorgen dat warme, vochtige lucht wordt afgezogen zodat ijsvorming wordt voorkomen. Die doet dus net iets anders dan de ventilator in het koelgedeelte.
Een koudemiddelcircuit wordt doorgaans geregeld door de voeler na de verdamper. Deze wordt beinvloedt door de temperatuur/druk in de verdamper.
Doordat jij de ventilator aanzet, kan het koudemiddel in de verdamper meer warmte opnemen, hierdoor stijgt de druk, gaat het expantieventiel verder open waardoor er meer koudemiddel naar de condensor gaat.
Jij beinvloedt de werking van het systeem nadelig voor het verbruik.
Invriezen van de verdamper KAN duiden op koudemiddeltekort, maar controleer ook de afdichting (rubbers) en de vrije ruimte rondom de kast.
Dat kunstje met die flessen kan je ook met vriezers doen, maar dan moet je er geen water in doen. Althans niet zoveel dat die fles barst. Met een paar in plastic gewikkelde blokken polystyreen (piepschuim) kan je grote ruimtes in je vriezer mooi opvullen, zonder dat het veel weegt.
Qua lucht werkt dat, maar het water in de fles werkt ook als een 'koudeaccu' doordat het water de omgevingstemperatuur in de koelkast heeft aangenomen. Omgekeerd, zet nooit warm eten in de koelkast, maar laat dat erbuiten eerst afkoelen alvorens je het in de koelkast of vriezer zet.
@@KetelKlets Ik denk dat het met vriezers nog wel een beetje nadenken is omdat je niet wilt dat de fles barst doordat er teveel water in zat.Het volume van het water neemt toe tijdens het bevriezen.
@@bertv.374 In de vriezer gebruik ik zelf koelelementen hiervoor. In de zomer gaan ze mee in de koelbox en de rest van het jaar stabiliseren ze de temperatuur in mijn vriezer. In de koelkast gebruik ik wel de flessen water.
Bedankt voor het delen van deze interessante video. Ik vraag me af of er een manier is om de achterkant van een inbouw koelkast/vriezer schoon te krijgen, zonder dat de boel ge-demonteerd wordt.
Niet, die zal inderdaad uitgebouwd moeten worden. Is in sommige situaties makkelijker dan bij andere.
@@KetelKlets Bedankt voor de snelle reactie!
Kijk ook even in/tussen de radiator of daar nog wat af te stoffen is!
Kan je de Koelkast met Cyclopentane (met vlakke achterkant) wel tegen de muur aan zetten? aangezien deze de warme aan de zijkant afstraalt.
De achterkant kan prima tegen de muur staan, als de zijkant maar minimaal 10cm vrij heeft. In de handleiding staat welke kant vrij moet staan.
Heb jij wel eens geprobeerd om de aansturing van de koelkast en/of vriezer te beïnvloeden? Er zijn inmiddels wat 'smart' koelkasten die een wifi module hebben, maar ik zou bijvoorbeeld wel eens willen proberen of je de koelkast 's nachts uit kan zetten, en om 14:00 'deep cool' of 'quick freeze' te zetten, om zo modulerend met de beschikbaarheid van zonne energie de boel te koelen.
Volgens mij vries je dan de hele structuur van het voedsel kapot. Ook kan een schommelende temperatuur de houdbaarheid van het voedsel aantasten. Ik zou daarom zelf een koelkast of vriezer leidend houden en niet afhankelijk maken van externe energiefactoren. Daarbij moduleren koelkasten of vriezer niet: dat is aan of uit. Ik gok dat dit een kostenafweging is van de compressor.
@@KetelKlets ik vraag me dus af of een schommelende temperatuur tussen de 4 en 7 graden voor een koelkast slechter zou zijn, dan de koelkast per definitie op 7 graden te laten staan. En hetzelfde geldt natuurlijk voor een vriezer, als je een maximale temperatuur hebt, wanneer de vriezer doe dan ook aan moet, maar op de het meest gunstigste moment gaat vriezen een batterij kunt maken van overtollige energie.
@@skinkie Het eten is voor mij het belangrijkste en dat tast je aan met een schommelende temperatuur (de koelkast zelf maakt het niks uit). Kijk maar op een pizzadoos (de houdbaarheid is afhankelijk van de temperatuur in het vriesvak). 7 graden is te hoog voor een koelkast, dat merk je al aan de versheid van yoghurt en melk bijvoorbeeld.
Bezuinigen is goed, maar niet ten koste van alles. Ik betaal jaarlijks vele keren meer euro's in de supermarkt dan dat een hele nieuwe koelkast kost, vandaar dat mijn focus op het eten ligt. Als je een thuisaccu hebt wordt de koelkast ook 's nachts voorzien van zonnestroom, dan heb je dat probleem al weggespeeld.
Heel logisch, maar je moet het maar net weten... Dankjewel!!!
Vooral ook zorgen dat je twee keer per jaar het vriesgedeelte ontdooit. Apparaat uitzetten, via stekker of knopjes. Wat ik doe is het eten inpakken in de bak omwikkeld met een fleecedeken. Deur van het vriesgedeelte openlaten en er de 'zomer' ventilator of zelfs föhne opzetten. Binnen no time kun je het ijs eruit scheppen. Gebruik geen metaal gereedschap maar bij voorkeur houten keuken tools om het los te maken. Het gaat zo snel dat het eten geen tijd heeft om te ontdooien! Verder is het energieverlies in de koudere maanden minder erg. De restwarmte warmt je woning 'gratis' op.
Die flessen in de koelkast besparen erg weinig tot niks, ze zorgen wel voor een stabielere temp in de koelkast. Uiteindelijk heeft de koelkast dat water ook moeten koelen, enkel op een ander moment.
Ketel Klets, Mag je de rooster ook schoonmaken met een stofzuiger en daana met een vochtig doeje? Of is dat uit den boze?
Dat moet volgens mij geen probleem zijn.
Ik ga de achterkant eens bekijken en het apparaat iets van de muur halen.
Het is juist goed een koelkast met een radiator aan de achterkant stijf tegen de muur te zetten, alleen dan creëer je een schoorsteeneffect. Je krijgt "trek" langs de radiator, warme lucht kan alleen omhoog en trekt koude lucht van onder mee.
@@MartinMaat En daarom staat in elke handleiding dat er minstens 10cm ruimte tussen de muur en de radiator moet zitten?
@@KetelKlets In die van mij niet hoor. Er staat alleen dat je de beluchtingsopeningen (dat plastic deel dat tegen de muur komt met die ventilatiesleuven) vrij moet houden (er niets op moet leggen).
@@MartinMaat Sommige vriezers hebben overstekende randen aan de achterkant waardoor de vriezer per definitie al 10cm van de muur af staat.
@@KetelKlets Mja. Het punt is dat die "minstens" geen goed advies is. Je hebt de muur nodig voor een optimale warmteafvoer en de meeste (alle?) kasten hebben die optimale afstand al ingeconstrueerd. Die moet je gewoon tegen de muur schuiven, het wordt niet beter als je ruimte laat.
Mijn diepvries verbruikt 200kWh per jaar dat is ongeveer 10% van het jaarverbruik. Mijn TV 300kWh per jaar. Groot apparaat. Behalve minder TV kijken wat zouden we daar aan kunnen doen?
@@wimphilipsen2651 Vervangen en goed letten op het energielabel. Zie: ua-cam.com/video/nEkaRzu3PI0/v-deo.html
Kijk of of het formaat niet kleiner kan, zowel bij de tv als de koelkast kan dat flink schelen in stroomverbruik.
Tip zet de oude koelkast op de nieuwe. Nu gaar de warmte van de oude aan de achterkant omhoog en beïnvloed de condensor van de nieuwe koelkast nadelig omdat deze minder warmte kan afgeven. Omgekeerd heb je er geen last van omdat de nieuwe kast de warmte aan de zijkant afvoert.
Hoe doe je dat bij inbouw koelkasten
Mijn mini vriezer klikt om de 15 minuten aan voor zo'n 5 minuten. De regelaar staat tussen OFF en NORMAL, dus niet per se erg hoog. Is dit normaal?
Hangt er vanaf hoeveel kWh dat is per dag ten opzichte van de inhoud van de vriezer.
@@KetelKlets Volgens de specificaties is het energieverbruik per jaar 211 kWh en de inhoud is 50 liter.
Hoe is het dan met de inbouw vriezers en koelkasten?
Weet ik nog niet, ik zit met hetzelfde probleem namelijk.
Heb zelf een inbouwkoelkast met rooster aan de achterzijde. Die worden net zo vies of zelfs viezer als bij losstaande. Het is nl een heel gedoe om zo'n apparaat uit te bouwen.. In mijn inbouwgedeelte voor de koelkast heb ik gaten en sleuven gemaakt, want er zaten maar 2 kiertjes voor ventilatie. 1 voor verse lucht onder en 1 voor afvoer warme lucht boven. Daarnaast vindt ik dat de koelkast te dicht op de muur staat. Bijna met het rooster tegen de muur. In een nieuwe keuken ga ik toch liever voor losse apparaten. Het onderhoud is makkelijker. Makkelijker te vervangen, omdat je minder van afmetingen afhankelijk bent. En volgens mij zijn losstaande apparaten, raar maar waar, goedkoper in aanschaf. Je hebt alleen veel minder keuze, omdat inbouw in de mode is.
Leuke video, maar ik had verwacht dat je bij je tip over een fles water in je vriezer leggen even had vermeld om er geen glazen fles in te leggen. Bij -18 gaat een glazen fles water gegarandeerd kapot vriezen. Niemand zit er op te wachten om glasscherven uit een vriezer op te moeten ruimen.....
Glazen flessen? Alles zit toch al 15 jaar in plastic flessen? Bierflesjes kun je niet opnieuw afsluiten, dus glas is niet bij me opgekomen als mogelijk probleem.
Hoe dan ook zijn de flessen water voor in de koelkast, in de vriezer gebruik ik koelelementen.
@@KetelKlets Als wijndrinker heb ik wel eens wat glazen flessen staan 😉... Normaal gesproken gebruik ik ook meestal plastic flessen... Verder vind ik je video's altijd heel leerzaam. Groeten, Martin
Als je flessen water in de vriezer doet, maak die dan niet te vol, omdat ijs meer volume inneemt dan water. Dat is waarom waterleidingen bevriezen. Elke fles half a driekwart vol zou prima werken.
Ik gebruik er zelf koelementen voor in de vriezer (die in de zomer in de koelbox kunnen, die blauwe).
Je kan de flessen beter leeg laten als je niet van plan bent het bevroren water te gebruiken. Water bevriezen kost enorm veel energie. Dan kan je beter accepteren dat je elke keer bij het openen 1kg lucht binnen laat.
Edit: ik lees net dat het niet zo is, maar ik twijfel er heel erg aan.
edwin janssen, Je kan die fles water ook in de diepvries zetten, als je de pas gekochte producten erin wil doen. De vriezer moet toch al gaan draaien.
@@edwinjanssen375 dat water bevriezen doe je echter maar een keer. Als je regelmatig de flessen eruit moet halen (waarbij ze dus nutteloos staan te ontdooien buiten de vriezer) en dan weer erin stoppen is water inderdaad niet zo handig, maar als ze eenmaal bevroren zijn en blijven vergroten ze de thermische massa in de vriezer en daardoor zorgen ze ervoor dat de compressor minder vaak aan en uit hoeft te slaan, en verbEtert daarmee het verbruik.
Als je ruimte wil opvullen die regelmatig wel en niet gebruikt wordt, dus erin en eruit gaat, hou het dan bij lege flessen. Houden nog steeds de koude lucht binnen maar zonder dat je er meteen 3 liter ijs aan hitte uit haalt wanneer je thuiskomt met de boodschappen.
@@JasperJanssen Leuk en aardig, maar je hoeft maar twee keer per jaar een feestje te geven en daarvoor je koelkast en vriezer met extra etens- of drinkwaar te vullen, en je hele rendement is weer verloren... Sterker nog, ik denk dat het weer afkoelen van die buiten de koelkast opgewarmde flessen je koelkast/vriezer meer energie gaat kosten dan het gedurende het jaar telkens opwarmen van dat beetje lucht. Een liter lucht bestaat namelijk uit waanzinnig veel minder moleculen dan een liter water.
Computer ventilatoren achter de plint voor toevoeren van verse lucht
Bedankt voor de tips. Zou je hier ook advies voor hebben ik heb een nieuwe koelkast gekocht vorig jaar maar kan het vriezer gedeelte niet apart uitzetten hoe kan ik het beste de vriezer ontdooien. Want heb ook elke keer op de rand waar de inkeping van de deur invalt ijs zitten en weet niet wat de oorzaak is, maar dacht mischien even goed de vriezer ijsvrij maken
Komt vaker voor dat je de vriezer niet los kunt uitschakelen. Wat wij altijd doen: wij eten de vriezer zoveel mogelijk leeg en het laatste beetje doen we in onze tweede vriezer of leggen we buiten in een bak als het winter is. Dan de deur van de vriezer 24 uur open laten staan zodat al het ijs weg kan smelten incl het ijs op de verdamper (die meestal niet in het zicht zit). Dat zorgt voor lager stroomverbruik en minder ijsvorming in de vriezer. Na die 24u zet je de vriezer weer aan, die laat je *eerst* op temperatuur komen (-18C) en pas *daarna* leg je er de spullen weer in. Dit voorkomt condensvorming vanuit de warmere lucht.
@@KetelKlets ja alleen daarvan is dan weer het probleem dat ik dan ook me koelkast gedeelte niet kan gebruiken dus dat maakt het lastig en heb ook geen extra vriezer of iets, dus dacht mischien is der nog een andere oplossing
@@vanitymiliano6958 Koelkastspullen kunnen met dit weer ook prima naar buiten. Spullen voor de vriezer kun je met wat koude koelelementen ook in een koelbox doen.
Allemaal antwoorden van mensen die alles hebben, maar wat moet de mens die het wat minder heeft?
Ik merk sinds deze video al dat de compressor van zowel de koelkast als de vriezer minder vaak aanslaat. Wat heb ik gedaan:
- Condensor radiator schoongemaakt
- Beide compressors stofvrij gemaakt
- Zowel achter als links/rechts meer ruimte gemaakt voor het afstralen van de warmte
- Transportfolie zijkanten koelkast verwijderd (oeps, dat bleek er nog op te zitten 🤦♂)
Over de flessen water is wat ophef ontstaan in de comments hieronder. Missen we een variabele of heb ik onbedoeld een Mythbustertje uitgevoerd?
www.vattenfall.nl/duurzame-energie/energie-besparen/slimme-koelkasttips/
www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/energyhack-1-vul-je-koelkast
Die onderste link vond ik dus fijn. Op die site staat ook een stukje over Anouk die kijkt hoe duur haar oude koelkast is met een Cresta energiemeter. Onze extra viezer en koelkast zijn oud, maar gemeten met de Cresta en gekeken naar de huidige aanschafprijzen, gaat het 9 jaar (vriezer) tot 35 jaar (koelkast) duren voor we de nieuw aanschaf eruit hebben. Ik twijfelde aan mijn meting, maar Anouk komt op hetzelfde uit. Dan wacht ik wel even tot ze kapot gaan en zet in op bijvoorbeeld bovenstaande besparingstips.
Ik vraag me af of deze tips ooit via vergelijking met zorgvuldige metingen tot stand zijn gekomen. Mijn bescheiden natuurkundige kennis zegt in ieder geval dat het niet slim is om lege plekken met water te vullen, aangezien dat al dat water toch op z'n minst één keer moet worden afgekoeld (kost energie). En stel dat je dan toch een keer wat extra voedsel of dranken in je koelkast kwijt wil, dan moet je dat water eruit halen, waarna het in je kamer opwarmt, en het later opnieuw af laten koelen, wat weer energie vraagt. En dat terwijl het afkoelen van een liter water ongelooflijk veel meer energie vraagt dan een liter lucht...
Het idee van lege, plastic flessen klinkt me daarom al veel logischer in de oren. Maar dan nog, zit ik met de vraag of het overvullen niet tevens zorgt voor een moeizame verdeling van de temperatuur over de verschillende delen van de koelkast/vriezer.
Waarom flikkert de temperatuur constant?
Interferentie tussen lichtfrequentie lampje en opnamechip.
Tip koop een 0 graden koelkast met de zuinigste koel kast liebherr, moet het er bij zeggen omdat hij de aller zuinigste is.! Verdient zich zelf terug.
Als je de ruimte in de winter niet meer verwarmd maakt dit de koeler en vriezer ook zuiniger.
Dus plaats hem in de onverwarmde garage
@@MarcelvBoven Nee, het gaat om het temperatuurverschil, hoe groter dat verschil, hoe meer verlies er door de isolatie is en hoe slechter de warmtepomp werkt door het grotere drukverschil.
@@HVinduction Ja dat is wel zo, maar ik bedoelde eigenlijk dat het qua uiteindelijke energieverbruik niet uitmaakt of je een koelkast in de verwarmde keuken zet of in de koelere garage. De warmte die de koelkast aan de achterkant afgeeft draagt immers weer bij aan verwarming van de keuken.
zou het ook helpen als er een paar fan's onder staan
Mogelijk, maar de ontwerpers van koelkasten en vriezers hebben er rekening mee gehouden dat er alleen sprake is van natuurlijke convectie. De condensor/radiator is dus waarschijnlijk al overbemeten met dat in het achterhoofd.
Verstandig om 2 koelkasten boven elkaar te zetten, de onderste produceert warmte en de bovenste pakt dat weer mee...
Nee hoor, maakt niks uit als de ruimte tot de muur maar voldoende is. Plus dat de koelkast zijn warmte aan de zijkanten wegstraalt en de vriezer aan de achterkant.
Ben het niet eens met het advies om een apparaat van 10 jaar oud te vervangen. Mijn 20 jaar oude Liebherr vriezer gebruikt 4,50 euro per maand aan stroom. Dat is bijna 55 euro per jaar. Met een vervangingsprijs van meer dan 1000 euro is de terugverdientijd meer dan 20 jaar, en dan is er nog geen geld bespaard.
Dat is een foute aanname, aangezien een koelkast of vriezer in de zomer meer stroom verbruikt dan in de winter ivm de hogere omgevingstemperatuur. Tel dus altijd de kWh (niet de Euro's, ik heb immers geen idee wat jouw stroom kost) over een heel jaar heen. Die waarde moet je afzetten tegen de kWh per jaar cijfers van moderne varianten. Alles is beter dan 20 jaar geleden, betere isolatie, andere (afgedekte) condensor, andere koelmiddelen, efficiëntere compressor, LED verlichting (die niet heet wordt) enz. Het is daarom bijna onmogelijk dat een apparaat van 20 jaar oud zuiniger is. De meerprijs van een (destijds) A+++ koelvriescombinatie was al binnen 1 jaar terugverdient, met een besparing op stroom van € 1900,- over 20 jaar bezien (en dat was met de oude tarieven!), kun je een aardige koelkast voor kopen. Zie: ua-cam.com/video/xOPqfYFZvc8/v-deo.html
@@KetelKlets geen foute aanname, maar meten is weten. 19kwh per maand, elke maand, zomer en winter, al meerdere jaren achter elkaar. Met mijn stroom tarieven is dat 4,50 euro per maand. Zelf als een nieuwe vriezer geen stroom zou verbruiken is de terugverdientijd nog steeds ruim 18 jaar. Goedkopere systemen zullen waarschijnlijk sneller terug verdiend zijn, maar nu is dat volstrekt niet de moeite waard.
@@boudewijndejong9134 Dan gaat dat in jouw specifieke geval niet op. Maar de meeste mensen kopen ook geen vriezer van € 1.000,-. Die kiezen er een van € 250,- tot € 500,- en die lagere prijs zie je terug in het energielabel (uitzonderingen in het dure segment daargelaten, daar zie je ook af en toe nog een F voorbij komen). Dat gecombineerd met het verbod op de verkoop van bepaalde energielabels (het oude A+ is nu F, alles daaronder mag niet verkocht worden) maakt dat voor veel mensen een moderne koelkast of vriezer een significante besparing is op het stroomverbruik, in de orde van 100 kWh per jaar of meer, afhankelijk van de leeftijd. Koelvriescombinaties van 25+ jaar oud doen soms wel 500 kWh per jaar, moderne iets van 160 kWh. En dat verschil komt jaarlijks terug.
@@KetelKlets Helemaal mee eens, daarom is het m.i. beter om eerst te meten en dan pas te kijken of het wel of niet goed is om oude apparatuur te vervangen. Daarom ben ik het niet eens met het standaard advies >10 jaar = vervangen. Overigens zorgen de andere tips in het filmpje mede voor mijn beperkte verbruik.
Ben dus erg blij met je kanaal en de videos.
@@boudewijndejong9134 Niet iedereen heeft de middelen om zo'n meting uit te voeren, daarom gebeurt dat vaak niet. Een andere reden is dat koelkasten de 'nare' eigenschap hebben om gewoon niet stuk te gaan. Ik kom af en toe koelkasten en vriezers tegen van 30+ jaar oud. Normaal verdwijnen inefficiënte apparaten na 10-15 jaar wel uit het huis, maar witgoed is daar een uitzondering op, dat zal ook meespelen waarom milieucentraal daar zo op inzet. Het wordt verder ook ondersteunt met een aanstaande aankoopsubsidie bij inlevering van een oude koelkast of vriezer, al heb ik daar de details nog niet van vernomen.
Flessen water?Vriezen die dan niet kapot???🤔
In een koelkast niet nee.
@@KetelKlets
Zeker weten van wel in een vriezer.
@@wimphilipsen2651 Daarom zeg ik *koelkast*
Het is toch ook zo eenmaal min 18 gehaald kost het evenveel energie als bijvoorbeeld min 15 constant of lager.
Niet helemaal, omdat je tegenover de omgevingstemperatuur bij -18C drie graden kouder koelt dan bij -15C. Isolatie is nooit perfect, dus zal de vriezer bij -18C iets meer vebruiken dan bij -15C.
Hoi, ik heb een Bosch vriezer van 10 jaar oud. Deze heb ik 8 jaar geleden als ‘reserve’ overgenomen. Nu wil ik hem gaan gebruiken en nu blijkt dat het gas ‘eruit’ gegaan is. De compressor draait doch koelt niet, erg jammer voor zo’n duur apparaat.
Ik ben van mening dat theorie mbt de volle koelkast niet klopt: meer massa koelen kost immers meer energie en de lucht (weinig massa) in de koelkast is na het openen van de deur snel weer afgekoeld.
Massa gekoeld *houden* kost blijkbaar minder energie (over de tijd bezien). De massa heeft immers de binnentemperatuur aangenomen en dat blijft ook zo vanwege de traagheid van massa(energie). Het staat in menig koelkast handleiding vermeld (daar vaak _koude accu_ genoemd).
@@KetelKlets Het kost heel veel energie om die flessen water af te koelen.
@@JanOZw In de praktijk gaat een koelkast meerdere keren per dag open, als een koelkast alleen gesloten is, dan klopt jouw theorie. Onthou dat een koelkast of vriezer nooit een modulerende compressor heeft, ik gok dat daar ook energetisch verlies optreedt (al zullen dat de waardes niet zijn).
Vattenfall en HIER noemen het ook als tip:
www.vattenfall.nl/duurzame-energie/energie-besparen/slimme-koelkasttips/
www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/energyhack-1-vul-je-koelkast
@@KetelKlets Ik heb inderdaad gezien dat deze tip op verschillende websites staat. Als tegenhanger kun je eens zoeken op Is een volle koelkast beter voor het milieu dan een lege. Dan zie je een link naar NPO2 radio. Daar vind je een filmpje van een interview met Daan van Eijk van het NIKHEF.
Z weerts, Zet die fles water pas in de diepvries, als je je pas gekochte producten erin doet. De diepvries gedeelte moet toch draaien om die producten te vriezen.
Een koelkast probeert niet warme kwijt te raken aan de linker en rechter zijkant, maar probeert te voorkomen dat warmte daar naar binnen komt. Om de koelkast hierbij te helpen kan je beide kanten isolatie aanbrengen.
Op het moment dat ik een duimpje omhoog wilde geven voor dit (verder) goede filmpje, begon je plotseling kletspraat uit te kramen (5:54)
Er is ca. 0,710 Joule nodig om 0,001 kg lucht, 1°C te koelen. (0,001 kg lucht = ca. 1 liter lucht)
Er zijn ca. 4186 Joules nodig om 1 kg water, 1°C te koelen. (1 kg water = ca. 1 liter water)
Daar zit toch een factortje van ca. 5895 verschil in energieverbruik tussen.
Dit zegt feitelijk al wel genoeg, maar kun jij dan misschien nog één keer aan jouw overige kijkers uitleggen waarom zij in vredesnaam de lege ruimten in de koelkast of vriezer beter zouden moeten opvullen met water?
Je kan idd beter lege flessen er inzetten
Ik heb het overgenomen van o.a. Vattenfall en Hier. Neem even contact op met hen waarom ze dit aanbevelen en ter controle dat we niet een variabele over het hoofd zien (traagheid van massa als het eenmaal op temperatuur is wellicht?). Ik zie dit namelijk ook regelmatig in handleidingen voor koelkasten/vriezers staan (koude accu).
www.vattenfall.nl/duurzame-energie/energie-besparen/slimme-koelkasttips/
www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/energyhack-1-vul-je-koelkast
Je geeft zelf al het antwoord, de 'gebufferde kou' in de flessen zal dat beetje warme lucht, welke in de koelkast komt, snel weer afkoelen, terwijl het afkoelen van de, gevulde, flessen slechts een éénmalige gebeurtenis is. Er vanuit gaande, dat je de koelkastdeur niet onnodig lang open laat staan.
@@j.r.arnolli9734 Dat is dan jouw interpretatie van wat ik zeg. De vergelijking die ik trachtte te maken is als volgt: Hoeveel keer moet ik wapperen met de koelkast-/vriezerdeur (open / dicht / open / dicht enz.) om evenveel energie te vernietigen als het nutteloos in de koelkast/vriezer leggen van water. Uit berekeningen blijkt dat ik hier een lamme arm aan over houd en om dat te voorkomen kan ik dan beter de koelkast-/vriezerdeur de hele dag open laten staan. (Er van uitgaande dat ik de verloren ruimte, opgevuld met water, nooit meer nodig heb, want anders wordt het nog dramatischer)
Waterflessen in de vriezer? Deze zullen kapot gaan!
Met PET zal dat wel meevallen.