Aurinkokeräin on hyvä kesämökille. Kun keväällä aurinko alkaa lämmittää, niin mökissä alkaa ilma vaihtua ja kosteus häviää. Asenna keräin eräjorma-mökin seinään, niin kylläpä olis luxusta. :)
Tämähän on selvää kansalaistottelemattomuutta että yrittää auringosta ottaa lämpöä omalla kenollaan Milloinkahan tähän vihreät puuttuvat että siellä peräpeili jossa Kokeillaan tällaisia mutta on mielenkiintoinen kokeilu Jatka samaan malliin hyvää kevättä ja aurinkoisia päiviä👍🇫🇮🇫🇮😎
Hieno projekti itsellä samanlainen suunnitteilla. Löysitkö tuota alumiinia jostain myynnistä? Laitahhan jatko kokemuksia, kun pääset testaamaan lisää. Mahtavaa ideointia nämä videosi👍
Alumiinipelti on purkukamaa, vanhaa kattopeltiä. MInun mielestä sitä on vielä nykyäänkin myynnissä... Pitää laitella lisätietoa kunhan saan johonkin laitettua paikalleen.
Nice build. In this kind of system, the air intake should be taken the internal airspace you are trying to heat. Meaning the same fitting you have for the fan should be the same. as Drawing air from the inside of the space that requires heat.. Thanks for th evideo and greetings from Nurmijärvi. UK guy
Halvempi versio olisi lautaraamilla. Pohjaksi ohuin vaahtolevy tai styrox. Keräimeksi alumiinifolio. Päälle kirkas muovikalvo. Painovoima kierrättää, ellei paikka ole muuta vaativa. Saisi helposti neliöitä. Huonoa noissa on se että lämmöntuotto pitää olla suurempi kuin huoneen lämpö ja yleensä kun aurinko paistaa on lämmitystarvekkin pienempi.
Hyvin tuo näyttää lämmintä antavan👍 Mökille olen tuollaista monesti miettinyt mutta, ei ole vielä saanut rakenneltua. Ostohinnat on mielestäni turhan korkeita, ja tuolla systeemillä olisi helpompi tehdäkkin kuin tölkkityylillä.
Tuo alumiinilevy on kyllä nopeampi ja helpompi laittaa keräimeen kuin tölkit. Muutin tuohon keräimeen mahdollisuuden kierrättää ja lämmittää sisäilmaa. Huomenna olisi tarkoitus kokeilla miten se lämmittää pilkkikoppia
Tilasin just W1209-mallisia ohjelmoitavia lämpöanturilla varustettuja relemoduleita ja lamelliventtiilejä. Ensimmäisellä voi ajaa sähkövermeitä lähtemään päälle ja pois eri lämpötilojen mukaan ja jälkimmäinen ois tarkoitus laittaa sisäpuolelle kämpän seinään että vain ulkoa virtaa ilmaa eikä liikoja karkaisi sisältä. Pieni aurinkopaneeli ajaa tietokoneentuuletinta ja relemoduulia. Moduuli ohjelmoituna laittamaan puhaltimen päälle kun lämpö aurinkokeräimen sisällä/sisääntuloputkessa nousee vaikkapa 30°C lämpötilaan. Lamelliventtiili toimii painovoimalla eli läpät pysyy kiinni kun mikään ei puhalla takaa. Tuuletin kuitenkin työntää venttiiliä auki kun lämmintä ilmaa riittää ja relemoduli katkaisee tuuletuksen kun lämpötila laskee kunnes se taas nousee tarvittavan korkealle. Vielä pitäis päättää että minkä tyyppisen keräimen värkkäisin. Videon tyylinen aaltopelti houkuttaisi yksinkertaisuudellaan.
Siinähän on hyviä ideoita👍 Vanha 3-kerroksinen ikkuna voisi olla halpa pohja keräimelle kun nakkaa ne kaksi sisäpuolelle tulevaa lasia pois. Mulla on semmoisessa kehyksessä nyt suora rautapelti nappaamassa lämpöä. Pelti menee kyllä kuuman tuntuiseksi mutta se ei oikein luovuta lämpöä kovin tehokkaan tuntuisesti. Yritän saada sillä pilikkikoppia saunomis lämpöihin.
@@farmariasdfg Kiitos! Vastaavaa ikkunaa takaseinänä styroxia tai finfoamia oon suunnitellu ja jotain metallista sisälle. Metalliverkoista joku puhui kommenteissa ja tekisi järkeä kun varastoi ja luovuttaa lämpöä tehokkaasti haittaamatta ilmavirtaa juurikaan kuitenkin luoden paljon pinta-alaa. Ilmavaa teräsvillaa jostain kun saisi, vetäisi mustaksi spraylla ja lasin alle ilmaa lämmittämään.
Olen itse tehnyt näitä useita versioita. Yhden version tein niin että ottaa tallista ilmaa ja käy lämmittämässä ulkona ja puhaltaa takaisin talliin. Muutamaan olen tehnyt lämpöputket vanhoista tölkeistä. Sekin oli toimiva ratkaisu.
Tuon voip soveltaa todella halvallakii. Ja jos ite värkkää , ni saap tehtyy vaikka minkälaisen thermostaatti ohjauksen tuolle puhaltimelle. Ovat vääntäneet tyhjistä juomatölkeistä noita , mutta tää tapa kyll on nopeempi. Ja jos miettii kaupan olevia kunnollisia vehkeitä tuohon hommaa , ni kahellasaalla saapi vaa terveisiä... Kun ite toteuttaen selviää tosiaa alle kuuvenkympin. Tollasia kolme tai neljä pajan seinää , ni ei tarvia pakkasella päiväseltää itteesä jäädyttää.
Minäkin olen kovasti suunniteltu tuota tölkkeistä tehtävää mallia. Viikonloppuna saa jonkun tyhjän tölkin kasaan, nii vaimo ne vie heti maanantaina takas kauppaan...
Juutuupin syövereissä on testailtu myös että jotain tosi tiheää verkkoa muutama kerros laatikon sisään olisi aika tehokas myös. Tulee paljon pinta-alaa auringolle ja ilmalle. Ilmeisesti tölkkihärveliäkin tehokkaampi mutta tuo aaltopeltiversiokin oli tehokas.
Hieno hökötys! Se on infrapunalämpömittari, laaseri on pelkkää tähtäilyä varten :) Välillä ovat vähän epäluotettavia, suuntaa-antavana menee, muttei kannata luottaa sokeasti.
@@farmariasdfg Sopivissa olosuhteissa nuo on yllättävän tarkkoja, mutta pari rajoitetta niissä on: kiiltävillä pinnoilla näyttää ihan mitä sattuu. Lisäksi tarkkuus heikkenee radikaalisti mitä kylmempää lämpötilaa mitataan.
itse kans huomannu kaikissa mittalaitteissa että mitä kauemmin ne päällä on ja patterit vajenee alkaakin mittaustuloksetkin heitellä,eli pakkasessa kun ollaan voi todella näyttää tyhjällä paristoilla ihan mitä sattuu.
Kyllä toimii ja kaikki mikä on ilmasta, niin on kotiinpäin. Mitähän jos tosta panelista olis tehnyt hieman kuperan ja imuilman olis ottanut sisältä, jossa olis ollut jo valmiiksi hieman plussan puolella, kun kerroin tuossa on 4-5 kertainen jo pakkasilmassa. Ilman muuta noita kannattaa itse tehdä ja ottaa ilmainen aurinkoenergia talteen, mutta ehdottomasti kierrättä tuo ilma lämmityskohteessa, kun tuo kerroin on noin iso ja kellon kanssa suuntii nuo hydyllisenpään auringonpaiste kulmaan. Oon mä noita nähnyt rakennettavan tyhjistä isännänjuomatölkeistä ja ulos tulevan ilman lämpötila ollut +60 ja ylikin, näinollen saattaapi pilkkikopissa tulla hiki. Toptenissä tuli nyt ysi ja puolikas.
P.S. Näpytelkääs lukijat koneisiinne sellaisen nimen, kuin Valto Rantamäki Pori, niin saatte tietää, millaisesta edesmenneestä Pelle Pelottomasta on kyse. Sitä ukkoo ei pelottanut, eikä paljon sähkönsiirtäjät, saati kaukolämpötoimittajat rakastanut. Oli vielä siitä ihmeellinen, ettei tietojaan salannut, vaan jakoi niitä auliisti eteenpäin, että muutkin joskus hyötyisi ilmaisesta energiasta.
Toki sen voi tehdä niinkin että kierrättää ja lämmittää sisäilmaa. Minä en oikein osaa sanoa onko parempi ottaa ulkoilmaa vai pelkästään lämmittää sisäilmaa. Tämä on ensimmäinen aurinkolämmitin kokeilu minulla.
Tuohon on aika helppo ajatus se, että jos tilassa on mitään muuta lämppäriä, niin sitten suljettu kierto. Jos taas tila on muuten kylmillään niin sitten ulkoa kun ilman absoluuttinen kosteuden määrä on kylmässä ilmassa pienempi vaikka kosteusprosentti ulkona pakkasellakin voi olla aika iso. Oikein seppähän tekisi jollain läpällä tuon valittavaksi tilanteen mukaan.
entinen työn antajani teki vastaavan laisen lämmitimen autotalliin kooltaan 1.5*2m noin 15v sitten, siinä oli myös aurinko paneeli ja tuollainen pieni puhallin siinä oli tehty rimoilla kanavat jossa ilma kiersi se oli myös maalattu mustaksi ja pleksi päällä. silloin kun kävin siellä ulkona oli -5 astetta pakkasta niin puhalsi talliin +37 asteista ilmaa. kertoi myös että aurinkopaneeli on tuossa puhaltimen energian lähteenä hyvä, jos aurinko ei paista niin ei puhallinkaan pyöri. eli alku investoinnin jälkeen täysin ilmaista energiaa.
Aika usein näissä on laitettu puhallin imemään, joka tuntuu erikoiselta ratkaisulta. Puhallin jaksaisi varmasti työntää paremmin ja lisäksi lämmöstä turpoava ilma lisäisi puhallustehoa.
@@finmar132435 En montaa, mutta puhaltimien suorituskyvyn kanssa kikkaillut parikymmentä vuotta. Pointtihan tuossa oli juuri tuo puhaltimen jaksaminen. Se on aika yleinen ajatuskäpy että sillä suunnalla olisi oikeastaan mitään merkitystä kun näiden osalt paine-erot on niin pieniä. Varsinkin jos pyöritetään pienellä aurinkokennolla joka rajoittaa tehoa, niin silloin tuo kompensoi vielä itse sen pienen tiheyseron joka tuosta lämpenemisestä tulee. Jos kennossa on potkua pitää täysi jännite kokoajan niin tiheämmän puhaltaminen voi saada lisäpotkua aikaan. Mutta toisaalta saman asian tekee napsua korkeamman kierrosluvun puhallin imupuolelle.
Polykarbonaattilevy estää tehokkaasti UVA ja UVB säteilyä. Varsinkin kun ne on suojattu UV-säteilyn vanhentavalta vaikutukselta. Hyötysuhde huononee... ikkunalasi läpäisee UVA-säteilyä mutta ei UVB-säteilyä. Tosin lasin paksuus vaikuttaa asiaan. Itse laittaisin 4mm ikkunalasin pleksin sijaan.
Mitenkäs kun lasi johtaa hyvin lämpöä niin se karkuuttaa osan keräimen lämmöstä takaisin pihalle? Mulla tärkeimmät syyt polykarbonaatin valintaan oli parempi lämmön eristävyys kuin lasilla ja keveys, kestävyys että finnfoamista tehty joustava runko riittää. Lasille tuo pohja ei ehkä olisi riittänyt. Pitäisi tehdä samankokoinen keräin puurungolla ja lasilla niin saisi vertailtua.
Lasikasvihuoneissa on tukalan kuuma jo helmi-maaliskuussa. Muovilasi (pleksi) eristää myös lämmönpääsyä tölkkeihin. Kaupallisissa versioissa, silloin kun lämmitetään nesteitä aurinkokeräimissä, jätetään putkien välille ilmaa. Kaareva tölkin pinta kun vastaanottaa auringon lämpöä joka suunnasta. Kohtisuoran valon hyötysuhde on toki silloin huonompi mutta jos taustalle maalaa mattamustan pinnan, se kuumentaa tölkkejä kuitenkin tehokkaasti. Olisipa kiva ihan testata miten pleksi/lasi vaikuttaa lämmönsiirtymiseen, samoin tölkkisarakkeen etäisyys toisesta. Hieno idea joka tapauksessa! 👍
@@farmariasdfg super selektiivi lasi päästää auringon lämmön sisään mutta ei huoneen lämpöä ulos kun ovat eri taajuutta ps. ikkuna alalla 30v toimineena on jo jotain hajua ja tosiaan riittäs 3mm lasi ei maksa maltaita
@@d46mosin entäs 2xlasielementti, suojaisi paremmin tuulen jäähdytykseltä kun olisi eristelasi. Yksinkertainen lasi hukkaa lämpöä kun ulkopintakin lämpenee mutta eristelasin luulisi auttavan paljon siihen asiaan.
Kerran rakentelin samalaisen 120x120 lasin alle 5sm ilmaväli pohjaksi vinvoami jonka maalasin mustaksi .lämpömittari ilmaväliin ulkolämpö+5toukokuu elohopeamittari halkes heti sitte vaihoin vieterimittarin joka lähti nouseen yllätys yllätys 140 asteeseen nousi. Vinvoumi alko sulamaan ja ilman vaihtoa ei ollut.
Pistää aina hymyilyttämään tuo roikallinen akkuporakone :D Ryobin 18v vehkeet on edullisia ja toimivia akkukoneita harrastekäyttöön, suosittelen! Ei mitään maailman ergonomisimpia käteen mutta ajavat kyllä asiansa.
Kyllä äsken hymyilytti itteäkin kun tuolla Akkubossilla ja halpahallin reikäsahaterällä veivasin pari 102mm reikää pilkkikopin vaneriseinään. Kyllä siihen reijät tuli, uskomatonta mutta totta😂
Otettiin joskus kisa iskevillä ruuvinvääntimillä: uusi Hilti vs käytetty Ryobi, molemmista ladattiin akut täyteen. 150mm ruuvia pyöritettiin koivuvanerinippuun ja Ryobi oli pakittanut ruuvin jo poiskin, kun Hilti pääsi just pohjaan.
Seinän läpivientiin mökin sisäpuolelle vielä tuloventiili mikä varustettu vahapatruunalla... Lämpö aukaisee ventiilin niin ei pimmeellä kylmä valu sissään... Mökillä ollut nyt 5 vuotta ja hyvin kuivattaa kevät talvella kun pellit auki piipussa talven ajan...
Vedonestopelti kevyellä jousella ja termostaatti puhaltimeen riittää jo pitkälle. Tavallaan tuo puhaltimen käyttö aurinkopaneelilla ajaa osittain sen termostaatinkin virkaa jo.
Juu kyllä se reikä pitää tukkia pakkasella muutoin tulee taas kylmä,jos vaikkapa talleissa ym käyttäis. Naapuri lämmittää tuommosella ilmakeräimellä työtilaansa ja toimii sekin. Veljelläni on taas kaksi vesikiertokeräintä ja hyvin toimii nekin.
Hinta saattaa karata kuparilla. Pinta-alaa pitäisi lisätä ja parempi ilmankierto lämmittimessä ensialkuun niin voisi saada mitattavia lukuja lämmitystehosta
Siinä oli semmoinen ajatus että mutkilla olevaa peltiä sopii tuohon kehykseen enemmän kuin suoraa. Se antaa enemmän pinta-alaa josta lämpö siirtyy ilmaan.
Lämmittää taatusti, kun minulla on hieman isommassa tallissa ikkunanat savulasia ja nekin lämmittää hyvin ja kuinka hyvin ne lämmittäs, jos porais vielä reijät, että ilma kiertäs noiden ikkunoiden välissä.
Lämmittää taatusti, kun minulla on hieman isommassa tallissa ikkunanat savulasia ja nekin lämmittää hyvin ja kuinka hyvin ne lämmittäs, jos porais vielä reijät, että ilma kiertäs noiden ikkunoiden välissä.
Nakkasin sen tunkiolle ja laitoin sen tilalle pilkkikoppiin pariovien kokoisen ikkunan 2 versioksi. Mutta se on pahasti keskeneräinen. Eli isompaa keräintä kyhäillen
Mistä saa tuommosta alumiinipeltiä? Joku ameriikan serkku oli hommannu sellasta alumiinista kulmapeltiä, sellasta mitä vois käyttää vaikka katon reunassa. Se oli ohutta niin lämpiäsi varmaan nopeasti. Niitä sitten sopivasti rinnakkain. Tuommonen aaltopeltikin ois hyvä peli... Jos keksis mistä hommata. Mutta nerokas rakennelma ja varmati kevyt kun uretaanista tehty runko.
Koetin kooklata alumiinipeltiä mutta äkkivilkaisulla en löytänyt. Minun lämmittimen pelti on vanhaa purkupeltiä romukasasta. Kävin tänään muilla asioilla K-raudassa ja kysyin samalla tuosta alumiinipellistä... Minä ilmoittelen kun saan myyjältä tiedot saatavuudesta.
@@farmariasdfg se vähän Suomessa vikana että yksityinen ja/tai pienissä määrissä saa oikein mitään spesiaalia ostettua. Kärsii tämmönen pellepelotonhomma ja protoilu moisesta
@@tommiprami Pitäisi sitä olla. Muutama vuosi sitten laitettiin naapurin navetan laajennuksessa sisälaipioon juurikin alumiinipeltiä. Jostain syystä google ei sitä nyt halua löytää.
Toimii se!,!! Kyllä siinä vähä lämpö haisee. !!!!🤔🤔Ei tuo kummosta koirankoppia lämmitä,,,mutta voi kuivattaa ja pikkasen lämmittääkkii jos laittas esim tuloilmalle putken rakennuksen sisältä lattianrajasta. Tietty riippuu miten aurinkoinen paikka on,,,,,😏
@@markkujii4247 Jep ja keväällähän se olisi tärkeä saada pidettyä mökki ympäristöä lämpöisempänä kun tulee lämmintä päivää, syksyllä mökki on itsestään keliä lämpimämpi usein, mutta keväällä menee justiinsa väärinpäin kun pakkaset hellittää.
Se pilliuretaani liimaa useimmiten kohtalaisen hyvin mutta se turpoaa paljon. Se pitää sitten vuolla mattopuukolla puhtaaksi ja käyttää kunnollisia puristimia liimatessa
Niin se on. 10cm päässä ei oikein kädellä tunne tuuleeko sieltä vai ei. Minä muutin tuon keräimen niin että se kierrättä sisäilmaa. Ajatelin kokeilla laittaa toisen puhaltimen sinne alas imupuolelle. Kun kerkeisi vaan värkkäämään.
Kokeiltu on alhaalta ja ylhäältä ja vierekkäin samaan putkeen Bilteman kanavapuhaltimia. Keräin oli metri kertaa kaksi kaljatölkeistä. Kaunis kevät sää ja korvausilma sisältä. Silti puhaltsi 60 asteista sisälle . Mitä matalamaksi saat lämpötilan kasvattamalla ilmamassaa nopeutta sitä suuremmaksi nousee hyötysuhde.
@@tuom86 Kiitoksia tarjouksesta mutta just nyt ei ole tarvista. Ensiviikolla on tarkoitus kokeilla laserkaiverruskoneelta jäänyttä savunpoistopuhallinta lämmittimen ilmankierrätyksessä. Minä ilmoittelen jos se rupeaa kiinnostamaan☺️👍
Kyllä minä joskus haaveilin 3d tulostimesta mutta sitten rupesin katsomaan Pakistan Truck -kanavaa ja tulin siihen tulokseen että polttopilli ja iso leka saa riittää mullekkin
@@Muikku4_ Ja seuraavaksi opettelemaan CAD ohjelmien käyttöä, sen jälkeen saakin tehtyä melkein mitä vaan. Sen oon kyllä huomannut ettei ole pulaa vapaa-ajan tekemisestä kun alkaa jotain monimutkaisempaa suunnittelemaan.
@@Muikku4_ Nuo olisi mahtavia juttuja ja antaisi enempi mahdollisuuksia kuin äkkiä osaa kuvitellakaan. Mulla ei vaan kestä hermot opetella uusia tietokonejuttuja😬 Pitäisi hankkia kaveripiiriin joku jolla on kone ja taito käyttää sitä😜
@@wopmf4345FxFDxdGaa20 Tätä jo joskus vanhempiille ehdotin. Tälläinen keräin tuottamaan passiivista lämpöä kasvihuoneeseen ja kunnon eristys niin saisivat tuotantoa ympäri vuoden.
Juuri nimenomaan kasvihuoneen lämmittämiseen tämä ei ole toimiva tapa. Kasvihuone kun on itsessään jo samanlainen aurinkoenergiaa vastaanottava laite. Jos kasvihuonetta haluaa ilmaisella aurinkoenergialla lämmittää lisää, pitää tehdä kasvihuoneesta aurinkoiselta läpäisevältä seinäpinta-alaltaan isompi tai paremmalla kennolevyllä eristetty. Loppu lämmitystarve sitten aktiivisesti ulkoista energiaa käyttäen, ellei riitä lisätä kasvihuoneeseen lämpöä varaavia asioita viileiden öiden varalta.
Levy tai metalliverkko kerää ja luovuttaa lämpöä paremmin kuin isotöinen tölkkiversio. Ilmankierto on huomattavasti parempi kuin tölkkivekottimissa. Tärkeintä on ajatella, että ilmavirtaus "jäähdyttää" lämpöä keräävää pintaa ja siirtää lämmön keräimestä eteenpäin.
Hyvä kun mainitsit, minä en tajunnut videolla sanoa puhaltimen asennuksesta mitään. Puhallussuunta kannattaa tosiaan huomioida. Näissä ei voi muuttaa suuntaa kääntämällä johtoja päinvastoin vaan puhallin on laitettava heti alkuun oikeikeinpäin. 👌👍
* Ei kannata tehdä noin aurinkokeräimiä enää. Onniselta saat tuollaisen ison vajaan 300W paneelin hintaan 60e! Ja sähkön voit käyttää AINA talteen syöttäen omaan vetrkkoon. Eikä pleksiä vaan ohuinta mahdollista halvinta polykarbonaattia. * Vasiten jos tilaat Arto Lauri UA-cam kanavat. Varsinkin itsellesi ja kavereillesi myös.
Tuo 60euron aurinkosähköpaneeli on poistunut myyntivalikoimasta ja sitäpaitsi Farmari teki aurinkolämpökeräimen ja se kyllä kannattaa tehdä itse. Kerros muuten Arto, kun on atomisähköö, vesivoimasähköö, tuulivoimasähköö, aurinkovoimasähköö ja jos haluat uusiutuvaa sähköä vaikka tuulivoimalla tuotettua ja teet sopimuksen tuulivoimalla tuotetusta sähköstä, niin mistä tietää, että kun lykkäät töpselin pistokkeeseen, että juuri se sähkö on tuulivoimaloilla tuotettua. Eikö atomivoimalla tuotettu sähkö syötetä myös valtakunnan verkkoon. Eli kaikki sähkö mitä Suomessa tuotetaan, niin kulkee valtakunnan verkossa sikisoki.
100€ (varmaan halvemmallakin) saa jo yhden reilun 300W aurinkopaneelin, jolla lämpenee varsinkin talven ulkopuolella esim vettä aika hemmetin hyvin. Paneelin voi laittaa suoraan sähkövastuksella lämmittämään vettä, niin ei mene muuhun kun johtoon vähän rahaa. Aurinkokeräimet alkaa olla etenkin veden lämmittämiseen niin kalliita, ettei niitä kannata enää siihen viritellä. Esim jos miettii että tonnilla voi saada jo 3500W aurinkopaneelit, niin jos keksii jostain tarpeeksi ison varaajan, niin voi monena päivänä saada ~10-20kWh verran energiaa talteen. Sillä määrällä suihkuttelee jo jonkun hetken. Tietty jos vielä sähköjärjestelmineen laittaa ILP:n, niin ei tarvii pahemmin huhti-lokakuussa lämmitellä.
@@farmariasdfg Teoreettista, mutta on siinä faktaa. 300W paneeleja saa 30kpl 3000€, ja 100€ löytyy myös kun vähän etsii. Sähkövastuksella saa teoriassa lämmitettyä veden aina sähkövastuksen sulamispisteeseen asti, mutta tuollaisella aurinkokeräimellä se ei onnistu. Jäi vielä mainitsematta se, että johtoa on paljon helpompi vetää sinne minne sitä lämpö tarvitsee. Paneelit voi siten esimerkiksi olla aika kaukana talosta esim puuston varjojen paremmalla puolella.
@@rkan2 paneelien pitäisi olla ihan lähellä sähkön käyttöpaikkaa jos halvalla meinaa tuon rakentaa. Ohuet piuhat aiheuttaa liikaa hävikkiä ja kunnon kaapeli maksaa rutkasti
@@farmariasdfg Aika paljon lämpöä saa kyllä olla, että varaajan lämpö nousisi ns. liikaa. Johonkin uima-altaaseen tai lattialämmitykseen varmaan olisi kätevintä kesällä dumpata ylimääräinen lämpö. Periaatteessa tuo ei tarvitsisi edes kauhean paksuja piuhoja jos antaa sähkärin tehdä (toki itse tehtynä maksaa vähemmän) 400V+ järjestelmän niin, että laittaa useamman paneelin sarjaan. Esim 10x24V tai 10x40V paneelit. Yleensä ammattimaisesti asennetuna aurinkojärjestelmät tähtää tuonne 300V+ jännitteisiin, niin piuhat voi pitää ohuina. Sinänsä aurinkokeräimiin verrattuna paneelit voi sijoittaa kyllä aika kauas, kun ei se putkikaan ilmaista ole, etenkään eristettynä. Nopeasti jäisi lämpö matkalle verrattuna sähköön. Noita olisi kyllä kätevä rakentaa jos maalikkona voisi tehdä paneelien jänniterajoille (1000V) asennukset itse. Menisi aika ohuilla piuhoilla jo.
Keväämmällä vois olla aika kovakin kuivatin, kunhan saa sisälämmön nousemaan sen verran korkeelle, että rakenteet alkaa purkamaan kosteutta. Liian matala lämpötila kerryttää kosteutta. Varohan, ettei tuolla tule pilkkimökistä liian kuuma kevätlämpimillä 😁
@@farmariasdfg Kaupasta saa parilla eurolla 10 kipaletta pakasteina ja sitten voi hyvillä mielillä musuutella uunilämpimiä ja katsella kuuta nousevaa.. tai laskevaa.. Ja jos päivän syä pelkkiä dallas pullia niin on aika lempeät pierutkin.. vähän sellaiset vaniljaiset ja palaneen sokerin sekoitukset.. Ei tarvi karkuun lähtee eikä tule syöpä sieraimiin.
Aurinkokeräin on hyvä kesämökille. Kun keväällä aurinko alkaa lämmittää, niin mökissä alkaa ilma vaihtua ja kosteus häviää. Asenna keräin eräjorma-mökin seinään, niin kylläpä olis luxusta. :)
Kokeile laittaa pleksin tilalle ns. kennolevyä, niin eristää myös etupuolen. Mielestäni semmoista käyttävät noissa kaupallisissa ratkaisuissa.
Tämähän on selvää kansalaistottelemattomuutta että yrittää auringosta ottaa lämpöä omalla kenollaan Milloinkahan tähän vihreät puuttuvat että siellä peräpeili jossa Kokeillaan tällaisia mutta on mielenkiintoinen kokeilu Jatka samaan malliin hyvää kevättä ja aurinkoisia päiviä👍🇫🇮🇫🇮😎
Eiköhän tuolle aurinkopaisteelle vielä vero saada kun bensan myynti hiipuu.
Hieno projekti itsellä samanlainen suunnitteilla. Löysitkö tuota alumiinia jostain myynnistä? Laitahhan jatko kokemuksia, kun pääset testaamaan lisää. Mahtavaa ideointia nämä videosi👍
Alumiinipelti on purkukamaa, vanhaa kattopeltiä. MInun mielestä sitä on vielä nykyäänkin myynnissä... Pitää laitella lisätietoa kunhan saan johonkin laitettua paikalleen.
Tehoa tulee kai noin 900 kWh/neliömetri vuodessa. kolmen neliön paneeli voi lämmittää erämökkiä kummasti.
Nice build. In this kind of system, the air intake should be taken the internal airspace you are trying to heat. Meaning the same fitting you have for the fan should be the same. as Drawing air from the inside of the space that requires heat.. Thanks for th evideo and greetings from Nurmijärvi. UK guy
Halvempi versio olisi lautaraamilla. Pohjaksi ohuin vaahtolevy tai styrox. Keräimeksi alumiinifolio. Päälle kirkas muovikalvo. Painovoima kierrättää, ellei paikka ole muuta vaativa. Saisi helposti neliöitä. Huonoa noissa on se että lämmöntuotto pitää olla suurempi kuin huoneen lämpö ja yleensä kun aurinko paistaa on lämmitystarvekkin pienempi.
Kyllä tuolla saa jonkinlaisen ilmanvaihdon aikaan ja lämpö aina plussaa. -10 asteessa ja auringonpaisteessa jo kovaa lukemaa. 😛👍
Hyvin tuo näyttää lämmintä antavan👍 Mökille olen tuollaista monesti miettinyt mutta, ei ole vielä saanut rakenneltua. Ostohinnat on mielestäni turhan korkeita, ja tuolla systeemillä olisi helpompi tehdäkkin kuin tölkkityylillä.
Tuo alumiinilevy on kyllä nopeampi ja helpompi laittaa keräimeen kuin tölkit. Muutin tuohon keräimeen mahdollisuuden kierrättää ja lämmittää sisäilmaa. Huomenna olisi tarkoitus kokeilla miten se lämmittää pilkkikoppia
Hola, se puede tomar el aire de entrada desde el mismo interior de la casa ?
Gracias
Tilasin just W1209-mallisia ohjelmoitavia lämpöanturilla varustettuja relemoduleita ja lamelliventtiilejä. Ensimmäisellä voi ajaa sähkövermeitä lähtemään päälle ja pois eri lämpötilojen mukaan ja jälkimmäinen ois tarkoitus laittaa sisäpuolelle kämpän seinään että vain ulkoa virtaa ilmaa eikä liikoja karkaisi sisältä.
Pieni aurinkopaneeli ajaa tietokoneentuuletinta ja relemoduulia. Moduuli ohjelmoituna laittamaan puhaltimen päälle kun lämpö aurinkokeräimen sisällä/sisääntuloputkessa nousee vaikkapa 30°C lämpötilaan. Lamelliventtiili toimii painovoimalla eli läpät pysyy kiinni kun mikään ei puhalla takaa. Tuuletin kuitenkin työntää venttiiliä auki kun lämmintä ilmaa riittää ja relemoduli katkaisee tuuletuksen kun lämpötila laskee kunnes se taas nousee tarvittavan korkealle.
Vielä pitäis päättää että minkä tyyppisen keräimen värkkäisin. Videon tyylinen aaltopelti houkuttaisi yksinkertaisuudellaan.
Siinähän on hyviä ideoita👍 Vanha 3-kerroksinen ikkuna voisi olla halpa pohja keräimelle kun nakkaa ne kaksi sisäpuolelle tulevaa lasia pois. Mulla on semmoisessa kehyksessä nyt suora rautapelti nappaamassa lämpöä. Pelti menee kyllä kuuman tuntuiseksi mutta se ei oikein luovuta lämpöä kovin tehokkaan tuntuisesti. Yritän saada sillä pilikkikoppia saunomis lämpöihin.
@@farmariasdfg Kiitos! Vastaavaa ikkunaa takaseinänä styroxia tai finfoamia oon suunnitellu ja jotain metallista sisälle.
Metalliverkoista joku puhui kommenteissa ja tekisi järkeä kun varastoi ja luovuttaa lämpöä tehokkaasti haittaamatta ilmavirtaa juurikaan kuitenkin luoden paljon pinta-alaa. Ilmavaa teräsvillaa jostain kun saisi, vetäisi mustaksi spraylla ja lasin alle ilmaa lämmittämään.
Olen itse tehnyt näitä useita versioita. Yhden version tein niin että ottaa tallista ilmaa ja käy lämmittämässä ulkona ja puhaltaa takaisin talliin. Muutamaan olen tehnyt lämpöputket vanhoista tölkeistä. Sekin oli toimiva ratkaisu.
Miten ne on pelannut keskikesällä? Onko vaaraa että tulee liian lämmintä?
@@farmariasdfg Helteellä olen peittänyt pömpelin ja ottanut latauksen pois paneelista. Muuten talliin tulee todellakin aivan liian kuuma.
Ihan hyvä. sitten vielä joku systeemi jolla aurinkoo seoraes.
Tuon voip soveltaa todella halvallakii. Ja jos ite värkkää , ni saap tehtyy vaikka minkälaisen thermostaatti ohjauksen tuolle puhaltimelle. Ovat vääntäneet tyhjistä juomatölkeistä noita , mutta tää tapa kyll on nopeempi. Ja jos miettii kaupan olevia kunnollisia vehkeitä tuohon hommaa , ni kahellasaalla saapi vaa terveisiä... Kun ite toteuttaen selviää tosiaa alle kuuvenkympin. Tollasia kolme tai neljä pajan seinää , ni ei tarvia pakkasella päiväseltää itteesä jäädyttää.
Tuohon voisi käydä hyvin se Velco VTR termostaattiventtiili
Minäkin olen kovasti suunniteltu tuota tölkkeistä tehtävää mallia. Viikonloppuna saa jonkun tyhjän tölkin kasaan, nii vaimo ne vie heti maanantaina takas kauppaan...
Kova homma juoda ensin ne tölkit tyhjäksi, mutta toisaalta se prosessi saattaa tuottaa mestarillisia ideoita toteutukseen. :)
Juutuupin syövereissä on testailtu myös että jotain tosi tiheää verkkoa muutama kerros laatikon sisään olisi aika tehokas myös. Tulee paljon pinta-alaa auringolle ja ilmalle. Ilmeisesti tölkkihärveliäkin tehokkaampi mutta tuo aaltopeltiversiokin oli tehokas.
Hieno hökötys! Se on infrapunalämpömittari, laaseri on pelkkää tähtäilyä varten :) Välillä ovat vähän epäluotettavia, suuntaa-antavana menee, muttei kannata luottaa sokeasti.
Niin se pikkuisen on semmoinen arveluttava kampe. Alumiiniteipistä ja lumesta antoi ihan kunnon Erroria. Lämpökamera antaisi varmaan jänniä kuvia
@@farmariasdfg Sopivissa olosuhteissa nuo on yllättävän tarkkoja, mutta pari rajoitetta niissä on: kiiltävillä pinnoilla näyttää ihan mitä sattuu. Lisäksi tarkkuus heikkenee radikaalisti mitä kylmempää lämpötilaa mitataan.
itse kans huomannu kaikissa mittalaitteissa että mitä kauemmin ne päällä on ja patterit vajenee alkaakin mittaustuloksetkin heitellä,eli pakkasessa kun ollaan voi todella näyttää tyhjällä paristoilla ihan mitä sattuu.
Nyt alkaa olee jo ihan N. A. S. A. 🛰️ Meininkiä väkästelyissä ja patenteissa :) :)
Kyllä toimii ja kaikki mikä on ilmasta, niin on kotiinpäin. Mitähän jos tosta panelista olis tehnyt hieman kuperan ja imuilman olis ottanut sisältä, jossa olis ollut jo valmiiksi hieman plussan puolella, kun kerroin tuossa on 4-5 kertainen jo pakkasilmassa. Ilman muuta noita kannattaa itse tehdä ja ottaa ilmainen aurinkoenergia talteen, mutta ehdottomasti kierrättä tuo ilma lämmityskohteessa, kun tuo kerroin on noin iso ja kellon kanssa suuntii nuo hydyllisenpään auringonpaiste kulmaan. Oon mä noita nähnyt rakennettavan tyhjistä isännänjuomatölkeistä ja ulos tulevan ilman lämpötila ollut +60 ja ylikin, näinollen saattaapi pilkkikopissa tulla hiki. Toptenissä tuli nyt ysi ja puolikas.
Kyllä siinä voisi olla ideaa tehdä myös sisäilmaa lämmittävä/kierrättävä malli👌 Vaikka kaveriksi tuolle ulkoilmaa puhaltavalle.
@@farmariasdfg Ilman muuta ja muut ilman.
P.S. Näpytelkääs lukijat koneisiinne sellaisen nimen, kuin Valto Rantamäki Pori, niin saatte tietää, millaisesta edesmenneestä Pelle Pelottomasta on kyse. Sitä ukkoo ei pelottanut, eikä paljon sähkönsiirtäjät, saati kaukolämpötoimittajat rakastanut. Oli vielä siitä ihmeellinen, ettei tietojaan salannut, vaan jakoi niitä auliisti eteenpäin, että muutkin joskus hyötyisi ilmaisesta energiasta.
Tossa on kyllä järkeä! Voiko tuon toteuttaa niin, että keräimeen tulisi ilma lämmitettävästä tilasta vai onko parempi ottaa ulkoilmaa? ☀️☀️☀️🎅🏻👍🏻
Toki sen voi tehdä niinkin että kierrättää ja lämmittää sisäilmaa. Minä en oikein osaa sanoa onko parempi ottaa ulkoilmaa vai pelkästään lämmittää sisäilmaa. Tämä on ensimmäinen aurinkolämmitin kokeilu minulla.
talvipakkasilla ulkoilma on kuivempaa kuin sisäilma
Tuohon on aika helppo ajatus se, että jos tilassa on mitään muuta lämppäriä, niin sitten suljettu kierto. Jos taas tila on muuten kylmillään niin sitten ulkoa kun ilman absoluuttinen kosteuden määrä on kylmässä ilmassa pienempi vaikka kosteusprosentti ulkona pakkasellakin voi olla aika iso. Oikein seppähän tekisi jollain läpällä tuon valittavaksi tilanteen mukaan.
entinen työn antajani teki vastaavan laisen lämmitimen autotalliin kooltaan 1.5*2m noin 15v sitten, siinä oli myös aurinko paneeli ja tuollainen pieni puhallin siinä oli tehty rimoilla kanavat jossa ilma kiersi se oli myös maalattu mustaksi ja pleksi päällä. silloin kun kävin siellä ulkona oli -5 astetta pakkasta niin puhalsi talliin +37 asteista ilmaa. kertoi myös että aurinkopaneeli on tuossa puhaltimen energian lähteenä hyvä, jos aurinko ei paista niin ei puhallinkaan pyöri.
eli alku investoinnin jälkeen täysin ilmaista energiaa.
Tuosta olisi aika helppo ja halpa tehdä vaikka koko seinän kokoinen kun laittaisi eristeen peltiseinän alle ja valokatteen siihen rimoilla päälle
@@farmariasdfg bingo. ei huono idea kannattaa kehitellä. pitää vain muistaa että ei tuki rakennuksen luontaista tuuletusta ulko seinässä.
Aika usein näissä on laitettu puhallin imemään, joka tuntuu erikoiselta ratkaisulta. Puhallin jaksaisi varmasti työntää paremmin ja lisäksi lämmöstä turpoava ilma lisäisi puhallustehoa.
Puhallin tekee kuitenkin paine-eron ja sen puoleen ei pitäisi olla juuri väliä. Eikä tuommoinen kotelo juurikaan ahdista ilmavirtaa.
@@Karjis, oletko montakin ilmakeräintä tehnyt?
@@finmar132435 En montaa, mutta puhaltimien suorituskyvyn kanssa kikkaillut parikymmentä vuotta. Pointtihan tuossa oli juuri tuo puhaltimen jaksaminen. Se on aika yleinen ajatuskäpy että sillä suunnalla olisi oikeastaan mitään merkitystä kun näiden osalt paine-erot on niin pieniä. Varsinkin jos pyöritetään pienellä aurinkokennolla joka rajoittaa tehoa, niin silloin tuo kompensoi vielä itse sen pienen tiheyseron joka tuosta lämpenemisestä tulee. Jos kennossa on potkua pitää täysi jännite kokoajan niin tiheämmän puhaltaminen voi saada lisäpotkua aikaan. Mutta toisaalta saman asian tekee napsua korkeamman kierrosluvun puhallin imupuolelle.
Polykarbonaattilevy estää tehokkaasti UVA ja UVB säteilyä. Varsinkin kun ne on suojattu UV-säteilyn vanhentavalta vaikutukselta. Hyötysuhde huononee... ikkunalasi läpäisee UVA-säteilyä mutta ei UVB-säteilyä. Tosin lasin paksuus vaikuttaa asiaan. Itse laittaisin 4mm ikkunalasin pleksin sijaan.
Mitenkäs kun lasi johtaa hyvin lämpöä niin se karkuuttaa osan keräimen lämmöstä takaisin pihalle? Mulla tärkeimmät syyt polykarbonaatin valintaan oli parempi lämmön eristävyys kuin lasilla ja keveys, kestävyys että finnfoamista tehty joustava runko riittää. Lasille tuo pohja ei ehkä olisi riittänyt. Pitäisi tehdä samankokoinen keräin puurungolla ja lasilla niin saisi vertailtua.
Lasikasvihuoneissa on tukalan kuuma jo helmi-maaliskuussa. Muovilasi (pleksi) eristää myös lämmönpääsyä tölkkeihin. Kaupallisissa versioissa, silloin kun lämmitetään nesteitä aurinkokeräimissä, jätetään putkien välille ilmaa. Kaareva tölkin pinta kun vastaanottaa auringon lämpöä joka suunnasta. Kohtisuoran valon hyötysuhde on toki silloin huonompi mutta jos taustalle maalaa mattamustan pinnan, se kuumentaa tölkkejä kuitenkin tehokkaasti. Olisipa kiva ihan testata miten pleksi/lasi vaikuttaa lämmönsiirtymiseen, samoin tölkkisarakkeen etäisyys toisesta. Hieno idea joka tapauksessa! 👍
@@farmariasdfg super selektiivi lasi päästää auringon lämmön sisään mutta ei huoneen lämpöä ulos kun ovat eri taajuutta ps. ikkuna alalla 30v toimineena on jo jotain hajua ja tosiaan riittäs 3mm lasi ei maksa maltaita
@@d46mosin entäs 2xlasielementti, suojaisi paremmin tuulen jäähdytykseltä kun olisi eristelasi. Yksinkertainen lasi hukkaa lämpöä kun ulkopintakin lämpenee mutta eristelasin luulisi auttavan paljon siihen asiaan.
@@smg-jukezo juurin näin totta puhut vaikka selektiivi argon pitäisi toimia .. toi ei vaan tullu mulle mieleen kiitos neuvosta
Kerran rakentelin samalaisen 120x120 lasin alle 5sm ilmaväli pohjaksi vinvoami jonka maalasin mustaksi .lämpömittari ilmaväliin ulkolämpö+5toukokuu elohopeamittari halkes heti sitte vaihoin vieterimittarin joka lähti nouseen yllätys yllätys 140 asteeseen nousi. Vinvoumi alko sulamaan ja ilman vaihtoa ei ollut.
Muistelen jostain aurinkolämpöoppaasta lukeneeni että yli +200asteen lämpöja on mahdollista saada hyvällä keräimellä kesäkelillä.
Tyhjöputkikeräin nostaa lämmöt korkeimmalle koska keräinputki on tyhjiössä eikä pääse vuotamaan lämpöä hukkaan
Pistää aina hymyilyttämään tuo roikallinen akkuporakone :D Ryobin 18v vehkeet on edullisia ja toimivia akkukoneita harrastekäyttöön, suosittelen! Ei mitään maailman ergonomisimpia käteen mutta ajavat kyllä asiansa.
Kyllä äsken hymyilytti itteäkin kun tuolla Akkubossilla ja halpahallin reikäsahaterällä veivasin pari 102mm reikää pilkkikopin vaneriseinään. Kyllä siihen reijät tuli, uskomatonta mutta totta😂
Otettiin joskus kisa iskevillä ruuvinvääntimillä: uusi Hilti vs käytetty Ryobi, molemmista ladattiin akut täyteen. 150mm ruuvia pyöritettiin koivuvanerinippuun ja Ryobi oli pakittanut ruuvin jo poiskin, kun Hilti pääsi just pohjaan.
@@v-vv2251 On niissä yllättävästi eroja.
@@farmariasdfg Haluttas sitten sen työn lopputulos nähdä, kun minä arvaan mille sinä noita reikiä porasit, mutta kun muutkin.
@@timoleivo-jokimaki7692 Seuraavalle viikonlopulle on ennusteessa aurinkoista keliä👌 Äsken kyhästelin lämmittimen seinälle. 😁
Seinän läpivientiin mökin sisäpuolelle vielä tuloventiili mikä varustettu vahapatruunalla... Lämpö aukaisee ventiilin niin ei pimmeellä kylmä valu sissään... Mökillä ollut nyt 5 vuotta ja hyvin kuivattaa kevät talvella kun pellit auki piipussa talven ajan...
Vedonestopelti kevyellä jousella ja termostaatti puhaltimeen riittää jo pitkälle. Tavallaan tuo puhaltimen käyttö aurinkopaneelilla ajaa osittain sen termostaatinkin virkaa jo.
Juu kyllä se reikä pitää tukkia pakkasella muutoin tulee taas kylmä,jos vaikkapa talleissa ym käyttäis.
Naapuri lämmittää tuommosella ilmakeräimellä työtilaansa ja toimii sekin.
Veljelläni on taas kaksi vesikiertokeräintä ja hyvin toimii nekin.
Plexin leikkaaminen onnistuu hyvin rälläkällä ohuella metalliterällä
Laitathan jatko videoita tälle niin näkee miten toimii.
Jatko-osa on jo kehitteillä👌
Kuparilevyllä ois vielä parempi lämmönjohtavuus mutta tuleeko jo turhan kalliiksi? 🤔
Hinta saattaa karata kuparilla. Pinta-alaa pitäisi lisätä ja parempi ilmankierto lämmittimessä ensialkuun niin voisi saada mitattavia lukuja lämmitystehosta
@@farmariasdfg Onko tuolla pellin aaltomuodolla merkitystä?
Siinä oli semmoinen ajatus että mutkilla olevaa peltiä sopii tuohon kehykseen enemmän kuin suoraa. Se antaa enemmän pinta-alaa josta lämpö siirtyy ilmaan.
@@farmariasdfg Fiksu ajatus!👍
Tämä oli hieno. Pieni ulkoverstas vois lämmetä hyvinki. 👍
Lämmittää taatusti, kun minulla on hieman isommassa tallissa ikkunanat savulasia ja nekin lämmittää hyvin ja kuinka hyvin ne lämmittäs, jos porais vielä reijät, että ilma kiertäs noiden ikkunoiden välissä.
Lämmittää taatusti, kun minulla on hieman isommassa tallissa ikkunanat savulasia ja nekin lämmittää hyvin ja kuinka hyvin ne lämmittäs, jos porais vielä reijät, että ilma kiertäs noiden ikkunoiden välissä.
Mitenkäs tämä projekti on edistynyt?
Nakkasin sen tunkiolle ja laitoin sen tilalle pilkkikoppiin pariovien kokoisen ikkunan 2 versioksi. Mutta se on pahasti keskeneräinen. Eli isompaa keräintä kyhäillen
@@farmariasdfg näinpä: haluttuun rakennukseen keräimenkokoiset ikkunat ja mustat verhot. Siinä integroitu keräin. Puhallin vaan kierrättämään ilmaa...
Mistä saa tuommosta alumiinipeltiä? Joku ameriikan serkku oli hommannu sellasta alumiinista kulmapeltiä, sellasta mitä vois käyttää vaikka katon reunassa. Se oli ohutta niin lämpiäsi varmaan nopeasti. Niitä sitten sopivasti rinnakkain. Tuommonen aaltopeltikin ois hyvä peli... Jos keksis mistä hommata.
Mutta nerokas rakennelma ja varmati kevyt kun uretaanista tehty runko.
Koetin kooklata alumiinipeltiä mutta äkkivilkaisulla en löytänyt. Minun lämmittimen pelti on vanhaa purkupeltiä romukasasta. Kävin tänään muilla asioilla K-raudassa ja kysyin samalla tuosta alumiinipellistä... Minä ilmoittelen kun saan myyjältä tiedot saatavuudesta.
@@farmariasdfg itellä kans ei osunut Googlella silmään mitään järjellistä
@@farmariasdfg se vähän Suomessa vikana että yksityinen ja/tai pienissä määrissä saa oikein mitään spesiaalia ostettua.
Kärsii tämmönen pellepelotonhomma ja protoilu moisesta
@@tommiprami Pitäisi sitä olla. Muutama vuosi sitten laitettiin naapurin navetan laajennuksessa sisälaipioon juurikin alumiinipeltiä. Jostain syystä google ei sitä nyt halua löytää.
Toimii se!,!! Kyllä siinä vähä lämpö haisee. !!!!🤔🤔Ei tuo kummosta koirankoppia lämmitä,,,mutta voi kuivattaa ja pikkasen lämmittääkkii jos laittas esim tuloilmalle putken rakennuksen sisältä lattianrajasta. Tietty riippuu miten aurinkoinen paikka on,,,,,😏
Eihän se tarvitse isoakaan lämpötilaneroa, ettei kosteus tiivisty sisäpuolelle.
@@markkujii4247 Jep ja keväällähän se olisi tärkeä saada pidettyä mökki ympäristöä lämpöisempänä kun tulee lämmintä päivää, syksyllä mökki on itsestään keliä lämpimämpi usein, mutta keväällä menee justiinsa väärinpäin kun pakkaset hellittää.
Eikös polyuretaanivaahtoa voi käyttää liimana. 7€ pulllo.
Se pilliuretaani liimaa useimmiten kohtalaisen hyvin mutta se turpoaa paljon. Se pitää sitten vuolla mattopuukolla puhtaaksi ja käyttää kunnollisia puristimia liimatessa
Oman kokemuksen mukaan tuo kotelotuuletin on aivan liian pieni ja tehoton tuohon lämmitykseen. Bilteman kanavapuhallinkin oli siinä siinä.
Niin se on. 10cm päässä ei oikein kädellä tunne tuuleeko sieltä vai ei. Minä muutin tuon keräimen niin että se kierrättä sisäilmaa. Ajatelin kokeilla laittaa toisen puhaltimen sinne alas imupuolelle. Kun kerkeisi vaan värkkäämään.
Kokeiltu on alhaalta ja ylhäältä ja vierekkäin samaan putkeen Bilteman kanavapuhaltimia. Keräin oli metri kertaa kaksi kaljatölkeistä. Kaunis kevät sää ja korvausilma sisältä. Silti puhaltsi 60 asteista sisälle . Mitä matalamaksi saat lämpötilan kasvattamalla ilmamassaa nopeutta sitä suuremmaksi nousee hyötysuhde.
@@tuom86 auton jäähdyttäjän flektillä rupeaisi ilma kiertämään mutta siinä pitäisi olla jo iso aurinkopaneeli..
Mulla olis tuos viisinopeuksinen etanapuhallin 100W 230VAC jos kiinnostaa
@@tuom86 Kiitoksia tarjouksesta mutta just nyt ei ole tarvista. Ensiviikolla on tarkoitus kokeilla laserkaiverruskoneelta jäänyttä savunpoistopuhallinta lämmittimen ilmankierrätyksessä. Minä ilmoittelen jos se rupeaa kiinnostamaan☺️👍
Suosittelen farmarille 3d tulostimen hankitaa, niin saa kaikkea pientä custom palikkaa.
Kyllä minä joskus haaveilin 3d tulostimesta mutta sitten rupesin katsomaan Pakistan Truck -kanavaa ja tulin siihen tulokseen että polttopilli ja iso leka saa riittää mullekkin
@@farmariasdfg Nykyään kun saa esim Creality Ender 3 alle 200e hintaan ja se on jopa oikeasti hyvä.
@@Muikku4_ Ja seuraavaksi opettelemaan CAD ohjelmien käyttöä, sen jälkeen saakin tehtyä melkein mitä vaan. Sen oon kyllä huomannut ettei ole pulaa vapaa-ajan tekemisestä kun alkaa jotain monimutkaisempaa suunnittelemaan.
@@countryside_hobbies Se on loppuunsa helppoa kun pääse alkuun
@@Muikku4_ Nuo olisi mahtavia juttuja ja antaisi enempi mahdollisuuksia kuin äkkiä osaa kuvitellakaan. Mulla ei vaan kestä hermot opetella uusia tietokonejuttuja😬 Pitäisi hankkia kaveripiiriin joku jolla on kone ja taito käyttää sitä😜
Hieno. Tämähän täytyy tehdä.
Kasvihuone/puuvarasto vois tuolla pysyä hitusen lämpimämpänä.
Kasvihuone itsessään on tällainen "keräin". ;-)
@@wopmf4345FxFDxdGaa20 Tätä jo joskus vanhempiille ehdotin. Tälläinen keräin tuottamaan passiivista lämpöä kasvihuoneeseen ja kunnon eristys niin saisivat tuotantoa ympäri vuoden.
Juuri nimenomaan kasvihuoneen lämmittämiseen tämä ei ole toimiva tapa. Kasvihuone kun on itsessään jo samanlainen aurinkoenergiaa vastaanottava laite. Jos kasvihuonetta haluaa ilmaisella aurinkoenergialla lämmittää lisää, pitää tehdä kasvihuoneesta aurinkoiselta läpäisevältä seinäpinta-alaltaan isompi tai paremmalla kennolevyllä eristetty. Loppu lämmitystarve sitten aktiivisesti ulkoista energiaa käyttäen, ellei riitä lisätä kasvihuoneeseen lämpöä varaavia asioita viileiden öiden varalta.
spu eriste ex nimine niin on tosta 30 kilsa päästä lähtösin
Joskus on yleistä alumiinilevyjen ohella käyttää mustaksi maalattuja tölkkejä, vaikka tuolloin ei pantteja saada.
Levy tai metalliverkko kerää ja luovuttaa lämpöä paremmin kuin isotöinen tölkkiversio. Ilmankierto on huomattavasti parempi kuin tölkkivekottimissa. Tärkeintä on ajatella, että ilmavirtaus "jäähdyttää" lämpöä keräävää pintaa ja siirtää lämmön keräimestä eteenpäin.
monessa tuulettimessa on merkintä nuolet mihin suuntaan se puhaltaa ilmaa en tie katoitko edes semmosta
Kokeilin akulla pyörittää minnepäin se puhaltaa. Jonkun verran pystyy rupelinsiiven muotoilusta arvaamaan myös puhallussuuntia.
@@farmariasdfg true mut onneks testasit
Hyvä kun mainitsit, minä en tajunnut videolla sanoa puhaltimen asennuksesta mitään. Puhallussuunta kannattaa tosiaan huomioida. Näissä ei voi muuttaa suuntaa kääntämällä johtoja päinvastoin vaan puhallin on laitettava heti alkuun oikeikeinpäin. 👌👍
@@farmariasdfg aina ei voi muistaa kaikkea mutta tosi on että ei ole kuin yks suunta mihin pyörii nää tuulettimet
* Ei kannata tehdä noin aurinkokeräimiä enää. Onniselta saat tuollaisen ison vajaan 300W paneelin hintaan 60e! Ja sähkön voit käyttää AINA talteen syöttäen omaan vetrkkoon. Eikä pleksiä vaan ohuinta mahdollista halvinta polykarbonaattia. * Vasiten jos tilaat Arto Lauri UA-cam kanavat. Varsinkin itsellesi ja kavereillesi myös.
Tuo 60euron aurinkosähköpaneeli on poistunut myyntivalikoimasta ja sitäpaitsi Farmari teki aurinkolämpökeräimen ja se kyllä kannattaa tehdä itse. Kerros muuten Arto, kun on atomisähköö, vesivoimasähköö, tuulivoimasähköö, aurinkovoimasähköö ja jos haluat uusiutuvaa sähköä vaikka tuulivoimalla tuotettua ja teet sopimuksen tuulivoimalla tuotetusta sähköstä, niin mistä tietää, että kun lykkäät töpselin pistokkeeseen, että juuri se sähkö on tuulivoimaloilla tuotettua. Eikö atomivoimalla tuotettu sähkö syötetä myös valtakunnan verkkoon. Eli kaikki sähkö mitä Suomessa tuotetaan, niin kulkee valtakunnan verkossa sikisoki.
entä jos toi pleksi olis 3mm superselektiivilasia vois olla tehokkaampi
Ehkä. Se voisi pitää lämmöt paremmin keräimessä mutta eikös se torppaa myös sisään menevän lämpösäteilyn?
@@farmariasdfg päästää auringon säteilyn sisään mutta ei lämpöä ulos
on myös olemassa aurinkosuojalasia se ei tähänkäyttöön käy
100€ (varmaan halvemmallakin) saa jo yhden reilun 300W aurinkopaneelin, jolla lämpenee varsinkin talven ulkopuolella esim vettä aika hemmetin hyvin. Paneelin voi laittaa suoraan sähkövastuksella lämmittämään vettä, niin ei mene muuhun kun johtoon vähän rahaa. Aurinkokeräimet alkaa olla etenkin veden lämmittämiseen niin kalliita, ettei niitä kannata enää siihen viritellä. Esim jos miettii että tonnilla voi saada jo 3500W aurinkopaneelit, niin jos keksii jostain tarpeeksi ison varaajan, niin voi monena päivänä saada ~10-20kWh verran energiaa talteen. Sillä määrällä suihkuttelee jo jonkun hetken.
Tietty jos vielä sähköjärjestelmineen laittaa ILP:n, niin ei tarvii pahemmin huhti-lokakuussa lämmitellä.
Onko tuo teoreettista pohdiskelua vai onko sulla käytössä vastus kytkettynä suoraan paneeliin?
@@farmariasdfg Teoreettista, mutta on siinä faktaa. 300W paneeleja saa 30kpl 3000€, ja 100€ löytyy myös kun vähän etsii. Sähkövastuksella saa teoriassa lämmitettyä veden aina sähkövastuksen sulamispisteeseen asti, mutta tuollaisella aurinkokeräimellä se ei onnistu. Jäi vielä mainitsematta se, että johtoa on paljon helpompi vetää sinne minne sitä lämpö tarvitsee. Paneelit voi siten esimerkiksi olla aika kaukana talosta esim puuston varjojen paremmalla puolella.
@@rkan2 Minkälaisen katkaisijan laittaisit sammuttamaan vastukselle menevän virran jos varaajan lämpö nousee liikaa?
@@rkan2 paneelien pitäisi olla ihan lähellä sähkön käyttöpaikkaa jos halvalla meinaa tuon rakentaa. Ohuet piuhat aiheuttaa liikaa hävikkiä ja kunnon kaapeli maksaa rutkasti
@@farmariasdfg Aika paljon lämpöä saa kyllä olla, että varaajan lämpö nousisi ns. liikaa. Johonkin uima-altaaseen tai lattialämmitykseen varmaan olisi kätevintä kesällä dumpata ylimääräinen lämpö. Periaatteessa tuo ei tarvitsisi edes kauhean paksuja piuhoja jos antaa sähkärin tehdä (toki itse tehtynä maksaa vähemmän) 400V+ järjestelmän niin, että laittaa useamman paneelin sarjaan. Esim 10x24V tai 10x40V paneelit. Yleensä ammattimaisesti asennetuna aurinkojärjestelmät tähtää tuonne 300V+ jännitteisiin, niin piuhat voi pitää ohuina.
Sinänsä aurinkokeräimiin verrattuna paneelit voi sijoittaa kyllä aika kauas, kun ei se putkikaan ilmaista ole, etenkään eristettynä. Nopeasti jäisi lämpö matkalle verrattuna sähköön.
Noita olisi kyllä kätevä rakentaa jos maalikkona voisi tehdä paneelien jänniterajoille (1000V) asennukset itse. Menisi aika ohuilla piuhoilla jo.
Kanava meni tilaukseen 👌
HIeno juttu! Kiitokset
Aika kätevä vempain
Pelle Peloton. 👍
Taas kerran aivan mainio video
Ihmeellistä kyllä..🤔
Mitäs meinaat lämmittää tuolla
En tiedä vielä. Pitää kokeilla jossain kylmässä rakennuksessa riittääkö tuossa puhtia ilman vaihtoon ja kuivatukseen.
@@farmariasdfg pilikkikopille sopiva 😎
Keväämmällä vois olla aika kovakin kuivatin, kunhan saa sisälämmön nousemaan sen verran korkeelle, että rakenteet alkaa purkamaan kosteutta.
Liian matala lämpötila kerryttää kosteutta.
Varohan, ettei tuolla tule pilkkimökistä liian kuuma kevätlämpimillä 😁
Kuuhun on pitkä matka mutta lyhyempi kuin aurinkoon. Dallas pullia kannattaa syyä ne on hyviä!
Olisipa juuri nyt iso dallaspulla ja oikein kermakahvit😛👍
@@farmariasdfg Kaupasta saa parilla eurolla 10 kipaletta pakasteina ja sitten voi hyvillä mielillä musuutella uunilämpimiä ja katsella kuuta nousevaa.. tai laskevaa.. Ja jos päivän syä pelkkiä dallas pullia niin on aika lempeät pierutkin.. vähän sellaiset vaniljaiset ja palaneen sokerin sekoitukset.. Ei tarvi karkuun lähtee eikä tule syöpä sieraimiin.
@@jale7967Saattaa kyllä tulla varjostuma keuhkoihin semmoisille kaasuilla
@@farmariasdfg Sitä kun röntkeniin männöö niin näkkyy vaan naarava dallaspulla keuhkoissa ja hymmyilevä eturauhasessa..
Nerokasta