Retkireppu vieraana | Karttahuone - Vaellus- ja Retkeily-Podcast

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 62

  • @jyrkituominen4000
    @jyrkituominen4000 11 місяців тому +11

    Oli varmaan visuaalisesti hienoin erästudio mitä oon nähnyt. Kaikki kohdillaan väri, valaistus jne. Tarinat myös asiallisia. Voitas koska tahansa lähettää BBC:llä Zachary and Peter Wildmen from Finland.

  • @luhtiina2263
    @luhtiina2263 11 місяців тому +11

    Kiitos! Ois teidän jutustelua voinut vielä pidempäänkin kuunnella!! 😊👍

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Kiitos palautteesta! 😁🙏 Peter on ehdottomasti tulossa uudestaan vieraaksi 👍

  • @jarmolaine4065
    @jarmolaine4065 11 місяців тому +9

    Tosi hyvä setti,monelle tuli varmasti tästä hyvää infoa näistä hommista.Lisää näitä.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Mahtavaa kuulla, kiitos Jarmo! 🙏

  • @kaisastenman7947
    @kaisastenman7947 11 місяців тому +3

    Todella rentouttava, kiireetön tunnelma. Kiva kuunnella tällaisen hitaammankin tallaajan kun tempo on lupsakka. Kiitos.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Heh mukava kuulla! Kiitos palautteesta 🙏😊

  • @peaccamlinamaras8425
    @peaccamlinamaras8425 11 місяців тому +1

    Kiitos hyvästä keskustelusta, hyvin onnistunut ja mukava nähdä juuri teidät kahdestaan, sujuvaa tekemistä sekä molempien omat kanavat sekä persoonat ovat miellyttävää, tasokasta seurattavaa.
    tehkää ihmeessä lisää kun tunnette että asiaa kertyy taas julkaistavaksi näin kuin tässä.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +2

      Iso kiitos palautteesta! 🙏 Täytyy ehdottomasti pyytää Peter uudestaan vieraaksi keväällä :)

  • @timoikaheimonen
    @timoikaheimonen 11 місяців тому +3

    Kiitoksia! Mukava kuunnella rauhallista jutustelua. Asiantuntijat asialla. Monenmoista vinkkiä tuli taas. 👍

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +1

      Mahtavaa kuulla! Kiitos palautteesta 🙏

  • @WildAdventuresNorth
    @WildAdventuresNorth 11 місяців тому +2

    Hyvä rauhallinen tunnelma ja hyvää keskustelua! Kiitos myös maininnoista ;)

  • @awwpaw4797
    @awwpaw4797 Місяць тому +1

    Kiitokset vinkeistä:)Joskus löytyy geelihanskoja (käsien hoitoon) esim Tokmannilla niistä voi leikata sormiosat ja ranneosan erilleen , ranneosat eristävät nirhaumia nilkassa ja sormiosuudet voi pujottaa nirhautuneeseen varpaaseen. Toimii. Toimii myös luistimissa.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  Місяць тому

      Okei, tarkoitat varmaan rakkojen hoitoon? Oon ymmärtänyt että leuko-teippi on kova sana niiden keskuudessa jotka on ultrajuoksukisojen kautta perehtyneet enemmänkin rakkojen hoitoon 🤔

    • @awwpaw4797
      @awwpaw4797 Місяць тому +1

      @@sakkeraappana nää geelitupet enemmän ehkäisevät esim alkavaa rakkoa pahenemasta, suojaa niin hyvin. Voi laittaa ennalta, jos tietää mistä kenkä puristaa jne, ja mikä varvas ärtyy. Ne pysyvät hyvin paikoillaan myös. Reissun jälkeen ne kyllä ihan rikki, mutta maksoivat eken pari joskus.

  • @a.j924
    @a.j924 11 місяців тому +3

    Kiitos pojat todella hyvästä videosta, teidän molempien kanavia olen seurannut pitkään teettä hyviä erävideoita uusia videoita odotellessa 👍😎

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +1

      Iso kiitos palautteesta 🙏🤌 Kyllä niitä uusia videoita myös tulossa :)

  • @tiinapatokoski9660
    @tiinapatokoski9660 11 місяців тому +2

    Kiitos!!!

  • @Anna-Kaisa-o6x
    @Anna-Kaisa-o6x 11 місяців тому +1

    Ihana video, parasta juttua teiltä, jatkakaa samaan malliin!

  • @jussiperala921
    @jussiperala921 10 місяців тому +1

    Rinkan olkaviilekkeen rikkoutumiseen olen varautunut pikaliinalla jota toki käytän moneen muuhunkin. Mutta ideana että viilekkeessä olevien lenkkien/silmukoiden sekä rinkan "kantokahvaa" apuna käyttäen saa paikattua hieman asiaa👍 Vaikea selittää, mutta kotona pikaliinan ja rinkan kanssa räplätessä idea aukeaa. JOS rinkassa nämä ominaisuudet on😁

  • @Heikki_Finland
    @Heikki_Finland 11 місяців тому +2

    Ihanaa! Just murehdin kun joudun toista kierrosta kuuntelemaan niitä Leiniön parin tunnin jutteluita, mutta saatiinpa uuttakin näköjään. Tämmöiselle on talvella tarvetta kun itse en kyllä nenääni ulos työnnä.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +1

      Mahtavaa kiitos palautteesta! 🙏 :)

  • @jimir4025
    @jimir4025 11 місяців тому +2

    Nyt oli kyllä kiva kuunnella teijjän rupatteluita👌Jos Norjaan meinasit tänä vuonna mennä niin suosittelen käydä lofooteilla, mennä ihan å i lofoteniin asti, menin itse sinne viime vuonna ja nukuin, joka yö teltassa, nukkumapaikkoja löytyi reilusti tienvarsilta ja vuoristot näkyivät vuonojen juurilla hienosti, en katunut kyseistä reissua ollenkaan ja kyllä kannatti ajaa 3000 kilometriä edestakaisin Suomen, Ruotsin ja Norjan läpi maisemat olivat ihan sika upeat, meinasin joskus mennä uudelleenkin lofooteilla käymään saman reitin.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +2

      Kiitos! 🙏🙌 Joo me tehtiin joskus 2014 roadtrip Lofoottien päähän ja mentiin sieltä lautalla muistaakseni Bådöhon (tjms kaupungi mantereella) ja sieltä ajeltiin takaisin. Tekisi kyllä mieli mennä uudestaan :) Muutama vuosi sitten vietettiin noin 4 päivää Senjan saarella. Se oli myös tosi hieno paikka 👍

    • @jimir4025
      @jimir4025 11 місяців тому +1

      ​​​@@sakkeraappana Menin itse myös Moskenesista lautalla Bådöseen ja sieltä lähdettiin suomeen päin takaisin, Narvik oli kanssa hieno paikka kun sielläkin pysähdyttiin matkan varrella👍ps onko tuosta lofoottien roadtripistä videota kanavallasi?

  • @villetas
    @villetas 11 місяців тому +1

    Paljon hyvää asiaa, ja näitä podcasteja kuuntelee mielellään lisää!
    Rinkan ostamisesta sanottava, että en kyllä itse suosittelisi ostamaan rinkkaa ensimmäisenä. Kun muita varusteita ei ole vielä hankittu on sopivan tilavuuden arviointi vielä paljolti arvailua. Hommaa ei helpota yhtään se, että eri valmistajat mittaavat rinkkojensa tilavuudet usein vähän eri tavalla (ja osa laskee kaikki pienet sivutaskut yms kokonaistilavuuteen, osa ei) jolloin yhden valmistajan vaikkapa 60-litrainen rinkka vetää todellisuudessa ihan eri määrän tavaraa kuin jonkun muun vaikka speksit olisivatkin olevinaan samanlaiset.
    Keventelyn puolustukseksi sanottava, että kevyen rinkan kanssa jaksaa pinkoa paljon lujempaa karkuun kun vihainen karhu hyökkää päälle siellä erämaisessa Nuuksiossa.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Kiitos kommentista! 🙏 Hahaha joo kyllä hyviä pointteja 👍🙌

  • @arska0er
    @arska0er 11 місяців тому +1

    1:01:50 20v Saksassa/Sveitsissä olleena voin sanoa, että kesällä varsinkin Euroopan lomien aikaan saa varautua ruuhkaan. Sellaista erämaafiilistä ei oikein ole. Sitä porukkaa riittää joka paikkaan.
    Toinen juttu on leiriytymisen kanssa. Ainakin Sveitsissä metässä saa telttailla, MUTTA silloin pitää olla maanomistajan lupa ja joku omistaa aina sen maan. Käytännössä telttaillaan sitten leirintäalueilla. Näin äkkiseltään en edes muista nähneeni telttailioita Alpeilla.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Joo helppo kuvitella että ihan totta joka sana 👍 Kiitos infosta! 🙏🙌

  • @janneliuskiphotography
    @janneliuskiphotography 11 місяців тому +1

    Neula ja karhulankaa reissuun mukaan, vinkiksi karhun luonnossa nähneenä. Mukavaa jutustelua ja komeat puitteet, näin nämä erähommat sohvalla pitää käsitellä. 👍

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +1

      Haha joo hyvä se on näin talven keskellä lämpimältä sohvalta uhota 😅 Toivottavasti karhun kohtaaminen oli miellyttävä kokemus 😁

  • @pauliheikkinen1923
    @pauliheikkinen1923 11 місяців тому +2

    Kiitos! Oli oikein hyvä podcast. Palataan asiaan.

  • @ansuseiskaviisi
    @ansuseiskaviisi 11 місяців тому +3

    Oli kiva jakso, kiva rauhallinen tempo ja monipuolisesti asioita. Aloittavana retkeilijänä/vaelluksesta haaveilevana itse panostaisin hyvään makuualustaan ykkösenä, koska nukkumismukavuus on tärkeintä. Kovalla/kylmällä alustalla ei pysty nukkumaan, kun paikat alkaa kolottamaan. Makuupussi on sitten kakkonen. Tosin jos yöpyy riippumatolla, silloin makuualustan sijaan aluspeitto on itselle tärkeämpi. Rinkassa tärkein ominaisuus mielestäni on sen istuvuus omaan selkään.
    Itse olen tehnyt lähinnä 1-2 yön retkiä, n.20km matkoilla, vain toissa kesän Korvatunturin juhannusreissun voi laskea 'oikeaksi' vaellukseksi, siellä kului 3 yötä (50km). Piti olla 4 yötä, mutta päädyttiin kävelemään autolle yötä myöten (onneksi oli valoisaa), koska viimeisenä iltana alkoi nollasta sataan räkkä😂.
    Haaveilen tulevaisuudessa Kevon vaelluksesta ja Haltin huiputtamisesta, mutta fyysinen kunto on nyt niin heikko, että toteutus on erittäin epävarmaa. Pitää vaan juutuubista katsella muiden reissuja toistaiseksi 😊

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Kiitos kommentista! 🙏 No mikä nyt sitten on oikea vaellus kenellekin..! Hienoilta reissuilta kuulostaa sinun vaellukset ja retket 👍 Joo makuualusta on kyllä tosi tärkeä ja se on se mihin aloitteleva retkeilijä usein viimeisenä tahtoo panostaa 😁 Jos epäilet että kunto ei riitä (vaikka voisi kyllä riittää noilla referensseillä?) niin kannattaa mun mielestä optimoida pitkien kilometrien sijaan jotain muuta. Vaikka päivämatkat olisi lyhyitä niin se voi tehdä monesta reissusta sitäkin mukavamman

  • @esakadenius4061
    @esakadenius4061 11 місяців тому +1

    Loistava haastattelu

  • @KatriNummi
    @KatriNummi 3 місяці тому

    Paljon puhutaan syömisistä, ja niiden valmistamisesta, mutta miten olisi hyvä toimia vessa-asioiden suhteen? Kuoppa ja kyykky tietysti, mutta mihin, jos leiriydyt sellaiselle paikalle, jossa on muitakin telttailijoita esim. tuvan ympäristö..vai onko siellä aina luksuksena puucee🤔 Onko olemassa puskaetiketti?

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  2 місяці тому +1

      Ihan aiheellinen kysymys 😁 Omien kokemusten mukaan tupien läheisyydessä on aina myös huussi. Sitä kyllä tulee myös käyttää, muuten yleisesti käytössä olevat leiripaikat muuttuu aika ällöttäviksi. Tämän voi huomata mm. jossain erämaiden laitamilla, missä on esimerkiksi joku ilmeinen kalastuskohde suhteellisen lyhyen kävelymatkan päässä jostain metsäautotiestä. Tämmöiset leiripaikat tuppaavat täyttymään erilaisista roskista..
      Itse käydessäni tarpeilla metsässä, kuorin yleensä kunttaa hieman auki ja teen tarpeeni siihen. Paperit haudataan muiden jätöksien sekaan ja kuntta laitetaan takaisin päälle. Tämän jälkeen yleensä laitetaan päälle vielä jotain keppejä tai muuta mikä viimeistelee piilon. Sinnehän ne maatuu ja jos ollaa erämaassa niin aika epätodennäköistä että kukaan sattuu lähiaikoina juuri samalle kohdalle tekemään tarpeitaan. Talvella kun maahan hautaaminen ei onnistu vaan tarpeet tehdään lumikuopan pohjalla, on hyvä tapa pitää tulitikkuja toilet bagissa mukana ja polttaa vessapaperit 👍

  • @ulpu-1234
    @ulpu-1234 11 місяців тому +2

    Pienenä partiossa ollessani opetettiin että päivävaatteissa ei mennä nukkumaan pussiin, pitää vaihtaa yövaatteet. Hyvää infoa koska aina olen tuohon uskonut!

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +6

      Joo toki jos on huonosti hengittäviä vaatteita (kuten Goretex- tai muut kalvotvaatteet) tai niitä kosteutta huonosti hallitsevia materiaaleja kuten puuvilla, niin tuo ohje on useinmiten varmaan ihan hyvä. Kuitenkin jos päällä on vaatteita jotka ovat eristäviä sekä hengittäviä / kosteutta eteenpäin siirtäviä, kuten esim. villapaita tai kevytuntuvatakki, niin mun on hyvin vaikea ymmärtää mihin moinen ohjeistus perustuu 🤔

    • @jariperho
      @jariperho 11 місяців тому +3

      Itse en ole koskaan katunut kantaneeni erillistä yö- tai leirivaatetusta. Niiden funktio on kuitenkin täysin toisenlainen kuin vaellusvaatteiden. Päivävaatteet siirtävät kosteutta ja suojaavat säältä, leirivaatteet keskittyvät pehmeyteen ja lämmön sitomiseen (kesällä keveyteen). Päivällä tulee kuitenkin usein hikoiltua huomaamattakin, niin puhtaat, pehmeät ja täysin kuivat leirivaatteet ovat luksusta - sekä pahimmassa tapauksessa varakerrasto.

  • @sananvapaus162
    @sananvapaus162 11 місяців тому +1

    Näitä voisi olla enemmänkin. Huomautan makuualustoista yleisesti että kokenut vaeltaja, Norjalainen Lars Monsen talvivaellus kirjassaan päätyi suosittelemaan poron taljaa parhaana makuualustana. Juuri siksi että nuo ilmatäytteiset ovat alttiita rikkoutumaan, jolloin niiden hyöty jää pelottavan alhaiseksi talvisin. Itsellä ei juuri kokemusta. Halusin vain tämän tässä tuoda viisaana julki

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +1

      Heh joo kyllä Monsenilla on varmasti hyvä pointti tuossa 😁👍 Toki ilmatäytteisissä on omat puolensa (keveys ja pakkautuvuus), mutta etenkin talvella täytyy aina olla mietitty että eristys riittää vähintään hengissä pysymiseen rikkoutumisesta huolimatta.. Poron talja ei helpolla mene rikki 😁

  • @markolyytikainen6901
    @markolyytikainen6901 3 місяці тому

    Hienoa että kerrotte retkeilystä

  • @jussiruuska854
    @jussiruuska854 10 місяців тому

    Oli vielä 1990 jääkäriprikaatissa puuvillaiset alus, ja kaikki muutkin kamppeet

  • @karikempas1762
    @karikempas1762 11 місяців тому +1

    kannattaa ottaa viiksilankakerä ja naskali mukaan niillä pääsee jo pitkälle eivätkä paina paljoa

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому +1

      Kyllä! 🙌💪 Tosin mulla ei ole ikinä ollut naskalia. Ehkä puukko tai monitoimityökalu ajaa monessa tilanteessa samaa asiaa ainakin välttävästi 🤔

  • @markolyytikainen6901
    @markolyytikainen6901 3 місяці тому

    Tosi retkeilijällä on rinkassa peruskamat valmiina.

  • @hobosapienskimohman
    @hobosapienskimohman 11 місяців тому

    Partioaitta aloitti toimintansa Suomen Partioliiton omistamana vuonna 1928

  • @tuomastuomivaara6695
    @tuomastuomivaara6695 11 місяців тому

    Onko vaellusharrastus kasvanut huomattavasti? Kysymyksessä kannattaa luottaa tilastoihin enemmän kuin intuitioon. Yksittäisen, paljonkin reissaavan, vaeltajan voi olla vaikea havaita muutosta. Lapin kansallispuistot ja erämaat ovat niin laajoja että niihin mahtuu paljon ihmisiä huomaamatta. Jos kävijämäärä on vaikka kolminkertaistunut ja aikaisemmin on törmännyt toiseen vaeltajaan kerran kahdessa viikossa, nyt saattaa törmätä kerran viidessä päivässä ja se on silti tosi harvoin. Luultavasti uudet harrastajat tekevät kuitenkin lyhyempiä retkiä kuin kokeneemmat eikä kohtaamisten määrä kasva edes samassa suhteessa kuin harrastajien.

    • @sakkeraappana
      @sakkeraappana  11 місяців тому

      Joo samaa mieltä, siksi taisinkin tässä sanoa että olisi kiva kuulla metsähallitukselta luultavasti parhaaseen mahdolliseen dataan pohjautuvia arvioita, eli tupakirjamerkintöjen määriä vaikka syrjäisillä autiotuvilla. Toki tämäkin on kaukana täydellisestä mittauksesta, mutta olisi varmaan paras tilasto minkä itse keksin. Vai onko sulla joku muu tilasto? Itse epäilen että esim. myytyjen rinkkojen määrä ei välttämättä korreloi erikoisen tarkasti vaeltajien määrän kanssa

    • @tuomastuomivaara6695
      @tuomastuomivaara6695 11 місяців тому

      ​@@sakkeraappana tupakirjojen lisäksi satunnaiskyselytutkimus toimisi varmaan parhaiten. Silloinkin muutos pitäisi selvittää toistamalla sama kysely aika ajoin. En tiedä onko tutkittu.
      Löysin podcastisi spotifysta ja kuuntelin heti kaksi jaksoa. Ovat mahtavia! Hornet-lentäjäjakson kuuntelen varmasti useamminkin.

  • @mikkorenvall428
    @mikkorenvall428 11 місяців тому

    Karvanverran kuultaa nuoruudeninto ja varusteintoilu vielä läpi, mutta oppia ikä kaikki... =) Yksi tehokas keino poistaa painoa repusta on käyttää noita monikäyttötuotteita. =) Itselläin on jo vuosia ollut repun pohjalla kevytpeite, se sellainen minkä asiantuntijaliikkeistä saa 5-6 eurolla. Ja taipuu kiilojen ja köysien kanssa, niin tarpiksi, laavuksi kuin pieneksi tunneliteltaksi... =) Ja syntyypä siitä tarvittaessa vaikkapa paarit tai sapilaat tarvikkeiden tai haavoittuneen reissukaverin sivistykseen raahaamiseksi. Käteväksi on osoittautunut myös 7+%-80% rommipullo... toimii sama aine niin kipulääkkeenä, haavojen desinfiointiaineena, ja hätätapauksessa vaikka sytytysnesteenäkin... Yksi pullo ja monta käyttöä. Ja lukuisasti muita vastaavia löytyy, kun vähän miettii ja kokeilee, ja rinkka kevenee kilotolkulla.