UMCG | KOPPeling
Вставка
- Опубліковано 29 лис 2024
- Dit is Lize. Elke ochtend maakt ze haar broertje en zusje wakker, maakt ontbijt voor hen en zorgt dat ze gewassen en aangekleed naar school gaan.
Dit is Nouzra. Ze houdt erg van voetbal. Als haar klasgenoten na school vragen of ze mee gaat voetballen, kiest ze er toch voor om naar huis te gaan.
En dit is Sam. Sam heeft de hele dag door heel veel gedachten, plannen en ideeën. Maar hij zegt eigenlijk bijna nooit wat. Hij houdt zich liever stil op de achtergrond.
Lize, Nouzra en Sam zijn drie heel verschillende kinderen, maar met een belangrijke overeenkomst. Alle drie zijn ze KOPP: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen.
Lize's moeder heeft een zware depressie en ligt soms de hele dag in bed. De moeder van Nouzra heeft veel last van angsten en durft vaak de deur niet uit. Sam's vader heeft een post-traumatische stressstoornis en wordt soms opeens heel boos.
Lize, Nouzra en Sam zijn zeker niet de enige kinderen die opgroeien in een gezin waarin ouders psychische problemen hebben. 1 op de 4 kinderen in Nederland zijn KOPP.
Psychische problematiek kan ouders in de weg staan de ondersteuning, zorg en aandacht te geven die belangrijk én nodig is. Dat is lastig en verdrietig voor ouders en kinderen.
Uiteraard wil elke ouder dat een kind niets merkt van de problematiek. Maar psychische problemen vragen ontzettend veel. De manier waarop je je ouderrol wilt invullen kan enorm onder druk komen te staan en vaak zijn er gevoelens van schaamte en schuld. Als ouder kun je je eenzaam en alleen voelen. Je wilt dit veranderen, maar hoe?
Kinderen zoals Lize, Nouzra en Sam passen hun gedrag vaak aan de thuissituatie aan. Omdat die soms onvoorspelbaar, onregelmatig of onbetrouwbaar is. Ook zij kunnen zich eenzaam en alleen voelen. Vaak doen ze ongemerkt en onbewust meer dan wat er gevraagd wordt. Ze letten bijvoorbeeld goed op of ouders hun medicatie wel hebben genomen en zorgen voor broertjes en zusjes.
Om deze situatie te doorbreken bestaat KOPPeling. KOPPeling is een programma dat gezinnen helpt bij het organiseren van steun vanuit het sociale netwerk. Denk aan buren, vrienden, tantes en ooms of opa en oma die er zijn als de kinderen thuiskomen van school. Ook wordt met behulp van je behandelaar en het sociaal wijkteam gekeken welke extra hulp er mogelijk is vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Zoals recht op extra buitenschoolse opvang.
Met KOPPeling wordt samen gezocht naar structurele verandering. Zodat er weer meer ruimte is voor het ouderschap en kinderen weer kind kunnen zijn. Thuis én buitenshuis.
Wil je meer weten over KOPPeling? Vraag je behandelaar of ga naar www.koppeling-project.nl
---
Filmpje gemaakt door Bord&Stift.
Tekstschrijver: Laurens
Tekenaar: Theo
Editor: Michiel
Stem: Pauline
Projectplanner: Maud
Vragen of meer weten?
☏ 020-2617491
✉ contact@bordenstift.nl
www.bordenstift.nl